vineri, 29 mai 2020, 1:14
Unul dintre motivele celor trei a fost acela că au sesizat diferențele din referatul de necesitate scos în ultimul moment de Arafat, care arată ca un fals. Și au refuzat să semneze raportul de anulare și notele justificative.Ofițer din IGSU
Începută în 2017, pe bani europeni, ca o prioritate absolută, “41% din parcul actual al pompierilor e de dinainte de 1989” (Raed Arafat), schimbarea sutelor de mașini vechi ale pompierilor nu s-a adjudecat nici după trei ani. Pompierii au și acum aceleași autospeciale depășite.
Au existat mai multe achiziții stopate și o singură licitație finalizată: cea pe care firma WISS a adjudecat-o în fața mai multor competitori, printre care și Deltamed. Deltamed are în portofoliu cele mai importante contracte cu SMURD și DSU.
După ce WISS a fost declarată câștigătoare, Raed Arafat a sunat personal în septembrie 2018 la reprezentanții polonezilor. El a invocat un document apărut în ultimul moment și le-a cerut să reducă prețul, amenințându-i că anulează licitația. În convorbire, șeful DSU se aude cum le spune polonezilor că are acceptul Agenției Naționale pentru Achizițiile Publice, forul care veghează la corectitudinea licitației, pentru a anula achiziția.
Am verificat acuma cu ANAP cu tot și nu avem o problemă, pentru că e acord cadru și atunci repet licitația de la zero!Raed Arafat, către WISS
“De fapt, noi, la IGSU, nu am avut niciodată acordul ANAP pentru repetarea licitației”, au dezvăluit pentru Libertatea surse din interiorul IGSU.
Informația a fost confirmată de oameni din ANAP, dar și de documentele publice care au ajuns în instanțe.
“Pentru că suma a fost mare, 600 de milioane de euro, bani europeni, achiziția a fost sub supravegherea ANAP. IGSU a primit acceptul pentru toate fazele de la cei trei specialiști din ANAP delegați la această achiziție. Dar când colegii noștri Laura Spaloghe, Marin Adrian Stan și Teodora Iancu au aflat că Arafat vrea să anuleze procesul, au întrebat de ce”, explică un om din ANAP.
ANAP are un rol complex în achizițiile publice, de la cel strategic de propunere a unei politici naționale de achiziții, până la monitorizarea și controlul integrității unei achiziții publice, chiar în timpul procesului legal.
Celor trei experți li s-a părut suspectă hârtia scoasă de IGSU după derularea procesului: acel referat de necesitate, care nu făcuse parte din dosarul achiziției. Și au refuzat să semneze anularea.Angajat din ANAP
Pe baza referatului apărut la finalul licitației, IGSU a câștigat mai departe în instanță, când WISS i-a dat în judecată. Instanța a considerat, în 2019, că nu era neapărat nevoie de avizul ANAP pentru anulare, dar oricum ANAP “s-a încăpățânat în continuare să nu-l dea, pentru că nu a vrut ca numele său să apară pe o anulare făcută cu presiune”.
“Raed Arafat a insistat la ANAP să avizeze anularea licitației câștigate de WISS și pierdute, printre alte firme, de către Deltamed, dar a primit același refuz”, susține sursa din agenție.
Prin procurorul-șef Crin Bologa, DNA a confirmat acum o săptămână descinderile la IGSU din decembrie 2019 și că există un dosar deschis pe această achiziție pe bani europeni, dar că el a fost stopat vreme de două luni, “pe vremea stării de urgență”.
Bologa a spus că, acum, s-au reluat cercetările și “se continuă perchezițiile informatice” ale calculatoarelor ridicate de la șefii IGSU.
Dacă procurorii DNA chiar vor să afle adevărul, ar vedea imediat când a fost creat fișierul referatului de necesitate și pagina respectivă, care a apărut la timp pentru ca Arafat să forțeze anularea licitației.Specialist din IGSU
Mai multe aspecte i-au făcut pe cei trei oameni de la ANAP suspicioși în legătură cu referatul de necesitate.
De aceea, în virtutea prevederilor art. 216 și 217 din Legea 98/2016, prin care autoritatea contractantă e obligată să finalizeze procedura de atribuire printr-un raport al procedurii, cei trei oameni ai ANAP au validat raportul de atribuire a licitației, dar nu au validat anularea.
De altfel, nici azi în acel dosar al achiziției publice nu există un alt raport al procedurii, care să spună că licitația este anulată.
Libertatea a solicitat atât IGSU, cât și lui Raed Arafat comentarii despre refuzul ANAP de a semna anularea licitației, dar aceste reacții nu au sosit până la publicarea articolului.
Banciu • 29 mai 2020, 16:23
Este evident ca Arafat a incercat sa ajute Deltamed. Este o speta usoara pt DNA.
Ilie • 29 mai 2020, 20:49
DNA, isi poate arata din nou eficienta. Este limpede ca Arafat a jucat murdar. Nu ma asteptam la asa ceva din partea lui.
Dan • 30 mai 2020, 13:37
CTP-ule, Digi24, ba, deontologii vietii, luati pozitie si dezbateti subiectul. Nu va mai faceti ca va uitati in alta parte. CTP-ule, fii corect pana la capat!
Daniela • 1 iunie 2020, 17:07
@mg, aici nu comentezi nimic? Nu sari sa-i iei apararea lu' Arafat?
Dan Groza • 2 iunie 2020, 11:53
Dr. Arafat nu a fost asa, dar se adevereste zicala "spune-mi cu cine te insotesti ca sa-ti spun cine esti", te-ai imprietenit cu PSD-ul inca de pe vremea colectiv, ai girat ani la randu cu numele pentru minciunile lor, acum se pare ca te-ai contaminat si tu Dr. Arafat.
gabriel r • 3 iunie 2020, 18:02
Depinde de guvernare, depinde de faptuitori, pe cine au"deservit" si de organele numite,Nu am pregatirea sa analizez prestatia profesionala a medicului Arafat la SMURD. El a fost recompensat pentru "faza " cu Basescu si apoi a devenit aservit unui partid stiut si unor conducatori cunoscuti si astfel si-a prezervat postul.S-au"schimbat "ai nostri", plus conducerea unor organe si astfel raspunderea poate avea sau chiar, are o alta "infatisare", Banuiesc ca si anterior se petreceau" lucruri " asemanatoare sub o "supraveghere" voit precara. Traim inca vremuri indoielnice si oricand toata lumea -acum sau mai tarziu- poate deveni frumoasa si curata
Florin • 8 iunie 2020, 23:22
Si totusi doua instante ii dau dreptate lui Arafat. De ce DNA nu a actionat pana la acele procese?