joi, 30 ianuarie 2020, 10:50
de Mirela Neag, Cătălin Tolontan
Libertatea a intrat în posesia mai multor documente electronice din interiorul Ministerului Sănătății. Ministrul Costache a depus jurământul la Cotroceni pe 4 noiembrie 2019. Pe 7 noiembrie a semnat un nou contract cu Polisano Sibiu. Pe 18 noiembrie, el a intrat în documentul Google Docs intitulat ”Ordin 449 din 2015 (1)”.
În acest document, ministrul Victor Costache modifică un ordin din 2015, prin care se alocă bani pentru ”Acțiunile Prioritare pentru pentru pacienții cu infarct miocardic acut!” (AP-IMA)
Acțiunile Prioritare pentru infarct reprezintă un program de finanțare prin care statul a suplimentat banii pentru intervențiile în cazul pacienților care au mare nevoie și la care spitalele nu mai aveau fonduri suficiente de la Casa de Sănătate.
Când ajunge la ”Criteriile de eligibilitate pentru unităţile care derulează AP-IMA”, ministrul Costache vede că acolo scrie, ” c) dotarea existentă (accesul la cel puţin două angiografe”.
Numai că Polisano Sibiu, spitalul unde ministrul este angajat, prin contractul de muncă pe care Libertatea l-a publicat, contract care îi cere ”fidelitate”, nu are decât un angiograf.
Și atunci, pe 18 noiembrie 2019, la ora 12:41, Victor Costache, responsabil al sănătății în Guvernul PNL condus de Ludovic Orban, înlocuiește ”două angiografe” cu ”un angiograf”, ca o condiție minimă pentru ca spitalele să se califice la banii publici.
Modificările ministrului au fost făcute, documentul oficial fiind acum în dezbatere publică pe site-ul ministerului Sănătății
Apoi, în pagina următoare, demnitarul adaugă pe lista de spitale care beneficiază de program: “20. Spitalul Sanador Bucuresti 21. Clinica Polisano Sibiu 22. Clinica Monza Bucuresti 23. Spitalul Județean Bacău”.
Este pentru prima oară când spitalele private se califică la banii publici din acest program prioritar pentru infarct miocardic acut. Și dintre cele trei spitale alese, unul este Polisano Sibiu, unde lucrează ministrul sănătății.
PACIENTUEDEVINA • 30 ianuarie 2020, 22:17
Cine pierde prin această diminuare a criteriilor de dotare și performanță? PACIENTUL. Cine câștigă? Medicii, mulți mulți dinero...că numai asta îi interesează
Arthur • 1 februarie 2020, 1:53
Da spitalul din Bacău de ce ,, uitați " tot timpul să-l menționați ?Nu e rost de scandal cu el ?
BipBip • 1 februarie 2020, 14:41
De ce era nevoie de două angiografe? Ce ar fi avut de câștigat pacientul dacă erau două? Protocolul presupune folosirea lor simultană? Sau prevederea fusese introdusă ca să restricționeze inutil accesul bolnavului la actul de sănătate, punând viața acestuia în pericol? Doar Polisano beneficiază de pe urma prevederiu noi?