marți, 17 martie 2020, 6:41
de Cristian Otopeanu și Cătălin Tolontan
Spitalele din România trăiesc în acest moment pe stocurile pe care și le-au făcut înainte de criză. Primele transporturi vor veni, susțin surse din piața de farmaceutice, abia la începutul lunii aprilie, din Germania.
„Statul va lua Hexi şi o vom reporni. Vom starta producția sub controlul statului, produce noi dezinfectanții, sub controlul oamenilor de calitate. Nu îşi va mai bate nimeni joc așa cum s-a întâmplat, să dilueze”, a declarat pentru Libertatea un înalt oficial din Ministerul Economiei.
Știrea redeschiderii a fost furnizată de Europa FM.
G 4 Media a dezvăluit că firma și-a cerut insolvența. Informaţia a fost confirmată oficial de către Florin Cîțu pentru Libertatea.
„Da, este adevărat, este corectă informația. Vom anunța zilele viitoare. Ministerul economiei are toate detaliile, fabrica Hexi Pharma de biocide o sa fie repornită” Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu
E nevoie de rechiziționare pentru că fabrica era sub sechestru, parte în procesul care nu s-a încheiat încă. Fabrica în sine și utilajele erau bune. Rețetele de producție erau însă alcătuite ca să se falsifice produsele în numele profitului, așa cum au constatat și procurorii și judecătorii.
Ineficiența dezinfectanților diluați ai Hexi Pharma este dincolo de orice dubiu și a fost dovedită de analizele a patru laboratoare, dintre care unele acreditate internațional. Toate analizele care arată neconformitățile sunt la dosarul penal, în urma căruia doi șefi ai fabricii au și fost condamnați la închisoare cu excutare în primă instanță.
Statul se va angaja să producă acum dezinfectanți conformi, ”rămâne de văzut cât de repede se va putea relua producția”, după cum a declarat pentru Libertatea un fost angajat al Hexi Pharma.
bg • 18 martie 2020, 11:05
Ar fi si mai bine daca s-ar redeschide si UNILAB, lab. de testare a biocidelor fabricate la noi si unde Condrea isi testa produsele diluate. Este facut pe bani europeni obtinuti de la Min. Dezv. cand acesta era condus de Elena Udrea. Sigur, trebuie angajat personal specializat, calificat si instruit { fara infl. politice si interese econ.} ptr. a efectua analize microbiologice de lab. {testarea eficacitatii}, completata dotarea lab., reacreditarea. Si uite asa, ne-am putea scoate cu biocidele astea...ar putea fi un inceput bun in a institui controlul real, practic al produselor biocide aflate in uz pe piata de la noi. SA NU PIERDEM MOMENTUL!
bg • 19 martie 2020, 9:50
Imi raspund singura! Unilab functioneaza si are in portofoliu testarea prod. biocide. Intrebare: ESTE un laborator de INCREDERE? Este acreditat de RENAR care face acelasi lucru si ptr. lab. de analize medicale in contract cu CNAS { este o conditie}. Acest RENAR este o ciudatenie, adica este un ONG non-profit care functioneaza in coordonarea Min. Economiei. RENAR este ORGANISM UNIC DE ACREDITARE la noi. Acest tip de monopol este unic in EUROPA. In 2005, expertii europeni au suspendat activitatea RENAR ptr. neconformitati, apoi activ. a fost reluata. Taxele de acreditare sunt destul de consistente, laboratoarele de analize le platesc, obtin certificatul, dupa care fac ce vor, nu mai sunt controlati, lucreaza sau nu lucreaza probele, dau rez. din ***, folosesc pers. putin si necalificat, intr-un cuvant urmaresc numai PROFITUL. Daca ai nemultumiri, conform regulamentului RENAR, trebuie sa sesizezi mai intai firma resp. si sa le aduci raspunsul. Daca sesizezi DSP care "controleaza" lab. de analize med. de la noi, obtii un rasp. evaziv si indulcit, ca nu e chiar asa, deoarece inspectorii sunt mana in mana cu clinicile medicale. Quot erat demonstrandum! Ce e de facut?
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.