joi, 30 martie 2017, 3:15
de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan
Spitalul Sf. Pantelimon trece printr-o lipsă de medicamente în zona de ATI și de chirurgie.
Surse din spital indică perioada de criză una ”de multe săptămâni”, în timp ce managerul Gheorghe Popescu a recunoscut pentru ziar ”doar trei zile cu probleme”.
Ieri, după ora 12, medicul de gardă de la chirurgie a sunat la dispeceratul Ambulanței și a comunicat că ”nu mai putem lua cazuri, nu mai avem substanțe pentru operații”.
Ambulanța s-a conformat și a redirecționat cazurile grave din estul Bucureștiului către celelalte clinici de urgență din alte zone ale orașului.
Gazeta a vorbit chiar cu medicul care a sunat la Ambulanță și care a confirmat, spunând că ”prefer să nu-mi faceți numele public”.
Doctorul este recunoscut pentru calmul său și este calificat de către colegi drept ”un om care nu intră în conflicte, dar care de data asta nu a mai găsit altă soluție și a comunicat direct cu exteriorul, spre furia managerilor”.
-Bună ziua, domnule doctor, ați sunat la Ambulanță?
-Da, în ultima vreme am avut probleme cu substanțele necesare pentru chirurgie. Noi reușim să ne facem treaba, nu vreau să acuz pe nimeni, însă ieri a fost hotărârea mea să sun la Ambulanță și să le spun să nu ne mai trimită pacienți.
-De ce?
-Pentru că mi-am imaginat ce se întâmpla dacă exista un accident colectiv! Dacă ne trimiteau cinci cazuri, de pildă, realmente nu aveam cu ce să-i operăm!
-Probabil că asta scrie și în fișa postului dumneavoastră ca medic de gardă, nu?
-Da, e datoria mea să mă gândesc la pacienți. Nu critic pe nimeni, asta e situația, poate că e și sfârșit de trimestru, nu cunosc detaliile achizițiilor de medicamente, sper să se rezolve în scurt timp.
-Ce au spus cei de la Ambulanță?
-Au înțeles.
”Problemele din Sf. Pantelimon sunt o consecință a numirii politice a managerului Gheorghe Popescu. Nu reușește să pună procesele din spital cap la cap. În ultima vreme însă, criza s-a adâncit. De o vreme, pe secții nu am operat decât cazurile majore. Iar povestea cu Ambulanța a pus capac” Un alt medic, de la ATI din spital
Spitalul de Urgență Sf. Pantelimon intră în atenția publicului anul trecut.
Gazeta prezintă înregistrări de la o ședință internă.
1,2 milioane de lei a avut alocat Sf. Pantelimon în 2016 pentru AP ATI
Mai mulți medici reclamă că șeful de secție ATI îi sfătuiește să selecteze pacienții cu șanse ca să le dea medicamentele: ”Hai să dăm medicația la ăia tineri și la ăia cu șanse”.
În plus, medicamentele de la ATI sunt închise în dulap și cheia e de negăsit.
La scurt timp, ziarul publică o situație a încasărilor din care rezultă că Sf. Pantelimon nu accesase, în patru luni, decât 7% din cât avea rezervat în programul Acțiune Prioritară ATI.
89.000 de lei reușise să cheltuiască în primele patru luni
Sau, mai corect calculat, cheltuise cam un sfert din suma pe care ar fi putut s-o tragă în ianuarie – aprilie 2016.
Fondată la insistențele șefului medicilor ATI din România, doctorul timișorean Dorel Săndesc, Acțiunea Prioritară ATI se bazează pe realitatea medicală potrivit căreia „În lipsa resurselor de la reanimare salvăm omul din stradă și-l omorâm în spital. Mutăm moartea din stradă în saloane!”.
1 milion de lei are alocat Sf. Pantelimon în 2017 pentru AP ATI
Ea nu reprezintă toată suma cheltuită la ATI pe medicamente, ci numai o parte.
În 2017, Sf. Pantelimon invocă din nou criza de medicamente.
În condițiile în care aceleași date arată că a cheltuit doar o treime din cât avea de cheltuit în ianuarie – martie 2017!
80.000 de lei a reușit să cheltuiască în primele trei luni
O declară chiar directorul Gheorghe Popescu.
„Medicii au făcut un raport, dar le-am explicat că se rezolvă în câteva zile!”
– Bună ziua, domnule manager. De la Gazeta Sporturilor…
– Ah, cred că m-ați sunat în legătură cu medicamentele, nu? Am avut un gol de câteva zile. Chiar acum a rezolvat problema, am vorbit cu domnul Cristian Grasu, secretar de stat în minister, care se interesase. E totul în regulă. Am rezolvat din surse proprii, din sponsorizări…
-De ce sponsorizări? Aveți alocat în programul național ATI.
-Da, avem, dar merge greu alocarea!
-Noi avem confirmarea că, ieri după-amiază, medicul de gardă de la chirurgie a sunat la Salvare că nu se mai pot primi cazuri pentru operații din cauza lipsei unor substanțe.
– Hmmm, nu știu, chiar nu știu așa ceva.
-Avem mai multe mărturii din cadrul spitalului care ne-au confirmat asta.
– Stați să mă gândesc. Am vorbit doar cu medicul care era de gardă. El mi-a zis că nu are câteva medicamente. I-am zis „Păi, de ce nu mi-ai zis direct mie, că o rezolvam?”.
„Noi am avut probleme la buget pentru că sunt lucrări în zona asta a Capitalei și s-au alocat din bani acolo. Știți, lucrările de la șoseaua Pantelimon… N-am vrut să insist, să iau angajamente” Gheorghe Popescu, manager Spitalul Sf. Pantelimon
– În plus, înțelegem că nu au fost operate decât cazurile majore.
– În aceste zile.
– Câte, mai exact? Mă scuzați că insist.
– Săptămâna aceasta. Nefiind unele medicamente. Însă repet, s-au rezolvat!
– Am înțeles că medicii au făcut și un raport.
– Da, confirm. A existat. Însă i-am chemat pe toți și le-am explicat care e situația.
– Cât despre programul AP-ATI…
– Avem un buget mult mai mic decât anul trecut.
– Anul trecut era 1.200.000 lei.
– Acum e pe la un milion de lei.
– Cât ați accesat până acum?
– Stați să mă gândesc. În jur de 80.000 lei. Asta acum o săptămână, parcă.
– Așa puțin? Pe o lună aveți dreptul la 80.000 de lei și ați tras această sumă în trei luni. Sunt probleme în a-i accesa?
– Nu. Ci în a fi alocați. Am înțeles că a fost o problemă în toate spitalele, că doar nu o fi fost doar la noi.
– Credeți că poate face ministerul ceva pentru a îmbunătăți situația?
– Se poate… Dar haideți, s-a rezolvat deja problema, deja intrăm în noul trimestru, vom avea suficiente fonduri!
Ando22 • 30 martie 2017, 15:42
Cica incepe noul trimestru si vor avea din nou fonduri... Inseamna ca problema se va repeta abia spre sfarsitul trimestrului al doilea, prin iulie 2017. Pana atunci, asezati-va linistiti la locurile voastre!
Serban • 30 martie 2017, 15:45
Greu sa ai fonduri suficiente in spitale cand vedem, caz dupa caz, in care se fure sume uriase. Probabil ca in Romania coruptia face mai multe victime decat toate celelalte cauze cumulate. Cred ca ar trebui sa incepem sa-i incadram la ucidere din culpa, deturnare de fonduri nu mai este suficient.
Cătălin Tolontan • 30 martie 2017, 15:46
@Serban: aici, acum nu se discuta despre coruptie, ci despre incapacitatea spitalului de a absorbi banii pe care Ministerul ii are. E de discutat cine face mai multe victime: coruptia, incompetenta, necunoasterea?
adib • 30 martie 2017, 16:07
@Catalin Tolontan - "ci despre incapacitatea spitalului de a absorbi banii pe care Ministerul ii are." Si manageru' de ce e pus acolo, ca de aia e manager sa atraga bani (buget / sponsorizari / donatii). Astia in orice spital din occident ar fi dati afar in *** pentru incompetenta manageriala..
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Florin • 30 martie 2017, 16:13
Despre spitalul paantelimon aud doar de rău
Codrin • 30 martie 2017, 16:14
@Catalin: Da, Cataline, dar cred ca ocuparea functiei de director pe "ochi frumosi" cred ca intra la coruptie. Din articol inteleg ca directorul e incompetent. Poate daca era un concurs corect pentru ocuparea postului, nu se mai ajungea aici.
Mq • 30 martie 2017, 16:17
Trebuie dati pe mana militiei
Bazileon • 30 martie 2017, 16:18
Da cine este acest sparc de medium de ***? Nu are nume? Rusine Tolontan, rusine gsp
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
sorin • 30 martie 2017, 16:25
Este o combinatie de coruptie + incompetenta + necunoastere... Mai adaugi si puntina nepasare si obtii reteta pentru cele mai de mai sus relatate.
Ccc • 30 martie 2017, 16:27
@Catalin, @ Serban Da, discutia este despre incapacitatea "spitalului" (iarasi un vinovat generic, spitalul, ca si cum incepand cu portarul si terminand cu ingrijitoarele, toti sunt vinovati de "incapacitate"!), dar aceasta incapacitate are o cauza. Ca sa eliminam incapacitatea , trebuie sa starpim cauza ( si nu efectul, cum se practica in medicina moderna). Cred ca este inutil sa mentionez numele " cauzei" creatoare de "incapacitate" in cazul de fata. Serban a punctat foarte bine!
StefanCM • 30 martie 2017, 16:27
"E de discutat cine face mai multe victime: coruptia, incompetenta, necunoasterea?" Hm, in cazul nostru e vorba de coruptie, incompetenta si necunoastere, cel putin, toate trei la un loc. Asa ca discutia ar avea iz de penal, daca s-ar dori. Marsez pe aceeasi idee. Cum sfinti si diavoli ( sa impacam pe toata lumea ) dupa toate cate se intampla in sistemul medical din tara asta nu se ia taurul de coarne si sa se ia oamenii care capuseaza sistemul sa fie exclusi din el si trimisi la reeducare de la 5 ani in sus. Toti. La platica, vladica, furnica, pana la opinca. Si sa ii lase pe doctorii si staful medical care vor sa isi faca treaba sa si-o faca asa cum trebuie. Astia sunt o piatra de moara si pentru doctori si pentru pacienti deopotriva.
Costel • 30 martie 2017, 16:37
Nu sunteti curios deloc dle Tolontan cine e Gheorghe Popescu si pe unde a mai fost d- lui manager?!
vlad • 30 martie 2017, 16:44
As fi vrut sa aud si inregistrarea, dar din stenograma asta omul suna ca un politruc total, un incompetent. Dar nu vreau sa acuz, simpla citire poate denatura multe insa serios ca asa pare...
CCC • 30 martie 2017, 16:45
Atitudinea tipica de secretar de partid de CAP, ("da de ce tov. doctor nu ati venit direct la mine sa-mi spuneti ca nu aveti medicamente, ca rezolvam eu personal pentru dvs., dadeam un telefon la judeteana ... ) denota incompetenta casa si o totala incompatibilitate cu functia de manager de spital! Ar trebui sa se asigure ca in spitalul pe care il "pastoreste" exista tot ce este necesar bunei functionari, nu sa astepte sa sa "caciuleasaca" doctorii pentru medicamente si alte materiale, doar pentru a le arata cat este el de capabil sa le rezolve "doleamtele" Din pacate, asta ar insemna sa traim intr-o societate normala, nu intr-una ipe care cancerul coruptiei a aduso deja in metastaza.
Florin • 30 martie 2017, 16:47
Uite, Tolo, ceva foarte interesant si ingrijorator in acelasi timp din Vestul tarii: Spitalul de Boli Infectioase din Timisoara isi inchide portile. Link din presa locala: http://www.tion.ro/spitalul-de-boli-infectioase-din-timisoara-isi-inchide-portile-nu-mai-sunt-bani-numai-datorii/1806753
dan • 30 martie 2017, 16:57
Nu stiu cum functioneaza sistemul de achizitie in spitale dar probabil este ca la accesarea de fonduri europene - daca vrei sa accesezi 1 milion de euro trebuie sa lasi vreo 20.000-30.000 altundeva. E penibil, patetic, trist ce se intimpla in tara asta. Si atunci va mirati ca exista nostalgici dupa vremurile dinainte de 89 ?
Alice • 30 martie 2017, 17:00
Domnul manager trăiește pe alta planeta sau cel puțin așa lasă impresia, când ajungi la dânsul în birou pentru ai aduce la cunoștință o problema nici măcar nu te asculta, sta cu telefonul mobil in mână și butoneaza ignorandu te total. .. se duce la ședințe cu medicii și îi minte că sunt fonduri suficiente pentru achiziționarea medicamentelor și materialelor sanitare iar spitalul nu are nici 100 lei pentru achiziționarea acestora....Minte că s.au rezolvat problemele cu banii pentru medicamente când aceștia lipesc cu desăvârșire .. rușine domnule manager. RUSINE...Ați distrus acest spital.... Îmi este rușine să spun că sunt angajata acestui spital
Ilie • 30 martie 2017, 18:09
Si spitalul de infectioase arad e vai de el,scria cineva mai sus de timisoara.. se fura din banii publici de unde isi fac astia vile in strainatate pe salar de stat in romania? Jaf! Ma intreb daca diferenta de fonduri "neaccesate" nu o fi intrand in buzunarele cuiva! Asa e de obicei
Ilie • 30 martie 2017, 18:10
"Nu mai avem medicamente" si la bagdasar arseni http://m.kanald.ro/romania-tara-in-care-boala-vine-la-pachet-cu-disperarea-si-umilinta-sambata-la-asta-i-romania-16823137
Laurentiu Valentin Puica • 30 martie 2017, 18:11
Ce este curios ca voi, cei de la GDS cand incepeti o investigatie stiu ca nu va lasati si o duceti pana la capat. Din articolul de mai sus am inteles ca managerul v-a declarat ca: „Noi am avut probleme la buget pentru că sunt lucrări în zona asta a Capitalei și s-au alocat din bani acolo. Știți, lucrările de la șoseaua Pantelimon… N-am vrut să insist, să iau angajamente”. Pai o astfel de declaratie ar fi trebuit "exploatata" in sensul ca ceva este in neregula. In legea sanatatii este stipulat ca Pentru spitalele publice bugetele locale participă la finantarea unor cheltuieli de administrare si functionare,respectiv bunuri si servicii,investitii,reparatii capitale, consolidare,extindere si modernizare, dotari cu echipamente medicale, inclusiv cheltuieli pentru servicii medicale in vederea bunei desfasurari a actului medical, a unitatilor sanitare publice de interes judetean sau local, in limita creditelor bugetare aprobate cu aeasta destinatie in bugetele locale. Si deasemenea ca Spitalele publice din reţeaua autorităţilor administraţiei publice locale pot primi sume de la bugetul de stat şi din veniturile proprii ale Ministerului Sănătăţii, care se alocă prin transfer către autorităţile administraţiei publice locale, pentru: a) finalizarea obiectivelor de investiţii noi, de investiţii în continuare, nominalizate în listele programului de investiţii, anexă la bugetul Ministerului Sănătăţii din legea bugetului de stat, aflate în derulare la nivelul spitalelor, b) dotarea cu aparatură medicală, în condiţiile în care autorităţile administraţiei publice locale participă la achiziţionarea acestora cu fonduri în cuantum de minimum 5% din valoarea acestora; c) reparaţii capitale la spitale, în condiţiile în care autorităţile administraţiei publice locale participă cu fonduri în cuantum de minimum 3% din valoarea acestora; d) finanţarea obiectivelor de modernizare, transformare şi extindere a construcţiilor existente, precum şi expertizarea, proiectarea şi consolidarea clădirilor în condiţiile în care autorităţile administraţiei publice locale participă la achiziţionarea acestora cu fonduri în cuantum de minimum 5% din valoarea acestora. Deci nimic cu referire la ... autostrazi. Deci cum se justifica faptul ca, din ceea ce spune managerul, s-au alocat 160.000 din fondurile care ar fi revenit spitalului, constructiei de autostrazi? Si mai mult, CINE este cel care isi permite acest lucru?
Dany2002 • 30 martie 2017, 21:33
Ai dreptate Alice.Dl manager butoneaza la telefon pt ca nu-i pasa si in acelasi timp nu se poate uita in ochii nimanui.Pe langa ce face la sedinte poseda diverse metode de intimidare a personalului .Probabil ca se crede in continuare la C.A.P..Din pacate spitalul a ajuns de rasul tuturor pt ca medicilor nu le-a ramas decat sa faca din "*** bici"si sa faca si poc.Din pacate primul strigat de ajutor al doctoritei din ATI in ceea ce priveste lipsa medicamentelor si materialelor sanitare,nu a dus nicaieri.Acum s-a ajuns in acelasi punct dar problema de data aceasta este in toate sectiile. Cat despre discutia cu sos.Pantelimon,cred ca dl manager a avut un moment de ratacire.Sau nu..asa o fi facut si cu sos Fundeni. PS.D-nule Tolontan,poate repriza asta o duceti pana la capat si va informati mai corect,mai concret .
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Bogdan • 30 martie 2017, 23:18
Hmmm...Gheorghe Popescu...un nume destul de comun. Dar uitandu-ma pe fotografie am recunoscut "personajul": "Gogu" Popescu, fost director economic la Spitalul Fundeni, cândva doctorand (!) al lui Gabriel Oprea si supus fidel al lui Adrian Năstase...deputat de Gorj etc. Nici nu e de mirare ca o duc prost la "Pantelimon", avand in vedere "calitatile" de manager ale lui Nea Gogu. Cand era la Fundeni era cunoscut pentru comportamentul execrabil stil "şef de C.A.P". Instalarea lui in functia de director al unui spital e inca o dovadă a acaparării sistemului de sănătate de către gaşca *** si incompetentilor. Trist! Foarte trist! Stiu foarte bine ce spun. Am fost medic la Fundeni (la Pediatrie) din 2001 pana in 2009. Si nu imi este teamă sa imi spun numele: Bogdan Dima.
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Alex • 31 martie 2017, 1:01
La's ca merge și asa. Sunt prezent la servici ca sa primesc salariu. Si c-am atât.
Lucian • 31 martie 2017, 8:42
"Sunt probleme în a-i accesa? – Nu. Ci în a fi alocați. " Poate cineva sa-mi explice ce inseamna asta in viziunea acestui pseudo-manager? Cu alte cuvinte, n-avem nici-o problema sa-i luam, doar ca banii nu sunt acolo? Adica si noi, acasa, putem accesa in fiecare zi un milion de euro, doar ca nimeni nu ne-a alocat acesti bani si nici n-o va face vreodata. Acest tip de individ cu aproape zero competente, are in mod cert una: abureala.
bg • 31 martie 2017, 8:53
Atata timp cat posturile de manager de spital sunt atribuite de primarii in principal pe criterii politice, vom avea situatii de acest gen. Calitatea de membru de partid trebuie sa conteze si sa se opreasca pana la numirile in posturile de secretar de stat din ministere. Criteriile competentei, profesionalismului, experientei manageriale trebuie sa primeze pentru ocuparea posturilor inf. celor de secr. de stat. Cu un trecut dezastruos privind felul cum a condus Inst. Clinic Fundeni in per. 1996-2005, adus la sapa de lemn si cu datorii imense, numai pentru faptul ca este membru vechi PSD il pui manager la Sp. Sf. Pantelimon? Sau poate mai sunt si alte motive...
ATI pus-o • 31 martie 2017, 16:35
asta inseamna ca Ministerul nu are banii aia, au trecut un milion din burta, sint bani pe hirtie care nu exista...
antonia • 31 martie 2017, 19:09
Cum sa functioneze lucrurile in sistemul sanitar cand numirile in functii de conducere sunt facute pe criterii care nu au nicio legatura cu profesionalismul, performanta, etc.?! PSD se pregateste sa promoveze in functii de directori ai DSP din tara, o pleiada de personaje care pe langa faptul ca nu cunostinte in domeniu, nu au studii de specialitate in domeniul sanitar, nu au experienta necesara pentru a gestiona problemele grave cu care se confrunta sistemul sanitar. De exemplu, pe unul din posturi, ANFP-ul afiseaza cu mentiunea ADMIS, numele fostei"consiliere" a ex-ministrului Igas-PDL, o individa care si-a facut veacul prin Parlament, "consiliind" multi de pe acolo, probabil si de la PSD sau cum mai spun gurile rele avea intrari la ministerul condus de Igas(asta da recomandare)!!! Apoi, nu ai cum sa nu observi ca nu exista concurenta, la fiecare judet, postul si "omul"?!
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Adriana • 31 martie 2017, 23:28
La acest spital sunt nereguli grave! Azi noapte mama mea s- a prezentat in garda acuzand dureri groaznice de cap! Dupa ce a asteptat 4 ore a fost preluata ***, care a umilit -o , a jignit-o ! A tinut - o in picioare 30 min in timp ce o certa, pe motiv ca de ce a venit in urgenta si nu a apelat la dr de familie! Asta la 4 dimineata ..... A examinat- o pe repede inainte si i- a aruncat in sila o reteta! Acest medic este inuman ! Acesti oameni nu merita titulatura de doctor! Ce pot face eu dle Tolontan? Cum putem noi stopa acesti ***? Adriana
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Vali • 1 aprilie 2017, 0:06
Impartasesc intru totul opiniile colegilor mei, exprimate mai sus! Incompetenta actului "managerial" se simte la toate nivelele! Eu lucrez la serviciul admistrativ, asigur un serviciu de asa zisa "intretinere"! Nu ai ce sa intretii!!! Acum trei ani, spitalul a fost "reabilitat"!!! Toate lucrarile sunt "varza"!!! Nimeni nu si-a asumat raspunderea sa receptioneze acele lucrari de o gramada de bani!!! Incercam in fiecare zi sa reparam, fara scule, fara echipamente, fara materiale!!!Facem totul din resurse proprii! Greu de crezut, dar trist si adevarat!!!
Io • 1 aprilie 2017, 22:31
Cica spre sf trimestrului nu au mai fost fonduri! Pai ni i in la inceputul lunii feb. Nu aveau fonduri! Iti puneau reteta in brate si trimiteai rudele sau prietenii (daca ai) sa cumpere de la farmacii....nu iti dadeai anticoagulant, antibiotic... nimic... te descurci! Ce sa mai vorbim de pampersi pt cei imobilizati la pat! Nu sunt bani pt medicamente, dar cu mizeria cum facem? Zboara fulgii de praf pe sub paturi.... asa zisa gimnastica de recuperare se face pe holuri intunecate unde poti fi lovit, imbrancit....iar doctorul e unul de peste 65 de ani care si el e beteag de picioare.... adica, ai siguranta nu gluma! Si tipa in gura mare ca daca i se dau 5 lei unii au pretentia sa i faca sa mearga.... are niste texte in el cu adevarat profunde: " doamna sotie", "dumneata cine esti? ... Domnu' sot?" Pfffff.... mi e greatza.... ala nu se chiama spital.... pleci cu capul de acolo si cu cine stie cate multe alte bube in plus.!
marina • 10 mai 2017, 15:00
Domnilor,nu stiti ca acest Gheorghe H,Popescu a fost manager sau director economic si la Spitalul Fundeni ,siiiii dupa el POTOPU!!!!S-a scris in presa de dezastrul financiar pe care l-a produs acolo si, i s-a intamplat ceva???NU a fost mutat la alt spital,sa faca ce stie el mai bine,DEZASTRU!!!!Atentie, acest lucru nu se poate realiza fara Directorul economic,Directorul Medical si alti directorii,caci acum sunt multi ,foarte multi pe bani si mai multi si de aceea treaba merge ,cum merge.Aviz dr.Boer Monica manager Spital Pantelimon,demis pentru nereguli grave si mutat manager la Spitalul Obregia!!!!Despre ce vorbim??????