Jurnalistul american Thomas L. Friedman se intoarce din India si primul lucru pe care-l face e sa intre in camera copiilor sai si sa se uite cu ingrijorare cum dorm. Din aceasta apasare s-a nascut o carte. Una dintre cele mai influente ale ultimului deceniu. „The World is Flat” (Pamintul este Plat) vorbeste despre felul in care competitia globala incepe si se termina cu instruirea.
luni, 15 iunie 2009, 11:16
Jurnalistul american Thomas L. Friedman se intoarce din India si primul lucru pe care-l face e sa intre in camera copiilor sai si sa se uite cu ingrijorare cum dorm. Din aceasta apasare s-a nascut o carte. Una dintre cele mai influente ale ultimului deceniu. „The World is Flat” (Pamintul este Plat) vorbeste despre felul in care competitia globala incepe si se termina cu instruirea.
Sistemul de invatamint este tema fundamentala in programele partidelor din Vest. Se cistiga sau pierd alegeri pe aceasta dezbatere. Cit din PIB trebuie sa mearga in educatie? Ce pondere trebuie sa aiba sistemul privat? Cum finantam instruirea, cum ii incurajam pe profesori?
Traim timpuri in care depozitul de cunostinte al omenirii se dubleaza la fiecare zece ani. Un copil mediu de azi are la dispozitie informatii la care cele mai luminate minti ale trecutului nici nu visau. Un copil de miine va cunoaste, in plus fata de parintii lui, cam cit au stiut acestia de la aparitia antica a scrierii si pina azi.
Thomas L. Friedman intra in camera si se teme ca pustii sai nu vor face fata competitie globale, umar la umar cu tot mai curiosii, dotatii si bine instruitii copii din lumea in dezvoltare. In privinta noastra, poate sta linistit. Dupa expresia presedintelui Romaniei, care a vrut probabil sa vorbeasca despre lipsa de adaptabilitate a sistemului de invatamint romanesc, dar a reusit cu totul altceva, „sa facem ospatari, nu filosofi„, ne clar ce ne asteapta. Nu discutam despre o formulare nefericita, ci despre o viziune. Pentru ca, potrivit tot lui Traian Basescu, „daca un copil vrea sa afle cine e Herodot, intra pe Google”.
Sau ala era Heraclit? Ce mai conteaza…
beau d’or • 15 iunie 2009, 11:34
Cred ca treaba asta se trage din mentalitatea veche romaneasca in care munca e doar chestia fizica, facuta manual cumva. Ceea ce nu se intelege e ca daca e ca Romania sa creasca, sa prospere, va face asta prin job-uri in servicii, nu in munca manuala, in fabrici si uzine.
Acestea se vor muta din ce in ce mai mult spre est, cum e deja trendul.
Pe de alta parte, presedintele are dreptate in altceva: in scolile noastre, acum, studentii nu invata nimic util pentru angajarea lor (cu exceptia dreptului si medicinei). Nu cred ca exista angajator multumit de pachetul de cunostiinte ale proaspat absolventilor.
fotbal • 15 iunie 2009, 11:41
2 min n-am putut sa trec de titlu! Savuros! Cel Ce Asteapta ospatari a
derapat nitel. pe un cub de gheata
Fospassin • 15 iunie 2009, 11:41
Din pacate, la momentul actual, cred ca sistemul scolar romanesc nu e mai apt decat Google in a preda despre Herodot…
Cătălin Tolontan • 15 iunie 2009, 11:57
Fospassin : pai atunci sa se angajeze la google, nu la cotroceni 🙂 Stim k lucrurile merg prost, treaba lor e sa le schimbe
Cristi • 15 iunie 2009, 12:35
In mare sint de acord. E posibil insa ca el sa se fi referit la necesitatea ca sistemul de invatamint sa pregateasca profesionisti in diferite domenii practice. De asta e mare nevoie in Romania.Ca s-a exprimat, ca deobicei, aiurea, e altceva.
In rest, pot confirma treaba asta, „Sistemul de invatamint este tema fundamentala in programele partidelor din Vest” – in Irlanda sint de cieva luni mari discutii pro/contra intre partide in legatura cu reintroducerea din toamna a platilor ptr. sistemul universitar de invatamint, in prezent gratuit ptr. orice cetatean irlandez sau din UE.
Z • 15 iunie 2009, 14:55
Mda.
Eu cred ca in cinci ani am ajuns sa cunoastem destul de bine personajul, cu bune
si rele. Stim ca vorbeste gura fara el, stim ca are o lipsa de respect cronica
pentru cei ce emit opinii contrare cu ale sale (vezi atacurile nesimtite la Hurezeanu,
Pirvulescu).
Pe de alta parte, ceea ce „probabil vroia sa spuna” era o idee corecta.
Planul de restructurare a sistemului educational intocmit de comisia condusa de Mircea
Miclea mi se pare bun. Ca de altfel si propunerile de modificare a Constitutiei,
realizate de alta Comisie Prezidentiala. La patronarea comisiilor e bun 🙂
vali • 15 iunie 2009, 15:03
E posibil insa ca el sa se fi referit la necesitatea ca sistemul de invatamint sa pregateasca profesionisti in diferite domenii practice. De asta e mare nevoie in Romania.
mie nu mi se pare ca de asta are nevoie romania. adica nu imi primul rand
imi amintesc ca ne-a povestit un profesor ca la inaugurarea universitatii bucuresti cineva i-a ‘promis’ lui carol ca universitatea va scoate specialisti pe banda rulanta
si el ca zis: nu ma intereseaza sa scoati specialisti. pot sa aduc cati specilaisti vreti din germania. ma intereseaza sa scoateti caractere
fireste, in zilele noastre nu avem de unde sa mai ‘importam’ specialisti, dar nici nu cred ca e asa mare nevoie. cred ca (in continuare ) ducem lipsa de caractere
vali • 15 iunie 2009, 15:05
scuze pt greselile de „tastare” 🙂
deci el a zis ca
scoateti
specialisti
si ce mi-a mai scapat
PussyCat • 15 iunie 2009, 17:52
daca nu a mers prima data cu Ecaterina Andronescu, de ce sa mearga a doua oara? simplu !
nicolae • 15 iunie 2009, 21:42
Din liceele tehnologice si economice ies mult mai multi absolventi pe meserii decit pe umaniste. La fel daca faceti o comparatie la universitati, ies putini de la litere sau istorie in comparatie cu st. economice, drept sau tehnice. Universitatile preiau pe cei care ar fi ajuns someri dupa liceu. Asa ca Base si altii ca el vorbesc in dodii. Problema nu e aici, ci la faptul ca piata nu ofera salarii motivante. Credeti ca un tinar ospatar sta la 800 lei pe luna aici? sau prefera 1500 euro plus bacsisuri in Spania? Credeti ca e greu de ales. In plus, mai sunt si alte aberatii ce tin de sistem. Stiati, spre ex., ca liceele energetice nu pot scoate electricieni? Nu pot, nu li se da voie, desi i-ar putea pregati. Oferta acestor licee trebuie mai bine corelata cu nomenclatorul de meserii.
Valens • 15 iunie 2009, 22:46
Frumoasa gandire. Respect. Apropo de filozofia basesciana, umul nu minte, si are dreptate la modul propriu zis isi urmareste doar interesul. Pai crezi ca el nu stie de ce nu a iesit poporul la ultimul vot…e mult prea filozof poporul sa ma inghita gogosi nefinisate din partea unor personaje usor depasite de situatii. Madame fiica Intaiului filozof al neamului nu are nicicand capacitatea sa poata crea si manipula un electorat, decat daca este format exclusiv din ospatari…Clar.
Bogdan • 15 iunie 2009, 23:08
Daca tot suntem la Herodot, deci istorie, as vrea sa aveti curiozitatea sa vedeti cat de banala a fost teza de istorie anul acesta care a starnit atatea valuri si se poate vedea in ce hal este sistemul scolar romanesc, pur si simplu teza era pentru a lua examenul si unul ca Vanghelie.
Trecand peste asta parerea mea e ca Friedman are mare dreptate sa fie ingrijorat ca si noi toti de altfel, in aceasta lume globala in care orice amanunt va conta noi, romanii, suntem depasiti la multe capitol daca nu la prea multe, si din pacate cei care ar trebui sa faca lucrurile sa mearga ne dau sfaturi sa ne facem ospatari.
Dar ce e mai grav in ultimele declaratii ale lui Basescu este ca pornit la atac impotriva ultimei institutii in care romanii mai au incredere : BNR. Si speranta incepe sa se duca pe apa Halicarnassului.
Epigonul • 16 iunie 2009, 8:46
Sa nu uitam ca inainte de alegerea sa ca ospatar al poporului roman (asta e doar o fantezie de-a mea! 🙂 ) d-l Basescu habar nu avea cine este Mircea Cartarescu. Dar a cautat pe Google si acum stie…
gogu • 16 iunie 2009, 10:59
adevarul e ca nu ma ajutat in viata cu nimic faptul ca am stiut cine e Herodot,
castig mult mai putin decat altii care nu stiu!
asa ca domnule Tolontan, dumneavoastra sunteti indestulat si nu credeti ca prioritate sunt nevoile de la baza piramidei lui Maslow. Pentru 90% din populatia globului nu e important cine e Herodot !
Gicu Maracine • 16 iunie 2009, 12:30
Pai daca e o formulare nefericita cum de devine viziune?
Sau e musai!?
paul S • 16 iunie 2009, 13:38
In postul lui Vali, de la numarul sapte, se gaseste ceva de valoare.
Realitatea ne demonstreaza ca o ******** nu trebuie sa stie nimic despre Teraxacum Officinalis pentru a deveni Europarlamentar.
Ii este suficienta „cunoastrea” de chelner, tinichigiu, fotomodeala.
Nu as invita-o pe EBA nici la o prajitura.
Nici macar la meci nu m-as afisa cu ea, ca tot suntem la GSP.
romania inedit • 16 iunie 2009, 21:25
Eu cred ca nu este suficient sa alocam un procent cat mai mare in PIB , pentru ca in Romania banii sunt risipiti pe te miri ce tampenie !
Trebuie reduse taxele , si reformat invatamantul .
Eu sunt de parere ca invatamantul superior trebuie sa fie pe bani,nu gratuit .
GIOhnny • 17 iunie 2009, 12:21
Ideea este ca noi la capitolul servicii suntem „praf”.
Noi nu stim sa facem turism, educatie, autostrazi, etc, cu alte cuvinte
nu prea stim sa facem nimic fara sa ne impinga UE de la spate.
E mai usor sa bagi banii in buzunarul propriu decat in ceva util tuturor.
La noi totul merge cu spaga, si vorbesc serios.
TOTUL se obtine cu o spaga data cui trebuie, cand trebuie si de cine trebuie.
Totul merge pe principiul PCR (Pile, cunostinte, relatii).
strelnikov • 17 iunie 2009, 22:20
era herodot. daca era heraclit ii explica lu base ca cine intra pe google
odata nu se mai scalda a doua oara 😛
true • 18 iunie 2009, 8:34
Bravo domnu’ Tolo. Sunteti un mic Zeus. Ce nu va convine, stergeti fara jena. Bravo! Halal democratie, daca accpetam numai opiniile care ne convin!
champion • 19 iunie 2009, 10:38
ca sa il cauti pe herodot pe google trebuie mai intai sa fi auzit de el.
NVK • 19 iunie 2009, 11:26
“sa facem ospatari, nu filosofi“, ne clar ce ne asteapta.
„NE”-ul de dupa citat pare si el o exprimare nefericita. Poate mai merge corectat ceva pe acolo. In rest, de acord cu articolul.
electricieni • 11 septembrie 2010, 20:37
Offer something of, and thirty two?They love even, made from.Powerful as we, than different.More than pay electricieni, so on You Cytoskeleton Science.Emergency TreatmentAvoid stimulants, to Birmingham Now.,
Al naibii Herodot, încă un intelectual vândut lui Băsescu! | Comanescu.ro • 29 aprilie 2014, 12:16
[…] rezultatele încercuite cu roşu, care duc la o postare a lui Tolontan şi nişte scălâmbăieli previzibile ale lui Mircea […]