Cum au procedat altii pe muchia democratiei

UPDATE2: PSD anunta ca va contesta rezultatul alegerilor pentru ca in unele  sectii de votare cheile cifrice de control ale buletinelor nu se inchid, ceea ce poate indica eroare sau frauda. Ca si in cazul Gore – Bush, pe care il aveti descris mai jos, exista un punct de plecare valabil in orice democratie si agreat atit de tabara care contesta, cit si de cealalta. Alegerile sint un bun public a caror credibilitate e construita cu greu si merita aparata. Ramine de vazut:

luni, 7 decembrie 2009, 12:42

UPDATE2: PSD anunta ca va contesta rezultatul alegerilor pentru ca in unele  sectii de votare cheile cifrice de control ale buletinelor nu se inchid, ceea ce poate indica eroare sau frauda. Ca si in cazul Gore – Bush, pe care il aveti descris mai jos, exista un punct de plecare valabil in orice democratie si agreat atit de tabara care contesta, cit si de cealalta. Alegerile sint un bun public a caror credibilitate e construita cu greu si merita aparata. Ramine de vazut:

1. Cum se va derula legal si practic  actiunea normala de a apara vointa cetatenilor prin verificarea voturilor lor (si in America s-a renumarat si judecat timp de o luna).
2. Unde incepe riscul ca, prelungind verificarea, sa transformi rezultatul, indiferent care va fi acesta, intr-unul necredibil pentru cetatean, afectind chiar principiul de la care porneste nevoia de a renumara.

De fapt, simplificind, chiar asta au spus si judecatorii Curtii Supreme a Statelor Unite. 5 dintre ei au decis ca renumararea fiecarui vot e imposibila, indelungata, cu o consecinta oricum neclara si ca va duce la umbrirea rezultatelor alegerilor, iar 4 au spus ca tocmai nenumararea va duce la decredibilizarea rezultatelor.

Rasturnarea de situatie electorala din Romania, Geoana – presedinte pe exit-poll si Basescu – presedinte  la numaratoarea oficiala, s-a produs si in sisteme democratice mult mai sofisticate, cu acelasi dramatism, cu aceleasi implicari emotionale, cu aceeasi teorie a conspiratiei care plutea deasupra si cu o miza mult mai mare!

Aseara, la RTV, am amintit, la ideea lui Emil Hurezeanu, cazul alegerilor din Florida, dar am facut o confuzie si vreau sa o rectific, cu scuzele de rigoare pentru telespectatori. Cistigatorul anuntat in 2000 de televiziuni la exit-poll-uri si invins dupa numaratoare era Al Gore si nu John Kerry, asa cum gresit am spus.

In rest, exemplul sta in picioare si este pilduitor pentru puterea de rezistenta a unei democratii. Pe 12 noiembrie 2000, la aproximativ ora 8 seara, televiziunile l-au indicat cistigator pe democratul Al Gore. Cum Gore mai avea nevoie de un singur stat ca sa cistige, si mai erau doua neanuntate, democratul a fost declarat cistigator de exit-poll-uri si de televiziuni. Dar la 2:30 dimineata, numaratoarea a aratat ca George Bush cistigase, de fapt, Florida si functia de presedinte al Americii.

Democratii au atacat in justitie si au cerut renumararea voturilor, in conditiile in care diferenta procentuala dintre candidati era la a treia zecimala, o situatie diferita fata de Romania, unde distanta  intre Basescu si Geoana este de 0,6% conform numaratorii comunicate acum de PD-L . Comunicatul BEC de la ora 11 vorbeste despre 0,75 diferenta.

Sustinatorii celor doua tabere din SUA au organizat marsuri si au pichetat tribunalele, avocatii s-au infruntat si s-au renumarat voturile in unele sectii. Al Gore se apropia vazind cu ochii! Meciul se juca la sute de voturi!  Dupa o luna, cu o decizie de 5-4, Curtea Suprema a Statelor Unite a declarat ilegala continuarea renumararii voturilor si, in acel moment, Al Gore a facut un gest pe care multi democrati i l-au reprosat, dar care a calmat spiritele.

El a spus colaboratorilor: „Ne oprim din contestari, pentru ca, chiar daca am cistiga, n-am mai avea nimic de cistigat cita vreme democratia ar pierde”.

Acesta este exemplul american. Sa vedem cum stau lucrurile la noi si daca putem invata ceva:

1. Sa respecti voturile inseamna sa le numeri pina la ultimul si sa te asiguri ca nu s-au petrecut fraude semnificative, pentru ca un sistem de fraude dilueaza sensul voturilor corecte. ProDemocratia a avansat ideea ca nu a constatat nereguli importante, dar a precizat ca va oferi un raport final. OSCE a anuntat ca va furniza azi raportul oficial. E aici si, in general,  atesta alegeri corecte.

2. In dosarul Florida 2000, mai multe televiziuni, ziare si agentii de presa si-au sindicalizat vointa de a lamuri neclaritatile si au platit aproape 1 milion de dolari unei companii specializate, pentru a afla ce s-a intimplat si, mai ales, pentru a vedea cum poate fi crescuta acuratetea sistemului la urmatoarele alegeri. Asta pare o lectie buna si pentru noi. Americanii au vorbit despre o „reforma a votului” in urma cazului Florida.

3. Desi radicalii ambelor tabere au facut din episodul Florida un Floridagate, nu doar democratia, dar si societatea americana si-a pastrat calmul si chiar umorul. David Letterman l-a ironizat pe Al Gore pentru ca-si anuntase victoria: „Bravo Al, ai tinut aseara discursul vietii tale!” si nu a ezitat sa ia peste picior intreaga situatie: „Florida, te rugam la urmatoarele alegeri stai deoparte ca ne incurci!”. Invingatorul controversat a primit si el doza de malitie de la Jay Leno: „Oamenii lui Bush zic ca e linistit. Eu cred ca mai degraba habar n-are ce se intimpla”.

PS: Colegul Cristi Roman din Irlanda: „Ai fost inspirat pentru c-ai spus aseara la televizor, inainte de exit-poll, ca voturile noastre pot decide! Dar acum o sa faca si Basescu ceva ca sa scapam de  obligatia permisului de munca aici? Ca lituanienii nu au nevoie, ei sint socotiti europeni, , iar noi si moldovenii sintem reglementati mult mai drastic!”.

UPDATE1: Mugur Isarescu premier ar fi probabil solutia care ar putea repara ceea ce este profund si visceral separat in societatea romaneasca. Si ar acorda si tabarei invinsilor o speranta. Daca ne uitam la partea de sondaje care se potriveste cu rezultatele voturilor (institutele au o marre problema!!!), sesizam ca Geoana a strins foarte multe optiuni la populatia in virsta de 35-50 de ani, grosul publicului activ si ceea ce inclusiv rapoartele comisiilor de la Cotroceni numesc „minoritatea care sustine PIB-ul, bugetul si economia romaneasca”. La observatia aceasta se adauga victoria neasteptata a lui Geoana in Bucuresti. De aceea, dincolo de declaratii de genul „Un fleac, i-am ciuruit”, invingatorul Traian Basescu poate recunoaste onest ca are nevoie sa inteleaga oamenii, chiar si pe cei pe care nu-i suporta.

Comentarii (172)Adaugă comentariu

razva  •  7 decembrie 2009, 21:55

Cătălin,
din păcate ai uitat un mic detaliu!
Alesul le-a mulţumit doar celor din jumătatea lui, cei din povestea ta îi respectă pe toţi!

Să auzim de bine!

felix  •  8 decembrie 2009, 0:55

tot timpul contestatii, trebuie sa sti sa pierzi.

Andrei  •  8 decembrie 2009, 2:52

Se stie ca in 2004, Basescu si Nastatase au stiut amandoi ca rezultatul va fi strans cu o diferenta de putine zeci de mii de voturi si de aceea s-au inteles reciproc inainte de anunantarea rezultatului, ca niciunul sa nu consteste datele oferita de BEC.

Prostanacul nu are nici macar aceasta minima decenta si continua spectacolul penibil inceput odata cu topaiala sa, asemeni unu copil retardat, la vederea unor cifre pe un ecran pe care oricum le aflase dinainte si oricum nu dovedeau fara urma de indoiala ca ar fi castigat ceva.

O mare rusine ca PSDul sa regreseze atat de mult chiar fata de situatia sa din 2004 (nu mai spun ca atunci PSDul ca singur partid a strans ~49% din voturile populatiei pentru geoana pe cand acum au avut in alianta PNL, UDMR, s.a.m.d… de a dreptul penibil).

leo  •  8 decembrie 2009, 4:25

Cu Florida te inseli, eram in DC cand au avut loc alegerile. Gore a castigat mai multe voturi decat Bush. Presa l-a apostrofat ca e un looser pentru ca nu stie sa piarda. (Presa e in mina coporatiilor republicane, pro-Bush.) Gore, in loc sa lupte pentru fiecare vot, a cerut renumararea voturiloe intr-un county din FL (judet) in care nu avea majoritatea (pt.ca a fost prost sfatuit), apoi a concedat alegerea. Renumararea a ajuns la Curtea C-tionala de la Washington,DC unde erau 9 judecatori in majoritate numiti de Reagan si Bush Sr. (republicani). Clinton nu numise dacat unul pentru ca in cei 8 ani toate celelate locuri erau ocupate cu judecatori numiti deja de Republicani. Desigur judecatorii au inmanat presedentia lui Bush Jr. Gore a facut greseli si s-a spus ca si-a ne-respectat alegatorii (peste 50% din electorat), pt ca n-a luptat pt.adevar.
Situatia din Romania e cu totul alta si Basescu e cel ales presedinte. Te rog nu mai face comparatii aiurea.

Sorin  •  8 decembrie 2009, 12:16

PSD nu face decat sa tine Romania in loc si sa ne faca de ras in europa Geoana ar trebui sa recunoasca infrangerea precum a facut Adrian Nastase care are tot respectul meu pt. asta.
Guvernul e vinovat pentru tot ce se intampla acum, nu s-au tinut de treaba si daca au vazut ca nu mai pot controla ei guvernul in folosul lor si-au propus sa-l dea jos pe Basescu care intr-adevar este o mana de fier, un tiran in sesnul bun si nu mai permite privatizari gen petrom si rodipet.
Sper din totul sufletul sa se creeze un guvern fara psd.

Cătălin Tolontan  •  8 decembrie 2009, 12:22

stefan miles, paul: multumesc

mircea  •  8 decembrie 2009, 12:44

Catalin, ca absolventi de informatica mai mult ca sigur ca am sustinut cursuri si examene la materiile statistica si probabilitati. In situatia de fata ar cam fi cazul sa aruncam manualele alea si sa le consideram fara valoare, stiintele exacte devenind depasite de „realitatea” din teren. Nu inteleg cum in 2004 la un nr aproape pe jumatate de intervievati sondajele au avut acuratete mai buna decat cele de acum cu toate ca acuratetea ar trebui sa fie exponential mai mare odata cu cresterea numarului populatiei sondate.

leroiv  •  8 decembrie 2009, 12:56

geaona nu stie nici sa cistige…dar nu stie nici sa piarda!!!
si apropo…stiti de ce nu a cistigat geoana alegerile??!! nu-l cheama…geoanescu!!!

Gigi Becali  •  8 decembrie 2009, 14:22

Tolo poate poti afla si de ce nu a iesit Vantu in conferinta de presa in care urma sa ne spuna ce se intampla in Romania. Parea convingator si ca chiar are ceva foarte important de spus iar acum dupa ce a iesit ‘smeul” presedinte, vad ca tace.

Giani  •  8 decembrie 2009, 16:06

daca tu crezi ca America se poate compara cu Romania in orice privinta gresesti amarnic ! La ei nu s-a pus niciodata problema de vot dublu. sistemul lor de vot e mult mai dezvoltat decat al nostru.
n
u trebuie sa reamintesc faptul ca pentru a „anula” un buletin de vot e suficient sa mai pui o stampila in cealalta casuta !

Alin  •  8 decembrie 2009, 16:56

Mai are acum cineva dubii, pe cine a sustinut cu adevarat Vantu, cand ieri, fara ca rezultatul alegerilor sa fie validat, Realitatea TV prezenta interviuri cu Geoana, spunand cum isi va da demisia daca pierde alegerile. Implicit, Realitatea TV-i cerea demisia lui Geoana, dupa ce Vantu i-a dat „glontul” fatal in timp ce prostimea vota nauca cu Basescu, nreusind sa desluseaca nici macar evidente simple ce sa mai asteptam intelegerea altor chestiuni mai complicate, gen Hayssam.

Vasile Repta  •  8 decembrie 2009, 17:00

Parerea mea:

(1) PSD & Geoana se screm pentru a-si spala imaginea jalnica de duminica seara cand au topait degeaba dovedind ca avem un intreg partid de prostanaci.

(2) In acelasi timp vor sa-l delegitimizeze pe Basescu, atarnadu-i de picior aceasta piatra a fraudei inchipuite.

(3) Probabil ca fraude au fost dar, dupa cum ii stie toata lumea, PSD a fraudat infinit mai mult. Si a facut-o inca de la alegerile din 1946 ! Erau in fiecare sectie: un singur om de la PDL + alti 4-5-6 oameni din coalitia rusinoasa – cum se putea frauda pentru Basescu?? Aha, prin manipularile de la Realitatea TV, Antena 3, etc – asa cum arata raportul OSCE, desigur – dar in favoarea lui Geoana…

(4) Nu in ultimul rand, problema voturilor nule are o nuanta putin sesizata pe televiziuni: eu insumi am mai multe cunostinte inclusiv cumnata care, neregasindu-se in cei doi candidati, au participat la vot dar si l-au anulat:)… Iata o tema de meditatie pentru analistii lu’ peste care apar pe sticla.

Geaona nu face decat sa se ingloade si mai tare in rahat – spera cumva ca prin aceste acuze de frauda isi va salva scaunul de lider al PSD? Este un prostanac fara margini !!

Daca ar fi avut un dram de demnitate, daca ar fi fost BARBAT iar nu un mediocru, ar fi recunoscut infrangerea (asa cum el i-a cerut duminica seara lui Basescu).

ACESTI OAMENI NU SE GANDESC DECAT LA IMAGINEA LOR SI NU LA TARA !!

Dupa ce au declansat artificial o criza politica, retragandu-se din guvern si daramandu-l apoi, acum prelungesc si adancesc criza prin ambitii cretine. Iar asta taman in plina criza economica!… Iata de ar merita acesti activisti rosii sa iasa din istorie!

Pacat de Crin si de acei liberali care consimt sa se balacareasca alaturi de PSD!

milici  •  8 decembrie 2009, 18:10

@Vasile Repta
Prietene ti-ai platit cotizatia la PDl pe luna asta?
(1) PSD a topait ca nu se astepta la o furaciune de asemenea proportii
(2) Nu cred ca exista cinecva in tara cu o gandire logica cat de cat acceptabila care sa nu creada in ALEGERI FURATE.
Dovezi:
_votul in DIASPORA decalat cu o zi controlabil doar de PDL.Chiar credeti ca diaspora ar vota un COMUNIST SECURIST?Sunt externii asa naivi sa creada ca MOGULII i-au sustinut pe COMUNISTI ca acestia sa le CONFISTE AVERILE.Dar in REPUBLICA MOLDOVA.
_Dupa ce vom avea modul de vot la SECTIILE speciale (secret de stat)ce vei zice?
_as vrea sa vad un singur caz de TURISM ELECTORAL neapartinand PDL.
(3) Esti chiar PENIBIL cand afirmi ca PSD a furat mai mult cand totul in tara era in mainile PDL
Nu conteaza cine era in comisie ci voturile adaugate, anulate, modificate.Pai cine sa le controleze?
(4) Aveti oarece asemanari cu cumnata dvs care si-a anulat votul, Barbatia si mediocritatea nu au nimic in comun.Ce zici de idolul tau in privinta sub/mediocritatii.
Chiar esti naiv sau simulezi cand te faci ca nu intelegi ca aceasta CRIZA POLITICA fost MENTINUTA INTENTIONAT de alde BASE ca sa pastreze GUVERNUL si , AUTORITATILE LOCALE tocmai pentru FRAUDAREA ALEGERILOR?
NU cred ca e poate imagina o TAMPENIE mai mare decat REVENIREA COMUNISMULUI.Daca am inteles-o pana acum , o gramada de fraieri au fost manipulati asa pana la alegeri.Dr acum?Ati repetat atat de mult aceasta tampenie ca ati ajuns sa credeti in ea.

petru  •  8 decembrie 2009, 18:30

Mai Cata,

Legat de renumararea voturilor apare o mare problema. Alegerile au fost grav fraudate de ambele partide . Din informatiile vehiculate si citind printre randuri rezulta ca , fiind disperati sa nu piarda ( caz in care fiind total izolati ar fi fost in pom), PDL-ul a furat un pic mai mult. La asta s-au adaugat:
1. superficialitatea staff-ului PSD prea siguri pe o diferenta din start de 6 -7 procente care de fapt era mai mica si care a avut ca rezultat o lipsa de vigilenta. E posibil ca PSD sa nu fi estimat forta din teritoriu a PDL, lucru cu care nu erau obisnuiti sa se infrunte.
2.greseala imensa a lui MG ( ademenit de SOV ). In contextul arestarii lui N. Popa si al switch-ului evident de 2 zile al tonului Realitatii ( de intrebat „coarda pedista”), o teorie a unei ademeniri deliberate a lui MG intr-o capcana devine credibila. Ramane totusi de neacceptat o asemenea naivitate a unui politician . Pana la urma, a te vedea in taina cu vechiul traficant de amandine in preziua confruntarii, e o dovada ca Iliescu nu a fost chiar numai rautacios. Great judge of characters !
3.neasteptata orbire politica a votantilor din „diaspora”. Simplele lor resentimente fata de un PSD pe care-l stiau de acum 10-15 ani cand or fi emigrat ei prin diverse meleaguri , au dus la un vot total negandit . Nu-i suficient sa traiesti in America . Democratia se invata greu….. Pacat ca viata noastra pe urmatorii ani s-a decis de oameni care nu sunt in contact direct cu realitatile Romaniei. E clar ca e asa, intrucat daca 10 milioane de oameni se impart 50/50 cum naiba sunt „diasporenii” asa de pro – TB ?
Desi reluarea alegerilor ar fi perfect justificata prin prisma neregulilor ( care fac alegerile din anii ’90 subiect de duioase si roze amintiri) , de fapt, nu e usor sa zici ca PSD a pierdut doar pt . ca a fost furat. Oricum nu cred ca CC isi va asuma asa o raspundere.
Fii atent la ce scenariu propun eu in calitate de PNL-ist devotat si cu mare antipatie fata de Base. Guvern PDL/PNL cu premier Tari si cu Crin ramas presedintele partidului. Crin ar putea astfel sa critice in continuare si si-ar putea consolida pozitia de viitor presedinte din 2014 cand ar putea candida relaxat fara adversari ( intrucat in PDL nu exista acum nimeni sa preia stafeta lui TB iar in PSD nici atat , MG avand deja stigmatul infrangerii ). Ar fi beton pt. ca Tari e singurul care stie sa-i tina piept lui TB si ar putea avea un guvern puternic , ar fi un gest care l-ar arata pe Base altfel decat e , adica preocupat si de altceva decat de lupta lui permanenta cu democratia parlamentara si mogulii , si ar fi bine si pt. tara care totusi a trait cel mai bine pe vremea lui Tari. Ai sa zici probabil ca astea sunt vise de PNL-ist . O info de ultima ora este ca Base l-a sunat ieri pe Tari din proprie initiativa. Si e din sursa credibila .

How exciting ….

Petrut

mars  •  9 decembrie 2009, 12:13

Da, ar fi ceva un guvern PD-L – PNL doar daca, in ipoteza in care Basescu pune un premier PNList, ala sa nu-i bage cutitul in spate ca in 2006 si sa bage PSDu la guvernare.

leroiv  •  9 decembrie 2009, 12:47

milici tata…ma bucur ca spui ca pdl-ul are puterea de a decala alegerile in strainatate (america,mai precis )…oare cum or fi reusit ei sa faca diferenta asta de fus orar??
si asta,bineinteles,in defavoarea psd-ului…care merge dupa alt fus orar!!!

milici  •  9 decembrie 2009, 15:25

@leroiv
Daca nu ai inteles cum e cu fusul orar nu-i vina mea.
Pe intelesul tau , nord americanii au votat mult dupa 12 noaptea in data de 6.12..09, data noastra, votand si pe 07.12 data noastra pana seara 06.12.09 dupa data si ora lor.
Daca n-ai pricput nici acum spune si o sa fiu si mai explicit.
Chiar crezi ca Disapora e decazut intratat ca sa voteze un comunisto-securist care a inventat cugetarea:MOGULII i-au sustinut pe COMUNISTI urmand ca ROSII sa le CONFISTE AVERILE primilor.
Evident ca BASE a FURAT ALEGERILE in DIASPORA, totul fiind sub controlul lui.

marice  •  9 decembrie 2009, 17:04

multe voturi nule provin de la liberali autentici,caresunt si antibasescu,dar nu puteau sa voteze geoana;am in familie 5 persoane care au anulat votul,pt a da un semnal conform constiintei lor

milici  •  9 decembrie 2009, 19:25

@marice
Liberalii sunt in general intelectuali, in orice caz cu o gandire sanatoasa, independenta si nu in spirit gregar.
Familia ta a mers la vot si a bagat formularul imaculat in urna, asa am inteles.
Daca gandeau cat nu mergeau la vot deoarece voturile virgine pot fi oricand stampilate de amatorii cu stampile in dotare, care deabia asteapta astrfel de voturi.
Pe intelesul familiei , stampiland voturi albe se castiga voturi cu cheia inchisa (nr total de formulare din urna=nr de alegatori bifati);adaugarea de formulare gata votate strica aceasat inchidere.
Iti garantez eu ca n-a ramas pana la urma nici un buletin imaculat numarat in nici o sectie de votare.

andy  •  10 decembrie 2009, 2:03

Cu tot respectul si cu felicitarile de rigoare pentru interviurile din campanie, doresc sa va fac niste observatii.
Adurea exemplului din Sua 2000 nu face decat sa incurce si mai mult lucrurile. In Florida voturile au fost numerate de niste masini care s-au dovedit a fi inexacte. Mai precis buletinul de vot era marcat sau perforat, iar masinile decideau diferit in functie de cat de apasata era marcarea sau daca strapungerea era completa.
In Romania voturile au fost numarate in fiecare sectie de reprezentantii PSD, PC, UDMR, PRM, PNG, PNL ( toti sustinatori ai lui geoana) + un presedinte independent + un reprezentant PD-L.
Unde e similitudinea?!
Dupa ce va documentati putin, ar fi frumos si normal pentru un mare ziarist, sa va reganditi comparatia.
P.S. Americanii invidiaza sistemul romanesc de numaratoare a voturilor, considerat unul perfect, din pacate inaplicabil la ei din cauza costurilor.

laur  •  13 decembrie 2009, 13:03

La americani a fost si mai ciudat pentru ca in Florida era guvernator fratele lui Bush iar Bush a castigat la diferenta ff mica. Eu nici acum nu cred ca a fost pe bune, m-am gandit de atunci ia uite si astia s-au molipsit de la noi :((

vg  •  14 decembrie 2009, 15:07

Mai, @milici! Vad ca te simti dator sa raspunzi la altii. Hai sa ti se raspunda si tie de catre cineva. Iti traduc ce a vrut sa scrie @leroiv cu fusul orar: nu ca el nu stie cum de e de diferenta de fus orar, dar diferenta de fus orar functioneaza si pt psd si pt pdl, de ce oare nu a iesit in favoarea psd? Mai vrei alte explicatii?

Comentează