joi, 16 decembrie 2021, 12:20
Cinci laboratoare, din Cehia, Italia și România, au confirmat că dezinfectanții Hexi Pharma erau ineficienți, diluați, nu omorau germenii. Informația apare în dosarul penal Hexi Pharma și consecințele se corelează cu cele din dosarul Colectiv.
de Răzvan Luțac, Mirela Neag, Adriana Oprea și Cătălin Tolontan
Cinci laboratoare, din Cehia, Italia și România, au confirmat că dezinfectanții Hexi Pharma erau ineficienți, diluați, nu omorau germenii. Informația apare în dosarul penal Hexi Pharma și consecințele se corelează cu cele din dosarul Colectiv.
În actele acestui al doilea dosar există 23 de rapoarte de autopsie ale victimelor incendiului de la Colectiv care și-au pierdut viața în spitalele din România și din străinătate.
Deși conțin analize bacteriologice care evidențiază infecțiile cu bacterii nosocomiale contractate în spitalele din Capitală, legiștii de la Institutul Național de Medicină Legală „Mina Minovici” din București nu le-au corelat cu decesul.
Infecțiile dobândite de acești oameni sunt în legătură și cu dezinfectanții folosiți, socotesc chiar spitalele unde au fost internați.
Spitalele în care au fost tratate victimele s-au constituit parte civilă în procesul ce se află în faza pledoariilor finale la Curtea de Apel București.
Unitățile medicale invocă art. 313, alineatul 1 din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, ce prevede faptul că „persoanele care, prin faptele lor, aduc daune sănătății altei persoane, precum și daune sănătății propriei persoane, din culpă, răspund potrivit legii și au obligația să repare prejudiciul cauzat furnizorului de servicii medicale reprezentând cheltuielile efective ocazionate de asistența medicală acordată. Sumele reprezentând cheltuielile efective vor fi recuperate de către furnizorii de servicii medicale”.
Pe scurt, spitalele vor să recupereze de la cei inculpați în dosarul Colectiv banii pe care i-au cheltuit cu tratamentul oferit tuturor victimelor incendiului.
Singurele unități medicale care nu revendică nimic sunt Spitalul Clinic Colțea și Spitalul Ministerului de Interne „Gerota”, acesta din urmă susținând că „toate îngrijirile medicale acordate pacienților spitalizați au fost decontate de către Casa Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autorităţii Judecătoreşti”.
Pentru fiecare pacient tratat, spitalele au depus în instanță deconturi individualizate pe fiecare pacient, ce se întind pe zeci de pagini și care cuprind toate medicamentele și materialele sanitare. De la antibiotice și anticoagulante, până la soluții perfuzabile, feșe sterile, mănuși sau seringi.
Pe listele lungi sunt trecuți inclusiv dezinfectanții folosiți pentru tratarea plăgilor cauzate de arsuri: spray-uri, soluții lichide, săpunuri, creme. Conform actelor de decont, spitalele au folosit pe majoritatea pacienților produsele Hexi Pharma: Clorhexin A, Clorhexin B, Clorhexin C, Polyiodine.
Spitalul Universitar de Urgență București este una din unitățile medicale unde au fost tratați cei mai mulți mari arși, victime de la Colectiv. Din cei 24 de pacienți, pe doi s-au aplicat cantități mari de dezinfectant: 18 litri Clorhexin B, respectiv 13 litri Clorhexin B și un litru de Polyiodine.
Primul pacient de la Universitar tratat cu produse Hexi avea 28 de ani și a decedat plin de infecții nosocomiale. Conform examenelor bacteriologice depuse la dosarul Colectiv, au fost evidențiate „în plăgi și în sputa și flora aspiratului bronșic culturi de Pseudomonas aeruginosa și Klebsiella pneumoniae”.
Concluziile legistului Sorin Hostiuc după efectuarea autopsiei sunt: „Moartea a fost violentă. Ea s-a datorat unor arsuri prin flacără pe aproximativ 50% din suprafața corporală complicate cu sepsis cu punct de plecare cutanat și bronhopneumonie, în evoluția căruia a intervenit o insuficiență multiplă de organe și sisteme”.
În cazul altui pacient tânăr, care a fost transferat ulterior în Austria, unde a și decedat, s-au folosit 3 litri de Clorhexin B. Avea 19 ani și arsuri pe 30-35% din corp.
Concluzionând asupra aspectelor precizate cu privire la produsul CLORHEXIN B, ulterior denumit HEXIO B, (…) testele de eficiență au relevat că produsul nu este eficient.
Extras din rechizitoriul Parchetului General din dosarul Hexi Pharma
La unii pacienți s-a folosit nu doar Clorhexin B, ci și Polyiodine, un alt dezinfectant produs de Hexi Pharma.
Clorhexin A,B și C sunt dezinfectanți folosiți pentru igiena mâinilor
În 2016, o sursă Hexi Pharma a declarat Gazetei Sporturilor faptul că toate produsele fabricii de dezinfectanți medicali erau diluate. „Nu doar Suprasept sau Thor, ci și multe dintre celelalte antiseptice de la noi din fabrică sunt diluate. Printre ele, Polyiodine, Suprahex, Clorhexin A și B și Kalas”. Mărturiile sursei au fost confirmate apoi de analize, inclusiv de cele efectuate la laboratoare acreditate din străinătate: dezinfectanții au fost ineficienți.
POLYIODINE conține substanța activă declarată la autorizare, respectiv polyvinylpyrrolidone iodine, în concentrație de 5,13%, față de 10% valoarea declarată, însă mai conține și etanol în proporție de 19%, cu toate că această substanță nu este declarată.
Extras din rechizitoriul Parchetului General în dosarul Hexi Pharma
Suma totală pe care Spitalul Universitar vrea să o recupereze din consumul dezinfectanților Hexi Pharma utilizați este de 2.800 de lei.
La Spitalul de Urgență Sf. Ioan din Capitală au fost internate 8 victime de la Colectiv. Conform documentelor, spitalul a consumat în timpul tratamentelor aplicate acestora 54 de litri de dezinfectanți Clorhexin A, B și C și 27 de tuburi de spray dezinfectant Clorhexin A. Costul total înaintat spre decontare pentru biocide: 2.500 de lei.
Un pacient internat aici a fost tratat cu 13 litri de Clorhexin A, 7 spray-uri Clorhexin A și 3 litri de Clorhexin C. El a decedat pe 22 noiembrie 2015. Împlinise 22 de ani. Avea arsuri pe 30% din corp.
Raportul medico-legal, aflat la dosar, consemnează faptul că acestui pacient i-a fost depistată pe 3 noiembrie bacteria Acinetobacter spp în trahee, iar din 6 noiembrie, în urină, sânge și plăgi. Cauza decesului: sepsis.
Pentru tratarea altei victime a incendiului de la Colectiv, spitalul a folosit 12 litri de Clorhexin A, 6 tuburi de spray Clorhexin A și 2 litri de Clorhexin C. Pe 18 noiembrie, pacienta de 37 de ani a fost transferată în șoc septic la Spitalul de Arși, unde a decedat a doua zi.
În concluziile raportului autopsiei, publicate de Libertatea, medicul legist Cristian Stan consemnează că „moartea s-a datorat insuficienței multiorganice acute, consecința unor arsuri de gradul II-III pe circa 40% din suprafața corporală și arsuri la nivelul căilor respiratorii superioare, complicate cu evoluție toxico-septică”. Acesta menționează în continuare și examenul bacteriologic în urma căruia au fost evidențiate în secrețiile pulmonare ale decedatei culturi de Klebsiella pneumoniae.
În actele depuse la dosarul Colectiv de Spitalul de Urgență Sf. Pantelimon, dezinfectanții Hexi Pharma sunt menționați în decontul a doar doi pacienți, ambii fiind tratați cu câte 2 litri de Clorhexin B. Spitalul cere 300 de lei pentru biocidele consumate.
Conform actelor din dosar, Spitalul Universitar a cheltuit 14 lei pentru jumătate de litru de Clorhexin B. Spitalul „Agrippa Ionescu” spune că a dat pe jumătate de litru din același dezinfectant 300 de lei. Ceea ce înseamnă de 21 de ori mai scump.
La Spitalul SRI, un pacient cu arsuri pe 20% din corp a fost tratat cu 1,2 litri de Clorhexin B. Conform documentelor medicale aflate la dosar, acesta a dezvoltat în plăgi și apoi în sânge bacterii multirezistente la antibiotice: Staphylococcus aureus, Acinetobacter baumannii, Enterococcus faecalis și Escherichia coli.
A murit pe 7 noiembrie 2015, ziua în care a fost transferat la un spital din Rotterdam.
Spitalul de Arși din Capitală a tratat cele mai multe victime ale incendiului de la Colectiv: 31 de pacienți. În actele depuse la dosar, unitatea medicală nu precizează în detaliu materialele dezinfectante folosite în tratarea răniților, ci doar suma totală atribuită fiecărui pacient. Suma solicitată pentru cei 31 de pacienți se ridică la 645.000 de lei.
Cheltuielile sunt cuprinse între 3.040 de lei pentru un pacient care suferise o arsură a antebrațului și ajung la 144.731 de lei în cazul unei tinere care a avut arsuri pe 22% din suprafața corpului și care a dezvoltat în tot organismul infecții nosocomiale cu germeni rezistenți la toate antibioticele, inclusiv la Colistin.
Ea a fost spitalizată timp de 45 de zile la Spitalul de Arși, unde a și decedat.
Cheltuielile se întind între 52 de lei pentru un pacient tratat la camera de gardă a Spitalului de Urgență Floreasca și ajung la 163.000 de lei pentru un bărbat care a stat 69 de zile și a supraviețuit. În cazul lui, conform fișelor medicale, medicii au folosit inclusiv Clorhexin B pentru tratarea arsurilor. Examenele bacteriologice au evidențiat că s-a infectat în timpul spitalizării cu 5 germeni: Klebsiella, Acinetobacter, Providencia Stuartii, Piocianic și Clostridium Difficile.
În actele depuse la dosarul Colectiv de Spitalul de Urgență Elias, care a tratat 16 victime, dezinfectanții Hexi Pharma utilizați apar în fișele de tratament ale pacienților. În cazul unuia dintre ei, spitalul a utilizat 1,6 litri de Clorhexin B în cele 7 zile de internare, iar analizele bacteriologice evidențiază infecții nosocomiale contractate în spitalul bucureștean. Tânărul a fost transferat pe 6 noiembrie 2015 la un spital din Olanda. A supraviețuit.
Spitalul Militar Central cere un decont total pentru tratamentul a 7 pacienți, la fel ca și Spitalul de Urgență „Bagdasar-Arseni”, unde au fost internați 23 de pacienți de la Colectiv.
Ultimele pledoarii în dosarul Colectiv vor avea loc vineri, luni și marți.