„Aceasta nu este o infruntare intre bogatie si saracie. Nu, aceasta este o batalie intre fanatici care cred ca scopul scuza mijloacele si noi, ceilalti, care credem ca viata este un scop, nu un mijloc. E o lupta intre cei care cred ca dreptatea -indiferent ce inteleg ei prin asta – este mai importanta decit viata si acei dintre noi care cred ca viata este mai presus de multe alte valori, convingeri sau credinte”.
sâmbătă, 31 martie 2007, 9:04
„Aceasta nu este o infruntare intre bogatie si saracie. Nu, aceasta este o batalie intre fanatici care cred ca scopul scuza mijloacele si noi, ceilalti, care credem ca viata este un scop, nu un mijloc. E o lupta intre cei care cred ca dreptatea -indiferent ce inteleg ei prin asta – este mai importanta decit viata si acei dintre noi care cred ca viata este mai presus de multe alte valori, convingeri sau credinte”.
„Este vorba de stravechea infruntare dintre fanatism si pragmatism. Dintre fanatism si pluralism. Dintre fanatism si toleranta. Ceea ce s-a intimplat pe 11 septembrie nu a avut de-a face cu problema daca America este buna sau rea, daca este sau nu hidos capitalismul, sau daca globalizarea ar trebui sa inceteze. Acolo a fost ideea fanatica tipica: daca eu cred ca un lucru este rau, il nimicesc, impreuna cu tot ce e in jur”
Doamnelor si domnilor, l-ati citit pe Amos Oz, probabil cel mai cunoscut scriitor israelian contemporan. Humanitas a strins citeva dintre eseurile si interviurile sale, inclusiv acesta, „Cum sa lecuiesti un fanatic”. Uitati de islamism, capitalism, religie, evrei si arabi! Cartea discuta despre altceva.
„Fanatismul este mai vechi decit islamismul, decit crestinismul, decit orice stat sau guvern sau sistem politic. Fanatismul este, din pacate, o componenta omniprezenta a firii omenesti, o gena maligna”
Preocupat, calm si amuzat, Amos Oz alcatuieste si reteta, in calitate de „expert in fanatism comparat”. De pilda, imaginatia. „Un om capabil sa-si imagineze care vor fi consecintele ideilor sale isi poate pierde un strop de fanatism”, crede scriitorul, recomandind lecturi, pentru ameliorare. Pentru ca vindecarea garantata nu exista.
prima • 31 martie 2007, 9:25
Interesant
Cătălin Tolontan • 31 martie 2007, 9:32
prima: merita, e si subtire si accesibila 15 RON 🙂
George • 31 martie 2007, 10:35
hai ca daca tot nu esti cuminte cu astfel de subiecte , ( macar acesta se prezinta mai interesant) sa scriu si eu aici ca poate fi o analogie la fanatismul suporterilor .
Ceea ce se prezinta ca fanatism este daunator celor din jur dar trebuie spus si reversul .. pentru asta tot un citat mai Tolo :
„Un teolog definea iadul drept un spaţiu caracterizat nu prin ură, ci prin absenţa totală a oricărui sentiment.”
deci intre fanatism si lipsa oricarui sentiment este un echilibru , pe care fff putini oameni pot sa il incerce sa il aibe .
echilibrul acesta lipseste cel mai mult laturii umane ca geneza .. el este binele .. fanatismul sau reversul lui sunt maligne ..
Hai Romania 🙂
Cătălin Tolontan • 31 martie 2007, 14:33
george: adica ne permitem subiecte extra sport ? 🙂 nu e rau 🙂
DEDE • 31 martie 2007, 14:52
Greu sa lecuiesti un fanatic.Exista o solutie, dar e extremista.
http://dedes.wordpress.com
George • 31 martie 2007, 16:03
eu imi permit subiecte extra sport dar macar in adiacenta lor sa prindem putin sfera sportiva , fanatismul trebuia abordat mai mult cand simpaticii italieni au excaladat putin scara sentimentelor acolo la Catania .
poate ar trebui sa subliniem si aportul excelent pe care fanatismul il aduce laturii umane ( da – fanatismul are mult laturi bune ) .
eu nu ti-am reprosat lipsa de idei coerente aici , ci articolul precedent care pare scris ca sa va laudati voi – iar noi cititorii ce sa facem ? sa va luam de modele in viata ?
eu va apreciez mai mult decat pe prosport ( scapati de ianitoaia si de buzarin si de maria ) restul tu cu adrian georgescu si cu geambasu imi sunteti simpatici .. restul imi sunt indiferenti , deci macar de asta sa fiti fericiti – caci sunt un om pretentios . si asta ar trebui sa te bucure mai mult decat un premiu pentru formatul revistei .. sa fim seriosi ..
Cătălin Tolontan • 1 aprilie 2007, 17:19
george: da, fanatismul are si laturi bune. de pild: niciodata nu vom renunta la unul dintre cei pe care i-ai numit 🙂