miercuri, 12 iunie 2019, 10:28
În dimineața zilei de 11 august, înainte ca protestele internaționale să răbufnească și societatea să îl acuze de represiune, Guvernul României era pe poziții forte. Structurile din subordinea ministrului Carmen Dan opriseră manifestația Diasporei din Piața Victoriei. Jandarmeria se considera victimă, iar manifestanții spuneau că ei au fost cei agresați de forțele de ordine.
În timpul protestului din 10 august 2018, protestatarii au fost îndepărtați de sediul Guvernului cu tunul cu apa sub presiune. Foto: Hepta
Poliția Română a cerut filmările din piață, invocând că îi caută pe cei care au furat pistolul jandarmeriței.
„Când am primit cererea de la Poliție ne-am dat seama că ceva nu e în regulă. Niciodată Agerpres nu furnizase imagini Poliției. Se pregătea represiunea împotriva manifestanților!”, povestește unul dintre jurnaliștii din Agerpres, agenția publică de presă.
Momentul în care jandarmerița este atacată a fost surprins pe filmări
Fotoreporteri și cameramani, 9 oameni de la Agerpres, fuseseră în piață, pe tot parcursul evenimentelor. Fețele a mii de protestatarilor erau surprinse pe filmările și pozele lor. În materie de video, Agerpres e la început, dar fotografiile erau extrem de numeroase.
„Șeful departamentului video Sergiu Olteanu s-a opus”, povestește același ziarist din interior. Olteanu a cerut să vadă o hotărâre judecătorească sau o ordonanță a procurorilor.
Nu exista așa ceva, ci doar o cerere a Poliției.
Și totuși, Poliția a primit de la Agerpres tot ce a cerut, inclusiv mii de secvențe care nu aveau legătură nici cu furtul pistolului, nici cu vreun manifestant violent, ci doar cu demonstranți pașnici. Doar imaginile video trimise Poliției au avut 20 de gigabytes.
In jur de 40.000 de oameni au fost prezenți în Piața Victoriei pe 10 august, la „Protestul Diasporei”. Foto: Hepta
Cererea Poliției către Agerpres a fost adresată pe e-mailul a două persoane:
Libertatea a discutat cu ambii. Iată cum a decurs conversația cu Alexandru Giboi:
– Domnule Giboi, în legătură cu demonstrația din 10 august 2018 vă sunăm. Ați furnizat a doua zi filmările și pozele către Poliție?
– A fost o discuție, da, din ce îmi amintesc. Dar noi furnizăm partenerilor noștri lucruri. Nu facem diferență între partenerii privați și cei publici.
– Scuze, ce parteneri, Poliția? E Poliția partenerul jurnaliștilor Agerpres?
– Da, în acest caz. Nu-mi amintesc exact, știu că nu am considerat că e nimic anormal să trimitem Poliției.
– Nu vă supărați, dar ați filmat în piață ca jurnaliști, nu ca operatori ai Poliției. Nu credeți că a da apoi munca Poliției e o încălcare a normelor profesionale? Poate că Guvernul folosea imaginile pentru represalii.
– Dacă puneți problema așa, da, e corect ce spuneți. Dar nu ne-am gândit așa. Noi am acționat de bună credință. Mă voi interesa, că nu-mi amintesc acum exact ce s-a întâmplat.
Alexandru Giboi, fostul director general al Agerpres. Foto: Hepta
Discuția se reia după o jumătate de oră.
– Mulțumim că ați revenit, domnule Giboi. Aveți o imagine mai bună a ceea ce s-a întâmplat atunci?
– Da, sunt două lucruri importante. Poliția ne-a cerut imaginile în contextul în care căutau pistolul furat. Și ne-au cerut nu doar nouă, ci mai multor televiziuni. Am considerat că nu e o problemă să le dăm. Înțeleg ce spuneți acum, existau într-adevăr discuții despre ulterioara hăituire a manifestanților.
– Tocmai că existau…
– … așa e și, tocmai de aceea, dacă ne-ar fi făcut o cerere generală, ”dați-ne toate imaginile”, probabil că am fi refuzat. Au cerut însă specific, pentru pistolul furat.
– Ei au cerut specific, dar le-ați dat toată arhiva evenimentului. Vi se pare un act jurnalistic să funcționați ca agenție de imagini a Poliției, nu a publicului?
– Încă o dată: poate că am luat o decizie greșită, sau nu. Dar cred că și alții au dat imagini. Hoțul pistolului a fost reperat, înțeleg, din niște imagini de la Digi 24, nu de la noi.
Al doilea personaj apelat de Poliție a fost Cristina Tatu, director general adjunct al agenției publice de știri. Surse din instituție susțin că Tatu este în ”relații de amiciție” cu Claudia Nicolae, consiliera din august 2018 a lui Carmen Dan și care, în noiembrie 2018, s-a întors în Agerpres de la MAI și a devenit director general.
Tatu l-a apelat pe WhatsApp și pe e-mail pe Sergiu Olteanu, șeful departamentului video, și i-a indicat un e-mail al Poliției, unde să trimită imaginile. Acesta a refuzat.
”Trimite-le tu dacă vrei, eu nu fac asta”, i-a răspuns. Și le-a trimis Tatu.
– Bună ziua, doamna Tatu? Puteți motiva de ce anume ați trimis imaginile către Poliție?
– E ilegal ce am făcut?
– Iertați-ne, dar nu se pune problema așa. Sunteți jurnaliști și vă serviți publicul, nu pe polițiști.
– Au cerut imagini ca să-l prindă pe hoțul pistolului.
– Însă ați dat imagini cu toată manifestanția, imagini a mii de oameni. E corect jurnalistic?
– Am primit o indicație în scris de la șeful meu, domnul Giboi. Și am făcut ce scria acolo.
– Bine, dar dacă șeful vă cerea să vă dezvăluiți Poliției o sursă o făceați?
– Nu. Însă e altceva. Să știți că există precedente.
– În ce sens?
– Agerpres a mai făcut acest lucru, a dat fotografii la cererea autorităților.
– Către Poliție?
– Nu mă refer neapărat la Poliție. Ni s-au cerut poze pentru Dosarul Revoluției.
– Asta e o cerere de la procurori și, în mod normal, nici aceasta nu se onorează de către redacții. La Agerpres e o practică asta? E conform cu normele interne și cu regulamentele?
– Vă asigur că nu am încălcat nici o regulă. Aici e o luptă internă și e anormal că s-a ajuns aici.
După ce arhiva integrală a demonstrației de la 10 august 2018 a fost trimisă la Poliție, șeful departamentului video Sergiu Olteanu a reclamat-o la Comisia de Disciplină pe Cristina Tatu, considerând că a încălcat standardele profesionale și regulile agenției de știri.
Olteanu a anexat convorbirile înregistrate în care i se cerea trimiterea imaginilor cu demonstranții.
Cererea sa a fost analizată și cazul a fost clasat.
La o lună după, într-un alt caz, aceeași comisie de disciplină din Agerpres a decis concedierea lui Sergiu Olteanu, în urma reclamației unui coleg.
Claudia Nicolae, director general al Agerpres, fostă consilieră a ministrului Carmen Dan. Foto: Hepta
Încheiem cu o scurtă discuție cu Claudia Nicolae, consilieră a lui Carmen Dan în 10 august 2018, acum șefă a Agerpres.
-Doamnă director general, știți că poliția a cerut și Agerpres a dat arhiva foto și video din 10 august 2018?
-Da, însă eu eram atunci consilierul ministrului de interne.
-Nu ați vorbit cu nimeni din Agerpres, atunci, despre acest lucru?
-Sincer, atunci nu aveam timp să vorbesc nici cu mama. Nu am vorbit.
-Și ați avut vreun rol în această colectare de informații?
-Nu. Ea a fost făcută nu la nivelul MAI, ci la nivelul IGPR, din câte știu eu. Și, oricum, nu cred că ce a făcut Agerpres încalcă vreo lege sau vreo regulă. Până la urmă, suntem o instituție de stat, ne-a cerut imaginile o instituție de stat.
-Nu vă supărați, dar sunteți nu de stat, ci publică, nu-i așa? Nu vă subordonați statului sau Guvernului, serviți publicul.
-Așa e, suntem o instituție independentă. Sincer, nu știu exact nici cum a fost formulată cererea și nici cum s-a luat decizia oferirii imaginilor din 10 august. Acum două, trei săptămâni, am primit o plângere de la șeful departamentului video împotriva doamnei Tatu.
-Și?
-Dânsa mi-a explicat procedural cum s-au întâmplat lucrurile. Nu e nici o încălcare a legii.
Florin • 12 iunie 2019, 23:03
Agerpres nu inseamna presa, ci propaganda de stat.
Niku • 13 iunie 2019, 3:03
Despre ce represiune vorbiti aici? A protestatarilor paznici si nevinovati? Probabil jandarmii s-au bătut între ei și au dat vina pe asa zișii protestari. Despre modul în care s-au provocat vizibil si continuu toate forțele de ordine nu comentați, nu? Nu e in trend
Vlad • 13 iunie 2019, 8:01
Tolo, știi cine era în anii '30 pe postul tău? Sigur că știi, dar nu dă bine să afle și alții. Ziarul Libertatea a fost proprietatea lui Ionel Moța și a fost menționat în testamentul acestuia. Mai multe detalii găsiți pe net. Acum a ajuns o foaie de 2 lei.
TVR & Agerpres Jandarminerii Mass-Media • 13 iunie 2019, 10:19
Am găsit la PeNeŢeu droguri, armament, muniţie, maşină de scris automată, tiparit bani la PeNeLeu..
huh? • 13 iunie 2019, 10:28
M-am oprit dupa primele randuri... "Presa din toată lumea își face datoria de a nu furniza informații și imagini aflate în posesia sa Guvernului sau altor autorități". Asta e din categoria "Tolontanii spun lucruri traznite!". Ca sa inteleg, daca presa filmeaza o incalcare a legii, o crima sa zicem, un ultraj, o violenta, ea isi face datoria ascunzand dovezile. ***... Probabil ca nu sunt suficient de #rezistent ca sa pot intelege lucrurile astea. E ok, nici nu imi doresc sa fiu.
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
ticbis • 13 iunie 2019, 11:11
Tolo, AGERPRES nu este o agentie de presa in slujba publicului, n-a fost niciodata asa ceva! Este o institutie de propaganda anexata strict intereselor partidului, ale statului si ale guvernului. PUNCT! De altfel, directoarea generala a acesteia (fosta consiliera a ministrului de interne Carmen Dan in timpul evenimentelor de la 10 August 2018), recunoaste cat se poate de limpede: "Până la urmă, suntem o institutie de stat, ne-a cerut imaginile o institutie de stat."!:))) Desigur, chiar daca forma de organizare a acestei agentii are la baza dependenta economica si financiara fata de puterea guvernamentala, scopul pentru care a fost creata ar fi fost sa slujeasca intereselor publicului, sa functioneze independent de putere, de stat, de politic sau de guvern. Dar asta se intampla doar in societati bine ancorate in democratie, in niciun caz in Romania guvernata de ciuma rosie! De fapt, sunt foarte multe astfel de institutii publice gandite a fi independente si create in scopul de a servi publicul: TVR, Radio Romania, Monitorul Oficial, Avocatul Poporului, CNA, Consiliul Concurentei, etc. TOATE insa actioneaza fara nicio jena ca subordonate ale statului si ale guvernului! N-au nicio treaba cu ideea de "independenta"! Nu va inteleg, despre ce norme de deontologie jurnalistica sau de criterii de etica profesionala vorbiti dvs. in articolul asta??? Cum de aveti naivitatea de a le pretinde acestora asa ceva??? Sa fim seriosi, AGERPRES-ul pentru Romania ciumei rosii repreprezinta exact ceea ce inseamna TASS-ul pentru Rusia lui Putin (Информационное агентство России ТАСС); nimic altceva! Ambele au fost nascute si crescute de aceeasi mama! Altfel, o invitam pe d-na director general a Agerpres sa ne filmeze si sa ne fotografieze in Piata Victoriei pe 10 August 2019, peste nici doua luni, cand ne vom aduna din nou, zeci si sute de mii, din tara si din diaspora, ca sa ne exprimam liber si pasnic parerile despre domnia-sa si despre clica in slujba careia si-a vandut onoarea! Ca despre demnitate, deontologie profesionala si conduita morala, nici nu se pune problema...:)
Dan • 13 iunie 2019, 13:05
Sa te cheme Tolontan, un nume mare pentru presa din Romania, un reper cu anchete importante de-a lungul timpului si sa incepi un articol asa: 'Presa din toată lumea își face datoria de a nu furniza informații și imagini aflate în posesia sa Guvernului sau altor autorități, care le pot folosi apoi împotriva oamenilor.'...nu suna rau la ureche pentru un jurnalist treaba asta?
Harap Alb • 13 iunie 2019, 17:09
*** pe care am vazut-o cu ochii mei i 10 August 2018 a fost o incercare a PSD ului care ,stim bine, se vede patronul tuturor institutiilor bugetare si prietenii ultrasilor de galerii, de a compromite protestul prin provocarea manifestantilor manifestarea si apoi instituirea terorii politienesti. Asa ar fi inceput oligarhizarea Romaniei. Jandarmerita trebuia batuta si nu s-a pierdut niciun pistol. Ca sa existe motive ca materialele filmate de televiziuni si agentiile de presa sa fie fortate sa le puna la dispozitie pentru identificari. Cand lucrurile ar fi devenit mult prea grave nu s-ar mai fi putut face nimic caci jandarmeria era deja supra-dotata cu multa munitie de razboi, dupa cum tocmai am aflat de curand. Oare de ce? Oare de ce ma uit la ultimele demonstratii din Rusia si am senzatia ca tocmai asa ceva ne-ar fi pascut si pe noi in cativa ani cu mafiotii astia in frunte.
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
ciprian • 14 iunie 2019, 8:02
Da, acestor inși nu li se pare nimic ieșit din comun să fie obedienți față de unii demnitari ai statului, li se pare ceva firesc, așa au fost pregătiți. cu siguranță merg pe premisa că nu se știe când vor fi recompensați, cum s-a întâmplat și în cazul doamnei ajunse director executiv. Din păcate așa au înțeles cei de la Agerpres să facă presă, să deservească interesul public, gudurându-se pe lângă unii cu funcții! bănuiesc că au și pretenții să mai fie citiți, nu-i așa?! doar merită cu prisosință, așa își onorează meseria și cititorii, bătându-și joc de ei și făcând jocurile unor indivizi dubioși, ajunși în funcții numai din cauza ***ărniciei, cum este și „iluminata” de la interne, nu pe competență,nu pe baza unei expertize generată de niște rezultate obținute în acest sens. Vedeți domnule Tolontan, din pricina acestui fapt, astăzi, mass-media românească, în marea sa parte, este blamată, ignorată și pusă serios la îndoială! pentru că nu respectă societatea, nu reprezintă interesul public, nu se respectă pe sine și nu face nimic să se credibilizeze. sper că suntem pe drumul cel bun, jurnaliștii de fațadă să dispară, iar politicienii ce uzează de poziția ocupată pentru a-și servi propriilor interese, să se ducă la coșul de gunoi al istoriei, unde le este locul. jurnalistul este primul, mai mult ca oricare altcineva, care să apere interesul cetățeanului simplu și al societății, pentru că provine din cadrul acesteia și este unul dintre cetățenii săi, fiind obligat să sancționeze derapajele și nu să le încurajeze, participând efectiv la ele. rușine celor ce fac așa ceva, cinste celor ce-și păstrează verticalitatea și își respectă profesia!
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
gabriel valeriu • 14 iunie 2019, 11:42
Oamenii astia din poze nu sunt ziaristi. Sunt activistii Binelui Oficial plantati strategic oriunde e nevoie ca Agentia Binelui Oficial sa triumfe. Statul stie mai bine decat noi, cetatenii, ce e Bine si ce e Rau. Iar ziarist profesionist inseamna Rau, ca nu poate fi intimidat si cumparat, poate fi doar lichidat. Fizic. Anna Politkovskaia, Ján Kuciak sunt doar doua exemple. Mai e si Ivan Golunov, insa el abia a fost avertizat. Inca mai respira. Mai are timp sa se dea pe brazda.
Vlad • 14 iunie 2019, 15:27
Aștept un articol despre un îndemn la toleranță. FRF trebuie să fie tolerantă cu fanii intoleranți. Trebuie să dea un exemplu de toleranță. Sau unii au voie să fie intoleranți și alții nu?!
Pompiliu • 14 iunie 2019, 15:48
Asa, care este problema? Persoanele violente trebuiau identificate, deci este o fapta buna în slujba justiției! Infractorii nu trebuie acoperiți în niciun caz!
Militianul Pompiliu • 15 iunie 2019, 6:46
Militianul Pompiliu.
Venom • 24 iunie 2019, 8:24
"Instituție de stat" . În România e paradisul fiscal al incompetenților... Într-o țară normală cu ierarhia fosta doamna ar fi dat concurs pentru poziție șef agenție guvernamentală (cum crede ea) de vreo mie de ori și nu ar fi luat concursul. Dar, la noi, clienții puterii au infestat mai tot aparatul birocratic și schema de bugetari și singura calificare e lungimea pilei. Dacă, de exemplu, s-ar fi dus în Germania să spele vase și Cristina Tatu ar fi concurat cu Claudia Nicolae, mureau de foame, nimeni nu le angaja pentru că, totuși, uite ce bine știu fetele astea să lipească afișe pentru partid. Au dat arhiva din obediență, a fost un act reflex comun "rudelor geniale ale lui Nicolicea" care au fost înfipte politic în toate structurile statului român. Sau prin locuri călduțe gen "manajer" la Agerpress.
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.