luni, 1 octombrie 2018, 7:50
de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan
Cum arăta viața angajaților de la Spitalul Malaxa?
Au povestit azi martorele Laura Niţu şi Nicoleta Ciobanu, angajate ale spitalului, în fața judecătorului Vlad Andriescu.
Începe un nou termen al dosarului de corupție Florin Secureanu, la Tribunalul Bucureşti.
„Toţi semnau de frică. Inclusiv medicii semnau tot ce li se punea în faţă, tot de frica înjurăturilor. Mi-e şi ruşine să spun cum vorbea cu directoarea medicală. Dacă e, vă scriu pe o foaie, onorată instanță! Murise mama directoarei Carmen Obilişteanu de 3 zile şi el o înjura de morţi”, mărturisește în fața instanței Nicoleta Ciobanu, fostă contabilă în cadrul spitalului.
Angajata confirmă informaţiile publicate în investigaţia Gazetei, pornită în 2016, şi a detaliat în fața instanței ce a văzut cu ochii ei că se întâmpla cu actele, cu mita, cu contractele de achiziții publice.
„M-a făcut ţigancă pentru că nu am vrut să fac facturi false. Eram sclavi pe plantaţie! Exista o firmă, RYS Force, care, zilnic, repara fictiv imprimante şi schimba tonerul. De 20 de ori pe lună! Şi totul era semnat acolo, în interior, de finul domnului Secureanu, Traian Nica. El avea ştampila firmei, el semna tot”, continuă Nicoleta Ciobanu.
Angajata încearcă să explice pasivitatea tuturor oamenilor din spital în toţi aceşti ani. Partea lor de responsabilitate.
„Munceam cu un stres continuu 8 ore pe zi. De ce nu am făcut ceva? Pentru că eram prea mică şi nu doream să îmi pierd serviciul şi să fiu umilită. Speram, mereu, când venea Curtea de Conturi în control, la doi ani, să facă ceva, să descopere. Nu se făcea nimic”, spune Ciobanu.
Florin Secureanu privește, agitat, cele două depoziţii. Managerul vrea să intervină de câteva ori, însă nu obține acceptul instanței.
În privința eșecului mai larg al Curții de Conturi de a descoperi, vreme de peste un deceniu, corupția din achizițiile publice din spitale, surse din instituție au mărturisit recent pentru Libertatea: ”E un mare eșec, e o rușine pentru noi, într-adevăr, dar dacă vă uitați cine răspunde de domeniul sănătății la Curtea de Conturi, veți înțelege că multe dintre dosare au fost, pur și simplu, blocate”.
Un episod povestit tot azi în instanță, legat de Curtea de Conturi, este semnificativ.
După investigația de presă și implicarea DNA, cei care nu-și făcuseră treaba s-au speriat.
„Cu ocazia unui control de la Curtea de Conturi, o doamnă ne-a cerut nişte tonere pentru ea acasă, tonere luate pe banii spitalului. Ulterior, după controlul DNA, chiar a doua zi, doamna respectivă a venit să plătească tonerele. A dat 2.000 lei, foarte mult, cât a estimat dumneaei că ar costa. I-am oprit doar 800 lei, conform cuantumului facturii, iar restul i-am returnat”, povestește Laura Niţu, a doua angajată care depune mărturie.
Pe parcursul termenului de azi, avocatul fostului manager are o cerere specială și corectă, aceea ca presa să nu transmită livetext termenul, pentru ca martora rămasă în afara sălii să nu poată afla ce spune colega ei.
Judecătorul acceptă cererea, în mod justificat. Exista riscul să fie influențat martorul din afara sălii.
Continuă mărturiile despre cum se cheltuiau banii din taxele de sănătate la spitalul primăriei Bucureștiului în perioada lui Florin Secureanu.
„În cazul firmelor domnilor Mesner şi Ioniţă, ceilalţi doi inculpaţi, totul se făcea pe repede înainte. Se factura încă de a doua zi. Dar bunurile nu erau livrate, facturile nu erau efectuate. Secureanu venea la noi şi spunea <Mâine, factura asta să fie plătită!>”, povestește Nicoleta Ciobanu, fostul contabil de la Spitalul Malaxa.
Tot Nicoleta Ciobanu relatează că se ajunsese până la momente în care afaceristul Cristian Ioniţă venea cu laptopul la spital, iar achiziţiile directe se făceau pe loc, de pe calculatorul acestuia!
„Ca să vă dați seama cum se făceau contractele, domnul Ioniță trebuia să livreze pansamente spitalului. Nu s-a primit niciun pansament, nu s-a pansat nimeni cu pansament de la domnul Ioniţă!” Nicoleta Ciobanu, fost contabil la Spitalul Malaxa
Moment în care avocatul lui Ioniţă are un dialog pe ton ridicat cu martora, apoi cu judecătorul.
-Să ne spună doamna martor dacă a luat vreo pastilă, spunea că e stresată şi a luat calmante.
-Am luat propanolol. Vi-l arăt?
-Trebuie să apreciaţi dacă această martoră e sub influenţa acestor calmante. Să se consemneze care sunt contraindicaţiile…
Intervine, tăios, judecătorul Andriescu.
-Vi s-a părut incoerentă? Câtă vreme nu e în stare de ebrietate, cât timp nu are o stare cu efect apropiat alcoolului, nu am ce să îi reproşez! Se respinge.
Cealaltă angajată a biroului financiar-contabil, Laura Niţu, își completează fosta colegă: „Multe documente justificative se făceau ulterior facturilor, erau confecţionate după!”.
Aceasta a vorbit despre şedinţe în care „eram obligaţi să întocmim documentele care lipseau” şi, deşi mai existau vociferări, totul se rezolva după bunul plac al managerului, „eu aveam şi copil, încercam să mă detașez, dar era greu pentru că Secureanu ţipa mereu la noi!” .
În dosarul Secureanu, fostul manager Florin Secureanu este judecat pentru delapidare şi luare de mită, în timp ce alţi doi inculpaţi, Cristian Ioniţă şi Mihai Mesner, pentru complicitate la delapidare şi spălare de bani.
Cazul este disjuns dintr-un dosar-mamă, în care deja 7 angajați ai Spitalului Malaxa și administratori de firmă, cei care și-au recunoscut faptele în fața procurorilor și judecătorilor, au primit, în total, peste 15 ani de închisoare.
Conform martorilor de azi, casa de bani a spitalului devenise, la propriu, ”plicul metalic” al managerului.
„Zilnic se scoteau 2.000 lei din trezorerie pentru Secureanu. Dacă nu exista suma în casă, cineva alerga să îi scoată de pe card. Colega Daniela Ionescu a făcut asta. Îi recupera după. Nu ştiu ce s-ar fi întâmplat dacă nu i se aduceau, pentru că se rezolva mereu de frică!”, a spus martorul Laura Niţu.
După ce se terminau banii pacienților se intra în banii angajaților. Și aceștia îi recuperau tot din banii pacienților! Corupția în forma ei concretă, tangibilă și care își înghite coada ca un șarpe care se autogenerează.
Coman • 1 octombrie 2018, 20:04
Iata ca se si poate face doar o "relatare" a ceea ce se intampla in sala de tribunal...fara comentariile care sa induca cititorii la ura....e ciudat ca nu puneti poze cu martorii....la altii puneti poze....poate la alt proces aveti alt interes...nu stiu...zic si eu....asa pare...
ManX • 1 octombrie 2018, 20:09
Ma linistesti, ma bucur ca ai revenit la subiecte serioase nu ca cele pe care le-ai publicat azi dimineata.
Cătălin Tolontan • 1 octombrie 2018, 20:22
@Coman, ManX: nu va bucurati ca va intrebam daca nu cumva subiectele isi extrag sursa din acelasi fenomen? Nu cumva ceea ce isi doresc adversarii democratiei este tocmai o tara sufocata de coruptie, nesigura pe ea si lipsita de speranta? Ramin valide toate intrebarile pe care le-am pus de dimineata: cine a dorit ca la o mare Conferinta a publicitatii mondiale, tinuta in Romania, sa promovam un apologet al discriminarii precum Aleksei Sorokin?
Truck • 1 octombrie 2018, 21:00
Șoc și groază de la un mic zeu...cum a reușit...mare manager...cum funcționa spitalul... ca o carie la măseaua de minte.
ManX • 1 octombrie 2018, 21:03
@Cătălin Tolontan • 1 octombrie 2018, 20:22 La unul dintre cele doua articole am întrebat " Cătălin Tolontan • 1 octombrie 2018, 11:03 Atunci ce spui despre Donald Trump care întretine o relatie tensionata cu Iranul si doreste întelegere cu Coreea de Nord. Din cauza conflictului cu Iranul, ar trebui sa fie exclus de la negocierile de pace cu Coreea de Nord?" Nu asteptam neaparat raspuns si nu astept nici acum, dar cred ca te înseli pe acest subiect. Te rog sa ma crezi ca nu te provoc si nu-ti raspund cu rautate la nici un mesaj.
Tulceanul • 1 octombrie 2018, 21:08
Procesul dureaza prea mult ...*** , *** . Cu cat inainteaza procesul si ies nume la suprafata nu m-ar mira
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
ManX • 1 octombrie 2018, 21:13
Cătălin Tolontan • 1 octombrie 2018, 20:22 trimit un al II-lea raspuns separat la replica ta. Daca în cele doua articole ti-ai exprimat dorinta de a afla DOAR CINE a dorit ca la o mare Conferinta a publicitatii mondiale, tinuta in Romania, sa promovam un apologet al discriminarii precum Aleksei Sorokin, nu mai am nici un comentariu de facut. Daca este ceea ce am înteles eu initial ramân la parerea mea.
Aurel • 1 octombrie 2018, 21:13
Cătălin, continuă să faci ce e bine. Coruptia are multe forme, iar discriminarea este una dintre ele
scorilo • 1 octombrie 2018, 21:18
Domnule Tolontan, din punct de vedere uman și intelectual Sorokin este net superior unui Csaba Asztalos sau Hans Klemm. Numai propaganda progresistă caută să denatureze realitățile!
11 • 1 octombrie 2018, 21:19
Asa e romanul, indiferent de nationalitate, ca e roman, ungur, rom sau mai stiu eu ce (aici ma includ si pe mine), asteapta sa vina altii sa faca dreptate si isi spune mereu ca e bine si asa si ca se putea si mai rau, sau, sta pur si simplu nepasator si accepta ceea ce i se intampla. Acesta e motivul principal pentru care tara asta a ajuns mai aproape de tarile africane si e tot mai departe de Occident.
11 • 1 octombrie 2018, 21:24
@ManX las' ca aflam dupa referendum cati apologeti ai discriminarii are si Romania!
Pitocu • 1 octombrie 2018, 21:32
***
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Theo n • 1 octombrie 2018, 21:42
Dereglat rău secureanu asta.. a furat cât, cum si ce a putut din bănuțul decent și muncit al contribuabilului onest .. eu as da maxim dr pedeapsa pt *** asta penal!
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
VLAD • 1 octombrie 2018, 22:42
Tolo, nu cumva cei care sustin sistemul corupt au interesul sa sustina si asa-zisa ta democratie? Democratia unde nu hotaraste majoritatea? Ci o minoritate asa-zis educata si cu bani? Daca tot esti asa de tolerant, te rog sa fii tolerant si cu intoleranta mea fata de LGBT. Daca iese DA la referendum ce faci? Iti ceri suze fata de poporul roman? Nu! O sa zici ca este un pas inapoi al societatii romanesti. De parca sa fii contra legilor firii este un pas inainte! Daca vrei copii, fa-i! Sau macar incearca! E ca si cum as vrea eu sa fiu doctor! Doar pentru ca pot sa vreau! Dar trebuie si sa pot! In rest, un articol foarte bun.
Aurel • 1 octombrie 2018, 23:18
@VLAD Momentan, se observă că democrația este un lucru aleatoriu pt aleși. Au modificat legea referendumului în așa fel încât prezența să fie minim 30% și nr de votanți 25%. Crezi tu că 25% reprezintă majoritatea? De ce nu avem doar 300 de parlamentari așa cum au votat peste 50% din cei cu drept de vot ? Sau ce să facem cu cei care sunt altfel (sa-i omoram?)? Aceste lucruri sunt comune doar dictaturilor, și e știu că dictaturile au fost întotdeauna instaurate cu ajutorul "democrației " de genul care îți place ție.
Aurel • 1 octombrie 2018, 23:25
@VLAD Eu nu sunt Gay și nu voi fi niciodată, nu mi-aș dori să fie copilul meu așa, dar nu e ok sa fac eu alegerile în locul lui, eu îl pot doar indruma. Educand, nu obligand obținem rezultatele cele mai bune
Aurel • 1 octombrie 2018, 23:43
Poate că, comentariile mele par a nu fi pe subiect, dar sunt pt ca odată ce închidem ochii și îi deschidem doar la ce ne convine drumul către corupție e deschis
Marius • 2 octombrie 2018, 0:52
Stii pe ce loc este Romania in Euro Health Consumer Index 2016? Ultimul. Ne-au depasit Albania, Bulgaria, etc. Noroc cu anchetele voastre, poate se mai misca ceva, si urcam citeva locuri :)
Aurel • 2 octombrie 2018, 1:28
@ VLAD Voi încerca în câteva cuvinte să demonstrez ce e gresit cu acest referendum. Cei care sunt homosexuali, au observat că ceva e diferit la ei (sentimentele, atracția pt persoane de același sex, etc). Ei au ALES să fie așa după ce și-au dat seama că nu pot fi ca ceilalți. Una din temele referendumului este că vor să înființeze copii. Acum dacă ei au ales știu ce înseamnă să aleagă. Deci nu văd de ce nu și-ar lasă copiii să aleagă pt ei. Pe de altă parte poate, pt ca ei știu că nu pot avea copii (pt ca sunt homosexuali ), vor să ofere cuiva o altă viață. Noi nu facem nimic pt acești copii rămași ai nimănui, și mai mult de atât când au fost abandonați i-am condamnat la lipsa unei vieți normale (de cele mai multe ori lipsa vieții în sine). Acum, de ce sunt împotriva referendumului; așa cum se vede, în ultimul timp, oamenii au curaj să aleagă pt ei (ca și homosexualii și nu numai), au început să nu mai fie obedienți așa cum doresc conducatorii și biserica. În consecință scopul acestui referendum este de a abate atenția de la problemele reale, de a dezbina populația, de la corupția existentă pretutindeni, de la procesele în care sunt implicați cei corupți. Ca drept concluzie, dacă nu începem să vedem cum suntem manipulați, dacă nu deschidem ochii vom ajunge la un moment dat să ne întrebăm unde am gresit. Iar greseala este că nu lăsăm pe fiecare să își aleagă propriul destin, ci vrem noi să îl impunem.
Aurel • 2 octombrie 2018, 1:38
PS::Vă rog să-mi iertați eventualele greșeli gramaticale, dar când scrii de pe telefon nu e foarte ușor să te corectezi în timp în special pt ca nu poți vedea tot ce scrii
Aurel • 2 octombrie 2018, 4:14
@VLAD Legat de intoleranța ta la LGTB îți voi da un exemplu ipotetic: Ai o fată abia intrată la facultate. Ea are o prietenă foarte bună o altă fată. Sunt ca 2 surori. Un amic de-al tău mai tânăr (care nu îți știe fata) se îndrăgostește de prietena fetei tale . Aceasta îl refuză. Amicul tău influențat de părerile tale legate de LGTB le consideră lesbiene *** (din cauza refuzului). *** (se poate spune că tu ai omorât fata ta). Cum consideri intoleranța la LGTB după asta?
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Luca • 2 octombrie 2018, 6:55
Va dati seama ce dezmat este la Curtea de Conturi ??? Sa inteleg ca vine Curtea in control , sa verifice cum s-au administrat banii spitalelor , si de fapt , pe langa faptul ca acopera furturile , dar mai fura si ea , ca nu sunt bolnavii indeajuns de talhariti ?! Si la ce se preteaza ??? 800 lei si aceeia umflati probabil . Sper sa se faca verificari si la Curtea de Conturi , pentru a mai spera ceva ...
pacientuedevina • 2 octombrie 2018, 6:59
Este doar varful aisbergului coruptiei generalizate din spitalele publice, al sistemului mafiot medical. De ce credeti ca doctorii se bat pe viata si pe moarte pe functiile de conducere din spitale? Totul pentru ca nu exista un control real si efectiv, ceea ce a generat un stat in stat medical, un stat paralel care ne sfideaza
adi_stelistul • 2 octombrie 2018, 7:08
Hai, serios, "sclavi pe plantatie"? Adica nu puteau pleca, nu aveau voie sa isi caute o slujba mai putin frustranta, nu aveau dreptul sa denunte abuzurile nicaieri - chiar presei, la o adica? Asta cu "sclavia" pe baza de contract, liber consimtita, e ciudata.
Napolion • 2 octombrie 2018, 7:33
@Aurel. Punct de vedere de bun simt. Teoria ca teoria da practica ne omoara. Daca nu faci alegeri tu atunci o sa i lasi pe altii. Iar ei or sa si extinda cercul de libertati in mod sistematic. Libertati in teorie ok dar in practica paguboase pe care noi o sa le decontam. Iarfolosirea de exemple de calitatea altetnativelor bazate pe esecurile sistemului standard nu sunt decat petarde. Sunt pentru libertati dar nu pentru exagerari. Cine plateste factura ? Si ma refer nu la cost referendum.... Eu consider ca celebra lupta impotriva coruptiei trebuie sa enumere in continut si evidentierea promiscuitatii morale, incompetentei profesionale, delasarii etc. Cum incadram un vajnic functionar ca nu isi strage spaga cea de toate zilele cand el este un incompetent sau daca a ajuns acolo numit politic sau cs sa ia decizii politice... cum incadram ca tehnocratii fost numiti cu scop de prestat servicii independente, de fapt au fost politici ... cum incadram comportamentul fiecarui redactor si fiecarui semnatar de aeticol de presa cand manipuleaza ? Noi deja stam cu ochii inchisi
r adu • 2 octombrie 2018, 8:12
Uimitor cât de interesant devine un subiect banal cu ceea ce se întâmplă frecvent în unitățile sanitare. Că este de notorietate că se întâmplă la fel aproape peste tot în unitățile medicale. Mi se pare că Curtea de Conturi nu are nici un fir de păr ciufulit în această cauză și în altele la fel. De ce oare? Sesizarea unor asemenea fapte, devenite fenomene, trebuia făcută de organele de urmărire penală și de siguranță națională, de la inaugurarea unor asemenea metode de lucru. Organe ori nu s-au implicat, ori au dorit dezvoltarea unui asemenea sistem patologic. Poate e necesar de aflat. Sigur că Secureanu Florin este revoltat, că a fost lăsat ani și ani de zile să se desfășoare și nimeni nu l-a deranjat, deci ... făcea bine ceea ce făcea, iar acum este frustrat că ceea ce a exersat mulți ani, el și alții ca el, se dovedește (cum naibi?) că este anormal, sau chiar penal !!! Imaginea de ansamblu a activităților tip secureanu cere enorm de mult timp societății pentru redresare-revenire la normalitate. O mai exista normalitate? Tratament poate fi aplicat eficient (dacă există) doar dacă se cunosc cauzele bolii, că evoluție bolii se cunoaște.
Cătălin Tolontan • 2 octombrie 2018, 8:13
@r adu: da, aveti dreptate, e un caz ca o picatura de apa in care se oglindeste oceanul.
H2O • 2 octombrie 2018, 8:14
Inmulteste cu 1000 si vei vedea dimensiunea dezastrului de la societatea de apa de la Ngru Voda!
?????? • 2 octombrie 2018, 8:20
@ Cum ați comenta despre scăderea nivelului subiectelor investigate de domnul Tolontan ?
Ciprian • 2 octombrie 2018, 8:25
Da, așa arată corupția în starea ei pură, care a cangrenat societatea noastră, de la vârful său până la cel mai jos nivel. Cu certitudine, situația este identică și în alte unități spitalicești, dar și în alte domenii de activitate. În mare măsură, din pricina acestui flagel și a oamenilor ce l-au și îl susțin, țărișoara noastră arată astăzi așa cum arată. Doar parcurgând acest articol și alte materiale asemănătoare cu alte fapte de corupție, pricepem de ce o stradă se asfaltează de nu știu câte ori într-un termen relativ scurt de timp, de ce bordurile se schimbă anual, de ce panseluțele sau alte ornamente costă de zeci, sute sau chiar mii de ori mai mult, de ce resursele financiare dedicate unor evenimente festive sunt de neînțeles de mari etc. Exact din pricina aceasta, pentru că unii, în cârdășie cu alții, tot ca ei, „sifonează” banul public, așa justificându-se uluitoarele averi deținute, iar în momentul în care sunt luați la „bani mărunți” de justiție, înaintează comploturi ale statelor perpendiculare, paralele, oblice etc. Ăștia îs acești indivizi, care, pentru lezarea interesului public, pentru folosirea în interes propriu a finanțelor publice, pentru subminarea dezvoltării României, logic, ar trebui să înfunde pușcăria pe viață; poate așa s-ar induce frica, iar cei ce s-ar preta la astfel de „obiceiuri”, s-ar gândi de două ori înainte. De ce credeți că se duce o luptă de „gherilă” împotriva justiției și a legilor cu care aceasta operează, în aceste momente, de către toți „nevinovații” în frunte cu „nevinovatul șef”?! Exact pentru faptul ăsta, vor să aibă acces neîngrădit la resurse, pentru a le putea întrebuința după bunul plac, un leu-doi, la proști, pentru a-și cumpăra liniștea, iar restul, pentru ei și apropiații lor. Cu siguranță fenomenul corupției este prezent peste tot, în toate țările, indiferent cât de civilizate sau dezvoltate sunt, însă, nicidecum, la nivelul la care se găsește la noi. La ei, prima dată, primează interesul public și abia mai apoi, interesul propriu, în timp ce, la noi,este viceversa. Felicitări celor două doamne pentru curajul avut de a colabora cu instanța și de a prezenta cele petrecute, iar curajul lor să servească drept model și pentru alții. Societatea și instituțiile sale pot fi curățate de noi și nu de ei, ei având tot interesul, după cum e lezne de observat, să-și perpetueze privilegiile.
Tibi • 2 octombrie 2018, 8:35
*** . Un *** pe nume Secureanu care nu facea nimic altceva sa traiasca la un nivel inalt pe banii fraierilor si tinea in teroare tot spitatul respectiv timp de 10 ani... iar nimeni nu facea nimic...angajatilor le era frica, ca sa nu-si piarda locul de munca, curtea de conturi nu vedea nicio ilegalitate...toti erau oribi iar *** face ce voia, parca era spitalul ***!
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Florea • 2 octombrie 2018, 9:02
Singura sansa a lui secureanu sa scape de puscarie e sa se inscrie in psd, cu putin noroc ajunge si consilier pe probleme medicale, sau poate financiare, cine stie?! Curtea de conturi si avocatul poporului, doua institutii care ar trebui desfiintate. Nu-si fac treaba deloc
antonia • 2 octombrie 2018, 9:28
Astfel de abuzuri se intampla frecvent in spitalele publice din Romania. Institutiile cu atributii de control sunt populate tot cu indivizi de teapa lui Secureanu, astfel ca toate controalele sunt facute de neprofesionisti, oameni corupti care au obtinut posturile pe pile, mita si apartenenta la un grup infractional cu sprijin politic. Se masluiesc acte, se vand posturi pe bani grei, banii sunt investiti aiurea, in constructii care nu respecta nicio regula, dotarea spitalelor cu aparatura si materiale sanitare este la pamant, iar dosare grele de coruptie care contin dovezi clare, zac in sertarele procurorilor, deoarece in cele mai multe cazuri, implicatiile duc la personaje "intangibile". Functionarii si personalul angajat in aceste spitale, care nu executa orbeste ordinele aberante ale sefilor impusi de te miri cine, sunt amenintati, hartuiti, eliminati sau obligati sa plece singuri. Cei care fura de ani de zile din bugetul Sanatatii, sunt cunoscuti, nu s-a luat nicio masura impotriva lor, de fiecare data se gaseste cineva care sa intervina in favoarea lor, se regrupeaza si jaful continua nestingherit. Cum sa angajezi pe mii de euro, asistente medicale debutante la 45-50 de ani, in sectii precum ATI, UPU, PEDIATRIE,etc., fara sa te gandesti la consecinte, sau ingrijtoare transformate peste noapte in asistente medicale si exemplele pot continua. DNA tergiverseaza dosarele, dovezile sunt instrumentate in asa fel incat vinovatii sa primeasca cele mai mici pedepse sau sa scape de dosar, cei care fac sesizari devin tinte ale sistemului care ar trebui sa combata fenomenul de coruptie. Asa stau lucrurile la nivelul judetului Hunedoara, s-au facut multe demersuri in incercarea de a stopa fenomenul infractional care a distrus sistemul sanitar din judet, dar degeaba. infractorii sunt bine protejati de exact aia care ar trebui sa-i pedepseasca!
scorilo • 2 octombrie 2018, 9:53
@Aurel: Scrii mult și prost. Ai o privire superficială asupra vieții, dar ești sfătos, nevoie mare!
la in clik distanta • 2 octombrie 2018, 10:57
despre - Clipul ”Copiii referendumului”, nimic, nici o parere ... pro sau contra!
Stella Artois • 2 octombrie 2018, 11:19
Tot timpul când citesc astfel de mărturisiri ale angajaților părtași la măgării observ același ton auto-disculpator : „am participat pentru că eram stresat(ă)”, „aveam copil”, etc. etc. Tot timpul apar scuze pentru a justifica matrapazlâcurile. De parcă eu ca plătitor integru de taxe la privat ar trebui să fiu în vreun fel mișcat de motivațiile astea pe cât de puerile, pe atât de oribile. Mi-ai furat din buzunar toanto, și dacă-ți sucomba toată familia nu aveai vreo justificare și n-am de ce să te iert! Mai ales că ai furat din banii unor oameni suferinzi, care pe lângă boala pe care o aveau mai trebuiau să îndure și lipsa ta de compasiune! P.S. Cei 15 ani pedeapsă totală sunt cu executare sau cu suspendare?
St M • 2 octombrie 2018, 15:21
Sunt prea multe intrebari aici. Prima ar fi , daca se poate dovedi ca angajatii Curtii de Conturi nu isi faceau treaba, cine raspunde pentru prejudiciile aduse? A doua, de ce nu s-a mers mai departe catre presa? Si ultima, se poate proba ca erau si alte persoane, din alte sfere (politica, servicii secrete etc), care mai stiau de ce se intampla acolo, la spital? Pentru ca, in cazul contractelor fictive, se platesc servicii sau produse care nu se efectueaza sau livreaza, servicii/produse in mod normal necesare. Pe romaneste, cineva ar fi trebuit sa se sesizeze, din afara spitalului. Daca se stie, de ce nu se mentioneaza cine este acel "cineva" care il proteja pe Secureanu? Cu subiect si predicat, nume si prenume. Si, evident, probe ! Pentru ca de "sistem" suntem satui. Sistemul acesta este reprezentat de oameni. Cine sunt ei? Asta va rog sa aflati voi, presa. Si inca o data, felicitari pentru ceea ce faceti !
Adina • 2 octombrie 2018, 21:27
St M: cum adică dacă se poate dovedi că nu își făcea treaba Curtea de Conturi?! Ce dovadă mai mare decât faptul că în atâția ani de "domnie" nu au găsit nimic la Malaxa si că totul era minunat! Și nu numai C d C ci și auditul de la primăria generală, că tot ați întrebat cine stă în spatele managerilor. Cam în toate cazurile: primarul general. Că a fost Oprescu, că este Firea, bugetul a vreo 20 de spitale din București vine fix de la Primăria Generală. A, au si un intermediar: Administrația spitalelor. Se mai pierde urma pe drum... Și da, aveți dreptate, cineva TREBUIA să se sesizeze.
Aurel • 2 octombrie 2018, 21:37
@. Erată: acolo unde e moderat comentariul sinonimul este^ a luat viața ^ @ napolion Acolo vorbeam despre alegerile copilului meu. El trebuie să își facă singur alegerile dar datoria mea este sa-l educ și sa-l îndrum (nu să îl oblig). Eu întotdeauna mi-am facut alegerile singur (inclusiv alegerile pt conducatori) . La vot am fost mereu cu o singură excepție (2000 turul 2). Nu merg la referendumurile "cu dedicatie " ca cel din 2012 sau cel de acum. Îmi asum mistourile și înjurăturile dar spun ce am de spus și fac ce am de făcut. În rest ai dreptate, dar asta e datoria noastră să nu închidem ochii și să nu tacem doar ptr ca așa vor alții.
Pacientuedevină • 2 octombrie 2018, 22:47
@antonia. La fel este si in toate judetele, deoarece sistemul medical public este condus la nivel judetean tot de către medici (sefii din DSP-uri), care acoperă colegii medici... Cel mai înalt post de conducere pe care un medic ar trebui să îl poată ocupa într-un DSP judetean ar trebui să fie cel de Medic sef, iar în niciun caz cel de director executiv (care trebuie ocupat de licentiati ASE - managementul serviciilor publice). La fel, în spitalele publice, cel mai înalt post de conducere pe care un medic ar trebui să îl poată ocupa ar trebui să fie cel de director medical, iar în niciun caz cel de manager de spital (care trebuie ocupat de licentiati ASE - managementul serviciilor publice). Coruptia din siatemul medical nu va fi diminuată decât dacă va fi introdusă incompatibilitatea calitătii de medic cu cea de functie de conducere, alta decât cea de specialitate medicală (ce necesită studii de medicină). Atâta timp cât medicii practică ilegal, ca amatori și ca rechini aflati în conflicte de interese, profesia de manager, dezastrul si coruptia din sistemul medical se va accentua. Iar comitetele directoare ale spitalelor publice nu ar trebui să aibă voie să funcționeze fără un reprezentant din partea caselor de sănătate (administrator al fondurilor de plată a serviciilor medicale) și un reprezentant al asiguratilor (plătitorii, finantatorii spitalului prin plata contributiilor, precum si beneficiarii serviciilor spitalicesti). Până atunci, medicii (mai corect „dumnezeii medicali” cum a subliniat public si un deputat din comisia de abuzuri) vor perpetua si augmenta coruptia si musamalizările. Si mai este necesar un lucru: în cadrul DIICOT să fie înfiintată o sectie specializată pentru infractionalitatea din sistemul medical (de la mortile evitabile ale asiguratilor din spitale, până la deturnarea banilor asiguratilor). Pănă atunci se va fura si se va muri cu zile în spitale, indiferent de gargarele si manipulările ministrei, care refuză aceste măsuri concrete si cu eficientă imediată de reformă, după model functional din statele unde cetăteanul contributor asigurat este respectat si SERVIT (prin „serviciile medicale publice”), nu jecmănit de medici
pacientuedevina • 2 octombrie 2018, 23:55
Medicii (din MS, comisiile de sanatate ale Parlamentului etc.) au creat un monstru prin actele normative emise (legi, ordine de ministru etc.): sistemul spitalicesc public din Romania, deoarece au expulzat abuziv si aberant asiguratii din lantul de decizii si control din spitalele publice, fapt fara precedent in UE! Asa este cand "servitorii" (prestatori ai serviciilor publice de sanatate, medicii) fac legile in folos propriu, iar nu in serviciul "stapinilor" (contribuabilii platitori asigurati), ci chiar cu incalcarea drepturilor asiguratilor. Deci schema e simpla: servitorii ii fura si ii omoara pe stapani, pe banii stapinilor. Spitalele publice sunt casele stapinilor cetateni contribuabili, dar in care comanda si sunt imuni la controalele stapinilor tocmai dumnezeii medicali, care ar trebui sa fie servitorii. E vina noastra a tuturor ca ii lasam pe servitori sa faca legea in propria noastra casa. Vreti schimbare? Implicati-va, sprijiniti investigatiile jurnalistice tolo.ro si trimiteti informatiile pe care le detineti la emailul de contact. Incepeti schimbarea, nu mai tolerati furtul si mortile evitabile din spitale, chiar acum, daca nu mai vreti ca voi si familiile voastre sa fie victime
pacientuedevina • 3 octombrie 2018, 9:42
Nu va fie teama, puteti cere echipei jurnalistice de investigatii sa pastreze confidentialitatea sursei de informatie, deci nu va expuneti personal daca nu doriti. Iar confidentialitatea sursei e sfanta pentru jurnalisti! Astfel veti reusi sa puneti capat dictaturii si abuzurilor dumnezeilor medicali si sa salvati vietile si banii vostri si ai familiilor voastre, cetateni pacienti contributori asigurati
Fluture • 4 octombrie 2018, 16:15
Asta e stilul in care se lucra la malaxa ,sub teroare , stres ....controale pe timpul noptii fara niciun motiv ... de parca pe sectiile unde erau ingrijiti pacientii se facea ceva ilegal .
Mada • 5 octombrie 2018, 13:35
Sunt nascuta in perioada Revolutiei...si citind articolul dvs. imi vine sa plang...ptr.poporul roman...Doamne, ocroteste-i pe romani!