joi, 5 aprilie 2018, 6:58
Bujor Florescu (indicat de săgeată, încercuit), fost adjunct la „Doi ș-un sfert” (2009-2011), fișat în Dosarul „Shanghai”, a fost identificat de Gazetă în două fotografii realizate de Libertatea, respectiv Mediafax la inaugurarea China Town, luând loc la două rânduri în spatele lui Wang Yan (dreapta)
Investigație de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan
Ca la orele de sport ale copilăriei, să inspirăm adânc și să expirăm.
14 ofițeri români au fost monitorizați de DIICOT în cazul prostituției infantile coordonate de Mihai și Wang
Citiți, vă rugăm, reacțiile oficiale ale statului român de la finalul articolului!
Pe rând, autoritățile și companiile statului tac, ascund ce favoruri i-au acordat lui Wang și se declară iritate de ceea ce scriem.
Cupru Min și-a compus chiar un aer amenințător în comunicatul său către ziar!
”Prin articolul în care afirmați că un mafiot chinez are contract pe 100% din producția de cupru a României generați îndoieli asupra reputației și imaginii publice a societății Cupru Min. Astfel, riscați să afectați interesele comerciale ale companiei și, implicit, ale statului român și să deteriorați relația contractuală cu clientul nostru – mai ales că ați devoalat detalii ale unui contract confidențial, sub pretextul interesului public/jurnalistic”.
Afectăm ”interesele statului”.
Nu rețeaua pedofilă de la ”Shanghai” le afectează, nu prezența lui Wang Yan între granițele României, nu un mafiot în curtea și în contractele Cupru Min afectează statul, nu polițiștii și comisarii de Gardă care-i protejează pe chinezi, ci faptul că acum le cunoașteți, asta afectează!
Inspirați și expirați.
După ce în 2013 pierde cetățenia română, Alexandru Ioan își retrage, în februarie 2014, ultima cale de atac în justiție.
Povestea arată ca o renunțare venită în urma unei negocieri de culise.
”Pericolul la siguranța națională” căzuse la înțelegere cu statul român, care îi oferă, în schimb, un drept de ședere pe teritoriul țării pe cinci ani de zile.
Până în 2019!
Ziarul a cerut informații de la Direcția de Pașapoarte, Poliția de Frontieră și Inspectoratul General pentru Imigrări.
Cum de s-a întors în România fostul Alexandru Ioan, actualul Wang?
Cine l-a girat pe cel considerat ”parte a unei organizații care a comis fapte împotriva siguranței naționale”?
Pașapoartele și Frontiera ne-au trimis la Imigrări, ”pentru că ei se ocupă de cetățenii străini cu drept de ședere în România”.
Cu alte cuvinte, vedeți că acolo e problema!
Inspectoratul General pentru Imigrări a răspuns.
Vedeți-vă de treaba voastră!, asta a spus, în esență. Inspectoratul nu a explicat prezența lui Wang în țară, considerând că aceasta nu e o informație publică.
Are dreptate IGI. De ce ar fi public un pericol public?!
Exact așa au răspuns DIICOT și Inspecția Judiciară când i-am întrebat cine a clasat cazul rețelei de la Shanghai, dosar în care apărea și Wang, alături de ofițeri români corupți.
Numai că, atunci când se apără pe sine, instituțiile aruncă vina unele pe altele.
Cupru Min dezvăluie într-un comunicat de acum câteva zile că Wang a prezentat documente legale de ședere în România până în 2019.
”Chinezul avea un permis de ședere pe cinci ani. Nu e vina noastră, cum poate statul să-i dea permis după ce i-a retras cetățenia?”, a detaliat ieri un oficial al companiei din Abrud.
La rându-i Cupru Min e sub asediul informațiilor dinspre Ministerul Economiei, unde lucrurile fierb.
Nicolae Turdean, fostul director de la Cupru Min, a declarat pentru ziar, și aveți azi înregistrarea acelor părți din dialog, că Wang Yan și ceilalți de la Merlion au luat acordul Ministerului Economiei ca să viziteze întreprinderea de la Roșia Poeni.
”Au cerut și au primit aprobarea de la Structura de Securitate a minsterului”, pretinde Turdean.
Dar, în răspunsul trimis ziarului, Ministerul Economiei îl contrazice în mod oficial pe directorul care a semnat contractul.
”Referitor la solicitarea dumneavoastră din data de 3 aprilie 2018, formulată în virtutea Legii 544/2001, a liberului acces la informațiile de interes public, vă comunicăm următoarele:
Din datele înregistrate la Compartimentul Informații Clasificate din cadrul Ministerului Economiei, rezultă că nu s-a solicitat în cursul anului 2017 acces pentru reprezentanți ai firmei Mercuria Merlion Resources Holdings Limited la Cupru Min”.
Ministerul spune ceva foarte grav și la adresa lui Turdean, dar și la adresa statului.
E clar că numele lui Wang Yan fusese albit.
Dar bulgărele se rostogolește. După ce ziaristul Radu Ciobotea a insistat îndelung, în Opinia Transilvană, pe situația de la Cupru Min, în aceste zile informațiile se dezgheață rapid.
Hotnews a primit confirmări despre minciunile conducerii Cupru Min, iar știripesurse.ro a făcut rost de un document în care directorul Cupru Min raportează o vizită a lui Wang, după ce n-a avut aprobarea să-l primească!
Wang a fost, evident, la Cupru Min și în 2017, când ministerul spune că n-a fost nimeni de la Merlion!
Ne-am obișnuit ca statul să mintă sau să-i convină să nu aibă informații când e vorba de rețeaua de mafioți de la salonul de masaj ”Shanghai”.
De două ori figurează oficial Wang Yan în exploatarea strategică de la Roșia Poeni, pe 5 și 18 septembrie 2017.
Însă aceste vizite apar, la Structura de Securitate a Ministerului Economiei, ca fiind făcute de Wang în numele altor firme, nu pentru Merlion.
10 milioane de euro în doi ani câștigă, conform companiei, Cupru Min din contractul cu Merlion față de contractul anterior
O companie s-a recomandat drept canadiană și alta ca australiană, potrivit informațiilor din interiorul ministerului.
De-a v-ați ascunselea cu statul român!
Cum e posibil un astfel de joc al oglinzilor?
Toate aceste iluzii sunt nu doar posibile, ci obligatorii.
Altfel Wang Yan nu ar fi putut comite în România extorcarea propriilor compatrioți, vulnerabilizarea poliției române și bătaia de joc la adresa tuturor.
E în fabrică, nu e în fabrică, e în țară, nu e în țară, e periculos pentru statul român și e, în același timp, cel mai bun prieten al statului român.
Zeci de ofițeri români l-au ajutat.
Un singur exemplu.
Șeful de poliție Bujor Florescu a fost numit de Vasile Blaga adjunct la DGIPI, serviciul secret al MAI, în 2009.
Apropiat al rețelei de chinezi pedofili, fișat de SRI și de DIICOT în 2005, Florescu a avansat în funcții importante din MAI.
În 2011 șeful de poliție apare în vecinătatea lui Wang la lansarea China Town, unde e înregistrată de fapt compania Mercuria Resources – versiunea română, Mercuria fiind firma mamă a lui Merlion, versiunea românească.
Știți ce era Bujor Florescu atunci?
Unul dintre boșii Direcției Management Operational din MAI, sub Traian Igaș. Direcția nu era o structură operativă, dar avea un rol strategic important în arhitectura Ministerului de Interne.
Printre altele, Bujor Florescu se ocupa de ”gestionarea documentelor specifice care vizează activitatea CSAT”.
Acest om este angajat, imediat ce iese la pensie, în 2011, de către Wang Yan.
Despre acest nivel de influență vorbim. Premieri, ambasadori, directori de companii strategice, generali SRI, fratele șefului SIE, toți erau pe lista amicilor lui Wang și a lui Mihai!
Dar, vorba Consiliului de Administrație furios al Cupru Min, condus de Radu Coșarcă, păcat că ziariștii ”afectează interesele statului”.
Răspuns Direcția Generală Pașapoarte
Răspuns Inspectoratul General Pentru Imigrări
CUPRINS: Toate capitolele din investigația GSP în cazul „Shanghai”
Chalex • 5 aprilie 2018, 7:20
Iata in ce tara traim! Tara in care un mafiot strain are mai multe drepturi si facilitati decat un cetatean roman, onest si platitor de taxe si impozite la timp. Totul a pornit de la Magureanu si iliescu, cei care au pus bazele Noii Securitati, Serviciu care a pentrat toate sectoarele vietii sociale, politice si economice, transformand tara intr-o anexa a acestuia, un fel de "Gospodarie de Partid" sui-generis, menita a imbogati pe toti cei care au fost, sunt sau vor fi angajati in acest Serviciu. Securitatea nationala este o notiune aproximativa cand in joc sunt colosale afaceri banesti, inavutire peste noapte, spolierea bogatiilor tarii si transformarea romanului de rand intr-un simplu spectator la distrugerea sistematica a tarii si a notiunii de patriotism.
Tavi • 5 aprilie 2018, 7:32
Chapeau. Luptati in continuare...
Bucur • 5 aprilie 2018, 7:35
Nu inteleg ce vreti sa dovediti cu toate aceste documente! Nu-l incrimineaza cu nimic pe acest om. Ba, dimpotriva! Omul sta legal, dovedesc hartiile, iar despre acest contract cu CupruMin scrie foarte clar ca nu este decat imputernicit! Veniti cu dovezi serioase la ce afirmati, nu sta nimic In picioare !
Cătălin Tolontan • 5 aprilie 2018, 7:40
@Bucur: la finalul textului exista un link catre toate articolele din aceasta investigatie. "Omul care n-a facut nimic" a pierdut cetatenia romana, in fata unei instante, Tribunalul Buicuresti, pentru fapte grave la adresa sigurantei nationale. In al doilea rind, in dosarul Shanghai el apare drept cel care, impreuna cu alti capi ai retelei, trimitea batausi sau politisti (alternativ) la compatriotii sai chinezi, le lua 10.000 - 15.000 de dolari fiecaruia ca sa-i lase in pace si impartea banii cu politistii. Cam asta, si multe altele, care apar in dosar, facea "Omul care n-a facut nimic".
o • 5 aprilie 2018, 8:17
statul mafiot roman se intelege de minune cu mafiotul Wang
Luca • 5 aprilie 2018, 8:23
Radu Cosarca este numit politic ? Sau are competente in domeniul minier ? Ciudat ca transmite comunicate de acest gen , el care are experienta bogata in jurnalism .
ducu • 5 aprilie 2018, 8:26
Din pacate A.Nastase doarme linistit... Si se inscrie pe lista celor care vor sa salveze pe...Dinamo!?? Mai puneti-i intrebari pana nu se descarca iar pistolul...
bg • 5 aprilie 2018, 9:31
Interesele statului roman au fost afectate consecvent, permanent, etapa cu etapa din 1990 si pana in prezent. De catre cine? Politicieni, functionari din ministere, ofiteri din inst. de forta, etc...Nicio tara fosta comunista nu si-a distrus economia in totalitate asa cum s-a intamplat la noi. Uitati-va la Cehia, Polonia, Ungaria care au produse indigene pe piata. La noi, nicio ramura industriala si agricola nu a ramas in picioare: nici inds. usoara, nici cea de prelucrare, nici inds. constr. de masini, etc...Forta de munca bine pregatita exista, companiile trebuiau retehnologizate, dar nu s-a dorit. Interesul personal a fost pus mai presus decat cel national. Am devenit o tara furnizoare de materii prime si guvernantii se lauda cu asta: exportam grau, animale vii, zacaminte... Sa nu mai dam vina pe cei in exterior ca ce-si face romanul cu mana lui este lucru manual...Dupa 1990, in locul firmelor de prestigiu din occident (care nu dadeau mita) au fost preferati mici investitori turci, arabi, chinezi care au venit in Romania cu 100$ si au deschis afaceri. S-a pornit gresit si acum cu o economie construita gresit si cu patroni obisnuiti sa practice evaziunea fiscala este greu sa schimbi cursul. Cine vrei sa-si faca politica economica (d-l Andrusca)? Intr-o economie globalizata, interesele nationale nu vor fi niciodata aparate de altii...
gabriel valeriu • 5 aprilie 2018, 9:36
Statul roman a colaborat foarte bine si cu Carlos Sacalul in vremea lui de glorie, si-au facut servicii reciproc avantajoase. Acum statul roman putred de corupt colaboreaza cu mafioti chinezi pe care-i lasa sa-i terorizeze cetatenii, sa-i exploateze sexual, sa-i stoarca de bani si sa aiba acces la resurse strategice de interes national. Acum e si mai clar de ce, periodic, Olanda si Germania refuza accesul Romaniei in spatiul Schengen: nu poti include un stat mafiot in clubul celor care circula liber pentru ca va compromite siguranta intregului spatiu.
fancraiova • 5 aprilie 2018, 9:37
*** *** . Bravo echipei si aveti grija de voi , oricum caté dezvaluiri ati face mafia merge inainte si chiar créd nu-i afecteaza tare mult
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Marian • 5 aprilie 2018, 10:19
Ce frumos e dreptul la replica de la CUPRUMIN. 2 pagini de anonimitate. Chiar nu si-a dorit nimeni sa isi asume cu nume si prenume dreptul la replica? Au zis ca e mai oportun sa o semneze cu totii si sa o dea anonima. Caragiale ar fi gelos pe statul roman al anului 2018.
Geo • 5 aprilie 2018, 10:59
Cum înţelegeţi afirmaţiile Cuprumin: spune în primele paragrafe de oportunitatea contractului, că aduce în următorii 2 ani un venit de 10 mil. USD, iar la final "Merlion Resources se obligă, sub sancțiunea încetării contractului, să preia o cantitate minimă lunară, în valoare de 5 milioane USD." Dacă ia lunar de 5 milioane, de ce venitul după 24 de luni este de doar 10 milioane...?
Cătălin Tolontan • 5 aprilie 2018, 11:00
@Geo: e vorba despre un venit suplimentar, asta a vrut sa spuna Cupru Min, nu de intreaga cifra de afaceri. Suplimentar fata de contractul anterior.
Cornel • 5 aprilie 2018, 11:09
Nici Batman nu ne mai salveaza din increngatura asta!!! Orasul lui parca e mai cuminte fata de ce se intampla in Romania :-( Speranta moare ultima dar astia au tabarat cu arme de distrugere in masa pe ea!!!
Urod • 5 aprilie 2018, 11:23
Asa a fost în tara asta după ' 89....strainii au avut acces înaintea românilor la resurse sau la diferite afaceri care erau cu profit mare. Cazul Schweighofer este și mai elocvent, care a falimentat pe toți romanii aflați în acest domeniu de activitate, care a închis peste 150 de mii de locuri de munca pt oamenii din acele zone și care va duce la dispariția în timp la zeci sau sute de sate aflate în zona de munte (vor dispare pt ca oamenii nu mai au din ce trai în zonele respective și vor pleca). Aceste crime sunt făptuite în primul rand de ROMÂNI, nu de străini... Străinii vin și corup dar adevărații făptași sunt românii. În cazul de fata, fără sa fie o scuza pt autorități, este vorba de minereu.... O afacere în care probabil nu era implicat nici un român... Dar în cazul Schweighofer, unde erau implicați zeci de mii de patroni romani și care aveau fiecare câte 20- 25 de locuri de munca pt români, în zone în care nu poți sa faci altceva ( ca doar nu toți ne naștem la București), au fost nevoiți să-și închidă afacerile, unii recurgând la gesturi suicidale din cauza creditelor care nu au mai putut sa fie achitate. Alexandru Dima de la ProTV care a crezut ca a descoperit America, de fapt a facut jocurile perfect pt acest austriac... O sa spuneți ca l-a atacat pe Schweighofer... Da la atacat( ca doar nu putea fi omis din așa zisa ancheta) dar atacurile la adresa lui s-au transformat in introducerea unor reguli în exploatare lemnului care a lovit crunt în agenții economici români. Va plăti cineva pt asta?!!!.... Niciodată... SA MAI SPUN CA AUSTRIACUL A FOST BENEFICIARUL UNUI CONTRACT ÎN CARE 25%-30% DIN MASA LEMNOASA A TARII, DE CEA MAI BUNA CALITATE, EL O CUMPĂRA DIRECT FĂRĂ LICITAȚIE...?!!!!!!.... De ce te mai miri ca acest chinez, face ce vrea în România?!!!... Am spus de o mie de ori, dacă nu se schimba legile, în care sa se dea pedepse de zeci de ani pt trădare de țară, nu se va schinb nimic... Cum sa oprești asemenea corupție cu 2-3 ani de pușcărie?!!!!.... Nu fi naiv Cătălin sa crezi ca poți sa schimbi ceva cu asemenea legi... Sunt milioane în joc, pt 2-3 ani de vacanta (pușcărie) se găsesc o grămadă de oameni sa se bage în asemenea aranjamente... Pe lângă aceste anchete, lupta sa se schimbe și legile, altfel nu rezolvi nimic...
Urod • 5 aprilie 2018, 11:28
@Catalin Tolontan... Te rig sa su răbdare sa citești postarea mea... Știu ca e lunga dar merita... Și i-a aminte la ce ți-am scris în final... Schimbarea legilor în altele mult mai dure, vor limita asemenea acte... Nu vor dispare poate cu totul, dar cu siguranță vor fi într-o limita europeana... Corupție este peste tot dar nicăieri nu este ca la noi....
Radu Radu • 5 aprilie 2018, 11:55
La omologarea rezervelor geologice de minereuri cuprifere pentru zacamantul Rosia Poieni - de catre ANRM, au fost luate in calcul (adica evaluate) urmatoarele metale: cupru, aur, argint si molibden; la care se adauga sulful. Deci in pretul final al concentratelor cuprifere vandute catre chinezi CUPRUMIN trebuie sa includa contravaloarea pentru fiecare din aceste elemente. Chestia cu continuturi mici de aur si argint coroborata cu secretul de serviciu permite sa fim mintiti si fraieriti pe fata!!!
Andrei F • 5 aprilie 2018, 12:03
Daca Cupru Min in raspunsul catre dumneavoastra va spune ca cetateanul chinez nu este actionar,nici reprezentant legal si nici parte din forul care ia deciziile la firma Merlion Resurces si ca a fost doar imputernicit atunci firma romaneasca Cupru Min ce vina are?Se mai poate afirma ca 100% productia de concentrat de cupru a Romaniei este data unui chinez cu probleme?Si de unde sa stie CUPRU MIN de cazul Sanghai?Are in obiectul de activitate activitati in ce priveste aplicarea legilor sau are ,,teava,, la informatiile serviciilor?Daca banii din problema Shanghai ar fi totusi introdusi pentru cumpararea concentratului de cupru,cum banii sunt platiti in avans de ce autoritatile care au in atributii confiscarea banilor negrii nu intervine?Pentru un flet ca mine asta inseamna ori ca cetateanul chinez nu mai are probleme din spate ori ca autoritatile romane nu poate sa-l lege de banii din Merlion.O alta problema ar fi ca acum faceti asocierea Mercuria -Merlion dar in convorbirea cu fostul director a fost vorba doar de Merlion.E ca si cum ai intreba un jucator de la Barcelona despre Trustul Intact si apoi sa intrebi despre GSP...Si inca o problema...daca cetateanul chinez a primit drept de rezidenta pentru 5 ani pentru ce sa i se fi acordat?Turism,urmarea cursurilor la o Universitate sau pentru afaceri?Eu vad un singur raspuns posibil...Cupru Min din toata increngatura are cele mai putine probleme in acest caz...Pot fi probleme in partea in care a informat Ministerul despre venirea chinezilor unde ba se spune ca nu a informat si apoi se spune in articol ca a informat...Dar astea sunt de mai mica gravitate...Putem sa si radem!Adica chinezul a luat fata unei firme din Voluntari si asta nu-i de bine?!Parca toate asocierile cu Voluntariul erau nocive!Adevarata problema este cine are curajul sa despleteasca problema pe lantul de mai sus de Cupru Min si totusi daca o sa piarda cineva din acest caz atunci o sa fie Cupru Min in primul rand,nu?
ticbis • 5 aprilie 2018, 12:10
Domnule Tolontan, din cate cunosc eu procedurile standard, orice cetatean strain care nu e cetatean al Uniunii Europene si nici al unei alte tari cu care Romania are parafate tratate bilaterale in acest sens, si nici nu dispune de un pasaport diplomatic, are nevoie de O VIZA pe pasaport pentru a putea intra legal in tara. Aceasta viza o poate primi NUMAI de la Ambasadele si Consulatele Romaniei ce functioneaza in tara al carei cetatean este. Daca ne aducem aminte, inainte de aderarea Romaniei la UE, romanii stateau la coada zile in sir pe la ambasadele si consulatele Greciei, Germaniei, Italiei, Frantei, etc ca sa obtina o viza pe pasaport pentru o excursie sau un concediu in tarile astea. Se completau formulare destul de stufoase, se atasau tot felul de documente, adeverinta de la locul de munca, adeverinta de salariu, copii ale actelor de proprietate, cazier judiciar, etc si, in final dadeai un interviu cu un oficial al ambasadei respective. Doar asa primeai viza pe pasaport! In cazul de fata, chinezul asta pierduse cetatenia romana, pasaport diplomatic nu avea, deci ca sa intre in tara avea nevoie de o viza pe pasaport de la una dintre Ambasadele sau Consulatele Romaniei ce functioneaza pe teritoriul Chinei. Un functionar roman din aceste institutii i-a dat-o pe propria raspundere sau a fost "stimulat" corespunzator sa aplice viza pe pasaportul individului. Cred ca aici trebuie sa cereti un punct de vedere si lamuriri oficiale: la Ministerul de Externe; acestia au inregistrata cererea de viza a chinezului, motivele acesteia, actele anexate si motivarea acordarii ei, semnatura celui ce i-a aprobat-o. Caracatita acestei afaceri de coruptie si mafie la nivel de stat de acolo incepe, de la ambasadele romanesti din China! Mai departe, odata intrat cu viza legala in tara, chinezul putea sa faca orice: sa ceara drept de sedere, sa ceara drept de munca, sa ceara imigrare, sa-si infiinteze firme si sa faca afaceri, etc. Problema, dupa mine, este ca acestui chinez, avand in vedere antecedentele sale de pericol pentru siguranta nationala si de acuzatii de crima organizata si de mafie transfrontaliera, nicio Ambasada si niciun Consulat Roman de pe teritoriul Chinei n-ar fi trebuit sa-i aplice viza de intrare in Romania, sub niciun motiv!!! Cred ca asta este punctul de unde ar trebui pornita investigatia dvs. Oricum, eu va felicit pe dvs si echipa pentru aceste dezvaluiri; asa afla si opinia publica cu ce se ocupa un stat corupt pana in maduva; va asigur de toata stima mea si va doresc putere si curaj pentru a duce investigatiile in acest caz pana la capat!
Stelu • 5 aprilie 2018, 12:38
***
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
me • 5 aprilie 2018, 13:05
Continuati cu munca de calitate pe care o faceti acum, sunteti ca o bula de oxigen in tot ce se intampla in aceasta tara. Totusi, nu pot sa nu ma amuz de situatie: Cupru Min trimite un raspuns f serios catre ... Gazeta Sporturilor! Ma duce cu gandul la 'Poate ne vedem la un meci amical de fotbal' :) Eterna si fascinanta Romanie.
Cătălin Tolontan • 5 aprilie 2018, 13:06
@me: uneori un meci de fotbal rezolva mai multe decat un drept la replica :-)
Bucur • 5 aprilie 2018, 13:34
Catalin Tolontan, sunt multe neconcordante in ceea ce priveste datele din articole. Si va dau doua exemple ce reies clar. 1. China Town nu a fost inaugurata In 2011, ci in 2010, asta la o simpla verificare pe net si 2. Wang nu a fost expulzat cum initial sustineati, ci i s-a retras cetatenia (ceea ce inseamna cu totul altceva!!!). Doar spun, mare atentie, pentru ca sunteti urmarit pe blog de multe persoane si daca nu reusiti sa dovediti ceea ce sustineti, va veti pierde creditul In fata cititorilor. Pe mine nu m-ati convins! Asa sa ne-ajute Dumnezeu!
Cătălin Tolontan • 5 aprilie 2018, 13:35
@Bucur: ”printr-o simpla cautare pe net” se obtin, uneori, date eronate. China Towna fost inaugurat oficial pe 19 iulie 2011, in prezenta lui Emil Boc si a ambasadorului chinez la Bucuresti. Am publicat in ultimele saptamini aceste imagini de la inaugurare. Am scris permanent despre pierderea cetateniei, retragerea ei. Daca am scris expulzare, a fost intr-adevar o eroare. Ca nu v-am convins, ne pare rau, dar nici nu vrem asta. Nu vrem sa convingem pe nimeni de nimic, oamenii se conving singuri.
ticbis • 5 aprilie 2018, 13:36
@Andrei F: Tovarasu'Andrei, partial iti dau dreptate; nu Cupru Min este vinovata pentru ca a intrat in negocieri de afaceri cu o firma reprezentata de un mafiot cunoscut si recunoscut de autoritatile romane. Cupru Min este o companie de stat, o institutie bugetara in subordinea unui minister al Guvernului Romaniei; are autoritatea de a incheia contracte ca partener de afaceri, insa abia dupa ce primeste avizul guvernamental din partea ministerului de care apartine. Guvernul l-a trimis pe chinez la Cupru Min si a avizat prin semnatura ministrului de resort aceasta afacere. Prin urmare, responsabilitatea faptului ca statul roman s-a asociat in afaceri cu mafia chineza revine in totalitate Guvernului Romaniei si institutiilor sale de securitate nationala. Asta defineste, in fapt, un stat mafiot! In acest caz, coruptia porneste de la varful statului Roman, cel care l-a trimis pe chinez la Cupru Min sa cumpere productia de minereu de cupru a tarii sub protectia totala a serviciilor de securitate romanesti ce, probabil, si-au primit partea lor ca sa inchida ochii; aia de la Cupru Min s-au ales, poate, ca sa nu puna intrebari suparatoare, doar cu niscaiva gadgeturi chinezesti sau cateva sedinte de "masaj" de relaxare prin localuri de gen "Shanghai"! :))) Vina evidenta in acest caz este a statului roman, in speta a guvernului tarii si a serviciilor aflate in slujba acestuia. Repet, aceasta idee din comentariul tau o impartasesc si eu; restul, nu! E o varza totala scrisa agramat si confuz, greu de descifrat. Citez: "de ce autoritatile care au in atributii confiscarea banilor negrii nu intervine?". Mai departe: "ori ca autoritatile romane nu poate sa-l lege de banii din Merlion." Pffffff... asa ceva... :))) Tovarase, bag seama ca nu iubesti deloc limba romana, nu-i asa???
Dan Petre • 5 aprilie 2018, 13:56
Cele mai bune ganduri acestor bravi oameni, din echipa domnului Tolontan. Felicitari, Mirela, Razvan, Catalin si tuturor curajosilor care va sprijina! Fiecare episod mai dezveleste cate un brat al sinistrei caracatite care tine strans de ani de zile aceasta tara... fie ca Domnul sa va apere de zvarcolirile ei! Bine-meritati admiratia, simpatia si solidaritatea unui popor intreg. Pentru mine insa cel mai trist este faptul ca, daca Doamne-fereste aceasta mafie transpartinica si transfrontaliera ar actiona impotriva voastra (a se vedea in cazul slovac al jurnalistul de investigaţie Jan Kuciak, asasinat in cel mai pur stil mafiot, impreuna cu logodnica sa ) poporul roman probabil nu ar fi in stare sa umple strazile in solidaritate cu voi... Pur si simplu parem incapabili de o revolta sustinuta, coerenta, tenace, care sa puna pe acest sistem odios presiunea constanta necesara schimbarii! Si asta este chiar mai trist decat aceste orori pe care ni le puneti in fata. DESTEAPTA-TE, ROMANE!
Cătălin Tolontan • 5 aprilie 2018, 13:57
@Dan Petre: noi avem mare incredere in public. Voi intelegeti, aveti discernamint, e suficient sa cititi raspunsurile Cupru Min si cele ale MAI de la finalul articolului si va dati seama cine se teme, cine ascunde. In privinta Slovaciei si a crimei ingrozitoare de acolo, sincer, daca un jurnalist, nu ne gândim la noi, la orice jurnalist, pateste ceva in Romania va fi mult mai rau decit ce s-a intimplat acolo. N-o spunem ca sa ne dam curaj, ci pentru ca asta credem. Pentru ca si in Romania, si in Slovacia oamenii s-au saturat de elita corupta si mafiota. Toate institutiile care nu-si dau seama de asta, de ce semnal transmit aliindu-se cu mafiotii sunt iresponsabile.
addriann • 5 aprilie 2018, 14:00
Chinezii, cu alte firme, sunt de mult proprietari, in Romania, pe exploatari de cupru- avand si cariera si uzina de preparare-la Iacobeni in judetul Suceava... Din pacate pentru ei, acolo zacamantul este pe terminate, vor fi nevoiti sa aduca minereul din alta parte, pentru a-l prelucra. La Cupru Min exista un zacamant mult mai valoros, achizitionarea acestei companii fiind obiectivul principal al ,, Senatorului ".Altfel nu ar fi aruncat 10 milioane euro, in plus fata de contractele precedente, doar pentru a alunga concurenta...
Bucur • 5 aprilie 2018, 14:49
Pai, ati publicat acea fotografie cu Emil Boc, cand confundati un oficial din ambasada, si anume ambasadorul la vremea aceea, cu un personaj din dosarul Shanghai, pentru a face corectura a doua zi! Este o gafa uriasa!!! Pe care v-ati asumat-o...si cu expulzarea tot o eroare! Asumata si aceasta, bineanteles!
Marius • 5 aprilie 2018, 15:15
***
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Andrei F • 5 aprilie 2018, 15:37
@addriann • 5 aprilie 2018, 14:00 Strict pe problema cuprului....Pretul mai mare al concentratului se explica in primul rand prin cotatia in crestere a cuprului...Si motivul provine tot din China.Se spune ca datorita poluari de acolo au fost inchise multe expluatari...Ma bucur ca pana la urma cineva amendeaza remarca cum ca 100% productia de concentrat este vanduta prin chinez...Minele din Suceava au facut niste imprumuturi tocmai la firma Mercuria pentru uzina de preparare dar eu stiu ca patronii nu sunt chinezi !!!Mai mult,firma care castigase licitatiile la Cupru Min inainte-firma din Voluntari-se spune ca trimitea concentratul de cupru tot in China...Deci se poate ca o parte din cele 10 mil.in plus sa fie si in urma eliminarii unui intermediar.Intr-un alt articol am citit ca prelucrarea concentratului in valuare de 60 mil.euro ar aduce o plus valoare mare,totalul ajungand in jur de 90 milioane euro!Poate ca noul director de la Cupru Min o sa se gandeasca la o viitoare vanzare de concentrat si mai benefica...
Mihai • 5 aprilie 2018, 16:00
Am citit prin unele comentarii, " nu era actionar, era imputernicit". Nici nu trebuie sa fie actionar. Cati dintre politicieni nostrii sunt actionari in societatile pe care ei le conduc de fapt? Un exemplu arhicunoscut: Apare Becali in actul constitutiv al FCSB? Cine ia deciziile si conduce de fapt FCSB-ul? Teia Sponte sau nepotul.... nu conduce Oierica. Venea chinezu ca a cercetat el piata si se baga la Cupru Min, castiga el licitatia ca avea cui sa vanda marfa. In ce tara traiti oameni buni? Cati dintre dvs ati fost la DITL, de exemplu si vi s-au sters amenzile platite fara sa le prezentati a n-spe mia oara dovada? Ce a facut chinezu nostru s-a dus cu Hotararea de la tribunal si i-au dat astia drept de sedere ca e simpatic si ridica cota de frumusete in Tara Romaneasca.... Priviti imaginea de ansamblu...ca in functie de anumite interese personale, ale noastre, nu dorim sa recunoastem anumite lucruri....
Marius • 5 aprilie 2018, 16:08
OK, sa zicem ca ai dreptate sa-mi "moderezi"(cenzurezi) primul comentariu, desi nu am folosit cuvinte "tari". Avand in vedere ca nu am nevoie de acceptul cititorilor tai, ci doar vreau sa-ti pun o oglinda in fata, revin si arat, mai explicit, ca sa nu te poti pacali singur ca de fapt esti un jurnalist extraordinar si ai atins vreun punct sensibil care sa fii rascolit interesele cuiva: nu am niciun interes in cauza, nu cunosc si nici nu-mi pasa de vreunul dintre personajele implicate. In "proba" audio pe care o atasezi articolului, te faci de ras, crunt! Tu nu-ti imaginai ca in cazul intalnirilor dintre directorii companiilor mari si terti, orice fel de terti, exista o structura de securitate( ce nume mai explicit ai vrea?!?) care verifica, pe cat posibil, cine sunt tertii??? Intreaba orice director de companie(de stat sau privata) daca isi asuma responsabilitatea intalnirii cu terti necunoscuti... Orice companie serioasa verifica persoanele pe care membrii conducerii ii intalnesc. Este adevarat ca un director general ar putea trece(in mediul privat) peste recomandarile structurii de securitate, dar isi asuma responsabilitatea intalnirii(daca se duce la bordel si devine public, plateste toata viata daune companiei). REPET: orice companie are o structura de securitate care verifica backgroundul persoanelor care intra in contact cu compania! Stii ca directorul structurii de securitate al Apple a fost concediat cand s-a aflat ca Foxcon are angajati minori si era furnizor al Apple??? Da, a fost, pentru ca prin neglijenta sa a produs o dauna de imagine companiei. Asa si cu Cuprumin(daca nu intelegi paralelismul o sa incerc si mai mult)! Legat de oportunitatea sau legalitatea contractului: Ai idee ca majoritatea porturilor din SUA sunt administrate de companii cu actionariat din tari arabe cu bogat trecut terorist(cautati singur, nu ma pune sa-ti dau exemple, iar daca nu ma crezi, sa fii sanatos)? Este IMPOSIBIL intr-o tara democratica sa cenzurezi dreptul cuiva de a participa la o licitatie pentru simplul motiv ca societatea este PERSOANA juridica de drept international(vai, si aici ar trebui sa-ti explic juma' de ora ca sa pricepi putin) Daca persoana care reprezinta compania este suspect, inculpat sau urmarit general, nu este rolul nici al ministerelor enumerate, nici al directorilor sa refuze sau sa respinga intalnirea, pentru ca ar fi "abuz in serviciu", ca tot "adori" infractiunea!!!! O astfel de persoana este retinuta si, eventual, arestata, de alte organe ale statului, pe care probabil deja le stii, ca tare-ti place!! Compania reprezentata nu poate sa fie LEZATA de nicio actiune a organelor statului impotriva reprezentantului, si oricine ar limita accesul companiei ar plati daune si ar raspunde penal!! O companie de mare anvergura (pe care, din nefericire, nu ai capabilitatea sa o intelegi, desi prezenta ei in 50 tari si pe 5 continente, cifra de afaceri si contractele anterioare ar fi putut sa-ti dea un indiciu), are printre angajati, reprezentanti, colaboratori etc si persoane susceptibile de a fi savarsit fapte penale(stii, cea mai mare parte a infractorilor sunt angajati, nu sunt PFA-uri)! Tu, prin inteligenta si pregatirea ta neasemuita pui semnul egal intre un reprezentant si o companie! Pai mai democraticule, nu exista egal nici intre SRL-ul tau si tine, unic actionar, ca de aia exista delapidare, gestiune frauduloasa si abuz in serviciu cu subiect activ actionarul, persoana fizica. Ca una esti tu si alta PERSOANA e compania la care ai participatii. Si, ultima remarca: Cuprumin este o companie care plateste impozite si taxe catre statul roman. Prin "moralitatea" ta ieftina, exista riscul ca aceasta companie, fara sa fii facut nicio greseala, sa fie evitata (opa, chiar la sfatul structurilor de securitate din alte companii) si sa-i scada valoarea! Ce ai aflat tu? Ca veniturile companiei vor creste? Ca are mai multe contracte? De ce lovesti in Cuprumin? Pentru ca poti?? Orice om are o misiune si o viziune! Incearca sa ti le identifici! (nu cunosc pe nimeni la Cuprumin, dar educatia mea juridica si de afaceri ma OBLIGA sa sar in apararea celor care sunt atacati pe nedrept, ca altfel vom deveni o tara a victimelor incompetentilor!) Facem pariu ca si pe asta il "moderezi"?
john • 5 aprilie 2018, 16:29
@Bucur: Omule, gresim toti, ni le asumam si le suportam in functie de caz. In cazul lui Catalin, aceasta gafa uriasa inseamna ca si-a pierdut un mare fan, pe nume Bucur. Asa e-n presa, gafele astea sunt taxate de public, la ce standarde ridicate ai imi imaginez ca nu simpatizezi nici un om de presa din tara asta. Te-ai trezit tu singurul cu mot sa banalizezi niste fapte foarte grave, pentru niste greseli care nu schimba cu nimic datele problemei. Daca greselile invocate dadeau peste cap ancheta intelegeam, dar nu e cazul. Fara sa citesti articolul, doar daca citesti reactiile diverselor institutii, iti dai seama ca pute. Mai bine zi direct ca esti partinitor si cauti sa arunci cu mizerii in timp ce negi evidenta. Nota 4, stai jos.
guzmin • 5 aprilie 2018, 17:21
baietii de la Cuprumin n-au invatat ca la finalul raspunsului ar trebui sa existe o semnatura? cine a redactat acel drept la replica? cred ca nu utilajele de acolo.
Andrei F • 5 aprilie 2018, 17:27
@Mihai • 5 aprilie 2018, 16:00 Dar domnule e foarte simplu!Cautati pe internet MIRANDA si o sa vedeti daca este o firma ca ale noastre.. .Si ,,nu era actionar, era imputernicit" apare in punctul de vedere din articol al Cupru Min.
SS • 5 aprilie 2018, 18:20
Afacerea rețelei de la ”Shanghai” a ajuns în faza în care oficialii români le dau ultimatumuri ziariștilor: ”Afectați interesele statului”! Fraza asta suna ca un fel de intoarcere in "epoca de aur comunista"!! Cum adicaafectati interesele statului?? Care sunt "interesele statului" defapt? Sa starpeasca coruptia sau sa o mature sub pres??? Cer caracter *** pot avea cei care au spus fraza asta!
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
SS • 5 aprilie 2018, 18:26
***
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Liviu • 5 aprilie 2018, 19:08
Domnule Tolontan, personajele care incearca sa va "urecheze" pentru indrazneala de a le deranja confortul in "turnul de fildes" in care singuri s-au separat, s-au substituit de mult vechiului dicton "statul sant eu" spus de un celebru personaj iar, daca sant deranjati se ofuscheaza teribil. Acesti indivizi nu mai repreazinta (si nici nu cred ca au reprezentat vreodata) statul acesta in definitia invatata de noi in clasele primare facute PE BUNE nu la fara... spranta. Ei se reprezinta pe ei, familiile lor neamurile lor si evident sefii lor, restul santem noi plebea ca sa nu folosesc expresia altui ipochimen care na da si azi lectii. Iar, vorba "cine nu-i cu noi e impotriva noastra" de data mai recenta, explica reactia vehementa a acestora. In ceea ce priveste structurile de securitate eu stiu ca si prin juramantul pe care-l depun JURA sa apere patria si nu "tagma jefuitorilor" - na ca iar am dat-o pe vorbe mari. Daca nu se intampla asa ii lasam sa lucreze la chinezi sau alti venetici si pentru amaratul asta de popor punem altii in loc. Si asta pana gasim ceea ce trebuie. Despre incercarea unor preopinenti de a baga iar SECU la inaintare, sa ma mai lase... in aproape 28 de ani de la ... anul de referinta... sper, cred, ... sa-si fi dat seama ca structura in cauza poate fi acuzata de multe dar de neglijarea interesului poporului din care au facut parte NU.
Elliot Ness • 5 aprilie 2018, 19:48
Foarte interesant, in opinia mea, cum presedintele consiliului de administratie, de la acea vreme, dl Remus Vulpescu, nu este mentionat in aceasta afacere, dupa unii chiar onesta. Dansul, din fosta pozitie de consilier onorific in guvernul Tudose, ne poate lamuri cel mai bine. Ar prezenta interes si motivul demisiei acestuia din pozitia de presedinte al consiliului de administratie, in favoarea altui specialist in minerit si minereuri, dl. Cosarca. Unii zic ca ar fi demisionat din cazua..."emotiilor".
Crimson Veritas • 5 aprilie 2018, 21:47
D-le Tolontan ... departe de mine ... gandul ... sa va atrag atentia de la subiectele ... arzatoare ale zilei, sapatamanii, primaverii ... si Imperiul Infractional al acestui Wang Bang Bang ... care mai e si chinez ... daca era austriac, neamt sau american ... hai ca mai mergea ... TOTUSI ... ce ma framanta pe mine ... zilele astea ... este cu *** 'protocoale secrete' ... cu FRF credeti ca are? ***? *** ... dar poate atunci se numesc alcumva ... ***! Si mai am o curiozitate vizavi de ... anchetele d-voastra ...:)) Banuiesc ca la cate 'subiecte' sunt intr-o tara condusa de Statul Paralele de cca 2 decenii ... nu aveti cum sa faceti fata ... si atunci aplicati tactica ... congelarii ... corect? Bagati subiecte la ... ghiata ... si le scoateti ... cand e foamea marea ... sau durerea mare! De altfel ... care este pararea d-voastra ... aparitia ... acestor ... clone ministeriale ... unele mai depravate decat altele ... care au aparut in fotbal in ultimii ani? Credeti ca avem de afacae si cu ... Fotbalul Paralel? Intrebarea ... o pun ... pentru ca observ ca ... *** d-voastra ... a inceput a promovare XXL ... pentru ceea ce eu numesc ... Fotbalul Paralel ... actualmente de Liga 4 ...:)) Exista un interes asa de mare pentru acest ... Fotbal Paralel? Pentru ca ma uit si pe ... cotidianele straine ... si vad ca focusul lor este ... exclusiv pe Fotbalul Real si Profesionist ... nu pe Fotbalul Paralel ... si amator ...:)) Sper sa nu deveniti ... prin 'protocol' ... Gazeta Sporturilor Paralele ... GSP ... ca si asa nu stiu de unde ati scos ... litera 'P' ... in abreviere ...:))
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Virgil Serban • 6 aprilie 2018, 1:59
Bun, avem un chinez controversat dar nedovedit cu nimic. El are documente legale, cu care circulă liber în România. Dacă e mafiot sau mai e pericol pentru siguranța națională, de ce nu e interogat sau arestat? Tipul e mandatat temporar de o firmă ca s-o reprezinte la negocieri și la o licitație. Oficial, nu are nicio altă putere în compania care l-a delegat, nici măcar nu e angajat. Cum poate el să decidă pentru minereul de cupru achiziționat? Și oricum, marfa e vândută unei țări care nu e pe nicio listă neagră, contractul e bun, prețul e bun. Deci, care e problema, nenea Tolo? Dacă a avut chinezul aprobare să viziteze Cuprumin? Păi înțeleg că firma are propria structură de securitate, deci documentele pot fi acolo. I-ai întrebat și pe cei din Abrud sau doar la minister? Dar de Ordonanța 109 ai auzit, care dă autonomie companiilor de stat să discute cu orice potențial client, fără să ceară voie de la stăpânire? Încă e în vigoare. Ce vină are Cuprumin că s-a intersectat vremelnic cu un personaj controversat care, repet, nu are nicio interdicție de mișcare sau afaceri în România? Ce să facă, să rezilieze contractul ? Pe ce bază, că ai scris o investigație hilară și contra bunului simț? Ne spui că dacă un individ dubios, dar legal curat, intră în market ca să cumpere o pâine, atunci magazinul ar trebui să se închidă sau să-l dea afară. Și cu ce te-a amenințat compania? Păi dacă ești jurnalist poate ai citit prin cărțile despre media că presa e un factor de risc reputațional. Cuprumin ți-a explicat doar care sunt posibilele consecințe ale minunatei anchete, că poate tu n-ai auzit-o p-aia cu fluturele care se zbate la Tokyo și provoacă un uragan în Florida. Nu te întreb de bursă și de piața commodities că nu sunt pentru amatori. Dar te întreb, dacă un personaj dovedit vinovat de fraudă și condamnat la pârnaie a fost patronul unui trust de presă, ar trebui să 1) se închidă fabrica de știri sau 2)angajații să plece?