VIDEO | Claudiu Georgescu, președintele Asociației Producătorilor de Materiale de Construcții, înregistrat când cere șpagă din fonduri europene: „O parte este a ta și două sunt ale noastre! E împărțire la 3, ce Doamne, iartă-mă!”

Șantajat să întoarcă 9.000 de lei dintr-un contract de 21.000 de lei, un IT-ist s-a adresat ziarului Libertatea.

marți, 19 martie 2019, 5:00

UPDATE: Două companii mari, BASF și Wienerberger, se retrag din APMCR, după ce Libertatea a publicat înregistrările în care președintele asociației apare cerând șpagă! Detalii, aici

UPDATE: Răspunsul incredibil al companiei Arcon în cazul șpăgii din fonduri europene, cerută de Claudiu Georgescu: „Ați distrus imaginea unui om pentru o mare MITĂ de nici 2.000 euro”. Întreg răspunsul său, semnat de directorul companiei Arcon, Ioan Țițeiu, aici.

„Noi luăm niște bani de la tine și îi ducem în altă parte că nu-i ținem noi” Claudiu Georgescu, președintele APMCR


de Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan

Asociația Producătorilor de Materiale de Construcții din România (APMCR) grupează mari producători, corporații globale sau firme românești, precum Baumit, BASF, Brikston – Ceramica Iași, Celco – Constanța, Wienerberger, Isover, Hobas și alte zeci de nume redutabile din afaceri.

Asociația lor este condusă de Claudiu Georgescu.

 

„Servicii IT în valoare de 21.848 de lei”

Pe 27 septembrie 2018, APMCR accesează fonduri europene prin Programul Operațional Capacitate Administrativă, contractul de finanțare nr. 263.

Proiectul vizează „promovarea de soluții care să conducă la creșterea accesibilității clădirilor de locuit”.

În noiembrie 2018, asociația lansează o invitație de participare pentru „realizarea de servicii IT” în valoare de 21,848 de lei.

Mai exact, realizarea unui site, mentenanța și actualizarea de conținut.

Managerul proiectului european este chiar președintele asociației, Claudiu Georgescu.

 

În documentul prin care Asociația Producătorilor de Materiale de Construcții lansează achiziția apare suma de 21.848,74 lei, din care Claudiu Georgescu spera să i se „întoarcă” în jur de 9.000 de lei
În documentul prin care Asociația Producătorilor de Materiale de Construcții lansează achiziția apare suma de 21.848,74 lei, din care Claudiu Georgescu spera să i se „întoarcă” în jur de 9.000 de lei

 

După ce i-a plătit suma, „mi-a cerut para-ndărăt și asta m-a șocat”

Contractul este câștigat de firma Blue Wave Design SRL, a programatorului Emil Alexe.

Din partea APMCR semnează Claudiu Georgescu.

„Lucram din 2016 cu asociația și nu avusesem nici un fel de problemă”, povestește IT-istul.

Alexe face site-ul și primește banii în două tranșe.

După plata ultimei tranșe, Georgescu îl cheamă pe programator, joi, 14 martie 2018, de dimineață, la sediul Asociației Producătorilor de Materiale de Construcții.

„Mi-a cerut para-ndărăt și asta m-a șocat”, spune Alexe. „În timpul acesta făcusem două alte site-uri pe gratis, din alte două proiecte europene finanțate separat, nu știu ce s-a întâmplat cu banii prevăzuți pentru ele, nici nu m-a interesat, dar mi s-a părut anormal că vrea să-i dau bani din ce am muncit eu”.

IT-istul contactează redacția Libertatea.

 

L-a dus la raionul Bio, ca să nu existe martori ai discuției

Georgescu insistă. Cei doi se văd joi seara, la AFI Cotroceni, în Auchan.

Apare Claudiu Georgescu, înalt, masiv, bărbos. În supermarket e agitație, așa că președintele îl conduce pe tânăr la raionul de produse bio, unde e mai puțină lume spre deloc.

Claudiu Georgescu l-a dus pe IT-ist în zona raionului cu produse bio, ca să fie mai feriți de aglomerația din centrul comercial
Claudiu Georgescu l-a dus pe IT-ist în zona raionului cu produse bio, ca să fie mai feriți de aglomerația din centrul comercial

Echipa Libertatea stă în apropiere, face poze și filmează în timp ce discuția este înregistrată.

IT-istul îi spune șefului APMCR că nu înțelege de ce trebuie să-i dea lui o parte din banii europeni și că se teme că e ilegal.

Președintele îi explică.

Georgescu: Deci tu ai semnat un contract de 21.000 de lei. Ai primit toți banii.

Alexe: Dar nu vreau să vă supărați, vreau să discutăm…

G: Domnule, sunt niște lucruri atât de simple pe care tu vrei să le complici. Deci… ca să stai liniștit, nu ești nici primul, nici ultimul care face chestia asta, da?! Iar faptul că noi luăm niște bani de la tine și îi ducem în altă parte, că nu-i ținem noi, nu înseamnă că tu faci o e… ăia sunt banii, sunt profitul firmei tale! Da? Pe care tu… faci ce vrei cu ei! Punct.

Toată discuția este înregistrată. E un moment rar în care se aude cum un oficial cere șpagă, dar se vede treaba că oamenilor le-a ajuns cuțitul la os și au tot mai mult curaj să spună presei, pentru ca faptele să iasă la iveală.

IT-istul: „Nu pot să fac asta!”

Programatorul insistă că nu i s-a spus că trebuie să dea para-ndărăt.

Georgescu pune în coș două borcane de zacuscă.

A: Situația e în felul următor… eu nu am înțeles de la început, de când am vorbit și nici pe parcurs că ar fi vorba să dau ceva înapoi, dacă era vorba de asta (…) nu m-am prins. Nu pot să fac asta! M-am consultat și cu contabila, și cu avocatul și aș vrea să găsim o soluție amiabilă, eu am o obligație contractuală pe care o să mi-o păstrez până la capăt, însă nu pot să restitui acești bani.

Președintele: „Ți-i scoți foarte simplu pe dividende că ai dreptul să faci ce vrei cu ele”

Calculul lui Claudiu Georgescu îl linistește, spune că e foarte simplu.

G: De ce nu poți să-i restitui? Ăia ți-i scoți tu foarte simplu pe dividende, că ai dreptul să faci ce vrei cu ei, între ce ai cerut tu și ce… dar tu n-ai văzut valoarea contractului? Când ai văzut valoarea contractului, ce-ai zis? Băi, ăștia, eu am cerut 7.500 și mi-au dat 21.000…

A: Bun, dar de ce nu mi-ați spus clar că…

G: Păi ți-am spus! Cât e, 7 lei jumate. Scădem din 21.000 atât. O treime ție, o treime… Din decembrie ți-am spus asta.

A: Da, dar nu am înțeles în felul ăsta, ca și cum îmi dați suma respectivă și că trebuie să dau înapoi din ea. Am crezut că, cumva, vă revin dumneavoastră banii și îmi dați, direct, partea respectivă. Nu că-mi dați suma x din care scădem suma y.

 

„O parte este a ta și două sunt ale noastre! E împărțire la 3, ce Doamne, iartă-mă!”

Tot mai iritat, Georgescu îi explică interlocutorului: 13.500 de lei trebuie scoși de Alexe pe dividende. Din care să-și oprească IT-istul o treime, iar două treimi, 9.000 de lei, să meargă la președinte ca para-ndărăt. „E împărțire la 3”, exclamă președintele.

G: Și așa… Patru mii jumate îți rămân ție oricum și restul ne dai nouă.

A: Păi da. Dar ăia 9.000 au apărut ieri.

G: Păi când ți-am spus la început… cât ai cerut, 7 mii jumate, da? 7 mii jumate. Ai cerut 7 mii jumate? Și tu, când ceri 7 mii jumate pe 3 site-uri și ți se dau 21.000, ce zici? Bă, ăștia ori sunt tâmpiți, ori sunt mână spartă? Și de ce, când ți-am zis atunci, din 21.000 scădem 7.500, cât rămâne? O parte este a ta și două sunt ale noastre! E împărțire la 3, ce Doamne, iartă-mă!

A: Nu știu, avem o problemă. Facem mentenanță…

G: Ce să faci mentenanță de 9.000 de lei?! Păi asta înseamnă că tu muncești la noi de-acum încolo încă 30 de ani!

 

„Eu puteam să nu-ți plătesc. Să te las cu factura aia până la calendele grecești”

Alexe repetă același lucru că îi e teamă să nu facă ceva ilegal și să nu se trezească, dintr-o dată, cu probleme legale. Georgescu îi spune să stea liniștit.

G: Nu ai ce să te trezești în momentul în care tu scoți banii pe dividendele firmei tale. Tu ai probleme la firmă, nu ți-ai plătit dările sau astea? Asta e altă chestie la care… nu suntem noi responsabili! Poți să spui… băi… n-am plătit CAS-ul, n-am plătit alea de 6 luni, acum am pus, am astupat găurile. E o chestie!

A: Vă zic, și dacă aveam un milion de euro în cont, tot…

G: Băi, puteai să ai. Nu ai. De la noi… atât. Și eu puteam să nu-ți plătesc. Să te las cu factura aia până la calendele grecești. Dar… noi avem și noi niște socoteli făcute la care e totul calculat la milimetru!

 

Amenințări că va inventa ceva ca să-l facă să dea banii înapoi, la vedere

Nervos, președintele asociației îl amenință că îl va pune să storneze banii invocând „o greșeală materială”.

G: Atunci o să vorbesc cu Cristina, probabil o să te rog să faci retur la jumătate din sumă. Oficial, știi? 7.500… greșeală materială… te anunțăm noi că s-a întâmplat o greșeală materială la calcul și gata. Și nu moare nimeni. Să știi.

A: Asta ce-nseamnă?

G: Asta-nsemnând să dai banii înapoi! Cât ai luat la contract. Care e diferența între contact și ce ai primit. Adică în momentul ăla nu pot să îți mai las ție nimic. Dacă ești de acord cu mine. Partea ta nu mai există în momentul ăla, în care tu returnezi banii. Deci sunt 14.000! 13.000 și ceva.

 

„Pentru ăia primește chitanță de sponsorizare”

Georgescu revine cu o altă variantă, ca să-l liniștească pe patronul firmei de IT. Îi propune Alexe să dea banii ca sponsorizare. Nu IT-istul, „că ești în contract”, ci prietena acestuia.

G: Zi ce ai auzit! Dacă ești în stare de șoc. Ai auzit că tre’ să dai bani?

A: Da. Într-un mod care pentru mine este ilegal. Poate nu este… Poate sunt doar suspiciuni.

G: Ți-am zis, pentru ăia primești chitanță de sponsorizare. Nu tu, prietena ta, că tu n-ai voie să sponsorizezi, fiindcă ești în contract. Oricine poate, prietena poate să sponsorizeze orice ONG. ONG-urile trăiesc din donații, sponsorizări, cotizații…

Georgescu: „Am mișcările de trupe asigurate”

Cum Alexe nici așa nu acceptă, Georgescu vine cu o altă variantă: să dea banii unei alte firme.

G: Vrei să plătești la altă firmă, plătești la altă firmă. Facem factură de prestări de servicii, am mișcările de trupe asigurate.

Alexe refuză și discuția rămâne în coadă de pește, Georgescu spunându-i să-i explice „ce ai, ce te-a apucat, să nu mor prost”.

Alexe pleacă.

Comentarii (22)Adaugă comentariu

Florea  •  19 martie 2019, 19:29

Hehe, ITul l-a atras in cursa, stia care e intelegerea cand a primit 21 de mii in loc de 7.5 mii, poate a mai si facut asta. Nu trebuia sa accepte mai multi bani de la bun inceput

de pe ‘ici ‘sa  •  19 martie 2019, 19:47

Se intampla de ani de zile, iar d-tra vreti sa spuneti ca n-ati stiut despre asemenea fapte ? asta este ,,normalitatea'' in toate institutiile statului.

de pe ‘ici ‘sa  •  19 martie 2019, 19:48

Se intampla de ani de zile, iar d-tra vreti sa spuneti ca n-ati stiut despre asemenea fapte ? asta este ,,normalitatea'' in toate institutiile statului.

Silviu  •  19 martie 2019, 20:42

Intr-adevar a fost atras in cursa. Este evident ca nu era prima oara. Probabil a fost lacom si IT-ul s-a saturat.

Adrian B  •  19 martie 2019, 21:19

Coane Tolo, nentu Jorjel are si el dreptate, banii de șpagă nu raman numai la el , da si el mai departe , la alți corupti de prin agențiile guvernamentale. 2 întrebări : 1. Marile companii străine s-au retras , dar Celco sau Ceramica Iași, si celelalte companii romanesti de ce nu iau atitudine? Faptul ca firmele romanesti tac , înseamnă ca sunt de acord cu practicile lui Jorjel.Firmele romanesti ar fi trebuit primele sa condamne aceste practici. 2. Cum a ajuns nentu Jorjel șef la APMCR ? Companiile nu știau ce fel de caracter are domn Jorj , sau toti au tăcut și au mers blat?

Valyt  •  19 martie 2019, 23:01

Este o picătură într-un ocean....dar această picătură îmi dă speranțe în ziua de mâine.... să merg la serviciu și să-mi plătesc taxele....poate copilul meu sau copii lui vor trăi într-o lume mai normală decât cea prezentă (vezi răspunsul companiei Arcon)

SYAOnline  •  19 martie 2019, 23:11

Are dreptate nea ala de la Arcon. Pai pentru 2k eur stricati voi reputatia omului? De ce nu il prindeti si voi cu 2mil eur sa se poata si el lauda. Cu 2k iti iei un latop. Rusine! E atat de natural omu. E perfect reprezentativ pentru Romania, din pacate. Ne-am obisnuit sa fim furati de multi bani, incat 2k eur e nimica toata chiar daca sunt sub 5% oameni care iau banii astia din salariu, net. :(

Dana iancu  •  20 martie 2019, 6:41

Dl Tolontan, daca doriti intr adevar sa scrieti despre deturnari din fonduri europene, v am lasat acum 3 ani (sau 4?!!!) un dosar intreg la redactie In Romana la Dl Tepelin pt Dl Lutac si dvs. Mi s a raspuns ulterior ca sanatatea e la ordinea de zi.... Macar pot veni sa mi l restituti daca tot nu l folositi?!!

Ciprian  •  20 martie 2019, 8:01

Felicitări acestui domn pentru faptul că a dat în vileag matrapazlâcul pus la cale de acest individ. Foarte bine, așa trebuie să reacționeze toți cei puși în situația acestui domn, nimeni nu trebuie să tacă, nu trebuie să ascundă gunoiul sub preș și nu trebuie să le fie frică, nu li se poate întâmpla nimic. Da, am observat că domnul Alexe era șocat, nu pricep de ce era șocat, ăstea is practici foarte uzate, șpaga, mita, atențiile sunt apanajul atribuirii contractelor cu resurse publice. Sunt convins că, dacă procurorii l-au fi agățat pe acest individ, fără ca toate aceste dovezi să existe la dumneavoastră, ar fi clamat abuzurile justiției, statului paralel, perpendicular, oblic etc, fără a-și conștientiza fapta în realitate. Individul a prins tupeu, nu avea niciun fel de jenă să ceară și să vină și cu soluții concrete, pentru ca banii să ajungă la el într-un final. S-a fi gândit că oricum actuala putere muncește cu multă vervă pentru sprijinirea infractorilor și pentru promovarea parandărătului, iar pe cale de consecință, o fi zis că n-are de ce să-i fie frică, neurmând să pățească nimic. Toți acești „martiri” deferiți justiției sunt nevinovați, cu certitudine și cel din povestea de față, iar statul paralel, pe care, culmea, tocmai ei îl constituie, vrea răul acestor binefăcători de neam și țară. ce rușine, marii patrihoți!

Ervin  •  20 martie 2019, 8:12

Dacă ar exista un sistem informatic cu preturi maxime de referință plafonate la niveluri decente care sa nu poată fii modificate ,nu am avea ce discuta acum despre astfel de cazuri....nu am avea lavoare de baie montate în scoli la preturi de 11000 de ron... În ceea ce privește declarația ălora cu " nici 2000 de euro" va dați seama de ce suntem în situația în care suntem...dacă aia ar ajunge maine sa aibă pâinea și cuțitul ce ar face? Ar fura sau nu? Cazul de față se repeta la nesfârșit zi de zi în tot ce înseamnă ban public și fonduri europene în toată Romania Cinste IT-lui care a avut curaj sa facă asta...este de prisos sa spunem cum ar arăta România dacă am avea măcar un singur om ca asta în fiecare zi

gabriel valeriu  •  20 martie 2019, 8:22

Niște inconștienți, asta sunt cei care pun în pericol tradiția românească a cerutului și datului de MITĂ! Avem un specific național bine definit, e parte din identitatea noastră, suntem recunoscuți peste tot dupa luatul și după datul de MITĂ. Și acum vin niște unii, din aștia moderni, cică, și distrug acest edificiu cultural național, MITA? Ce vremuri groaznice trăim.... Oare vom ajunge să trăim doar din salariu, să nu mai aruncăm chiștoace si pungi pe geamul mașinii și, in cele din urmă, să nu mai dăm mita?! Adică sa devenim .... (horribile dictu)...civilizați și europeni?

Tabla impartirii  •  20 martie 2019, 9:01

STATUT APMCR: Preşedintele are următoarele atribuții: a. reprezintă APMCR în relaţiile cu terţii; [...] d. întreprinde acţiunile necesare îndeplinirii atribuţiilor şi competenţelor stabilite prin statutul APMCR; [...] Din multe puncte de vedere dom' președinte s-a achitat de atribuțiile postului, ce Doamne, iarta-ma!

Valentin  •  20 martie 2019, 10:13

Deci Romaniile sunt mai multe. Una este Romania lui Georgescu si a lui Arcon. Alta este Romania mea si a programatorului Emil Alexe. Din cand in cand mi se confirma ca aceasta Romanie nu exista doar in capul meu. Multumesc pentru confirmare, Catalin, Razvan, Emil.

bg  •  20 martie 2019, 12:16

Așa, și ce? Asta nu înseamnă că statul român este un stat slab ci că este un stat de tip MAFIOT? Ce legalitate, ce Curte de Conturi, ce ANAF? Astea sunt numai de fațadă, ptr. UE. La noi, sunt voit ineficiente și sabotate sistematic să-și facă treabă prin subfinantare și conducere neprofesionista.

Lucian  •  20 martie 2019, 13:17

Asta e doar o chestie marunta...va dati seama ca toate licitatiile publice sunt umflate de 3 ori minim? Sa inceapa sa vorbeasca si cei care au contracte de constructii...si multe altele... Practic din banii cheltuiti pe licitatii doar cel mult 1/3 sunt de fapt folositi pt a face ceva..restul sunt spagi....

Cătălin Tolontan  •  20 martie 2019, 17:49

@Lucian : da, aveti dreptate, e o chestie marunta. Dar e picatura de apa in care se oglindeste oceanul, e un studiu de caz pornind de la fundamentul coruptiei, care e: ”bai, tu nu meriti nimic si banii pentru munca ta sunt, de fapt, banii pe care ti-i dau eu, deci da-mi din ei”.

Tudor Danes  •  20 martie 2019, 19:01

As vrea sa stiu si eu unde s-a publicat oferta pentru realizarea site-urilor respective. Adica cum a ajuns BlueWaveDesign sa castige contractul ?

maria  •  20 martie 2019, 22:37

IT-stul i-a dat teapa. Cum naiba incasezi 21000 in loc de 7500? si apoi a zis sa-l reclame sa scape de returnat banii Cum 12500 plus nu sunt buni pe gratis? plus chestia asta se intampla peste tot si intre beneficiari privati fara fonduri europene

grga pitici  •  21 martie 2019, 1:00

Faceti o greseala aici. In primul rand interceptarea s-a facut pe protocoalele declarate neconstitutionale. In al doilea rand aparatul nu era omologat. In al treilea rand premierul Romaniei a declarat ca in Romania nu exista coruptie. Probabil nici dictatura.

vcontele de ghencea  •  21 martie 2019, 10:21

afirmatiile au fost scoase din context; banda a fost editata; se vede clar un pixel albastru; serviciile se lupta intre ele; au furat impreuna si acum unu s-a lacomit si altu l-a dat in git; nimic nu e legal, incompletu nu a fost complet; drepturile la intimitate si viata privata au fost violate; nu a fost notificata in prealabil interceptarea; omul a glumit, s-a dar mare, cam ca Basescu; omul era beat si sub influenta etnobotanicelor; omul e bolnav grav, era disperta dupa banii de medicamente; omul nu exista, nici fapta.

paul cristian stefanescu  •  21 martie 2019, 10:26

Bietul om, cat era de mirat ca IT-istul nu intelege cum merge treaba... Tu nu dai rebate la agentii? Ia inregistreaza-i.

Stefan  •  27 martie 2019, 14:33

Intr-adevar, felicitari! Foarte bine a reactionat.

Comentează