De Cătălin Tolontan
miercuri, 18 ianuarie 2023, 8:37
De Cătălin Tolontan
Conform răspunsului trimis către Libertatea, funcția lui Florin Golovatic se numește Director cu delegare la Direcția Strategie, Cooperare și relații Internaționale. Golovatic a supravegheat și controlat piața din 2015 până în 2021, perioada în care trei companii lider de piață s-au prăbușit: Astra, Carpatica și City.
FALIMENTUL CITY: ASF recunoaște că fostul director de „supraveghere și control” din timpul căderii City a fost avansat din nou director, pe 21 decembrie 2022.
ASF nu răspunsese la o cerere adresată de ziar luni, în privința acestei numiri proaspete. Potrivit informațiilor ziarului, poziția pe care a fost avansat Golovatic era aceea de șef de serviciu, iar luna era noiembrie 2022.
În răspunsul trimis miercuri ziarului, după apariția articolului, ASF confirmă avansarea lui Florin Golovatic. Acesta însă nu a fost avansat la finalul lui 2022 șef de serviciu (cum a scris Libertatea), ci chiar mai mult, director. Ziarul își cere scuze pentru eroarea nominalizării funcției.
„În perioada 21.12.2022 până în prezent este Director cu delegare, Direcția Strategie, Cooperare și Relații Internaționale”, a comunicat ASF la întrebarea Libertatea despre Florin Golovatic.
Florin Golovatic fusese trecut de pe poziția de director pe cea de analist la 1 februarie 2021. Apoi, pe 1 aprilie 2021 a fost numit șef de serviciu cu delegare. Iar pe 21 decembrie 2022, președintele ASF Nicu Marcu l-a avansat din nou director.
Libertatea a publicat, marți și miercuri, două episoade ale unei investigații jurnalistice în care a arătat, cu documente și informații ale unor autorități financiare din țară și străinătate, că falimentul City a fost o fraudă de mari proporții, cea mai mare din istoria asigurărilor. Statul român, așa cum a confirmat miercuri, Fondul de Garantare a Asiguraților, a plătit deja 120 de milioane de euro către asigurații City.
Potrivit documentelor, pe Legea 237/2015, solvabilitatea companiei stătea în sume de bani care nu existau și într-o reasigurare care nu acoperea, de fapt, nici un risc.
De pildă, conform constatărilor venite de la autoritățile fiscale elvețieni, puse cap la cap cu documentele aflate în posesia autorităților românești, City a falsificat până și adresele de e-mail ale băncii Axion SWISS și a prezentat extrase false de cont, pentru suma de 120 de milioane de euro pe care, de fapt, nu o avea. Este doar una dintre multele fraude descoperite.
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea