luni, 4 ianuarie 2016, 7:29
În 2000 a fost Diana Mocanu.
Asta pentru că echipa olimpică a României a scos un iepure din joben cînd i-a fost mai greu. Mai ales la ultimele ediții ale Jocurilor Olimpice, cînd certitudinile au fost tot mai puține, au apărut surprizele singulare și aproape eroice.
Brăileanca a cîștigat la Olimpiada de la Sydney prima medalie olimpică de aur din istoria natației românești.
A fost un adevărat șoc. Și Diana nu s-a oprit aici, cucerind încă o medalie de aur, două în total. Apoi, ocrotită cu mîna peste umeri de Laura Sachelarie, o antrenoare la fel de greu de prezis ca și mica ei campioană, Diana și-a pus fesul pe cap și a dispărut în noaptea australiană, lăsînd lumea sportului fără răsuflare și fără explicații. De unde a răsărit românca?
Întrebarea și surpriza s-au repetat patru ani mai tîrziu.
În 2004, pornită de pe culoarul 1, cel care scufundă toate șansele, Camelia Potec a adus din nou aur la natație pentru echipa României, un aur pe care nu miza nimeni, mai puțin ea și antrenoarea Doina Sava.
Sava a asistat la cursă în transă, cu un steag tricolor pe genunchi.
Povestea continuă.
În 2008, a fost rîndul Constantinei Diță. Cu vesta de gheață îmbrăcată înainte de cursă și cu fostul soț și antrenor Vali Tomescu alergînd cu bicicleta pe margine, Diță a intrat în istorie drept cea mai în vîrstă cîștigătoare olimpică a probei de maraton. Nimeni nu se aștepta la ea, nici măcar delegația României.
În 2012, surpriza a venit de la Alin Moldoveanu, cel care a adus victoria la tir pentru România într-un moment în care, scriau ziarele britanice, „Anglia nu a văzut deocamdată culoarea malefică a medaliilor de aur”.
Cine va fi în 2016 la Rio?
E posibil să nu fie nimeni, asta-i vestea.
Cele mai realist-optimiste evaluări vorbesc despre două medalii de aur la Olimpiada din acest an. Poate că e timpul să prețuim viața și fără mofturile „culorii malefice a aurului”.
Campionii sînt cei care urcă pe prima treaptă, dar luptători sînt mai mulți. Și muncitori.
Are Marius Chivu, în volumul său de poezie „Vîntureasa de plastic”, cîteva versuri care vorbesc despre meritul și rostul vulnerabilității noastre:
„poate că
vîntureasa de plastic pricepe
lucruri care depășesc obișnuința
poate că
lumea se reflectă mai exact în jumătățile
de măsură
frumusețea dreptatea înțelepciunea
se deschid numai în ceea ce a avut puterea să rămînă înjumătățit
și să tacă
(…)
primind mila și dragostea
îndoit
doar cei mutilați sînt întregi
cu adevărat
și îndreptățiți să plîngă
fără să dea socoteală
nimănui”.
Palmaresul medaliilor de aur arată astfel: Sydney 11, Atena 8, Beijing 4, Londra 2. E o spirală descrescătoare, precum fuioarele de zăpadă răspîndite în această noapte pe străzi.
Rio?
Aceeași istorie ne așteaptă probabil la Europeanul de fotbal. „Tricolorii” vor reuși o jumătate de măsură, mai mult nu putem spera.
Dar cine spune că o jumătate de măsură în sport nu reflectă lumea?
Într-un timp plin de iluzia perfecțiunii, truda întreagă pentru a obține o jumătate de măsură ne va vindeca de ego.
Propunere.
2016, un an fără ego și „fără să dea socoteală nimănui”.
Mad_musu • 4 ianuarie 2016, 10:59
Ai scris despre Diana Mocanu, Potec,Dita si turistul Alin Moldoveanu. Ei sunt exceptii care au aparut de nicăieri. Cred ca cele 2 medalii pe care spui ca se bazeaza COR la Rio sunt puse in dreptul unor sportivi consacrati... Nu stiu poate la judo, ping pong, gimnastica, scrima, caiac canoe, de ce nu tenis - Halep si Tecau sunt in forma si clasamentul lor ne da voie sa sperăm. O noua Diana Mocanu eu cred ca poate aparea oricand. Doar ca nu te poți baza pe asta. Avem pregătire deficitară, baza de pregatire rustice, medicamentatie din secolul trecut, antrenori de foarte multe ori depășiți tehnic, etc. Istoria recentă a rezultatelor arătată de tine ne spune ca sportul nu a fost o prioritate pt nici un guvern. La noi sportul in masa nu exista. Nu mai avem cultura sportiva. Gandeste-te ca in scoli părinții aduc scutiri pt copii ca sa nu se daca la ora de sport. Cica transpiră si raceste odrasla. Avem mari lacune de întelegere a fenomenului sport încă de la clasele primare. Iar apoi inaintand in viața problemele se inmultesc. De unde sa apara acum sportivi pt olimpiada. Cei care au acum 25 de ani si ar trebui sa ne reprezinte la Rio sunt cei care acum 15 ani se eschivau de la ora de sport
Vali • 4 ianuarie 2016, 11:43
Sportul in tara noastra este pe cale de disparitie, traim prin prisma performantelor in umbra unor sportivi care se antreneaza in baze din strainatate, in scoli exista o singura ora de sport iar in noile planuri cadru (in dezbatere) nu se intrevede nicio imbunatatire,Olimpiada de la Rio va fi un esec nu atat al sportului romanesc ci a politicienilor care si-au batut joc de acest domeniu 25 de ani.
Cătălin Tolontan • 4 ianuarie 2016, 11:51
@Vali: da, Rio va fi, probabil, perceput ca un esec, dar poate fi un esec care sa urneaza lucrurile. Nu sint de acord cu dvs ca de vina sint doar politicienii! Ar rezulta ca sportul romanesc nu are nici o responsabilitate pentru starea sportului romanesc. A scris mai bine Radu Naum azi in Gazeta. ---http://blogsport.gsp.ro/naum/2016/01/04/o-singura-dorinta/
Bradu Cornel • 4 ianuarie 2016, 12:06
Va trebui probabil sa trecem si prin asta pana cand se va intelege ca sportul are nevoie de sustinere.
cosmin c • 4 ianuarie 2016, 12:07
Prabusirea unei natiuni JO Sydney 2000 Romania (locul 11 pe natiuni) 11 aur 6 argint 9 bronz (total 26 medalii) Ungaria (locul 13 pe natiuni) 8 aur 6 argint 3 bronz (total 17 medalii) JO Londra 2012 Ungaria (locul 9 pe natiuni) 8 aur 4 argint 6 bronz (total 18 medalii) Romania (locul 27 pe natiuni) 2 aur 5 argint 2 bronz (total 9 medalii)
somebody • 4 ianuarie 2016, 14:13
Intr-un sport in care se progreseaza enorm in ultimii 10 ani, cu metode dubioase sa le spunem, singura speranta si aia mica la o medalie surprinzatoare venita de nicaieri(dar nu de aur) e de la Robert Glinta la natatie.Campion mondial anul trecut la juniori, record mondial la juniori, locul 6 la CE de seniori in bazin scurt.Din nefericire e cam tanar, va avea doar 19 ani la rio, dar e singura surpriza care poate aparea.Restul de cateva medalii vor fi luate de sportivii care au un nume deja la disciplinele lor.Problema nu e doar investitia in sport, ci interesul tot mai scazut al copiilor si parintilor pentru sporturi necunoscute si care nu aduc satisfactii financiare pe masura efortului depus
Lukis • 4 ianuarie 2016, 14:54
Daca bine am inteles ultima fraza, fetele de la handbal s-au ridicat prin aceasta gandire, de unde si diferenta intre jocul lor din grupe si cel din fazele eliminatorii.
Mihai • 4 ianuarie 2016, 15:16
Sportul are nevoie de sustinere materiala in primul rand, nu doar de felicitari sau frustrari atunci cand avem parte de esec.
emg • 4 ianuarie 2016, 17:26
bine scris
Steli • 4 ianuarie 2016, 20:05
Care este starea reala a societatii sau natiunii ce trebuie sa sustina activitatea sportiva? Avem motive sa emitem pretentii? Nu suntem in stare sa sustinem acceptabil nici macar sportul de masa pentru sanatatea copiilor nostri. Meritul unor rezultate bune va fi al acelora care au potentialul si foamea nebuna de a reusi. Cu siguranta vor fi rasplatiti pentru asta. Sportul de performanta nu mai este de mult o activitate amatoriceasca, ci o mare afacere, asadar nu e cazul sa ne plangem de mila. Lipsa de rezultate nu ajuta deloc nici breasla din care faceti parte si va inteleg. E greu sa scrii despre insucces, dar daca privim obiectiv, orice clasare in primii 20 va fi o performanta meritorie pentru orice sportiv roman.
ciupic • 4 ianuarie 2016, 20:40
bine scris,dar cam pesimist.cam atat putem.surpriza poate fi handbalul.
Ramon • 4 ianuarie 2016, 21:08
nu stiu daca negarea sanselor inaintea competitiei aparute in singurul cotidian de sport poate avea un efect benefic, care sa ambitioneze sportivii. Pentru multi din ei va fi o sansa unica in viata. In toamna putem face analiza, de ce s-arealizat prea putin sau cum am reusit sa realizam cand nimeni nu se astepta. Eu m-am saturat de aceasta negare continua a vietii. Pentru multi nu este mai buna decat acum 30 de ani, dar pentru multi nu este nici mai rea. Poate ar fi mai bine sa urmarim spectacolul sportiv, sa readucem spectatorii in tribune (avem cea mai proasta medie de spectatori din liga 1 in ultimii 70 de ani) și mai putin sa cautam hotii, șpăgile, blaturile. Iohannis a promis un alt fel de politica, poate putem sa uitam confruntarea permanenta in fata DNA ului la capitolul cine a avut cei mai multi arestati.
Valentin • 4 ianuarie 2016, 21:42
Nimanui, mai putin siesi.
Mircea • 4 ianuarie 2016, 23:43
Trebuie pus degetul pe rana si recunoscut un lucru : marea majoritate a performantelor sportive romanesti a fost obtinuta de FEMEI . Ele sunt cele care sunt dispuse la efort sustinut, la sacrificii, la frustrari, etc. Noi baietii mai usor cu astea. Acest lucru este valabil in toate domeniile sociale . Concluzia este una singura : sprijiniti FEMEILE pentru ca ele vor aduce renasterea Romaniei ! Este vorba de cele cu adevarat valoroase !
17 Nentori Tirana • 5 ianuarie 2016, 13:38
La multi ani Totti ! Si vezi capitane de plai sa nu-ti ramina xabc in git ca ti se duce la Rio corabia. Fara ego ala sper si eu.
nea Jiji • 5 ianuarie 2016, 13:40
...si ca sa ramanen in profilul tipic noua (autoironie si haz de necaz)...in mod singur o sa luam medalie de olimpiada....sportul:religie!
LFC • 5 ianuarie 2016, 15:31
Catalin, vreau sa te felicit pentru munca depusa in 2015! Am observant ca la finalul anului nu ai mai facut nicio recomandare de carte., asa cum ai procedat la finele lui 2014. Astept cu interes propunerile pentru anul acesta, deoarece cartile propuse de tine anul trecut (Amos Oz- Intre prieteni si Sylvain Tesson- In padurile Siberiei) mi-au placut foarte mult. Un an nou excellent!
Cătălin Tolontan • 5 ianuarie 2016, 20:32
LFC: Multumesc, ok, ma gindisem si eu, nu eram convins,dar voi marturisi ce carti mi-au placut in 2015
Vasilique • 15 ianuarie 2016, 18:34
Interesant
Vasilique • 15 ianuarie 2016, 18:34
Chiar foarte interesant