Mai repede, mai puțini, mai slabi!

”Citius, altius, fortius”, deviza Jocurilor Olimpice, remodelată de gimnastica noastră

miercuri, 14 septembrie 2016, 6:40

La noi s-a lăsat o liniște care vorbește tare.

Analiza gimnasticii românești transpare însă undeva. În paginile unei cărți.

Ziarista și scriitoarea newyorkeză Dvora Meyers publică în România volumul „De la Nadia pînă astăzi”.

Cartea e o reflecție asupra schimbărilor din gimnastica mondială.

Decăderea României, dar și a Rusiei, țări care altădată dominau lumea acestui sport, cîștigă cîteva explicații interesante. Fie că sîntem sau nu sîntem de acord cu ele.

Potrivit lui Meyers, la întrebarea „De ce nu mai poate alcătui România o echipă completă la Rio?” răspunsul e simplu: „Nu mai au de unde”.

Nu mai avem.

O vreme a ținut

„După finalul Războiului Rece, populația României a scăzut din pricina diminuării natalității – s-a clasat pe locul 11 pe lista Blooomberg a țărilor cu o scădere veritiginoasă a populației – și a emigrării în alte țări, mai prospere economic”.

Ziarista observă că descreșterea nu a fost vizibilă imediat.

„Românii aveau încă un număr stabil de senioare și de junioare care învățaseră baza în perioada comunismului”. Noi știm că observația este valabilă și la alte sporturi. Bazîndu-se pe o cultură sădită în trecut, „România a cucerit toate medaliile de aur pe echipe la Campionatele Mondiale, din 1994 și pînă în 2001 și a dobîndit titlurile olimpice pe echipe, unul după altul, în 2000 și 2004”.

314.000 de copii
se nășteau în România în 1990, conform unor date culese Ziarul Financiar de la INS

185.000 de copii s-au născut În România în 2014, cea mai mică cifră de după Al Doilea Război Mondial

„Românii au făcut eforturi peste puterile lor”

Deceniul glorios a reprezentat, de fapt, „o gestionare a resurselor slabe și o transformare a stelelor promițătoare de la junioare în medaliate cu aurul olimpic la senioare”.

Chiar dacă Meyers nu-i numește, noi îi știm și pe autorii acestei administrări performante: Octavian Belu, Mariana Bitang și colegii lor. „Ani în șir, româncele au făcut eforturi peste puterile lor”, scrie autoarea.

Și nu numai.

Dvora Meyers nu e o nostalgică a comunismului.

Nu despre asta vorbește ea. Și nu toate observațiile ei au acoperire faptică. Remarcă decăderea economică a țării, numai că PIB-ul României a crescut de 3,5 ori din 1989 pînă acum.

Noi, cu datele pe masă, dar și cu subiectivitatea insiderilor, știm că nu doar campionale, ci toată lumea a făcut eforturi peste puteri. Sportivele și antrenorii. COSR și, pe această temă, pe nedrept hulitele Parlamente și Guverne, care au asigurat atît antrenorilor, cît și sportivilor, unele dintre cele mai mare recompense bugetare din lume.

Asta nu ajunge.

23,2 milioane
de oameni era populația țării în 1990

19,4 milioane
de oameni era populația rezidentă estimată a României în decembrie 2015

14,5 milioane de oameni este prognoza ONU pentru populația României în 2050

Ce a făcut lipsa de concurență cu Ponor și Iordache

Pentru că, atunci cînd numărul sportivelor a scăzut, lipsa concurenței a condus spre delăsare.
Într-o cercetare citată în carte, multe dintre membrele echipei olimpice a SUA au declarat că „motivația lor de a se antrena și de a munci cu asiduitate în sală se datorează competiției cu care se confruntă pentru a fi selectate”.

La noi, s-a ajuns în situația ca o concurență sportivă fertilă între Cătălina Ponor și Larisa Iordache să nu mai fie posibilă pe podiumul de concurs! Din lipsa echipei de la Rio.

Natural pentru lumea de azi, disputa fetelor s-a mutat pe facebook. Iar medaliile se cîștigă în concursuri, nu pe forumuri.

„Nadia, singura pe care nu am pus-o la pămînt!”

„Cifrele în scădere sînt valabile și pentru antrenori”, observă Meyers. Nu numai noi, dar și rușii, am exportat o lungă serie de specialiști. N-am pierdut doar niște caractere, am pierdut și informațiile.

Și mai e ceva interesant, valabil pentru întreg sportul românesc.

Această criză a resurselor poate fi pusă față în față cu o poveste a Nadiei, dezvăluită tot în carte.

Dvora Meyers amintește un citat din Bela Karoly, preluat chiar de Nadia în autobiografia sa: „Tot timpul am suprasolicitat sportivele. Comăneci e singura gimnastă pe care nu am putut-o pune la pămînt, niciodată”.

Asta nu s-a întîmplat pentru că Nadia era infailibilă.

Ci pentru că era inteligentă.

Lecția

„În toți anii mei de antrenament și competiții mi-am păstrat întotdeauna o rezervă de energie”, istorisește Nadia, explicînd cum i-a rezistat lui Bela.

„Să spunem că știam că pot face 15 ture de stadion. Îi spuneam antrenorului că pot face 10 și îmi păstram o rezervă, un tampon protector. Bela mă suprasolicita, dar motivul pentru care nu m-a putut niciodată doborî este că nu mi-a cunoscut niciodată cu adevărat limitele”, spune Nadia.

Meyers o ascultă pe Nadia și se întreabă dacă această înțelepciune îndelung antrenată de a-ți păstra rezerve nu este, de fapt, sinonimul perfecțiunii. Neașteptată explicație.

„Poate că, într-adevăr 12 ture era limita ei. Dar deoarece credea că poate să facă nu se simțea copleșită cînd ajungea la 12!”.

Autoarea continuă: „Ceea ce ne face  să ne întrebăm: a crede că ai mai mult în rezervor este același lucru cu a avea, cu adevărat, mai mult în rezervor?”.

Invers decît Nadia

Sportul românesc a procedat, instituțional, invers decît Nadia.

El nu și-a păstrat nici o resursă. Nici specialiști, nici bani, nici cunoaștere și nici măcar încrederea că mai are ceva în rezervor, care, uneori, poate ține loc de ceea ce realmente ai în rezervor.

Răspunsul nu stă în trecut.

Soluția nu este în sistemul sportiv comunist, căci motivația bazată pe constrîngere a dispărut pentru totdeauna. Nu mai poți educa, pentru performanță și după formule ierarhice, noile generații crescute în conexiunea libertății. În fond, ceea ce scriem acum sînt niște banalități.

Dar tactica de o viață a Nadiei nu este.

De-la-Nadia-până-azi-front-cover

Save

Save

Save

Save

Save

Comentarii (47)Adaugă comentariu

Ramon  •  14 septembrie 2016, 8:39

nu cred că s-au făcut eforturi peste puteri ci că atunci s-a muncit mult mai mult decât acum, medalia a fost o motivație. Acum, dacă nu-ți convine aici, poți pleca oriunde și au făcut-o peste 4 mln români. Aceștia au văzut că nu trebuie să muncești pe rupte pentru un trai decent, nici să rupi mâinile și să primească palme odraslele. Țara s-a umplut de oameni cu diplome fără a cunoaște psihologia sportivului. Nu numai Belu și Bitang au fost ”vinovați”, înaintea lor au fost soții Karoly, dar campioanele au răsărit din toată țara, dintr-un sistem care atrăgea copilele (rar băieții). Acum presa caută articolele care atrag înjurături, vedeți rezultatele pe forumuri, omul crede că cineva trebuie să aducă succese nu să se clădească și se năruie totul. Este ușor să înjuri pe altul. foarte greu să finisezi un talent (acestea există în orice țară). Emigrarea a văduvit tocmai pătura socială care producea valori, cei care aveau ambiție pentru copiii lor. Acum ne umplem de diplome de care nimeni nu are nevoie. Cu puține excepții, facultățile nu produc specialiști ci oameni cu diplomă care trebuie să-și folosească istețimea, nu cunoștințele pentru a progresa. Vedeți și în redacția GSP câți au studiat jurnalistica și câți s-au adaptat, precum și căderea presei tipărite după 2008

Sasa  •  14 septembrie 2016, 8:42

Dle Tolontan, Pentru prima data in viata mea, am fost foarte pasiv si la CE, si la JO (dar mai ales la JO). Se pare ca scandalul cu hackerii rusi - WADA, imi cam da dreptate. Am impresia ca sportul fizic a devenit ca si sporturile cu motoare: conteaza si sportivul, dar mai mult echipa (in special de medici) din spatele lui. Diferenta intre sporturile fizice si cele cu motoare este ca in sporturile cu motor echipa mestereste/prelucreaza o masina, in timp ce in cele fizice mestereala se face direct pe sportiv.

pawn  •  14 septembrie 2016, 8:45

solutia sta in regimul de viata echilibrat si in cafeluta de dimineata pe care o bea simone biles dupa reteta serenei.

spinoza  •  14 septembrie 2016, 8:56

Buna dimineata D-le Tolontan. N-o sa spun mai multi si prosti, implicati la nivel inalt in sport, o sa spun multi da' culti! In rest jos palaria pentru articol!

Odette  •  14 septembrie 2016, 9:02

Nu ma pot abtine... Atat de sec despre Nadia, Perfectiunea Absoluta a Gimnasticii Romanesti? Si ma intriga ceva in afirmatiile acestei autoare. Am vazut un documentar in care l-am auzit cu urechile mele pe Bela Karoly cand spunea altceva decat pretinde autoarea aceasta care o citeaza pe Nadia, chipurile. Bela spunea ca daca le dadea fetelor sa faca 15 ture de stadion, Nadia era singura care facea 17 ture. Sau daca le dadea 20 de flotari, Nadia facea cel putin 25 de flotari ca sa-i arate lui Bela ca poate mai mult decat le pretindea el cu sange rece, demn de un dictator african. Sa nu intelegi gresit, ii consider pe Bela si pe Martha antrenorii de geniu ai gimnasticii, de neegalat. Cred ca fara ei, Nadia n-ar fi fost si astazi Starul de Nota 10. De aceea n-a putut s-o puna la pamant pe Nadia. Ea il incurca prin aceasta ambitie si aceasta tenacitate de a-si depasi propriile limite transformate in lacrimi de sange in palme. Asadar, nu stiu despre ce rezerve vorbeste autoarea? Alea de petrol? Apoi, liniste sau tacere? Transformarile nu sunt niciodata facute in liniste deci, ,,De la Nadia pana azi" . Iar dupa Rio, avem linistea de dupa razboi. Vezi Catalina! Viata grea i-au mai facut unii acestei Mari Campioane! Din lipsa caracterului, lipsa fair-play, ba s-a trezit si un misogin s-o faca ,, baba"- un ziarist celebru care, la varsta lui inaintata, daca tacea, filosof ramanea. Desi tacerea ma imbolnaveste de nervi si nu e un indemn din partea mea. Nu-i vad decat extrem de rar utilitatea. Are doar intelepciunea camasii de forta pentru cel scufundat in zgomotul ei. Totusi, poti sa taci cateva secunde, in semn de respect, cand ii auzi numele Nadiei. Si, de ce nu, al Catalinei! Poate fi o liniste incarcata de febra inaltarii unor noi catarge pentru viitor. Catalina a fost un catarg doborat, dar care pastreaza imaginea drapelului romanesc la Rio, o imagine sublima.

Ada  •  14 septembrie 2016, 9:21

Am citit primele 35 de pagini din carte. Sunt superbe. Cu prima ocazie sper sa o cumpar. Vreau sa am in casa asa ceva. Privitor la articol, concluzia mea este simpla: nu conteaza asa de mult numarul de copii nascuti intr-o tara nici bugetul alocat cat educatia primita de acasa (de la mamica si taticul) . Se face sport in acea casa ? Iti duci copiii la sport ? Ii incurajezi sa duca o viata sanatoasa ? Daca ne uitam putin in casele romanilor : ii vedem pe copii de la 5-6 ani cu telefoane, tabelete, laptop, calculatoare. De la 12-13 ani sunt foarte preocupati pt viata sexuala . Adio sport. Ca sa faci sport de performanta trebuie sa VREI sa faci sport de performanta.Sportul de performanta incepe cu sportul simplu, se fac sacrificii, trebuie multa rabdare atat din partea sportivilor cat si din partea antrenorilor . Am prins scoala inainte de '89, iar sportul se facea serios in fiecare scoala . In fiecare an vreau la scoala antrenori ( volei, handbal, fotbal, gimnastica, etc. ) si discutau cu profesorii de sport si cu noi , ne selectionau pt diverse sporturi ( daca doream). Era o mare batalie sa fii selectioant. Eu am facut 2 ani de sport. A fost fabulos. Eram foarte fericiti la antrenamente . Dupa atatia ani, chiar si acuma imi mai salut antrenorii si imi sunt dragi . Sportul = totul tine de educatia primita din casa .

brod  •  14 septembrie 2016, 9:26

poate nu vă vine a crede, dar primul care a prevăzut acest declin, încă din 2003, a fost însuși dl. Octavian Bellu. cu luciditatea și competența care îl caracterizează știa, încă de pe atunci, că diminuarea drastică a bazei de selecție, dar și schimbarea de mentalitate a sportivilor va duce la această situație tristă, dar inevitabilă, în gimnastica românească. a mai făcut și alte remarci interesante marele antrenor dar, fiind o discuție privată, nu e cazul să vorbesc despre ele.

Catalin  •  14 septembrie 2016, 9:34

@brod: Foarte bine ca a stiut (sincer nu cred ca trebuia sa fii din interior sa iti dai seama de acest lucru). Nasol este ca desi s-a aflat in conducere o parte din timp nu a reusit sa schimbe rezultatul. Cam asta e definitia neadaptarii la timpuri noi. Cu totii trecem prin asta.

Cătălin Tolontan  •  14 septembrie 2016, 9:42

@brod, catalin: practic comentariile voastre retin cele doua puncte de vedere care coexista in sport cu privire la belu si bitang. Ei au fost corecti si au avertizat asupra ce va veni, recunosc asta si adversarii lor. Pe de alta parte, nu si-au crescut urmasi, spun aceiasi oameni.

Odette  •  14 septembrie 2016, 10:16

Cartea semnata de aceasta Dvora Meyers este lipsita de credibilitate si am adus argumente in primul comentariu. Nici nu m-as deranja s-o citesc. Ce analiza serioasa a gimnasticii face autoarea daca dezinformeaza si speculeaza in interes pecuniar? Iar antrenorul O. Bellu impreuna cu tanti Bitang nu ajung nici la gleznele lui Bela si ale Marthei Karoly. Erau preocupati de politica, daca ne amintim bine si au vina lor imensa pentru starea gimnasticii romanesti. Copiii nu pot fi obligati sa faca sport de catre parinti. Si daca sunt mediocri si nu au capacitatea necesara excelentei ii chinuie degeaba. Poate ca unii vor sa devina matematicieni, altii pianisti, artisti plastici, tenori, poeti, arhitecti sau mai stiu eu ce altceva. E acelasi antrenament dur si pentru aceste pasiuni. Societatea are nevoie de toti, nu doar de sportivi. De jurnaliste ca Dvora Meyers, o fosta gimnasta in copilaria ei care n-a excelat niciodata, cu siguranta n-are nevoie nimeni. Chiar imi pare rau ca trebuie s-o critic pe Dvora! Cand bogatii inchid usile ( sportivilor!, aici), Dumnezeu isi deschide portile...

Gelu  •  14 septembrie 2016, 10:23

"Soluția nu este în sistemul sportiv comunist, căci motivația bazată pe constrîngere a dispărut pentru totdeauna. Nu mai poți educa, pentru performanță și după formule ierarhice, noile generații crescute în conexiunea libertății. În fond, ceea ce scriem acum sînt niște banalități." D-le Tolontan, 1. Sunt perfect de acord cu ultima fraza din pasajul de mai sus. Iar "banalitati" suna bland. 2. Motivatia bazata pe constrangere. Dvs. chiar credeti ca in democratiile astea, omu se duce sa munceasca pentru altu' din alte motive decat constrangere? 3. Ce inseamna generatii crescute in conexiunea libertatii? Dvs ca individ, considerati ca ati fost mai putin liber liber in copilarie? 4. Cum va explicati ca in timpurile nedemocratice, erau atatia fotbalisti in adevaratu' sens al cuvantului? Iar acum ioc? Nu cumva "libertatile" astea isi spun cuvantul? Dvs chiar considerati ca sportul a fost doar un mijloc de iesit din saracie? 5. Dvs chiar asociati 100% coruptia cu comunismul? Ce ar spune unii dintre dascalii pe care i-ati avut daca v-ar auzi. Nici nu va imaginati la ce nivel se extinde coruptia prin locurile cu "infrastructura", autostrazi etc

fotbal  •  14 septembrie 2016, 10:40

asta e o analiza cu start din ideea accepta, asuma si gestioneaza. frumos

Maxentiu  •  14 septembrie 2016, 10:54

Avea Umberto Eco o intrebare interesante, "ce se pierde cind ceva se cistiga?". In ultimii 25 de ani am cistigat "drepturi reproductive" pentru femei, dreptul la libera circulatie, o relativa prosperitate economica, dreptul de a copilari pina pe la 35 de ani. Ce am pierdut? Baza de selectie pentru toate sporturile, resursa umana pentru mai toate ramurile economiei, niscaiva potentiali campioni mondiali, niscaiva potentiali laureati ai premiului Nobel. You win some, you lose some... parca asa zicea americanu'.

dana  •  14 septembrie 2016, 11:34

@Odette, cred ca faceti confuzii pt ca n-ati facut sport cu antrenor linga dvs. Mie imi spunea Dna Mircioiu (antrenoare de basket care mai intra si acum in sala si antreneaza la aproape 80 ani) sa facem 20 de X si ma obliga sa fac cel putin una in plus! sau cite pot, peste! Asta ca sa nu ne prabusim toate cind ajungeam la 20, ci sa tragem de noi in plus! chestie psihologica! Eu stiam ca pot face 2-3 in plus, dar ma opream la +1 mereu:) Dna Mirciou vedea oricum cine poa' sa duca, dar asta o stiu abia acum! Atunci eram convisa ca ramin cu secretul meu: ea imi da 20+1 si numai eu stiu ca pot face 20+3. Asta e ceea ce spune Nadia, Karoly si Meyers. Nu e nicio minciuna nicaieri.

Dromichete  •  14 septembrie 2016, 11:38

Domnule Tolontan, va tot plangeti ca scade audienta/ tirajul presei scrise. Hai sa vedem 2-3 motive: - calitatea manelista a articolelor - vezi cum ne-ati otravit ani in sir cu alde Becali, Borcea, Dragomir etc sau chilotii lui Mutu - partizanatul politic care este extrem de obositor - vezi Evz, JN - lipsa informatiei, care trebuie prezentata corect intai si abia apoi sa fie analizata - prezenta pe net a articolelor odata/ inainte de tiparirea lor (cazul articolelor Dvs). Pai cum sa cumpar eu gazeta, ca nu ma intereseaza ce prostii mai debiteaza Reghenkamf sau alt *** din fotbal. By the way... Avem o echipa de handbal in Bucuresti. Cate pagini i-ati dedicat de cand a castigat trofeul acum 3-4 luni ? Dati-l naibii afara pe Ursescu ala care scrie despre handbal. Ar fi trebuit sa sa ... la cap in fiecare zi cu articole despre fetele alea. P.S. Astept un interviu de cel putin 4 pagini du Bella Gullden, o suedeza :)

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Valentin  •  14 septembrie 2016, 11:41

Un mod benign de a continua, dupa ce ai fluierat in biserica ("politie politica") condamnand denuntarea neghioaba a unei infractiuni reale.

Ada  •  14 septembrie 2016, 11:48

Asa este @dana. Aveti perfecta dreptate. Copiilor oricum le place sportul ( alearga, se zbenguie, au energie ). Prefer sa oblig copilul sa faca sport , sa inceapa sportul de mic, decat sa stea cu ochii in telefon sau pe tableta . Ca sa nu mai spunem ce conditie fizica si ce sanatosi sunt oamenii care faceau si fac sport . Problema este exact asa cum spune in carte : nu avem de unde alege sportivi . Nu ajungem la sportul de performanta deoarece nu avem sportul de baza . Sportul modeleaza trupul, sufletul si caracterul omului. Decat sa ii cumparat tabela si telefon cu o gramada de bani cumparati-i echipament sportiv si inscrieti-l la sport ( la orice sport ). Ca va face su nu performanta este abia dupa 3-4 ani de sport.

ion ion  •  14 septembrie 2016, 11:49

TORONTANE te rog sa taci, sa nu mai vorbesti de gimnastica ca dumneata si cu restul din GSP v-ati batut cu o nonsalanta demna de nistre TRADATORI joc de CEI MAI BUNI ANTRENORI DIN LUME BELU SI BINTANG.Bai trebuia sa va legati unii de gardul cotrocenilor altii de gardul palarului victoria ca BELU SI BINTANG sa fie desemnati cu acte in regula EROI NATIONALI. Nu cintariti voi toata rededactia si toti TRADATORII cu casa, masina, tot neamul cite kg de aur, argint, bronz si RESPECTUL INTREGII LUMI AU ADUS ACESTI DOI OAMENI BELU SI BITANG. Voi ce dracului ati facut? in buna traditie romaneasca si pentru un pumn de arginti ati balacarit, jignit,ofensat doi MONSTRI SACRI ai sportului MONDIAL . Pentru un pumn de verzisori ati dat curs MINCIUNILOR unei psihopate care a debitat minciuna dupa minciuna si voi ca sa-i cresteri tiajul si asa sa va loati comisionul i-ati dat curs cu o veselie de nedescris.Ca totul nu a fost decit o uriasa minciuna s-a vazut pe urma NIMENI dar absolut NIMENI nu a fost solidara cu psihopata.Toate marile gimnaste s-au desolidarizat si au demontat minciunile debitate de psihopata.Voi pentru bani i-ati tinut partea si acum vorbiti de gimnastica de rezultate.Tacei dracului din gura bagati capul in pamint.Nu v-au ajuns injuraturile luate atunci mai vreti o repriza?.Sinteti ultimii dar ultimii care sa mai vorbiti de gimnastica.Lasati gimnastica tineti-va de citi bani cistiga halep, cu cine s-a culcat mutu, cit a baut ultima oara tamas ,ca sinteti ziar de "sport". Sport? aiurea,cancan da.

rooster  •  14 septembrie 2016, 12:01

e ceva la care nu se pricepe tontolan?

ion ion  •  14 septembrie 2016, 12:03

Ia de la mine ceva chiar din ziarul vostru: "De luni, eroul alb-negrilor are statuie în fața stadionului St. James' Park: bronz, 2,89 m înălțime și 296.000 de euro. Opera sculptorului Tom Maley, numită "Local Hero", a fost finanțată total de Freddy Shepherd, ex-președinte la Newcastle. "Sunt foarte mândru și onorat", a declarat Shearer, 30 de goluri în 63 de meciuri la "naționala" Angliei." vezi cum pretuiesc altii valorile? chiar si pe alea locale. Si voi? ca-n miorita dati in cap ,tiriti in noroi ,ce statui, ce omagii.Astia sinteti.Sa nu ziceti ca nu este treaba voastra ca este, sinteti formatori de opinie.Dar in tara lui mesterul manole, miorita si tradarea ca sport national inca de la decebal la zi ce dracul sa astepti.

Valentin  •  14 septembrie 2016, 12:19

@rooster Da, nu se pricepe sa scape de cei ce sunt constant deranjati de ce scrie el, dar revin mereu pe blog sa citeasca si sa critice

otulbu  •  14 septembrie 2016, 12:33

O carte foarte proasta se poate vinde foarte bine, asta functie de marketing si de publicul tinta caruia i se adreseaza. Marota cu baza de selectie e o prostie fara margini. Noi nu numeric avem mari probleme ci ca sistem national si mentalitate, si exemple concludente avem la indemana chiar linga noi : Serbia, Muntenegru, Croatia. Tari cu nivel de viata sensibil egal cu al nostru, cu emigratie sensibil egala cu a noastra, cu populatii numeric mult sub noi. Doar ca tot spatiul ex-iugoslav are ceva ce noi sintem ajutati sa pierdem pe zi ce trece, dragostea de miscare si sport. Si aici cu regret trebuie sa spun ca presa asa zis sportiva are cel putin aceeasi vina ca si sistemul social-politic in care traim. Manelizarea fenomenului sportiv pe toate canalele a devenit cotidiana si deplina si practic paralizeaza informatia sau dezbaterea sportiva in plan tehnic. In zona tv spre exemplu in afara de canalele Eurosport nu avem nimic sportiv cu adevarat iar la on-line sintem aproape de cascadorii rasului. Nu poti scrie despre oi cind esti imbracat in blana lupului, sau daca nu te poti abtine, macar incearca sa nu transformi caprioare sprintene in oi de turma.

Odette  •  14 septembrie 2016, 12:49

@dana, cam multe certitudini pe capul tau! Oamenii inteligenti au, de obicei, o multime de incertitudini. Imi cunosti viata sportiva din copilarie, vad! Ma faci sa rad! Ai vazut acel documentar despre care vorbesc eu? Cu siguranta, nu! Dar ai si concluzii. Uite ce este, eu am inteles foarte bine ce spunea Bela cu gura lui, nu cu gura Dvorei! El povestea cu entuziasm ca, dupa ce le rupea cu antrenamentul, le mai dadea, la sfarsit si flotari sau ture de teren tocmai ca sa le vada performanta personala. Si explica, astfel, de ce Nadia era unica, era fenomenala chiar spre surprinderea lui. Omeneste nu era posibil sa faci in plus nici macar o flotare sau o tura de teren fiindca Bela le epuiza fizic si psihologic. El spunea asta si cu siguranta e cel mai credibil fiindca doar el stia cat le chinuia. Nadia ii arata cumva degetul, se concentra in continuare si facea dublu numarul de flotari sau ture. I se parea si lui fantastica rezistenta ei. Nicio clipa nu s-a gandit ca va da ora exacta in gimnastica mondiala, in vremurile acelea. dar cand a fost sa fie, atunci, la Montreal, Bela a stiut de unde ,, i se trage" aceasta performanta Nadiei. Ce spui tu acolo, e alta treaba. Iar ce spune Dvora e dezinformare si sunt rezervoare de... minciuna.

stark  •  14 septembrie 2016, 13:33

Asta e efectul Olaru, si asa va fi si de acum incolo. Ati aruncat cu noroi in cei mai de succes antrenori de gimnastica din lume. (Pe perioada cât a fost antrenor federal al lotului olimpic feminin de gimnastică Octavian Bellu a obținut cu acesta 279 medalii (106 de aur, 86 de argint și 87 de bronz). Distribuția medaliilor a fost următoarea: 39 medalii olimpice (16 de aur, 9 de argint, 14 de bronz) 78 medalii europene (seniori) (28 de aur, 24 de argint, 16 de bronz) 61 medalii europe75 medalii mondiale (29 de aur, 23 de argint, 25 de bronz) ne (juniori) (23 de aur, 22 de argint, 16 de bronz) 24 medalii la Cupa Mondială (10 de aur, 8 de argint, 6 de bronz) Fostul antrenor al echipei naționale de gimnastică a României, Octavian Bellu, a fost declarat de World Records Academy ca "cel mai de succes antrenor din lume" cu un palmares de 16 medalii olimpice de aur și un total de 305 la Campionatele Mondiale, campionatele Europene și la Jocurile Olimpice). Cum se spune : faptele vorbesc. Si inca ceva pentru postaci precum Odette, care fac sport doar in fata calculatorului: - performanta se face cu singe, sudoare si lacrimi.

Dan  •  14 septembrie 2016, 13:45

Catalin Tolontan, ce ar fi fost sa aiba ministerele apararii, cel al educatiei, cel al tineretului si sportului, cel de interne, plus primariile din miile de comunitati, bani alocati pentru ziare de sport, asa niste sute de milioane de lei anual, bani luati inclusiv din taxele si impozitele GSP? Cum mai arata presa din ROmania? Arata cumva ca sportul dupa 26 de ani de democratie originala? Autoarea zice ca efectul lipsei concurentei a dus la ceea ce avem acum nu numai in gimnastica, dar in toate sporturile de echipa. Este efect, deoarece cauza este una simpla: STATUL concureaza neloial privatii, iar privatii nu se mai implica sa creeze concurenta si sa dezvolte cluburile private. Exemplu bun de dat Primaria Generala a Capitalei: este unica primarie capitala a unui stat membru UE, care are in proprietate un club de sport, cu cel mai mare buget din ROmania. Pentru 2016, din banii contribuabililor, inclusiv al celor, care au alte cluburi sportive din tara si mai ales Bucuresti, primaria finanteaza cu 45 milioane lei, din cele 47 milioane prognozate a fii necesare de cei de la CSM BUCURESTI. Ce privat crezi ca poate concura intr-un astfel de sistem "concurential" original romanesc folosit de 26 de ani in tara asta? Asta este cauza pentru care nu avem in acest moment cluburi si sportivi. O cunosc, deoarece sunt implicat de multi ani in acest domeniu. Vezi la fel CSM Oradea, campioana la baschet masculin. Vezi asocierile lipsite de fair play ale primariei Tirgu Mures cu doar 4 cluburi din comunitate. Vezi cluburile detinute de ministerele apararii CSA Steaua, CS Dinamo de cel de interne, CSSurile si LPSurile, care toate au devenit majoritare, desi nu ar avea ce cauta in competitiile organizate in campionatele de profil din ROmania unde participa privatii.

Dana  •  14 septembrie 2016, 13:46

@odette, pacat de numele asta frumos, nu l meriti.

daniel  •  14 septembrie 2016, 14:10

daca e sa ne luam dupa nr. de medalii, tari ca lichtenstein (likenstain cum zice dragomir!) sau luxemburg, sunt tari de mocofani, fiindca nu prea iau medalii pe la competitii sportive! iar etiopia care are ceva alergatori e supertara!!! ce ziceti d-le Tolontan Catalin????

Odette  •  14 septembrie 2016, 14:12

@stark, altul umplut cu certitudini! N-ai vrea tu sa fii plin de neuroni, mai degraba, ca n-ai fost cu mine la aceeasi scoala? Uite ca n-am chef azi sa va impartasesc voua sporturile pe care le practic eu! Provocatori de 2 centi bucata! Si de bun-simt? ,, Postaci"? Ce inseamna asta?... Maria Olaru a fost sincera. Punct. Ce-a lasat in urma lui acest Bellu care are rezultate si el de necontestat? Prapadul din gimnastica nu i se datoreaza si lui deloc, deloc? Chiar asa? Statistici care omoara sportul. Si-a facut doar datoria ca de-aia era antrenor. Daca nici medaliile alea nu le lua atunci, pentru ce era platit si ce sa mai vorbim?! Cel putin Bela a lasat in urma lui ISTORIE, prima nota de 10 din gimnastica mondiala si romaneasca, asa, ungur, cum era. De-aia eu il pretuiesc pe Bela. Si nu cred ca asta ar trebui sa fie motiv de galceava. Fiecare cu parerea lui- parerea mea, vorba lui nea Nicu Vacaroiu. N-auzi ca e o liniste care vorbeste tare? Asa zice si ziaristul. Restul e tacere.

Cătălin Tolontan  •  14 septembrie 2016, 14:13

@Dan: inteleg ce spuneti, insa daca autoritatile locale si-ar retrage sprijinul mai mult de jumatate dintre cluburi ar disparea. Da, dar restul de jumatate ar fi sanatoase, probabil ca ar suna replica dvs! Am inceput sa ma cert de unul singur :-) Faza urmatoare e sa combatem guverne in Cismigiu.

Odette  •  14 septembrie 2016, 14:16

Dana, trebuie sa ai si argumente. Oh, dar tu ai certitudini, era sa uit! Sunt convinsa ca multi ar vrea sa auda ce merit si ce nu merit din gura ta.

Odette  •  14 septembrie 2016, 14:44

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Andrei  •  14 septembrie 2016, 14:56

Mai Tolontane, parerea mea e ca GSP-ul e de vina pentru decaderea gimnasticii romanesti. Voi ati facut acum vreo 12 ani "dezvaluirile scandaloase" despre maniera in care erau antrenate gimnastele de la lotul national si acolo a fost inceputul sfarsitului. Ati speriat parintii care nu au mai vrut sa-si dea copiii la gimnastica, si ati speriat si antrenorii care nu au mai avut curaj sa le ceara gimnastelor sa accepte conditiile de antrenament si de viata care sunt absolut necesare performantei in sportul respectiv. Crezi ca americancele mananca ce vor ele cat vor ele si apoi ajung sa castige medaliile pe care le castiga? Sa fim seriosi. Dar prin maniera senzationalista in care ati prezentat la momentul respectiv faptele, ca si cum ar fi fost vorba de niste abuzuri ale antrenorilor in loc sa fie o maniera asteptata de pregatire, ati creat efectele mentionate mai sus. Eu recunosc ca ai avut si multe contributii pozitive in societatea romaneasca cu investigatiile facute in diverse alte domenii, dar tu esti si cel responsabil pentru ce s-a intamplat cu gimnastica feminina romaneasca. Si ce e pacat e ca gimnastica feminina era cam singurul lucru cu care romanii se puteau cu adevatat mandri. Eu traiesc in America de vreo 15 ani si gimnastica feminina (nu ma refer doar la Nadia) e singurul lucru care e stiut despre Romania aici cand vorbesc cu americani de rand. Din fericire renumele negativ pe care il avem in Europa nu a ajuns inca pe aici, dar acum nu mai exista nici cel pozitiv dat de gimnastica. Daca nu-ti convine mesajul meu, poti sa nu-i accepti publicarea si nu m-ar surprinde sa iei decizia asta fiindca mi-ai mai cenzurat si alte mesaje de-a lungul anilor cand te criticam, dar sunt convins ca o sa il citesti macar tu si vreau sa-ti spun ca cel putin unii dintre cititorii tai sunt constienti de rolul pe care l-ai avut in decaderea gimnasticii romanesti.

Andreea Raducan  •  14 septembrie 2016, 15:23

Andreea Raducan.În anul 2000, participantă la Jocurile Olimpice de la Sydney, deşi câştigase medalia de aur la individual compus, gimnasta a fost descalificată, din cauza testului pozitiv pentru pseudoefedrină(Nurofen)... Rio 2016 Simone Biles a fost cea mai bună la toate aparatele, notele fiind: 15,866 la sărituri, 14,966 la paralele, 15,433 la bârnă şi 15,933 la sol...o extra-sportiva dar saraca are AHDC ca urmare ia medicamente care ii imbunatatesc anumite "simturi" foarte importante in acest sport ...Sa fim onesti si sa ne dam seama ca Nadia la Olimpiada de la Rio2016 nu ar fi avut nici o sansa. E adevarat ca nu mai avem nici noi mari sportivi dar si daca am avea ,ce folos ..."Marii sportivi" trebuie sa aiba in spate si o industrie farmaceutica puternica si niste "sponsori" americani .Ar fii interesant ca Dvora Meyers sa scrie o carte despre Lance Armstrong si ceilati "sportivi" americani care au transformat deviza ”Citius, altius, fortius” in "Money,money,money" ...

emg  •  14 septembrie 2016, 15:41

multumim tolo, interesant articol intradevar

Odette  •  14 septembrie 2016, 15:43

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Octavian Stăncioiu  •  14 septembrie 2016, 15:59

”motivația bazată pe constrîngere a dispărut pentru totdeauna”. Serios, știi tu asta, Tolo? Ești oare Nostradamus? Sau ți-au spus-o cei în slujba cărora faci jocurile de pe terenul de joc?

Odette  •  14 septembrie 2016, 16:01

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Odette  •  14 septembrie 2016, 16:31

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

o femeie  •  14 septembrie 2016, 17:59

E mult mai complex scaderea pasiunii romanilor pentru sport si gimnastica si performanta: romanii au alte talente, nu cele de a domina in sportul de performanta, si acum orice roman are de unde alege si cum cu munca mai putina si rezultate imediate si fara palme si tipete. Acum orice parinte care doreste un viitor pentru copil pleaca cu el sau munceste cot la cot cu el, nu il trimite la Deva, in capatul lumii si singur. Ai amintit si de natalitatea scazuta si calitatea antrenamentelor. M-am uitat la loturile din 1980, 1984 (anii nostri de glorie, multumita conjucturii internationale) si mai toate copilele alea erau nascute in anii 1960-1970 (aprox.) adica ...perioada decretului. Iar anii 1980 erau inceputul saraciei lucie. In anii aia natalitatea era de 540 mii pe an in Romania, acum e de sub 190 mii. Am cautat una cate una din acele copile ale romaniei dupa nume si m-a impresionat: o mare parte sunt copile din satuce ale moldovei, din catune de nicaieri unde probabil nici electricitate nu era iar de apa.... Apoi am cautat o cunostinta care a refuzat sa mearga la Deva. Mi-a povestit ca in clasa 1a a venit la scoala o echipa de antrenori de la Deva si dadeau probe pentru echipele Nadiei si mama ei a refuzat ca stia de la rude din satul vecin ca fetele mananca la gramaj si nu o va mai vedea pana vara viitoare. Vorbesc de 1972 si de un sat neelectrificat atunci in fundul judetului Botosani unde trecea cursa de 2 ori pe zi. Plecau fete din familii cu multi copii si foarte sarace, ce vedeau in Nadia Comaneci modelul de a reusi, singurul model si singura lor sansa, iar parintii le repetau ca altfel raman la lumanare acolo cu ei. Ei bine, astazi mai e vreun antrenor sa mearga in satele uitate de oameni sa ia copii sa ii motiveze? sa lucreze cu ei? Si sa lucreze nu cu bataia si tipatul, ca nu mai suntem la casa de copii. Apoi alt factor care il consider eu lumea vorbeste si de cate petreceri se trag prin cantonamente, si mai ales cu antrenorii. Exemplul e exemplu... dar betiile din Snagov si palme peste fundul fetelor din echipa de la canotaj sunt factori ce influenteaza performanta. Acum va aparea o alta generatie, cea din privat. Vezi Simona Halep, pt care parintii au facut eforturi financiare colosale, sau echipa de scrima. Eu nu ii consider pe Bellu si Bitang antrenori de valoare, ci instructori de casa de copii. Am o intrebare (de om care nu a citit suficient pe tema asta): cati bani au primit campioanele noastre in 1980 si in 1984 pentru medaliile primite? Cat valora premiul si cat a ajuns la copilele alea? E cineva care stie?

Dan M.  •  14 septembrie 2016, 23:46

Nu cred ca descresterea populatiei tarii ar fi o cauza esentiala a regresului sportului in general si a gimnasticii in special, o populatie de 15 mil. sau chiar 10 ar fi o baza de selectie rezonabila. Cand remarca decaderea economica a tarii, poate nu la PIB se gandea autoarea, ci la cresterea numarului de saraci, si asta chiar ar putea fi un factor. Concurenta dintre Ponor si Iordache a existat chiar si pe podiumul de concurs (dar nu la Rio, din pacate), cu mentiunea ca felul in care a evoluat aceasta concurenta... nu stiu cum sa zic... dar unora le-a lasat un gust amar... Si acum despre versiunea romaneasca a cartii: pana la urma, nu ai nici o problema sa intelegi despre ce este vorba, totusi, cred ca traducatoarea ar face bine sa mai revizuiasca, sa gaseasca un ccorespondent mai potrivit in limba noastra pentru unii termeni si unele expresii, sa mai consulte si alti profesionisti din gimnastica pentru anumiti termeni de specialitate, astfel incat, o eventuala editie a 2-a sa fie mai "pe romaneste".

codette  •  15 septembrie 2016, 23:49

Tolontane, asta e blogul lui Odette? Nu ai loc sa respiri de ea, de ce nu ii dai o pagina separat doar pentru ea, poate ne lasa in pace. E experta in toate si orice, deja e prea mult.

Odette  •  16 septembrie 2016, 11:11

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Odette  •  16 septembrie 2016, 11:29

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Odette  •  16 septembrie 2016, 11:39

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Odette  •  16 septembrie 2016, 12:21

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ClaudiaB  •  21 septembrie 2016, 13:10

Da, corect, nu si-au crescut urmasi! Asta e pacatul lor, pentru ca au simtit ce aduce viitorul si nu au incercat sa-l schimbe. Stiu ca e f greu ca antrenor pe bani putini si cu atatea sacrificii insa, ar fi ramas in istoria sportului drept legende. Asa cum prezentul se afiseaza azi, dupa atatia ani de munca, ramane un gust amar, deznadejde... inevitabil se cauta vinovati si uite ca avem ce sa le reprosam. De ce pleci prin a spune "v-am spus eu?!" "fara noi sunteti slabi!" De ce? Au facut mult pt tara, in multi ani de munca si sacrificiu dar nu a ramas un strop pt viitor... tine-ti minete aceasta intamplare si nu faceti aceleasi greseli, indiferent de domeniul de activitate. Pastrati in rezervoare putina energie si pt viitorul indepartat. Ganditi totul pentru dezvoltarea unui sistem in viitorul indepartat, viitor care insemna copiii vostrii, nepotii vostrii, familia voastra, prietenii vostrii.

Mihai  •  13 octombrie 2016, 5:14

Fictiune si realitate... ceea candva parea fictiune azi a devenit realitate si ceea ce candva era realitate azi este fictiune!! Acesta pare sa fie mesajul acestei carti -cel putin din cele scrie in textele de promovare... Greu de crezut ca Romania va atinge candva standardele de viata si cultura din perioada interbelica! Cu greu gasesti azi un om in Romania care sa posede atat fler politic cat a avut Ceausescu desi, ca nivel de cultura asemanator dictatorului, cu duiumul! Cred ca in anii ce vin guvernantii ar trebui sa creeze conditii pentru raspandirea culturii si educatiei altminteri ..."cadem din istorie"! PS. Cei care lauda pe sotii Martha si Bela KAROLY ar putea fi foarte buni promotori ai reconcilierii romano-ungare! Au curajul?

Comentează