vineri, 17 aprilie 2020, 4:51
de Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan
Corpul de Control a propus destituirea șefului Unifarm, în urmă cu 3 ani
Adrian Ionel este de 7 ani și jumătate într-o funcție de conducere la Unifarm. A fost director general din noiembrie 2012 până în septembrie 2015. După o scurtă plecare la Institutul Cantacuzino, el a revenit în poziția de director general.
Ionel este șeful companiei prin care statul român importă majoritatea materialelor sanitare, de la combinezoane de protecție la măști pentru spitale și de la ventilatoare la medicamentele necesare tratării COVID-19.
230 de milioane de euro a luat Unifarm credit de urgență direct de la Trezoreria Statului pentru a cumpăra materiale medicale contra pandemiei COVID-19
Acești bani sunt folosiți nu doar pentru contractele în sine, ci și ca furnizorii Unifarm să poată plăti avansuri. Uneori, afacerile sunt atât de bune pentru furnizori și de proaste pentru Unifarm, încât statul plătește avansul, iar importatorii și firmele intermediare nu-și asumă nici un risc.
Apoi, intermediarii vând către compania condusă de Adrian Ionel 2,2 milioane de măști care ajung în spitale la preț dublu, precum reiese din investigația Libertatea.
Între Unifarm și producătorii din China sau din Turcia s-a interpus o sumedenie de firme, uneori deținute de administratori interlopi, una dintre ele fiind expusă în articolul publicat de RISE Project.
În ambele cazuri, firmele care au livrat, direct sau prin intermediari, marfa medicală care a ajuns la Unifarm sunt deținute de partenerele de viață ale unor foști ofițeri, sereistul Alexandru Sas și polițistul Petru Pitcovici. Adrian Ionel are el însuși studii la Academia SRI.
Reputația ambilor ofițeri, în SRI și în Poliție, este una controversată, Sas fiind legat de numele afaceristul ieșean Iulian Dascălu, iar Pitcovici, de Nelu Iordache.
Filiera Turcia, susțin oameni din Unifarm, are legătură cu Cristi Mirică, directorul comercial al Unifarm, a cărui soție vorbește turca și are legături la Istanbul.
“De altfel, Unifarm a devenit o afacere de familie. Partenera de viață a directorului Ionel are un frate, pe Adrian Vasile, care a fost promovat în poziția de director de achiziții la Unifarm”, a spus același om din instituție.
Dar aceste afaceri nu sunt singurele pe care Ionel le-a făcut în numele Unifarm în condiții sensibile. Și de data asta e vorba despre abuzuri constatate chiar de Ministerul Sănătății.
Între 27 ianuarie și 3 februarie 2017, Corpul de Control al Ministerului Sănătății – format din Sorin Virgil Chifulescu, Gianina Larisa Florea și Paula Lupec – descoperea 18 nereguli la Unifarm și propunea trei măsuri, printre care și destituirea directorului general Ionel.
Ministrul sănătății era, atunci, Florian Bodog.
„Da, controlul a găsit multe nereguli. Unele sunt reale, serioase, altele, exagerate. Într-un fel, Ionel a fost vânat, însă e clar că n-are ce căuta pe o astfel de poziție. Datoriile și alte lucruri de acolo sunt nepermise. Numai că așa cum unii au vrut să-l de jos, alții l-au susținut și a rămas la Unifarm. Nimeni nu se gândea că va veni epidemia și că Unifarm va căpăta o astfel de responsabilitate” Specialist din Ministerul Sănătății
Inspectorii de la Corpul de Control au descoperit că, în 2015, Ministerul Sănătății a solicitat Unifarm achiziționarea a 154.600 de doze de vaccin tetanic adsorbit.
Cunoscut popular ca “antitetanos”, vaccinul e utilizat împotriva bacteriei care provoacă tetanosul, o infecție ce poate fi letală.
Unifarm a comandat vaccinul din Franța, dar susține că nu i-a fost aprobat prețul de vânzare de către Ministerul Sănătății, fapt pentru care a rămas cu vaccinul pe stoc. Ministerul nu l-a mai achiziționat la prețul stabilit de Unifarm SA, aceasta comercializând o parte din vaccin în a doua parte a anului 2016, scrie în raport.
„Unifarm “a rămas cu stoc neepuizat și expirat la 31.12.2016 în valoare de 918.425 lei (43.220 doze X 21,25 lei), ceea ce reprezintă o pierdere (…) trecută pe cheltuieli, fără a se efectua o cercetare administrativă care să stabilească cine se face vinovat” Raportul Corpului de Control al Ministerului Sănătății
Raportul Corpului de Control al Ministerului Sănătății
Ca și în cazul pandemiei COVID-19, după incendiul de la Colectiv, Unifarm a cumpărat de urgență materiale sanitare și medicamente. Director general era tot Adrian Ionel.
Corpul de Control a observat că o sumă importantă, 839.000 de lei, nu apărea în evidența contabilă a Unifarm SA, la un an după Colectiv.
Concret, după declarații ale ministrului Bănicioiu, Unifarm a cumpărat medicamente pe care le-a trimis către spitalele ce îngrijeau bolnavii din Colectiv.
Și după Colectiv au existat o sumedenie de reclamații, pentru că Unifarm a cumpărat de la firme dubioase, la prețuri foarte mari.
Din diverse motive, unitățile sanitare au refuzat plata, susținând că nu mai au buget alocat pentru medicamentele respective.
În final, Corpul de Control a observat că “CN Unifarm SA nu a înregistrat în evidența contabilă ajustările pentru creanțe neîncasabile clienți dubioși sau în litigiu suma de 839.707,84 lei, încălcând prevederile legale în vigoare. Prin neînregistrarea ajustărilor, Unifarm SA a denaturat contul de profit și pierderi”.
Corpul de Control a descoperit că Unifarm a închiriat spații către 11 terți (8 SRL-uri, o SA, o fundație și UMF Carol Davila).
Terții plăteau chirii lunare între 30 de euro (depozit de 5 metri pătrați), 120 de euro (60 mp, birouri) și 1.950 de euro (UMF Carol Davila, 385 mp).
„Comisia de control nu a putut verifica contractele de închiriere deoarece directorul general a refuzat să prezinte documentele solicitate atât pe timpul controlului, cât și ulterior controlului, cu toate că a fost înștiințat prin adresa nr. 7898/08.02.2017” Raportul Corpului de Control al Ministerului Sănătății
“Directorul general (…) a încălcat legislația în vigoare precum și ordinul de control emis de Ministrul Sănătății”, au scris inspectorii.
Alte nereguli consemnate în 2017 la adresa directorului general Adrian Ionel au fost:
Concluziile controlului din 2017 au fost următoarele:
„Florian Bodog a văzut rezultatul controlului și era decis să-l dea afară, dar a venit ministru Sorina Pintea și, din motive necunoscute, l-a ținut director general pe Adrian Ionel, în ciuda recomandărilor corpului de control” Funcționar din Ministerul Sănătății
Libertatea l-a contactat pe directorul general Adrian Ionel, însă acesta a declarat, printr-un mesaj, că nu are semnal și a cerut întrebările pe e-mail, fără a răspunde la ele până la ora publicării materialului.
Andrei F • 17 aprilie 2020, 17:41
Frectie....Pe cine intereseaza ce facea UNIFARM din 2017 pana in toamna lui 2019?Adica se astepta cineva ca pe timpul alora rai sa fie altfel decat rau....?Intrebarea este ce a facut controlul prin 2016....?Ei ce zici domnule Tolontan de intrebarea asta?Apoi acum in 2020 cum sa apara stirea ca UNIFARM a refuzat o licitatie de materiale medicale la preturi normale cand spitalele au lipsa de produse de protectie?DNA mai exista in tarisoara....?
Tot eu • 17 aprilie 2020, 17:45
***
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
vasco • 17 aprilie 2020, 18:35
@Andrei F,gata,DNA si-a indeplinit menirea,de-acuma,pauza de odihna....eventual niste polite mai vechi ...
Tot eu • 17 aprilie 2020, 19:08
Cum adica acuzatii care nu sunt probate? Chiar credeam ca presa poate schimba ceva. M-am lamurit... Nici macar nu te obosesti sa verifici adevarul... ***
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Ilie • 17 aprilie 2020, 20:05
Era momentul sa intre in scena DNA, dar se pare ca dezamageste.
ovialex23 • 17 aprilie 2020, 23:28
@Ilie, mai degraba Tepes Voda, pentru ca politrucii de azi sunt mai fanarioti decit fanariotii de acum 200 de ani.
mg • 18 aprilie 2020, 12:13
..cu fiecare "dezvăluire" îmi dau seama ce-am pierdut(ca țară) în urma demiterii ultimului guvern PSD și al alegerii greșite de la prezidențiale.. Păi dacă erau "Cele trei grații" la Palatul Victoria, mai mișca Covid-ul în front? Bine gazat și ciomăgit dădea buzna-n prima farmacie să-și ia un antidepresiv și pleca de unde-a venit.. Mai îndrăznea cineva să umble cu achiziții dubioase de materiale sanitare sau cu șpăgi, de frica Sorinei..? Tanti Vio ne-ar fi liniștit cu "Orice om îi este frică" da' guvernu' are grijă și, dacă-ar fi prins Cotroceniul, urma exemplul lui Lukașenko și economia ar fi duduit zglobie.. Pandemia asta e ca un balon de oxigen pentru PSD, care-și freacă deja mâinile(ușor prematur..) gata să ne-arate din nou de ce(nu) este în stare.. PNL a luat plasă negociind acel compromis cu BOR, partener de veche tradiție al PSD-ului. Au reușit astfel să nemulțumească pe toată lumea(inclusiv simpatizanții) Cu un cinism criminal, PSD-ul încearcă să scoată de Paști cât mai mulți vârstnici în stradă, pentru că traversarea pandemiei cu cifre mici, ar fi un succes al guvernului greu de digerat.. Dă Doamne românului mintea de pe urmă! Paște cu sănătate!
Eol • 19 aprilie 2020, 11:09
Unifarm fenteaza bugetul de stat in mare stil. Nu platesc taxa clawback, care sufoca o intreaga industrie, pentru ca ei aduc medicamente in regim de urgenta, chit ca sunt decontate din acelasi buget al casei nationale de asigurari. Verificati si cazul Heparinei de milioane lei expirata in stocurile lor si cumparate din privat cu 1 luna inainte de termenul limita.
cineva • 20 aprilie 2020, 10:24
Tocmai ați semnat un articol mai sus despre îngerii din noi, un îndemn să fim mai buni. Nici în plină pandemie nu v-ați săturat de răutate, demascări, incitări, cătușe, procurori? Vreți să-i băgați în pușcărie pe cei care gestionează criza sanitară? Vedeți că la toamnă s-ar putea să-i rugăm pe procurori să ne facă rost de echipament de protecție și să ne trateze de COVID -19. Sau pe onor cei 15000 de securiști, care nu știu în ce fel ne-au asigurat securitatea în această perioadă. E vorba doar de molimă, nu-i competența lor. Doar corupția și milioane de telefoane ascultate sunt de competența lor - dar nu urmărite pentru verificarea respectării izolării la domiciliu - ferească Dumnezeu să facă ceva util societății! Nu vă gândiți de exemplu că atunci când produsele lipsesc, prețul de piață explodează? Ce mai înseamnă prețul pieții când toată lumea licitează pentru acel produs? Dai oricât numai să pui mâna pe el. Acum că penuria de măști s-a mai redus (au început producția mai multe fabrici), prețul a scăzut simțitor. Nu cum era înaintea pandemiei, dar a scăzut.