marți, 31 martie 2020, 4:35
“Ministrul sănătății, Nelu Tătaru, spune că unul din motivele pentru care a fost luată decizia de a se impune carantină totală în Suceava este faptul că mulți oameni nu au respectat izolarea și carantina, ceea ce înseamnă că până în 1.000 de oameni din oraș ar putea fi purtători ai COVID-19”, sună știrea de luni seară de pe site-ul televiziunii Digi 24.
Așa au justificat autoritățile carantinarea celor peste 160.000 de oameni din Suceava și din comunele învecinate: de vină este indisciplina cetățenilor. După cum a fost comunicată, Ordonanța Militară numărul 6 este pedeapsa care s-a pogorât asupra unui oraș care nu a fost cuminte.
Ca și președintele Klaus Iohannis, care duminică repeta mesajul “Autoritățile sunt pregătite”, și, în schimb, îi apela imperativ pe români, “și cetățenii să fie pregătiți”, ministrul sănătății se referă exclusiv la culpa femeilor și bărbaților obișnuiți.
În dezastrul umanitar care se prefigurează în unul dintre cele mai prospere județe ale Moldovei, responsabilitatea autorităților pare că nu există. Politizarea, afacerile cu firmele de casă și incompetența șefilor județului conduși de Gheorghe Flutur și cele ale managerului Spitalului Județean Suceava, Vasile Rîmbu, par să fi dispărut din agenda publică. Chiar și după infectarea a sute de cadre medicale și a alte sute de suceveni, premierul Orban continua să-l laude pe Gheorghe Flutur, colegul său de partid.
E ca și cum, orice ar face, vârstnicii și tinerii României sunt prea dezorganizați pentru un guvern atât de bine pregătit.
Oamenii stau în izolare acasă sau ajung, fără vină, în spitale. Oamenii se duc la serviciu ca să țină țara în funcțiune sau ies din casă ca să-și procure strictul necesar. De acord cu autoritățile, unii exagerează, nu respectă izolarea sau fug din carantină, așa cum se întâmplă în toată Europa și în SUA. Românii sunt însă cei mai certați și judecați cetățeni ai planetei, aflați sub apăsarea crizei COVID-19.
“Și în acest moment considerăm că sunt până în 1.000 de persoane care sunt purtători și care circulă liber prin Suceava. Pentru asta avem și motivul carantinării Sucevei”, a spus ministrul sănătății.
Urmărești declarația lui Nelu Tătaru și-ți imaginezi zeci, sute, mii de zombi care se plimbă cu gesturi sacadate pe străzile din Suceava. E o stigmatizare a bolii, a celor mai vulnerabili și mai temători dintre noi.
Un stat militarizat de la ministrul Vela și până la responsabilul cu sănătatea publică, ministrul Tătaru, România oficială pare incapabilă nu doar să vorbească oamenilor pe limba lor, ci și să-i înțeleagă.
Până și președintele Donald Trump, care nu se definește pe sine ca pe un diplomat, are empatia de a se referi în fiecare intervenție despre coronavirus la eforturile și suferințele compatrioții lui.
”Poporul american demonstrează un patriotism nepereche. Mai mult de 90% dintre americani spun că stau acasă cât de mult e posibil, punându-și sub cheie viețile, cariera, studiile și visurile din devotament pentru concetățenii lor și pentru țară”, a spus președintele Statelor Unite chiar ieri, 30 martie. Asta în condițiile în care parcurile din New York au fost deschise și oamenii au ieșit la soare. Comparați adresarea de la Washington cu referirea la cei 1.000 de zombi care aleargă liberi prin Suceava, după descrierea ministrului sănătății de la București.
Istoricul Ian Buruma observa în The New York Times că pandemiile au stârnit mereu căutarea unui țap ispășitor, O minoritate religioasă sau etnică devine ținta disprețului public. La noi, nu e nevoie de nici o minoritate, deși s-a vorbit și despre ele.
La noi, aprioric, majoritatea e de vină, cei guvernați sunt dezorganizați, iar elita și guvernanții îi ceartă.
Chiar și când e limpede că autoritățile au greșit până și statisticile oficiale, de s-au apucat să introducă aseară repede pe listă 13 oameni decedați de la Suceava în ultima săptămînă, abia după ce presa i-a descoperit, tot presa și cetățenii sunt de vină. Statul mai are puțin și spune că oamenii s-au îngropat de capul lor.
E timpul să se schimbe ceva. Nu putem trece prin ceea ce urmează cu un președinte, un guvern, prefecți, manageri de spital și responsabili de consilii județene vorbindu-ne de sus, când ne pierdem părinții și bunicii.
Iulian • 31 martie 2020, 16:41
Suceava suferă în carantina. Vinovații. Director DSP în Suceava profesie economist. Cum este posibil ca un economist sa răspundă de sănătatea publica. Un șef liberal, ajuns secretar de stat ms verifica un spital în Suceava subordonat unui șef liberal. Când a fost verificarea, acei morți din 23 martie existau. Se poate verifica
Vidra • 31 martie 2020, 16:49
Slab de tot PNLul, nici ca putea sa si aleaga un moment mai greu sa vina la guvernare... Dar pt unii, cum a fost Churchill, criza insemna super ocazie sa demonstreze ce bun e. Nu e cazu la noi. Jubileaza PSD cred, si va fi iarasi ce a fost si mai rau decit atit
George Petrineanu • 31 martie 2020, 17:13
Asa e cind o epidemie se conduce prin diktat de catre militari sau de oricine altcineva decit epidemiologi. Au dat tot felul de dictate bazate pe ideea ca populatia trebuie strunita cu pedepse. Au creat situatii grele imposibile, pentru ca nu toate situatiile pot fi reglate prin legi si regulamente. Exista de exemplu oameni pe jumatate orbi, virstnici (91 de ani) care sint capi de familie si care scriu cu greu o declaratie. Pacienti la stomatologie carora nu li s-a scos sutura in intervalul de 10 zile cit era prescris si carora li s-au inchis cabinetele. Cabinete care taxeaza o operatiune simpla cu 400 de lei pentru ca se poate. Situatiile abunda, dar o populatie invatata sa fie biciuita nu le mai inregistreaza. Exista oameni cu deficiente cognitive dar care sint egali in drepturi cu toti cetatenii. Dar cetatenii sint de parere ca acesti oameni pot sa piara. O amenda data in prostie de catre fortele de constringere poate ruina o familie intreaga. Nu conteaza, iar populatia aplauda ,,Bine le-au facut, trebuia sa-i inchida sau execute pe loc ca in SUA". Si fiecare se bucura ce e el mai destept si a scapat. Un stat care a tolerat de cind se stie dezorganizarea are un singur instrument: forta.
Dan • 31 martie 2020, 18:34
In Suceava chiar sunt cateva mii de stranieri veniti din Italia, Spania, etc. Si ei chiar circula pe strazi, la piata, prin marketuri, etc. Dar ce este mai tragic, in toate orasele Moldovei se petrece acelasi fenomen..... Doamne ajuta pentru ceea ce va urma!
pacientuedevina • 31 martie 2020, 22:00
Începe epidemia de lașitate în serviciul public de sănătate: tot mai mulți medici „demisionează”, făcându-și socotelile că pot rezista financiar și un an fără salarii (la câte și mai câte au reușit să agonisească deja pe timp de „pace”), iar după ce trece epidemia („războiul”) se vor reangaja tot la spitalele de stat, că, nu-i așa, e deficit de medici. În UK nu este epidemie de lașitate: „În România, unii medici demisionează. Român din UK: Aici s-a apelat la 250.000 de oameni și s-au oferit voluntari 500.000” (https://www.digi24.ro/stiri/externe/ue/in-romania-unii-medici-demisioneaza-roman-din-uk-aici-s-a-apelat-la-250-000-de-oameni-si-s-au-oferit-voluntari-500-000-1284467). Salariile mărite la medicii din Rou se dovedesc a fi fost o măsură ineficientă, deoarece este incompletă: trebuiau dublate de OBLIGAȚII profesionale la standarde UE și de RĂSPUNDERE profesională la aceleași standarde! Trebuie adoptată de urgență o Lege de către Parlament, ca toți medicii care au demisionat în timpul epidemiei (au dezertat în timp de război) să nu se mai poată reangaja timp de 10 ani în spitalele publice. Pt. că, din nefericire, nu suntem în UK, și la unii medici din Rou nu știu de obligații profesionale și deontologice, darmite de moralitate. Ne-am săturat de acei medici speculanți care au unic obiectiv propria bunăstare, de decenii au avut doar asta ca prioritate și nici acum nu fac altceva. e timpul ca și acest corp profesional să renunțe la uscături
pacientuedevina • 31 martie 2020, 22:12
Cristian Tudor Popescu: Medicii care au plecat din serviciul de terapie intensivă în timpul orelor de serviciu, lăsând bolnavii în secția respectivă cu o singură asistentă care să-i ajute, acești oameni au comis zădărnicirea combaterii bolilor. Au dreptul să-și dea demisia, dar cine le dă dreptul să plece în timpul turei, în timp ce sunt acolo ca să salveze bolnavii? (...) Au dreptul să-și dea demisia medicii. Da, au dreptul. În armată nu ar avea. În armată, pentru dezertare pe timp de război poți să ajungi în fața Curții Marțiale. În domeniul medicinei, nu. (...) În Italia văd că se ia o măsură foarte corectă: și acolo pot să-și dea demisia medicii, din ce motive cred ei, fie că li se face frică, fie consideră că nu pot să meargă mai departe profesional în acele condiții. Li se acceptă, nu sunt în niciun fel urmăriți de autorități pentru asta, dar nu li se mai permite să practice profesia tot restul vieții. Pot să facă altceva, se recalifică. Dar mi se pare foarte corect pentru că tocmai au dovedit că nu aveau ce căuta în meseria de medic. Nu există în fișa postului frica și lașitatea la medici. Dacă le ai, e omenește și te înțeleg perfect. Dar atunci ieși din meseria asta și te duci și faci alta. Sunt multe alte meserii. De asemenea, în Italia, când au părăsit posturile o serie de medici, de asistente, pentru fiecare dintre cei care au plecat au venit 5 în loc, voluntari, care să le ia locul. (https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/ctp-medicii-care-au-plecat-de-la-terapie-intensiva-in-timpul-turelor-au-comis-zadarnicirea-combaterii-bolilor-1284565)
Traian • 1 aprilie 2020, 5:00
" E timpul să se schimbe ceva. Nu putem trece prin ceea ce urmează cu un președinte, un guvern, prefecți, manageri de spital și responsabili de consilii județene vorbindu-ne de sus, când ne pierdem părinții și bunicii. " Serios ?!? Cum ar veni...Sa se schimbe #CE ??? Agitatorii habarnisti din presa care scriu despre ceea ce NU au habar doar ca sa scrie ceva, orice ?
tudor • 1 aprilie 2020, 12:33
mai tolo, te am urmarit aseara la tv, cand spuneai ca vinovati de ce s a intamplat la Suceava sunt Flutur, pnl ul si Iohannis.... intrebare: pentru alea 72 de cadre medicale intrate de astazi in izolare tot flutur, pnl ul si Iohannis sunt vinovati? Si pentru cei 25% dintre medicii din Marea Britanie? si pentru cei din State, Italia, Spania, China? Daca te ar *** *** cu adevarat de mafia din sanatate ti as da niste exemple adevarate pe care sa le "investighezi", insa de fapt tu ***, te doare fix in fix de adevar! De curiozitate , m am uitat sa vad cat de preocupat erai de "sanatatea romanilor" pe timpul guvernului Dancila .... nesimtitule!
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
bg • 1 aprilie 2020, 12:49
Pentru mine, medicii care isi dau demisia din spitale sunt niste DEZERTORI! Propun sa li se suspende la toti dreptul de practica medicala {praxis-ul}, sa li se interzica lucrul la capul bolnavilor. Este strigator la cer, revoltator, oripilant...Astia sunt orice altceva, dar NU sunt MEDICI, nu au constiinta de medici, nu au in cap decat spaga. Prin gestul lor pateaza cu sange nevinovat halatul alb. Pot face orice altceva in leg. cu medicina: sa vanda medicamente, ap. medicala si dispoz. medicale, reactivi, cercetare medicala, studii clinice, statistica medicala, etc..., dar niciodata, niciodata sa nu mai lucreze cu pacientii. Nu sunt de acord cu opinia dr. Roiu care compara gestul lor cu cel al ministrului sanatatii. Pai Costache nu a plecat din sala de operatie cand avea pacientul pe masa, el a plecat dintr-o functie publica, de manager al sist. sanitar. Oricine ii putea lua locul daca avea un curs de Management in Sanatate Publica. Sa nu comparam mere cu pere. PUNCT!
Constantean • 1 aprilie 2020, 12:53
Domnule Tolontan, sunteti o voce puternica! In acest moment numai mass-media mai poate pune presiune pe impostorii si incompetentii care ne conduc cu politica pumnului in gura. Scrieti despre pacientii din *** de *** Suceava, sau luati legatura daca se poate cu acestia! Ce se intampla acolo este inimaginabil! Cu toate astea presedintele, prim-ministrul, ministrul de interne ne spun in fiecare zi ca situatia este sub control. Probabil ca se consulta cu Flutur, proaspat externat dintr-o rezerva de lux. La Suceava are loc un macel acoperit de toate *** autoritati ale statului.
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Constantean • 1 aprilie 2020, 12:58
Vreti spitale ca in Occident? Poftim! https://www.youtube.com/watch?v=0LuSFX3HSxc
Stan • 1 aprilie 2020, 17:52
OK, incep sa am o problema in care COVID nu este compatibil cu o serie de medicamente la care se face reclama non-stop pe posturile de televiziune, de la anti-inflamatoru bunicii la antibioticul bunicului, de la durerea de cap a copilului la inima parintelui, de la propolis la minneapolis (n-am putut gasi alta rima, scuze). Multe dintre aceste medicamente nu sunt recomandate in aceasta perioada deoarece pot agrava situatia persoanelor infectate, eventual. Si totusi posturile de televiziune le promoveaza aceste medicamente ca si cum ai juca tenis de masa cu bunica sau te-ai juca cu bunicu , ai juca play-station cu copilu sau te-ar trimite bunica la farmacie "pentru ca de ce ? ". Totul este efervescent in lumea reclamei, care daca nu cumperi tot din farmacii, nu ai satisfactie. Iar daca ai cumparat tot, mai ai nevoie de un medicament pentru ficat, spre exemplu. OK, si de un tichet dus la Minneapolis...