De ce nu domină Steaua precum Ludogoreț sau Dinamo Zagreb?

Riscul FCSB e să facă doar contestație la TAS și nu o analiză lucidă a felului în care a pierdut al șaptelea campionat în ultimii 10 ani

luni, 15 mai 2017, 6:50

Dominique Antognoni nu s-a schimbat prea mult.

Arată ca acum 30-35 de ani, când îți treceai palma peste lemnul gradenelor, reflexul a sute de mii de microbiști, ca să nu îți intre așchiile în fund când te așezai în tribune.

11 titluri consecutive are Dinamo Zagreb în perioada 2006-2016

Cu timpul, Dominique a devenit el însuși ”pain in the ass”, un ghimpe în coasta fotbaliștilor despre care a relatat decenii la rând, după ce s-a stabilit la Milano.

Are amici în fiecare mare redacție milaneză, unde jocul se disecă de dimineața până seara.

Când vine în România vorbim tot despre joc.

Ne ceartă de fiecare dată în redacție că relatăm prea puțin despre munca din spatele fotbalului.

Deși nu mai scrie cotidian, Dominique are observații care vin din obișnuința jurnalistului și a microbistului informat.

”Ați observat că anul ăsta poate fi primul din 2006 când Dinamo Zagreb să nu mai ia titlul? Are 5 puncte în spatele celor de la Rijeka, dar meci acasă”.

6 titluri consecutive a câștigat Ludogoreț în Bulgaria

În schimb, Ludogoreț a triumfat din nou, repetitiv, în Bulgaria.

Ce vrea să spună Dominique? ”Că echipele care câșigă bani mulți de la UEFA sunt foarte greu de depășit în campionatele est-europene!”.

Dacă știi ce să faci cu zecile de milioane, se creează un ecart atât de mare între tine și ceilalți încât ești foarte greu de detronat.

Mai ales acum, când aduni din Europa League 10 milioane de euro, cât luai la început dacă te calificai în grupele Champions League.

În mod normal, arată experiențele din Bulgaria și din Croația, câștigătorii intră într-o spirală virtuoasă, în care banii aduc performanță și performanța hrănește noi câștiguri.

3 titluri a luat Steaua în ultimii zece ani în România

În Liga 1 nu s-a întâmplat asta.

Pe intervalul ultimului deceniu, FCSB are trei titluri, ceea ce nu e nicicum un semn de dominare a competiției.

Indiferent de ce va decide TAS, observația milanezului e corectă.

Sigur că fotbalul nostru are un nivel mai mare de fragmentare și o intensitate sporită a rivalităților.

Suntem o țară mai mare decât Croația sau Bulgaria. Pe teritorii mici monopolurile sunt mult mai ușor de realizat. România e altceva. 

Dar ceva se întâmplă la Steaua, dacă privești intervalele lungi de timp.

Și nu e un accident, nu e o întâmplare.

Vorba lui Hagi, un campionat e lung, cine îl câștigă nu e un norocos. Când joci 6 luni săptămână de săptămână nu mai poți spune că rezultatul final aparține hazardului.

Dacă analizezi 10 campionate, cu atât mai puțin.

Steaua are o problemă.

Comentarii (105)Adaugă comentariu

Pacala  •  15 mai 2017, 21:19

Tolo, zi dupa mine: Fotbal Club Fcsb. Si, atentie, se citeste Fcsb, nu fecesebe. Pentru ca ala nu e un acronim. E un nume, un substantiv propriu, singurul din limba romana care e format doar din consoane.

Bogdan  •  15 mai 2017, 21:51

Bună..Dinamo Zagreb, nu e tocmai cel mai bun exemplu de dat, fiindcă acel campionat e mereu unul trucat, multe meciuri aranjate..umbla vorba sa-i suspende si din Europa..Zagreb-Lyon 0-7..au multe arbitraje favorabile, iar in ultimii ani n-au mai gasit si ei vreun jucător de vanzare, precum Luca Modric in trecut.

Doru  •  15 mai 2017, 23:20

Inceput de articol cu stangul. Care Steaua sa domine? N-am mai citit restul articolului.

as  •  16 mai 2017, 1:21

Pjaca , plecat pe 25mil la Juventus ..croatii de la Zagreb vand excelent si acum , cred ca vand cel mai bine din Est dupa Shaktarul (pe vremea lui Lucescu) .

florin  •  16 mai 2017, 15:12

Voi chiar credeti ca-l intereseaza pe jiji? El are alta treaba, a scos bani din steaua, scoate in continuare, dupa vizita la facultate nu-i mai arde asa de fotbal, face lucruri marunte sa nu supere pe altii, mai scoate cativa bani si cand nu mai scoate, vinde tot ce tine de steaua

Comentează