luni, 4 mai 2020, 8:34
de Iulia Marin și Cătălin Tolontan
Materialele din licitația cu dedicație organizată de Ministerul Sănătății în intervalul 1-4 mai urmează să fie donate către instituții din Republica Moldova, scrie Ministerul Sănătății, în răspunsul remis Libertatea.
Astfel, la 30 aprilie, Guvernul României a aprobat o suplimentare a bugetului Ministerului Sănătății cu suma maximă de 16.500.000 de lei,“în vederea acordării de către România a unui ajutor umanitar extern, cu titlu gratuit, pentru Republica Moldova.”
“Pornind de la acest aspect, termenele sunt urgente, pentru a reuși trimiterea mai urgentă a acestei donații către Republica Moldova”, se arată în răspuns.
Oficialii din cadrul ministerului recunosc că au elaborat specificațiile tehnice “inspirându-se” mai ales din mediul online, din cauză că achiziția era una urgentă.
“Având în vedere caracterul urgent al acestei achiziții, specialiștii din cadrul MS au elaborat specificațiile tehnice de la informațiile existente atât în cadrul ministerului din oferte transmise de posibili furnizori, cât și din cele existente pe piață, în special din mediul online”, scriu reprezentanții ministerului.
“Dintr-o eroare materială, la redactarea finală a documentului au fost preluate inclusiv informațiile din mai multe forme ale documentului de lucru”, susțin aceștia.
Ei neagă însă că specificațiile tehnice, despre care Libertatea a arătat că sunt copiate din caracteristicile echipamentelor de protecție vândute pe eMag, ar fi plecat de la un produs anume și susțin că sunt doar niște “cerințe tehnice minimale”.
În final, la întrebarea Libertatea referitoare la favorizarea unor operatori economici, ministerul răspunde formal:
“Intenția Ministerului Sănătății este de a achiziționa produsele prevăzute, pornind de la cerințe minimale, fiind acceptate absolut toate ofertele depuse de potențialii operatori economici, pentru a nu îngrădi prin aceasta piața concurențială și tratamentul egal al acestora.”
Răspunsul este elocvent: Ministerul Sănătății nu spune că vrea să cumpere cele mai bune produse la prețul cel mai avantajos, ci ”de a achiziționa produsele, pornind de la cerințele minimale”.
Foto: Inquam Photos / George Călin
Ilie • 4 mai 2020, 22:24
Ești mare!!! Parcă ești Harpalete, vărul plutonierului Căpșună! Ai prins hoțul de găini: vulpea. Dr ce nu scrii despre mafia din Suceava? Pentru că nu vei mai primi nimic de la guvern. Trăiască presa liberă care ia bani de la Roșia Montană Gold Corporation!!!
pacientuedevină • 5 mai 2020, 1:12
De când vă tot scriu despre Ministerul Afacerilor din Sănătate! Numai acum v-ați trezit? De ce nu mergeți mai departe și nu desființați gașca de mafioți, de cine vă este frică? Ce este cu semianchetele astea jurnalistice care le împotmoliți înainte de a intra măcar în instituția publică, pe firul grupului organizat? De ce încercați să ne faceți să credem bazaconia cu eroare materială? Dacă sunteți jurnaliști curajoși și chiar vreți să informați corectși complet publicul, aveați obligația profesională de a cere copiile actelor privind licitația și a ne prezenta numele și funcțiile funcționarilor publici, autori ai acestei lucrări, de la cel care a întocmit, la toți cei care au aprobat! Vă este teamă că vom constata că sunt mereu aceeași, sub toți miniștrii care se perindă? De ce credeți că managerii de spitale, care copiază metehnele Ministerului (și sunt oblăduiți de Minister pt asta) nu vor să plece de la butoane nici după ce de infectează cu noul coronavirus? Sunt afaceri și interese de miliarde și miliarde... Totul va rămâne neschimbat și va continua olimpiada tunurilor din Ministerul Afacerilor din Sănătate, până când SOCIETATEA CIVILĂ, PRIN ASOCIAȚIILE DE PACIENȚI ȘI DE ASIGURAȚI, VA FI INSTAURATĂ ÎN CONSILIILE DE ADMINISTRAȚIE ALE SPITALELOR, ÎN COMITETELE DE CONDUCERE ALE DSP-URILOR, ÎN COLEGIUL MS. Numai așa se va sfârși cu hoția, nelegalitățile, secretizarea acestora și minciunile nesfârșite și nesimțite ale baronilor din domeniul. Mare păcat că, din nou, faceți, dintr-un subiect atât de grav și important (pentru buzunarele noastre și sănătatea noastră), un pistol cu apă...
pacientuedevină • 5 mai 2020, 1:21
Numai le faceți jocurile și le permiteți găștilor să se ascundă sub titulatura generică, ABSTRACTĂ, de Ministerul Sănătății, și a donației către Rep. M. ...Niște jurnaliști adevărați ne-ar INFORMAT CONCRET: care anume sunt funcționarii autori, în ce calitate au acționat, la cât se ridică concret determinat prejudiciul (care există în continuare, NU POATE fi șters pri donații sau alte vrăjeli)
pacientuedevină • 5 mai 2020, 1:48
Nu vă prefaceți că nu știți că puteți obține TOATE aceste informații de interes public printr-o simplă cerere pe Legea nr. 544/2001. Sau le faceți jocurile, întrebând MS pe lângă esențial și fără să cereți date și documente CONCRETE, NUME și FUNCȚII... De minciunile și manipulările lor, precum și de pistoalele cu apă ale jurnaliștilor ne-am săturat, chiar nu ne mai interesează
pacientuedevină • 5 mai 2020, 2:14
Domnule Tolontan, nu mai vrem VODEVIL de la dvs., ci eficiență, curaj, acuratețe de bisturiu...REZULTATE concrete...Nu ați reușit să determinați demiterea celor vinovați și emiterea unui ordin de ministru care să schimbe procedurile de lucru (operaționale) din minister privind achizițiile publice, deci articolul este ZERO. Nu ați reușit, deoarece nu ați mers până la capăt, nu ați fost CONCRET pe persoane determinate, funcții, mod de operare, lipsa de verificare ierarhică, complicitatea auditului intern, BREȘELE din procedurile de lucru aprobate în prezent etc. Deci nimic despre esențial, DESPRE CE INTERESEAZĂ CU ADEVĂRAT CITITORUL, ADICĂ despre cum poate fi demontat distrus acest mecanism, pentru a nu se repeta la nesfârșit și pt a înceta să ne mai fure banii! Oare de ce nu vreți să devoalați și să distrugeți aceste mecanisme, nu mai sunteți cel din documentarul Colectiv? Nu mai sunteți deloc, din nefericire. Doar strigați generic: Mafia! Pt a ne face să citim VODEVILURI, dar o protejați prin faptul că nu îi devoalați mecanismul CONCRET pt a constrânge factorii de decizie să îl demonteze și să îl elimine...Aruncați doar perdele de fum, după care ei își continuă nestânjenit activitățile. Strigați: Bombă! Dar nu ne INFORMAȚI unde concret e amplasată, cât arată cronometrul, ce fire trebuie tăiate, cine a pus-o acolo...mai mult, nu faceți nici un efort pt asemenea informare corectă și completă, RESPONSABILĂ față de cetățean, făcând doar zgomot de fond și de fațadă pt ca să poată trece caravana... CURAJ, reveniți-vă...
Florian • 5 mai 2020, 9:05
Te ai uitat azi dimineata in oglinda sa ti vezi vanataile ? Te a facut *** Banciu aseara.
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
DVN • 5 mai 2020, 9:40
Macar am vazut cat intelege autorul: "cele mai bune produse la pretul cel mai avantajos". Cele mai bune de unde? Dintre cele oferite? Atunci pretul este cel atasat ofertei respective. In alta ordine de idei, cum poti stabili intr-o specificatie carateristicile "celor mai bune" produse? Exista o limita maxima a calitatii pe care o poti defini? La orice licitatie normala pentru bunuri se stabilesc cerinte minime pe care trebuie sa le indeplineasca produsul pt ca sa raspunda scopului urmarit (deci nu se accepta orice produs oferit) si decizia de atribuire se ia in functie de pret. Adica exact ce i-a raspuns Ministerul d-lui Tolontan. Care a inceput sa creada sincer ca se pricepe la toate, plecand de la cunostiintele mai mult decat aproximative pe care le are despre toate domeniile in care se pronunta cu o certitudine pe care nu o poate da decat ignoranta.
Sably • 5 mai 2020, 13:21
Dragă Tolo' , Cred că "Libertarea" cu "Fata de la pagina 5", începe să fie regretată de mulți, de când tot văd aceste "anchete" scremute ale tale! Personal, eu nu regret decât timpul pierdut cu citirea lor, sper să mă vindec cât mai repede.
Obiectiv • 5 mai 2020, 14:20
Foarte bine ca-i taxati pe decidentii din Sanatate, dar trebuie sa extrapolati si la alte domenii, care functioneaza mai prost decat cel de mai sus, in general si, mai ales, acum - justitie (pardon, "injustitie", desi acum someaza), Politie (cu abuzurile din cauza amenzilor), BNR (cu vasilescu detonator de "petarde" si prevestitor de "apocalipse economice") dna (cu "imaculata" Kovesi, "victima" a unei presupuse demiteri abuzive), servicii (specializate in "politie politica" si ai caror sefi sunt menajati atunci cand li se cer explicatii in scris), guvernanti (nu suntem un stat prezidential, sa decida totul Iohannis) si politicieni (cu un PNL infestat de fostele slugi ale marinarului, care ar vrea si acum o tara ... devalizata, dupa modelul patentat pe durata precedentei crize)! Indivizii care decid in aceste sectoare sunt obedienti si preiau tot ce-i mia rau si cu conotatie negativa din modul in care procedeaza si comunica altii! Ma intreb, ce se vor face cei care ies acum pe sticla si ne ameninta cu ce-i mai rau dupa ce se va termina cu acest virus; ce vor inventa, ca sa se mentina in actualitate? O.
Obiectiv • 5 mai 2020, 15:05
Se redeschid hotelurile, dar nu se poate circula intre localitati decat in interes de serviciu, pentru a-ti vizita parintii si pentru activitati agricole; in regula, dar cate persoane vor avea nevoie de servicii hoteliere in aceste situatii? Vor calatori unii in Bucuresti in interes de afaceri, vor mai avea nevoie de aceste servicii hoteliere cei care merg in Cluj, Iasi, Timisoara si Constanta (m-am referit la orase de peste 300000 loc.) din acelasi motiv, dar pe litoral, la munte (cati sunt cei care practica alpinismul?), in statiuni balneoclimaterice si in orase mai mici de ce se redeschid hotelurile? Pentru localnici?! Chiar nimeni nu putea sa-l intrebe pe premier de ce se ia aceasta masura? Se vor relua antrenamentele sportivilor; de ce doar cate 3, cand intr-un supermarket sunt mai multe zeci sau chiar sute de persoane concomitent? Persoane netestate, sau deja vindecate. Pai, de ce sportivii trebuie sa stea si in carantina si sa se antreneze pe rand cand toti vor putea face asta dupa verificari/teste amanuntite si repetate? Si de ce ar fi nevoie de 3-4 saptamani de cantonamente/antrenamente, daca ei au intrerupt acitivitatea in plin sezon? Unii dintre ei au curti in care pot alerga si-si pot mentine tonusul, nu cerd ca li s-a diminuat considerabil potentialul fizic! Daca eu pot juca fotbal cu amicii dupa 2 luni de vara (iulie si august) in care n-am alergat deloc, de ce n-ar putea-o face si fotbalstii profesionesti dupa 2-3 saptamani de antrenamente? Stroe, ministrul sportului, nu-i decat un "trepadus" fara vreo conexiune cu domeniul pe care-l "pastoreste", asa ca ar fi bine sa aiba si pareri personale, nu preluate de la altii! O.