Înainte de a-i măsura bicepsul Serenei

De ce arată așa sportivii de performanță? Explicația unui medic, aruncată în mare acum un deceniu

miercuri, 26 august 2015, 9:00

Camerele sînt prea scorțoase, poșta cu pachete care livrează ponturi de-a gata funcționează doar în ecranizările cărților lui John Grisham, așa că nouă, ziariștilor, ne rămîn holurile pentru a afla știri.

Istoria holurilor este istoria presei.

Peste tot în lume, holul oferă intimitatea dintre doi oameni izolați în vîltoarea trecătorilor care nu-i bagă în seamă. Așa a fost și cu holul de acum 11 ani.

Eram la Atena, la Jocurile Olimpice, și mă izbisem din întîmplare de Ioan Drăgan, probabil cel mai cunoscut nume din istoria medicinei sportive din România. Personaj sever, cu o biografie profesională care coabitase și cu rigorile comunismului „Luați medalie cu orice preț!”, dar și cu federațiile internaționale, unde discuta la vîrf cu omologii săi din medicina de elită.

Doctorul Drăgan trecuse de 70 de ani, practica de la începutul anilor ’50!, și se comporta ca toți oamenii care își caută seninătatea, cu mai puține piedici și secrete în calea poveștii despre sine.

L-am întrebat ceva despre dopaj, un subiect tabu. În jur era o agitație teribilă. Grecia își mobilizase tot orgoliul milenar și nu, nu din cauza Olimpiadei este ea în situația de acum! Că nu suferă o țară după ce-și trage metrou pînă la aeroport și-și fluidizează traficul într-o capitală care a ajuns astfel model de arhitectură inteligentă a șoselelor.

În fine, alta-i tema. Înapoi pe holul confesiunilor. Sîntem, practic, ascunși în mulțimea gălăgioasă. Medicul îmi spune cîteva lucruri concrete, „doar așa, pentru tine”, dar mă roagă să nu le scriu, ci doar să le înțeleg.

Apoi, deschide sipetul unui argument care mă ia prin surprindere. „Știu că toți vorbim despre dopaj și suspectăm asta. Dar gîndiți-vă cum a evoluat și omul obișnuit, nu doar campionul! Cu cît a crescut speranța de viață și cît efort fizic poate face azi un om normal. Organismul uman se modifică, se îmbunătățește! E și asta o explicație pentru creșterea performanței”. Am mai scris despre asta, în alt context.

Mi-a dat cîteva cifre, le am pe un carnet stocat în numele unui răgaz viitor, de neatins. La final mi-a spus: „Uită-te în jurul tău și vezi cum arată oamenii!”. Sincer, pentru mine oamenii arătau la fel. Greșeam.

A trecut un deceniu. Ioan Drăgan nu mai e. Dar previziunea lui se împlinește. Tocmai pentru că nu a fost o profeție, ci știință.

Medicul cunoștea rezultatele studiilor din toată lumea. Și putea anticipa tendințele. Astăzi, cînd sălile de forță și joggingul au devenit aproape o modă inclusiv la noi, am început să vedem pe străzile României ceea ce Ioan Drăgan ne spusese demult.

Nu aveți nici măcar o prietenă care să respire forța nu a Serenei Williams, că ea a primit un biberon cu gantere, dar care să vă surprindă prin masa musculară?! Pe lîngă cîți tineri pe care altădată i-ați fi catalogat „culturiști” ați trecut azi?

La cîteva zile de la finala Williams – Halep oamenii mai cer încă „analize doping” pentru americancă. Le face, nici o grijă!

S-a ajuns pînă acolo încît sportivii de performanță au „pașapoarte medicale digitale”, unde nu e nevoie să găsești substanțe interzise, ci doar variații bruște ale sîngelui ca să se aprindă beculețele roșii de pe panoul de control.

Fiecare e cu întrebările sale și toate sînt justificate.

Au trecut cîteva zile de la finală și, auzind încă tăria schimburilor de lovituri între cele două sportive transpirate pînă la ultima celulă, mă gîndesc la vechea vorbă a lui Hagi: „Eu sînt muncă!”.

Ispitit, presat, implorat să se declare genial și unic, Gică a traversat întreaga carieră anunțîndu-ne că truda l-a dus acolo unde a fost.

Probabil asta a și simțit Hagi la Halep.

Comentarii (35)Adaugă comentariu

adrian_hora  •  26 august 2015, 9:26

tot cred ca se dopeaza. nu in timpul concursurilor. imi aduc aminte de scandalul cu atletii americani inaintea unei olimpiade, un doctor i-a dat de gol, foloseau o substanta necunoscuta de laboratoarele antidoping. serena nu are nevoie de steroizi, in tenis masa musculara nu e neaparat un avantaj, rezistenta si capacitatea de refacere este.

vas  •  26 august 2015, 9:39

Tolo,
Numai ca Serena nu e numai „munca”, ea e „anomalia” din tenis! Nici macar la baieti n-a existat in istoria tenisului un „frate” al Serenei!.. Eu cred ca s-a intamplat ceva cu ea in timpul cresterii, nu acum, si asta pentru implinirea destinului american, „succesul”…Ma uit la evenimentul Nike de pe strazile New-York-ului si vad o Serena complexata, care se ascunde dupa masina, in timp ce Sharapova si Bouchard ” feminina si pe teren si in afara lui, dar nu-i se potriveste. Da, Serena e un fe

vas  •  26 august 2015, 9:54

Tolo,
Numai ca Serena nu e numai „munca”, ea e „anomalia” din tenis! Nici macar la baieti n-a existat in istoria tenisului un „frate” al Serenei!.. Eu cred ca s-a intamplat ceva cu ea in timpul cresterii, nu acum, si asta pentru implinirea destinului american, „succesul”. Nu seamana nici cu parintii, nici cu sora decat la ..piele! Ma uit la evenimentul Nike de pe strazile New-York-ului si vad o Serena complexata, care se ascunde dupa masina, in timp ce Sharapova si Bouchard „radiaza” pe capota. Serena se chinuie sa fie si ea feminina, atat pe teren cat si in afara lui, dar nu i se potriveste.. Si „agatarea” asta de competitia sportiva la 34 de ani, cred eu ca arata si o teama de a ramane singura, numai ea cu ea, fara motivatia pentru care a fost „setata” din copilarie. Da, Serena un fenomen singular in tenisul feminin…

Florin  •  26 august 2015, 10:04

Poate citește si Dl Traian Ungureanu acest articol ! Pentru el orice performanța = doping !!

Mihaitza  •  26 august 2015, 10:27

Super adevarat!! Real/realitate in fiecare cuvant! Cu scuze,mai putin bagatelizarea costurilor olimpiadei si urmarile lor!! Grecia era de multi ani pe minus iar cheltuielile nascute din orgoliu si care,cu exceptia metroului si a unor autostrazi,au fost doar bani cheltuiti fara „spor” viitor,au adancit criza si au facut „explozia” mai apropiata! Sa ma explic:cu exceptia fotbalului, baschetului si putin a poloului,grecii nu se prea omoara cu alte sporturi!!Toate marile constructii necesare practicarii altor sporturi zac in paragina! Ganditi-va la velodrom,la canalele pentru canotaj,multitudinea de sali pentru handbal,volei,lupte,haltere,tir etc precum si a facilitatilor pentru antrenament! In fine,ati inteles ideea! La Barcelona,unde sporturile practicate sunt „infinit” mai numeroase,canalul de canotaj e napadit de stuf si rar vezi cate o mini-ambarcatiune pe el! E doar un exemplu! Va multumesc pentru rabdare!!

fanulumocanu  •  26 august 2015, 10:37

De fiecare data cand ma gandesc la cat de mare a fost HAGI ca fotbalist, la ce a facut el pe teren, am asa un sentiment placut, pur si simplu ma simt mai bine. Dar am devenit un fan si mai mare al lui(daca se poate) dupa ce s-a lasat fotbal, dupa ce-am putut vedea mai mult din omul HAGI. E o personalitate extraordinara, un model pe care n-ai nicio teama sa-l prezinti copiilor tai.
„Ispitit, presat, implorat să se declare genial și unic, Gică a traversat întreaga carieră anunțîndu-ne că truda l-a dus acolo unde a fost.” – de-aia sunt si fanul tau de multi ani.

Marcel Panciu  •  26 august 2015, 10:40

Nu sint eu in masura sa apreciez regimul pe care-l urmeaza Serena Williams pentru a ajunge la aceste performante, dar bunul simt imi cere sa aplic tuturor marilor campioni prezumtia de vinovatie, macar pentru aceea ca activeaza intr-un mediu care pare sa conditioneze performanta de fortarea limitelor (fizice si legale).
Pe de alta parte, va urmez sfatul, ma uit in jur si… va contrazic, d-le Tolontan. Nu mi se pare ca oamenii sint mai „in forma” azi decit acum 30 de ani. Inainte vedeam tarani de 60-70 de ani pedalind zeci de kilometri pe zi, la deal (nu, nu faceau spinning, pur si simplu se duceau la munca). Vedeam oameni care mergeau pe jos, carau greutati, urcau scarile de citeva ori pe zi. Astazi, daca ma uit in jur, vad o armata de tineri stind pe scaun 9-10 ore pe zi cu castile pe urechi, intrerupte de citeva pauze de tigara. Dupa ce ies de la lucru, se urca in masini, se duc acasa si se aseaza la televizor. Putini dintre ei se duc „la sala”, o ora la trei zile, ca sa arate bine. Baietii se duc la fotbal, doua ore pe un teren mai mic decit cel de handbal, dar dupa vreo ora si jumatate (cu pauze de tigara cu tot) se lasa pagubasi si se duc la o bere. Da, cunosc si oameni care fac sport de performanta, sau oameni care se antreneaza zilnic si ajung la rezultate remarcabile pentru niste amatori, dar ei sint exceptiile, nu regula. Nu puteti spune ca Serena arata asa pentru ca „omul obisnuit a evoluat”. Sau, daca vreti sa afirmati asta, ar trebui sa veniti cu niste date concrete, nu cu argumentul „uitati-va in jur”. Pentru ca eu nu vad asta in jurul meu.

Acciduzzu  •  26 august 2015, 10:47

Eu nu zic ca oamenii nu evolueaza dar si stiinta evolueaza. Sunt anumite aspecte care ridica semne de intrebare in ceea ce o priveste pe Serena. Forta si trasaturile masculinizate ar mai putea fi intelese. Dar comportamentul straniu in anumite momente, dezechilibrarile stranii si starile de voma si ametelile din anumite meciuri ridica cel putin niste sprancene. La nivelul actual al cercetarilor in domeniul ADN si noile generatii de tratamente nu cred ca e prea exagerat sa te intrebi daca nu e posibil sa fie anumite tratamente sau substante care nu sunt pe lista internationala de dopaj dar care sa fie folosite cu scopul de a imbunatati, dincolo de evolutia normala a stiintei si a organismului uman , performantele in sport. Oricum ramane vorba lui Agassi, parca, care zicea ca nu ar fi jucat nici un meci cu Serena pentru ca ar fi luat bataie. Sau, ma rog, ar fi iesit sifonat rau. Stand stramb si judecand drept Serena nu prea mai joaca tenis asa cum se stie. Cum zicea si Tiriac, daca reusesti sa returnezi bine si sa o plimbi mult se bate singura. Pentru ca nu are constanta. Ea cauta doar loviturile extrem de puternice care sa termine punctul repede. Daca se poate numai din asi foarte bine. Asta nu mai e tenis. O fi tare, o fi puternica dar…..

Catalynn  •  26 august 2015, 11:01

Tizule, io înțeleg ce zici matale, dar cum se face ca Serena e singura din top 500 care arată in halul asta, un barbat in fusta!? Restul nu se antrenează si mânca numai de la fast food, sau cum?! Numai Serena le face corect?!
Tu ești atât de sigur ca nu se dopează, si ca face teste… Teste facea si Armstrong … Teste făceau si Sosa sau McGuire (jucatori de baseball care au admis ca luau steroizi), insa important la un test este sa știi si ce sa cauți in analize, pt ca vezi matale testul nu e asa general, e ca la legist, daca mortul a fost asasinat cu arsenic dar tu cauți in sânge poloniu o sa zici ca a murit de moarte buna … Io un singur test vreau sa ii faca: nivelul hormonal pt a se stabili fara echivoc daca e barbat sau femeie, atât!
Serena in WTA este efectiv precum măgarul intre oi, joaca un tenis urat, care are o singura coordonata: sa rupă mingea, servind cu o putere egala cu a unui barbat, Djokovici cat e el de nr 1 a încasat o grămada de asi de la Federer cand mingea venea cu 126mph, ce pretenții poți avea de la Simona care e o mâna de om?! Banui ca le-ai văzut in realitate pe cele doua, ca poate la TV nu iti dai asa bine seama de proporții. Este ca ai cum il pe pe Doroftei sa se bată cu Tyson si sa ai pretenția nu doar sa nu fie făcut KO dupa o repriza ci sa si câștige!

victor L  •  26 august 2015, 11:01

Daca ati fi incheiat cu „Probabil asta a și simțit Hagi la Halep. Si la Serena”, atunci nu ati fi tradat spusele doctorului Dragan.
Iar daca v-au trebuit 10 ani ca sa realizati ce va spune un cunoscator in domeniu, initial crezind ca fabuleaza, e de stat pe ginduri.
Peste alti 10 ani ne veti devoala altele.

Gigi_puscariasul  •  26 august 2015, 11:02

Dle ***, te rog sa faci rost de caseta video si la sfarsitul meciului cu Halep, se poate vedea clar pe imagini, la final, incheietura mainii lui Serena cu o granula tip perfuzie acoperita cu un plasture transparent. De ce nu spune nimeni lucrurilor pe nume: medicina americana a ajuns la un asemenea nivel incat poate naste adevarati monstri: a se vedea Phelps -innotatorul multiplu campion care in scoala era aproape rahitic, si altii. Nu sunt droguri ceea ce li se injecteaza sportivilor de performanta a caror cariera e pe apuse, ci sunt adevarate „cockteil-uri” cu vitamine, multiminerale si alte concentrate miraculoase care nu se detecteaza ca fiind droguri. Deci, ce programe are Romania pentru a-si pregati sportivii si la acest capitol relativ nou al secolului in care traim? Zero. Si atunci, ce va ramane in istoria sportului alb, dupa acest Serena vs. Halep? Ca o sportiva care in mod normal abia ar putea sa isi miste curul si sanii a iesit campion la 35 de ani contra unei sportive de numai 24, in plina forma si ascensiune… Sa mai zic si rusine federatiei romane dar si celor care sug si graviteaza in jurul Simonei, atarnand fie sa o serveasca sexual (cred Tecau), fie sa astepte sa pice ceva din banii castigati prin munca si pasiune de Simona. Rusine, Romania ! Bravo USA, de asta suneti natiunea ‘number 1’ a planetei! Pentru ca sportul a incetat sa mai fie o placere, ci a devenit o secventa a politicului si economicului. Asa ca, ***, scrie ce trebuie, vere…

der_grosse  •  26 august 2015, 11:06

Dl. Tolo nu face diferenta dintre Olimpiada si Jocuri Olimpice. frumos? elegant!?

Ionel C .  •  26 august 2015, 11:26

Modul cum arată si joaca Serena este consecinta amestecului dintre gena si modul sportiv(metode de antrenament, refacere, Nutriție, etc. +poate un pic de hormoni când Știa sigur ca nu putea fi chemată la control). Sunt posibile aceste transformări si performante deoarece medicina si nutritivă au ajuns la un nivel fantastic pe care omul de rând nici nu le banuieste a fi capabile. Am lucrat cu hyperbaric oxygen room (a cumpărat și FRF una individuală si nu știe sa o folosească ), hexoskine, blood transfusion, etc. La o medie de 62de meciuri in 9 luni performanțele au fost foarte mari. Un exemplu: după ce Halep a umilit- o pe Serena la turneul campioanelor in finala a fost demolata. E de-ajuns sa stai in hyperbaric o.r. 75 de minute cu 12-16 ore înainte de efort si devii de nerecunoscut chiar si pentru tine. Dacă la asta mai adaugi si un amestec trofo- psiho stimulant( nu dopant) ești altul. După simptome așa a procedat Serena atunci. Faptul ca folosirea acestor metode in mod des-repetat are si efecte secundare denota clar traseul fluctuant sau „atenta” programare a turneelor . Si asta e valabilă la mai toți sportivii, echipele de înalt nivel. De ce? Pentru ca au acestea la dispoziție .

sim  •  26 august 2015, 12:23

Serena seamana leit cu Cassius Clay

vas  •  26 august 2015, 13:52

Oare ce tot isi noteaza in carnetel Patrick, antrenorul/lover-ul „fenomenului” numit Serena, in timpul fiecarui meci al „febletei sale”??!!..:))

iustin  •  26 august 2015, 14:30

S-ar putea ca rezultatele mai bune ale sportivilor sa tina de alti factori-nu ma refer la droguri-cum ar fi:alimentatia, metodele de antrenament, echipament s.a. Domnul David Epstein are un speech despre asta intitulat „Are athletes really getting faster, better, stronger?”.Este interesant ce spune acolo.

talpaiadului  •  26 august 2015, 15:00

Pe mine nu ma interesea dopingul, chiar cred ca ar trebui sa se inceteze cu controalele. Asa cum e in culturismul profesionist, sportivii se prezinta la marile competitii si nu intereseaza pe nimeni ca au mai mult steroizi decat sange in vene. E viata lor, a sportivilor, nimeni nu ii obliga sa fie sportivi de performanta sau sa se dopeze. Ar fi mult mai cinstit asa si s-ar evita circul fara rost. Si tot Serena ar fi nr 1 in tenisul feminin, jokerul in cel masculin, Lance in ciclism, Bolt la 100 m etc…

Romil  •  26 august 2015, 17:04

Este foarte interesant ceea ce spune Ionel C. si daca chiar este intr-adevar posibil asa ceva, atunci ce -ar mai fi de spus…In acest caz Simona noastra este sus,sus de tot fara a beneficia de „cuceririle stiintei”…

DA!  •  26 august 2015, 17:09

Este adevarat ca Serena este musculoasa, poate prea musculoasa pt. tenis, dar sub nicio forma nu este unica jucatoare de tenis cu muschi. Este suficient sa ne uitam in „batatura noastra”, ca sa vedem masa musculatura impresionanta a jucatoarelor de tenis. Bunaoara , Irina Begu, care pare o culturista in toata regula (vezi aici dovada: http://www.gsp.ro/sporturi/tenis/eliminare-in-turul-doi-pentru-irina-begu-romanca-a-pierdut-meciul-cu-lucie-safarova-457093.html). Pe de alta parte, Catalin spune cel mai mare adevar (indubitabil), Serena nu reprezinta nicio supriza, daca ne gandim ca in ziua de azi nu exista niciun cerc de cunostinte in care sa nu existe macar un exemplar care merge la sala si arata precum van damme. Daca acum 20 de ani, cel care tragea de fiare si era plin de muschi era un exemplar rarisim, acum un astfel de exemplar este gasit indubitabil in aproape orice ipostaza, loc, moment (plaja, autobuze, localuri, la fiecare suta de metri, fara exceptie)… Prin urmare, in masura in care a merge la sala si a te incarca cu muschi reprezinta, pt. masele simple, o moda in ziua de azi la fel de banala ca si frezarea, este lesne de inteles ca la sportivii de performanta acest aspect reprezinta aproape o conditie de succes (in n sensuri). Dar, desigur ca si „sculptura asta musculara” nu se prinde asa usor pe orice structura fizica. La unii se vede mai mult, la altii mai putin, depinde de constructia fizica nativa si de timpul si importanta acordata salii, respectiv alimentatiei si suplimentelor alimentare corespunzatoare (atentie, nu vorbesc despre dopaj, poti cu usurinta sa arati ca Serena, femeie fiind, doar cu antrenamente zilnice la sala si cu alimentatia si suplimentele corecte). Cu atat mai usor se pune problema la barbati. Vorbesc din propria experienta (cu varf si indesat!).

eu  •  26 august 2015, 17:39

si loviturile perfect plasate si toata tehnica pe care o are vine de la doping. romani destepti dar ultimii in lume

fgh  •  26 august 2015, 18:08

…dacă privim cum sunt pregătiți sportivii care se întrec în competiții în care fizicul (adică talia) e un factor important (canotaj, gimnastică, haltere, etc.) vedem că medicina sportivă intervine decisiv în formarea lor; și că performanțele sportivilor nu sunt urmare a ,,îmbunătățirii firești a organismului uman în general ci unei ,,alimentații,, speciale; că e bine sau că e rău, regulamentele competițiilor respective decid ( vezi cazurile, Armstrong, McGuire, și alții); dar dacă dl Tolontan urmărește ,,evoluția,, multor foste gimnaste va vedea că nu au mai crescut în înălțime după ce nu au mai concurat; și ar trebui să ne explice în acest caz fenomenul…

nucred  •  26 august 2015, 19:03

prostii…

nutritie calitativ mai buna + cercetare in domeniul sportiv

nu s-a schimbat nimeni in 10-20 de ani aberatii

Adrian  •  26 august 2015, 19:11

Eu imi aduc aminte doar de o vorba a lui McEnroe cand a fost intrebat daca ar juca intr-un meci al sexelor cu Navratilova…Despre ce meci al sexelor e vorba? ca nu imi dau seama…Asa si cu Serena…intrebarea nu e daca se dopeaza…altfel, un mare sportiv…pardon, o mare sportiva…

Filbert  •  26 august 2015, 19:20

A crescut capacitatea de efort a omului modern? Atunci piramidele si catedralele imense construite acum sute si mii de ani FARA utilaje, doar cu munca oamenilor acelor vremuri, fara steroizi si cei mai multi hraniti doar cu o coaja de piine pe zi, cum de au fost ridicate si inca ne privesc in ziua de azi?

Filbert  •  26 august 2015, 20:51

…imi continui ideea cu un exemplu apropiat noua, Apolodor a construit podul peste Dunare, acum aproape 2000 de ani, in numai DOI ani. Noua ne ia mai mult intretinerea de mintuiala a unui pod peste Dunare si nu sintem in stare sa punem un gard, citeva becuri si sa dam cu matura pe linga ceea ce a mai ramas din podul marelui arhitect al Antichitatii…

Nea Gicu  •  26 august 2015, 21:41

Permiteti-mi ca, din bruma de cunostinte proprii, sa construiesc si eu citeva opinii legate de articolul de mai sus si de comentariile generate:
1. Mi se pare evident si mie ca o schimbare majora in sport a avut loc pe parcursul ultimelor decenii: de ex, urmariti niste meciuri de fotbal desfasurate in urma cu vreo 70 de ani si o sa va pufneasca risul observind „viteza si intensitatea ametitoare” ale jocului (atacantii primeau mingea in mijlocul careului si se opreau sa isi lege sireturile si sa le zimbeasca fetelor din tribune inainte de a suta la poarta). Si asta nu tine strict doar de jocul in sine, ci si de capacitatea fizica individuala (ce ii oprea pe portarii acelor vremuri sa plonjeze sinucigas asa cum fac cei de azi – in loc, sareau dupa minge ca niste broaste – scuzati comparatia). Si cred ca situatii similare pot fi observate in toate sporturile (inclusiv in tenis) – inca o data spun, fara a putea fi toate explicate prin imbunatatirea echipamentului sportiv, strategiei jocului, etc. Concluzia mea: da, organismul (sportivului) a impins limitele mai departe.
2. Pe de alta parte, numiti-ma un nostalgic, dar forta si rezistenta par a fi astazi, din pacate, ingredientele principale (si aproape suficiente) ale succesului intr-o confruntare sportiva. Spre detrimentul artificiilor, ingeniozitatii, spontaneitatii care sa ne surprinda, delecteze, uimeasca pe noi, spectatorii. Fara sa generalizez, ci doar ca exemple: imi amintesc un sprint de vreo 50 m al lui Bale in care ar fi spart muntii daca i-ar fi stat in cale, imi este mila de mingea de tenis de cite ori serveste Serena… impresionante etalari de forta. Dar va aduceti aminte de atingerile aproape ireale ale lui Gica Hagi, Adrian Ilie, Maricel Voinea? Si lista poate fi completata cu multe nume de ambele parti. Mie, personal, imi pare rau sa vad ca anumite calitati ale sportului (jocului, in special) se pierd in favoarea altora.
3. Serena… Asa cum zicea si altcineva mai sus, nu sint prea multe de spus despre ea… Pur si simplu invincibila. Nu mai e nevoie de nici un atribut in plus. In spatele scenei: dopaj, antrenamente, vitamine, dieta, etc, etc ? Adevarul doar ea il stie. Cert este ca, dintr-un motiv sau altul, se afla in alta categorie (fizica dar nu numai) decit celelalte jucatoare. Si asta e suficient sa genereze comentarii si aluzii rautacioase (de cite ori imi aduc aminte de comentariul referitor la „fratii Williams” nu pot sa nu zimbesc). Fiindca pare o confruntare cel putin dezechilibrata inca din start. Si cui ii place sa urmareasca un meci caruia ii stii deja invingatorul, sa citesti o carte al carei deznodamint il cunosti, si, mai ales, sa faci parte dintr-o confruntare fara sanse de reusita? Nu e greu de presupus ce gindesc cu adevarat toate adversarele Serenei despre ea…
3. Si fiindca am ajuns la tenis si la Serena: as propune un turneu demonstrativ in care sa participe primele 20 de jucatoare. Un turneu special: cu fileul ridicat citiva centimetri mai sus. Probabil ca astfel diferenta dintre Serena si restul plutonului va disparea si nu numai atit: noi, cei din tribune sau din fata ecranului, vom redescoperi farmecul jocului imbogatit din nou de calitatile tehnice ale jucatorilor.

Zoltan  •  27 august 2015, 8:56

Catalin, am studiat genetica mai putin probabil decat doctorul cu care ai vorbit, dar din cate stiu pentru a se vedea schimbari genetice (la nivelul la care amintesti tu in articol) e nevoie de o perioada mult mai lunga. Adatarea/evolutia nu se fac in 20-30 e ani. In schimb nu cred ca Serena se dopeaza. E posibil, dar nu cred. Noi credem ca sportul se practica peste tot ca la noi. Nu, nici vorba. Metodele de refacere, nutritia tot. Un exemplu de la fotbal. Vedem la fiecare meci in Europa, cum alearga echipele de la noi si cum sunt echipele din afara. Si nu vorbesc doar de marile cluburi, dar inclusiv cele care sunt la subsolurile clasamentelor. La noi o echipa are un nutritionist, un-doi masori si un doi medici. La ACMilan de exemplu, fiecare jucator are un nutritionist plus doi trei medici/jucator care il monitorizeaza 24/24. Asa ca nu are rost sa ne mai punem atatea intrebari. Serena are o echipa intreaga care se ocupa de ea tot timpul anului si pe care ii plateste regeste (antrenorul ei are ceva de genul 700000 €/an). Iar Simonica noastra se zgarceste la cateva zeci de mii de euro. I don’t believe in miracles.

bila  •  27 august 2015, 9:12

Nici n-am fost Alba ca Zapada, desi ne dadeam. Atunci cand prof.dr. Dragan era seful Centrului de medicina sportiva, daca „scuturai” camerele de la 23 , umpleai o raba de „bibiluri”. Testosteronul era dat sportivilor cu numele de „ulei de peste si contine vitamina E”. Prima data cand am vazut atletele, am fost socat sa constat ca aveau vocea mai groasa ca picioarele. Mihaela Loghin, Anisoara Cusmir,Liliana Nastase…etc. La lotul national de juniori (judo) prof, Nicolae Marinescu (SS1 Bucuresti) a gasit in dulapurile a vreo 12 juniori anabolizante extrem de „bune”, dar periculoase. Si la haltere , Dragomir Cioroslan venise cu „metode revolutionare”.

Micro  •  27 august 2015, 9:48

Dopata 100% ca si cel mai mare trisor din toate timpurile Michael Phelps. E suficient ca WTA sa testeze din nou mostrele din trecut si sa aplice tehnologiile de verificare de azi. Iar testele anti dopping nu se fac dupa turneu sau cand vrea gorila Serena. Se fac atunci cand WTA vine la tine acasa si tu nu te astepti. Atunci nu faci scandal cu viata privata si rasism, ci pur si simplu accepti recoltarea mostrei pentru control.
In jurul nostru vedem tot mai multi culturisti dintr un simplu motiv: accesul la „un ciclu” a devenit foarte usor pentru oricine. Toti se rateaza insa in cativa ani pentru ca nu au bani sa investeasca si in produsele care sa contracareze efectele „unui ciclu”. Am vazut filmul asta de atatea ori.
Tolo daca tu chiar crezi ca Serena nu se dopeaza ar trebui sa nu te mai uiti la tenis. Sharapova bate pe oricine mai putin Serena. Cum arata femeile din top 10 wta si cum arata barbatul de pe locul 1 wta. La nivelul de top 10 ajung cei mai buni, cei mai antrenati, cei mai disciplinati …. Si cel mai…dopat.
Ce stie Serena in afara de a da cu „barda” cu 200 kmh? Abia isi misca fundul slaninos dupa care „saliveaza” penibilul ala de Muratura Muratoglu.

Melinte  •  27 august 2015, 18:15

Fratilor de la Berceni ce-ati facut cu postarea mea de ieri,ce va deranjaza rigoarea stiintifica? Eu cred ca erau explicatii pertinente,insa nu erau pe intelegerea vulgului,ce vreti asa-i in tenis!

gelu antigelu  •  29 august 2015, 14:04

si eu cred ca la nivelul performantei si mai ales rezistentei fizice omul modern involueaza permanent. nu vorbim de sportivii de performanta sau de fanaticii exercitiilor fizice, astia sunt o minoritate. stiinta a ajuns la un nivel la care poate imbunatati performante, dar pragurile sunt depasite din ce in ce mai greu. omul nu evolueaza genetic in sute de ani ci in milioane.
ceea ce scade permanent este rezistenta si capacitatea de adaptare. as numi-o forta vitala. oricine este vanator sau a ascultat povesti vanatoresti intelege rezistenta fantastica a salbaticiunii, care impuscata fiind poate parcurge sute de metri inainte de a se prabusi. aceasta forta exista inca doar la populatiile umane izolate, neafectate de civilizatia moderna. forta vitala provine dintr-o viata pe muchie de cutit, cu privatiuni, cu foame, sete, frig si arsita. dintr-o viata in care supravietuirea se joaca aproape in fiecare zi. astfel de oameni nu sunt culturisti, dar au capacitatea de a iesi teferi din incercarile cele mai grele, pentru ca au amestecul de forta, rezistenta si capacitate de adaptare care le-a permis lor si stramosilor lor sa supravietuiasca. se cheama selectie naturala. ce diferenta intre ei si omul modern care se simte neajutorat daca se intrerupe curentul electric, apa calda sau semnalul de telefonie mobila, sau daca face o entorsa. nu trebuie sa ne intoarcem decat in urma cu o suta de ani, ca sa realizam cat de tari erau oamenii atunci si cat de slabi sunt astazi. si vor fi din ce in ce mai slabi, izolati in orase, din ce in ce mai aglomerate si tehnologizate. cand din ce in ce mai multe femei aleg cezariana in locul nasterii naturale, ma intreb cat timp va trece pana ce femeile occidentale vor pierde capacitatea de a naste natural. ce sanse de supravietuire pe termen lung are o populatie care ajunge sa se bazeaza din ce in ce mai mult pe tehnologie pentru a putea exista?

biroulcon  •  30 august 2015, 22:46

este un monstru al tenisului, dar poate peste cativa ani vom auzi de ea la fel cum am auzit de armstrong….cine stie

doping frate  •  31 august 2015, 20:14

Lance Pharmstrong a fost un mic copil pe linga monstrul creat in laboaratoarele americane si care se cheama Serena Williams, nici macar nu mai e om, e un experiment genetic si n-aveti frica de data asta au grija americanii sa nu iasa la iveala nimic… Nu conteaza cine testeaza antidoping conteaza cine numara voturile/da rezultatele

rob  •  9 septembrie 2015, 14:31

Io’ nu inteleg ce aveti cu Serena?!! Pentru o femeie, e chiar un barbat frumos!

VALEMTIN  •  16 februarie 2016, 9:32

AR FI BINE SA VA NUMITI GAZETA FOTBALULUI si nu a ...SPORTURILOR !!!

Comentează