marți, 26 mai 2020, 1:55
Despre “Moartea domnului Lăzărescu” presa internațională a scris că este “călătoria unui om prin decorul înspăimântător al sistemului românesc de sănătate”. Călătoria spre moarte.
Au trecut 15 ani și Vasile Țurcanu, pensionar în vârstă de 70 de ani, din comuna botoșăneană Coțușca, a fost plimbat între trei spitale. Mereu există o explicație. Acum este pandemia COVID, o criză de sănătate reală, peste care se suprapun însă proceduri comice cu efecte tragice. Bolnav de cancer, Vasile a sfârșit în dureri, așa cum i-a povestit soția sa jurnalistei Andrada Lăutaru.
Vasile Țurcanu
Soția i-a plătit și testul pentru bacteria Clostridium. Rezultatul a fost negativ.
Omul s-a dus, nu avea Clostridium, nu avea COVID, l-au înfrânt suferințele lui vechi și familia nu acuză decât tratamentul inuman, lipsa de calmante și “dreptul de a muri demn”, cum spune fiul lui.
Au trecut 15 ani de la filmul lui Cristi Puiu.
În 2005, bugetul Sănătății din România era de 2,85 de miliarde de euro, potrivit Ziarului Financiar, care cumula suma Casei de Asigurări cu cea a Ministerului Sănătății.
Numai bugetul central al Sănătății a fost de 10,5 miliarde de euro în 2019 și se estima o creștere substanțială în acest an. Cheltuim de cel puțin 4 ori mai mult, ceea ce nu e suficient, pentru că rămânem mult sub media țărilor europene.
Dar nici un ban nu va fi suficient, câtă vreme aceiași oameni, politicieni, manageri de spital și seniori ai Sănătății, ne cultivă teama că, fără ei, am fi morți.
Într-un interviu acordat Patriciei Marinescu pentru news.ro, regizorul Cristi Puiu spune: “Mi-e teamă că ne îndreptăm către un totalitarism pe care nu îndrăznim să îl denumim”. E totalitarismul celor care cheltuiesc de patru ori mai mult și tot nu rămân bani de calmante pentru frații și copii domnului Lăzărescu. În acest ritm, vom ajunge și la nepoți.
„Problema numărul unu o reprezintă faptul că frica pe care s-a pedalat în tot acest interval a intrat în celulele românului. Autorităţile nici nu mai trebuie să se îngrijească. M-am întâlnit de câteva ori, cu ocazia cumpărăturilor, cu diverşi prieteni faţă de care am păstrat distanţa. Nimeni nu ştia ce trebuie făcut. Dintr-odată, relaţia era falsificată. O să dureze foarte mult chestia asta. O să devină un mod de viaţă” Cristi Puiu
Înainte de a pleca de acasă, cu ambulanța, Vasile Țurcanu a spart câteva nuci. Apoi a fost pierdut în noapte, între spitale.
Dacă moartea domnului Lăzărescu e o călătorie, nimeni n-ar trebui să treacă singur prin așa ceva. Dacă vom fi împreună, se ițește lumina.
Dezumanizatorii • 26 mai 2020, 14:10
Fără să cer răzbunare observ că dezumanizații rămân liberi și prosperi, ca Secureanu, Oprescu și alții prinși cu mâța-n sac. Cine să-i dea la o parte? Cum scoatem la suprafață profesioniști cu conștiință, umani, normal de cinstiți?
Țara somităților • 27 mai 2020, 14:00
Dacă NU faci parte dintr-o mafie/masonerie/breaslă/grup de interese/grup infracțional organizat și un om moare din cauza ta - faci închisoare pentru ucidere din culpă sau omor. Dar dacă faci parte și ai și un Colegiu al Medicilor orb și surd, care nu cunoaște noțiunile de malpraxis, dar cunoaște foarte bine Omerta nu ai nici o problemă, pot să moară și alți oameni din vina ta. În România Inspecția Judiciară și Colegiul Medicilor nu sunt altceva decât anexele unor caste. Se acoperă, se mușamalizează și foarte rar se descoperă fapte ce pot duce la condamnări. Extrem de rar. Și atunci sunt tot peștii mici care i-au deranjat pe cei mari. Majoritatea cazurilor de acest gen fac obiectul filmelor artistice premiate pe la festivaluri, articolelor plângăcioase din presă și blestemelor oamenilor amărâți. Dar concret nu există decât solidaritatea infracțională de castă. Degeaba plângem noi și suspinăm, dacă nu răspunde nimeni pentru moartea unui om care ar fi putut fi evitată. Și cazuri de acest gen sunt cu zecile în fiecare an în România. Oameni lăsați să moară pentru că nu au dat șpagă sau nu avea chef somitatea să se uite la ei. Au fost cazuri de oameni care au murit ÎN SPITAL după ce au intrat în stare gravă și au așteptat 10 ore să primească ajutor. În Spitalele din România și brancardierii sunt somități...
bg • 28 mai 2020, 5:57
Romanii "invechiti in rele" trebuiesc mai intai dezvatati {daca se poate} sa alerge dupa avantaje personale, sa fie speciali, sa desconsidere legea, iar tinerii sa fie invatati, educati, sa-si cunoasca mai intai drepturile, apoi sa si le ceara, nu sa se milogeasca, sa platesca pentru ele. Atunci cand vor fi suficienti de multi {cred ca o generatie} , abia atunci speram sa se schimbe ceva in atitudinea personalului medical de la noi. Nimeni nu se va da jos de buna voie de pe un soclu, construit din scoala, de "stapan de vieti", idee cultivata si inoculata de acele "somitatati de carton" propriilor discipoli, alimentata de familie, de societate. Cine nu are nevoie de O CUNOSTINTA dintr-un spital, fie ca este brancardier, infirmiera, asistenta, medic? Societatea noastra functioneaza prin cunostinte, nu prin mod de organizare...Mult timp de acum incolo vom auzi amenintarile vreunei asistente ca "daca nu va convine, plecam din tara" sau " sa va trateze cei care ne critica"...Plecati mai fratilor...cine va opreste? Dar mai intai, atunci cand depuneti cererea sa vi se elibereze actele de studii, dati voi banii de scolarizare inapoi statului roman...sau va angajati sa platiti in 5 ani din banii castigati acolo unde va duceti sa lucrati, ca doar nu sunteti necalificati...sunteti specialisti. Intreb si eu RETORIC: De ce nu se voteaza legea asta? Pentru ca politicienii nostri si nu numai ei, au copii, neamuri, nepoti care fac facultati aici, pe bani grei, pe banii nostri si stiu sigur ca vor pleaca in afara sa practice...Destept NU? Ei vor sa fie populari, sa spuna ca ofera invatamant gratuit, sa adune voturi, caci pot dispune discretionar de banii publici care sunt ai nimanui... {chestie de OPORTUNITATE}. Noi tot cerem ca statul sa ne dea, sa ne ajute comunitatea...dar noi ce oferim, ce dam inapoi? NIMIC...caci, nu-i asa, la noi, interesul poarta fesul...restul semenilor nostri poate sa stea in ploaie cu capul descoperit...inseamna ca NU TE DESCURCI...Sa fim sinceri...cine nu procedeaza asa? Asta este TREND-ul actual...si daca te opui, risti sa te stropesti pe picioare...
pacientuedevina • 28 mai 2020, 16:54
Pacientul Român, inclusiv Domnul Lăzărescu NU moare din nepăsare (concept subiectiv, generic, nepalpabil, necontrolabil), ci din INDISCIPLINA crasă, umilitoare şi sfidătoare personalului medical (realitate faptică, obiectivă, determinată, concretă, controlabilă), cu complicitatea Ministerului Sănătăţii (care nu emite ordinele de aprobare a protocoalelor care să reglementeze amănunţit activitatea şi responsabilităţile precise şi verificabile ale personalului medical, cu sancţiuni care să nu poată fi eludate şi cu transparentizarea totală faţă de societatea civilă a serviciului public de sănătate) şi a Colegiului medicilor (notoriu muşamalizator al culpelor medicale, devenit ilegal avocat al medicilor, deşi exercită atribuţii de control de stat, fără a fi traşi la răspundere de MS şi DNA)