joi, 19 noiembrie 2020, 2:30
de Mirela Neag, Cătălin Tolontan
Din 21 martie și până pe 15 noiembrie, în Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca au fost internați 5.145 de pacienți infectați cu noul coronavirus și au fost înregistrate 74 de decese, conform răspunsului spitalului către Libertatea.
Rata mortalității este de 1,45%. “Da, raportat la numărul total de pacienți tratați avem mai puține decese decât multe alte clinici”, a declarat Ioan Mureșan, managerul SCBI Cluj. El s-a exprimat însă că nu intenționează să transforme această statistică într-o rivalitate cu niciun alt spital.
Directorul clujean a adăugat că în secția de ATI au fost externați 216 pacienți, dintre care 74 ca decedați, ceea ce arată o rată a mortalității de 34,2%, de două ori mai mică decât la exemplele existente până acum la București, Arad sau Timișoara.
În ceea ce privește supraviețuirea pacienților ventilați mecanic și intubați, din 86 au supraviețuit 23, șansele de viață fiind de 27%
La “Nasta” au supraviețuit 2 pacienți, la Arad, 3, iar la Timișoara, 9.
Aceste statistici au însă multe elemente care le fac greu de comparat. Există spitale, cum e “Marius Nasta”, unde bolnavii aduși sunt în general cei care au probleme cronice de plămâni, un grup vulnerabil masiv afectat în pandemie.
În alte clinici, cum e cea de la Timișoara, se transportă pacienți, de asemenea, grav afectați din restul țării.
“E nevoie și de alți indicatori, număr mediu de zile de internare la ATI, de pildă, sau număr de zile de la debutul simptomelor pentru pacienții internați, pentru că doar coroborându-le obținem o imagine reală a mortalității și vedem ce putem îmbunătăți”, a declarat un medic ATI pentru ziar, cu rugămintea de a nu-i fi prezentată identitatea.
“Medicii au cerut de multă vreme aceste cifre, dar ministerul (n.r. – Ministerul Sănătății) abia acum le centralizează”, a explicat doctorul de terapie intensivă.
Diferențele de gravitate a cazurilor internate pot explica faptul că Spitalul de Pneumoftiziologie Marius Nasta din București are o speranță de supraviețuire a pacienților intubați de 4,5%. Din 44 de pacienți ventilați mecanic invaziv, au supraviețuit doar 2.
Spitalul bucureștean are următorii indicatori:
La Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș din Timișoara, 2 din 3 pacienți care ajung la Terapie Intensivă decedează și doar unu din 20 de pacienți intubați supraviețuiește.
Spitalul COVID din Arad are o rată de supraviețuire la ATI de 4,3% în rândul pacienților intubați și ventilați mecanic. “Din 70 de pacienți au fost externați doar 3”, a declarat pentru ziar Adrian Wiener, coordonatorul unității medicale arădene.
2,43% este rata mortalității generale COVID în România, dar nu raportată la pacienții internați, ci la toți oamenii depistați. S-au înregistrat 9.596 de decese la 393.851 de cazuri de infectări la nivel național.
Dan7 • 19 noiembrie 2020, 21:32
Ce rost are acest articol? Statistica e atât de bună pe cât de bune sunt datele de intrare și criteriile de analiză. Atunci când de la spital la spital indicatorii care determină necesitatea intubarii diferă, acest clasament este irelevant. Un clasament care nu ajută pe nimeni la nivel național. Altfel spus, nu este o știre de nivel național, ministerul sănătății trebuie să analizeze, nu ajută omul de rând cu nimic.
pacientuedevina • 19 noiembrie 2020, 23:03
Da, acesta este nivelul calitatii si eficientei actului medical din ATI de rou...Dezastruos! Din nou, medicii ATI ascund procentul pacientilor infectati nosocomial (IAAM) dintre cei intubati, adica tocmai explicatia pt care in rou se moare pe capete, cu zile, in ATI, spre deosebire de UK, de exemplu...
Robin • 19 noiembrie 2020, 23:08
Domnule Tolontan, Asa este, in Romania se moare mai usor de COVID decat in marea parte a tarilor UE. Si lucrul acesta se intampla si fiindca autoritatile nu simt presiunea investigatiilor jurnalistice temeinice. De exemplu, accidentul de la Piatra Neamt nu ar fi existat daca autoritatile si-ar fi dat interesul sa faca spitalul de la Letcani functional. Dar ce sa vezi, presa nu considera nimic in neregula cu aceasta tergiversare, deci este complice la aceste drame. As fi curios sa stiu cum vedeti dumneavoastra acest context?
Vladone • 20 noiembrie 2020, 9:37
Avem 1,45% decese la internați. Apoi, avem 1 din 4 internați dintre bolnavi, 3 se tratează acasă, în izolare și se fac bine... Că dacă nu se fac bine cheamă ambulanța, ajung la spital și intră în calculul ratei inițiale. Deci rata reală de decese la numărul de testați pozitivi este de aproximativ 0,5%, nicidecum 1,45%. Mai departe, avem probabil pentru fiecare testat pozitiv cel puțin un bolnav care nu se testează. Fie se izolează, fie nici nu știe că are boala. Deci 0,25%. Dacă brusc se agravează, cheamă salvarea și ajunge internat, deci ar fi în statistica inițială. Nu mai zic de nonsocomiale, de malpraxis sau de nepăsarea ”eroilor”... Aici zic ca e 0%. Concluzia: La 1.000 de oameni bolnavi, în România 2,5 mor din cauza COVID. Ăsta ar trebui să fie un titlu dar e mult prea optimist...
Sorin Grama • 20 noiembrie 2020, 16:22
Statisticile cumulate au luat locul faimosului indicator "R" rata de infectare subunitara, care a cedat in fata unei matematici simple, prin KO. Fie! Sa cedeze si rata asta la mie, cumulata la 2 saptamani si folosita ca justificare pentru incalcarea libertatilor fundamentale: peste 90% dintre oameni nu s-au infectat, nici macar dupa 9 luni de la declararea pandemiei! Peste 95% dintre cei testati pozitiv s-au vindecat! Abuzurile vor fi date in vileag, fie si peste 1 an sau 30. Ce vor face vinovatii, aflati azi la putere si la cuvant?
Sergiu Stoica • 21 noiembrie 2020, 17:15
Azi avem multe localități în carantină pe baza unui indicator de 9 la mie cumulat la două săptămâni, incidență de cazuri pozitive. Ce înseamnă cifrele? Avem 13,200 de testați pozitivi care se află în spitale și 137,000 în afara spitalelor, adică 160,000 de bolnavi activi, la o populație de 19 milioane sau 160 de bolnavi la 19,000, cam 8 la mie pe țară. Câte paturi avem în spitale pentru COVID, înainte de ATI?