joi, 25 iunie 2020, 3:56
De Cătălin Tolontan
Cu toate datele, nesecrete, aflate la dispoziția Guvernului și a Ministerului Sănătății, Adrian Ionel a fost lăsat șef peste bugetul rapid construit în pandemia COVID-19, buget de peste 250 de milioane de euro!
Mai mult decât atât.
Față de ONAC, celălalt pol de cumpărare a statului în această perioadă, unde se organizau licitații, uneori complet deformate, dar totuși licitații, Adrian Ionel a putut acționa la Unifarm fără nici un mecanism de control și de transparență publică. El decidea de unul singur cui dă contractele
Așa a ajuns să negocieze contractele și mita la restaurantul Bârlogul lupilor, după cum a relatat G4Media despre dosarul deschis de DNA. Iar procurorii l-au pus sub acuzare, dar abia după ce o parte a banilor au fost cheltuiți.
Responsabilitățile sunt extinse. Bârlogul lupilor este mult mai adânc. Iar președintele Iohannis, premierul Orban și miniștrii Costache și Tătaru au o explicație de dat pentru că au menținut în funcție un om numit de Victor Ponta în decembrie 2012 și despre care aveau informații că, de-a lungul anilor de serviciu public, comisese nu mai puțin de 18 nereguli!
Doar că mai puternic decât Ponta, Iohannis și Orban a fost firul roșu al Serviciului Român de Informații.
Dacă pentru public și pentru presă a fost, la început, un secret, oamenii din Sănătate cunoșteau cine îl apără pe Adrian Ionel și cine l-a permutat pe traseul Unifarm – Institutul Cantacuzino – Unifarm, ambele obiective strategice.
”În spatele lui Adrian Ionel este SRI, ei l-au pus și l-au ținut acolo”, au spus specialiști din Ministerul Sănătății, încă din perioada stării de urgență.
Pe baza acestor informații și a datelor din achizițiile suspecte de echipamente medicale făcute în starea de urgență, Libertatea a scris acum două luni despre această legătură a achizițiilor și a lui Ionel cu SRI.
Investigație Libertatea, 16 aprilie 2020:
Firmele care au livrat, direct sau prin intermediari, marfa medicală care a ajuns la Unifarm sunt deținute de partenerele de viață ale unor foști ofițeri, sereistul Alexandru Sas și polițistul Petru Pitcovici. Adrian Ionel are el însuși studii la Academia SRI.
Un efort persistent al presei din toată țara a arătat în toată perioada pandemiei cum firmele foștilor ofițeri SRI se nimeresc să aibă legăturile internaționale și cu marfa după care strigau oamenii din spitale.
Încă din 20 martie, la doar patru zile de la declararea stării de urgență, publicația locală 7iasi.ro a descoperit că celebrele teste coreene, vă amintiți că României îi lipseau testele PCR pentru detecția COVID-19, au fost aduse de Unifarm, dar nu direct, ci prin intermediul firmei unui fost ofițer de informații angajat la SRI Iași: Cristian Hristodorescu.
Cantitatea contractată de firma ieșeană a fost uriașă, ca să acopere nevoia națională: 2 milioane de teste PCR Covid-19, în valoare de aproximativ 30 de milioane de euro. Tot timpul presa și cetățenii au cunoscut doar valori estimative ale contractelor de achiziții de la Unifarm, pentru că Adrian Ionel nu s-a supus legii transparenței informațiilor de interes public, oferind doar ce date a vrut el.
Oamenii din Sănătate au știut că serviciile românești de informații s-au implicat în achiziții, dar sloganul a fost acela că ”se ia sub prețul pieței”.
”Serviciile secrete românești s-au activat și și-au folosit relațiile din Asia ca să coboare prețul și să urgenteze livrarea”, a spus o sursă din Ministerul Sănătății pentru Libertatea pe 24 martie.
În spatele sloganului siguranței naționale, presa a depistat, de fapt, contracte la preț dublu sau firme de țigări și băuturi care au livrat la preț de cinci ori mai mare măști medicale, conform Newsweek.
Hotnews a remarcat că afacerea cu măști de la Giurgiu, una din primele care au ieșit la iveală, îl are ca beneficiar pe Cătălin Hideg, absolvent al Academiei SRI.
De fapt, apropo de felul în care SRI își pierde creațiile drum, Hideg și Secureanu au fost colegi la Academia de Informații, ambii fiind elevi ai fostului general sereist Constantin Onișor. Fostul general Onișor a devenit astăzi unul dintre vectorii unui partid identitar, prorus.
Ca și Vasile Ionel, acești oameni s-au intersectat între ei, au fost protejați decenii la rând pe poziții unde au făcut afaceri cu bani publici, au fost ocoliți de controale, iar abuzurile au fost mușamalizate. Ei au fost ”garantați de SRI”.
Sâmbătă, 14 martie 2020, președintele Iohannis a ținut un discurs la Palatul Cotroceni în care i-a anunțat pe cetățeni că ”Avem nevoie de voi, dragi români!”, pentru că va declara starea de urgență.
Atât șeful statului, cât și premierul Orban au subliniat că unul dintre motivele principale ale apelului la starea de urgență constă în nevoia de a face achiziții de materiale sanitare pentru spitale fără procedurile mai îndelungate ale licitațiilor.
Două zile mai târziu, când a declarat starea de urgență, președintele i-a asigurat pe compatrioții săi că ”Voi verifica personal la fiecare minister și autoritate în parte cum se aplică aceste măsuri”.
În aceleași discurs din 16 martie, Klaus Iohannis le-a transmis medicilor: ”Vă asigur că prin acest decret am luat toate măsurile pentru a se putea face cu maximă celeritate toate achizițiile de echipamente medicale pentru protejarea personalului sanitar, astfel încât sănătatea dumneavoastră să nu fie pusă în pericol”.
De fapt, oamenii au aflat repede din presă, și azi de la DNA, că multe achiziții au fost supraevaluate.
În timpul în care românilor li s-a cerut disciplină și au renunțat la dreptul la învățare, dreptul la proprietate, dreptul la informare, dreptul la libera circulație, dreptul la justiție și la alte drepturi, înalți responsabili cerut mită și că milioane de echipamente medicale au fost defecte și au pus în pericol viața personalului medical și a pacienților.
În afară de faptul că a fost ”Garantat de SRI”, ce i-a determinat pe șefii stării de urgență să țină în fruntea celui mai important for de investiții în sănătate un personaj coruptibil precum Adrian Ionel?
Spre deosebire de miniștrii sănătății, care nu au nici un alibi, Klaus Iohannis și Ludovic Orban se pot apăra spunând că nu au cunoscut cine e Adrian Ionel, încă o dată, din documente oficiale zdrobitoare, nu din zvonuri.
Dar opțiunea lor a fost mai cuprinzătoare și trece dincolo de un om. Ei au delegat către SRI și Armată o putere invizibilă enormă.
Responsabilii politici au desenat un sistem de achiziții publice din care au exclus specialiștii în achiziții publice. De unde știm asta? Pentru că în Unifarm există rudele lui Ionel, nu specialiști în achiziții.
Președintele și premierul au dat putere absolută serviciilor secrete, care și-au protejat un om pe care-l aveau la mână prin lipsa de integritate documentată de Corpul de Control al MS și, cu mare probabilitate, de alte zeci de documente clasificate.
Politicienii au acceptat ca Unifarm, unde nu doar Ionel, ci și un fost șef al SRI, generalul Ionel Maranda, a fost permanent în Consiliul de Administrație, să fie sub controlul ”serviciilor”.
Multe alte instituții au fost ”gradate” în secret, nu de acum, de multă vreme, de la ANAF la justiție, însă în pandemia COVID-19 toată această structură nedemocratică a ieșit la iveală.
Ceea ce au făcut Palatul Cotroceni și Palatul Victoria este nedemocratic și ilegal. Nu cei care expun sau critică amestecul serviciilor, ci cei care l-au agreat și aplicat pun în pericol statura europeană a României.
Oricât ar încerca să controleze discuția publică, dovadă că majoritatea televiziunilor n-au făcut în trei luni nici o investigație despre achizițiile medicale, nu e nimic de discutat în privința rolului toxic al implicării SRI dincolo de domeniile legale.
Această dezbatere publică a avut loc și s-a încheiat prin adoptarea Constituției.
Nicăieri în Constituția României nu scrie că SRI are rolul de a-și infiltra oamenii și de a ”veghea patriotic” în structuri de achiziții publice, de control sau de comunicare națională, apropo de celebrul Grup de Comunicare Strategică, care nu a vrut niciodată să-și dezvăluie componența.
”Dosarul Unifarm” este eșecul unui fel de a guverna pe ascuns, cu oameni nealeși și nepregătiți, în disprețul efortului a mii de ofițeri de informații care sunt profesioniști și știu foarte bine că nu asta trebuie să facă.
Cum vor continua dosarele DNA? Opinia publică este sceptică în legătură cu hotărârea justiției de a merge pe firul acestor achiziții.
Sunt oameni puternici la mijloc, unii au plecat de ceva vreme în spațiul arab, alții au legături cu Rusia, și, peste toate, miza este devoalarea unui sistem greșit de a delega responsabilitatea în stat.
Noul șef al DNA, Crin Bologa, dar și colegii săi au o responsabilitate imensă, după cum arată și o analiză rece a Spotmedia. De felul în care cei din DNA, dar și SRI sau poliția judiciară, ca instituții, se vor comporta acum depinde modul în care oamenii se vor gândi la justiție foarte multă vreme de acum înainte. Încredere sau resemnare.
Adi • 25 iunie 2020, 19:31
Ai citit " Dark Alliance " de Garry Webb? Acolo mizerie si bani murdari , asa ca ce pretentie mai ai la SRI. Asa cum toti cei implicati din CIA au negat si nu au patit absolut nimic, asa o sa se intample si la noi.Adrian Ionel o sa ia vreo 5 ani din care o sa faca max 1 jumate, o sa-i lase si lui ceva sa nu moara de foame,ptr ca banii si paguba statul nu o va recupera ( e ceva normal in Romania) si cu asta basta.( vezi cazul Relu Fenechiu - liber si cu banii la teșcherea ) Scheletii se afla in dulapul lui Iohannis ( de la Orban & Tataru n- am nicio pretenție, au " *** " joaca si stau la poza precum celebra *** Madona din Mamaia anilor ' 90). Iohannis si-a pus prietenul sef la SRI , pe Helvig si tot el a semnat ( a garantat in fata poporului) ptr gen .Razvan Ionescu sa devin prim-adjunct. Domn general nu a fost in stare sa curete mizeria lasata de catre Coldea, cascheta este prea mare ptr acest job, demisia de onoare si altul la rand, capabil sa curete mizeria din SRI . Iohannis daca nu va face nimic, va fi aratat ca principalul vinovat. PS.1. Nu l-am vazut pe Ponta, ce s-a ascuns ***? Parca il vad ca o sa apara si o sa spuna ca Arafat a semnat si ca el nu stia nimic de Adrian Ionel 2. Dezamagirea la SRI vine , din cauza faptului ca Razvan Ionescu , culmea baiat tanar , citit ( a absolvit Facultatea de Fizica) , nu a fost in stare sa faca reforma mult asteptata in interiorul acestui serviciu.Tot " il Pupparo" a ramas la butoane in SRI
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
launclikdistanta • 25 iunie 2020, 22:04
mai bine ai verifica cum este posibil sa faci achizite pentru utilaj de fabricat masti si dupa sa cumperi masti, conform legei privind achizițiile nu ai cum sa spargi codurile CPV. (este ca si cum, cumperi un buldozer si dupa ce inchei contractul, nchiriezi ).
gabi • 25 iunie 2020, 22:08
Resemnare... Romania e un stat captiv servicilor secrete nu de ieri, de azi. Politicienii sunt in prima faza alesi de catre servicii, apoi urmeaza mascarada alegerilor populare. Politicienii de pe scena politica nu au liber arbitru, decidentii adevarati sunt dupa cortina, din pacate niciodata trasi la raspundere. Chiar credeti ca Iohannis, Orban, Tataru etc. decid ceva? Papusi santajabile ce decid doar in chestii minore ce nu afecteaza interesele materiale si de putere ale serviciilor. Interesele SRI nu se intersecteaza niciodata cu interesele romanilor. Nu va faceti iluzii, DNA urmareste tinte politice, nu face anchetele cu buna credinta. Credeti ca HexiPharma a fost un caz izolat? Pun pariu ca pe pe piata s-au aruncat alti dezinfectanti diluati. Avem o societate securistica, unde cei numiti ii domina pe cei alesi. Nu se va schimba nimic esential in Romania atat timp cat forte oculte controleaza intrarile si iesirile din politica.
Andrei F • 25 iunie 2020, 22:26
Jurnalistul care nu a avut curaj să ne spună cine a făcut numirea lui Secureanu la Malaxa astăzi a găsit nimerit să dezinformeze că Ponta a făcut numirea lui Ionel in 2012!!! Mai mult....se face că nu știe că Ionel a primit postul și în 2016!!! Curat- murdar coane Fănică!!!
Dan • 25 iunie 2020, 22:55
Oare Arafat ce grad o avea?
vasco • 26 iunie 2020, 9:18
@andrei f,ca de obicei incerci sa o faci pe desteptul ,sa arunci fumigene ieftine,expirate,care doar fasaie putintel...
Andrei F • 26 iunie 2020, 10:56
@vasco • 26 iunie 2020, 9:18 De unde stii tu ca arunc cu fumigene?In 2012 Ponta era ministru interimar al sanatatii dar isi delegase atributiile...In 2016 exista si atunci un ministru al sanatatii ,ma crezi dar desigur ca este neimportant pentru voi...?Iar pe distinsul Secureanu trebuie sa-l fi numit cineva la Malaxa!!!Unde este fumigena?----Nu va faceti cumva de ras ca acum descoperiti voi ca serviciile secrete ar face nu stiu ce iar cand pesedistii aia rai vorbeau despre asa ceva voi,inteligentii ,spuneati ca nu este adevarat?
Siaiei • 26 iunie 2020, 15:38
Niște securiști răzleți încă mai au acces la butoane, iar profesioniștii SRI luptă din greu să facă lumină, curățenie, transparență. Știind că mereu pierd în instanțe, că li se invalidează și pierd probele pe care le produc, că diverși etichetează la grămadă serviciile, specialiștii SRI l-au demascat și pe Ionel. Aștept o plângere penală pentru Johannis, Orban, Tătaru, Arafat, Costache, Rafila, Cercel, Hideg, Sas și ceilalți profitori de pe urma stării de urgență impuse ilegal, fără temei faptic. O gripă care în alți ani infecta 10 milioane de oameni într-o singură țară a ajuns pretext de jaf și dictatură, cenzură și monopol, criză economică și tulburări sociale grave. Dacă din 12,000 de teste identifici 400 de noi infectări, care este incidența reală a bolii, din moment ce testele se fac după criterii determinate în prealabil și nu aleatoriu? Dacă numărul real de infectări este de 80 de ori mai mare, cum spune Rafila, care este rata reală de decese (de 80 de ori mai mică), având în vedere că toate comorbiditățile cedează prioritate noului coronavirus ca oficială cauză de deces? Investigați asta! Sau pare o teorie a conspirației bazată pe informații oficiale?!