EIOPA este autoritatea europeană care supraveghează domeniul asigurărilor și cel al pensiilor ocupaționale. Ea are sediul la Frankfurt, în Germania.
Europenii au delegat o echipă ca să elucideze cazul Euroins
Potrivit informațiilor Libertății din piața asigurărilor, de două luni EIOPA a detașat un colectiv de câțiva specialiști care s-au ocupat de realizarea unei analize legate de Euroins.
În urmă cu doi ani, tot o analiză realizată în comun de EIOPA și ASF a relevat probleme de solvabilitate la Euroins.
”De data aceasta, cerința de capital de solvabilitate (SCR) calculată de EIOPA la Euroins arată o gaură imensă în solvabilitate: de 500 de milioane de euro”, a spus unul dintre experții autorității din România, consultați de ziar.
Confirmarea EIOPA a venit în scris către ASF. Și lipsa descoperită la Euroins de experții europeni e ceva mai mult decât calculase ASF.
„Pentru restabilirea cerinței de capital de solvabilitate (SCR) este nevoie de fonduri în cuantum la 2,19 miliarde lei”, a spus ASF în momentul insolvenței Euroins. Asta înseamnă că ASF evaluase lipsa de capital la 440 de milioane de euro. EIOPA a găsit aproximativ 500 de milioane de euro lipsă la SCR.
Ce reprezintă acest indicator, SCR?
Lui Euroins îi lipsesc 500 de milioane de euro
SCR este prescurtarea de la „Solvency capital requirement” și reprezintă capitalul necesar pentru ca societatea să fie solvabilă, adică să aibă mai multe active decât datorii.
MCR vine de la „Minimum Capital Requirement” și reprezintă suma minimă necesară pentru a putea funcționa.
Libertatea a luat legătura cu un expert în asigurări pentru a vedea ce înseamnă acești indicatori. Acesta a oferit explicații, dar a rugat să nu fie numit, ”având în vedere situația delicată din piață”.
„SCR este cerința de capital astfel încât compania să fie solvabilă. Sunt fondurile pe care trebuie să le dețină pentru daunele de pe polițele active (existente – n.r.), dar și cele estimate pe un an în viitor. MCR este cerința minimă de capital, adică nivelul minim de la care supraveghetorul trebuie să intervină. Ele sunt legate între ele”, arată expertul.
„Le putem descrie astfel: SCR este cât ar trebui să fie, MCR este un minim. Adică, ai nevoie de o mie de euro ca să trăiești rezonabil, dar ai nevoie de minim 500 de euro fără de care nu mai poți să trăiești. Un indicator îți spune cât îți trebuie ca să trăiești rezonabil, celălalt arată de unde devine periculos”, conform acestuia.
Expertul precizează că majoritatea companiilor de asigurări „trăiesc” între MCR și SCR. Adică au în conturi sume între minimul necesar și suma rezonabilă.
De unde vin banii?
Potrivit acestuia, banii din MCR și SCR vin din două surse:
- Banii asiguraților care plătesc pentru a fi compensați în cazul în care se întâmplă un accident
- Banii acționarilor companiei de asigurări.
„Ambii sunt necesari: atât SCR, cât și MCR includ ambele categorii de bani. Este același lucru ca la bănci, unde sunt atât banii deponenților, cât și ai acționarilor băncilor”, arată acesta.
În ultimii doi ani, Euroins a încasat 1 miliard de euro din România
Libertatea a obținut de la ASF încasările oficiale ale Euroins și cât a plătit asiguraților în ultimul deceniu. Nu înseamnă că despăgubirile ar fi trebuit să ajungă la nivelul încasărilor, pentru că o companie de asigurări are și alte costuri, operaționale, comisioane cedate la reasigurări și alte cheltuieli.
Încasările Euroins și despăgubirile plătite au fost, în ultimii 10 ani, următoarele: