miercuri, 1 august 2018, 7:00
UPDATE: La conferința de presă în care și-a prezentat realizările mandatului, ministrul Sorina Pintea a fost întrebată de Liberatatea despre Raportul de audit de la Bagdasar-Arseni. ”Nu știam de el, am văzut ce ați scris azi și l-am cerut imediat! Îl voi citi și voi comunica publicului opinia mea”, a spus ministrul Sănătății.
”Conform documentelor, achiziția de dezinfectante utilizate pentru nebulizatoarele din sălile de operații a fost de 610 litri. Cantitatea necesară de dezinfectant care ar fi trebuit achiziționată ar fi fost de 4.051 litri” Raport de audit al Ministerului Sănătății la Spitalul Clinic de Urgență dr. Bagdasar Arseni București
Investigație de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan
Controlul Ministerului Sănătății deschide ușa Spitalului Bagdasar Arseni în februarie 2018.
Sunt chiar primele zile ale ministrului Sorina Pintea.
Inspectorii de la audit găsesc lucruri care-i îngheață chiar pe ei, funcționari obișnuiți cu lipsurile și cu dezorganizarea spitalelor românești.
Constatările oficiale sunt dure.
Echipa identifică o listă lungă de probleme la ”prevenirea infecțiilor asociate actului medical”.
Cele mai importante sunt:
1. ”Din structura serviciului de prevenire a infecțiilor, formată din 4 medici specializați în epidemiologie sau boli infecțioase și 3 asistenți medicali sănătate publică, erau ocupate doar 2 posturi de asistent, restul fiind vacante!”.
2 din 7 posturi pentru prevenirea infecțiilor erau ocupate în februarie 2018 la „Bagdasar – Arseni”!
2. ”Subdimensionarea achiziției de dezinfectant pentru dezinfecția AMF (nebulizare), număr insuficient de nebulizatoare. La data controlului a reieșit că spitalul deține 7 nebulizatoare (două la SPIAAM și blocul operator 2 – propuse la casare, 3 în blocul operator etaj 1 și 2 și centrul de excelență, unul la spălătorie și unul la ATI)”.
3. Numărul de nebulizatoare este sub necesarul real ținând cont de faptul că spitalul are în structură: 21 de săli de operație distribuite în două clădiri diferite.
Utilizate de spitale pentru dezinfecția finală, nebulizatoarele au un rol vital în dezinfecția clinică/terminală. După sterilizarea instrumentelor și celelalte proceduri, se face nebulizarea.
De asemenea, nebulizatoarele sunt folosite ori de câte ori este nevoie în cazul identificării focarelor de infecții nosocomiale după ce s-au externat bolnavii sau în cazul spitalizării bolnavilor pentru care s-a aplicat procedura de izolare funcțională.
La „Bagdasar-Arseni”, nebulizarea se făcea din 7 în 7.
La propriu!
Din 7 în 7 săli sau din 7 în 7 zile, în funcție de cum se descurca fiecare medic.
4. ”Conform documentelor, achiziția de dezinfectante utilizate pentru nebulizatoare a fost de 610 litri pentru 2016 (cantitate pentru 320.000 mc), și 1179 litri pentru 2017 (cantitate pentru 714.000 mc)”.
Auditorii au calculat apoi metrii cubi ai celor mai importante structuri ale spitalului.
Au concluzionat că ”făcând un calcul numai al necesarului pentru blocurile operatorii, cantitatea necesară de dezinfectant care ar fi trebuit achiziționată anual ar fi fost de 4.051 litri (cifră rezultată din înmulțirea cubajului spațiilor blocurilor operatorii (11.000 mc) cu numarul de zile ale unui an (periodicitatea de nebulizare în blocurile operatorii fiind zilnică)”.
Concluzia controlului: și dacă dezinfectanții ar fi fost folosiți doar pentru sălile de operații, ei au acoperit doar 15% din necesar!
”Drept urmare se trage concluzia că periodicitatea efectuării dezinfecției ciclice terminale în spital nu a putut fi respectată deoarece cantitatea achiziționată de dezinfectant a fost inferioară necesarului real de produse raportat la numărul de metri cubi care ar fi trebuit dezinfectați” Raport de audit al Ministerului Sănătății la Spitalul Clinic de Urgență dr. Bagdasar Arseni București
Aceste achiziții subdimensionate nu sunt singurele probleme grave ale Spitalului Bagdasar-Arseni, în opinia auditorilor.
Există lucruri care nu au legătură cu banii și pe care spitalul nu le-a făcut ca să prevină infecțiile.
”În 2017 a existat o perioadă de aproape o lună în care nu au fost prelevate probe de autocontrol (din 18.04 până în 15.05) deși acestea trebuie făcute zilnic” Raport de audit
De asemenea, conducerea nu a creat și nu a aplicat reguli pentru cine și cum umblă prin spital, ca să limiteze extinderea infecțiilor nosocomiale.
”Nu au fost elaborate sub forma unei proceduri interne detaliate circuitele funcționale ale unității privind traseele pacienților și vizitatorilor, ale personalului medico-sanitar și, după caz, ale studenților”, scriu inspectorii ministerului.
Corpul de Audit al Ministerului Sănătății arată care sunt consecințele comportamentului Spitalului Bagdasar Arseni față de infecții:
Raportul Ministerului Sănătății vine pe fondul plângerii penale pe care familia Georgianei Maxim a făcut-o împotriva medicului Radu Gorgan și a Spitalului Bagdasar-Arseni.
Expertiza medico-legală atestă, dincolo de orice dubiu, ”leziunea medulară produsă în timpul operației de hernie cervicală”.
Aceeași expertiză atribuie, în mod explicit, moartea fetei infecției cu Clostridium Difficile.
Rugat să explice care este poziția spitalului față de cazul Georgianei Maxim, ”Bagdasar Arseni” a trimis redacției un răspuns în care spune că ”medicii care au participat la intervenția chirurgicală din data de 6 decembrie 2016 au fost audiați în calitate de martori, iar nu de suspecți”.
În răspunsul pe care l-a conceput chiar medicul Gorgan, ziariștii sunt îndemnați să acționeze conform ”prevederilor Codului penal și Codului de procedură penală”!
Familia victimei susține că dosarul înaintează greu ”pentru că anchetatorii îi protejează pe medici”.
Apărătorii familiei Georgianei Maxim, avocații Alexandru Ulmeanu și Luminița Vârban, susțin că nu au fost lăsați de polițistul judiciar să pună întrebări expertului care a stabilit cauza morții.
”După ce i-a cunoscut pe medici la audieri, polițistul judiciar de la Secția 15 poliție a ajuns să se trateze la Bagdasar Arseni, spitalul pe care-l anchetează!”, au dezvăluit avocații pentru ziar.
”E o situație de incompatibilitate”, afirmă ei.
Întrebat de Libertatea dacă afirmațiile apărătorilor sunt reale, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 4 București a spus că procurorul a avizat ca avocatul familiei Maxim să asiste ”la efectuarea oricărui act de urmărire penală”.
Și că procurorul n-a primit nicio reclamație scrisă că drepturile victimei nu sunt respectate la audieri.
”Precizăm că în evidențele Parchetului de pe lângă Judecătoria Sector 4 București nu s-a identificat nicio plângere împotriva actelor de urmărire penală efectuate de organul de cercetare penală”, susține prim-procurorul Eugen Păun.
În curtea sa se află cazul Georgianei Maxim, fata moartă de infecții într-un spital unde sălile de operație se dezinfectau din 7 în 7.
Capitolele anterioare ale investigației:
”Precum în ATI, așa și pe pământ”
Omorâtă de infecții și mințită!
”Polițistul se tratează la spitalul pe care-l investighează!”
Georgiana • 1 august 2018, 7:43
În februarie 2016 m.am operat la coloană la spitalul militar din bucurești...Apoi s.a declanșat nebunia cu dezinfectantii..fac niște analize și aflu cu stupoare că am intrat in spital fără hepatită...dar am iesit cu hepatita b..
chromophobia • 1 august 2018, 7:45
Dezvaluiri socante,masuri 0.Bosii se trateaza in strainatate si noi dam sute de lei numai pe partea medicala.Banii sunt mancati de ei si vrabiutele lor.
Cătălin Tolontan • 1 august 2018, 7:47
@chromophobia: in ultimii ani, mai ales dupa Colectiv, cand sentimentul de dispret la adresa vietii umane n-a mai fost suportat de societate, s-au luat, totusi, masuri. E un lucru de remarcat faptul ca Romania a dublat veniturile a peste 100.000 de angajati din sanatate. Acum e timpul ca ei sa se implice, sa nu mai accepte situatii precum arata raportul ca se petrec la Bagdasar-Arseni. Sa cumperi dezinfectant pentru 1 din 7 situatii (sali, operatii) e un act inconstient.
Gigel • 1 august 2018, 8:22
Sa se implice in ce sens!? Din masa de operatii(B.A) iese souma poliuretanica in sus..pielea deabia se mai vede(cea pe care ar trebui sa stai,de ce nu protesteaza medicii ca nu au conditii,de ce ti se cere spaga pt anestezist si este lasata ruda sa intre pana in sala de operatii cu spaga pacientul fiind anesteziat!? De ce nu se schimba lenjeriile in fiecare zi ,de ce paturile niciodata,de ce trusa de pansament e ruginita,de ce carutul cu ceai e si ala ruginit si se aduce ceaiul intr-o galeata infecta....De ce !? De ce doctorii nu orotesteaza,pt ca nu ii intereseaza(cime a s-a saturat a emigrat)
Marvin • 1 august 2018, 8:22
@Tolontan. Avand in vedere ca a fost pusa intentionat, in pericol, viata a mii de persoane, *** nu inconstient.
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Dr. Dre • 1 august 2018, 8:49
Si tu vrei sa iasa in strada sa prostesteze sau sa intre in greva ... Nici daca le dai salariu de 3000 eur/luna (net) astia tot nu vor face nimic. Sunt sigur ca sunt si oameni onesti in spitale, dar majoritatea sunt numai pe japca.
betina • 1 august 2018, 8:49
D-le Tolontan ,cum va imaginati ca daca pana ieri ....medicii lucrau in sali pline de bacterii pentru ca aveau salarii mici (si spaga insuficienta .....dapa parerea lor )...azi aceeasi medici dar cu salarii mai mari(+ spaga de rigoare ) .....vor face curatenie in spital? Din banii lor ?? Un om iresponsabil ieri ......va fi iresponsabil si in continuare .
Cătălin Tolontan • 1 august 2018, 8:50
@betina: exista zeci de mii de medici, asistente, cercetatori si oameni din alte profesii din Sanatate extrem de pasionati, dedicati si responsabili. Acesti oameni fac sistemul sa stea in picioare. Si e datoria lor ca, odata ce societatea a facut un efort crancen de a mari exponential toate veniturile in Sanatate, tocmai cei competenti sa se ridice, sa nu mai accepte de la colegii sau managerii, care si ei au salariile marite, gesturi si decizii profesionale iresponsabile. Cum e aceea de a achizitiona 15% din necesarul de substanta de nebulizare din salile de operatii!
FanCraiova • 1 august 2018, 9:05
Corect spus Gigel si mai ales ultima fraza in paranteza ( ciné se satura , à emigrat )
ateu • 1 august 2018, 9:34
Hepatita nu se vede in analize de pe o zi pe alta. Are o anumită perioadă de incubație (citeste si afla). Deci nu mai spune prostii în public. Totusi sălile de operație sunt vechi, cu faianță pe pereti (lucru interzis), cu AC sau fără (se operează si la 34 de grade) --- aici trebuie instalație specială de filtrare...etc. Personalul se angajează pe pile, deci unii de acolo habar nu a au ce cauta la muncă. Sa iti mai spun ca sunt si doctori chirurgi primari care nu stiu sa opereze....medici ținuți de partidul unic? Unii sunt cu grade în UMF, cu lucrări la congrese...etc. După ce emigrez le voi da si numele.
Paul • 1 august 2018, 10:20
Eu ma intreb urmatorul lucru: de ce tot generalizam noi diverse situatii in loc sa urmarim ca un caz concret ( ca cel al Georgianei Maxim ) sa fie dus pana la capat . Pare o misiune imposbila dar, cred ca ar avea un rezultat mult mai de impact decat sa generalizam la nivel national. Asta presupune ca echipa de jurnalisti, in limitele legilor in vigoare, sa tina in atentia publicului desfasurarea anchetei, a procesului ( daca se ajunge acolo ) si a masurilor dispuse. Asta ar presupene ca periodic sa informeze cum decurge ancheta, cine incearca sa tegiverseze, ce fac instituriile implcate in tot acest demers etc. Sistemul de sanatate ( ca si cel de educatie, juridic etc. ) trebuie reformat din temelii, dar nu cred ca poti sa-l darami complet si sa o iei de la 0. Ne trebuie o strategie pe termen mediu si lung, care sa devina lege si sa fie aplicata de clasa politica aflata la carmuire, indiferent de culoarea politica. Iar un proces derulat de la A la Z ar fi un prim pas...
Cătălin Tolontan • 1 august 2018, 10:21
@Paul: aveti dreptate si, de aceea, ca si la Dosarul Transferurilor, Gala Bute, Vitalaire, Hexi Pharma, Secureanu si alte investigatii vom urmari cazul acesta ani de zile, pana in panzele albe.
rexrapidistul • 1 august 2018, 10:22
***, ataca cat poti, poate, poate te mai cred niste "creduli" sau rau intentionati cum esti tu si ***, lutac si neag!
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Cosmin • 1 august 2018, 10:35
Dle Tolontan, ar trebuiti sa aveti o leaca de grija. Vorbiti despre dezinfectia unei sali de operatie. Cu respect, va informez ca dezinfectia salii nu se face doar cu solutii, se face si cu alte metode : raze UV pentru incaperi, sterilizare prin ultrasonorizare, imersii in solutii, sterilizare cu gaze dezinfectante ( formol, de exemplu). Instrumentele pot fi sterilizate la autoclav, spre exemplu.Dvoastra scrieti ca si cand lucrurile ar fi deja judecate , si definitivata o vinovatie a cuiva.Sint , desigur, pacienti care fac infectii intra-spitalicesti, unele pot fi imputate MS ( calitatea constructiei spitalului, lipsa medicamentelor pe piata, imposibilitatea unui Dg rapid,etc), altele se pot imputa spitalului, personalului,( daca se descopera nereguli de sterilizare, de manipulare sau in procesul medical). Dar, mai mereu vorbim despre pacienti cu probleme imunologice pre-existente, necunoscute, iar in Romania, nici 5 % dintre cei care se interneaza, in orice spital, nu au "toate analizele necesare", ca asta, in Romania ar costa enorm ( si nu se prea face asta...pe niciunde).Ma refer la investigatii imunologice preoperatorii. In plus boala ii deterioreaza organismului pacientului, rezistenta la infectii. Deci daca vorbiti de vreo vina ar trebui sa fiti mai atent. Afacerea Pharma , una creata artificial, a distrus o firma romaneasca, a distrus oameni, destine, si nici azi, in spitale nu e mai bine. Va spun ca in foarte mare proportie dezinfectantele Pfarma erau bune. Finalul a fost distrugerea unei productii romanesti, in favoarea cumpararii din strainatate a unor dezinfectanti,....care nici ei nu pot fi urmariti ca eficienta, rata infectiilor nozocomiale.... e la fel...! . Azi, e in curs "scandalul pestei porcine", tot o chestie care va distruge o productie romaneasca ( cu efectele ei) in beneficiul unora de dincolo de granita. Aveti vreo explicatie ...cum se transmite pesta porcina din ...Tulcea, in...Zalau ?.Nu pot sa nu constat ca multi pacienti fac o fobie fata de spitalul romanesc, fata de personalul medical,cei ce pot pleaca afara, cari...amarasteni...nu au ce face. Iar personalul medical ...emigreaza spre zone unde viata si munca lor este apreciata mai bine. Cind scrieti....ganditi-va si la asta.
Cătălin Tolontan • 1 august 2018, 10:36
@Cosmin : genul acesta de afirmatie: ”Va spun ca in foarte mare proportie dezinfectantele Pfarma erau bune” este falsa si cinica in acelasi timp. Falsa pentru ca nu se bazeaza pe stiinta, ci pe ”va spun”. Un laborator acreditat international din Cehia, cel de la Chemila, a transat stiintific chestiunea: toti dezinfectantii Hexi analizati vreme de luni de zile nu erau eficienti conform ceea ce scria pe eticheta si ceea ce ar fi trebuit sa omoare (bacterii, funghi...)! In al doilea rind, afirmatia dvs. este cinica pentru ca ea nu tine cont de suferinta a sute de mii de familii afectate de infectiile nosocomiale subraportate, intretinute de fenomene precum Hexi Pharma sau aprovizionari dupa ureche, precum arata raportul pe care-l publicam azi. Multumim!
Ciprian • 1 august 2018, 10:41
Aceasta este doar o confirmare, se știa că așa se petrec lucrurile. Câte persoane nu au pățit-o în spitalele din România, nu s-au internat pentru anumite afecțiuni, care nu prezentau pericole de deces și totuși, nu s-au mai întors niciodată acasă, murind din pricina bacteriilor contactate. Extrapolând, putem spune că, simpla internare într-un spital din România este o loterie, neștiindu-se dacă mai scapi cu viață sau nu. Trist, dar adevărat! Ăstai sistemul nostru sanitar, situație similară cu a celorlalte domenii de activitate.
Andrei F • 1 august 2018, 11:15
Oglinda-oglinjoara cine era ministru al Sanatatii in 2016?Cine a fost Ministru al Sanatatii si la sfarsitul anului a dat din banii Sanatatii inapoi la Finante desi a spus presei ca nu si nu?...Daca-mi aduc aminte ...ministrul Voiculescu chiar a dat un act privind infectiile intraspitalicesti!Nu trebuia sa urmareasca daca se respecta?Si asta se intampla intr-un spital din Bucuresti ,adica acolo langa el dupa scandalul Colectiv ?Deci nu se poate decat sa nu credem acest raport cerut de un ministru PSD...Altfel...daca in cazul Colectiv ministrul Banicioiu este pus la zid eu zic ca lui Voiculescu sa-i facem o statuie!E de-al nostru!!!
Bogdan • 1 august 2018, 12:11
Ar fi interesant un mic experiment: sa se observe la o iesire de spital( luam ca exemplu S. Militar din Bucuresti), cati angajati ai spitalului se duc la magazine, la farmacie etc.., imbracati cu haine de spital. Sunt incaltati cu saboti de uz medical.Aceleasi persoane, se plimba echipate in acelasi mod prin curtea spitalului, printre sectii. Chiar si un asemenea mod de comportament spune mult despre cum isi fac datoria. Iar exemplele pot continua. Cu manifestari la fel de iresponsabile de conduita. Cu alte spitale in care se petrec lucrurile la fel. Salariile celor 100.000 de angajati din sanatate s-au modificat. Insa atitudinea lor - fara a generaliza- fata de pacient a ramas neschimbata. E adevarat, poate fiecare din noi poate da exemplu de personal din domeniul medical care isi face treaba in mod exemplar. Dar majoritatea lor, duc mai departe aceeasi lipsa de empatie cu pacientul, aceeasi indolenta ridicata la rang de lege... Cu stima,
Georgiana • 1 august 2018, 12:14
@ateu...știu ce vb..m.am operat în februarie și la 9 luni după operație am făcut analizele..atunci am descoperit hepatita..care are cam 6 luni perioada de incubație de.abia apoi iese la analize...nu le.am făcut la o săptămână de la operație...medicii la care am fost apoi(Nu sunt puțini)...mi.au spus că de acolo am luat.o 100%...pentru ca la momentul operației nu o aveam conform analizelor făcute...între timp nu am mers la dentist...manichiură sau etc...
rcion • 1 august 2018, 12:21
buna ziua!ma numesc roman ileana,domiciliata in ploiesti,*** si va relatez urmatoarele. in ziua de 29 iulie 2018,sotul meu,roman ion,a acuzat dureri mari in partea dreapta.cu aceste dureri,ne-am prezentat in jurul orei 13 la spitalul judetean ploiesti-serv.UPU.in jurul orei 17.30 sotul meu a fost preluat pentru investigatii la dna dr.visinoiu.i s-a facut o echografie,rezultatul-suspiciune de apendicita. apoi,in jurul orei 22 a fost trimis spre evaluare la chirurgie.acolo a intalnit un medic cu numele drilea eugen-asa scrie pe parafa care a avut un comportament NEDEMN PENTRU UN MEDIC-de genul ca ce te-a trimis la mine?nu e caz de chirurgie?ca ce?ai facut tu in viata ta o investigatie?etc,cu discutii si cu dna dr visoiu,ca de ce?l-a trimis la el si a scris in fisa ca nu e necesar CT,a pus parafa si sustinea ca nu e problema chirurgicala.voia sa facem endoscopie la un alt spital.dupa aceea,dna dr visinoiu i-a dat trimitere sotului meu pentru un CT SI VERDICTUL A FOST APENDICITA ACUTA!Asta se intampal la ora 23.00 si Sotul meu a refuzat internarea avand in vedere atitudinea doctorului in timpul investigatiilor.AM PLECAT APOI IN BUCURESTI SI LA ORA 1.00 IN ZIUA DE 30 IULIE AM AJUNS LA REGINA MARIA SI LA 7.00 A INTRAT urgent LA OPERATIE.TOATE ACESTEA SE POT DOVEDI CU ACTE MEDICALE,ACTE CARE SUNT LA SPIT.JUDETEAN.VA INTRB.O APENDICITA ACUTA,ESTE CAZ DE ASTEPTAT 10 ORE FARA SA IA CINEVA O MASURA?SA STAI PE SALILE SPITALULUI SI SA ASTEPTI?CUM ESTE POSIBIL SA TE PREZINTI CU DURERI PUTERNICE SI SA ASTEPTI ATATEA ORE SA TE VADA UN MEDIC!
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
carutasul • 1 august 2018, 13:04
Analiza pare serioasa ,dar fara folos pacientilor ea venind pe fondul foaie verde foi de pix . Asta atata vreme cat raportul inaintat ministrului nu stim cum va fi tratat d-na ministru fiind economist . Spun asta pentru ca nu cred ca de aici va pleca vreun remediu,medicament pentru o persoana infectata si care trebuie tratata ,deci salvata .Ministrul pe fondul saraciei ,incompetentei cu toata asa zisa autoritate nu poate dicta o achizitie medicala imediata si eficienta din cauza lipsei de contingența cu medicina .
Cosmin • 1 august 2018, 14:38
@Cosmin : genul acesta de afirmatie: ”Va spun ca in foarte mare proportie dezinfectantele Pfarma erau bune” este falsa si cinica in acelasi timp. Falsa pentru ca nu se bazeaza pe stiinta, ci pe ”va spun”. Cind am sus "va spun", am vorbit despre lucruri care le stiu bune, am vechimea dvoastra in jurnalism , dar intre bolnavi si ...in sali de operatie. Se fac si analize locale,in laboratoarele spitalelor si la sanepid,care pot detecta- ca nu e greu- germenii rezistenti, eu despre astea vorbesc, nu despre laboratoare de aiurea, care lucreaza "la solicitatea DNA", in cazuri...de criza. Vorbiti de cinism,..tocmai Dvoastra...Tineti minte ce va spun : exista extrem de putine spitale in lume, in care sa nu existe infectii intraspitalicesti. acolo, pentru a se face "medicina...la varf" se cheltuie enorm, ca nu iti poti permite sa distrugi un transplant ( de exemplu) cu o bacterie de spital, si acolo jurnalisti (,,ca Dvoastra..) nu pot intra in spitale cind si cum vor). Deci ori nu mai facem medicina ca nu avem spitale noi si bani de dezinfectante superioare si medicamente esentiale, ori, incercam sa facem...ce putem. Nu este cazul la noi, priviti prea simplist si partizan lucrurile, prin prisma audientei si a dorintei de "celebritate", va urmaresc de mult, va cam stiu.... E ca la autostrazi dle Tolontan, in Romania e ca in Romania, nu este ca in strainatate,desi lucreaza...firme straine, (...sic...), dar noi devenim "originali", pretentiosi si fuduli,.. ca "noi sintem romani".... Rezultatul exelent in medicina necesita cheltuieli similare ca in West.La aceleasi metode, aceleasi medicamente, (cind exista),aceleasi investigatii, aceleasi proceduri, aceiasi instruire,noi nu putem adauga calitatea constructiei spitalului si plata personalului (ca in Romania salariile sint sub 25% ca in West), dar vrem rezultate ca in West. Nu se poate ..! La fel ca la fotbal dle Tolonta, FCSB nu poate avea calibrul- adica jocul si pretentiile- celor ce joaca ...constant in Grupele CL, ca...nu se poate. dar, dvoastra ii *** cu "saracii pacienti", cu medicii criminali", cu ..etc. Adevarul, sa va dau un exemplu recent , din sport, este ca si la actualul "Derby" FCSB-Dinamo. Acesta a fost spectaculor,dar cu 2 echipe ...slabe, dezorganizate in structuri ( comparabil,...cu Westul), specialistul nu poate fi jurat doar de spectacolul "prin ecolutia scorului, se uita si la joc, la organizare, la prestatie si realizari. Deci pot exista mari succese si in medicina romaneasca, dar nu constant, nu la toate cazurile, si mai ales nu cu "lucratura" romaneasca. A distruge e simplu, nu mai pui nimic in loc. S-au cumparat de catre straini ( cu promisiunea , generoasa ca : se vor dezvolta, vor produce, mai mult, mai bine, etc) combinate, fabrici, ferme etc- pentru ca ulterior sa fie distruse, ca provocau concurenta, azi luam de la straini, carne, bere, zahar,medicamente, etc, dar...la pretul impus de ei !. Asta produceti si Dvoastra,..de multe ori, distrugerea increderii in institutii romanesti. Stiu ca nu va place ce spun, ca de aia ... " sint cinic". probabil ma veti bana...ca asa e moda.
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Gogu • 1 august 2018, 14:41
Atitudine a personalului medical nu a fost si nu va fi schimbata de cresterea salariiilor. Masura a fost una politica , populista si fara efecte pozitive pentru pacienti .Mai mult pentru ca bugetele spitalelor nu au fost crescute corespunzator, pentru a acoperii salariile marite, banii pentru dezinfectanti, proceduri de sterilizare etc, au ajuns in salarii .
Cătălin Tolontan • 1 august 2018, 14:42
@Gogu: cresterea salariilor era si este in continuare necesara. Dar ea trebuie corelata cu mecanisme care sa sporeasca responsabilitatea. E mult de lucru in Romania, dar munca asta n-o face nimeni pentru noi.
Hipocrat • 1 august 2018, 15:06
tote spitalele se pot dezinfecta zilnic si foarte ieftin c hipocloritul de sodiu (bleach care albeste si rufele) in SUA cele mai contaminate saloane sau sali de operatie (de obicei in care au fost pacienti cu clostridium dificle se dezinfecteaza NUMAI cu hipoclorit si nu cu alte dezinfectante). am facut socotelile si daca se cumpara hipocloritul din romania en gros ( https://www.bizoo.ro/firma/martigroup/vanzare/13706583/hipoclorit-de-sodiu ) este aproape gratis . spiatelele care nu foloesdc acest produs sint vinivate de genocid dupa opinia mea. vezi mai jos si ce se intimpla in SUA https://www.youtube.com/watch?v=6PRomd6_HF0
Hipocrat • 1 august 2018, 15:10
pentru cine nu a vazut, dexinfectarea in SUA https://www.youtube.com/watch?v=6PRomd6_HF0
Cosmin • 1 august 2018, 15:38
Spre informarea dli Tolontan. Aici inchei interventia mea pe acest subiect. https://www.stiripesurse.ro/situa-ie-de-criza-intr-un-spital-important-chirurgii-nu-mai-au-anestezic-i-nu-pot-opera_1280765.html
Ana • 1 august 2018, 22:29
Manager in 2017 a fost o doamna Oancea..pusă de fostul ministru Bodog? Nici in 2017 nu s-au cumpărat dezinfectanți?
bg • 2 august 2018, 9:53
INCA SE MINTE! Desi reglementari exista, unii manageri de spital continua sa ignore problema prevenirii si combaterii infectiilor nosocomiale si efectiv nu le raporteaza. Cum va explicati ca in spitalele din Europa, cu toate conditiile, inf. nosocomiale sunt in jur de 9%, iar la noi abia au ajuns la 1,4% dupa cazul Colectiv? Cum va explicati ca sunt spitale in Romania care raporteaza inf. nosocomiale zero? Se sfideaza stiinta medicala sau este INCONSTIENTA profesionala? Nu poti sa ai conditii modeste, lipsa de personal sau personal prost pregatit (9 din 10 asistenti medicali nu stiu sa se spele corect pe maini), sa te confrunti cu lipsuri financiare, materiale si sa nu ai infectii nosocomiale. Daca raportarea ar fi pe bune cred ca am avea 30 -50% infectii nosocomiale in unele spitale. Mai bine ne-am gandi la CAUZE decat sa inventam JUSTIFICARI...Cineva spunea:" Eroarea este umana, dar INACTIUNEA in vederea prevenirii sau depistarii ei este de NEIERTAT".
Luca • 3 august 2018, 6:58
Sunt foarte curios unde isi opereaza acesti medici rudele ... unde isi opereaza fostii ministrii ai sanatatii neamurile ...
Florin • 5 august 2018, 17:12
Raportul de audit este in proiect si este pe masa sefului structurii de audit, dl. Constantinescu, care il tine ascuns de peste 4 luni de zile. Aceeasi practica o are si la alte constatari si rapoarte de audit, avand relatii de prietenie stranse cu unii manageri de spitale. Ministra l a primit, raportul, dupa ce l a luat la intrebari pe Constantinescu. Mai sunt proiecte de rapoarte la fel, care zac la Constantinescu, la nevoie pot fi comunicate
pacientuedevina • 8 august 2018, 13:09
Bravo, Florin! Acesta este adevarul: cauza reala a dezastrului si calcarii in piciore a drepturilor pacientilor este chiar ministrul sanatatii care patroneaza musamalizarile. Voi repeta la nesfarsit: SINGURA solutie viabila si eficienta este inundarea cu procese deschise de cetateni impotriva spitalelor publice si a ministerului (ne)sanatatii! Nu uitati, mafia, minciuna infatuata si manipularea medicala se teme de un SINGUR lucru: de judecatori! Este vina majora a tuturor victimelor care nu i-au dat in judecata, si astfel au incurajat continuarea mortilor evitabile din spitale. Deci, treceti la tragerea la raspundere in instanta, restul sunt gargare, iluzii si prostirea cetatenilor
pacientuedevina • 8 august 2018, 13:16
Nu inteleg, domnule Tolontan, de ce contribuiti la punerea batistei pe tambal, in cazul revoltator al Georgianei, refuzand sa solicitati raportul Corpului de control al MS, desi aveti acest drept la accesul la informatie de interes public. Pe cine menajati?