vineri, 14 decembrie 2018, 7:35
”Soluția pe scurt: respinge acţiunea formulată de reclamantul Cioclea Cezar-George în contradictoriu cu pârâții CONVERGENT MEDIA SRL și Tolontan Cătălin ca neîntemeiată” Sentința Judecătoriei Sectorului 2, 13 decembrie 2018
de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan
”Ofițer, onorată instanță, acesta era statutul meu!”, spune cu voce tare George Cioclea, în fața judecătorului. Scena se petrecea acum două săptămâni.
E ultimul termen al procesului intentat de George Cioclea jurnalistului Cătălin Tolontan și companiei Convergent Media, editorul Gazetei Sporturilor.
Fostul comisar al Gărzii Financiare Ilfov subliniază că avea o misiune, că , sub nicio formă, nu și-a încălcat-o și că ziariștii nu au niciun drept să-l prezinte drept ”unul dintre ofițerii care i-au sprijinit pe mafioți în dosarul de pedofilie Shanghai”.
Numai că citatul pe care-l atacă ofițerul provine din dosarul penal 180/3/2006.
În dosarul descoperit de ziariști la arhivă, DIICOT susține că ”Inculpații au inițiat un grup de criminalitate organizată”, ei având ”sprijin din partea unor funcționari ai unor autorități publice (cu titlu de exemplu, ofițeri de poliție – Miclea Gheorghe, Predoiu Gabriel, Brânduș Mihai Sorin, Craiu Ion, comisari de Gardă Financiară – Cioclea Cezar George, Marinache Ștefan Aurelian, Zeamă Alexandru Eduard”).
Cezar Cioclea apare, în Dosarul Shanghai, printre ofițerii care sprijineau grupul de infracționalitate organizată, condamnat în dosarul penal 180/3/2006
Cu ce se ocupau chinezii protejați de numeroși ofițeri?
Răspund tot procurorii: ”Trafic de persoane și proxenetism”. Mafioții sechestrau într-un apartament cu gratii fete din familii sărace, aduse din provincie, pe care le obligau să facă sex pe bani, ”nu contează că eram la ciclu sau însărcinate”. Unele dintre victime erau minore.
Chinezii au fost găsiți vinovați, în perioada 2005-2009, de către trei instanțe consecutive, dar dosarul cu ofițerii români care-i protejau n-a mai fost deschis niciodată!
Asta deși complicitățile erau atât de extinse și de cinice încât părinții sunau disperați la poliție, ofițerii veneau la apartament și la salonul de masaj, se făceau că verifică apelurile disperate ale victimelor și plecau! În acest timp, fetele erau obligate să facă sex cu ofițerii protectori și cu șefii lor.
”Nu veți reuși nici voi nimic, sunt prea mulți oameni tari băgați”, a spus, încă îndurerată și resemnată, una dintre victime în discuția din 2018 cu jurnaliștii,
Echipa de investigații a continuat și astăzi citiți episodul cu numărul 31 al cazului Shanghai.
Dintre cei 10 ofițeri de SRI, poliție, Gardă Financiară și magistrați recunoscuți de victime, doi i-au dat pe jurnaliști în judecată pentru ”prejudicierea imaginii”: George Cioclea și Sorin Brânduș. Ei susțin că li s-a încălcat demnitatea când au apărut în titluri și în articole drept ”Rețeaua ofițerilor pedofili”.
Se adaugă procesul intentat reporterilor de către chinezul Wang Yan, un personaj care apare în mărturiile din același dosar.
”Nu am ajuns în instanță, procurorii m-au absolvit de orice vină” observă, corect, George Cioclea. Așa este. Fără să mai facă nicio cercetare, DIICOT a închis cazul în care era implicat fratele șefului SIE și alți importanți ofițeri. Plus alții care nu apăruseră până atunci în dosar, ”nume mari, pe care ni le aduceau în apartament, nu la Shanghai”, după cum spune una dintre fete chiar în fața procurorilor!
Azi, în fața judecătorului, ofițerul susține că e ”un simplu cetățean” abuzat de forța economică a presei, care aleargă după audiență.
”Ziaristul nu a mai găsit infecții nosocomiale în spitale ca să scrie despre ele și atunci inventează mafioți!”, îl completează, cu o ironie supremă, și avocatul lui.
Judecătorul Andrei Aurel Păun îl privește fix pe avocat. Fulgeră acel moment îndelung exersat de magistrați, în care nu realizezi dacă aprobă tacit fraza sau dacă e iritat. Orice e posibil. Trece mai departe.
Cioclea (medalion), recunoscut de una dintre victimele din Dosarul Shanghai
Avocata reporterului, Diana Hătneanu, spune instanței că ”Articolele în cauză pun în discuție o chestiune de cert interes public: sprijinul acordat de un grup de funcționari ai statului, printre care și reclamantul, unor persoane ulterior condamnate definitiv pentru trafic de minore și trafic transfrontalier de persoane. Reclamantul era comisar de Gardă Financiară la momentul faptelor relatate în articole și este la acest moment director economic în Primăria Sectorului 4, iar nu o simplă persoană privată cum susține în fața dumneavoastră, domnule judecător”.
”Jurnaliștii au citat din dosarul de urmărire penală, din dosarul de judecată, ambele publice, au discutat cu victimele și cu reclamantul de azi, de mai multe ori, și au redat din stenogramele unde apare domnul Cioclea”, pledează avocata care a apărat echipa de investigații în toate procesele din ultimii ani.
Ultimul cuvânt aparține ziaristului-pârât: ”Ce spune despre noi ca societate când privim mărturiile unor victime minore ale abuzurilor sexuale drept goană după audiență, așa cum susține și azi George Cioclea?!”.
Termenul se încheie.
Ieri, judecătorul Andrei Aurel Păun a comunicat sentința: ”Respinge acţiunea formulată de reclamantul Cioclea Cezar-George în contradictoriu cu pârâții CONVERGENT MEDIA SRL și Tolontan Cătălin ca neîntemeiată. Obligă reclamantul la plata către pârâta CONVERGENT MEDIA SRL a sumei de 13.634 lei cu titlu de cheltuieli judiciare”.
E prima instanță, cine e nemulțumit poate face apel.
CUPRINS: Toate capitolele din investigația GSP în cazul „Shanghai”
Capone • 14 decembrie 2018, 8:11
Interesant.. Felicitări echipei voastre și luiTolo! Mergeți peste ei! Nu va opriți!
Andrei F • 14 decembrie 2018, 8:40
Felicitari pentru rezultat dar...1. Gresiti cand scrieti ca ,,Presa castiga primul proces...,,Sunt nenumarate procese in care oameni din presa nu au avut nici o sansa in Instante si sigur nu reprezentati toata presa...2. Va prevalati corect de informatii dintr- un dosar DIICOT public dar pareti a uita ca nu tot ce spun procurorii este ,,certificat,, de judecata ...Adevarul este doar cel stabilit de Instanta de Judecata!!! Tocmai de aceea dosarul trebuia finalizat! Poate ca trebuia pusa presiune si pe asta nu numai pe subiectii indicati de dosar.Privind din cealalta parte...nu se poate ca macar cativa din ofiterii indicati de fete sa se fi aflat in tabara buna??? Si din dosarul DIICOT si din ancheta jurnalistica reiese ca trupa lui Wang era monitorizata...Asta inseamna multi oameni...Si nu e curios??? Procurorii au putut ramane anonimi!!!Sa insemne ca cineva arata pisica cuiva din dosar???--- Poate va reamintiti si de partea din ancheta legata de omul din fotbal plecat in strainatate... Ca doar nu o fi mai puternic decat,,Presa care castiga...,,?
VLAD • 14 decembrie 2018, 8:40
***
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Cătălin Tolontan • 14 decembrie 2018, 8:41
@Andrei F: am cerut si la DIICOT si la Ministerul Public numele procurorului care a clasat cazul ofiterilor fara sa-i cerceteze. Refuza sa-l faca public. Dar, pana la urma, il vom afla. Cat despre faptul ca printre cei recunoscuti de fete ar fi fost si oameni sub acoperire, asta nu tine. De ce nu tine? Pentru ca daca ar fi fost sub acoperire nu-i mai fisau, nu-i expuneau. Si, in nici un caz, nu-i treceau in rechizitoriu drept cei care ii sustineau pe mafioti. Plus ca, unii dintre ei, au fost recunoscuti de fete ca au fost obligate sa faca sex cu ei! Asta nu intra la acoperire.
Gareth Edwards • 14 decembrie 2018, 8:47
Acest Cioclea declara ca este ofiter...traim o tragedie perpetua ca popor.
Titi • 14 decembrie 2018, 9:20
Felicitări echipei ! Sper ca prin aceste dezvăluiri să deschideți mințile celor care au puterea de a corecta neregulile acestui sistem bolnav în care ne trăim zilele. Mulțumim că existați, vouă, jurnaliștilor!
Ciprian • 14 decembrie 2018, 9:25
Felicitările mele domnule Tolontan, în egală măsură, dumneavoastr și întregii echipe, care vă faceți treaba în mod onest și profesionist. Nicio clipă să nu încetați să acționați corect, onest și în cel mai profesionist mod cu putință, ăsta este rolul mass-mediei, fiți dreptți, nu vă lăsați cumpărați, intimidați sau descurajați, cu siguranță, oamenii de bună-credință din această societate vă sunt alături și vă susțin! Orice pas, oricât de mic ar fi, contribuie la normalizarea unei societăți cangrenată de interese obscure și cât se pot de mârșave, care n-au nicio treabă interesul public și cu necesitățile societale... Atâta timp cât sunteți blamat de oameni precum cei din speța de față, trebuie să vă simțiți măguliți, asta înseamnă că vă faceți treaba. Nu încetați să fiți alături de societate, nici măcar o clipă!!! Toți acești *** susțin că sunt victimele unor abuzuri, însă victimele lor, fetele minore, carne de tun în fața acestor neisprăviți, și noi, oamenii de rând, ce suntem în fața nelegilor săvârșite de ei?!!! Noi, cei abuzați de 30 de ani în coace, mă limitez doar la această perioadă, suntem abuzatorii, iar ei abuzații... ce ironie!!!
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Balauru • 14 decembrie 2018, 9:33
Adica indivizii aia pedofili chiar au avut nesimtirea sa va dea in judecata??? Incredibil!!!
lazio44 • 14 decembrie 2018, 9:34
Din pacate, in Romania nu se constientizeaza importanta acestor anchete jurnalistice. Sunt luate de multi in deradere. Fara aceste anchete jurnalistice, (de multe ori periculoase pentru cei care le realizeaza), libertatile noastre cetatenesti ar fi restranse pas cu pas. Chiar daca jurnalistul nu poate lua rolul justitiei in stabilirea vinovatului, ele au rolul in a-i tine permanent in garda pe cei care vor sa eludeze legea. (implicit sa-si largeasca libertatile personale in defavorarea celor multi) Felicitari pentru demersurile pe care le faceti! (chiar si atunci cand mai gresiti)
Fane • 14 decembrie 2018, 9:45
Din nefericire sunt majoritari cei care nu au nimic in comun cu "categoria" umana. Eu pot spune ca nu avem nici o sansa sa traim si vremuri normale, dumneavoastra nu va incumetati deoarece nu va lasa meseria. Stiu ca veti spune ca trebuie sa "luptam" cat mai multi,dar acestea sunt lozinci, *** institutionali au luat avans.
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Cătălin Tolontan • 14 decembrie 2018, 9:46
@Fane: da, aveti dreptate, suntem optimisti, Romania se face bine incet, incet, prin munca oamenilor din diverse generatii. Insa optimist nu inseamna ca, orice am face, totul va fi bine, ci ca avem posibilitatea sa alegem efortul care, dintre caile posibile ale viitorului, sa ne duca spre cea buna.
Vas. • 14 decembrie 2018, 10:13
Ați câștigat când șefii lui îl zboară pentru c-a atras rușinea și dezonoarea asupra uniformei și asupra întregului lor corp profesional. Dacă nu (cum probabil vor sta lucrurile), am pierdut toți. Când domnia legii este știrbită de al doilea și al treilea om în stat, nu ne putem aștepta la nimic bun.
Andrei F • 14 decembrie 2018, 10:24
@ Tolontan Iarasi mi se pare ca gresiti!!!! Cine cunoaste cat de cat mersul din Justitia romaneasca stie ca la secret nu este trecut doar un nume de procuror!!! Daca era asa il aflati pana acum!!!!In Procuratura exista lanturi de comanda care se intrepatrund...Un astfel de caz cu greutate care adunase servicii ,politie,procuratura,siguranta statului.... nu se poate inchide doar cu o singura semnatura.Va faceti ca nu stiti asta si nu numai in acest caz,de ex. cazul recent de la Iasi cu fetita Ana...Al doilea lucru strigator este ca prezumati ca Parchetul nu mai fisa anumite persoane daca erau active in ancheta.Total eronat!!!! Avem si proba!!! Insusi faptul ca cazul Shanghai nu a fost dus pana la capat ne spune ca era bine daca anumite autoritati aveau intrebari ,reticente si pentru corectitudinea procurorilor!!! Niste agenti secreti desconspirati nu mai fac doi lei...Daca nu erau fisati cum se proceda cu administrarea probelor in Instanta?! Sa ne imaginam un martor cenzurat de procuror cand depune marturie???Doreii ca si pesedistii- ca tot lasati sa se scrie toate relele despre ei...- sunt in toate domeniile deci si Procuratura- pai sa va amintesc de propunerea la DNA?...-Servicii,Politie si desigur Presa...Daca doar una dintre ele era fara pata Romania nu era cea de acum...---- Pentru ca la partea cu omul din fotbal plecat in strainatate nu ati raspuns poate raspundeti la asta: Regretati si dv. ca Petrache nu este de la PSD?
Cătălin Tolontan • 14 decembrie 2018, 10:25
@Andrei F: va rugam nu trolati si nu mutati subiectul, ca aici nu vorbim despre PSD sau anti PSD. Preferintele dvs politice pro PSD pe care le afisati la orice comentariu, la orice articol, indiferent de subiect, sunt legitime. Dar nu au nici o legatura cu acest dosar. Cazul este despre victimele care au fost puse de procurori sa arate cu degetul oamenii puternici cu care au fost obligate sa se culce sau pe care i-au vazut in anturajul chinezilor. Si, dupa ce au facut asta, procurorii nu si-au dus munca pana la capat. Despre victime discutam, nu despre partide.
un cititor • 14 decembrie 2018, 11:13
@Andrei F: auzi, ba, baiatule, ce zice omu', ci ca sa nu mai trolezi:))))))))). azi ai fost repartizat sa combati la gsp?
gilos • 14 decembrie 2018, 12:03
Felicitari pentru implicare si spiritul civic de care dati dovada ! Orice mic succes inseamna un pas inainte. In opinia mea, acest caz, cu fete minore abuzate sexual, lipsite de aparare in fata unor oameni grei. retele infractionale, politisti corupti...etc era de competenta Avocatului Poporului, care ar fi trebuit sa se sesize din oficiu si sa fie alaturi de victime.
Florea • 14 decembrie 2018, 14:23
@gilos: avocatu poporului are alte griji zilele astea, cum ar fi sa reclame la ccr lipsa de intimitate a puscariasilor
gabriel valeriu • 14 decembrie 2018, 14:32
"Cazul este despre victimele care au fost puse de procurori sa arate cu degetul oamenii puternici cu care au fost obligate sa se culce sau pe care i-au vazut in anturajul chinezilor." Problema e ca oamenii astia nu erau deloc puternici. Functiile lor in stat, da! Ei erau slabi, viciosi, gata sa profite de orice avantaj adus de functie, chiar sa profite sexual/material de niste fete fara aparare. Tocmai ei, cu functii puternice, functii create tocmai pentru aplicarea legilor, erau primii care incalcau legile, onoarea, demnitatea umana! Iar cei care i-au filat si le-au facut dosare n-au fost cu mult mai breji: au tacut complice in fata acestor nedreptati, ***, au dormit linistiti in paturile lor, langa familiile lor desi stiau *** se petrec acolo! Niste oameni slabi si ei! Degeaba ai functii cu putere daca le dai unor oameni atat de slabi!
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
stefan al doilea • 14 decembrie 2018, 15:51
ma bucura reusita dumneavoastra care este, de fapt, reusita acelor fete fara aparare in fata reprezentantilor statului care trebuiau sa le apere! caci aici nu avem numai chestiunea sexului cu minore, aici avem actiunea unor reprezentanti ai statului impotriva unor cetateni ai statului! dar sunt si ingrijorat, sa nu cumva sa patiti ceva...Doamne ajuta si va multumesc pentru picatura de speranta pe care ati sadit-o in inima mea!
Cătălin Tolontan • 14 decembrie 2018, 16:36
@stefan al doilea: aveti dreptate, de aceea am spus ca investigatia este despre victime. Si aveti dreptate cand spuneti ca nu trebuie sa incetam sa speram. Dupa atitia ani li se face, intr-un fel, dreptate. Incep sa piarda procesele cei care atunci n-au fost trimisi in instanta. Sigur ca nu sunt procese penale, dar sunt publice si consecintele sunt acelea ca oamenii afla ca nu e nimic ilegal in a-i arata pe acesti barbati pe care i-au indicat fetele si sa le spunem in fata, ca societate: Da, DIICOT v-a protejat, insa noi, semenii vostri, va cunoastem si stim ca v-ati tradat uniforma de ofiter sprijinind niste mafioti intr-un dosar cu victime minore! Ati scapat de penal, dar n-ati scapat sa va cunoastem numele si figurile!
stefan al doilea • 14 decembrie 2018, 17:02
Multumesc pentru raspuns! sa ma iertati ca revin...e vorba nu doar de faptul ca au sprijinit niste mafioti, ci au profitat de victime! e ca si cum ai vedea un om batut simplu batut violent de un mafiot si politistul, nu doar ca nu se ia de mafiot, ii fura portofelul celui aflat in imposibilitatea de a se apara! vorbim aici de o dubla tradare, a uniformei si a conditiei umane! inca o data va multumesc pentru tot ce intreprindeti cu atatea riscuri! toti gresim in profesie, dar nu toti abuzam de profesie si nu toti ne tradam conditia umana! Doamne ajuta!
gilos • 14 decembrie 2018, 17:33
@Florea : daca are preocuparea asta, atunci sa se numeasca Avocatul Puscariasilor si sa ne lase in pace. Un adevarat Avocat al Poporului trebuia sa fie alaturi de fetele astea pana in panzele albe, sa nu cedeze pana nu se face dreptate
Andrei X • 14 decembrie 2018, 17:55
Este o bucurie sa afli ca in Primarii lucreaza fosti "lucratori" de cea mai buna calitate! Asa se explica de ce arata Bucurestiul cum arata... Felicitari GSP! Felicitari Judecatoriei Sectorului 2!
MM • 14 decembrie 2018, 19:15
Intreb si eu ca sa ma aflu in treaba. Chiar daca ei nu au fost judecati si gasiti vinovati, dar odada ce victimele i-au recunoscut si asa e notat la dosar, de ce mai au dreptul sa lucreze intr-o institutie publica?
VLAD • 14 decembrie 2018, 21:49
Daca esti jurnalist de investigatie, dar nu de talia expertului in handbal Ursahe, vezi si cum se fura in sistemul penitenciar. Cum se fura peste 80 la suta din carnea pentru detinuti, cum se fura aproape tot din fermele penitenciarelor, care e mafia magazinelor din penitenciare pe care nu le controleaza nimeni. O sa vezi ca infractorii sunt paziti de un grup infractional organizat!
ticbis • 14 decembrie 2018, 22:31
@Tolo: Personal, mi se pare absolut fireasca si de bun simt solutia judecatorilor in acest caz. Ar fi fost chiar culmea ca justitia sa admita plangerea de "onoare nereperata" a acestor nemernici care au profitat de gradele lor si de puterea functiilor detinute ca sa abuzeze de niste minore batute de soarta si sa sprijine sau sa acopere activitatile retelei de proxenetism, trafic de minore, crima organizata si trafic transfrontalier de persoane ale mafiotului chinez Wang. Daca sentinta de azi ar fi fost alta decat aceasta, nu ne mai ramanea decat sa stingem lumina si sa punem lacatul pe tara! In alta ordine de idei, din ce stiu eu, o ancheta judiciara de urmarire penala, sau obiectul unui dosar penal, pot fi decretate "strict secret" sau "secret de stat"; caz in care nici faza de cercetare penala, nici dosarul inaintat in justitie si nici sedintele de judecata nu sunt publice. In asemenea situatii, decizia de secretizare a anchetei si a procesului este, de regula si conform legilor si constitutiei, hotarata in CSAT sau la nivelul de varf al serviciilor de aparare si securitate. Insa, chiar si intr-o astfel de situatie, nicio lege din Romania nu prevede secretul numelui procurorului de caz sau al judecatorilor din proces!!! Cu alte cuvinte, daca Parchetul General, in lipsa unui mandat special de secretizare totala obtinut de la CSAT, refuza sa comunice publicului NUMELE procurorului DIICOT care a musamalizat si clasat dosarul "Shanghai", comite un abuz evident de la constitutie si de la lege. Sau, mai degraba, isi "ascunde" propria murdarie si propria coruptie! Nu ca ar fi chiar de mirare...:))) Incercati sa va inchipuiti in ce hal de coruptie s-au destrabalat astia, daca acum le e atat de frica sa faca public numele procurorului DIICOT care a "clasat" ancheta si dosarul "Shangahi" cu 12 ani in urma!!!
sorin • 14 decembrie 2018, 23:32
2.5 lei 32 de pagini zilnic, daca nu barem 24 zilnic, ocupate si de ultimile pagini -anunturi(ar trebui scoasa) si pagina cu vremea intinsa pe jumatate de pagina(spatiu pierdut degeaba) prefer o caricatura, multumesc,
Felicitari! • 15 decembrie 2018, 2:47
Dati cezarului ce-i a cezarului: 10 ani de puscarie, FARA REDUCERE! Si celorlalti ticalosi institutionali, cate zeci de ani merita fiecare!
Satanae • 15 decembrie 2018, 10:25
Așadar, după cum mă așteptam, de la bun început, ăsta rămâne singurul rezultat al campaniei de presă, cu 31 de episoade: organele implicate dau în judecată ziarul pentru că se simt calomniate. În rest, liniște, că trebuie apărate interesele statului. Nu spun că ziarul nu trebuia sa desfășoare campania, bravo lor că au făcut-o, spun numai că e prea târziu și că nici măcar jurnalismul făcut pe bune nu mai poate schimba ceva. A, şi era să uit: numele procurorului, care a închis dosarul, rămâne în continuare la Secret, apărat cu strășnicie de Moș Teacă ăla de la Parchetul General, Lazăr, care trece acum drept marele erou al luptei cu Tudorel pentru independenta justiției.
Misu Ranjier • 15 decembrie 2018, 13:01
Ok dar castigarea acestui proces sper ca nu inseamna ca nu mai dati femei goale in Libertatea.
Toader • 15 decembrie 2018, 17:32
justiție≠dreptate, nicăieri în lume, niciodată. Da, fac dreptate uneori în cazuri mici, între muritori de rînd, însă niciodată cînd e vorba de cei ce conduc cu adevărat lumea. Un articol pt a ne întări „încrederea în justiție”, că dacă jucăm jocul democratic vom „face o lume mai bună”. Povești.
SumTingWong • 18 decembrie 2018, 17:24
Mi-as dori ca marele jurnalist de investigatii Tolontan sa ma informeze despre situatia transplanturilor de la Sf. Maria. Va multumesc anticipat!
Adi • 20 decembrie 2018, 15:29
Salut, aseara inainte sa adorm am citit ca va fi eliberat Rudel Obreja. Dimineata pe drumul de la scoala, unde am lasat copiii spre serviciu l-am vazut pe domnul Obreja la un semafor in Piata Iancului. Am simtim ca tara chiar este pe drumul cel bun. Sa ne vedem de cumparaturi !
Costelus Caracudi • 22 decembrie 2018, 22:09
Tolontan, nu-l cooptati pe Claas Relotius in echipa? Ar fi un imens castig de popularitate si credibilitate progressista.