Iar când nu e supărat „definitiv” (perioadă care durează în medie 10-12 zile), Adrian Porumboiu te aleargă cu telefoane pentru că, în urmă cu 30 de ani, i-ai dat o notă injustă, zice el, în caseta tehnică a cronicii de la un meci oarecare, pe care l-a arbitrat la Bacău. Țin minte că au fost cam 400 de spectatori la partidă, dar pentru arbitrul FIFA nu contează.
Timpul a trecut, s-au topit ziarele acelea. Copacii au îmbătrânit, noi înșine am prins scoarță de enți și cursurile râurilor s-au schimbat, dar „omul în negru” nu poate uita nedreptatea. Bine, recunosc, i-am dat 6 și merita 7,5. Sfinte Sisoe! Să vedeți că acum va zice că a arbitrat de cel puțin 8.
Pentru fiecare dintre noi, epoca de aur este contemporană cu tinerețea. Pentru Mircea Lucescu, nu victoriile cu echipa națională, cu Galata sau cu Șahtior sunt miza, ci vechea sa rivalitate cu Steaua.
Pentru Ion Crăciunescu, nu faptul că a arbitrat o finală de Liga Campionilor dă măsura, ci să nu cumva să-i zică cineva că n-a fost corect înainte de 1989.
Se duelează pentru amintirea unor mari performanțe
Crăciunescu și Lucescu au devenit, pentru o perioadă îndelungată de timp, liderii incontestabili ai profesiei lor în România, și au atins o excepțională cotă internațională. La rândul lui, Porumboiu a însemnat mult pentru fotbalul nostru. Dar să nu le schimbi micile amintiri, care fac marile credințe, că atunci iau foc.
Poate că în alte timpuri, disputele lor au părut jocuri ale încăpățânării. Astăzi însă, când „Merge și așa” a devenit oficial și când, în epoca post adevăr, doar să șochezi contează, ceva s-a schimbat. Să ții cu dinții de fapte, așa cum tu și alții și le amintesc, poate că merită prețuit. Măcar se duelează pentru amintirea unor mari performanțe, nu pentru jucării.
Chiar dacă nota 8 e mult prea mult, asta chiar nu se poate, domnule Porumboiu, la meciul acela ați greșit de câteva ori.