Boicotul

Prim ministrul României a anunțat că va absenta, în semn de protest, de la festivitatea de închidere a Jocurilor Olimpice

miercuri, 7 august 2024, 10:00

de Cătălin Tolontan

”Președintele executiv al Samsung Electronics, Lee Jae-yong, a participat joi, în marja Jocurilor Olimpice, la un prânz pentru liderii mondiali de afaceri, întâlnire găzduită de președintele francez Emmanuel Macron, alături de Elon Musk, CEO Tesla, James Quincey, CEO Coca-Cola, Neal Mohan, CEO YouTube și Bernard Arnault, CEO LVMH”, a scris publicația Korean Times.

”Participanții au discutat opinii privind perspectivele economice globale, tendințele tehnologice viitoare și inovațiile”.

Delegația Coreei de Sud fusese confundată cu cea a Coreei de Nord la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice, cea desfășurată pe Sena. Ce se întâmpla dacă noi eram confundați cu Ungaria, să ne imaginăm!

Când a apărut vaporașul cu lotul de la Seul, organizatorii i-au prezentat pe sportivi și oficiali, în engleză și franceză, ca fiind delegația venind de la Phenian. Comitetul olimpic sud coreean a protestat, dar asta nu înseamnă că șeful guvernului, șeful Samsung sau altă autoritate decât cele sportive au amestecat lucrurile. Organizatorii și-au cerut scuze.

De ce este aplaudat Team Romania?

România are, în lumea olimpică, o reputație care depășește performanțele sportive ale ultimelor ediții. Pe stadioanele lumii, Team Romania este primită cu simpatie, datorită unor nume precum Nadia, Patzaichin, Lipă, Amânar, Belu, Bitang, Olaru, Răducan, dar și pentru că avem o poveste a constanței în timp și pe arene.

Loialitatea noastră față de Jocuri a fost probată în mai multe ocazii. Când decizia Moscovei de a nu merge la JO de la Los Angeles 1984 a aliniat blocul comunist, Bucureștiul a refuzat boicotul. A urmat cea mai glorioasă ediție a noastră.

Erau vremuri complicate, se făceau, ca și azi, erori sau aranjamente, însă am trecut peste ele și nu ne-am apucat să abandonăm.

Să lipsești, ca premier, de la o întâlnire cu personalitățile responsabile ale altor țări, organizată în marja Jocurilor Olimpice, nu vorbește despre demnitatea României, ci te plasează în rândul liderilor imprevizibili, impulsivi și dornici să iasă în evidență. Victimizarea nu ține loc de reacție. 

Răspunsul unui guvernant e să îmbunătățească viața alor săi, nu să se certe cu comisia tehnică a Federației Internaționale de Gimnastică. Iar politicienii din România au spațiu să lucreze cât vor pentru că, din păcate, tendința mondială nu ne e favorabilă. Țări cu o tradiție a sportului și a mișcării fizice peste cele ale noastre au și ele probleme. În ceea ce ne privește, tendințe vechi se accentuează.

2% dintre români fac mișcare regulat

”Inactivitatea fizică este asociată cu 1 din 6 decese în Marea Britanie și se estimează că costă Regatul Unit 7,4 miliarde de lire sterline anual”, se arată într-un raport din 2022 al Ministerului Sănătății de la Londra.

”Populația noastră este cu aproximativ 20% mai puțin activă decât în anii 1960. Dacă tendințele actuale se mențin, aceasta va fi cu 35% mai puțin activă până în 2030. Mulți oameni nu realizează că activitatea fizică are beneficii semnificative pentru sănătate, atât fizică, cât și mentală”, au avertizat autorii.

În privința României, care rămâne lider UE la decese provocate de cele mai multe dintre bolile severe, lucrurile stau și mai rău. Doar 2% din populație face mișcare fizică regulat, conform unui raport Eurostat din 2024.

Boicotul este rareori o reacție și nu atunci când e nevoie să alergi în urmărirea unui plan mai bun.

  • Articolul face parte din proiectul „Team Romania”, dezvoltat de GOLAZO.ro & powered by Banca Transilvania, în parteneriat cu COSR
  • BT X COSR, un parteneriat pentru susținerea efortului sportivilor români. BT a devenit Banca Oficială a Echipei Olimpice Team România pentru susținerea performanței și a sportivilor români care se pregătesc să ne reprezinte la Jocurile Olimpice. Susținem tot efortul lor și miile de ore de antrenament.

Comentează