luni, 25 aprilie 2016, 6:57
UPDATE: Într-un comunicat oficial, Hexi Pharma afirmă că se gîndește să dea ziarul în judecată. Foarte bine. Firma mai spune că formatul rețetei este unul mai vechi. Exact asta a spus și sursa și apare clar în articol. E o rețetă pe care omul de producție a luat-o din fabrică acum cîțiva ani. Aveți comunicatul integral la finalul articolului.
UPDATE: Astăzi de dimineață, la Realitatea TV, cînd Dorin Chioțea i-a arătat pagina 1 a ziarului, ministrul Sănătății, Cadariu-Achimaș, a declarat: ”Sînt sincer, nu știam că nimeni din statul român nu verifică prin analize de laborator dezinfectanții din spitale! Tocmai de aceea e important că ministerul lansează mîine programul împotriva infecțiilor nosocomiale. De undeva trebuie început”.
Investigație de Mirela Neag, Răzvan Luțac, Cătălin Tolontan și Alex Nicodim (foto)
– Domnule Condrea, ceva nu e în regulă în rețetele noastre!
– Închide ușa, te rog.
Bărbatul, Dan Alexandru Condrea, este patronul Hexi Pharma, cel mai mare producător de dezinfectante din România.
Firma aprovizionează mai mult de 350 de spitale din 40 de județe. Antisepticele Hexi Pharma sunt folosite, conform propriei prezentări, „în peste 2.000 de săli de operație”.
Ele ar trebui să lupte exact cu setul de bacterii ucigașe care au fost descoperite în corpurile morților de la „Colectiv”.
Omul din fața patronului, specialist în producția dezinfectanților, a venit fuga în biroul lui Condrea, direct din hala fabricii. Își amintește fiecare idee din discuție.
Nici n-au fost prea multe idei.
„Concentrația pentru Thor, Suprasept și alte dezinfectante pe care le livrăm spitalelor nu e în regulă. Uitați-vă la rețetele care ni se dau, vă rog! Nu se potrivesc rețetele cu etichetele! E un calcul simplu. Concentrația care reiese e mult prea mică față de ceea ce scrie pe etichete”, i-am zis eu, povestește sursa.
„Condrea mi-a răspuns, sec, că nu e treaba mea. Ăsta e stilul său, fără apel pentru cei care îi sunt angajați. Mi-a mai zis o dată că treaba mea e să produc substanțele și nu să pun întrebări”.
De trei ori a deschis specialistul ușa patronului. Și de trei ori a tras-o după el.
Cu același rezultat.
796 de contracte de achiziție publică a câștigat Hexi Pharma în ultimii 9 ani cu spitale, unități militare, penitenciare și altele
Director medical de spital: „Ați furat voi din dezinfectant?!”
Medicul se spală pe mâini înainte de operație.
Este directorul medical al unui spital din București. Și chirurg în același timp. Își freacă, absent și apăsat, mâinile. La un moment dat, pornește ca din pușcă, înjurând de toții sfinții.
„Unde sunteți?!!!”. Asistentele apar, agitându-și ochii ca lemurii.
„Ce ați făcut cu tâmpenia asta de substanță? Ați îndoit-o cu apă?”. Tipele se strâmbă, cu o indignare doar pe jumătate jucată.
– Haideți, domnule doctor…
– Niciun haide! Acum câteva zile era OK dezinfectantul. Azi nu simt că mă curăță cu nimic, parcă mă spăl cu apă și săpun!
Asistentele se enervează la rându-le. E cam de rahat directorul, cu suspiciunea lui că au „ciupit” ele ceva din antiseptice. Schimbă adresarea, de la „doctor” la „director”.
– Știți ceva, domn’ director, deschidem acum alt bidon!
– Da, vă rog, acum!
Cele trei deschid un recipient produs de Hexi Pharma. Medicul vede aceeași substanță cu o consistență stranie, diluată. Asistentele îl privesc atent, în căutarea scuzelor.
„Îmi pare rău, nu sunteți voi de vină, n-ați diluat nimic, așa e substanța”, zice el și închide ușa.
Întâlnirea medic-pacient
Peste câteva luni.
„Unde lucrați?”, îl întreabă doctorul pe pacient.
„La Hexi Pharma, facem dezinfectanți pentru spitale”. „Și ce faceți acolo?”. „Mă ocup de producție”.
Chirurgul zâmbește amar.
Ușa s-a deschis și încăperea i-a cuprins acum pe amândoi.
„Și ce mă sfătuiți? Eu sunt și director medical aici. Să mai cumpărăm de la dumneavoastră?”. Pacientul dă din cap.
Chirurgul și cel pe care urmează să-l opereze peste câteva zile pleacă împreună. Ușa se închide și ei vorbesc multe. Mai multe decât și-ar imagina cineva.
A luat hârtii din firmă
Omul din producție i-a pus două hârtii în față patronului său, Dan Alexandru Condrea.
Și, pentru că patronul l-a trimis în fabrică, „fără comentarii”, angajatul de înaltă calificare a plecat după o vreme de la firmă, a luat mai multe hârtii și două le face publice. Acum.
Cum se diluează substanțele active
Documentele reprezintă rețetarul luat direct din fabrică și semnat inclusiv de Flori Dinu, directorul general al Hexi Pharma și biochimist.
Conform acestor formule se produc Thor și Suprasept, două substanțe antiseptice uzuale în spitalele românești.
5% este concentrația reală de substanță activă dedidecildimetil amoniu în THOR, în loc de 15% de pe etichetă
1,25% este concentrația reală de substanță activă glutaraldehidă în SUPRASEPT, în loc de 12% de pe etichetă
1,6% de substanță activă clorură de dedidecildimetil amoniu este concentrația reală în SUPRASEPT, în loc de 7% de pe etichetă
„Multe din loturi se produceau așa. Cei de la firmă se vor apăra spunînd că nu toate. Nu toate, aproape toate!”, spune sursa.
Remușcarea omului de producție
Dar, înainte să apară documentele, au ars cei 64 de oameni de la „Colectiv”.
Imediat după ce Gazeta a publicat, în decembrie 2015, articolul despre infecțiile nosocomiale care i-au ucis pe o bună parte dintre cei internați, angajatul Hexi ne-a căutat.
„Vă pot povesti unul dintre motivele pentru care au murit acei oameni. E una dintre cauzele despre care nu se vorbește”, a spus, acum cinci luni, specialistul.
Avea documentele, pe care le luase din fabrică.
Părea afectat și, chiar dacă nu a rostit-o direct, purta în ochi remușcarea că n-a vorbit mai devreme.
Și, într-un fel, era speriat. Nimeni nu poate anticipa până unde pot ajunge lucrurile, odată rostogolite.
De la de 3 ori până la 9 ori mai mică era concentrația în care se produceau dezinfectanții, conform rețetelor prezentate de sursă.
Ce spune a doua sursă
A durat câteva luni până am obținut a doua confirmare. Un alt fost angajat al Hexi Pharma s-a decis să mărturisească „deocamdată fără să-mi dau numele”.
„Da, unele din loturile de dezinfectante sunt apă cu săpun, ca să zic așa” A doua sursă a Gazetei
Omul a lucrat chiar în zona livrării și a relației cu spitalele și autoritățile sanitare de control.
„Din cauză că se lucra după alte rețete decât cele normale au apărut permanent probleme. Cei din spitale își dădeau seama. Uneori s-au retras de pe piață mii de bidoane cu produse Hexi Pharma”, susține fostul angajat.
„Au existat probleme de neconformitate în multe județe și la multe spitale: Arad, Sibiu, Tg. Mureș, Argeș, Slatina… Dar, în final, toate au fost mușamalizate”, adaugă el.
Surpriza din rapoartele oficiale
Afirmațiile celei de-a doua surse, despre problemele repetate, se regăsesc în Rapoartele de Activitate pe 2013 și 2014 ale Direcției de Sănătate Publică (DSP) București.
Mai multe produse ale Hexi Pharma figurează cu „neconformități”.
Termenul e legalist și vag.
La un moment dat însă, cineva iese din rând.
„La produsul THOR, concentrația soluției pentru sprayere este mai mică decât în aviz”Raportul Direcției de Sănătate Publică pe 2014
Ce au descoperit și cum au acoperit
Prin Adresa 165618 din 28 octombrie 2014, Ministerul Sănătății cere un control în teritoriu pentru „substanțele biocide”.
Există semnale din multe spitale că sunt probleme cu mai multe firme, nu doar cu Hexi Pharma. Sosesc rezultatele.
Apar mai mulți producători cu produse „neconforme”. Cu patru produse „neconforme” este listată G&M 2000 SRL, una dintre firmele mari de pe piață.
Șase dintre produsele firmei Hexi Pharma calcă pe bec și primesc atributul de „neconforme”.
Reproșurile aduse dezinfectanților, indiferent de firma producătoare, sunt diverse și abstracte.
Cineva însă trântește ușa.
Ministerul primește de la un DSP local o sesizare despre probleme la THOR, un dezinfectant rapid, folosit și pentru mâini, dar și pentru instrumentar.
Ce a observat DSP-ul local? „Neconformități: pe etichetă nu există mențiunea netoxic, concentrația soluției pentru sprayere este mai mică decât în aviz, timpul de acțiune pentru dezinfecția suprafețelor din unitățile medicale este mai mic decât în aviz”.
Ministerul Sănătății le solicită celor de DSP București să ia măsuri.
Iar DSP răspunde că „A fost reetichetat produsul biocid conform prevederilor Regulament 528/2012”.
Atât? Da, atât.
„Ședințele de rețete erau secrete”
A treia sursă a ziarului, tot un fost angajat Hexi Pharma, susține că „eu nu mă ocupam de producție și nu știu ce se întâmpla”.
Omul a avut o funcție importantă, dar în zona de infrastructură, nu la fabrică.
„Nu aveam acces la rețete, ședințele de rețete erau secrete. Patronul Condrea și directorul general Flori Dinu erau cei care participau regulat la ședințele acestea. Eu nu știu!”, insistă sursa. Celelalte două surse spun: „Ei na, bineînțeles că și el știa!”.
Toți cei care vorbesc azi au știut.
Ipocrizie? Dacă eliminăm ipocrizia din vitalitatea lumii vom asculta o simfonie fără viori. Motivațiile surselor se întrezăresc greu, uneori trebuie ghicite.
Acte, nu vorbe
E o istorie nu doar greu de crezut, ci și greu de metabolizat. O poveste care-ți face rău fizic când o citești.
„Mai mulți producători practică aceeași metodă. Produsele lor variază mult în calitate de la un lot la altul”, mărturisesc medici din numeroase spitale. Vorbe.
Dar este povestea diluării substanțelor antibacteriene una pe vorbe?
Nu, e pe hârtie. Și încă în ce fel e pe hârtie!
A. În raportul oficial al DSP pe 2014: „Concentrația soluției pentru sprayere la THOR este mai mică decât în aviz”.
B. În documentele din interiorul Hexi Pharma, care arată cum THOR e produs în concentrație mai mică decât în aviz și decât pe etichetă.
Afirmațiile din cele două seturi de hârtii se susțin una pe cealaltă și ne întreabă: cum de a fost posibil?
Cum a fost posibil ca producătorul cel mai important din România să dilueze concentrația, apoi să apară probleme „de concentrație” în rapoartele oficiale, în tot acest timp studiile internaționale să arate că avem cele mai rezistente bacterii la antibiotice din toată Europa și nicio autoritate sanitară să nu facă cercetări amănunțite?
Nu doar cercetări chimice în privința produselor Hexi Pharma, că nu despre o firmă e vorba aici, ci despre toate.
Autoritățile nu fac nicio probă de laborator
De fapt, lucrurile stau și mai rău.
Statul român nu a controlat în toți acești ani compoziția nici unuia dintre acești dezinfectanți în vreun laborator!
De unde știm asta? E un fapt. O realitate incontestabilă descrisă în documentele scrise și în declarațiile autorităților.
Spitalele din România își curăță zilnic încăperile, medicii din România se spală pe mâini la fiecare operație și instrumentarul medical se sterilizează cu substanțe pe care autoritățile medicale nu le controlează chimic, în laborator. Nu le verifică prin sondaj
Și știți ceva? Nu le verifică nici măcar pe cele pe care le descoperă că au „neconformități”.
Statul nu monitorizează niciun producător
Unele spitale operează un alt soi de verificări, dar nu de laborator. Ele fac „testul de sanitație”, adică măsoară dacă în urma folosirii unei substanțe rămân microbi pe mâini sau pe suprafețele pe care s-a aplicat dezinfectantul. Sînt aceleași raportări care ne arată că unele județe au zero infecții, după cum arăta o analiză din Viața Medicală.
„Din păcate, raportările spitalelor în privința infecțiilor cu bacterii sunt mincinoase. Au mințit înainte de Colectiv, mint și acum! În curând va apărea un raport oficial al Ministerului Sănătății care va demonstra acest lucru!” Sursă din Ministerul Sănătății
Controlează produsele comparând două acte!
În ultimele luni, ziarul a purtat o corespondență intensă și discuții față în față cu Direcțiile de Sănătate Publică din București și din țară, cu spitale și cu numeroase instituții care răspund de sănătatea publică din România.
I-am rugat să explice cum de sesizarea „concentrația soluției pentru sprayere este mai mică decât în aviz”, prinsă în raportul oficial al DSP București pe 2014, a dus doar la „schimbarea etichetei” și la niciun alt control.
„Cum n-am controlat? Am controlat produsul THOR”, a spus Alina Popescu, șefa biroului de control de la DSP București. În ce fel?
„Cum am controlat produsul THOR? Am controlat concordanța între etichetă și aviz” Alina Popescu, șefa biroului de control de la DSP București
Poziția oficială a DSP
Autoritatea numărul 1 în sănătate publică a adăugat: „Nu produsul în sine (THOR) a fost identificat cu neconformități privind concentrația, ci a fost depistată o neconcordanță între etichetă și avizul prezentat inițial”. Admirabil. Dar de unde știți că produsul n-are neconformități?
La întrebarea:
„De unde știți că produsul este conform și că e doar o neconcordanță de etichetă? I-ați făcut o analiză de laborator a concentrației?”
Răspunsul a fost:
„Acțiunile de control din anul 2014 și 2015 nu au vizat efectuarea determinărilor chimice de laborator”.
Deci nu i-au făcut nici o analiză. Au comparat două hîrtii. Asta înseamnă control.
De fapt, șefii DSP știu care sunt faptele
Dialog cu unul dintre șefii DSP din teritoriu.
Directorul cunoaște situația, dar nu vrea să-i apară numele.
– În legătură cu problemele de la biocide, în rapoarte apar mai multe substanțe neconforme.
– Da, unele lucruri au fost scrise în clar. Altele…
– Altele ce?
– Altele le știm, dar nu le-a scris nimeni, că n-am făcut analize de laborator.
– Și de unde le știți?
– Din spitale, din efectul de acolo, de peste tot. Nu vedeți că nu dispar bacteriile? Că oamenii se infectează și mor?!
– La câte firme producătoare apar aceste probleme?
– La mai multe firme și la mai multe produse!
– De ce nu ați scris tot ce ați observat?
– Nu am un răspuns simplu la această întrebare. Dar vreți să vă spun ceva? Verificați dacă, la sesizările pe care le-am făcut, Bucureștiul ne-a răspuns măcar. Dacă nici nu răspund, noi ce să înțelegem?! Că problema-i cât casa, dar nimeni nu vrea să-i facă față. Noi schimbăm etichetele.
„Vorbiți cu cei de la Comisia de Biocide!”
Revenim la DSP București.
Cum explică totuși că, după ce apare remarca despre „concentrația” la THOR, produsul n-a fost controlat?
Ne răspund, epuizați și ei de atâta insistență.
În emailul lor, cei din DSP scriu negru pe alb că „pe etichetă concentrația era de 0,25%” și „pe aviz se specifica o concentrație de 0,25%”.
Deci, când în Raportul pe 2014 DSP scrie că „la THOR concentrația soluției pentru sprayere este mai mică decât în aviz” nu se referă la vreo neconcordanță între etichetă și aviz. Ci la altă micșorare a concentrației!
Sentimentul e că remarca despre „concentrația mai mică” le-a scăpat în acest raport și nu mai știu cum să o explice.
Ziarul o întreabă pe Cristina Pelin, șefa DSP București, „Cine ar trebui să facă analize substanțelor pe parcursul folosirii lor în spitale, mai ales dacă ele apar cu neconformități?”.
„Nu noi, nu Direcția de Sănătate Publică. Vorbiți, vă rugăm, cu cei de la Comisia de Biocide!”.
„Așa e, Ministerul nu are nici un laborator”
Stăm ochi în ochi cu doctorul Andra Neamțu, șefa Centrului de Monitorizare a Riscului din Institutul Național de Sănătate Publică.
În subordinea ei se află și Comisia pentru Biocide, cea care dă avizul pentru introducerea pe piață a unui produs.
– Suntem nedumeriți. Spuneți-ne, cine face analiza de laborator pentru a confirma calitatea unui dezinfectant folosit în spital?
– Ministerul Sănătății nu are un astfel de laborator.
– În toată țara și în toate institutele de sănătate, ministerul nu are un laborator care să poată să vadă dacă o substanță e diluată?
– Nu, nu are.
– Ne pare rău, mai întrebăm o dată ca să fim siguri.
– (Zâmbește) Nu mai întrebați că am înțeles. Abia acum, noi, la Institutul de Sănătate Publică, dezvoltăm o metodologie și căutăm o investiție ca să facem ceva, dar doar pentru apa din piscine.
– Și la laboratoarele private?
– Nu se fac, nu facem astfel de analize. DSP ar putea să le comande, dacă ar decide asta, dacă le-ar considera necesare. Dar legea nu-i obligă. Din câte știu eu, nu se fac analize de laborator pentru substanțele active din biocide.
– Sună ciudat, totuși. Nimeni nu face o analiză de laborator pe parcursul utilizării vreme de ani de zile a unei substanțe într-o chestiune care ține de viața oamenilor? Adică facem analiza o dată, când dăm licența, și apoi gata?
– Nimeni nu face, niciodată.
– (Ai sentimentul că ai auzit greșit) Niciodată pe parcursul utilizării vreți să spuneți. Că la început se fac.
– Statul nu face nici la început, asta e legea.
– Stați un pic! Nici când dă aviz statul nu face o verificare de laborator?
– Asta e legea. Comisia de Biocide dă aviz pe baza unui dosar. Acolo există o analiză de laborator depusă de producător. Să știți că există niște standarde, e nevoie de un laborator acreditat.
– (Ți se închide orizontul, înghiți în sec) Și dacă laboratorul e controlat tot de oamenii care produc dezinfectanții?
Spunând nespusul
Se lasă liniște în încăpere. „Cum așa?”.
A vorbit directorul Institutului Național de Sănătate Publică, generalul Mihai Marius Dan, prezent și el la discuție.
Mai zice o dată: „Cum așa?!”.
Întâlnire ieri, la Mall Băneasa, cu Dan Alexandru Condrea, patronul Hexi Pharma.
Omul a fost amabil să ne vedem în duminica Floriilor. Vorbisem cu o zi înainte, îi indicasem câteva documente publice pe care să le consulte, i-am spus că e important.
Condrea e un bărbat bine, 40 plus, care începe discuția spunând că „noi vrem să facem bine, dar sistemul e astfel alcătuit că trebuie să te adaptezi. Unele lucruri poți să le faci, altele nu”. Îl rugăm să explice cum e cu sistemul care te obligă. Și la ce te obligă. Nu detaliază.
– Sunteți medic, domnule Condrea?
– Da. Și patron de firme medicale. Avem și clinică.
– Și care e cea mai importantă valoare pentru dumneavoastră ca patron de firmă pharma?
– Imaginea e mai importantă ca banii. Dacă mai rămân bani și pentru mine, bine. Dacă nu, înseamnă că am greșit. (râde)
– În 2015 ați avut un an bun.
– Da, cel mai bun de până acum, cam 5 milioane de euro cifră de afaceri.
– Aprovizionați cu substanțe dezinfectante 300 de spitale în România.
– Cum 300? Păi, sunt 200 toate.
– Cifra e din prezentarea oficială a firmei. E o chestie de marketing.
– …
– (Râde) Am și eu o fată la marketing.
-…
– Poate că o fi luat și cabinetele în calcul. Noi suntem de 16 ani pe piață.
– După Colectiv ați semnat un contract de 600.000 de euro cu Spitalul Universitar. Au crescut comenzile de substanțe împotriva infecțiilor nosocomiale după Colectiv?
– Da, au crescut. Dar nu de patru ori cum se zice.
– Dar de câte ori? De la simplu la dublu?
– Cu Universitarul și Floreasca, da, cred că da. Începutul lui 2016 e mai bun decât cel al lui 2015, aveți dreptate. Să știți că eu trebuia să fiu în clubul Colectiv.
„Sunt pasionat de rock. Am și o formație. Trebuia să mergem și eu, și soția la concert pe 30 octombrie. Dar am avut altă problemă, ivită chiar în acea zi. Altfel, îmi lăsam copiii orfani”Dan Alexandru Condrea
– De-a lungul anilor, au fost probleme cu unele substanțe ale dumneavoastră?
– Au fost, dar le-am remediat.
– V-ați uitat pe raportul DSP pe 2014 pe care vi l-am trimis ieri?
– Da, dar e prost făcut. E un raport plin de greșeli. De pildă, scrie acolo că au retras de pe piață Suprasept. Nu l-au retras niciodată!
10 milioane de euro reprezintă contractele semnate de Hexi Pharma cu instituțiile de stat conform baniitai.info, în timp ce Dan Condrea vorbește despre doar 5 milioane cifră de afaceri
– E adevărat însă că ați retras loturi din spitale?
– Da, la unele substanțe. Curgeau din cauza ambalajelor. Dar asta nu apare în raport.
– Și despre concentrația de la Thor din raportul DSP ce spuneți?
– Cred că se referă la diferența dintre etichetă și aviz. Am schimbat eticheta.
Îi arătăm răspunsul de la DSP în care concentrația e aceeași și pe etichetă, și pe aviz.
– Vedeți, domnule Condrea, e tot o concentrație de 0,25% pe ambele.
– Da, nu înțeleg. E treaba lor. Dar, uitați, cei de la Direcția Sanitară spun că produsul nu are probleme de concentrație!
– Și de unde știe DSP că nu are probleme de concentrație THOR, fac analize?
– Nu fac, din câte știu eu. Noi facem analiza obligatorie, când luăm avizul.
– Și unde faceți analize de laborator?
– La mai multe laboratoare, unele din Germania, altele din România. (Nu-i convine discuția, își freacă mâinile una de cealaltă întruna)
– Cele mai multe analize unde le faceți?
– La un laborator din Otopeni. (E iritat, s-a înroșit vizibil).
– Cum se numește?
– Unilab. E cel mai ieftin și avem o relație bună.
– Este adevărat că dumneavoastră controlați acest laborator?
– Nu e al meu.
– Am întrebat dacă-l controlați, nu dacă îl dețineți.
Înghite în sec. Îi întindem harta legăturilor companiilor lui, folosind date de la termene.ro, pe care ei le iau de la Registrul Comerțului.
– Uitați-vă, vă rugăm, datele de la Registrul Comerțului. Unilab e administrat de aceeași firmă ca și firma dumneavoastră Medical Cleaning. Firma administrator a ambelor se numește Emex.
– Nu știam asta. Cred că ne fac contabilitatea. Dar cum să controlez eu laboratorul, că nu mă pricep la ce se întâmplă acolo? Sunt doar prieten cu directoarea de la Unilab, mă mai duc și mai vorbesc cu ea. În loc să plătesc afară 10.000 de euro pentru 10 analize, plătesc 1.500! E cel mai ieftin.
– Și cum vi se pare ca producătorul care are o firmă unde administratorul e X își avizează produsele inserînd în dosar o analiză făcută taman la laboratorul care e administrat de același X?
– E ceva ilegal? Să știți că noi sponsorizăm spitalele unde livrăm produse. Și asta e ilegal?
– Ați sponsorizat cu 1.000 de euro și o conferință a Asociației de Microbiologie și Epidemiologie, exact specialiștii care ar trebui să vă controleze dezinfectanții în spitale.
– (Se miră că știm asta) E ilegal? Să știți că nu noi am avut germeni în substanțe. Firma Romchim a avut.
– Și dumneavoastră n-ați avut niciodată bacterii?
– Ba da, dar le-am găsit la analize și n-am pus în circulație lotul.
– Ce bacterii ați avut? Bacteriile agresive care ucid oamenii?
– Nu vă pot spune.
– Cum doriți. Nici nu vă putem obliga. Sunteți o societate comercială. Aici despre controlul statului vorbim. Ei sunt obligați să răspundă. Dacă există bacterii în substanțele care se presupune că omoară bacteriile, vi se pare că e o problemă?
– Da, e o problemă, dar noi n-am avut așa ceva în spitale. În fabrică am avut, dar le-am găsit.
– Ați aflat vreodată că ați avea probleme de concentrație la produse?
– La ce vă referiți?
– V-a semnalat cineva vreodată asta?
– Nu am cunoștință de așa ceva.
– Nu vă supărați, v-am întrebat specific dacă vreun angajat v-a reclamat că sunt probleme cu concentrația substanțelor pe care le produceți.
– (Rămâne pe același răspuns) Nu am cunoștință de așa ceva.
„Asta e o țară în care medicii nu pățesc nimic, există fapte de malpraxis, dar cazurile se mușamalizează și dumneavoastră veniți să ne întrebați pe noi de dezinfectanți?”Dan Alexandru Condrea
– Priviți, vă rugăm, aceste două rețete de producție! Ele arată că THOR și SUPRASEPT s-au produs în concentrație mult mai mică decât în avizul pe care l-ați luat de la Ministerul Sănătății? Sunt documente autentice?
– De unde le aveți?
– Din interiorul companiei dumneavoastră. De la o sursă.
– Eu nu le-am văzut, că nu văd eu documentele de producție. Eu mă ocup de investiții. Am un director general care se ocupă de bunul mers al firmei și directorul de producție răspunde de restul. Fiecare răspunde pentru ce face. Pentru asta e plătit.
– Documentele sunt semnate de Flori Dinu, directorul general al Hexi Pharma.
– Dacă sunt reale, o fi semnat ca primarul.
– Dacă sunt reale e grav, așa-i?
– Da, așa e. Dar nu cred că sunt reale.
– Nu e formatul dumneavoastră de document?
– L-am recunoscut, parcă, dar e cu antet când îl depunem la avizare.
– Păi, aici nu era pentru exterior, ci pentru uz intern în fabrica dumneavoastră.
– Da, înțeleg. Dar nu cred că e real. Dumneavoastră îl publicați fără să-l verificați?
– Îl verificăm acum cu dumneavoastră. Și o vom suna și pe Flori Dinu. Și așteptăm să comentați, să negați, să spuneți ce credeți. Noi nu stabilim adevărul, noi publicăm ce aflăm după ce vorbim cu toate părțile.
– Și cine stabilește adevărul?
– Justiția, dacă e cazul.
– (se uită lung) Și credeți că dacă livram așa ceva își mai făceau efectul?
– Tocmai asta e, că spitalele sunt pline de bacterii. Sursele spun că se făcea așa ceva de multe ori în fabrică.
– Bun. Să presupunem că astea sînt adevărate. Că a făcut unul o șmecherie. Și ce făcea omul cu substanța activă care rămânea?
– O folosea la următorul lot.
– Nu cred, sincer, nu cred, dar eu sunt patron, întrebați-o pe Flori Dinu! Deși de producție se ocupă directorul de producție.
– O sursă spune că participați la ședințele unde se stabilea rețeta produselor.
– Da, dar numai înainte de avizare sau cînd se modifica rețeta.
„Întrebați-i pe directorii de spitale dacă produsele noastre sunt bune. Și dacă nu pe ei, pe medici. Dar mai mulți medici. Și vă veți lămuri”Dan Alexandru Condrea
– Există vreun produs pe care spitalele vi l-au refuzat în ultima vreme?
– Da, POLYODINE.
– De ce?
– Ei spun că mirosul irită. E folosit în curățare preoperatorie și, dacă se usucă mesele de operație după aplicarea substanței cu lumină puternică, atunci apare senzația de iritare. (Face semn către nas). Îmi puteți da documentele, vă rog?
– Da, sigur. Am vrea să lămurim tot. De aceea ne-am văzut. Așteptăm de la dumneavoastră o reacție, oricând doriți. O vom suna și pe salariata dumneavoastră, doamna Dinu.
– Salariata mea? E directorul general al firmei.
Dan Condrea se ridică. Se îndepărtează. Lasă 10 lei pe masă, absent, pentru o apă plată pe care nici n-a apucat să o bea, deși discuția a durat aproape o oră și jumătate.
Își dă febril mesaje, în holul gălăgios al mall-ului. Apoi discută lung, lung, la telefon.
Se urcă în mașină și pleacă în trombă. O mașină a redacției îl urmează. Se oprește în fața fabricii Hexi Pharma din Mogoșoaia. Stă în mașină cu telefonul la ureche.
CE SPUNE DIRECTORUL GENERAL CARE A SEMNAT HÂRTIILE
– Bună ziua, doamna Dinu. Tocmai am încheiat o discuție cu patronul dumneavoastră, domnul Condrea.
– Și ce doriți? Eu sunt angajat, nu e firma mea!
– Sunteți director general. Avem două documente semnate de dumneavoastră, care arată niște posibile nereguli în producția a două substanțe dezinfectante. Și dorim să comentați situația.
– Și de unde știți dacă e semnătura mea?
– Păi asta dorim să vă întrebăm. Vi le arătăm.
– Nu pot să ies din casă. Sunt extrem de răcită.
– Vi le trimitem pe mail.
– De ce să le trimiteți? Nu înțeleg ce vreți. (E iritată, aproape că nu poate vorbi de furie).
– Înseamnă că noi n-am fost clari. Există posibilitatea ca anumite substanţe să fi fost produse într-o concentrație mult mai mică decât cea din avizul pe care l-ați luat de la Comisia de Biocide de la Ministerul Sănătății.
– Eu nu sunt șef de producție, nu înțeleg ce vreți. Mor copiii la Pitești și nimeni nu face nimic și dumneavoastră vă ocupați de asta!
– Puteți fi oricît de malițioasă, nu-i nici o problemă. Ne facem datoria să vorbim cu dumneavoastră.
– Da, așa sunt eu. Malițioasă. Sunt bolnavă, răcită, mă auziți cum vorbesc, nu pot ieși din casă! Și azi e și ziua mea de nume.
– Am înțeles, v-am spus că vi le trimitem pe mail. Nu sunteți curioasă să vedeți dacă e posibil așa ceva?!
– Bine, dați-le pe mail. Să știți că m-am săturat să fiu amenințată și șantajată.
– Cine v-a amenințat și șantajat, doamnă?
– Multă lume. Că cică să-mi văd de treabă. Că nu mai e loc pentru producătorii români! Asta e țara în care am ajuns să fiu amenințată de vicepreședintele Casei de Asigurări pentru Sănătate.
– Despre cine e vorba?
– Nu vă spun. V-am dat și eu așa, un exemplu.
– Dacă…
– (Nu mai așteaptă întrebarea) Bine, dom’le, o să rămână doi-trei producători de biocide și noi, ăilalți, gata!
– Dacă primiți mailul, vă rugăm confirmați-ne.
– Bine.
Echipa Gazetei din fața fabricii Hexi Pharma spune că patronul, care ajunse acolo, s-a dus să cumpere flori.
La fabrică apare Flori Dinu, directorul de producție Mihai Leva plus alți oameni. Și un avocat, soțul lui Flori Dinu.
Directorul general al Hexi Pharma, Flori Dinu, revine cu un telefon ieri, la 17:30, la patru ore după prima discuție. Mai devreme, privea prin geamul fabricii la siluetele întrezărite prin ploaia de afară.
Are un ton cu totul diferit. Ironia a dispărut. Vorbește despre „ancheta internă pe care o vom declanșa luni dimineață” și despre „posibilitatea de a retrage produsele de pe piață”.
– Ați văzut documentele?
– Da și am fost la fabrică pentru a căuta aceste documente. Nu le-am găsit, însă semnătura pare într-adevăr a mea. Dacă am semnat această hârtie, am făcut-o fără să știu ce semnez.
– Cum n-ați știut? Sunteți totuși biochimist.
– Eu am terminat facultatea „la 1900 toamna”, cum se zice, și am făcut un master în management după aceea. Știu tot atâta chimie cât dumneavoastră.
– Dar se putea întâmpla așa ceva?
– Dumneavoastră ne-ați semnalat o problemă, noi vom verifica. Patronul mă amenință că mă dă afară. Trebuie s-o lămurim. E o chestie foarte gravă dacă e reală, e ceva de siguranță națională.
– Haideți să-i spunem de sănătate publică mai bine. Nu vă amintiți nimic?
– Nu-mi amintesc, pe cuvânt. Eu sunt un om de bună credință. Dacă am făcut-o, n-am știut realmente ce semnez. Nu am avut habar de documentul ăsta. Eu semnez 50 de documente pe zi!
– Și chiar n-ați găsit documentul în arhivă?
– Nu. Dar promitem că mâine dimineață la prima oră deschidem o anchetă internă serioasă. Suntem oameni de bună credință, dacă se confirmă, atunci discutăm cu autoritățile, retragem produsele de pe piață, dacă e cazul, vedem cum remediem lucrurile. Trebuie să le lămurim, să vedem ce s-a întâmplat.
Imediat după ce ieri Gazeta le-a arătat rețetele, indiferent unde se aflau în ora, toți șefii firmei s-au întâlnit în camera cu documente de deasupra halei unde se produc cele mai utilizate dezinfectante din toată România
Direct după interviul cu reporterii Gazetei, Dan Alexandru Condrea a ajuns la ora 13:30 în halele Hexi Pharma din Mogoşoaia.
A stat 10 minute în maşina sa, un Porsche Cayenne negru, după care a intrat în clădire. Până seara a plecat doar un sfert de oră pentru a cumpăra flori. Probabil colegei Flori Dinu, care-şi serba onomastica.
Dinu a ajuns la sediu la nici o oră distanţă, cu un Range Rover Evoque roșu. Directorul a venit la 14:30 şi a stat până la 16:00, o oră şi jumătate, întâlnindu-se cu mai mulți angajați ai Hexi Pharma la etajul unu al clădirii.
Condrea a plecat de la fabrică la 18:00, la 4 ore şi jumătate după ce sosise.
Continuarea investigației în ziarul de mâine:
DREPT LA REPLICĂ
Hexi Pharma, producătorul român de antiseptice şi dezinfectanți, dorește să răspundă printr-un drept la replică în cazul articolului publicat de către jurnalistul Cătălin Tolontan privind eficacitatea produselor.
Produsele la care se face referire Thor şi Suprasept sunt destinate dezinfecţiei suprafeţelor şi instrumentarului medical. Toate produsele din portofoliul Hexi Pharma sunt avizate de către Ministerul Sănătăţii conform legislaţiei în vigoare, avizare ce se face în baza buletinelor de eficacitate care au fost depuse la dosar şi care atestă eficienta produsului.
În plus, produsele sunt testate periodic atât de către Hexi Pharma, care are contract cu mai multe laboratoare independente, cât şi de către spitalele mari din ţara care au laboratoare de control microbiologic. Spitalele verifică frecvent eficiența produselor prin colectarea de pe suprafeţe, instrumentar, mâinile personalului medical, rezultate indicând eficacitatea conform protocoalelor de control al infecţiilor nosocomiale. Documentele care apar în articol sunt falsificate, autorii nu au publicat originalele acestora şi nici sursa care le-a pus la dispoziţie, iar formatul documentului este unul folosit de Hexi Pharma acum circa 5 ani de zile. Reţeta de fabricaţie s-a respectat întotdeauna cu stricteţe.
În articolul defăimător apare referinţa conform căreia substanțele Thor şi Suprasept erau vândute în spitalele unde au fost internate victimele din tragedia Colectiv, ţinem să precizăm care spitale au achiziționat aceste produse în ultimele 12 luni în tabelul de mai jos.
Referitor la fragmentul Raportului Direcției de Sănătate Publică pe 2014 la produsul THOR ţinem să precizăm că se face o referire la o eroare de etichetare privind concetrația de utilizare a produsului prin sprayere, nicidecum la concetrația substanţelor din produs. Aşa cum scrie şi în Raportul DSP această problemă a fost remediată prin retichetarea corectă a produsului.
Hexi Pharma, producător roman, produce dezinfectanţi pentru spitale de peste 20 de ani şi are o prezență la nivel naţional, atât în spitale de stat, cât şi private fără a avea, însă, monopol, cum susţine articolul de presă.
Contractele cu spitalele de stat sunt realizate în urma licitaţiilor prin sistemul de achiziţii publice. Dacă produsele ar fi fost, într-adevăr ineficiente timp de 20 de ani, structurile de prevenţie şi control în domeniul infecţiilor nosocomiale s-ar fi sesizat, iar spitalele nu ar mai fi cumpărat produsele.
Articolul face referire la retragerea a mii de bidoane de pe piaţă, fapt ce dorim să fie susţinut prin probe. Dacă această afirmaţie ar fi fost reală, firma Hexi Pharma ar fi fost falimentara şi, în mod cert, spitalele respective nu ar mai fi achiziţionat produse de la Hexi Pharma.
„Deşi am dat dovadă de transparență prin prezentarea la invitaţia domnului Tolontan, am constatat, în final, că interviul a fost trunchiat cu ceea ce a apărut pe blogul dumnealui şi însoţit de comentarii rău-voitoare şi scoaterea din context a anumitor afirmaţii”, explică Dan Condrea asociatul majoritar al Hexi Pharma.
La ora actuală nu se poate evalua prejudiciul economic şi de imagine care va rezulta în urma acestor susţineri nefondate şi ne rezervăm dreptul de a ne adresa justiţiei pentru recuperarea acestora.
Totodată afirmăm disponibilitatea de a pune la dispoziţia Ministerului Sănătăţii toate actele necesare pentru a proba calitatea produselor Hexi Pharma şi pentru a ne demonstra nevinovăţia. Menţionăm că o anchetă internă este în desfăşurare, rezultatele preliminare fiind cele din prezentul comunicat.
o femeie • 26 aprilie 2016, 11:11
sunt impresionata de reportaj. Cred ca e unul din cele mai bune, documentate si argumentate pe care l-am citit in romana. Aveti toate aprecierile mele pentru calitatea profesionala, dvs si echipa dvs. Cu atat mai mult cu cat sunteti jurnalist specializat in sport! Des chapeaux! In rest, va provoc sa analizati si alte magarii din sectorul farmaceutic romanesc: spagi de achizitii pentru spitale, licitatii, spagi pt achizitii vaccinuri, cum sunt medicii comisionati pt a vinde rateuri, cati bani ies din conturile firmelor farmaceutice si unde se duc etc .
Tudor • 26 aprilie 2016, 11:51
Bunica mea s-a internat pentru o operatie de fractura de sold la Sfantul Ioan in 2014. Dupa operatia s-a infectat cu bacteria Clostridium luata din spital si la scurta vreme a si murit din aceasta cauza
Tepes • 26 aprilie 2016, 12:02
Cat de penibili sunt *** astia. Prejudiciu de imagine, dat in judecata. Sper ca DNA-ul lucreaza la dosar deja, nu de alta dar par genul care vor distruge probe la greu in urmatoarea perioada. Auzi la ei: " Reţeta de fabricaţie s-a respectat întotdeauna cu stricteţe." Adica mereu au livrat produsul cu concentratia mult micsorata, ce daca mor oamenii in spitale, ei sa faca milioane si directorii de spitale sa primeasca spagile. DNA, DNA, DNA, ca ministerul si spitalele o sa fie de parte acestor mafioti, asta v-o spun de acum.
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Adrian • 26 aprilie 2016, 12:15
Te ingrozesti de cum vorbesc acesti oameni si cu ce ironie raspund la intrebari. Si cand ma gandesc ca si o nepoata de a mea a luat o infectie intra spitaliceasca plus alti cunoscuti care au fost internati in spitalele de stat. E crima ceea ce au facut ei.
Gogu • 26 aprilie 2016, 17:32
Stimate Dle Tolontan, Este remarcabil articolul si va felicit pentru curaj. De fapt aceasta poveste cu Hexi Pharma este de mai bine de 10 ani de zile, iar dedesubturile lor sunt mult mai grave. Problemele sunt mult mai grave si apar inca din momentul obrinerii testarilor acestor asa zise produse dezinfectante. Mai nou cica au si standarde Nationale (SREN) in conformitate cu normele europene. Hexi Pharma se prezentau uneori la licitatii cu dilutii de 0,1% sau chiar 0,25% cu spectre complete pe toate virusurile, bacteriile, sporii, fungii, posibili si imposibili. Este strigator la cer! Producatorii europeni au fost marginalizati ani de zile si nu a facut nimeni nimic, chiar daca s-au sesizat aceste probleme de zeci de ori. ISP si Comisia de Biocide este complice pana in maduva oaselor. Ca sa nu mai zicem de acest laborator magic controlat de insasi patronul HexiPharma. Grotesc! Lipsit de scrupule este acest om! Cum poate dormi noaptea stiind ca in sute de operatii chirurgicale s-au folosit instrumente chirugicale contaminate, din cauza produselor lor si a lipse de dezinfectie a instrumentelor? Daca copilul sau sau mama lui, sau cineva foarte drag, ar fi capatat o hepatita B sau C, spre exemplu, cum s-ar simti Dl Patron Condrea? Daca va uitati cum s-au obtinut avizele precedente si avizele recente ale acestor produse o sa fiti socati. Ganditi-va ca in UE exista laboratoare acreditate pentru testarile dezinfectantilor, iar in Franta exista public http://nosobase.chu-lyon.fr/recommandations/sfhh/2015_desinfectants_SF2H.pdf liste de produse dezinfectante testate, iar in Germania http://www.gesundheitsamt.de/alle/technik/download/seuche/bakt/list/dghm.pdf. Nu cred ca au inventat roata HexiPharma, dar minciuna, cu siguranta. In Romania conteaza la licitatii doar dilutia cea mai mica, daca se poate 0,01%, ca sa castigi toate licitatiile publice. Eficacitatea este doar un mic amanunt, de care medicii epidemiologi, tin sau nu cont. Este o picatura intr-un ocean acest articol. Veti fi socat daca veti sapa mai mult! Din pacate chiar daca toate aceste produse Europene testate, verificate privind eficacitatea se folosesc in toata lumea, iar referintele lor se gasesc oriunde in tarile civilizate, in Romania nu au avut succes, pentru ca noi avem "oameni cu miros de afaceri de milioane de euro" In Romania, s-au gasit "baieti destepti" care au descoperit ***, mintind fara rusine si fara a se gandi la consecintele lor. Ganditi-va cati pacienti au fost infestati in spitalele din Romania, prin instrumentarul chirurgical infestat, prin asa zisa "sterilizare" sau "dezinfectie de nivel inalt" doar cu virusurile cele mai uzuale Hepatita B, Hepatita C si HIV. Nu mai vorbim de bacterii ca: pseudomonas aeruginosa, sau multe alte bacterii rezistente la antibiotice. (stafilococ meticilinorezistent) Asta este tragedia! Sunt mii de oameni probabil care au fost infestati prin instrumentar chirurgical, maini, plagi, suprafete, aer. Ganditi-va cati medici stomatologi dezinfecteaza instrumentarul lor chirurgical cu aceste produse? O buna parte din medicii epidemiologi si managerii de spitale din Romania cunosc problemele de ani de zile, dar s-au complacut in atentiile si plicurile primite de la aceasta companie. Bine ati spus, daca s-ar putea vedea "pomelnicul" acestei firme, probabil DNA, ar avea de anchetat vre-o 20 de ani :) Complici au fost toti cei din conducerele precedente de la Institutele din tara unde ei si-au testat produsele dezinfectante. (Vezi Marius Nasta, Institutul de Virusologie, Cantacuzino s.a) Poate ca si Dl Alexandru Rafila ar avea ceva de spus, doar el a fost sef la ISP Bucuresti acum 10 ani, cand au obtinut Hexi Pharma prima data magicul aviz al acestui produs "Thor" si a semnat avizul. Doar n-o fi semnat si el ca primarul....? :) O fi fost si el oare multumit de colaborarea cu ei? Ma intreb retoric? Totul are un pret in tara asta. Din pacate minciuna si nemernicia, nu se plateste destul. Coruptia omoara multi oameni zi de zi, dar cui ii pasa? Nici daca ar infunda puscaria pe 50 ani, nu ar fi destul. Intr-o tara normala la cap, s-ar retrage instantaneu toate aceste produse de pe piata si s-ar verifica la sange toate produsele acestui producator magic, care au dat lovitura in ultimii 10 ani! Acesta este un atentat la sanatatea publica, in care multe persoane au de dat cu subsemnatul pentru umratorii ani si va felicit inca odata pentru curaj! NB: Daca s-ar trimite la testare de catre o instanta din Romania aceste produse in Europa la un laborator acreditat, credeti-ma ca o sa fiti socati! Multa stima! Gogu
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Ioana • 27 aprilie 2016, 15:17
Incredibil. Parca nu imi vine sa cred. :( Mi-e mila de familiile celor care au fost in Colectiv ca se lovesc de bariere in interactiunea cu spitalele sau cu statul. Felicitari pentru investigatie GSP! Continuati! …Romania are nevoie de adevar si transparenta ca sa avanseze! Cum putem sa schimbam, sa imbunatim lucrurile daca nu stim care sunt problemele?
Anca • 27 aprilie 2016, 17:47
Foarte interesant articolul si bine documentat . Daca s-ar putea extinde investigatiile , as fi interesata, daca Spitalul Clinic Fundeni este aprovizionat cu aceste dezinfectante . In felul acesta as afla , cum a fost posibil ca bunicul meu sa contacteze in T.I . doua bacterii (ucigase , din cate am aflat ) ; Pseudomonas si Klebsiella ? Este inuman ceea ce se-ntampla cu pacientii si toata lumea tace ! Felicitari, D-le Tolontan !
Florin J. • 27 aprilie 2016, 22:02
Dar oare s-a gândit cineva și la un alt aspect și anume că folosindu-se atâta timp dezinfectanți diluați, oare nu cumva acele bacterii au ajuns să dezvolte rezistență și mai mare la tratamente prin faptul că s-au obișnuit cu acele substanțe care erau diluate prea mult pentru a putea elimina și cele mai rezistente exemplare?
Un defaimator bulangiu • 28 aprilie 2016, 16:57
Carciumarul ala vrea sa zica in dreptul la replica ca sereleul lui este précis, adica respecta cu strictete retetele false, ceea ce statistic e un adevar...poti fi précis si in greseala, si in prostie, si in alte parti mai insorite sau mai umbrite, unde s-ar putea sa aiba in viitor un pic mai multa activitate decat i-ar placea. Eu zic sa-l dea repede in judecata pe tolontan, ca asta se sperie repede si se spala pe mana cu dezinfectante de-alea, dupa *** ca sa stearga urmele...
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Mimi • 4 mai 2016, 20:36
Acum un an am fost nevoita sa merg intr-un spital de stat. Da, NEVOITA. Da, sunt o *** care merg "la privat". Dar pentru o urografie a trebuit sa merg, musai, la Panduri. M-au internat, CEAUSIST, o zi, ca sa imi faca investigatia. SI MAI CEAUSIST: a trebuit sa vin cu pijama/papuci/halat. A trebuit sa vin si cu branula, cu substanta de contrast, cu TOT! (Platesc asigurare de sanatate si NU MERG in spitalele de stat. Dar cand am nevoie de ei...ma pun sa aduc si ultimul acusor! Huuuaaa! Rusine!!) Tot pentru ca sunt *** si am cotizat generos inca de la intrare, am avut..."privilegiul" sa folosesc vestiarul personalului ca sa ma schimb si am fost avertizata sa "am grija". Nu am inteles. In vestiar o mizerie imposibil de descris. Am stat cu branula infipta in vena vreo 2 ore, ca capatul coridorului, impreuna cu alte 6-7 femei. Toate cu branule, toate cu bagaje. Despre umilinta nu am loc sa scriu aici. Dar am vazut cu ochii mei: nu stiu daca de la capatul culoarului, dar de la jumatate (minim!), o creatura spala podeaua...cu acelasi mop, aceeasi apa, aceeasi galeata...tot: culoar si saloane! De la jumatatra culoarului. Culoarele la Panduri sunt lungi. Si infecte. Si au multe saloane. Ea plimba intr-o galeata cu laturi germenii dintr-un salon in altul. Am multumit, in gand, divinitatii ca nu sunt internata acolo. Dupa o luna am facut "rosu in gat"...la anii mei...toti cei 33! O incompetenta de la ORL mi-a prescris ZINAT. Dupa 3 zile de tratament am ajuns la camera de garda de la Regina Maria cu scaune moi...nenumarate. Test rapid, rezultat pozitiv: Clostridium Difficile. Intrebarea doctoritei (sa-i dea Dumnezeu sanatate): "Lucrati in sistemul medical?"-"Nu!". Aflu ulterior: Este o bacterie specifica internarilor prelungite sau personalului medical...saaaaau internarii de o zi intr-un spital unde e o mizerie sora cu moartea. Am ajuns la infectioase, la Bals. Am pile, am ajuns la un doctor EXTRAORDINAR - Dna. Bradu. Ma baga intr-un salon cu o alta doamna cu clostridium, normal! Doamna avea cancer. Era din provincie. A pierdut 4-5 zile de la policlinica, la spital, la judetean si apoi la Bucuresti unde i-au zis ce are. Timpul pierdut a costat-o scump: Dupa 2 saptamani de tratament era bucuroasa ca ajunsese la "doar" 5 scaune pe zi. De-aia, sa-i dea Dumnezeu sanatate doamnei doctor de la Regina Maria: Eu am ajuns pe tratament in cateva ore! Am scapat ieftin. Aviz idiotilor: Clostridium e de multe feluri. Difficile e varianta intraspitaliceasca. In afara de mine, isi mai da cineva seama catamai infestarea cu Clostridium era in Panduri daca eu m-am ales cu el doar trecand fugitiv pe acolo? Dumnezeu sa ne aiba in grija, ca altcineva...
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
Razvan • 6 mai 2016, 13:27
Felicitari ! Din pacate articolul se preteaza foarte bine la un scenariu de film de groaza ... dar mai trist este ca nu este film.
gb • 10 mai 2016, 7:34
Ca si multe alte probleme, problema preventiei in medicina a fost bagatelizata si lasata in derizoriu. Se stie ca este mult mai usor si mai economic sa previi o boala decat s-o tratezi. Lumea civilizata o stie si aplica acest principiu de mult. La noi s-au depus eforturi uriase si sustinute timp de ani buni sa scapam de acest sector (al preventiei in sanatate) acreditandu-se ideea ca este neperformant, ca nu aduce bani, ca este consumator fara rezultate imediate. Da, chirurgia este spectaculoasa. Pacientul intra in spital astazi, este operat si pleaca a doua zi pe picioare...daca .......daca toate compartimentele functioneaza articulat, normal...Medicina si in general orice profesiune a devenit o munca de echipa . Intr-un spital sunt: brancardieri, infirmiere, asistenti, medici (cu diverse specialitati), biologi, chimisti, biochimisti, economisti, juristi...Efortul lor comun ar trebui sa fie ameliorarea starii de sanatate a pacientilor, contribuabililor la sistemul sanitar. Si noi ce avem : pervertirea de la acest scop si inlocuirea lui cu " a face bani din orice". Nu demisia unui ministru este solutia. Nu vanatoarea de vrajitoare este urgenta, ci salvarea pacientilor aflati in suferinta, stoparea infectii nozocomiale din spitale. Este urgenta necesitatea formarii unor echipe mixte de experti (medic epidemiolog si microbiolog) care sa mearga in spitale si sa verifice tot: circuite, compartimente, curatania, dezinfectia, sterilizarea, bloc alimentar, spalatorie, deseuri medicale si menajere, etc..Acestia sa intocmesca un raport real si adevarat cu situatia de facto si cu recomandari pentru fiecare spital. Toate aceste rapoarte se strang la minister se analizeaza si apoi se trag concluziile si se fac proiecte de legi, se iau masuri, etc. Trebuie plecat de la realitati daca dorim sa corectam ceva. Nu se va face nimic daca iar incepem cu hartii, email-uri, rapoarte din birou. Se va ingropa totul si vom continua sa traim (sau sa murim) in minciuna. VIATA ROMANILOR A DEVENIT UN JOC LA RULETA RUSEASCA! Este timpul sa spunem: STOP JOC! Nu credeti?
Silviu Felix • 11 mai 2016, 22:53
Exista legatura intre rata insuccesului tratarii leucemiei in tara noastra si fenomenul serviciilor de desinfectie . Este un adevar crunt . Rog sa investigati rata insuccesului tratarii leucemiei la spital clinic Fundeni , unde datorita imunosupresiei pacientii sunt dezarmati in fata fenomenului bacteriologic intraspitalicesc.
ioana • 23 mai 2016, 18:08
Dragaaa, âstia vand de 20 de ani, cred ca analizele au fost ok dar s-a decis sa nu fie, suntem atat de mici si increngara este atat de mare ...
hrm • 25 mai 2016, 14:21
Voi, domnii din presa, dati la consum tot felul de informatii dezlanate. in spatele vostru cine se ascunde? care va sunt sustinatorii? doar nu va asteptati sa avem incredere in voi. bun, nu avem incredere in nimeni, dar..., nici in voi!!! nu sunteti liberi! presa nu e libera. in '89 am strigat ca presa e libera, ba uite ca nu E!!
hrm • 25 mai 2016, 15:09
si inca un aspect, dle Tolo.: de ce v-am crede pe dvs.? poate reprezentati un grup de interse in scopul de a sabota firma respectiva, nu? poate v-a platit cineva de afara pt. a scoate de pe piata hexi pharma? putem sa ne gandim si asa? de unde se stie ca ce ati testat dvs. e adevarat? am ajuns sa punem la indoiala totul. cand vine vorba de ban, oricine poate fi manjit.
Liana • 28 mai 2016, 19:38
FIUL MEU A FOST OPERAT DE CANCER RENAL LA O VARSTA DE DOAR CATIVA ANI LA FUNDENI. A FOST INFECTAT CU ECOLI IAR UNEORI II MAI IESE LA ANALIZE SI KLEBSIELLA. ARE UN SINGUR RINICHI PE CARE A DEZVOLTAT INSUFICIENTA RENALA, ACUM IN STADIUL 2.DE CATE ORI MA DUCEAM CU EL LA FUNDENI PENTRU CONTROLUL ANUAL (FIUL MEU ARE DE FAPT UN SINDROM GENETIC EXTREM DE RAR CARE CUPRINDE PRINTRE ALTE SIMPTOME SI TUMOAREA RENALA WILMS)ERAM LASATI SA ASTEPTAM CEL PUTIN 3 CEASURI PANA CAND CINEVA IL CONSULTA. LA UROLOLOGIE , UNDE A LUCRAT PROF M. VOICULESCU, NU EXISTA NICIO BANCA-SAU MA ROG, NU EXISTA PANA ACUM 4 ANI, CAND AM FOST ULTIMA OARA. FIULUI MEU I S-A FACUT RAU DE MAI MULTE ORI DE OBOSEALA, DIN CAUZA TENSIUNII PE FOND RENAL, DAR NU A FOST NIMENI IMPRESIONAT. FIECARE DEPLASARE LA FUNDENI M-A COSTAT MILIOANE BUNE, IN AFARA ANALIZELOR PE CARE LE-AM PLATIT SEPARAT PENTRU FIUL MEU LA CLINICI PARTICULARE DIN LIPSA DE REACTIVI SAU DE PERSONAL IN LABORATOARELE PROPRII ALE SPITALULUI, IN VALOARE DE APROX. 10 MILIOANE DE LEI VECHI. DOCTORII SUNT COMPLET INDIFERENTI, TE TRATEAZA CA PE UN GUNOI, SE CONSIDERA UN FEL DE DUMNEZEI. DE ALTFEL, INDIFERENT CE FAC , NIMENI NU II TRAGE LA RASPUNDERE , SE ACOPERA UNII PE ALTII. DIN PUNCTUL MEU DE VEDERE SE COMPORTA CA NISTE OAMENI CVASI- ABRUTIZATI. IN SCHIMB, EXISTA PERSONAL MEDICAL AUXILIAR CU MULT MAI MULT BUN SIMT DECAT DOMNII SI DOAMNELE DOCTORI. PAREREA MEA , FORMATA INTR-O INDELUNGATA EXPERIENTA PRIN SPITALELE ROMANESTI, ESTE CA TOTI DOCTORII CUNOSC SITUATIA (REACTIVI PROSTI, DEZINFECTANTI SUPERDILUATI, ETC.) DAR NU II INTERESEAZA CONSECINTELE ASUPRA BOLNAVILOR. PUR SI SIMPLU NU II INTERESEAZA. MI S-A FACUT SILA CAND AM VAZUT-O PE DNA MONICA POP CE CRIZA DE NERVI A FACUT AUZIND REZULTATELE ACESTOR INVESTIGATII ALE DVS. POT S-O INTREB PE DNA POP DE UNDE ARE KILOGRAMELE DE AUR CU CARE SE AFISEAZA PE LA TOATE EMISIUNILE TV? AM INTELES CA ARE UN SALARIU DE 20-30 MILIOANE DE LEI. RELATIA DINTRE PACIENT SI DOCTOR, INTR-UN SPITAL DE STAT, ESTE CA DE LA STAPAN LA ***, CA DE LA GENIU LA ***. DUPA PAREREA MEA, CELOR CARE ISI EXERCITA MESERIA CU ATAT DISPRET FATA DE SEMENII LOR BOLNAVI TREBUIE SA LI SE RETRAGA IN PRIMUL RAND DREPTUL DE A MAI PRACTICA.
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.