De Mirela Neag, Răzvan Luţac şi Cătălin Tolontan
miercuri, 21 octombrie 2020, 8:00
De Mirela Neag, Răzvan Luţac şi Cătălin Tolontan
Pe 30 octombrie se vor împlini 5 ani de la incendiul de la Colectiv, moment în care România a fost pusă față în față cu una dintre cele mai ucigătoare minciuni din istoria sa recentă. Deși demontată, ea continuă să ne guverneze și astăzi viața, în forme și cu intensități diferite. De la realegerea primarului Piedone și până la nedeclararea infecțiilor nosocomiale de către managerii de spitale, susținuți de ”placa” declarațiilor politicienilor, începând cu șeful statului, realitatea din Sănătate oferă comunității un sentiment acut al neîmplinirii. Azi, un prim episod.
La scurtă vreme după apariția investigațiilor jurnalistice despre incendiul de la Colectiv, infecțiile nosocomiale subraportate de spitale și dezinfectanții diluați ai Hexipharma, SRI a confirmat că a trimis autorităților sute de informări privitoare la situația din spitale.
Pe 19 mai 2016, la Palatul Cotroceni a avut loc o conferință de presă.
Președintele Klaus Iohannis a păstrat, în discursul său de peste 10 minute, câteva și pentru criza din spitale, dezvăluită de tragedia de la Colectiv.
Întrebările jurnaliștilor din 2016 au vizat, toate, problemele din sănătate, infecțiile nosocomiale, morții din spitale și informările SRI despre acestea.
Unul după altul, fără nicio înțelegere prealabilă, 9 reportere și reporteri pun aceeași întrebare, la care președintele nu răspunde: ”Ce au arătat informările SRI despre dezastrul din spitale și de ce autoritățile nu au făcut nimic?”.
Din ce în ce mai iritat, președintele răspunde că ”Am fost informat”, ”Au fost informări” și, la insistențele presei care-i solicită să spună ce a făcut cu ele și dacă informările s-au referit și la infecțiile nosocomiale, șeful statului se decide să închidă subiectul: ”În momentul în care primim informări, le citim şi ne considerăm informaţi”.
Dar ziariștii continuă. La întrebarea jurnalistei Ramona Avramescu de la TVR, care l-a întrebat pe ce se bazează când spune că SRI și-a făcut treaba în sănătatea românească, Klaus Iohannis răspunde: ”Eu vorbesc din propria experienţă” și continuă, evident nervos: ”O întrebare de jurnalist, v-aș ruga, da?!”.
Conferința de presă din 2016 poate fi urmărită integral aici, pe siteul Președinției.
În ea, Klaus Iohannis a promis că se vor lua măsuri, că sistemul de sănătate se va reforma și că ”am inclus elemente de sănătate în documentul numit Strategie Naţională de Apărare a Țării şi am inclus Sănătatea la chestiuni de securitate naţională”.
La 4 ani de atunci, a venit virusul COVID. Și, în ultimele luni de pandemie, România a ajuns să aibă are una dintre cele mai mari rate ale mortalității COVID din Europa.
Întrebat dacă infecțiile nosocomiale nu contribuie la această mortalitate ridicată, Ministerul Sănătății a comunicat oficial jurnaliștilor că DSP-urile nu au raportat nici o infecție nosocomială în cazurile COVID!
După aproape 5 ani, jurnaliștii au readus tema mortalității și infecțiilor în conferința de presă a președintelui Klaus Iohannis, din 19 octombrie 2020.
Redactorul șef al Libertății, Dan Duca, l-a întrebat pe președintele țării de ce sprijină un guvern care minte și declară zero infecții nosocomiale. Asta în condițiile în care Guvernul Ponta a plecat, după Colectiv, din cauza minciunilor.
Președintele Klaus Iohannis a răspuns: ”Despre infecțiile nosocomiale voi cere o informare la Ministerul Sănătății, după care putem să vedem de ce s-a raportat zero”. Conferința de presă poate fi urmărită aici, pe siteul Președinției.