luni, 18 iulie 2016, 6:59
UPDATE: Internat la Spitalul Bagdasar-Arseni din Capitală după ce a căzut, pe 10 iulie, cu un paramotor la Comana, pilotul Marian Cojocaru a fost diagnosticat cu două bacterii rezistente la antibiotice, Klebsiella și Acinetobacter, informează news.ro. Soția acestuia, medic, a declarat, pentru sursa citată, că încearcă transferul bărbatului de 44 de ani la o clinică din Viena.
de Mirela Neag și Cătălin Tolontan
Un apel neașteptat străbate spațiul public și camera mult mai mică de rezonanță a sportului românesc sâmbătă, 16 iulie 2016.
”Nae Mărășescu are nevoie urgentă de sânge. Donatorii sunt rugați…”.
Donatorii și soluțiile au venit.
Dar istoria bolii și suferinței lui Nicolae Mărășescu este mult mai amplă de atât.
Din mai 2015 și până azi, familia a ales, din respect pentru personalitatea unuia dintre cei mai importanți antrenori de atletism pe care i-a avut România, să păstreze învelită în discreție starea medicală.
După un an de întrebări, de controverse și de speranță împuținată, Mihaela Mărășescu, soția antrenorului și ea însăși fostă campioană și profesoară de atletism, lasă povestea să ajungă la public.
”Nae s-a operat în luna mai 2015 la genunchiul drept, unde i s-a montat o proteză. Nu era o operație urgentă, dar așa și-a dorit el. Era extrem de optimist”, spune Mihaela.
Operația a avut loc la Spitalul Municipal de Urgență din București.
Mărășescu este un tip cunoscut, deopotrivă, pentru stilul de viață activ și pentru orgoliul său.
La 77 de ani, se trezea înainte de 6, citea ziarele, făcea gimnastică și pornea spre federația de atletism.
”Începuse să șchiopăteze și asta părea de nesuportat pentru el. Vanități de crai și de om care o viață întreagă a propovăduit sportul!”, povestește un fost coleg.
Dar operația ia o turnură la care nimeni nu s-a gândit.
Pierde mult sânge și suferă leziuni cerebrale. Stă în comă două săptămâni.
E doar începutul calvarului. Pentru că nu-și revine de atunci.
Când se trezește, Nae Mărășescu alternează pentru tot anul ce vine stările de luciditate cu momentele în care lumea din jur alunecă.
”Și în cele mai grele momente rămâne, într-un fel straniu, legat de sport. Deși e în rezervă, imobilizat la pat, cere un telefon fix ca să poată fi sunat de cei din atletism, ca într-o zi de birou”, povestește unul dintre cei care îl vizitează.
”În tot acest timp, greul a picat pe Mihaela, care a reușit să-l ajute psihic, cu mare demnitate, tratându-l ca pe un om normal”, spune un alt apropiat.
Gabi Szabo, Ioan Dobrescu, Dan Serafim, Sorin Matei, Doina Melinte, Fiţa Lovin sunt doar câteva dintre numele care l-au văzut pe Nicolae Mărășescu în acest timp.
Anul trecut l-a vizitat şi Iolanda Balaş, înainte de a se stinge.
Soția a reușit să-l transfere pe Mărășescu la Bagdasar-Arseni, unde i s-a oferit un salon individual pentru recuperare.
Omul care arăta uluitor în deceniul opt al vieții sale a început să cadă fizic.
”A slăbit mult, a trebuit să-i fie refăcută uretra şi să scape de escare”, povestește Mihaela.
Au apărut și infecțiile nosocomiale.
”A început să facă infecții repetate din cauza a două bacterii intraspitaliceşti, klebsiella şi piocianic, sursa infecției fiind proteza de la genunchi”, spun surse medicale.
În iarnă este transferat de familie la un azil, dar starea de sănătate începe să se degradeze accelerat din cauza infecțiilor care nu mai cedează la tratamentul antibiotic.
În mai 2016, la un an de la operație, ajunge in stare critică, în septicemie, la Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balș”, unde este stabilizat.
Medicii recomandă scoaterea protezei, care menține infecția în organism. Este transferat la secția de ortopedie de la Spitalul Colentina pentru operație.
Organismul cedează înainte de a intra în operație, intervenția fiind amânată.
Vine apelul public.
Se găsește sânge.
Lupta continuă.
„Toţi medicii care l-au îngrijit au fost profesionişti. Mircea Gorgan de la Spitalul Bagdasar-Arseni, Adrian Abagiu de la Institutul Matei Balş şi Rodica Marinescu de la Colentina au luptat însă cu nişte bacterii mai puternice decât toate medicamentele”
Mihaela Mărăşescu
În povestea lui Nicolae Mărășescu se găsesc mulţi pacienți români, mai puțin cunoscuți, dar a căror viață este la fel de prețioasă.
Se regăsesc oamenii, așa cum s-au regăsit în cariera lui sportivă.
Mărășescu a fost el însuși atlet în anii ’60, cu un titlu de campion național pentru Steaua la ștafeta de 4×100 metri.
Cunoscut îl face însă spiritul său teribil de competitiv ca antrenor.
Pregătește sute de atleți, dintre care și nume legendare ale sportului nostru. Natalia Andrei, Fiţa Lovin, Doina Melinte, Cristieana Cojocaru, Sorin Matei, Petru Drăgoescu sunt elevii lui Nae Mărășescu.
43 de ani a activat Nicolae Mărășescu ca antrenor în atletism
Nu-i este nimic străin în atletismul românesc, de la dubiile de dopaj și până la prețul fizic și emoțional al nesfârșitelor cantonamente centralizate.
”A fost un om care conducea autoritar și ca antrenor, și ca secretar de stat sau șef la Federația Română de Atletism. A avut prieteni și dușmani. Dar toți i-au recunoscut pasiunea pentru sport”, îl descrie un fost coleg de generație.
Cu ceva timp în urmă, câțiva jurnaliști ai Gazetei l-au vizitat la spital. Omul din față e slăbit cu 20 de kilograme, dar trăsăturile au rămas aceleași.
Fotografiile, precum cea care ilustrează articolul, au rămas în urmă.
Alternează momentele de recunoaștere cu cele în care se retrage în sine. Este înainte de agravarea recentă.
Când vine vorba de Olimpiadă, bărbatul longilin se uită ca și cum vizitatorii n-ar înțelege nimic: ”Cum câte medalii luăm?! Cel puțin opt, nouă!”.
Cele mai optimiste predicții ale specialiștilor din sport vorbesc despre 6 medalii la Rio.
Nae Mărășescu începe să le numere.
Șirul se pierde atunci când spune ”Luăm sigur o medalie la atletism”.
Dacă o scădem pe asta, unde nu avem vreo șansă, ar fi ceva ca vocea intactă a cunoașterii și iubirii de sport a lui Nicolae Mărășescu să aibă dreptate.
Cris • 18 iulie 2016, 8:16
La PUSCARIE cu toti aia de la Spialul de arsi care au tolerat mizeria, infectia, indolenta si nesimtzirea din spital. La PUSCARIE intre 5 si 10 ani.
Dan • 18 iulie 2016, 9:03
La ce spital a fost operat la genunchi?! Sa-l ocolim in caz ca avem nevoie. Mulțumesc, Dan
Dan • 18 iulie 2016, 9:06
N-am fost atent. Spitalul de Urgente. Mulțumesc.
Mihai • 18 iulie 2016, 9:57
Problema este ca in toate spitalele este cam acelasi lucru. Anul trecut , mama mea , a ajuns la spital, iar timp de o luna de zile , starea de sanatatea s-a inrautatit treptat...Doctorii au spus ca nu m-ai au ce face din cauza infectiei nosocomiale; asta a fost in august 2015, si din pacate cu toate ca a avut un organism viguros, in cele din urma a decedat. Fratilor faceti ceva in spitalele alea, sau scrieti mare la intrare un avertisment sa stie oamenii care intra in spitatele la ce se pot astepta... Ii doresc sanatate marelui antrenor si tuturor sa nu aveti nevoie de spital!
o femeie • 18 iulie 2016, 10:13
si Elias e populat cu klebsiella si pioceanic. Am intrebat un medic ce solutie exista. A raspuns: focul.
Gica Paunescu • 18 iulie 2016, 10:46
Dl. Marasescu este un antrenor de atletism foarte cunoscut, va ramane o personalitate a sportului romanesc, insa cu coate acestea suferinta omeneasca nu l-a ocoloit nici pe domnia sa. Cati altii, insa, cunoscuti decat celor apropiati lor, nu patesc astfel de necazuri si-ajung doar ca niste numere intr-o statistica a ,,vietii'' care tot asa ne va retine si pe noi ? E foarte trist, nu-i asa ?
sorin • 18 iulie 2016, 11:10
Este jale in spitalele romanesti. Dezinfectanti diluati combinati cu nepasarea cadrelor medicale, totul petrecandu-se ani de zile, rezulta ceea ce vedem. Sunt convins ca spitalul de arsi nu e un caz izolat. Mergeti pana la capat cu investigatiile, va rog
maria • 18 iulie 2016, 11:34
Daca cineva ar incerca sa intocmeasca o statistica a cauzelor deceselor din spitale sunt convinsa ca cele provocate de infectiile nosocomiale sunt pe primul loc. Numai ca pentru asta trebuie ca medicii sa le raporteze. Murim ca prostii in spitale! Cred ca e timpul sa facem ceva pentru ca acum e vorba de viata noastra!
Ana • 18 iulie 2016, 12:17
Foarte trist! As dori sa inteleg de ce e nevoie de atatea citate neatribuite. Oare nu puteti sa-i contactati ca poate sunt de acord sa li se comunice identitatea? Credeti ca asta ar mari credibilitatea articolelor sau ar fi doar o pierdere de timp?
adrian • 18 iulie 2016, 12:26
Pur si simplu nu-mi vine sa cred ca aceasta poveste este adevarata. De vreo doi ani nu l-am mai auzit pe domnul Marasescu comentand atletism la eurosport si m-am tot intrebat ce s-a intamplat de a disparut, credeam ca este vorba de vreo ruptura cu postul, dar nici in cele mai negre ganduri nu imi imaginam asa ceva. Un om de o calitate exceptionala, o adevarata placere sa il auzi discutand despre sport si atletism in principal. O enciclopedie vie in materie de sport. Sunt socat, un astfel de om sa pateasca asa ceva. Demisii si *** degeaba cerem, la noi sistemul este infectat si refacerea lui nu o poate face nimeni decat ca pe vremea lui ceausescu cu bastonul si pistolul. Regret enorm cele intamplate, multa sanatate, sper sa il mai aud si auzim macar la o competitie comentand, dar starea si sansele sunt infime. PS: puteti sa spuneti ce grupa de sange are domnul Marasescu? Observ ca se cauta donatori, dati mai multe detalii.
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Mihai • 18 iulie 2016, 12:31
@Maria, mare dreptate ai...dar ce (sa) facem? Sti ca drepturile mai nou se cer in strada? Altfel nimic nu se intampa!
Wolff • 18 iulie 2016, 12:53
Stia plagiatorul mincinos, corupt shi ticalos, de ce s-a dus la sultan sa-shi trateze gioalele, shi n-a dat de la el 10.000 mp prin Hotarare de guvern, pe shest, in cea mai buna zona a Bucurestiului ptr. constructzia unei moschei, pe care nimeni in RO nu o vrea.
popescu • 18 iulie 2016, 14:14
in opinia mea medicii sunt primii si cei mai vinovati. De cand profesionalismul exclude responsabilitatea? oamenii acestia "salvatori de vieti" stiu despre toata mizeria si pericolele din spitale. De ce nu se solidarizeaza si nu refuza sa mai intre in spitale pana nu se face ceea ce trebuie?Ce salveaza ei daca oamenii nu supravietuiesc infectiilor pe care le dezvolta tocmai datorita interventiilor. In orasele mici mizeria si delasarea este de nesuportat...bolnavul vine si pleaca ....dar" domnul doctor" cum lucreaza in fiecare zi in putoarea din saloanele care nu se aerisesc, trece pe langa grupurile sanitare care nu se curata cum trebuie si se pare ca nu este deranjat...despre ce vorbim ?nu se mai poate face curatenie in spitale? sa aducem firme din strainatate sa le arate cum se face.A disparut in Romania hipocloritul de sodiu?
Cosmin • 18 iulie 2016, 14:32
Bunicul meu sa luptat 7 ani cu bacteriile luate din spital dupa o amputare cauzata de tromboflebita... nu sa vindecat niciodata si sa stins in iarna... Asta la Cluj
Cătălin Tolontan • 18 iulie 2016, 16:18
@ana: sint contactati ca altfel nici nu ar vorbi. Aveti dreptate, sint cam multe, dar oamenii se feresc sa vorbeasca atunci cind un coleg se afla intr-o situatie atit de dificila.
un doctor • 18 iulie 2016, 16:21
pentru a nu se declara infectiile din spitale, medicii au trebuit sa falsifice fisele medicale ale pacientilor,lucru care este un act criminal si penal. nedeclarind infectiile, medicii au dat posibilitatea vinzatorilor de dezinfectanti sa-si falsifice si dilueze produsele stiind ca daca nu sint declarate infectii, nimeni nu va putea sa-i acuze ca au vindut apa chioara. spitalele, ustensilele si echipamentele medicale nu au fost dezinfectate, lucru care a dus la zeci de mii de infectii spitalicesti si moartea a zeci de mii de romani nevinovati. faptul ca legea drepturilor pacientului (cea mai criminala lege din EU) nu da voie familiilor sa aiba acces la dosarele medicale ale mooortilor lor, a aparat toate aceste crime. in concluzie: doctorii care nu au raportat infectiile spitalicesti sint criminali penali si direct raspunzatori pentru genocid. Managerii spitaleleor care stiau de aceste infectii, si toti ministrii sanatatii in afara de ministrul actual au participat la acest genocid. toti prim ministrii, cel putin de la Nastase incoace sint si ei participanti la genocidul dinsistemul sanitar romanesc. nororc cu dacian ciolos ca are curajul sa infrunte acest genocid, dar pacat ca are mintea prea ingusta si nu asculta sfaturile care i s-au dat despre o consultanta independenta din SUA sa rezi=olve acest genocid de care a fost instiintat.va veni si vremea cind romanii se vor destepta si vor pedepsi taoate aceste crime unmanitare de neimaginat intr-o tara din uniunea europeana
un doctor • 18 iulie 2016, 16:39
va spun eu care este tratamentul infectilor protezelor articulare. dupa ce s-a diagnosticat infectia unei proteze, trebuie sa se masoare VSH-ul si CRP (proteina C reactiva din singele bolnavului). Se incep antibioticele in functie de antibiograma (atentie la antibioy=ticele folosite pentru ca nu toate au o pentratie byna in os) si dupoa citeva zile se scoate proteza. pacientul este tratat pentri 6-8 saptamini cu antibiotice si se urmareste evoluatie testelor de singe VSH si CRP pina ce se normalizeaza. dupa 8 saptamini si normalizarea VSH si CRP se opresc antbioticele si peste o saptamina se face artocenteza: se aspira fluid din articulatie si se terteaza pentru numarul de celule albe (WBC) si se fac culturi. daca celulele albe nu sint crescute si daca culturile finale ale lixhidului articular sint negative, se pune o onua articulatie-proteza. cu o ra inainte operatiei se reiau antibioticile folosite la tratamentul anteriot plus evenatual Vancomicina si se continua tratamentul pentru 1-3 zile. aceasta procedura se numeste : 2 step prosthetic joint infection replacement. cine este intereswat poate copia ce am scris si cere medicilor tratanti sa respecte acest standard international. orice medic care trateaza o astfel de infectie in alt fel este INCOMPETENT. daca porteza nu poate fi eliminata, dupa tratamentul de 6-8 luni cu antibiotice intravenoase pacientul este pus pe antibiotice orale in functie de antibiograma pentru tot restul vietii sa mentina infectia sub control (antibiotic maintenance)
monica • 18 iulie 2016, 16:46
Catalin Nea Nae a facut si mult bine dar si mult rau sportului romanesc, dar Dumnezeu sa-i dea sanatate, insa niciodata ca secretar de stat nu a luat pozitia ghicelului ca cei care sunt azi la conducerea MTS- tandemul Lipa- Lecuseanu. Apropo de Lecusanu: cum iti explici ca nici pana acum nu are declaratia de avere postata pe site MTS. De ce oare? Pentru ca in acte se numeste Cristache, pentru ca figureaza consultant tehnic la Dolce Sport sau pentru ca este casatorita cu nepotul unui fost consilier prezidential a lui Basescu? Poate o intreaba ANI?
mimi • 18 iulie 2016, 16:52
si personalul care asigura curatenia din spitale trebuie controlat, dupa parerea mea cum pun solutiile, cat le lasa sa actioneze
Cătălin Tolontan • 18 iulie 2016, 17:05
@cris: stigmatizarea nu duce nicaieri. Medicii au propriile probleme si contexte delicate in care-si fac profesia. E nevoie de mult echilibru in discutia aceasta publica.
Odette • 18 iulie 2016, 17:20
@ un doctor, ce spui tu, straine? Pacientul trebuie pus pe antibiotice toata viata? Adica TOATA? Viata? In fiecare zi, antibiotice? Brr! Asta daca nu traieste prea mult, probabil. E teribil cat poate sa indure un pacient ***. Eu cand vad *** din spitale, ma gandesc intotdeauna ca asa mizerie e si la doctori acasa cu siguranta. @ Multa sanatate domnului Marasescu!
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Odette • 18 iulie 2016, 17:26
Acuzatii grave ??? Hahahahahahha.... Rad si curcile. ***??? Te rog sa-mi aduci argumente solide atunci cand faci asemenea afirmatii si cand cenzurezi! Nu arunca doua vorbe-n vant!
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Ana • 18 iulie 2016, 17:35
@catalin tolontan: Multumesc pentru raspuns. Din 4 citate, doua mie mi se par ca sunt suficient de neutre pentru a incerca mai mult sa faceti oamenii sa vorbeasca nu doar sub anonimat. Nu stiu, e de vazut si incercat poate. Subiectul cu sursele medicale este mai dificil pentru ca pe de o parte doctorii nu pot da declaratii despre bolnavi fara acordul lor sau al apartinatorilor. Pe de alta parte informatiile din surse medicale neoficiale sunt evitate daca nu sunt esentiale tocmai pentru a nu micsora credibilitatea si valoarea anonimitatii in cazuri in care ea chiar este singura optiune si astfel absolut esentiala. Nu mi-ati raspuns daca nu credeti ca era mai puternic sau la fel articolul fara citatele necitate :-) Si nu in ultimul rand, oare e o rusine a fi bolnav? De ce este o situatie delicata cand sotia lui povesteste situatia chiar daca evident ca nu poate sa acuze doctorii? Mie mi se pare mai delicata (si mai putin acceptabila) situatia de a intervieva un om bolnav de Alzheimer ca in cazul lui Jean Padureanu chiar daca spuneti tulburatoare in titlu si el spune ca e de acord (si presupun ca nu are certificat medico-legal de incapacitate, dar cine are in Romania?). Nu este usor de decis si etica jurnalistica nu are doar alb si negru insa poate ar merita discutata mai mult tocmai de catre cei carora le pasa de presa... poate prea mult!
un doctor • 18 iulie 2016, 17:53
@Odette. ai noroc ca am putin timp sa-ti raspund. am tratat sute de infectii la proteze articulate de tot felul, genunchi, sold si umar. citeste ce urmeaza si invata. daca esti medic iti va ajuta. inainte de acotrazice pe cineva, chiar si la un comentariu la un articol, documenteaza-te si vei economisi timp. Four to 6 weeks of pathogen-specific intravenous or highly bioavailable oral antimicrobial therapy (Table 2; B-II). 27. Monitoring of outpatient intravenous antimicrobial therapy should follow published guidelines (A-II) [6]. 28. Indefinite chronic oral antimicrobial suppression may follow the above regimens (Table 3) based on in vitro sensitivities, allergies, and intolerances (B-III). Chronic suppression after fluoroquinolone treatment of PJI due to gram-negative bacilli was not unanimously recommended (W. Z., D. L.). Clinical and laboratory monitoring for efficacy and toxicity is advisable. Similar considerations regarding hazards and effectiveness apply to those above.
un doctor • 18 iulie 2016, 18:09
@ Odette. am scris foarte clar: "daca proteza nu poate fi eliminata ", cu alte cuvinte daca lasam in corp un copr strain infectat care are pe el un biofil cu bacterii, pacientul se va reimbolnavi din nou si reinfectiile il vor omoriii. singurul mod de a incerca sa evitam reinfectiile este sa administram indefinite (pentru totdeauna) antibiotice si sa tinem infectia cronica sub control. "daca porteza nu poate fi eliminata, dupa tratamentul de 6-8 luni cu antibiotice intravenoase pacientul este pus pe antibiotice orale in functie de antibiograma pentru tot restul vietii sa mentina infectia sub control . citeste paragraful urmator : Following initial antibiotic therapy for retained PJI, (prosthetic joint infection) indefinite antibiotic suppression with an oral antimicrobial agent may be warranted.
Ana • 18 iulie 2016, 18:17
@un doctor: precizarile dvs sunt foarte utile si ca cititor cred ca e important ca doctorii sa aiba aceste discutii ca sa intelegem si noi ceu de alte meserii. Si ar fi bine sa dati si referinta chiar daca e de specialitate si poate e si sub paywall. Multumesc!
un doctor • 18 iulie 2016, 18:28
mesaj pentru doamna Marasescu: daca imi dati antibiogramele la ultimele culturi si ce tratamente s-au facut pina cum , va pot spune exact ce trebuie sa faceti. cel mai probabil va trebui ca medicii sa scoata articukatia infectata si sa fuzioneze articulatia. cu alte cuvinte sa o blocheze permanent. cnd scotarticulatia vor face culturi sa vada ce nfectie are acum si va trebui sa foloseasca 6-8 saptamini de antibiotice in functie de infectie cu speranta ca infectia nu se va mei intoarce.- success!
un doctor • 18 iulie 2016, 18:30
@ana. lnkul pe care l-ai cerut: http://cid.oxfordjournals.org/content/early/2012/11/29/cid.cis803.full.pdf
Odette • 18 iulie 2016, 18:32
@ un doctor, asa e cand Tolontan cenzureaza fara argumente solide si cand intervine in textul cititorilor de parca ar fi George Calinescu. Nu se mai intelege nimic. El uita ca, in primul rand, e ziarist, nu blogger si trebuie sa lupte si sa apere libertatea de exprimare, nu cenzura *** insa asta e alta poveste. Nu te-am contrazis absolut deloc! N-ai vazut ca iti spun cu revolta cate poate sa indure un pacient, dupa ce m-ai infiorat cu acele antibiotice pe care trebuie sa le ia toata viata din cauza acelor medici. De aia te si intreb, mai mult retoric, daca trebuie sa le ia chiar toata viata fiindca am luat in serios explicatiile tale. Nu sunt medic. Te-am ,,aprobat pozitiv,, in tot ceea ce ai spus tu acolo, dar evident ca a iesit altceva din cauza cenzurii. Parca suntem la gradinita aici.
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
doru • 18 iulie 2016, 18:34
tocmai am mers pt a ma interesa o protezare de sold am coxartroza stg..f avansata...medicul mi-a spus franc in fata ca scap cu 3500 roni asta la stat.prin progr nat de endoprotezare..probabil spaga....acum m-am speriat f tare....medicul avea cam 38-40 de ani..tanar...ce sa mai cred?...sistemul merge inainte.....poate vede si citeste..........
Odette • 18 iulie 2016, 18:45
Sa-l intrebam pe doctorul cu care am un dialog, aici, daca ,, andropauza ,, e ceva jignitor? Sau sa intrebam o doctorita fiindca e fomeie, bre?
Ana • 18 iulie 2016, 19:07
@ un doctor: Multumesc!
Donald • 18 iulie 2016, 20:55
in urma cu 6 ani sotia mea a fost operata la spitalul militar, i s-a amputat un deget de la picior, chirurgul respectiv a vrut initial sa-i taie toata *** piciorului, nu intru in amanunte pentru ca-s prea amarat cand imi amintesc. dupa 5 zile a fost externata desi luase piocianic, fara sa ne spuna nimic desi stiau foarte bine. nimic nimic, nicio vorba despre asa ceva. dupa aventuri grele si mizerabile am ajuns la un medic adevarat, tare departe de bucuresti, de la rm valcea. printre altele omul asta ne-a zis ca va scapa de piocianic atunci cand i se va inchide rana, dar problema este ca acest piocianic tocmai asta face, nu lasa rana sa se inchida; dar hranindu-se cu tesut necrozat asta e ceea ce trebuie facut, sa-l flamanzim... si e greu... sper ca am explicat in modul meu profan cam ce face acest piocianic... cam asta ar fi, se gaseste peste tot, se hraneste cu tesut necrozat, ranile se vindeca mult mai greu cu el instalat... si, foarte grav, probabil ca 90% dintre pacienti se pricopsesc cu el tocmai din salile de operatie. toti pacientii care pot "hrani" piocianicul au peste 75% sanse sa-l capete din spitalele noastre, cred ca cei care au suferit arsuri ajung chiar la 100%, daca exista tesut necrozat exista si piocianic. ps.in afara de acel medic de la rm valcea, caruia ii multumesc si cu aceasta ocazie, am mai intalnit un om adevarat, un medic chiar de la spitalul militar, un doctor arab, care mi-a ajutat enorm sotia fara sa-i fie medic curant, dupa ce a vazut-o cateva minute, fara el nu stiu ce s-ar fi intamplat.
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Donald • 18 iulie 2016, 21:08
dati un search pe google cu subiectul "*** piciorului" si moderati-mi din nou mesajul anterior.
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Hygeia • 18 iulie 2016, 21:55
1. microbii sunt din sala de operatie, in timp ce incercau sa stapaneasca hemoragia? 2.trebuia sa fie sub monitorizarea infectionistului de la bun inceput. 3. tulburarea cognitiva a varstnicului dupa socul hemoragic nu este din pacate rar intalnita( vezi si cazul Ronald Reagan) iar infectia- sepsisul agraveaza boala neurodegenerativa. daca infectia a aparut mai tarziu ca purtator cronic de sonda vezicala ( pare ca a avut si o leziune uretrala data de sonda vezicala), atunci se inscrie in categoria pacientilor de nursing home care unde infectiile nu sunt din pacate rare( pana la 50% asimptomatice la pacienti care nu au sonda permanenta!); este povara complicatiilor intraoperatorii grave la o varsta la care riscul deteriorarii functiei cerebrale este mult mai ridicat decat la pacienti mai tineri. Am trait toate performantele antrenorului Marasescu si m-am bucurat de medaliile castigate de elevii sai. regret ca trebuie sa treaca prin asa ceva si urez domniei sale sanatate si sotiei si celor apropiati putere sa il poata ajuta!
Mihai • 18 iulie 2016, 22:32
Sunt foarte interesat de acest subiect deoarece am avut pe cineva drag care numai este din cauza aceasta.Este vorba de mama mea, dar va rog stimatii mei nu asteptati ca cineva drag sa ajunga intr-o astfel de situatie. Dupa cum am vazut update-ul , cine poate face tot posibilul sa plece in alta tara. Cati din noi ne permitem acest lucru?
un doctor • 19 iulie 2016, 8:06
majotitatea medicilor din romania nu stiu sa trateze piocianicul si alte bacterii rezistente la antibiotice. probabil nimeni nu stie cum se determina daca o bacterie este susceptibila rezistenta sau intermediara la antibiotice. makoritatea nu stiu ca tigecyclina este singurul antibiotic care se ainistreaza intravenos dar care nu trateaza bacteremiile/septicemiile. cu alte cuvinte bagam antibioticul direct in singe dar el nu poate omori microbii din singe si in acelasi timp omoara microbii din tesuturi. tigecyclina nu poate trata bine infectiile urinare si mareste mortalitatea pacientuluo tratat de pneumonie. ceea ce am.scris nu prea face sens , dar este 100% adevarat. aceasta este arta pe care majoritatea medicilor din romania nu o stapinesc. un alt exemplu este banalul biseptol care trateaza foarte .bine infectii urinare cu bacterii la care antibiograma arata ca sint rezistemte la.acest antibiotic. secretul este ca in urina concentratia biseptolului eate de 50-100 de ori mai mate decit in singe si omoara majoritatea bacteriilor cu exceptia citorva cum.ar fi entrrococul si piocianicul care nu se mai numeste asa se zeci de ani ci Pseudomonas aeruginosa
Marius • 19 iulie 2016, 8:17
Infecțiile fac victime și printre doctori. Doctorul Ciprian Olinic de la Spitalul Județean Bacău a murit recent din cauza unei septicemii cauzate de stafilococul auriu.
Purtatorii „sanatosi” • 19 iulie 2016, 10:55
Intotdeauna cind apar infectii recidivante sau trenante respiratorii, urinare, digestive, etc. exista in anturaj unul sau mai multi purtatori aparent sanatosi care devind sursa de infectie pentru cei din jur. Unii, din comoditate sau din principiul prostesc "eu nu iau antibiotice" ajung la o forma suportabila pentru ei a unei boli, nepasindu-le ca ii distrug pe ceilalti. Astfel, se poate trai cu respiratie grea (giardia), cu gastrite sau balonari (helicobacter Pilori), cu dureri articulare (streptococ sau *** diseminata), cu urina urit mirositoare (E. Coli), etc. Uneori, chiar si animalele de companie sau pamintul de la flori pot fi rezervoare de microbi.
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
antonia • 19 iulie 2016, 11:31
La lansarea Strategiei Nationale Anticoruptie premierul Dacian Ciolos a vorbit despre "nepasare si neglijenta in sistemul sanitar" si ca nu doar institutiile ststului sunt responsabile de combaterea fenomenului. Tare mult mi-as dori sa afle cum sunt tratati cei carora le pasa si sunt grijulii si ingrijorati de fenomenul care a distrus sistemul sanitar, de exact acele "institutii"la care s-a gandit cand a vorbit! Sciu aici in speranta ca mesajul va ajunge la urechile premierului sau a altor factori de decizie cu bune intentii in ce priveste salvarea sistemului public de sanatate si accesul la tratamente moderne, facute cu profesionalism si daruire. Cei care au indraznit sa ia atitudine fatisa si care s-au opus neglijentei, nepasarii, actelor de coruptie, au ajuns in situatia de a fi amenintati impreuna cu familiile lor, riscand sa-si piarda locul de munca, unora li s-au inscenat tot felul de lucruri, altii au fost supusi unor mijloace diabolice de indepartare din unitatea sanitara fiind expusi la presiuni care le-au pus in pericol sanatatea (chiar viata!!!). Ce sa vezi, presiunile nu veneau doar de la mediul infractional care stapaneste spitalul, totul ere bine regizat cu concursul si sprijinul "institutiilor" de care dl premier face vorbire!!! Si atunci ce sa faca medicul, angajatul din sanatate, cetateanul platitor de taxe si impozite, daca "sistemul" este intarit de factorii care ar trebui sa combata coruptia si neglijenta. Imi doresc sa plece toti tinerii capabili si frumosi ai acestei tari(sa u mai ajunga victime ale acestor criminali), iar cei care au adus tara in halul asta sa ajunga sa fie tratati de sistemul diabolic creat de toti politicienii si reprezentantii institutiilor partasi la starea de acum a sistemului sanitar si a intregului sistem in general.
Iulian • 19 iulie 2016, 15:34
Eu am mers la Spitalul de Urgenta din Bucuresti pentru un exudat nazal si faringian acum doisprezece ani. Am luat de acolo un stafilococ auriu hemolitic si un streptococ beta hemolitic. De streptococul beta hemolitic am scapat dupa cinci ani de tratament, inclusiv cu bacteriofagi din Gerorgia si Moscova, dar de stafilococ auriu hemolitic NU mai reusesc sa scap. Am vorbit la Institutul George Eliava din Tbilisi cu d-na prof Dr. Mzia Kutateladze, cercetator stintific, care mi-a scris ca stafilococul contractat este rezistent la toate antibioticele posibile si este rezistent si la toti bacteriofagii pe care-i are, mi-a scris ca nu a mai vazut un microb atat de rezistent si ca daca ma duceam in Georgia ma izolau de restul spitalului ca sa nu contracteze si altii microbul. I-am scris ca in Romania te poti plimba in voie, microbi sunt pentru toti romanii, iar medicilor din spitalul Colentina din Bucuresti(mai precis chiar sefului de sectie de la infectioase) cand i-am dat sa citeasca ce recomandari avea d-na dr. Mzia Kutateladze, mi-au spus ca toti oamenii au microbi si ca nu trebuie sa-mi fac griji, microbii exista si in aer nu doar in spitale.
un doctor • 19 iulie 2016, 16:27
@Iulian. Stafilococii si streptococii traiesc in nas la foaret mute persoane. daca nu aveti nici-un simtom de infectie locala sau generalizata nu este nevoie sa tratati acest stafilococ. exista mute persoane care nu pot fi decolonizate de aceste bacterii din nas. probabil ca aveti un stafilococ aureu MRSA, sau poate chiar VISA sau VRSA (cei mai rezistenti din lume). sfatil meu este: daca nu va deranjeaza lasati nasul in pace si traiti-va viata linistit. singurul medicament care ar putea omori stafilococii din nas este unguentul cu mupirocina pus in nari de doua ori pe zi timp de 10 zile. acesta lucreaza, dar numai pentru citeva luni dupa care stafilococul apare din nou. trebuie sa tineti mucoasa nasala umeda cu ser fiziologic instilat de mai multe ori pe zi in nari ca sa evitati scarpinatul in nas. mai puteti folosi Dakin's solution care este o solutie de hipoclorit de sodiu la o concentratie 1/8 strenght (vezi mai jos), dar inca odata efectul va fi temporar. va trimit linkul cum sa preparati Dakin's solution pentru dezinfectarea ranilor, casei si apei pe care o beti. nca odata, daca nu avet simptome de infectie incetati sa mai faceti culturi din nas sau din faringe, pentru ca noi IN GENERAL tratam simtomele de infectii nu si culturile asimtomatice. http://www.itstactical.com/wp-content/uploads/2012/01/Dakins_Solution.pdf
mos craciun • 19 iulie 2016, 16:45
***
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
un doctor • 19 iulie 2016, 20:01
@ Tolontan domnule tolotan ma bucur ca abordati aceste subiecte si poate postati mesajul meu penru pilotul muribund de la spitalul Bagdasar Arsene. este vorba de tratamentul care ii poate salva viata: "am inteles ca bacteriile cu care este infectat sint rezistente la toate antibioticile. ce trebuie sa stiti este ca asta nu inseamna ca nu pot fi omorite. 1. lupta impotriva lor este data de antibiotic plus sitemul imun al pacientului. 2. chiar daca in laborator bacteria este rezistenta la antibiotice folosirea unor combinatii de antibiotice si la doze mai mari por salva polotul erou care a parasutat ajutoare unui sat intreg in timpul iernii. acest pilot este erou. daca bacteriile sint rezistente la toate antibioticile medicii nu trebuie sa-l lase sa moara si trebuie sa foloseasca combnatia urmatoare de 3 antibiotice timp de 21 zile.: Meropenem 2g infuzate incet in timp de 4 ore. infuzia se repeta din 8 in 8 ore, plus Tigecycline 200 mg intravenos odata urmata la fiecare 12 ore de 100mg plus ampicilina /sulbactam 3g din 4 in 4 ore. aceste doze sint duble fata de cele folosite in mod normal. sint convins ca pina acum s-a administrata colistinul. bineinteles se urmareste functia renala in functie de care se ajusteaza dozele de meropenem si de ampicilina/sulbactam. tigecyclina poate produce pancreatita si se masoara lipaza la fircare 3 zile. tigecyclina se metabolizeaza in ficat si daca functia hepatica se deterioreaza se micoreaza doza. success! sper ca medicii si familia sa citeasca aceasta postare. "
Ionut • 23 iulie 2016, 16:24
Reactia romanilor din tara (eu am plecat demult) este foarte slaba. Baieti, faceti petitii, sunati la minister, dati in judecata spitalul, nu mai stati la televizor sau pe Facebook. Acum e momentul sa starpiti securistii, ministrii si medicii criminali. Aveti posibilitatea, faceti-o !
buna ile • 24 iulie 2016, 12:43
Oameni buni, aveti grija cand treceti strada si cum circulati cu masinile voastre bengoase , si nu va mai omorati intre voi pentru toate prostiile din capul vostru . Aveti grija de viata voastra ca mor zilnic oameni sanatosi la trup , care nici nu au auzit de piocianic , sau macar stafilococ. Mergeti la spital daca chiar aveti suferinte adevarate si mai lasati interventiile de dragul esteticului si al tineretii vesnice , ca de unde nu mai este , nici Dzeu . nu are de unde da .
Lavinia • 31 iulie 2016, 15:26
Buna.Si tatal meu apatit la fel. In mai 2014 se internează la Spitalul Judetean din Timișoara pt proteza de genunchi .I s-a montat proteza ,dar la scurt timp dupa operatie am observat ca rana nu se inchide si de fapt se infectase cu Stafilococul aureus .A urmat calvarul.A trebuit sa-i scoata proteza, a urmat 6 luni de tratament cu antibiotice perfuzabile , de la vancomicina la ciprinol... si n-a scapat de infectie.Solutia a fost sa-i blocheze genunchiul (artrodeza).Pt a se inchide rana de la picior (pt ca ortopedul a tot taiat acolo sa scape de infectie si deja avea o protiune de 20 cm care nu mai putea fi inchisa)a trebuit sa faca transplant de muschi.Primul nu a reusit,doar al 2-lea (i-au luat muschi din spate). In final,cu piciorul blocat sicu o bucata de muschi aruncata pe tibie se externeaza in februarie 2015.Banii cheltuiti pe medicamente ,pansamnte si alte lucruri necesare operatiilor nu i-am putut recupera pe toti din cauza marsaviilor pe care le fac medicii in acte. De pensie de handicap avand genunchiul drept blocat, deci piciorul nefunctional nu beneficiaza,ca, cica nu provine de la boala congenitala, sau contactata precoce... Iar acum iulie 2016 il internez de urgenta ,dar nu mai la Judetean Timișoara, deoarece se pare ca are iar infectie la genunchi cu Klebsiela. Nu stiu ce mai urmeaza, dar imi este groaza. La pus pe antibiotic,dar unii medici pun problema amputarii piciorului. Nici nu vreau sa ma gandesc, si cel mai rau e ca tot calvarul a inceput cu infectia din spital din mai 2014. Imi puteti da un sfat?
Radu B • 29 noiembrie 2017, 22:09
@un doctor - desi vad ca postarea si comentariile au incetat de peste 1 an , sper sa mai vedeti mesajul. Probabil incalc cateva reguli ale blogului, dar imi puteti va rog o modalitate prin care v-as putea contacta cu descrierea unei situatii?
alin • 16 iunie 2018, 0:35
Mi-a fost coleg de camera la spitalul de boli infectioase, Ajunsese intr-o stare critica. Eu am fost internat pe 6.06.2016 .