vineri, 21 octombrie 2022, 7:04
De Simona Voicu, Cătălin Tolontan
În noiembrie 2017, doi nou-născuți au murit infectați cu Klebsiella pneumoniae la Spitalul de Obstetrică Ginecologie Cuza Vodă Iași, cea mai mare maternitate din Moldova. Ancheta nu s-a finalizat până în prezent, deși o instanță le-a dat termen-limită procurorilor să rezolve cauza până la 1 decembrie 2021.
Familia Acasandrei, cei care continuă lupta cu spitalul unde a decedat fata lor în vârstă de 18 zile: Cătălin (tatăl), Marina (mama), Bianca, 12 ani, și Alexandru 2 ani. Alexandru s-a născut la doi ani după moartea Elizei. În ianuarie, el va împlini 3 ani.
Procurorii au deschis dosar penal după ce familia Acasandrei, părinții unuia dintre copiii decedați, a depus plângere pentru ucidere din culpă și neglijență în serviciu. Eliza, fetița lor, se născuse la șapte luni, pe 3 noiembrie.
Evoluția Elizei a fost una favorabilă până pe 21 noiembrie, când starea i s-a alterat brusc și a murit în aceeași zi.
După ce și-au pierdut copila, soții Acasandrei aveau să afle că fetița lor a fost repartizată într-un salon alături de un nou-născut a cărui mamă fusese depistată cu Klebsiella pneumoniae. Medicii le-au ascuns asta.
Libertatea a urmărit felul în care justiția a tratat cazul.
În raportul de necropsie s-a consemnat că moartea fetiței a fost una decisă de patologia pacientei.
Septicemia cu bacilul gram pozitiv era trecută ca fiind al doilea diagnostic clinic de deces, după stopul cardio-respirator, iar medicul nu a făcut trimitere la infecția cu Klebsiella, care a stat la originea șocului septic.
Procurorii au constatat că nici în cazul mamei confirmate cu Klebsiella în foaia de observație nu a fost specificată în scris prezența infecției.
Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași a cerut Institutului de Medicină Legală (IML) de la Iași să stabilească dacă moartea copilului a fost grăbită de Klebsiella.
Spre deosebire de raportul de necropsie, în cel medico-legal s-a consemnat că fetița fusese infectată cu Klebsiella. Medicii din comisia de expertiză au oferit o concluzie care a absolvit Maternitatea Cuza Vodă. Ei au precizat că nu infecția nosocomială a condus la deces, ci prematuritatea și patologia aferente.
Cel mai categoric a fost prof. dr. Mircea Onofriescu, șeful catedrei de Obstetrică-Ginecologie de la UMF Iași.
În raport, dr. Mircea Onofriescu a acuzat familia Acasandrei, părinții fetiței decedate, că este una „cu puține cunoștințe medicale” și că plângerile înaintate de părinți către responsabilii medicali sunt nefondate.
Procurorii au denunțat subiectivismul medicilor din comisie
Procurorul de caz nu a luat în considerare opinia de specialitate a doctorului Onofriescu, pentru că a apreciat-o ca lipsită de obiectivitate. Anchetatorul a sesizat și că medicii din cadrul comisiei și-au trimis unii altora concluziile, înainte de a fi transmise IML. El a remarcat că unii dintre ei, în propriile opinii, au făcut trimitere la cele ale colegilor, la care, în mod normal, nu aveau acces.
Parchetul a invocat subiectivitatea medicilor consultați pentru întocmirea raportului și a solicitat opinia unei comisii superioare: cea din cadrul Institutului Național de Medicină Legală Mina Minovici.
Comisia Superioară a confirmat suspiciunile Parchetului și, în august anul trecut, a cerut IML Iași să refacă expertiza cu alți specialiști.
Medicii legiști de la „Mina Minovici” au constatat și că întreaga documentație medico-legală de la Iași viza doar unul dintre nou-născuții decedați. Față de al doilea deces nu s-a făcut nicio investigație, pentru că familia nu a depus plângere. Asta, deși, din perspectivă medicală, investigarea cazului ar fi adus informații suplimentare, a sesizat INML.
Contactat de Libertatea, joi, 20 octombrie 2022, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria (PJ) Iași, Dragoș Bordianu, a precizat că în urma deciziei Comisiei Superioare de anul trecut, ancheta a fost reluată. Au fost întocmite două noi expertize medico-legale. De această dată, investigațiile au vizat și cel de-al doilea nou-născut decedat.
„Cele două rapoarte medico-legale au fost înaintate din nou Comisiei Superioare de la „Mina Minovici” pentru avizare. În momentul de față, spitalul are calitate de suspect. Ancheta nu va mai dura foarte mult după ce vom primi răspunsul de la București, pentru că nu mai sunt foarte multe acte de procedură de făcut”, a declarat prim-procurorul PJ Iași, Dragoș Bordianu.
Șeful parchetului local din Iași a explicat pentru ziar că anchetele în astfel de cazuri sunt tergiversate de expertizele medico-legale, care ajung cu mare întârziere la procurori.
„Facem tot ce ține de noi ca aceste dosare să se soluționeze într-un timp rezonabil. Dăm termene specialiștilor, revenim cu adrese, însă, din păcate, până la finalizarea expertizelor durează foarte mult timp. Acum, dosarele care vizează posibile culpe medicale sunt monitorizate și de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte. Se încearcă găsirea unor soluții procedurale pentru optimizarea situației”, a completat Bordianu.
Cătălin Acasandrei, tatăl Elizei, fetița moartă la 18 zile de la naștere, a declarat pentru Libertatea: „Am fost căutat de părinții copiilor decedați la Cluj, tot din cauza infecțiilor nosocomiale. Este groaznic ce li s-a întâmplat acelor oameni”.
Ne tot întrebăm noi, românii, de ce e importantă justiția. Uitați de ce! Dacă se făcea dreptate copiilor noștri, poate că alți copii nu mai mureau la Cluj, tot din cauza infecțiilor. Poate că o să reușim să schimbăm ceva, să nu i se mai întâmple niciunui părinte ce am pățit noi Cătălin Acasandrei, tatăl Elizei
„Continuați să faceți ce faceți acum și vă mulțumim!”, a ținut Cătălin Acasandrei să transmită presei.
Cel puțin patru copii nou-născuți au murit la Clinica de Ginecologie din Cluj, după ce familiilor le-a fost ascunsă prezența infecțiile nosocomiale, a relatat presa în ultimele zile. Vineri, 21 octombrie, organizația „21” organizează, la ora 18.00, un protest în Piața Unirii din localitate, față de evenimentele tragice de la Cluj.