joi, 2 aprilie 2020, 2:15
“Aici e nepotism la maxim”, au spus ei, în discuția video existentă încă din noiembrie 2019 și pe care doctorii au purtat-o cu bolnavii din Spitalul Județean Suceava până au apărut agenții de pază trimiși de manager. Cei doi medici sunt șefa compartimentului Geriatrie, Nicoleta Boldeanu, și chirurgul Anatoli Burlacioc.
de Cristian Otopeanu și Cătălin Tolontan
“Noi am ajuns sclavii lor”, au izbucnit doi medici la adresa managementului Spitalului Județean Suceava, în noiembrie 2019.
Era în plină campanie electorală și Gheorghe Flutur juca un rol important în PNL, iar managerul Rîmbu era vehiculat pentru postul de ministru al sănătății.
Președintele Klaus Iohannis îi acordase Spitalului din Suceava, în aprilie 2019, Ordinul “Meritul Sanitar” în grad de Cavaler. Iar apoi, în toamna aceluiași an, președintele lăudase managementul spitalului chiar într-o vizită la Suceava.
În contrasens cu versiunea oficială, cei doi medici, Nicoleta Boldeanu și chirurgul Anatoli Burlacioc, au apărut în noiembrie 2019 în fața bolnavilor, majoritatea femei și bărbați vârstnici, și le-au povestit ce se se întâmplă în spital.
Medicii au vorbit despre “valeții” managerului Rîmbu și l-au nominalizat pe directorul medical Macovei, cel care, mai apoi, în plină epidemie COVID-19 avea să opereze, deși tocmai fusese testat pentru coronavirus.
Mai apoi, directorul Macovei avea să cheme tot personalul medical, pe cei pozitivi și negativi de-a valma, punându-i pe toți în aceeași încăpere.
“Suntem înjosiți, e o dictatură dusă la extem”, a spus Nicoleta Boldeanu încă din noiembrie 2019. “Da, suntem doar doi care vorbim din câți medici există în spital”, a explicat, calm, chirurgul Anatoli Burlacioc, către bolnavi. “A mai ieșit Urgența, acum ceva vreme”, l-a completat Boldeanu. “Și TESA e înspăimântată”.
“Spitalul ăsta, domnilor, e transformat în afacere. A lui Flutur, a lui Rîmbu și alții. Afacere de partid”, a continuat chirurgul Burlacioc.
Imaginile arată aproximativ 20 de bolnavi și rude, câțiva în bastoane, unii părând că vin din zonele rurale, care îi ascultă pe medici.
E o mafie de nu se mai poate. Și acum Rîmbu crede că dacă a primit o medalie de la Iohannis… Pe care s-a dus Flutur și a cumpărat-o. Aia-i medalie meritată? Noi muncim.Nicoleta Boldeanu, șefă secție, Spitalul Județean Suceava, noiembrie 2019
“Rîmbu își bate joc de medici. «Nu mă las până nu vă îngenunchiez, măi medicilor». Auzi expresie la el: «până nu vă îngenunchiez»”, au relatat pacienților cei doi medici.
“Nu e betadină în spital, dar bine că este fântâna arteziană”, le-a mai zis chirurgul Anatoli Burlacioc oamenilor strânși în jurul lor.
La un moment dat, pe parcursul discuției, a apărut paza, care le-a cerut pacienților care asistau la izbucnirea medicilor să iasă din spital. “Dar eu am plătit pentru holul ăsta”, a ripostat unul dintre sucevenii care vorbeau cu cei doi medici.
Ieri, după drama de la Suceava și deschiderea dosarului penal, președintele Iohannis a retras spitalului Ordinul “Meritul Sanitar” în grad de cavaler “având în vedere gravele deficiențe în activitate constatate în perioada stării de urgență provocate de pandemia de COVID-19”.
Mihai • 2 aprilie 2020, 15:49
Puscarieeeee, 2jde ani la fiecare. Ps .. nu la pacienti !!!
bg • 2 aprilie 2020, 17:06
Cei 2 medici din spitalul judetean Suceava sunt un fel de "rara avis", insule de curaj si demnitate, riscand ingenunchierea prin compromitere profesionala si morala, izolarea lor de catre colegi, pana la lapidare la zidul infamiei. Daca cutezi sa spui ceva incomod, ti se reproseaza de catre apropiati ca "ai muscat mana care te hraneste". Halucinant! Da ce esti caine? Nici pe vremea dictaturii nu se intampla acest lucru; pers. medical avea demnitate, era respectat...altele erau problemele. Majoritatea pers. medical este format din 2 categorii: unii care se strang in jurul managerului, sefului de sectie pe care-l slujesc cu sarg { da sa traiti!}, ii consolideaza autoritatea, sperand la promovari in ierarhie si altii care muncesc in tacere, cu frica sa nu greseasca, sa nu supere, se lasa umiliti, marginalizati, crezand ca asa vor rezista amenintarilor si abuzurilor. N u se mai poate...trebuie rupta pisica. Daca si acum se rateaza momentul nu mai este nimic de facut.
Gabi • 2 aprilie 2020, 17:08
Sper ca dupa ce se termina starea de urgenta, medicii afectati sa se uneasca si sa deschida procese impotriva statului roman, ba chiar nominale, pentru punerea in pericol a sanatatii /vietii personale si publice. Au destule dovezi pentru indolenta, incompetenta si abuzul de putere a autoritatilor. Pana atunci, priviti aceasta fotografie si veti vedea originea raului. https://www.romaniacurata.ro/epidemia-meritocratia/
Gabi • 2 aprilie 2020, 17:14
"Și acum Rîmbu crede că dacă a primit o medalie de la Iohannis… Pe care s-a dus Flutur și a cumpărat-o." Cum adica "a cumparat-o"? Trebuie insistat pe aceasta aformatie, sa se afle mai exact ce inseamna, poate e vorba de coruptie la nivel foarte, foarte inalt.
Ilie • 2 aprilie 2020, 19:55
Domnule Tolontan, chiar e trist ce se intampla la acel spital. In general, la spitalele din Moldova, este mafie mare. Nu ar strica sa faceti o investigatie sa vedem nepotismul de la spitalul din Suceava.
PACIENTUEDEVINA • 2 aprilie 2020, 21:48
1.Ministrul Tătaru, după vizita la Arad: „În acel cort era o tânără italiancă, trata pacienți români. Un exemplu pentru corpul nostru medical”. Medic italian care salvează vieți în România: „Am făcut un jurământ și e valabil în orice situație, în orice țară”. Medicii spanioli își confecționează combinezoane din saci de gunoi. Medicii italieni își fac măști din cearceafuri. Dar niciunul nu demisionează ca unii dintre cei români, nu dezertează din războiul cu Covid-19. NICIUNUL NU ÎNCALCĂ JURĂMÂNTUL făcut la conferirea de către stat a calității de medic: „Mă angajez solemn să-mi consacru viaţa în slujba umanităţii; ... Sănătatea pacienţilor va fi pentru mine obligaţie sacră”. 2. În conformitate cu art. 421 din Legea nr. 95/2006, medicii români au obligațiile imperative: „să acorde, cu promptitudine și necondiționat, îngrijirile medicale de urgență, ca o îndatorire fundamentală profesională și civică;... să respecte drepturile pacienților” (inclusiv deptul la asistență medicală și la viață). Conform art. 1 din Codul de Deontologie Medicală obligatoriu pt medicii români: „Întreaga activitate profesională a medicului este dedicată exclusiv apărării vieţii, sănătăţii şi integrităţii fizice şi psihice a fiinţei umane. Iar art. 22 din Cod stabilește printre CELE MAI GRAVE ABATERI profesionale și deontologice „abandonarea unui pacient care necesită servicii de urgenţă sau se află în pericol”. În acest context, faptele medicilor români de a „demisiona” (ilegal, fără respectarea termenului legal de preaviz) prin părăsirea intempestivă în bloc a locului de muncă în timpul gărzii ATI și lăsarea pacienților critici fără asistența medicală de specialitate ATI este abatere foarte gravă. La fel și faptele medicilor din consiliul de administrație al Spitalelor publice (gen Făgăraș) care refuză primirea de pacienți Covid 19. 3. Ați văzut cumva, ca „gluma” numită Colegiul Medicilor să se autosesizeze cu privire la faptele de gravitate imensă, de abandon sau refuz de tratare? Nu, până și pe timp de „război” cu pandemia, această instituție cu „atribuții delegate de stat” ascunde mizeria sub preș, mușamalizează fapte notorii de o gravitate extremă, INCOMPATIBILE CU ÎNSĂȘI CALITATEA DE MEDIC. 4. În această situație de „criză de VOCAȚIE și de deontologie profesională” a unor medici români (cum au remarcat medici din străinătate), care pune în pericol deosebit de grav VIAȚA PACIENȚILOR, este obligatorie intervenția URGENTĂ și fermă a STATULUI român, prin emiterea LEGII PRIVIND INTERDICȚIA DE A MAI PROFESA ÎN ROMÂNIA a medicilor și personalului medical care demisionează în timpul pandemiei cu Covid-19, precum și a celor care refuză să acorde asistență medicală pacienților în această perioadă. Trezește-te Stat român, că îți mor cetățenii pacienți cu zile!
PACIENTUEDEVINA • 2 aprilie 2020, 22:03
Dacă nu se iau aceste măsuri legislative ferme față de „statul în stat” medical, pacienții o vor păți la fel și în caz de CUTREMUR, inundații, alte epidemii și alte situații de urgență CARE VOR URMA. I-am lăsat 3 decenii să mintă și să ascundă NETESTAREA ȘI NERARPORTAREA infectărilor nosocomiale ale pacienților. Și iată unde ne-au dus, la spitale incapabile să se organizeze pe circuite și responsabilități INDIVIDUALE ale medicilor „somități”, care nu vor să își asume fișele posturilor, fiindcă așa sunt obișnuiți după 3 decenii de INDISCIPLINĂ crasă și IMUNITATE ȘI IMPUNITATE. Ne răspund la măririle majore de salarii cu o epidemie de lașitate PE CARE COLEGIUL MEDICILOR REFUZĂ SĂ DEZAVUEZE. Iar Guvernul doarme în continuare. Nu mai avem voie să lăsăm să se repete greșeala aceasta imensă cu lăsarea liberă legislativ a diktatului medicilor în societatea rou, deoarece deja pun în pericol pacienții cu un tupeu inimaginabil în alte țări și la o scară inadmisibil de extinsă
di livio • 2 aprilie 2020, 23:12
nu credeam că o să-mi fie mai greață de Dragnea dăcît de Ponta...nu credeam că o s-ajung să-mi fie mai greață dă ficus dăcît dă Dragnea...poza de pe România Curată cu ficus, flutur, rîmbu îi superbă...cînd o văzui îmi dădui sama că n-are rost să mai facem pe iluzioniștii p-aici...să nu ne facem iluzii ca să n-avem deziluzii...nu se schimbă nimic după covid și nici dacă mai vin 10 covizi...da gsp-u te marginalizează, măi dragă Tolo...în prim plan îs tăt bazzaconi cu Ioanițoaia și Geambașu...surse apropiate gsp-ului susțin că nea Ovi și Geambașu cenzurează...io nu cred, or fi defecte blogurili lor...alte surse, depărtate gsp, susțin că de fapt adminii îs prostalăi
Banciu • 3 aprilie 2020, 21:10
Romania nu se face bine niciodata, dar niciodata. Timpul ne va arata.
Eyes Wide Shut • 4 aprilie 2020, 10:37
BRAVO JURNALISM :)
antonia • 4 aprilie 2020, 14:00
***
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.