vineri, 8 februarie 2019, 2:12
Ce știm despre „falsa medicină” și ce merită oamenii să afle în continuare! După trei zile de dezvăluiri, analizăm care sunt primele concluzii și ce răspunsuri nu au primit pacienții români.
Investigație de Mirela Neag, Alexandra Nistoroiu, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan
Debusolate, autoritățile de la București continuă să stârnească ilaritate.
Pe primul loc în reacțiile de pus în bulele „Cațavencilor” se clasează ministrul sănătății, Sorina Pintea, care a mărturisit că „funcționarul de la DSP care i-a dat italianului parafa fără să verifice dosarul a spus că a făcut-o din milă”.
Nu e explicația ministrului, desigur, ci a funcționarului. Demnitarul doar redă ce a spus omul, însă ușurința unui astfel de alibi venind dinspre sistem oglindește cum se raportează statul la cetățenii săi.
Sursele Libertății susțin că „funcționarul respectiv, o doamnă, nu e nici pe departe o începătoare, ci un om cu foarte mare experiență”. Știa foarte bine ce face.
E greu de rezistat cinismului involuntar al declarației, căci statul care este milos cu escrocii devine nemilos cu propriii cetățeni.â
Și nu e singurul exemplu.
Cazul ilustrează, de asemenea, că nu există instituții condamnate la nemișcare.
Colegiul Medicilor București a realizat că ceva e în neregulă și a cercetat suspiciunile asistentelor de la Monza.
În general acuzat că ignoră plângerile pacienților, colegiul a strâns, din proprie inițiativă, date ale fraudei medicale. E adevărat că documentarea a reușit-o filiala București a colegiului, nu organizația națională.
Ca un făcut, o astfel de reușită este izolată imediat de reflexe greșite și de blocaje instituționale.
Dacă aveți un medicament contra durerii de cap, îl puteți lua acum!
Când a fost întrebat de ce nu au comunicat către DSP sau către minister că au descoperit un fals chirurg, Gheorghe Borcean, președintele Colegiului Național, a declarat pentru TVR că „ne era teamă să nu fim acuzaţi că îl defăimăm”.
O reacție antologică! Într-un moment în care pacienții sunt în risc, ei susțin că s-au gândit la propriile probleme de imagine sau juridice!
Mai luați o pastilă că urmează.
„Noi verificăm doar antetul și ștampila unei diplome”, a spus un oficial al Ministerul Educației când a fost întrebat cum de a confirmat diploma de absolvent de medicină de la Priștina a lui Matteo Politi.
Abia după izbucnirea publică a situației de fals, cei de la Ministerul Educației au trimis în Serbia și în Kosovo o cerere ca să vadă dacă diploma este reală.
Nu poți să nu suprapui acest fel indolent de comportament al Guvernului român cu exigențele pe care le întâmpină profesioniștii români care merg să lucreze în străinătate.
Indiferent de domeniu și cu atât mai mult în spitale, echivalările studiilor se fac pas cu pas, în timp, cu o rigoare sănătoasă.
Ca și în dosarul HexiPharma sau în cel al chirurgului Burnei, ecranele televizoarelor s-au umplut instantaneu de profeți postfactum.
Manageri medicali sau doctori au clamat imediat că „mi-am dat seama imediat că e în neregulă ceva!”.
În cazul Matteo Politi, ilustrativ este comportamentul unui alt medic de chirurgie plastică și patron de clinică, Adina Alberts.
Ea a apărut la televizor, declarând că, de fapt, făcuse o plângere contra italianului.
Numai că plângerea respectivă nu avea nimic de-a face cu calitatea de medic fals, ci cu businessul dintre ei, și era chiar dovada că italianul escroc Matthew Mode și Adina Alberts au avut strânse legături!
În ziarul de ieri, Libertatea a publicat o mărturie a unei paciente de 60 de ani, căreia falsul chirurg italian i-a făcut pur și simplu gaură în nas pentru a-i repara o deviație de sept: „Ca să respirați mai bine”.
Pacienta spune că, din ce aflase chiar de la falsul doctor Matthew Mode, relația lui cu Adina Alberts era foarte bună, el urmând să-i cumpere clinica acesteia.
Alt exemplu.
Chirurgul estetician Victor Schwartz povestește, pentru Mediafax, a doua zi de la publicarea anchetei Libertatea, că Matthew Mode „era o catastrofă din punct de vedere al procedurilor standard. Nu dezinfecta nimic, lucra fără mănuși și nici măcar nu se spăla pe mâini”.
Deși recunoaște că au lucrat împreună la aceeași clinică, Schwartz nu explică de ce nu a atras atenția autorităților.
DSP a spus că va verifica parafele acordate în 2018 de către „funcționarul milos”, dar răspunsul la întrebarea „Câți medici îi tratează pe români, deși n-au studii și forme legale?” nu poate fi lăsat doar la îndemâna autorităților.
La farsa crudă a lui Matthew Mode au contribuit cel puțin șase clinici private din București, direcția de sănătate publică a ministerului care a dat parafă unui non-medic, lipsa de comunicare între instituțiile statului, dar și colegii din clinici, care au văzut, au tăcut și au vorbit abia după publicarea anchetei.
La aflarea adevărului, prin publicarea anchetei, multe din aceste instituții, afaceri și oameni nu și-au asumat nici măcar parțial vina. S-au mulțumit să îndrepte acuzator degetul unii către alții, ca într-un pluton de execuție circular, în mijlocul căruia stă, expus, pacientul.
Statul și-a probat deja limitele. Să-i cerem să lucreze, însă e nevoie ca munca sa în descoperirea adevărului să fie dublată de medici, de asistente, de cetățeni și de presă.
acid • 11 februarie 2019, 0:00
Ce inseamna statul? Inseamna toate putoriLe comuniste si securiste, care au preluat puterea in 1989 si care au tradat Romania in anii care au urmat. Imbatranind, au urmat la putere odraslele lor, urmate ulterior de odraslele odraslelor, care evident sunt acum oameni de afaceri de succes. Cine sunt putoriLe? Pai cam toti aflati in institutiile de stat si in presa. Ce inseamna asta pentru omul de rand? Inseamna ca liberi nu vom fi niciodata, nici daca am mai face inca o "revolutie". Pentru ca la fel de rapid ar fi confiscata. So, lasa gargara Cataline, *** *** si ***. PS: IP-ul meu e din Bucuresti...:)))))
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
?????? • 11 februarie 2019, 1:00
Opinați că durerile musculare ale lui Țucu dean și enorsa lui Bordeanu s-ar putea datora plecării primarului Boc din Cluj, care "i-a pupat pe clujeni" și a plecat cu toba să susțină echipa de națională de tenis la FED Cup, după modelul lui Cristi Borcea ? Opinați că Boc l-a anunțat pe prefect că părăsește localitate și țara pe durata prezenței la meciul de tenis cu echipa Cehiei ? Dintre exprimările "favorite" ale lu Boc, ca prezență publică ,parcă erau și ,,te dor mușchii" și ,,și-a sucit o gleznă" ?
Bg • 11 februarie 2019, 5:17
Acum tot au mai apărut brese in șist. de sănătate, dar în 2015 era un monolit impenetrabil cu sprijin politic. In mai 2015, m-am confruntat cu indiferența, nepriceperea și aroganta unor cadre med. dintr-un sp. de urgență bucureștean. Am depus o sesizare (crezând că autoritățile. nu știu ce se întâmplă în șist.) la MS, DSP și CM. GRESIT! Se știa f. bine, dar ignorau realitatea. MS mi-a rasp. că nu are competenta pe așa ceva, DSP mi-a dat un rasp. ambiguu, că nu este chiar așa, că mi s-a părut, că sunt lipsuri de pers. in șist. La CM, la Comisia de jurisdicție era pres. prof. Lascar, de la care nu am primit niciun răspuns timp de un an și jumat. Abia în dec. 2016 am fost chemată și am asistat la o parodie de audiere (formală) in care prof. M. Pop turuia și aruncă vina pe mine (pacient). Concluzia CM: medicul a procedat corect, pacientul (care a cazut de pe masa de consult. fiind neasig. prin ridicarea lateralelor) era într-o stare de agitatie. In tara asta, mori cu dreptatea și adevarul in gura.
Zic si eu!!! • 11 februarie 2019, 5:39
Institutiile DSP si Ministerul educatiei trebuie acuzate de "FAVORIZAREA INFRACTORULUI" pe motiv de neverificare competenta a actelor pe care le-au le-au validat.
maximilian • 11 februarie 2019, 8:40
foarte bun articolul, d-le Tolontan! deageaba, insa..in timpul asta, antena 3, rtv, evz, catavencii si alina mungiu, ii injura pe toti romanii normali, fiindca nu recunosc meritele analfabetei dancila, femeia care a creat peste 200.000 de locuri de munca, prin cresterea economica spectaculoasa!! (crestere pe consum si datorie, dar cum sa-i explici asta *** madame mungiu???). nu mai avem sanse!
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Daniel • 11 februarie 2019, 10:07
Din fericire sau din pacate statul suntem noi romanii.....
PaCiEnTuEdEvInA • 11 februarie 2019, 10:20
Pt. @Bg. Si eu am patit la fel si foarte multi cunoscuti de ai mei. Musamalizarile si batjocura lor este notorie. Ea va continua pana cand vom reusi sa organizam actiuni dr protest in fata Parlamentului, pentru schimbarea L 95/2006, prin introducerea in comisia de disciplina a CM a reprezentantului asociatiilor pacientilor, precum si prin garantarearea drepturilor pacientului, ceea ce nu exista in prezent. Cat timp nu denuntam abuzurile la adresa pacientilor si nu stim sa punem presiune pe legiuitor vom continua sa fim calcati in picioare
me • 11 februarie 2019, 13:12
'Pacienta spune că, din ce aflase chiar de la falsul doctor Matthew Mode, relația lui cu Adina Alberts era foarte bună, el urmând să-i cumpere clinica acesteia.' - aici nu prea sunt de acord, nu te poti baza pe ceea ce spune un escroc ca sa-si impresioneze o victima. 'Chirurgul estetician Victor Schwartz povestește, pentru Mediafax, a doua zi de la publicarea anchetei Libertatea, că Matthew Mode „era o catastrofă din punct de vedere al procedurilor standard. Nu dezinfecta nimic, lucra fără mănuși și nici măcar nu se spăla pe mâini”. Deși recunoaște că au lucrat împreună la aceeași clinică, Schwartz nu explică de ce nu a atras atenția autorităților.' - aici sunt de acord si chiar si Adina Alberts ar putea fi acuzata de acelasi lucru, ea a spus intr-un interviu cu presa ca a vazut cum chirurgul punea seringa pe masa, intr-un loc nesteril, si apoi o folosea din nou pe pacienta. A intrebat-o un jurnalist la ce pericol expune pacientul un astfel de comportament, si ea a spus cu nonsalanta, o infectie locala, de parca era ceva banal. Eu cred ca ar fi putut expune pacinetul la mai mult decat o infectie locala pt ca nu poti sa stii exact ce virusi sau microbi sunt intr-un loc nesteril si cum ar fi putut reactiona organismul acelei paciente. Mi s-a parut socant cum a raspuns. Nu vreau sa arunc cu pietre in ea, poate ca este un doctor bun care a muncit pt clinica ei, dar e ceva grav in atitudinea fata de un pacient, chiar daca nu era al ei.
PaCiEnTuEdEvInA • 11 februarie 2019, 13:16
Ce părere aveţi cu privire la ce se întâmplă în „democraţia originală” din sistemul medical rou? Un spital public are angajați medici în diferite specialități, printre are şi mai mulţi în specialitatea medicală „Y”, plătiţi cu aproximativ 15.000 lei/lună, cu un program zilnic de doar 7 ore, medici care trebuie să muncească prin consultarea acelor pacienți din spitalul angajator, indiferent unde sunt internaţi – deci inclusiv pe cei din secția ATI (aşa cum îi obligă şi L 95/2006 și art. 23 al. 2 din Regulamentul dat prin OMS 1500/2009), care au o patologie de competenţa specialităţii medicale „Y”. Însă când este chemat unul dintre medicii în specialitatea respectivă, salariat plătit regeşte al spitalului, pentru consultarea ÎN URGENŢĂ a unui pacient al spitalului, aflat în secția ATI a spitalului, acesta refuză, scriind pe foaia medicală a pacientului că nu ar fi plătit pentru acea consultație! (Poftim?). Apoi, pentru a induce în eroare opinia publică, pretinde că nu ar fi angajatul secţiei ATI şi continuă să condiționeze chiar public îndeplinirea obligaţiilor sale medicale legale de o plată suplimentară (neprevăzută de lege) pentru consultațiile interdisciplinare pentru pacienții spitalului din secția ATI (Deci nu contează Legea). După care pretinde că nu ar avea nicio obligație față de spitalul angajator şi pacienții acestuia, pentru că examenul de specialist ar fi fost plătit din bani proprii (Ce legătură are cu obligaţiile sale legale de salariat şi de medic?). De asemenea, pretinde eronat că refuzul, pe care l-a scris pe foia medicală a pacientului, ar fi date ale sale personale ca medic, deci dezvăluirea publică, a acelei probe a faptei sale extrem de grave, ar fi ilegală (Pentru că sistemul ar fi condus de „omerta” – chiar aşa?). Care ar fi soluţia în cazuri de asemenea condiţionare flagrantă a actului medical, drept al pacientului?
bg • 11 februarie 2019, 14:57
@Pacientuedevina. Apreciez comentariile dvs. privind hibele sist. sanitar. Nu mai stiu cum este acum, dar in dec. 2016 si in 2017, Comisia de Disciplina a CM era formata din: prof. dr. Florian Popa, Monica Pop si Daniela Bartos. Am fost chemata la comisie sa-mi sustin punctul de vedere si mi s-a cerut sa relatez pe scurt ce m-a nemultumit. Eu le-am spus ca am relatat cu toate amanuntele in sesizarea depusa de mine, doar trebuia citita intr-un an si jumatate. La care d-l prof. dr. F. Popa mi-a replicat, citez:"Ce, credeti ca eu am timp sa citesc toate reclamatiile care vin la comisie?"STUPEFIANT ptr. mine! Oricum, una peste alta sesizarea mea a fost examinata superficial, formal, arbitrar, subiectiv si partinitor, hotararea fiind data in favoarea medicului de la UPU (care m-a "examinat"). In opinia mea, acesta a avut o conduita terapeutica discutabila, a manifestat o atitudine lipsita de etica profesionala, cu incalcarea drepturilor pacientului, agresandu-ma fizic si verbal. Dupa 7 ore petrecute la UPU, am plecat cu problema nerezolvata, stresata de tipetele medicului care nu avea chef de pacienti (desi eram doar eu), dar convinsa ca puteam sa ma aleg cu ceva si mai rau. Imi pun intrebarea daca prezenta reprez. pacientilor in Comisia de disciplina a CM ar rezolva problema? Cei din Comisia de Disciplina sunt de-o aroganta, infatuare, manipulare, tupeu, cinism ca te fac arsice si nici nu mai apuci sa deschizi gura. Daca nu esti prof. dr. NU CONTEZI, iar ce spui este vorba in vant...Uitati-va la ce poate face reprez. societ. civile in CSM! TACERE TOTALA! In opinia mea, la CM si in Comisia de Discipl. ar trebui oameni noi, alti medici, cu alta viziune asupra sist. sanitar, cu alta atitudine fata de pacient, care sa analizeze si sa judece sesizarile tinand seama de legislatie, de codul de deontologie medicala. Acestia exista, dar sunt tinuti la periferia sist. si in mutenie de marii granguri, profesori din UMF (gen Sorin Oprescu, A. Streinu-Cercel). Nu v-ati saturat de ei, de minciunile si manipularile lor diseminate prin mass-media? La noi, cel mai greu lucru este sa ti se respecte drepturile din Constitutie, din legislatie...Actualmente, cei ajunsi intr-o functie de conducere si decizie (cat de mica) ajung sa se comporta ca niste vatafi care taie si spanzura dupa bunul plac si interes si isi aleg in jurul lor numai persoane obediente si servile...
Grup Infractional Organizat • 11 februarie 2019, 20:23
Un stat milos cu escrocii este un stat al escrocilor.
PaCiEnTuEdEvInA • 11 februarie 2019, 21:39
@bg. Și noi am avut aceeași experiență de intimidare, amenințare, șicanare și de anchetare de tip kaghebist (chiar de față cu reprezentantul DSP, al MS, care nu avea nimic de obiectat, dimpotrivă!), în condițiile în care medicilor NU le-a fost adresată nicio întrebare...Opinia publică ar fi șocată să vadă umilirea și mușamalizările la care ești supus. Comparația cu CSM nu funcționează, deoarece cei 2 reprez. ai soc. civile funcționează doar în plen, NU și pe secții, adică în instanță disciplinară a magistraților. La comisia de disciplină a CM, reprez. asoc. de pacienți ar funcționa tocmai în disciplinar, cu dr. de vot și atribuții egale (inclusiv de a dispune probe în apărarea dr. pacienților. Prin însăși prezența lor în complet, ar pune capăt intimidărilor și șicanelor la adresa pacienților, putând prin opinia lor (chiar separată) din decizia disciplinară să demaște mușamalizările. Pe medicii din comisii nu ai cum să îi reciclezi, pentru că sunt aleși prin vot de medicii colegiului, deci vor câștiga cei care sunt notoriu pentru apărarea cu orice preț a medicilor acuzați. Excepție ar trebui să facă reprez. DSP/MS, dar se comportă la fel, pentru că MS nu îi controlează și nu îi trage la răspundere niciodată
bg • 12 februarie 2019, 6:10
@pacientuedevina. Vă mulțumesc ptr. explicațiile și argumentele dvs. Numai prin dialog, dezbatere și negociere putem ajunge la soluții bune in orice domeniu...
crina • 12 februarie 2019, 9:21
La *** sunt inmatriculati in anul V studenti cu acte de studii false, din fosta Iugoslavie, care devin apoi medici cu diplome recunoscute de Ministerul Educatiei. Aceasta practica este utilizata de peste 20 de ani in sistemul de invatamant privat si este binecunoscuta tuturor forurilor de conducere.
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
SiEuVotez • 12 februarie 2019, 11:14
Nu va faceti probleme. Se va scoate abuzul in serviciu, ca doar abuz este si sa nu-ti faci corect (si probabil procedurat ) indatoriile de serviciu pentru fiecare post. Oare DSP, ca tot solicita multora Certificatul de calitate ISO il are si ea? Dar spitalele?
pacientuedevina • 12 februarie 2019, 14:51
Astăzi MS încearcă să distragă atenţia şi să culpabilizeze pacienţii, pretinzând că aceştia ar fi cei care ar trebui să facă "verificări" cu privire la medici. Păi, ce fel de verificări să facă, prin SRI sau clarvăzători, din moment ce: 1) MS refuză în scris sfidător răspunsul la petiţiile cetăţenilor, care solicită informaţii despre dreptul de a profesa al anumitor medici, sub pretextul nereal că informaţiile solicitate ar fi "cu caracter personal" al medicilor (poftim ?!!); MS nu sancţionează Colegiul Medicilor din România pentru neîndeplinirea obligaţiei legale a acestuia de a întocmi şi actualiza corect şi complet Registrul Unic al medicilor on-line. Câtă prefăcătorie şi minciună în MS. Deci MS nici măcar nu îşi face curăţenie în dezastrul din propria ogradă pe tema evidenţei naţionale corecte a medicilor, dar are timp să se ia de pacienţi, că vorba aceea, pe aceştia nu îi apără niciun organism specializat de stat. Păi, dacă există Autorităţile Naţionale pentru Protecţia consumatorului, datelor personale, copilului, mediului etc., de ce nu înfiinţaţi în procedură de urgenţă prin Lege, şi Autoritatea Naţională pentru PROTECŢIA DREPTURILOR PACIENŢILOR. Alo, domnii parlamentari însetaţi de voturi, se aude, vă pasă de noi???