Ceea ce pățește tânărul de 20 de ani, care a preferat să rămână în țara lui, arată ceea ce poate păți o întreagă societate, dacă vom sta într-un colț. Stop, ajunge! Să respectăm oamenii, dar să semnalăm asaltul prostiei.
O minciună sfruntată
Popovici și-a câștigat fiecare ban cu muncă, talent și cu o organizare de scrib. Premiile sale sunt publice. E nu doar primul din România, nu doar unul dintre cei mai performanți din lume, ci și unul dintre cei mai buni ai domeniului său, din toate timpurile.
Faptul că i se întâmplă lui arată că pretextul cu ”dărâmarea sistemului” e o minciună sfruntată. De altfel, în culise s-au mobilizat și cotizează chiar facțiuni din sistem. Iar David Popovici, ce treabă are campionul cu sistemul? Înotătorul l-a înfruntat sever de fiecare dată.
Sportul ne ajută să vorbim despre prostie, așa cum simplu o definește scriitorul David Brooks: ”Prostia este tendința de a întreprinde acțiuni care îți fac rău ție și oamenilor din jurul tău”. Și când nu-ți ajunge răul făcut semenilor, treci la mecanisme: mașini, societăți, țări.
”Oamenii care se comportă prostește sunt mai periculoși decât cei care se comportă cu răutate. Oamenii răi au cel puțin un simț precis al propriului lor interes, ceea ce i-ar putea reține. Prostia îndrăznește enorm! Prostia are deja toate răspunsurile!”.