Mumia: 1,3%, audiența medie a Ligii 1

O analiză pe aproape 1.000 de meciuri de Liga 1 din ultimii 3-5 ani: competiția e neglijată de public de parcă se joacă în sarcofag, iar președintele Iorgulescu are cheful unui îmbălsămător șef

miercuri, 25 octombrie 2017, 6:58

 

Felicitări echipei lui Gino Iorgulescu!

Oamenii de la Ligă au făcut singurul lucru de care era nevoie pentru realegere: au adus candidatul ca să fie prezent. Nu le-a fost ușor.

O arată vorbele scoase cu cleștele și obrazul președintelui, răzuit în grabă, până la sânge.

Gino Iorgulescu arată și vorbește ca un ales instalat cu forța. Ca un om care nu are niciun chef să fie la birou. Și nici nu prea e.

E treaba aceleiași echipe, de la secretarul general Justin Ștefan la vicepreședintele Robert Pongracz și de la foștii ziariști Marius Mitran, Tavi Țopa și Adi Ionescu, să  lucreze. Și să compenseze lipsa de motivație a președintelui.

Luni, în după-amiaza realegerii, Gazeta Sporturilor a rugat o agenție de publicitate să ruleze softul de audiențe TV pentru toate meciurile de Liga 1 transmise de Digi 1 și Digi 2.

Concluzia pe trei ani e indiscutabilă: audiența meciurilor stagnează la un nivel scăzut, de 1,3% din totalul oamenilor care au acces la televizor!

Din 18 milioane de potențiali privitori, 240.000 de telespectatori urmăresc, în medie, meciurile Ligii 1 pe cel mai important canal care le transmite. Se mai adaugă, desigur, Telekom și Look, dar totalul nu crește semnificativ.

1,3% este ratingul mediu al meciurilor de Liga 1 în anii 2015-2017 pe Digi

Sigur că anumite meciuri, de genul Viitorul – Steaua sau CFR – Viitorul, urcă la rating de 3% sau chiar 4%. Dar altele nu fac nici măcar 0,6%! De aici media scăzută.

Un alt indicator al atractivității competiției este cel al numărului de spectatori din tribune.

Față de campionatul 2012-2013, în sezonul 2016-2017 numărul de spectatori consemnați de Gazeta Sporturilor a scăzut  cu 40%. Altfel spus, din 10 oameni mai vin 6 la meciuri.

Dacă nici șeful Ligii nu vine pe stadion, ce mai e de zis?!

Și nu discutăm despre plătitori, mult mai puțini!, ci despre cei prezenți în tribună, aproximați de ziar cu o margine de eroare rezonabilă.

2.994 de spectatori au asistat în medie la Liga 1 în ediția 2016-2017

5.017  spectatori au asistat în medie la meciurile Ligii 1 în 2012-2013

E adevărat că în acest campionat media crește, urcând spre  3.300 de spectatori pe partidă, adică spre cea de acum două sezoane.

Acestea sunt probleme pe care, dacă ar vrea, Gino Iorgulescu le-ar putea aborda. Nu să le rezolve imediat, pentru că soluțiile sunt complexe și ele presupun lucrul în comun cu FRF.

Nu cunoașterea fotbalului îi lipsește președintelui LPF, ci motivația, cheful, energia.

Liga 1 se găsește într-o letargie egipteană. Nu de un îmbălsămător șef are ea nevoie. Ce a mai rămas din vibrația fostului mare jucător și conducătorului experimentat?

De aceea singura speranță stă nu în șef, ci în echipa de la LPF.

Minutele televizate de după alegere au fost pur și simplu îngrozitoare! Iorgulescu era un învingător care transmitea orice, numai încredere nu! Cum s-or simți sponsorii și partenerii? Și nu e vorba că se întorcea vechiul, că la antipod îl avem pe ”noul” Burleanu, altă dezamăgire.

Pur și simplu e o uimire fără vârstă.

Privindu-l și ascultându-l pe Iorgulescu nu poți să nu te gândești că, dacă așa arată schimbarea în bine în fotbalul nostru, televiziunile pot să mizeze cele 27,5 milioane de euro pe care-i plătesc anual pe luptele de cocoși.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comentarii (66)Adaugă comentariu

daniel  •  25 octombrie 2017, 15:52

De ce „letargie egipteană”? Egiptenii nu erau tocmai un popor letargic, mai ales în ce privește morții. Dimpotrivă... îi cam munceau.

Cosmo  •  25 octombrie 2017, 16:23

Ar fi interesant de aflat cum s-ar traduce in venituri din publicitate aceasta audienta de 1.3%. Cifra extrem de relativa, cred, marja de eroare a măsurării audiențelor fiind de vreo 3%, doar cam 1100 de gospodării din tara fiind monitorizate. Oricum, aspectele astea privind interesul, audienta și afluența pe stadioane nu-i preocupă deloc pe mai marii fotbalului. Au ei socotelile lor. :)

Lestie  •  25 octombrie 2017, 17:25

In primul rand, raul din fotbalul romanesc nu vine de la LPF, ci de la FRF. Pe urma, orice ar face Iorgulescu, mult dorita revigorare nu se poate produce daca cluburile n-au bani. Domnului Tolontan ii lipseste verva lui Dragomir (ca sa nu mai vorbim de activitatea infractionala a acestuia), de-aia il ataca pe fostul fundas al "nationalei". Exista subiecte mult mai intersante decat alegerile de la LPF, ca, de pilda, FC Hermannstadt. Multa vreme m-am intrebat de unde le-a venit ideea celor de la CSA Steaua sa-si faca (inca o) echipa de fotbal, in conditiile in care au distrus hocheiul, handbalul, baschetul si voleiul, ca sa amintesc numai cateva dintre sporturile ce le-au adus mari satisfactii. Tot cautand un raspuns am dat peste...Hermannstadat, crezand ca e vorba de Harman (nu stiu germana, asa ca...). Nu era insa Harman, ci Sibiu, care dupa chestia cu Johannis, si-a facut echipa (pe banii Consiliului Local, ai contribuabilor, adica), promovand-o, ulterior, in regim fortat. Talpan si nostalgicii lui superiori, fireste, atat au asteptat. Au lovit napraznic in Becali, Justitia-niciodata nu o sa inteleg de ce se numeste asa o institutie ce n-are treaba cu adevarul-cantandu-le in struna, apoi li s-a dat cuvantul lui Piturca, Stoica si Lacatus, carora li s-a parut normal sa scuipe acolo unde au pupat. Rezultatul se stie: a aparut CSA Steaua, exemplul ei fiind urmat imediat de Dinamo si Rapid. Asta ma face sa cred ca, in scurta vreme, vom reveni la anii '50, cand Militia se batea cu Armata, Calea Ferata cu Rafinariile de Petrol... Gino Iorgulescu a promis ca ii va pune cu botul pe labe pe nostalgici. Asta sa fie motivul pentru care a fost atacat de GSP?

dudu  •  25 octombrie 2017, 17:36

Audienta nu e importanta. important e cine castiga campionatul (si ia banii de la UEFA - pentru CL) si de fiecare data Ligii i-a iesit pasienta. In rest, se vede diferenta dupa ce Steaua s-a transformat in FCSB. Numai acolo s-a pierdut din medie cel putin 1.000 de spectatori pe meci...

Andrei F  •  25 octombrie 2017, 17:50

@Cătălin Tolontan • 25 octombrie 2017, 15:15 Domnule in raspunsul dumneavoastra pentru domnul Dorel Lebada spuneti ca deoarece domnul Dragoi a introdus in discutie numele domnului Dragnea era normal ca lui Dragnea sa-i luati o parere...Cu respect va amintesc :domnul Dragoi activeaza la un club unde Primarul Robu isi aroga drepturi de patron si in plus a fost city manage ar orasului Timisoara.Domnul Dragoi a facut publice aceste lucruri!Antrenorul echipei Timisoara a fost atentionat public de Robu...Daca v-a scapat gasiti totul in...GSP...Poate era necesar un interviu in oglinda si al domnului Robu inainte de alegeri.Asta asa ...

Marius  •  25 octombrie 2017, 18:09

Acum apare acest cometariu?Iorgulescu a "omorat" Liga 1. Daca mai era ceva de ucis. Dar nici nu a rescucitat-o. Stil romanesc, nu a derajat, ***. Pe unde i s-a oferit. O MARE DRAMA acest IORGULESCU!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ovidiu_3003  •  25 octombrie 2017, 18:25

...excelent articol ...perfecta caracterizarea lui Gino ...un gras lenes, fara chef ,delasator ...

Gigel  •  25 octombrie 2017, 21:40

E misto sa scrii articole critice. La criticat suntem toti doctori. Ce reprosam lpf si frf? Va plimbati mult in strainate ca jurnalisti sportivi. Aveti idee cum se organizeaza competitiile de fotbal in Germania, de exemplu? Ma refer la competitiile care creeaza baza de selectie foarte larga. Initiativele sunt pur private. In orice satuc poti gasi un club de fotbal creat si finantat pur privat prin vointa si spiritul organizatoric al oamenilor. Federatia si liga ofera doar cadrul organizatoric si de reglementare al competitiilor. Nu dau bani pt asta. Fac doar regulate jocului. Am coleg care are un baiat care joaca fotbal la un club. Parintii se organizeaza, fac deplasari, fac pe antrenorii prin rotatie. Sunt campionate la nivel regional, pe criterii de varsta, pe criterii valorice. Cand valoarea echipei creste, oamenii se organizeaza mai bine. Iau antrenori, investesc mai mult etc. Daca un copil e talentat e vazut de scouteri de la cluburi mai mari. S.a.m.d. Nu asteapta nimeni bani de la federatie sau liga cum sugerezi dvs. In Romania nu exista initiativa asta privata la nivel local. Parintii si copiii nu mai au timp de fotbal. Organizarea si beneficiile comuniste nu mai exista. Nu mai vrem comunism deci ne organizam noi. La noi? Competitia e trucata. Parintii platesc antrenorul sa le promoveze copilul sa devina fotbalist. Cei talentati cu adevarati sunt saraci, nu au bani si se pierd.

Cristian Popescu  •  26 octombrie 2017, 0:52

In raspunsul pentru @pavel, corect este : "... versanti diferiti ai aceleasi realitati"

Misu  •  26 octombrie 2017, 1:16

Daca in Liga 1 se joaca fotbal doar la 11m, atunci nu-i de mirare ca nu se mai uita nimeni la fotbal. Spre ex. eu ma uitam inainte la meciuri, acum in ultimii 2 ani nu cred ca am mai vazut 2 meciuri, ma uit doar daca nu am somn si vreau sa-mi vina, ca imediat ma i-a somnul dupa ce privesti cateva minute dintr-un meci jucat batraneste in Liga1 si castigat in final cam de fiecare data numai la 11m. Halal Liga 1, Halal fotbal!

doilaunu  •  26 octombrie 2017, 8:59

dle Tolontan, cifrele dvs. sunt total aiuritoare. Cum sa raportezi numarul de privitori la un meci la totalul populatiei Romaniei? De fapt nici nu cred ca mai sunt 18 milioane de locuitori in Romania. Plus, ca din ce am observat eu, bebelusii nu prea se uita la meci. Sa nu mai vorbim de oamenii in varsta din mediul rural, de o mare parte a doamnelor care au alte preferinte TV, de alta grupa de oameni care nu au TV sau care in momentul evenimentului sportiv nu sunt in fata unui TV. Hai sa ne uitam insa la cifrele absolute, la meciuri derby (unde dvs. ati dat un procent de 3% (???!!!!?????): FCSB - Dinamo peste 1 milion de oameni doar pe Digisport Steaua - Craiova peste 600.000 doar pe DigiSport. Viitorul - FCSB 449.000 doar pe DigiSport. Cifrele nu prea seamana cu cele date de dvs. Dar marea problema este baza la care v-ati raportat: 18 milioane! Pai cum asa??? Nu mai zic ca raportarea se face eventual la numarul maxim de televizoare din Romania, dar nu cred ca fiecare cetatean roman are un TV, chiar daca exista si multe familii cu 2.. 3 receptoare.

aius  •  26 octombrie 2017, 9:21

Omul vorbeste asa cum arata,adica a lehamite de tot ce-l inconjoara in materie de fotbal !Pare mai interesat de o friptura in sange,si o cana de vin de buturuga,decat de institutia careia-i este sef !De ea,de institutie, se ocupa ,altii!El doar e seful,nu !?Bleah,ce mai e si cu fotbalul asta !!!

Cris  •  26 octombrie 2017, 9:24

Tata "Gino" e un sinecurist pur sange. E ocupat cu afacerile pe care le are, nu cu jobul de la LPF si cu atat mai putin de blaturile din fotbalul de slaba calitate din Romania. Nu audienta e problema ci calitatea execrabila a prestatitei fotbalistice chiar in Liga 1. Voi nu vedeti cum alearga jucatorii aiai "in reluare" de parca vin in sila la job. La fel sta treaba si cu tata "Gino"... incaseaza si el o leafa si asta e.... Macara mahalaua de Mitica de la Liga, mai iesea cu cate o duda zilnica... mai casca poporul gura. Nea Gino pare parashutat cu forta in functia de la Liga. Cu siguranta ca si-a dat seaama ca "viata asta e desertaciune" si ca atasamentul sufletesc de o Liga sau o institutie e pacaleala curata. La un fotbal fals, cum drk sa ai un presedinte autentic ???

Florin CON  •  26 octombrie 2017, 9:45

FRF+LPF sunt groparii fotbalului romanesc. Au disparut toate echipele de traditie sau aproape toate: Rapid, Steaua, Poli, U Cluj, Petrolul, Otelul, FCM Bacau, Brasov, Farul(imi pare rau daca am omis vreo una). La ce sa ne uitam? La stadioane goale si echipe fara traditie? Sa ne uitam la Chiajna, Voluntari, Giurgiu care joaca cu stadioanele goale si se aud antrenorii cum tipa la jucatori? Pe vremuri pana si Astra Ploiesti - Petrolul Ploiesti se juca cu casa inchisa. Despre ce vorbim? Vorbim de audiente la tv cand stadioanele sunt goale.

Cris  •  26 octombrie 2017, 10:44

Domnule Tolontan, uitati-va si dvs. cum se joaca in Liga 1, care e nivelul fotbalului romanesc. Jucatorii aia castiga minim 5000 de euro pe luna... Cum poti sa joci asa la banii astia? Pe timpul lui Ceausescu infundai puscaria daca jucai atat de prost, orice echipa din Divizia C juca mai spectaculos decat ce se vede azi in Liga 1. In privinta lu Tata Gino, cum sa te mai ocupi de fotbal cand ai atatea afaceri, cand azi esti la Bucuresti, maine esti la Londra ??? Nu inteleg de ce tine de scaun. Trebuia sa lase un om pasionat de fotbal, sufletist, care are microb si vrea sa faca ceva si sa-si vada de restaurantele lui si de celelalte afaceri pe care le are.

Romeo  •  15 februarie 2018, 7:57

am remarcat performanțele deosebite de exprimare ale lui Gino, dar ce de obicei, nu sunt alte oferte pentru această foncție. Cât despre rating, această ediție cobora și ea sub 2900 dacă nu se inaugura noul stadion din Craiova. Aceasta este soluția pentru audiență: stadion modern, echipă care să tragă la titlu, măcar matematic (dar vedeți la anul dacă nu va fi iar pe 1). În rest, orașele cu tradiție în fotbal (Petroșani, Hunedoara, Bacău) nu sunt capabile să întrețină echipe redutabile și cine să vină la meciurile periferiei capitalei ? Sepsi și Juventus nu au teren propriu, giurgiuvenii nu au avut chef nici când au luat titlul (cadou de la Jiji pentru năpăstuitul miliardar Niculae), Viitorul joacă la 20 km de un oraș mare. Fotbalul ăla, comunist, cu medii de peste 9000 spectatori pe stadion reprezenta orașele cu pretenții din România. Acum aafcerile primarilor completează lista de 14

Comentează