Austeritate pentru sportivi, risipă pentru şefi

Guvernul taie din finanţarea pentru federaţii şi COSR şi din premiile sportivilor, dar… » Gazeta a descoperit o sală de sport la care s-a dat ordin de începere a lucrărilor chiar în aceste zile! Plus… » Un pedelist al primarului Poteraş a fost numit şef la „Lia Manoliu”

luni, 28 iunie 2010, 12:59

Guvernul taie din finanţarea pentru federaţii şi COSR şi din premiile sportivilor, dar… » Gazeta a descoperit o sală de sport la care s-a dat ordin de începere a lucrărilor chiar în aceste zile! Plus… » Un pedelist al primarului Poteraş a fost numit şef la „Lia Manoliu”

Pe 19 mai, Anamaria Topoliceanu, directorul CNI, a declarat în direct la Realitatea TV: „La programul săli de sport nici un ordin de începere a lucrărilor nu se va mai da pentru săli nou contractate, noi facem plăţi doar pentru şantierele în lucru. Această hotărîre e luată din luna februarie”.

Gazeta a descoperit însă Ordinul nr. 5812 din 7 iunie 2010, prin care CNI începea lucrările de execuţie la sala din comuna Vădăstriţa, judeţul Olt.

Sala va costa aproximativ 750.000 de euro şi a început să fie construită de SC TCM Nord, aceeaşi firmă băimăreană care cîştigase sala din Răchiţele, comuna natală a premierului Emil Boc. Fiind un caz imediat mediatizat, Răchiţele a fost stopat, dar Vădăstriţa a intrat pe alt curs, mult mai silenţios.

„Vreţi să spuneţi că am minţit?”
Ziarul a verificat la faţa locului. „Lucrările aici au început, într-adevăr, pe 14 iunie”, a confirmat administratorul şcolii din Vădăstriţa, Olt. Cînd echipa de jurnalişti a ajuns, pe 19 iunie în comună, două utilaje lucrau la săpat.
Gazeta a sunat-o pe Anamaria Topoliceanu, şefa CNI.

– Bună ziua, deşi aţi spus că nu vor exista ordine pentru săli noi, avem cel puţin un exemplu diferit de ceea ce aţi declarat.
– Vreţi să spuneţi că am minţit?

– Vrem să spunem că la Vădăstriţa s-au început acum construcţiile, conform unui ordin din 7 iunie.
– Da, cunosc cazul din Olt. Dar am început pentru că deja făcusem cheltuieli… studiul, proiectele…

– Şi cît însemnau din totalul de 0,75 milioane de euro?
– Nu ştiu exact, dar ce era să facem?!
Acesta a fost dialogul.

Omul lui Poteraş numit la „Lia Manoliu”
Al doilea caz. Recent, în fruntea complexului „Lia Manoliu” a fost numit Cătălin Timofte, fost angajat al Primăriei sectorului 6 şi coleg de partid cu primarul Poteraş. El a venit în locul altui pedelist, implicat în cazul Ridzi, Paul Diaconu.

Diaconu a plecat după ce gsp a scris despre afacerile lui la „Lia Manoliu”, iar rezultatele auditului lansat de miniştrii Melinte şi Funeriu l-au pus în dificultate. Tot Melinte şi Funeriu au decis să-l înlocuiască printr-un alt om de partid, Cătălin Timofte.

Postul de director la „Lia Manoliu” este dublu plătit, pentru că fostul manager, schimbat de ministrul Monica Iacob-Ridzi, a dat în judecată ministerul şi a cîştigat.

Prefectul de Bihor anvelopează direcţia de sport!
Al treilea caz recent. Jurnaliştii bihoreni de la Informaţia de Vest au descoperit că firma SC Construcţii Bihor SA, patronată de prefectului de Bihor Gavrilă Ghilea, face chiar în aceste ore anveloparea Direcţiei Judeţene pentru Tineret şi Sport. Valoarea lucrării este de 73.000 de lei. E doar cea mai recentă, şi strict legată de sport, lucrare publică pe care firma prefectului PD-L de Bihor a primit-o. Adăugăm şi sala de sport din Rieni.

Reducerile pentru sportivi, antrenori şi medici
Dacă despre aceste cheltuieli lansate sau dublate chiar în ultimele zile publicul şi experţii din sport află doar din ziare, despre măsurile de austeritate află din gura guvernanţilor.

Sportivii români medaliaţi la Campionatele Europene, Mondiale sau Olimpiade, au fost doar 11 pînă acum, vor fi premiaţi de aici înainte cu sume mai mici cu 25%. Alta. Un număr de aproximativ 115 personalităţi din sport, cu vîrsta minimă de 60 de ani, care primesc indemnizaţie de merit în cuantum de 1.800 de lei, vor suporta o reducere de 25%. Alta. Comitetul Olimpic şi Sportiv Român este pe punctul de a pierde aproximativ 1 milion de euro pe an, iar federaţiile aceeaşi sumă din faptul că Ministerul Finanţelor doreşte ca accizele pe tutun şi alcool să rămînă integral la dispoziţia Guvernului. Pînă acum, pentru sprijinirea performanţei şi a pregătirii olimpice, o parte din aceşti bani mergeau către sportivi şi centre olimpice. Alta. Se discută despre reducerea rentei viagere a foştilor mari campioni, dar măsura ar trebui trecută prin Parlament, cel care a votat legea.

Unul dintre oamenii din sistemul sportiv  a declarat pentru gsp: „Sînt stupefiat! Înţeleg că sînt probleme, că e criză, numai că asistăm la tăieri doar pentru corpul sportivilor, pentru antrenori şi medici, în timp ce conducătorii din ministere şi clienţii politici continuă exact aceeaşi politică a risipei”.

Dacă judoka Alina Dumitru ar cîştiga un titlu mondial, ar primi acum de la stat cu 5.500 lei mai puţin, adică 15.500 lei

Investigaţie de Mirela Neag, Ionuţ Petrişor şi Cătălin Tolontan

Comentarii (19)Adaugă comentariu

Rational Idealist  •  28 iunie 2010, 1:49

Ce atatea medalii, sa bagam statul la cheltuieli pe vreme de criza?

rapidist de cand ma stiu  •  28 iunie 2010, 7:58

Domnilor,ce e atat de greu sa intelegeti? Nesimtirea si tupeul astora e dus la cote inimaginabile,puteti face descoperirile lumii,nu-i intereseaza,sunt pusi pe furat si asta fac! Ce daca se duc in cap in sondaje,ce daca arunca lumea cu oua in ei,BANII MULTI ii fac sa reziste,iar faptul ca noi nu facem nimic,ba nu,dansam pinguinul,sa-i dam jos,le da si mai mult curaj!Mai avem putin si le dam si alifie ca sa…Asta-i adevarul,stam cu mainile incrucisate si ne vaitam!Sa ne fie rusine,au iesit batranii in strada si noi….! Ne meritam soarta,lasi ce suntem!

Metropola-Brasov.ro  •  28 iunie 2010, 8:30

Ce mai sti, se mai voteaza comisia de ancheta pentru patinoarul de la Brasov?

lilike  •  28 iunie 2010, 8:34

nu le este rusine sa faca asa ceva dupa ce in lume se aude numai de rau de Romania acum distrugem si ce ne mai facea sa ne gandim ca nu suntem chiar asa cum spun cei din afara despre noi ca natie. Ar trebui sa se verifice cum se dau banii pentru mici investitii aproape la fiecare sala de sport unde sunt directori PDL sau mai nou PSD sau chiar din ambele partide si va spun ca exista oameni care sunt angajati pe diferite posturi in ideea ca daca pica pdl sa aiba un inlocuitor care sa il ajute cand va pica din functie. Toata aceasta mascarada ca nu se inteleg PDL CU PSD va spun eu ca pe plan local nu exista, exista doar aliante pentru binele lor mai tarziu asta este purul adevar pe care toata lumea se face ca nu il vede si va spun in cunostinta de cauza RUSINE sa le fie , a inceputsa imi fie scarba de aceasta clasa politica …..

antim  •  28 iunie 2010, 8:34

,,
– Da, cunosc cazul din Olt. Dar am început pentru că deja făcusem cheltuieli… studiul, proiectele…” …E competenta …rau de tot …Toate salile de sport licitate si pe care promisese ca le blocheaza au aceleasi cheltuieli facute …altfel nu se licitau . A aflat abia acum …aceasta supercompetenta ? E MAI TARE CXLIENTELA DECAT…POPORUL CARE TREBUIE SA SUPORTE 24% LA TVA …sa dea bani si la sali de sport …

alexut  •  28 iunie 2010, 8:40

Vreau sa vad si eu detaliat lista cu costuri la aceasta sala de sport. Eu chiar cer sa se dea bani la buget pentru salile de sport, fie ele si in Rachitele. Problema e sa fie corect evaluate. La fel si cu patinuarul, pana la urma, cat a costat, avem o lista de preturi si putem sa le comparam cu altele ? Sa vedem si noi cat de mare e hotia…

Exista o lista publica cu toate cheltuielile guvernului ?

Ioan Ionel  •  28 iunie 2010, 9:05

Programul de construire a salilor de sport trebuie sa continue. Domnul Tolontan induce o idee total gresita,mai bine sa nu se faca nimic, daca nu sunt implicate firme foarte apropiate „procurorului de serviciu al CNI”… investitiile in sport trebuiesc incurajate.
Domnule Tolontan, adevarurile spuse doar pe jumatate sunt MINCIUNI, lucru la care te pricepi de minune.

DANIELA  •  28 iunie 2010, 9:14

IF you say, I believe.

shampang  •  28 iunie 2010, 10:15

le e foame de bani . o sa fim cel mai sarac si sanatos popor 🙂

gabriel-exsportiv  •  28 iunie 2010, 10:19

Dece nu se iau la verificat actele prin care sa constituit FRF in 1990-1995 si modul de acordare a primelor de la Mondiale ? cine il ancheteaza o data pe acest dl. Sandu care a delapidat sume imense(1994) si a creat retele ce se suprapun peste cele ale Federatiei Romane de Fotbal(turism,publicitate,etc)???? Comisioane din transerurii si de la echipele gen -Condescu???? sau alte acte false …de ce nu sa merg mai adanc in dedesuptul Carnetelor de validare a fotbalistilor de la Rapid — fals ,cum sa constituit o echipa adhoc RAPID 4 ??? cum se semneaza acte la intamplare(motivate pe prietenii-spagi si cardasii?) de ec nu spui nimic Dl. Tolontan de spagile date la venirea lui Platini in Romania? trebuie sa fim la picioarele acestora? de ce am jucat fotbal sa simt si sa simtim aceste porcarii? uitati cum a promovat Ceahlaul anul trecut (2009) si U Cluj in 2010 si alte echipe …iat de politicieni ce sa mai spunem /….vedeti ce se intampla ,,,dar acum ceva timp nu vorbea nimeni? lipseau informatiile sau oameni cu caracter?????????

oli  •  28 iunie 2010, 11:06

Licitatie!???Apar 7 firme toate apartinand unui PDL-ist si castica una ca doar toate 7 sunt ale lui nu?asta e Romania si nu se va schimba ca toti au idei meschine si hotia este in 95 la suta din oameni care populeaza aceasta tara!

Sibian  •  28 iunie 2010, 12:17

Buna d-le Tolontan.
Va rog sa lansati o ofensiva constructiva pentru infrastructura atat de necesara sportului romanesc. Din pacate ideea care se desprinde din campania dumneavoastra este de-a nu mai construi nimic pentru ca e criza si ca(aici aveti dreptul si obligatia de-a investiga) banii pentru investitii ajung la firme agreate politic. Poate aveti dreptate, poate nu. Dar ce e important este ca trebuie sa faceti o campanie sustinuta pentru CONSTRUIREA de baze sportive acolo unde acestea sunt foarte necesare. Va dau un exemplu: la Sibiu este eliberata autorizatia de constructie pentru o sala de sport pentru beneficiar – Clubul Sportiv Scolar Sibiu. Toate proiectele si avizele pana la aceasta faza au fost platite din bani de la bugetul MECST. Nu cred ca trebuie sa va mai explic de ce este necesara o asemenea investitie pentru un Club Sportiv Scolar dintr-un oras ca Sibiu.
Probabil ca desi s-au cheltuit sume mari de bani pana in aceasta faza a proiectului acesta va fi suspendat. Asa e curentul …criza….si presa.
Este pacat ca un obiectiv foarte important pentru sportul sibian, pentru care s-au cheltuit deja niste bani sa se termine la faza de proiect.
Rugamintea mea este ca sa incercati sa determinati printr-o campanie de presa in primul rand – finalizarea acestor obiective demarate deja si in al II-lea rand chiar demararea unor investitii noi pentru infrastructura sportiva acolo unde sunt NECESARE. Roadele acestor investitii se vor vedea in cativa ani. Este foarte important sa nu ramanem cu idea ca nu ne mai trebuie sali sau terenuri de sport si ca toate sunt doar niste afaceri.
Va multumesc.

NICU  •  28 iunie 2010, 12:50

UITE, CAT TUPEU AU ACESTI SARLATANI DIN PD-L MAI VINE CATE UNU PE BLOG SI VEZI DOAMNE DOMNUL TOLONTAN AR SABOTA SPORTUL ROMANESC. CAT TUPEU PE ACESTI BORFASI, VEZI DOAMNE EI BAT SAU SA PACALEASCA MAGARU. BINE VOI CEI FARA CREDINTA, FARA DOCTRINA, FARA IDEOLOGIE IN CAPUL VOSTRU EXISTA UN SINGUR CUVANT. [ FURT- TALHARIE ATAT SI NIMIC MAI MULT]NU VIERMILOR DOMNUL TOLONTAN SCOATE LA IVEALA HOTIILE FACUTE DE CATRE ACESTI INDIVIZI ACCIDENTAL SUNT SI PD-LISTI DUPA CE AU TIPAT IN GURA MARE CA OPRESC FURACIUNILE SI CONSTRUCTIILE SUPRA EVALUATE LA PATINUARE, SALI DE SPORT SI BAZINE DE INOT IN PLINA CRIZA ECONOMICA SI CARE IN PREZENT NU ADUCE NICI UN BENEFICIU. PARTON PENTRU CLIENTELA DA!! PENTRU CLIENTELA PORTOCALIE BINENTELES. CRED CA IN FINAL CINEVA TREBUIE SA PLATEASCA PENTRU ASEMENEA HOTII, DAR NU IACOB RITZI CARE CONDUCEREA PD-LISTA BLOCHEAZA DOSARUL PENAL IN PARLAMENT NEACCEPTAND SA I SE FACA O PERCHEZITIE INFORMATICA IN CALCULATORUL MINISTERULUI. ASA CA STIMATI VIERMI MAI USOR CU LINGUSELILE SI SMIORCAIELILE PE BLOG.

Sibian  •  28 iunie 2010, 13:12

Vedeti recatii D-le Tolontan. Exact ce spuneam mai sus.
Asta e curentul care se formaza. Orice investitie in domeniu – sala de sport, teren etc = hotie.Pacat.
Sunt foarte bune investigatiile dumneavoastra dar trebuie militat in primul rand pt. nevoia de investitii in infrastructura sportiva, efectuate corect transparent si in locurile unde este nevoie de ele.

Cătălin Tolontan  •  28 iunie 2010, 14:57

sibian: nu credeti ca acest tip de gindire, „sa nu se inteleag gresit”, ar trebui sa-i preocupe in primul rind pe cei care ne recolteaza banii din impozite si-i aloca in programe guvernamentale? Sau am ajuns noi si dvs sa incercam sa le facem toata treaba? 🙂 Le aratam ca sint ineficienti, le aparam ideile, nu executiile proiectelor si tot asa. Ei ce fac?!

catapil  •  28 iunie 2010, 16:05

Si totusi, in cazul de la Olt, daca se facusera studiu + proiect, ce trebuia sa faca conducerea CNI? Sa anuleze investitia si sa piarda banii deja cheltuiti? Intrebarea mi se pare pertinenta.

Cătălin Tolontan  •  28 iunie 2010, 18:11

catapil: sa faca ceea ce au spus ca fac. Sa stopeze investitia pt k nu se facuse nici o cheltuiala cu materialele si lucrarile. Cheltuisera citeva mii, care nu se pierdea. restul, pina la 750.000 de euro cind erau bani

precaut  •  28 iunie 2010, 18:24

ce nu inteleg tolo: cine hotaraste ce investitii (in sport) sa se faca si unde? mass-media? locuitorii din urbea respectiva (care grup social – pensionarii, functionarii, tinerii, militarii)? locuitorii din celelalte zone? referendum local/judetean/national? SI TOT NU INTELEG: cine hotaraste care e pretul „corect”? mass-media? locuitorii? PS. Inainte de 1989 erau proiecte tip. Dar realizarea efectiva implica ADAPTAREA LA TEREN si asta ducea la diferente SEMNIFICATIVE de valoare. deci incaodata cine hotaraste care e pretul „corect”???

Austeritate pentru sportivi, risipă pentru şefi | Calarasi online | portal judeţ Calaraşi  •  28 iunie 2010, 23:26

[…] Austeritate pentru sportivi, risipă pentru şefi […]

Comentează