De Cătălin Tolontan
duminică, 6 decembrie 2020, 4:25
De Cătălin Tolontan
Pe fondul mobilizării scăzute a electoratului și a acumulării nemulțumirii oamenilor față de restricțiile din pandemie, o temă pe care sondajele nu au avut șansa să o surprindă este cum va influența acest virus alegerile și structura viitorului parlament.
Una dintre întrebările neașteptate ale zilei vine dintr-o direcție care a mai bântuit politica românească sub forma Partidul România Mare, apoi metamorfozată în Partidul Poporului ”Dan Diaconescu” și sub alte întruchipări cu mai puțin succes, care nu au reușit să pătrundă în Parlament.
Mai multe mișcări și candidați antivacciniști sau care promovează o ideologie cu elemente de teoria conspirației participă la vot participă pe listele de duminică, 6 decembrie.
Liderul uneia dintre aceste mișcări spunea acum câteva zile că ”rezultatul va fi istoric”. Sondajele nu au văzut această potențială ascensiune a populismului reîncarnat. Nimeni nu știe în acest moment dacă ea se va petrece. Poate da, poate nu.
Un alt efect, la datele căruia avem acces public, este prezența scăzută la vot. Nu e vorba doar de teamă, ci și de oboseala socială, de lehamitea oamenilor. Din incidente izolate, precum cazul membrilor secției de la Timișoara, care nu vor să ducă urna la spitalul ”Victor Babeș”, unde se tratează pacienții de Covid, nu se strânge diferența de 640.000 de votanți în minus înregistrați azi, la ora 14, față de 2016, aceeași oră.
Nu mai e mult până când vom afla răspunsul, nu doar cel politic, ci și la întrebarea care nu a existat pe buletinele de astăzi: cât de numeroși sunt cei care, din diverse motive, consideră că știința nu are răspunsuri la problemele lor?
Într-un fel, asistăm și la un referendum al neîncrederii.