joi, 9 august 2018, 4:54
”O dată la două săptămâni mă sună între miezul nopții și ora trei, cam așa. Nu e o oră fixă, depinde cum ajunge cu dubița. Mă trezesc, mă duc sub un pod și iau pachetul de la mama”, zâmbește fata.
Puștoaica studiază la facultate în Olanda.
Ea descrie ”rețeaua sarmalelor”, o rută silențioasă care livrează alimente, răspândindu-le prin toată Europa, unde lucrează sau învață români.
Legătura cu ai tăi se ține în multe feluri.
Pentru cele peste 3,5 milioane de români stabiliți în toată lumea, mâncărurile tradiționale sunt mai mult decât o simplă masă. Ele exprimă gustul de acasă, amintirea bunicilor, a părinților, a fraților și a surorilor.
”Rețeaua sarmalelor” trăiește ca business și durează ca fenomen sociologic, produsul unei țări din care oamenii au plecat în ultimii ani într-un ritm de creștere a exilului atins doar de populația Siriei.
Dar Siria e într-un sângeros război civil și de aceea oamenii din Damasc și Alep cred că e mai periculos să rămână acasă decât să-și riște viața în mijlocul valurilor Mediteranei.
Noi de ce plecăm?
În fiecare zi, sute de mașini și dubițe străbat ruta cu sarmale, cârnați, salată de boeuf sau prăjituri de casă, un transport la negru și imposibil de stopat.
Scene asemănătoare se întâlnesc pe aeroporturi, mai ales înainte de Sărbători.
Pleacă părinții sau rudele spre cei de afară sau se întoarce diaspora și aproape că nu e filtru în aeroporturile din București, Cluj sau Iași în care fetele și băieții tineri de la SRI să nu alinieze unul lângă altul, ca să le vadă, borcanele de zacuscă și jumătățile de cozonac cu nucă.
Otopeniul, care a ajuns să aibă o ”mișcare”, avion care decolează sau aterizează, în medie la 4 minute pe 24 de ore, depășește deja aeroporturile Bonn, Stuttgart sau Marco Polo din Veneția.
12,8 milioane de pasageri au folosit în 2017 aeroportul Otopeni
Acestea sunt cifrele care contează probabil mai mult decât matematica oamenilor ce se vor aduna la mitingul de mâine.
Oricum, apropo de protestul diasporei de pe 10 august, vor începe, din nou, evaluările partizane.
20.000 de participanți la unii vor însemna 45.000 la alții.
Mulțimea se va înmulți cu trei sau se va scoate radical din ea, în funcție de simpatiile politice ale celor care numără. ”Succesul” sau ”eșecul” protestului va fi răsucit, interpretat și malformat.
Numai că, indiferent de numărul de oameni care se vor aduna în Piața Victoriei, drama noastră națională rămâne aceeași.
Căci e o dramă.
Pe linia de fisură stau nu numai 3,5 milioane de oameni care muncesc din greu în străinătate, ci și cei de care s-au rupt și care au rămas în țară, suspinând după ai lor.
Toate planurile societății românești sunt cutremurate mărunt și cotidian de această traumă.
Numerele reale sunt atât de mari că nu mai contează cum se va număra mâine, în Piață.
Ei sunt frații, surorile, copiii și părinții noștri și a ne întoarce unii împotriva altora e ceva ce nu ar trebui să permitem nimănui.
Ei suntem, de fapt, noi, dacă ne-am fi născut mai devreme, am fi avut mai mult curaj sau am fi decis altfel. Și nici unii, nici alții, nici cei rămași și nici cei plecați nu trebuie judecați.
Căci, pe 11 august, dis-de-dimineață, dubele nevăzute vor porni către Roma, Milano, Haga, Madrid, Munchen, Maastricht legănând melancolic sarmalele clandestine de la noi către noi.
Altfel, nu ne duceți grija, acasă suntem bine.
Victoria Trandafirescu, o pacientă de 63 de ani internată în Spitalul Obregia, a dispărut din salon.
Femeia avea o suferință psihică ce o făcea să se teamă de semenii ei.
Fata și soțul au cerut sprijinul ziarului, cu un mesaj pe Facebook.
Mama lor ieșise din salon, iar spitalul și poliția nu s-au străduit să vadă ce s-a întâmplat cu ea!
Au găsit-o, după 6 zile, moartă, un corp singur și rătăcit în bălăriile din curtea spitalului, pe care nu a părăsit-o niciun moment, cum se vede pe camerele de luat vederi!
Azi, Libertatea a aflat verdictul legiștilor: femeia a murit de foame.
Să mori de foame în jungla din ograda unui spital, fără să te caute nimeni dintre cei care te-ar fi putut salva!
Victoria Trandafirescu ar fi avut mai multe șanse dacă era cu o plută în derivă în mijlocul Pacificului decât în curtea spitalului de care răspunde Primăria capitalei României.
zorrozabal • 10 august 2018, 11:30
Domnu'Tolontan!Ce tot au "agenturili" cu Guvernul asta, de mai pun la cale si mitingul asta?Ce mai vor?Ca li s-a dat tot ce au vrut!Cu asupra de masura!
Catalin Mihai • 10 august 2018, 11:32
Si inca ceva.. PSD-ul castiga pentru ca dupa fiecare guvernare de dreapta lumea considera c-a trait mai prost decat pe vremea PSD-ului..
Gigi • 10 august 2018, 11:44
Eu din muntii mei: Cine are o opinie diferita de a voastra, este postaci psd. Dar tu al cui postac esti, inteligentule? Se potriveste sintagma "cine nu este cu noi e dusmanul nostru". Totusi cred ca traim intr-o tara libera, unde libertatatea de opinie nu este ingradita, mai ales de indivizi de genul tau!!!
barbarosa • 10 august 2018, 11:48
diaspora suntem noi toti d-le tolontan pt ca ne simtim straini chiar si la noi acasa. parasiti, abandonati, mintiti, manipulati si prostiti de guvernanati inca din 89, care nu au reusit sa miste nimic in tara, pt tara si pt acest popor. iar cel mai vinovat de afundarea tarii in saracie e psd-ul, ac.partid de incompetenti si hoti care a condus tara chiar si atunci cand n-a fost la guvernare.
Gabriela • 10 august 2018, 12:28
Domnule Tolontan, imi pare rau ca...ai scris...altfel, ti-as fi pastrat memoria de mare gazetar. I am so sorry I was wrong that believe you are the best… I am so sorry that you exist.
Cătălin Tolontan • 10 august 2018, 12:29
@gabriela: mie nu-mi pare rau, ca nimic nu e mai reconfortant sa treci de la ”cel mai mare” la ”inexistent” :-) E mult mai putin apasator sa nu existi.
Piatra Filozofală Liiceană-vîlceană, notre RESPECT! • 10 august 2018, 13:14
***
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Cătălin Tolontan • 10 august 2018, 13:31
@zorrozabal: da, cineva a planificat mitingul si l-a aplicat inca din 2005, cand Romania a inceput sa devina o tara din care s-a plecat masiv. Intre 2005 si 2015 am avut a doua rata mondiala de crestere a emigratiei.
Nicu • 10 august 2018, 14:54
@Catalin Mihai: te-ai intrebat vreodata de ce se intampla asa? Sa fie oare pentru ca aia care vin dupa incep si platesc pentru mita data poporului de PSD pentru a castiga (si reveni la "butoane") o data la fiecare 4 ani? N-ai cum sa te intrebi, nu imi pari genul care sa gandeasca mai departe de maine... Esti bucurestean? Te bucuri ca pleaca niste copii in tabara pe banii tai din taxe si impozite in loc sa se faca altceva cu banii aia? Gen piste de biciclete, curatenie in parcuri si pe strazi in general, sau daca tot sunt bani, sa mai scadem la taxele locale... Din pacate, ai cam ratat ocazia de a tacea...
Nobody • 10 august 2018, 15:04
@Gigi: Esti un prostac PSD.
Piatra Filozofală Liiceană-vîlceană, notre RESPECT! • 10 august 2018, 15:32
Sa-mi spuneti si mie CUM "continea limbaj vulgar sau jignitor" comentariul meu! Cuvant cu cuvant, si semn de ortografie cu semn de ortografie! In textul meu nu era nimic obscen, nimic "vulgar", si nici macar jignitor. In schimb, luati textul "academic" al liiceanului vilcean si veti vedea acolo obscenitate, vulgaritate si nesimtire! Prezentata public, in fata minorilor, in mass media de circulatie nationala si internationala! Dar "filozofii" FARA OPERA au voie, ca ei e TeFeLiti, iar noi "pool" %$#*& "IMEA" obiectiva nu avem voie, pentru ca noi de pe strada nu avem titlurile lor academice *** Nu-i asa, "deontologilor" *** ***...
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
gumene • 10 august 2018, 16:14
Catalin, iti multumesc pentru raspuns si trebuie sa spun ca iti admir increderea. Totusi, acum cat noi scriem si citim comentarii, acesti indivizi se acopera de hartii in timp ce pe morti ii acopera cu pamant. Si nu spun asta doar pentru ca asa cred eu ca se intampla, ci STIU ca asa se intampla. Firea s-a spalat inca de ieri de dimineata cu hartii. Ceilalti complici, sunt in proces de spalare.
Ilie • 10 august 2018, 16:50
Domnule Tolontan În ce perioadă a istoriei României a fost mai bine ca acum.? Pentru cine este o dramă ? Ce așteptări ai de la viață de jelești ? Nu cumva este o Karma ? România trăiește în context cu restul omenirii , nu numai cu Germania și Suedia... Cu ce sau cu cine trebuie să ne comparăm??
cozma ioan mangaliaCozma • 10 august 2018, 16:55
gargara ,gargara ,,, asa ai ajuns daca nu ai convingeri proprii ! dupa cum bate vantul ! banii lui soros s-au dus pe garla de data asta ! romanii emigranti economic nu sunt prosti ! ei stiu ce e in tara !apropo , diaspora se refera la comunitati evreesti de pe timpul filistinilor ! mai modern se accepta si pt comunitati de alte natiuni STABILITE definitiv in alte tari !pai aia vin acum la meeting ? adica cei bemigrati in 1918-1922 !
Tontalaul • 10 august 2018, 19:11
***
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Calin • 10 august 2018, 19:43
3,5 milioane e o cifra depasita de mult. Sunt garantat spre 6 milioane. La asta se adauga copiii nascuti in strainatate care nu mai intra in calcule
Catalin Prostovan • 10 august 2018, 21:53
Domnu propagandist Tolontan, care e domne Diaspora aia extrafina pupata de tine si Liiceanu? Astia care arunca pungi cu ***? ***? Ia cenzureaza-ma, hai progressistule!
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Misu Fart • 10 august 2018, 22:59
Da, deci relatez din Piata. Tocmai a sosit venerabilul revolutionar Misu Sora impreuna cu nepoata, asta pardon, consoarta. Ei au adus un transport de pungi maro, de productie proprie, care se distribuie la diaspora frumoasa si libera, care va arunca in comunisti cu ele pana demisioneaza si il lasa pe Ludovic Mandolina sa-si vada visul cu ochii inchisi.
vasea • 10 august 2018, 23:05
NIMENI nu moare de foame, inainte sa moara de sete. asta in conditii normale, nu mai vorbim de canicula asta. Un om rezista lejer cateva saptamani (exista cazuri de luni de zile, in functie de grasimea corporala) fara pic de hrana. Fara apa se stinge in cateva zile. deci hai sa nu ne batem joc de anatomie/fiziologie, de dragul metaforelor.