sâmbătă, 30 aprilie 2016, 7:04
UPDATE: Ministerul Sănătății a dat un comunicat în care susține că ”Actiunile de control în cauză se desfasoara în colaborare cu Parchetul General, care urmărește derularea acestor activități”. În același timp, MS afirmă că ”Toate acțiunile și procedurile de control sunt urmărite în teren de reprezentanții Direcțiilor de Sănătate publică”.Să amintim oamenilor ce nu spune ministrul Achimaș. MS a dispus controale în ianuarie 2016 și în martie 2016 în 367 de unități sanitare. Ministrul a fost nemulțumit de diferențele mari de rezultate. Cele din ianuarie s-au făcut în fiecare județ, iar cele din martie între județe, încrucișat.
Întrebarea logică este: de vreme ce nu s-a schimbat metoda de control, de ce un rezultat care nu l-a convins pe ministru Achimaș ar trebui să convingă cetățeanul? Ceea ce nu e bun pentru ministru e bun pentru cetățean?Cît despre încheierea comunicatului, în care se spune că ”speculațiile aduc atingere anchetei penale”, de cînd vorbește MS în numele Parchetului? Comunicatul integral aici.
Investigație de Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan
Bărbatul stă înfipt în lumina albastră a proiectorului.
„0,2% sunt infecțiile nosocomiale pe care le declarăm acum în România”, spune Patriciu Achimaş Cadariu. „Știm cu toții că asta e imposibil! Nu putem fi pe primul loc în Europa la curățenia spitalelor”, adaugă ministrul.
Ahimaș observă cît de diferite sînt rezultatele. Cînd a lăsat DSP-urile pe barba lor ele au produs un rezultat protocolar. Cînd a făcut controale încrucișate, cifrele au fost altele.
Lîngă ministru stă Alexandru Rafila, șeful Societății de Microbiologie. E imperturbabil.
În sala amplă de la hotelul Ramada Plaza sunt răspîndiți șefii epidemiologi, directori de spitale și înalții responsabili de la Inspecția Sanitară de Stat. Oamenii se frămîntă.
Și degeaba cadrul e frumos, aproape cinematografic. Mesele rotunde, așteptînd replicile lui Woody Allen, nu-i ajută deloc.
3%-5% este cifra infecțiilor intraspitalicești în Uniunea Europeană
0,2% este cifra declarată în România, recunoscută drept o minciună și de către oficiali
Cifrele care sclipesc pe ecranul din spatele ministrului sunt cele care-i supără. Le știu pentru că le-au produs. Ei și colegii lor din spitale le-au desenat, de-a lungul anilor.
Bacteriile rezistente la antibiotice sînt mai mortale decît cancerul
Nimeni nu se face doctor ca să mintă. Când te duci la Facultatea de Medicină nu-ți imaginezi că va trebui să manipulezi cifre în saloane. Sau, mai rău, să desenezi în PowerPoint grafice care să mascheze realitatea germenilor.
Iar realitatea este că „bacteriile rezistente la antibiotice omoară anual mai mulți oameni decât cancerul”, așa cum spune, la microfon, oaspetele invitat la conferință, o doamnă doctor severă din Antwerp.
România, record de antibiotice fără rețetă
Cum stăm noi? Ne administrăm singuri cele mai multe antibiotice fără rețete din Europa, de patru ori mai mult decât media continentului!
Aproape 1 din cinci români ia de capul lui pastilele minune.
Și la antibiotic pe prescripție suntem campioni. În spitale la fel. Campioni absoluți.
„Deși, oficial, nu avem bacterii, toți știm că e o minciună. Nici pacientul și nici medicul nu vor să riște și de aceea se suprautilizează antibioticele. S-a ajuns chiar la următoarea formulă de supraviețuire…”, spune medicul Sorin Paveliu. Și povestește o tactică de gherilă de salon.
„Dacă sesizează o infecție, medicul dă analizele la laborator. Sună pe telefon, primește pe gură rezultatele, dar nu le mai trece în foaie. Prescrie antibioticul pur și simplu. Așa îi face bine și pacientului, dar și spitalului, care nu e silit să declare o infecție nosocomială”, povestește Paveliu.
Consumul de antibiotice puternice în spitale este un indicator al prezenței bacteriilor rezistente la antibiotice. Și, ca într-o spirală, ambele cresc potențîndu-se reciproc.
8 milioane de oameni mor anual în lume de cancer
10 milioane de oameni mor anual din cauza infecțiilor rezistente la antibiotice
Soluția unor oameni hăituiți.
În jocul de șah, situația poartă numele de pat. Nu ești amenințat, dar nici nu ai nicio mutare posibilă.
Hotnews: ”Nu ne-au propus nici o idee”
În această poziție se găsește astăzi statul român. De când a izbucnit cazul dezinfectanților diluați, autoritățile din înalt sunt nemișcate ca vulturii care călăresc vântul, căutând degeaba prada. Au încremenit sus, în lumea lor.
Elita statului a ratat să se conecteze la energia oamenilor, așa cum observa Cristian Pantazi ieri, pe Hotnews.
„Ideile sunt, uneori, cele mai de valoare lucruri într-o comunitate. Și atât Guvernul, cât și președintele nu au comunicat nicio idee pe tema situației din spitale”, mărturisea jurnalistul într-o lungă convorbire telefonică.
Ar mai fi ceva ceva de zis. Autoritățile nici măcar nu ne-au spus: Aveți încredere, vom face analize corecte! Ca și cum încrederea e subînțeleasă.
Cum să fie subînțeleasă? Vreme de 10 ani, n-ați făcut analize de concentrație, iar în cele de infecții nosocomiale recunoașteți voi înșivă că ați mințit. N-ați fost în fabricile producătorilor decît acum, la cîteva zile bune după ce aceștia au fost alertați. N-ați fost decât la Hexi Pharma, cum de nu vă duceți și la ceilalți?
În plus, n-ați schimbat nimic în procedurile de prelevare și în oameni, de ce să vă credem?
Pentru ministrul Achimaș Cadariu ar fi fost simplu să cheme Alianța Medicilor, mișcarea de protest cea mai acută a breslei, și să îi propună un parteneriat pentru aceste teste. Avea și alte variante independente. N-a făcut-o.
Practic, după ce au comis-o grav, guvernanții nu s-au gândit nici o secundă să discute cu societatea. Puteau să spună am greșit, v-am neglijat siguranța sanitară, cum vreți să reparăm ca să fim transparenți și credibili?!
E straniu.
Așezînd scaunele de pe puntea Titanicului
Statul are de partea lui puterea instituțională, banii și comunicarea la discreție. De ce nu iese? De ce nu spune nimic?
În adăpost nu-l atinge rumoarea mulțimii, dar nu face nicio mișcare pentru că va fi contestat. Așa că s-a ghemuit și așteaptă. Mircea Marian are o explicație în Evz.
Poate trece,
poate am visat
poate mâine dimineață nu va mai fi aici.
Ieri, ministrul a trimis inspectorii să ia 2.633 de probe din 208 spitale.
Dar sunt probe de autocontrol, ceea ce, având în vedere îngrijorarea publică, e ca și cum ar reașeza scaunele pe puntea Titanicului. „Testele de sanitație” înseamnă să dea cu produsul Hexi Pharma peste masă, pe mîini sau pe bisturiu și să vadă dacă au dispărut bacteriile.
„Facem un autocontrol cu teste de sanitație”, după cum mărturisesc spitalele. Două sînt problemele!
PRIMA: Cum se poate autocontrola un sistem defect?
A DOUA: Nu s-a ales metoda folosită de Comisia Națională Pentru Biocide în momentul punerii produsului pe piață, ci aceeași metodă pe care ministru o criticase, pentru rezultatele sale, în întîlnirea de la Ramada Plaza!
”E un heirupism ca să iasă bine Hexi Pharma! Se fac aceleași teste de suprafață, cîtă vreme eficacitatea se poate testa mult mai bine în laborator pe aceeași metodă cu care se dă avizarea la Comisia Națională Pentru Biocide. Dar doctorul Rafila a decis să se facă așa cum s-a mai făcut” Epidemiolog din provincie
Aceeași sursă susține că ”Alexandru Rafila este cel care a desființat Inspecția Sanitară autonomă (organizată ca Sanepidul de pe vremuri), înlocuind-o cu oameni subordonați DSP-urilor, care au directorii numiți prin algoritmul politic”.
Hexi Pharma a sponsorizat cu 1.000 de euro unul dintre congresele Societății Române de Microbilogie, organizație al cărei președinte este Alexandru Rafila.
Revenind la teste.
Aceiași inspectori, aceiași epidemiologi, aceleași proceduri nesupravegheate, aceeași substanță Hexi Pharma, ce rezultat crede ministrul Cadariu că va obține?! Fix cel din PowerPoint-ul luminos afișat în sala de la Ramada Plaza.
N-avem infecții nosocomiale, substanțele își fac treaba, asta e concluzia de zece ani încoace. Și deținem recordul mondial și olimpic: 0,2%.
Mai murdare decît studioul lui Capatos
În timpul acesta, vorba lui Times New Roman, spitalele din România sunt mai murdare decât platoul de la Antena 1 al lui Capatos. Gluma l-a amuzat teribil și pe Capatos care știe să încaseze.
Știți ce e cu adevărat ciudat?
Dacă nu Patriciu Achimaș, ci Dan Alexandru Condrea ar fi semnat ordinul pentru DSP-uri, hârtia ar fi sunat identic! Pentru că este exact ce îi convine și patronului și sistemului care l-a inventat. Să se meargă pe același tip de analize de eficiență a substanței și nu pe concentrație.
În aceste zile în care oamenii așteptau explicații, firma și statul au furnizat una singură, la unison: deși diluate de 10 ori, substanțele posibil că își fac treaba.
Nu a protejat comunitatea
E adevărat că Ministerul Sănătății a comunicat că se vor ridica și doze din substanța din bidoane și se vor efectua teste fizico-chimice. Așa cum a făcut presa la ICECHIM.
Dar cine le prelevează? Aceiași angajați mână în mână cu firmele! Cine are încredere într-un sistem care a dovedit că, profesional vorbind, este corupt?
De o mie de ori dacă am repet anomalia ”autocontrolului” și tot nu e suficient.
Statul nu înțelege ce i se întâmplă.
El e acuzat, cu probe, că a abidcat vreme de un deceniu de la menirea sa de a proteja viața comunității.
Sînt tentați să mintă din nou
Iar dacă establishmentul speră că vine Paștele și trece tema, își face un calcul prost.
În aceste câteva zile, oamenii se vor întâlni. Vor vorbi. Vor afla și cei care n-au aflat.
Nu există familie în România care să nu aibă în sînul ei sau să nu cunoască îndeaproape un caz de suferință cauzat de infecțiile din spitale. Scutiți-ne cu 0,2% că nu vă crede nimeni. După statisticile oficiale sînt mai mulți budiști în România decît oameni afectați de infecțiile intraspitalicești.
Acum, oamenii au aflat că, vreme de un deceniu, statul n-a cules o singură analiză de determinare a concentrației! Pe acest fond a apărut un risc imens de fraudă în sistemul național de sănătate. Care s-a concretizat.
Nu Suprasept, cu diluția sa de la 12% concentrație la 1,17% concentrație, e problema. Nu Hexi Pharma. Și nici celelalte firme, că, pe o piață, când liderul trișează să fiți siguri că nici urmăritorii nu stau în bancă punându-și mâinile pe bancă, cu unghiile tăiate.
Problema e că, din nou, statul e înclinat să ne mintă.
Neadevărul e marele pericol
Teama autorităților e, cumva, de înțeles. E omenească și politică deopotrivă. Dar nu e democratică. Informația despre sănătatea publică nu aparține unei elite. E, după cum îi arată și numele, publică și urgentă.
Mai ales că spitalele aparțin tuturor. Și, mai ales, celor care n-au mijloace, celor neajutorați, celor pentru care un virus sau o bacterie le poate aduce costuri de sănătate și de bani care îi vor îngloda în datorii.
Dacă se vor certifica probleme la mai multe produse, oamenii se pot speria. Și înfuria. E adevărat.
Dar ce vom avea de făcut? Ne vom trata tot în spitalele de aici, că nu se pot duce hepatitele, diabetele sau hipertensiunile noastre să se înmatriculeze în spitalele din Bulgaria, precum mașina Porsche Cayenne a lui Condrea.
Un neadevăr însă ar produce în societate o reacție și mai periculoasă.
Probabil nervi,
ceva dispreț,
cu siguranță decuplare.
Poate Ministerul Sănătății să spună că spitalele sunt golite de germeni. Că produsele diluate de 10 ori omoară virusurile HIV, ale Hepatitei B și C și că dezinfectantele Hexi Pharma s-au încărcat prin efect placebo cu substanță activă. Cine va crede?
100 de epidemiologi au rămas în toată România, conform statisticii Ministerului Sănătății
Cum s-a blocat subiectul pe televiziuni
Poate Guvernul și sistemul de informații să facă cea mai tare campanie mediatică. Și au mijloace pe care chiar le-au exersat în aceste zile pe televiziuni și ziare. Obae a sesizat-o din prima. la început am zis că exagerează.
Apoi am aflat cum a decurs ședința de sumar a două televiziuni. Scenă reală:
”- Subiectul cu dezinfectanții…
– Lasă
– Dar oamenii îl discută pe net
– Lasă!”
Mai apoi, băieții au început pur și simplu să vehiculeze mesaje halucinante.
E inutil ce fac ei. Pentru că experiența nemijlocită a oamenilor și suferința părinților, fraților și copiilor nu sunt sensibile la PR. Bacteriile intraspitalicești vor rămâne acolo unde sunt. În corpurile sau în temerea noastră.
Disprețul pentru viața umană ne-a adus pe toți aici. Și oamenii nu vor da înapoi.
Să diluăm tot sistemul la 10%
Ce șoc mondial ar fi, din punct de vedere științific, să spună Guvernul că totul e OK cu antiseptice diluate.
Păi, atunci să rescriem manualele de medicină, să ne îmbrăcăm în frac și să candidăm la Premiul Nobel pentru chimie!
Și să se toarne următoarea serie din „Anatomia lui Grey” pe un platou cu țâțe în noroi!
În timp ce o întreagă planetă se străduiește să-și respecte standardele pentru aceste substanțe, noi am inventat antisepticele homeopate. De ce să nu reducem atunci tot sistemul sanitar la o zecime? Poate că funcționează și diluat, vorba firmei în cauză.
Mai mulți jurnaliști anchetează cazul dezinfectantelor
Rostirea adevărului e singurul antidot pentru starea de neîncredere.
Să spună statul cine e Condrea și cine l-a creat! Vor fi destul de greu de înghițit dezvăluirile. Dar ele oricum vor veni.
În acest moment, în România lucrează mai mulți jurnaliști pe acest subiect, nu doar echipa de la Gazetă. Competiția pe informații va împinge adevărul către public.
Cu datele pe care le avem până acum, și pe care le vom publica noi și alții, putem spune că povestea e urâtă până la cer. Încă o dată, Statule, înțelege!, va ajunge la oameni.
Nicio comunitate nu suportă la nesfârșit să fie abandonată pe mâna unui comportament sistemic psihopat.
Când vor apărea, una după alta, piesele și personajele, va fi nașpa.
Și va fi nevoie de o trudă asumată și lungă, pentru că suntem grav avariați.
Au exclus societatea din discuție
Așa că, vă rugăm, mai bine veniți de bunăvoie la bară! Și nu încercați să mințiți că e târziu. Oamenii din Hexi Pharma ar vrea să vorbească. Îi caută procurorii sau trebuie să-și anunțe martorii disponibilitatea pe OLX?
Spre deosebire de Condrea, care datorită evidențelor strălucitoare n-are nevoie de niciun certificat medical, statul trebuie să pledeze serios ca să-l credem că și-a pierdut temporar discernământul. E singura apărare posibilă a autorităților. Pierdere temporară de discernământ.
Se încheie un capitol din această investigație.
Am simțit nevoia să discutăm cu voi și să vă spunem că există semne că se încearcă mușamalizarea poveștii.
„Problema cu siguranța națională e că nu poate fi rostită din motive de siguranță națională”, vorba amuzantă a unui scriitor britanic.
Dar nu e nici un fel de siguranță națională atunci cînd excluzi societatea de la o discuție despre sănătatea ei.
– Bună ziua domnule doctor Rafila.
– Bună ziua.
– Este un conflict de interese ca o firmă să sponsorizeze Congresul al societății pe care o conduceți?
– Care-i conflictul? Este un lucru absolut obișnuit.
– Și dacă-i obișnuit, adică des întîlnit, înseamnă că-i normal?
– Eu nu conduceam Societatea de Microbiologie în 2013 cînd a avut loc sponsorizarea. Chiar, cu o sumă derizorie. 1.000 de euro. Eram membru, dar să știți că aceste sponsorizări le fac alte sute de firme la sute de congrese ale altor domenii din medicină. Ce vreți să se întîmple? Să nu mai meargă oamenii la aceste discuții?
– N-ar fi normal să le finanțeze ministerul sau spitalele?
– Știți foarte bine că nu sînt bani. Eu nu văd conflictul de interese aici.
– Înțeleg că nu-l vedeți, dar profesia dvs. ajunge să controleze firma respectivă în context medical. Discuția e delicată.
– Știți ceva? Eu am renunțat la deplasări pe banii firmelor din pharma, nu aceasta, vorbesc în general, acum 10 ani. Am fost și eu de cîteva ori, dar apoi am renunțat, tocmai pentru că e delicat. N-am luat bani cînd am vorbit la conferințe. Cu asemenea poziții vom ajunge ca oamenii care au o anume vizibilitate să renunțe la a mai ajuta. Eu sînt voluntar în toată această chestiune legată de infecții.
– O secundă, vă rog, domnule doctor. Nu sună prea bine pentru noi, ca cetățeni. Statul are o mare problemă și vine și spune: stați liniștiți, o rezolv cu voluntari?!
– Sînt voluntar! O fac benevol. Asta pentru că mă pasionează meseria pe care o fac. Sigur că există un tip de responsabilitate profesională, însă să știți că sîntem cîțiva oameni care ne ocupăm de infecții. Iar în cazul acesta cu analizele, nu eu am elaborat programul. Ministrul nu cu mine a vorbit.
– N-ați vorbit chiar deloc cu ministrul Cadariu? Noi știm altceva.
– Am vorbit tangențial. E treaba lor ce proceduri aplică. În declarațiile mele de la TV am spus să ia cîteva probe și să le ducă în străinătate. La laboratoare din afară. Iar în chestiunea cu desființarea Sanepidului, e o chestiune veche de 13 ani, și eu cred că a fost mai bine cum s-a întîmplat.
– Sigur, dar există și medici care cred altceva.
– Sursa pe care ați citat-o o fi cineva frustrat cu lucruri vechi. Tot timpul inspectorii sanitari au fost în subordinea DSP-ului. Nu vă supărați, e vorba de o temă largă. Dar să nu ajungem să-i pedepsim chiar pe cei pasionați, care fac treabă!
Primele 4 părți ale investigației:
THOR,KALAS,SUPRASEPT,TRITON, CLORHEXIN ABC… • 30 aprilie 2016, 15:32
Sarbatori fericite tuturor! Reactia MS si a DSP va deveni publica in 4.05.2016! Pana atunci sa aveti cu totii un Paste fericit,cu liniste si multa sanatate! Sunt ferm convins ca la capacitatea doctorului DCA,patronul HPh,va reusi financiar sa faca liniste stiti dvs cum...singura insa care va face lumina este institutia de pe Stirbei Voda! Restul...cei care in toti acesti ani si-au primit mielul de la HPh sa stea linistiti pana le bate cineva la usa!
mm • 30 aprilie 2016, 15:57
Feliucitari pedntru investigatie! Nu vas opriti pana nu cade colosul, are picioare de lut, e putred. Un sistem putred. DNA, Parchet, e randul vostru acum sa faceti lumina, iar cei vinovati sa plateasca.
Irina • 30 aprilie 2016, 15:57
Felicitări pentru această investigație! Dacă tot suntem la capitolul sistemul de sănătate, permiteți-mi să vă sugerez o investigație despre modul de realizare a analizelor de laborator la laboratoarele private de pe lângă sputalele de stat. In urmă cu 5 ani, tatăl meu a fost diagnosticat cu cancer în fază terminală. Chimioterapia ar fi trebuit să îi prelungească viața și să îi ușureze suferința. După 3 ture de chimioterapie care nu a dat absolut niciun rezultat un medic din afara țării ne-a sugerat să luăm proba prelevata la biopsie de la laboratorul de pe lângă sputalul "Marius Nasta" și să refacem în altă parte analizele. Le-am refăcut la alte două laboratoare, Cantacuzino și unul din străinătate, ambele rezultate arătând că in proba prezentată nu sunt celule canceroase. Biopsia a fost refăcută în alt spital și a rezultat in cu totul alt tip de celule pt. care tratamentul era total diferit. Tatăl meu a mai trăit doar o lună după a doua biopsie, tumoarea avansând galopant în timp ce el facea chimioterapie pt. alt tip de cancer. Concluziile nici nu mai are rost să le scriu. De asemenea, medicul de familie îmi sugerează să fac anumite analize la privat dacă vreau să fiu sigură de rezultate. Problema nu e bugetul alocat sănătății, ci cât de mult se fură.
cruela de vila • 30 aprilie 2016, 16:08
e vreo legatura intre patronul HEXI si Dragos Condrea, memebru in consiliul director la Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate, reprezentant al reprezentant al Secretariatului General al Guvernului?
alnik63 • 30 aprilie 2016, 16:10
domnul Tolotan,pentru ce au facut acesti nenorociti(daca este adevarat) AR TREBUI JUDECATI PENTRU GENOCIT IN MASA,ganditi-va cata lume a murit in spitale din cauza infectiilor spitalicesti.acesti criminali nu gandesc ca o bacterie daca nu este omorata la timp,se multiplica si devine rezistenta la otrava,de aceea dezinfectia trebuie sa fie facuta imiediat si cu dezinfectante puternice.***
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Cătălin Tolontan • 30 aprilie 2016, 16:18
@THOR,KALAS,SUPRASEPT,TRITON, CLORHEXIN ABC… : mai vedem daca se face liniste. Si nu e normal sa asteptam totul de la DNA. Sint mai multe insitutii in tara asta care pot functiona. DNA n-a fost votata, DNA nu conduce Ministerul Sanatatii, DNA nu e Inspectie Sanitara.
Diaconu • 30 aprilie 2016, 16:35
Vina Statului? Vina Hph? Nici poveste! Poate morala. E vina noastra! Oamenii de rand. Cetateanu amarat, care nu isi permite sa fie bolnav, ca intra in datorii pe viata. Dooamnee, cum sa zic asa ceva??? Sunt nebun! Pai da. De 25 de ani, permitem sa fim calcati in picioare, umiliti, injositi si, mai nou, omorati. Pai nu va suparati, noi ne comparam, sau dorim sa fim ca si tarile civilizate. Unde oare sa se afle asemenea lucruri grave, de neinteles, care te fac sa iesi afara si sa urlii de ciuda ca nu poti face nimic, si oamenii sa nu iasa in strada, sa.i bage in mormant de frica, ca ii mananca de vi??? Romania! Pai ei isi permit sa faca orice. Peste tot locul in lume , probail, se face orice. Dar cand se afla, e jale. Altii isi dau demisia doar la suspiciuni, la noi vin si incearca sa te minta pe fata, cu dovezi cu tot. E inimaginabil! Ok. Multumim Tolo & co, de aici preluam noi. Maine, 1000000 (un milion) de oameni in strada. Ii mancam de vii, mama lor de hiene! Ce gluma buna.
cruela de vila • 30 aprilie 2016, 17:10
in primul paragraf, cred ca e vorba de 2016, nu de 2015! daca datele sunt cele din http://www.ms.ro/documente/Tabel%20comparativ_8433_19383.pdf
THOR,KALAS,SUPRASEPTTRITON, CLORHEXIN ABC… • 30 aprilie 2016, 17:13
Da stimate domn Tolontan! Ma refeream la faptul ca in cazul unei musamalizari,doar si numai DNA-ul mai ramane! Cred in Corpul de Control,cred in DSP-uri,nu cred ca domnul Cadariu isi va permite sa plece din minister cu o "pata" de genul HPh,asteptam rezultatele din 4.05.2016 si episoadele urmatoare ale GSP si ale altor redactii care analizeaza situatia! Sunt o multime de informatii care trebuie verificate,analizate si puse in online! @cruela... Dl Condrea de la SGG nu are legatura cu subiectul! DCA are nas in farma, uneori transportul de Suprasept si alti dezinfectanti se facea cu masinile de la Farmex...unde nasul nu mai este actio,dar detine un lant de farma pe nume...
Cătălin Tolontan • 30 aprilie 2016, 17:32
@cruela de vila: aveti dreptate, e 2016, am modificat, multumim!
Dragos • 30 aprilie 2016, 18:01
Tolo, daca chiar vreti sa intrati tare in sistem va trebui sa destructurati niste organizatii mafiote ale sistemului. Am lucrat in sanatate publica intr-un ONG international care tangential a avut de a face cu Rafila acum multi ani. El este un dinozaur al sistemului cu niste legaturi incredibile. Daca vreti sa apucati de un fir si sa il desirati, Rafila e unul din cei pe care trebuie sa ii urmariti. Duceti-va in urma dupa el, o sa gasiti niste chestii uluitoare. Apropo, puteti incepe cautarea cu masina acestui domn. O masina cu un pret ce nu poate fi explicat de salariul dlui de bugetar (el este bugetar de peste 10 ani de cand il stiu eu in sistem). Sunt foarte multi oameni care se tem de el, dar vor fi si oameni care vor vorbi. Mergeti pe acest pont si veti gasi niste lucruri incredibile.
mi • 30 aprilie 2016, 18:04
Sa nu va opriti din investigatie echipa. Sa nu va opriti niciodata sa spuneti adevarul, oricat de dificil ar fi. Toti romanii care traiesc in Romania sunt CURAJOSI ! Curajosi pt ca se duc in spitalele din Romania ca sa se vindece.Curajosi pt ca isi asuma riscuri inimaginabile si mortale in aceste spitale. Iar statul incearca sa ii minta. Sunt de admirat. Doamne unde esti tu Tepes sa ii vezi!
Dragos • 30 aprilie 2016, 18:05
si inca ceva. daca exista o persoana ideala pt a musamaliza afacerea dezinfectantii, atunci acela Rafila este. Monitorizati-l ffff atent.
Georgiana • 30 aprilie 2016, 18:38
Domnule Tolontan, felicitari pentru investigatie! Va rog ca in viitorul apropiat sa faceti o investigatie si despre deseurile medicale din Romania.
un oarecare • 30 aprilie 2016, 18:53
Dle Tolontan, va rog sa ma luminati: in urma cu ceva timp, mi-am ingropat mama din cauza infectiilor nosocomiale dobandite in urma unei operatii. Mentionez ca mama mea a fost operata intr-un spital in care nu existau produse ale acestei firme Hexi. Si atunci, cum se face ca dvs loviti doar in aceasta firma, in produsele si patronul ei? Sunteti impartiali, nu-i asa? Este bine ca publicati acte, dar sa va bazati pe vorbele unor fosti angajati, frustrati si dati afara poate tocmai din cauza incompetentei lor, asta e demn de mila. Daca vreti sa dovediti ceva, haideti sa analizam toate antisepticele si toti dezinfectantii din spitale, fara discriminari! Iar daca nu aveti idee care sunt furnizorii (producatori / distribuitori) de asemenea produse din spitalele romanesti, va recomand SEAP-ul, procesele verbale ale participantilor la licitatii. Asta s-ar numi impartialitate, ca nu exista un singur Condrea, ci poate mai multi. Sau poate dvs vreti doar capul acelui Condrea. Si inca ceva: ca un cunoscator al SEAP-ului si al Legii 34 / 2006, o achizitie directa nu inseamna "semnare de contract". Achizitia directa nu este un angajament ferm, nu are semnatura si poate fi facuta cu sau fara acordul conducerii, in timp ce un contract este semnat de mai multe persoane din conducere.
Petruta • 30 aprilie 2016, 20:24
Fiecare spital ar trebui sa aiba angajat un infectionist care sa elaboreze protocoale terapeutice antiinfectioase, sa aprobe tratamentele la cazurile speciale (inclusiv in terapiile intensive) si sa raporteze la centrele mari de boli infectioase cazurile aparute in spitale. "Harta" geografica a infectiiile (inclusiv cele nosocomiale) ar trebui "updatata" la nivel academic centralizat (nu este foarte clar daca dl voluntar RAFILA ar putea sa conceapa un algoritm/procedura de lucru pe aceasta chestiune) si toate informatiile medicale din sistemul medicalal pe aceasta tema ar trebui centralizate si microbiologi/ infectionisti/ epidemiologi +factori de decizie din MS etc ar trebui sa ia decizii in timp util pentru preventia si tratamentul infectiilor (inclusiv nosocomiale). Infectionistii nu ar trebui sa "depinda" de manageri/ MS sau de directorii numiti politic in DSP. Ei ar trebui integrati in ierarhia academica a insitututelor nationale de boli infectioase . Ei pot fi "detasati" prin contract de munca de la aceste intitute pe perioade "determinate" la diferite spitale (prin detasare, spitalele le platesc salariile; practic intre aceste institute si fiecare spital ar trebui semnata o colaborare cu obiectiv "controlul infectiilor nosocomiale si prin aceste contracte se prevede si detasarea unor angajati intre cele doua entitati pentru realizarea obiectivului propus"). Printr-o "rocada eficienta" a cestor infectionisti, se poate obtine obiectivitate in activitatea lor etc. Toata infrastructura de control obiectiv a infectiilor in spitale (laboratoare/ centre nationale etc) pot fi concepute printr-o lege corect implementata, cu atributii clare a celor implicati. Oricum, majoritatea spitalelor au fost acreditate si multe dintre "punctele"/ obiectivele comisiilor de acreditare se refera la controlul infectiilor nosocomiale (probabil au fost "bifate" cu succes). Ar trebui controlate si aceste acreditari ...
Catre un oarecare • 30 aprilie 2016, 20:25
Chiar asa??? Iti da tie asa pur si simplu autoritatea contractanta 30 mii euro doar si numai daca te uiti prin seap si te inscrii cu pretul cel mai mic! Vrajeli dragul meu! Fara aranjamente initiale nu iti da nimeni nimic! Mai ales la nivelul lui HPh... Lucrez pe 34 in alt domeniu si la fel se procedeaza,nu tine de subiect jobul meu de aceea nu deschid subiectul! Cat despre HPh stiu agentii cum si ce,nu este cazul sa facem dezvăluiri! Condrea sau altul la fel patea! Si vor mai fi si altii cu siguranta care vor fi descoperiti,de aceea ne dorim presa libera,de aceea vrem sa traim LIBERI!
Cătălin Tolontan • 30 aprilie 2016, 20:59
@un oarecare: primul lucru despre care am scris a fost acela ca statul nu a controlat vreme de 10 ani pe nimeni. Nici un furnizor, nici un produs. Si ca asta poate naste situatii de abuz ale furnizorilor. Nu e vorba de Hexi aici, ci de un sistem. Ca am reusit sa procuram acte de la ei, da, e adevarat, dar doreati sa publicam cind faceam rost de la toate firmele?! Pina la urma ei sint liderii autoritari. E treaba statului sa ia pe toata lumea la control ca e limpede ca a scapat lucrurile de sub orice control si pune sanatatea cetatenilor sai in pericol. Intotdeauna va fi de scris si despre inca ceva, dar asta nu inseamna sa nu scrii ce ai documentat pentru ca nu poti descrie toata lumea pina la ultimul ungher.
lemon • 30 aprilie 2016, 21:17
@Cătălin Tolontan, o curiozitate semi-off topic: știți cumva ce s-a întâmplat cu oamenii răniți în incendiul de la acea fabrică din Brașov, care s-a produs la scurt timp după Colectiv? Emisiunea de la TVR cu dvs. și cu pacienții m-a făcut să-mi amintesc de ei și să mă întreb pt ei ce-a făcut statul...
Radu2016 • 30 aprilie 2016, 22:02
Rafila Alexandru declaratie de avere: http://www.mateibals.ro/html/docBals/davere/RafilaAlexandru_da.pdf Intereasant an 2007 :-)
Lentz • 1 mai 2016, 0:25
Felicitari pentru ancheta d-le Tolontan! Eu cred ca e timpul sa nu va mai irositi energia, talentul si profunzimea jurnalistica in presa sportiva si in cancanurile ei. Sunt convins ca nu va mai trece acelasi fior pentru sport ca in trecut. Nu sunteti din categoria d-lui Ioanitoaia care continua sa se entuziasmeze ca un copil la evenimentele sportive. A fost o etapa specifica tineretii dar acum ati ajuns la deplina maturitate. E timpul sa va dedicati total subiectelor serioase de acest gen. Avem nevoie de astfel de investigatii, avem nevoie de jurnalisti profunzi si mai ales corecti. Scopul principal e ca in urma unor astfel de demersuri jurnalistice de impact sa apara preocuparea pentru crearea de mecanisme democratice. Pentru ca de asta are nevoie societatea, de mecanisme democratice care sa depinda cat mai putin de onestitatea celor care detin puterea. Haideti sa punem cu totii umarul in constientizarea acestui lucru, in gandirea, elaborarea, promovarea si implementarea unor asemenea angrenaje. Bafta multa!
Cătălin Tolontan • 1 mai 2016, 9:25
@Lentz: Sportul ma bucura ca la inceput. Iar candoarea lui Ioanitoaia, si a oricaruia dintre noi, in fata pasiunilor de o viata, este o forma de profunzime. Nu ma simt diminuat, ci dimpotriva, ori de cite ori scriu despre sport. Jurnalismul sportiv ne-a facut, pe mine si pe colegii mei care facem investigatii, rapizi, incapatinati si rezistenti la contre. Cind esti contestat in fiecare zi haios, dar si dur, de suporterii unor echipe, altii pe rind, nu mai ai nici o problema sa rezisti criticilor politicienilor, guvernantilor sau publicului. In privinta mecanismelor democratice, aveti dreptate 100%! Avem nevoie sa fondam institutii deschise, practici bune si sisteme care sa nu depinda de oameni. Fara acestea nu vom evolua niciodata. Paste fericit!
Simona • 1 mai 2016, 10:22
Si la Suceava au murit 2 bebusi si directorul spitalului a spus ca au murit de la infectie ci din cauza mamei desi analizele arătau alb pe negru ca era infectie intraspitaliceasca.
Ramon • 1 mai 2016, 13:39
noi nu mințim de acum ci de 40 dacă nu de 80 de ani, sau dintotdeauna. Atunci când totul trebuie să meargă bine, mințim. Poate ministrul vrea să-și ia o bilă albă cu acete controale, dar totul va fi la fel peste 1 an, dacă se întorc partidele la putere. Important este să vrem adevărul. trecând la sport, nu cred că este normal ca ziarul să se transforme in transforme in tribuna situațiie economico-politice din spitale, atît timp cât falimentele ascunse sau vizibile din sport nu-și au soluții în ziarul care nu trebuie să fie *** politic. Apreciez interesul dvs pentru anchete, dar umleți paginile altui ziar, mai sunt cateva politice (pe care nu dau doi bani), pentru că m-am săturat. Revenind la ziarul de sâmbătă, căutam să văd programul meciurilor sportive din weekend, nu doar cele din fotbal. Și la sportul rege si la celelate,tribunele sunt tot mai goale, cu mai multe cauze: dezinteres, efort inutil de a ajunge in tribune, lucruri mai bune pe care să dai 20 lei in loc să-ți iei un bilet de liga I. Și atunci, cu tribune goale, de ce să se mai facă sport ? Fotbalul occidental s-a dezvoltat pe baza aducerii specttaorilor în tribune și aceștia sunt tot mai mulți, având in vedere numărul mai mare de meciuri. La noi scăderea nr de echipa in liga I due la scăderea nr de meciuri, in timp ce de 3 ani avem cel mai mic număr de specttaori din istorie. Nu pot denigra unele din orășele atât timp cât orașele tradiționale nu mai investesc in fotbal, dar cred că gazeta ar fi mai utilă dacă ar căuta soluții de umplere (nu de golire) a tribunelor
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
OvidiuB • 1 mai 2016, 14:03
Incredibila investigatia - felicitari. Pana la capat! P.S. "Aceeasi angajati" - nu se face, va rog corectati.
Alex • 1 mai 2016, 14:19
Puteti merge pe aceeasi linie si sa verificati contractele de dezinsectie si deratizare. Doar un sfat.
Opus dezinfectantus • 1 mai 2016, 15:11
Ziarist fiind, joi am stat în fața ministerului așteptând să ne spună cineva, ceva din teleconferinta ministrului cu factorii de decizie din DSP-uri... Nimic. Am plecat la ICECHIM. Acolo după interviu, off the records... Oare de ce nu se revine la vechea formulă de dezinfectie de acum zeci de ani ?!? Acel hipoclorit mirositor din copilaria noastă, prezent în scoli si spitale pe vremuri? Răspuns : este ieftin si se produce în România ... Adică nu te poți îmbogăți cu acest hipoclorit că se produce la Arpechim sau în alte 3-4 locuri... Iar solutia de glutanatnustiucum se importă si se împachetează de Hexa... Acum stiu de ce România nu merge bine. Suntem vânduti pe bani. De vii.
Gogu • 1 mai 2016, 22:22
Dle Tolontan, Dl Alexandru Rafila (Presedintele Societatii Romane de Microbiologie) este omul de casa al Hexi Pharma. Exista o lunga prietenie intre Hexi si Dumnealui. Este personajul cheie care a inventat miraculosul *** Veti avea o surpriza :) Multe persoane trebuie sa dea cu subsemnatul, daca am fi intr-o tara normala la cap. Din pacate caracatita aceasta merge pana sus si tare ma tem ca vor musamaliza acest caz. Oare cine are interes in stoparea anchetei? Cine controleaza DSP din teritoriu? "Lupul paznic la oi..." Gogu
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Mircea • 2 mai 2016, 2:56
E de apreciat modul foarte eficient de a aduce informatii despre acest caz. Multi doar arunca vorbe in vant, fara prea multe argumente scrise si verificate.
Nelu • 2 mai 2016, 12:51
Catalin, sunt sigur ca iti plac articolele sportive dar, cu fiecare articol cum e cel curent, ne dovedesti ca avem NEVOIE de tine ca jurnalist de investigatie. Colegii, Mircea Badea sau seful lui, sunt buni doar sa faca glume pe seama ta si a celorlalti jurnalisti seriosi.
Cretu corina • 2 mai 2016, 13:59
Domnule Tolontan va sugerez sa investigati si gradinitele de stat. Toti copiii Romaniei sub 6 ani care frecventeaza gradinitele de stat sunt bolnavi cvasipermanent. Pneumonile, amigdalitele, laringitele, otitele, bronsitele nu se mai termina. Oare gradinitele de stat cu ce produse dezinfecteaza.
io • 2 mai 2016, 17:14
corinuto: prefer sa mi se imbolnaveasca un copil cu niste boli specifice varstei, decat sa fie calcati in picioare si sa ramana cu sechele, poate pe viata, asa cum se intampla la gradinitele particulare.
don • 2 mai 2016, 18:28
Pt oarecare......Mare dreptate ai,domnul Tolontan are obiectiv de investigatie doar ce inseamna basescu,pdl,pnl ,tehnocrati adica doar o parte a *** politice care ne-a nenorocit tara timp de 26 de ani ..vad de cealalta parte de *** politici ,ciuma rosie psd -sta nu a efectuat asa investigatii amanuntite de parca doar ciuma portocalie a jefuit tara !Domnule Tolontan.....va inteleg pe deoparte sa nu muscati mana aceluia care va hraneste ,dar,macar asa de fatada investigati si guvernarea catastrofala a regimului iliescu nu numai pe cea jalnica portocalie doar asa veti dovedi ca aveti o urma de coloana vertebrala.
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Filbert • 2 mai 2016, 19:52
Raportarile la infectiile nocosomiale sint facute in acelasi fel ca si raportarile la hectar de pe vremea lu' nea nicu. "Tovarasi, cit porumb ati scos la hectar?" "5000 kg boabe, tovarase secretar general, asa cum ne-ati cerut !" (cifra reala era sub 2000 kg) "Bine tovarasi, 2000 kg merg la export, restul la consum intern". Distractiv e ca modelul asta de minciuna oficializata e folosit si in Vest, ma gindesc acum numai la industria auto. Scad limitele maxime la poluare? Nici o problema, VW are ingineri software buni, baietii aia pot sa aranjeze raportarile ca sa arate ca motoarele diesel emana ozon, nu noxe. Cere Obama masini cu consum redus? Se rezolva imediat, dupa cifrele oficiale n-ar mai trebui sa vizitam pompa decit o data sau de doua ori pe an. Ca acele cifre de consum se obtin doar in teste facute cu sosele la vale, cu vint din spate si cu masinile deja incalzite si echipate cu cauciucuri speciale, e alta poveste...
maria • 2 mai 2016, 20:03
Eu am mai scris in comentariul cu decesele copiilor din Arges despre influentarea Ministrului Achimas de catre asa numitul sef al microbiologiei romanesti dr RAFILA, acest personaj uns cu toate alifiile, fost secretar de stat, consilier al ministrilor PSD , sef al comisiei de sanatate din PSD care intotdeauna a stiut sa-i sape pe altii pentru binele propriu. Conduce in continuare sanatatea publica din Romania prin directoarea Amalia Serban din minister de la Directia de asistenta medicala si sanatate publica pe care a numit-o in toate guvernele, este vesnica pe functie , de aprox 10 ani. Ei doi fac materialele ministrilor si dirijeaza controalele. Dle Tolontan nu renuntati la acest subiect, gasiti oameni din sistem care au curajul sa vorbeasca si o sa auziti multe. Este atac la siguranta romanilor ceea ce se intampla astazi, oare Primul ministru mai poate tolera atata indolenta din partea ministerului sananatii ?
ioan • 2 mai 2016, 21:56
Pe ambulantele Smurd se foloseste Suprasept la o dilutie de 0,5% ....adica 5 mililitri la 1 l de apa.....Apa de ploaie curata!!! Ganditi.va ca trebuie sa curete sange, vomismente si alte lichide ale pacientilor....Ma intreb ce parere are domnul Raed Arafat... Sunt cateva mii de pompieri care lucreaza pe ambulantele Smurd ca paramedici....ei cum se simt oare acum?
Jurist • 3 mai 2016, 5:27
Au contracte cu serviciille de ambulanta,de aceea sunt produsele lor in ambulante! Sa vezi cand vor incepe anchetele parchetului,in urma dezvaluirilor ce vor urma....ma intreb cum de au tupeul sa pledeze in nevinovati si sa vina cu comunicatul de presa de ieri,cand stiu foarte bine,ca absolut toate activele si pasivele sunt produsul infractiunilor,pentru ca vorbim de multiplu de fapte infractionale in ani de zile! Sub aspectul legalitatii,se amalgamau produse de acest gen de ani de zile! Nu poti spune ca este o greseala ! Veti vedea cu totii cei care cititi aici sau in alte parti,ca era o caracatita,patronul urmarind doar si numai cifrele din incasari! Vorbim de mega caracatita,la nivel de 40 de judete,cu acte de coruptie care va fi demonstrata,cu atentii lunare,cu sponsorizari unde nu se miscau lucrurile,cu combinatii inimaginabile pt oamenii de rand! Devenisera artisti in a fenta licitatiile ,vedeti bine incredintarile directe,din banii incasati se deduce clar ca cineva intorcea ceva...se va demonstra! Ei considera ca cineva le vrea raul,nu este asa,vorbim de fapte penale facute cu buna stiinta,cu impingerea angajatului care vine dupa salariu si un comision vai de mama lui,derizoriu,in a face tot ce 'trebuie' sa vina cu contractul la patron,vorbim de ilegalitati in producerea substantelor,vorbim de ...cand vor fi corelate datele celor 13 dosare cu verificarile MS si DSP,sa vezi ce iese! Ancheta trebuie sa mearga mai departe sa nu fie obstructionata si vrem sa vedem de ce si cine se face vinovat de decesul celor de la Colectiv! Daca se va demonstra ca sunt vinovati,incadrarea juridica va fi alta,coroborata cu noile fapte penale ce vor iesi la iveala in urma anchetei ,sincer nu-i vad bine! Va pot spune ca sunt fierti la foc marunt,incearca anumite cai de musamalizare..,dar degeaba,fara rezultat! Si stiu ce va scriu...Pacat ca din dorinta de a face bani a patronului,a dir gen,a juridicului bine platit,a altor dir gen din firmele create dupa HPh,unii angajati vor avea de suferit,fiind total nevinovati! Sa va dea Dumnezeu pace in suflete tuturor,liniste si bucurii! Hristos a inviat!
Jurnalist • 4 mai 2016, 8:35
Oare ministrul Cadariu chiar nu stia ce contracte avea aceasta companie? Spitalul condus de el, pana acum cateva luni, avea dezinfectanti tot de la Hexi Pharma... http://www.monitorulcj.ro/sanatate/52176-lista-spitalelor-din-jude%C5%A3ul-cluj-care-au-avut-contracte-cu-hexi-pharma_-firma-acuzata-de-vanzarea-de-dezinfectan%C5%A3i-dilua%C5%A3i#sthash.XDoPkaPw.1GhuPcLz.dpbs
AdrianC • 4 mai 2016, 10:36
In cadrul acestui subiect va recomand sa discutati si despre partea juridica, despre legile care nu le respecta nimeni (de la minister in jos) cu privire la infectiile nosocomiale si sa-l intrebati pe dl ministru (cu M mic) daca dansul crede ca se respecta ordinul 916/2006 care completeaza legea privind reforma in domeniul sanatatii: [...] Depistarea/identificarea, înregistrarea şi declararea/raportarea infecţiilor nosocomiale de către orice unitate sanitară sunt obligatorii. [...] În toate unităţile sanitare activitatea de supraveghere şi prevenire a infecţiilor nosocomiale face parte din obligaţiile profesionale ale personalului şi va fi înscrisă în fişa postului fiecărui salariat. [...] Orice daună adusă pacienţilor prin nerespectarea prevederilor prezentului ordin sau a normativelor profesionale privind asigurarea calităţii îngrijirilor medicale acordate pacienţilor în scopul prevenirii infecţiilor nosocomiale atrage responsabilitatea individuală sau, după caz, instituţională, în condiţiile prevăzute de legislaţia în vigoare. [...] Direcţiile de specialitate din cadrul Ministerului Sănătăţii Publice, unităţile sanitare din sistemul public şi privat, autorităţile de sănătate publică judeţene şi, respectiv, a municipiului Bucureşti, precum şi Inspecţia sanitară de stat vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin. [...] Activitatea specifică este asigurată prin personal propriu, angajat în acest scop. Serviciul este organizat cu minimum 7 posturi (obligatiile lor fiind trecute mai jos), din care cel puţin un medic de specialitate epidemiolog sau microbiolog, cu funcţie de şef serviciu, 2 clinicieni (specialităţi chirurgicale şi, respectiv, medicală), un farmacist, 1-2 cadre cu pregătire postliceală de profil asistent medical şi personal cu pregătire medie cu o calificare adecvată activităţilor, o persoană din serviciul administrativ; [...] Unităţile medico-sanitare care nu pot asigura activitatea de supraveghere şi control al infecţiilor nosocomiale cu personal vor contracta serviciile specifice acestei structuri cu autoritatea de sănătate publică judeţeană sau a municipiului Bucureşti, care îşi asumă responsabilitatea profesională ori juridică, după caz, pentru serviciile contractate în prevenirea infecţiilor nosocomiale. [...] Compartimentul/serviciul de supraveghere şi control al infecţiilor nosocomiale stabileşte un ritm de control pentru depistarea cazurilor nediagnosticate, neînregistrate şi neanunţate (ritm recomandat: minim la 2 zile, maxim la 7 zile). [...] Compartimentul/serviciul de supraveghere şi control al infecţiilor nosocomiale stabileşte un ritm de control pentru depistarea cazurilor nediagnosticate, neînregistrate şi neanunţate (ritm recomandat: minim la 2 zile, maxim la 7 zile).
cetatean • 4 mai 2016, 11:39
INCREDIBIL !!!!!!!!!!!!
Lazar Carmen • 4 mai 2016, 16:13
Domnule... sincere felicitari! Ati reusit sa scoateti din carapace pe una ca mine, auditor intern la MS. Va dati seama ca nu pot sa imi vorbesc de rau institutia, ca as fi zburata in secunda a doua. Totusi, am sa risc si va voi spune, deocamdata, doar atat: Doamna Simona Parvu, sefa de la ISS din MS, extrem de controversata dpv profesional de auditorii MS si despre care cei controlati de domnia sa spun ca pleaca mereu cu masina plina de produse, de pe teren, si ca ar fi mult mai buna ca afacerista privata decat ca functionar public - nu avea ce cauta in dreapta ministrului in acest moment. Poate e bine sa cereti Corpului de control si serv audit al MS Rapoartele prin care aceasta doamna a fost dovedita ca nu isi face treaba (nu stiu cu ce tupeu apara sa ne spuna ce e bine si ce e rau in epidemiologie, pt ca NU ISI FACE TREABA PT CARE E PLATITA). Are atributii de control de cand lumea si nu si le face. Si iata, e tot sefa. Domnul Cadariu nu are nicio sansa cu asa colaboratori. Sa ii fie odihna placuta, ca sa zic asa!
butragheno • 4 mai 2016, 18:38
ce inseamna aceste controale ale eficientei in care doar 4.25% s-au dovedit a fi neconforme? ma confuzeaza declaratia ministerului sanatatii. legat de substanta activa care a fost diluata: 1. ANPC se poate sesiza pentru compozitie neconforma cu etichetarea? 2. exista standarde legate de concentratia minima a acestei substante active? daca da, cum se situeaza eticheta hexipharma fata de ele? 3. e posibil sa existe inca inregistrari informatice legate de retetele care s-au folosit; ar fi util ca acest gen de expertize tehnice sa fie deja avute in vedere de Parchet.
Eugen • 4 mai 2016, 20:49
Nu am cuvinte care să cuprindă tot ce simt acum. Greață? Prea puțin. Scârbă? Tot nu e destul. Ură? Nici... Cred că e o combinație între scârbă, ură și dorință de răzbunare. Răzbunare împotriva acestui sistem corupt, sistem în care până și posturile de liftier sau de portar sunt ocupate de cei care sar cu plicul. Ca sursă neoficială, deci de luat ca atare domnule Tolontan: știți care e mercurialul pentru un post de asistent medical într-un spital județean? Vă spun eu, la prima mână: 7.000 euro! Repet, sursă neoficială și pentru care nu vreau să fiu pus în situația de a aduce probe. Neconfirmată, deci. Domnule Tolontan, dumneavoastră și echipei care face această investigație eu cred sincer că vă trebuie protecție. Nu de la instituțiile statului, adică nu numaidecât. Înțeleg că probabil vă bazați pe faptul că sunteți cunoscuți (dumneavoastră personal de mai mult timp, iar colegii acum, prin această investigație), dar cred că mafia este atât de puternică încât să-și permită (și să mă scuzați că sunt direct) lichidarea dumneavoastră fizică. La urma urmei, la câți morți din cauza infecțiilor nosocomiale (și nu numai) ar trebui să aibă respectivii pe conștiință, ce mai contează unul în plus? Încă o dată vă rog să-mi scuzați franchețea și îndrăzneala de a vă sugera să luați măsuri de protecție pentru dumneavoastră, colegii dvs. implicați, precum și pentru familii. Se poate să fi văzut eu prea multe filme cu mafioți, însă ce se întâmplă acum în România îmi întărește convingerea (susținută și de discuții cu prieteni italieni) ca Mafia are o demnitate a ei, un prag sub care nu coboară. Nu același lucru l-aș putea spune despre caracatița de la noi. Și repet ce v-am mai scris și ce v-au scris și alții: dacă este nevoie de bani pentru a continua investigația, pentru... știu eu, mai multe teste, sau pentru a angaja profesioniști în pază și protecție personală, faceți public acest lucru. E îngrozitor, e aberant ce se întâmplă. Suntem decimați în mod deliberat. Pe condrea eu îl văd doar ca fiind o unealtă, este imposibil să nu aibă păpușar în spate. Cum ajungem să-i tăiem firele?
Preda • 13 mai 2016, 19:23
Avem nevoie de nixte campanii gen "dati un leu pentru DNA", "un leu pentru Tolontan" etc. As da cu multa bucurie
Otto • 14 mai 2016, 12:41
Cea ce trebuie facut de catre un cetatean simplu, a carui ruda a fost infectat intraspitalicesc (infectie nosocomiala), sa-si dea clinica acea in judecata unde a fost infectat, chiar si dus la instanta la Brussel, si cerut despagubire morala si corporala (sute de mii de euro, in cazul decedatilor milioane de euro). Daca am fost infectat in clinica, atunci aia trebuie dat in judecata nu?! Pe cine altceva, nu va luati dupa stiri ca "Hexi Pharma", Hexi Pharma sa fie amendat de catre statul nostru!