Înghesuiți din toate părțile, mă număr printre cei care le critică imobilismul, șefilor televiziunii și radioului public nu le mai rămîne suficientă voce ca să povestească un lucru scandalos.
miercuri, 26 martie 2014, 12:43
Înghesuiți din toate părțile, mă număr printre cei care le critică imobilismul, șefilor televiziunii și radioului public nu le mai rămîne suficientă voce ca să povestească un lucru scandalos.
Ei cheltuiesc, împreună, peste 250 de milioane de euro pe an, dar 80 de milioane de euro din această sumă doar tranzitează cele două instituții. Unde ajung banii? E unul dintre misterele României, pe care nimeni n-are chef să-l dezlege. Un mister la îndemîna tuturor, un mister prevăzut prin lege.
Societatea care primește anual acești bani se numește Radiocom, Societatea Națională de Radiocomunicații.
”Radiocom asigură transmiterea pe cale terestră a undelor în principal pentru TVR și RRA. Dar costul este umflat de cîteva ori! Altfel spus, dacă ar cumpăra serviciile de pe piața liberă, televiziunea și radioul public ar economisi o sumedenie de bani. Dar statul nu vrea asta, pentru că el ia banii din buzunarul său și-l mută în alt buzunar, tot al său, de unde numai Dumnezeu știe ce se întîmplă cu cei 80 de milioane de euro pe an”, povestește cineva bine informat în legătură cu subiectul.
În timp ce TVR și RRA sînt, pe bună dreptate, în atenția publică, Radiocom e o cutie neagră cu bateriile pe terminate, o epavă tehnologică și organizatorică pierdută în sudul oceanului bugetar. ”Tehnologia Radiocom a fost gîndită în anii ’80 și, chiar dacă s-au mai adus îmbunătățiri prin anii 2000, tot e depășită! Practic, lumea comunicațiilor arată cu totul altfel acum”, spune sursa apropiată de drumul banilor.
Un exemplu, oferit de aceeași persoană: ”Cel mai mare consum de curent este cel al stațiilor de emisie pentru undele AM, care astăzi sînt tot mai puțin folosite!”.
Alte surse susțin că, de fapt, Radiocom ar fi o companie strategică, care a fost calculată astfel încît să acopere teritoriul României și nu zonele populate semnificativ. Cu alte cuvinte, ceea ce este risipă pentru industria de știri e benefic pentru serviciile speciale civile sau militare.
Dar, dacă așa stau lucrurile, atunci să știm și noi, cetățenii, că, prin intermediul releelor decontate de TVR și RRA, mai degrabă află guvernul ce fac oamenii decît află oamenii ce face guvernul!
Indiferent însă care este scopul real al Radiocom, cele 80 de milioane nu e corect să fie socotite drept cheltuieli ale radioului și televiziunii publice, de vreme ce sînt impuse. În cazul acestor cheltuieli, posturile publice sînt captive ale deciziei politice.
Din analiza acestei sume, mai rezultă ceva fundamental. Cei 80 de milioane anual reprezintă practic aproape toată contribuția bugetară a statului pentru TVR și RRA. Cît dă Ministerul de Finanțe, atîta ia Radiocom! Sigur că, dacă mîine ar fi reziliat contractul, TVR și RRA ar trebui să-și asigure serviciul de furnizare de conținut, dar i-ar costa o fracție din ce plătesc azi!
Ceea ce înseamnă că, de fapt, publicul e cel care finanțează în mod real, prin taxă, aproape toate cheltuielile! Nu guvernul, ci contribuțiile noastre directe finanțează salariile, mașinile, investițiile, clădirile, practic tot, în afară de transmisiile ultra mega giga umflate.
Publicitatea nici nu se pune la socoteală că e sub 5% din venituri la posturile publice. Și cine crede că, dacă se vor schimba condițiile și se vor întrerupe emisiunile cu spoturi, asta va putea să aducă încasări semnificative e fie în eroare, fie deturnează discuția cu bună știință!
Piața de publicitate pe TV a ajuns la jumătate față de 2008 și bătălia e imensă pe cele aproximativ 180 de milioane de euro. Dacă TVR ar ajunge să ia 6-7% din piața de publicitate, ceea ce e practic imposibil, suma de 12 milioane de euro ar fi tot foarte mică față de cele 150 de milioane pe care le cheltuie acum.
Da, știu, se va spune că cine știe ce posturi private au interesul să păstreze publicitatea așa cum e pe TVR! Nu am nici o simpatie pentru posturile TV private, dimpotrivă, spun oriunde apuc că majoritatea și-au abandonat misiunea și fac propagandă sau divertisment vulgar. Cu adăugirea deloc minoră că, iată, ele își plătesc impozitele la stat, ceea ce TVR nu face!
Cred că soluția presei de calitate stă în zona nonprofit și că TVR și Radio România sînt obligate să facă jurnalism adevărat. Însă să speri că vei salva din publicitate TVR și RRA și că oricine zice altceva are vreo prietenie cu televiziunile private înseamnă să-ți lipsească simțul proporțiilor.
Astea-s calculele și le poate face chiar și Victor Ponta, singurul premier care crede că un an, doi înseamnă, din perspectivă economică, ”pe termen lung”. Vai de capul nostru!
Concluzia e că, într-adevăr, aici prim-ministrul are dreptate, fuziunea TVR, RRA și Agerpres e singurul drum, iar cine țipă împotriva ei crede că poți alege să iei sau nu parte la viitor. Nu poți, viitorul nu e facultativ, pur și simplu a sosit aici.
Atenție însă, unificarea reprezintă un drum, nu o soluție! Aia vine muncind și fiind curajos și punînd drept primă condiție să schimbi legea și să scoți TVR de sub talpa politicienilor și a guvernului că, după cum sper că ne-am lămurit, banii oricum nu vin de la ei! Nu că dacă ar veni din buget nu ar fi tot ai noștri, dar nici măcar de acolo nu vin.
Că se vor șterge sau nu datoriile către stat, din păcate nu mai contează, oricum TVR nu le mai poate plăti, astfel încît ministrul finanțelor, Ioana Petrescu, om care a făcut cele mai bune școli posibile în domeniul său și a venit acasă ca să înghită toate mîrlăniile locale, va face write-off pe cele 12o de milioane de euro pe care televiziunea publică le datora bugetului. Cu ocazia asta, deficitul bugetar al țării crește de la 2,2 la 2,3 că atît de mult costă incompetența în TVR!
Să mărim taxa? Da, probabil că e normal, însă e nevoie de o promisiune fermă de independență și de reformă, de un plan agreat de politicieni și nu numai, și de schimbarea legii. Altfel, mărind taxa nu vom face decît să livrăm mai mulți bani către TVR și RRA, adică mai multe cheltuieli, interese de clan și mai multe datorii în viitor. Cînd ai afaceri de 250 de milioane de euro pe an, cu cîteva procente dacă nu ești atent la cheltuieli te-ai și ars!
Renunțarea pe drum la ideea de serviciu public de media în România ar fi o pierdere (aici sînt în dezacord cordial cu Laurențiu Ciocăzanu), mai ales că pe toată planeta se vorbește de faptul că, și cînd se declară comercială, presa de calitate devine, de fapt, tot nonprofit. Jeff Bezos a cumpărat Washington Post și nu la bani s-a gîndit, ci la ce poate da înapoi lumii care l-a îmbogățit și l-a făcut mare.
Finanțarea de la fundații, de la nebunii care vor să schimbe lumea, de la guverne, de la oameni prin contribuții directe voluntare, la TVR și RRA sînt obligatorii, dar poate că oamenii ar agrea un proiect național de salvare a informației libere, cam așa pare că arată viitorul, dacă e să mai sperăm cu adevărat la știri ca serviciu public. Ziarele și siteurile serioase către asta merg deja în lumea civilizată. De la ProPublica și pînă la BBC, toți trăiesc așa.
TVR și RRA sînt favorizate că deja șed pe o bază nonprofit. Proiect național pentru informația liberă, sună ca naiba, de acord, sună mesianic și irealizabil, spuneți-i atunci altfel, spuneți-i cum vreți, dar gîndiți-vă la el!
Dacă nu, asta e! Ne vom uita la Antena 3 și la B1 TV cum vor difuza pînă și prognoze meteo diferite, funcție de simpatiile patronale și politice. Arbitrajul va fi asigurat de valul proaspăt al generației care schimbă România, adică de Sebastian Ghiță, față de care SOV și Voiculescu vor părea curînd niște bătrînei depășiți în incapacitatea lor de a controla chiar tot.
Adi • 26 martie 2014, 13:28
Catalin ,in tot acest demers jurnalistic ,nu spui CINE ESTE VINOVAT pentru jaful financiar de la TVR!!! Da, vei spune ,sunt prea multi,este politicul la mijoc etc etc.Nu se poate insa ca NIMENI ,absolut nimeni sa nu plateasca pentru acest dezastru! Un pensionar amarat daca primeste pensia mai mare cu doi lei ,cand se descoparea greseala este pus sa dea banii inapoi! Si iti mai spun ceva .Datoria TVR este fff mare catre EBU si firme din strainatate.Si acolo Ponta nu mai poate sterge din pix. Saptamana trecuta un reprezentant al TVR a fost trimis la comisia europeana sa amane actionarea in instanta care ar fi dus probabil la falimentul TVR ! Verifica daca ai posibilitatea aceasta informatie si ai sa te crucesti!
„Unde se duc 80 de milioane de euro din TVR și Radio” | Reporter Virtual – stiri exclusive | Portal • 26 martie 2014, 14:07
[…] Iată un pasaj din textul scris de Cătălin Tolontan: […]
vishy arond • 26 martie 2014, 14:08
Catalin, m-am gandit la Proiectul tau si uite o margica de idee:
La aceste bugete, si-ar permite sa aduca in Board 1 englez, 1 neamt si 1 frantuz care sa urmareasca bugetele (cheltuielile), organizarea si libertatea (echidistanta si profesionista) de opinie.
1 sedinta/luna, transport business, cazare 5*, salariu/indemnizatie de sedinta, le ar da bine la CV, si-ar scoate mama banilor prin ce ar aduce in activitatea TVR.
As da de drag 1 leu in plus pe luna.
Cata • 26 martie 2014, 14:10
chiar azi am vazut in trafic un hyundai elantra nou nouta B-17-ROR colantata cu radioromania.ro si ma gandeam… chiar e nevoie de o asemenea masina la acest post public.
Ramon • 26 martie 2014, 14:32
nu este normal să ștergi datoriile cuiva și nu tuturor care au datorii neplătite la stat. Între timp, ne privește FMI și cred că de prin 2006 nu se mai șterg datorii. Eh, a revenit PSD, ne gândim iar la ștergerea de datorii. Dar de când a venit Tănase, este TVR cumva pe plus ? Eu nu cred că stau 1 minut zilnic pe TVR, nici măcar ca trecere (TVR fiind la început de listă pe Digi sau UPC, deci treci de la 2 la 999 prin 1. Băsescu avea o propunere: falimentul și apoi crearea altei TVR cu datorii 0, dar ca și la CFR Marfă, cine garantează că nu vor apare alte datorii.
Între timp apare media de prostire în față, gen s-ar putea ca salariile să crească (că prețurile oricum cresc). Adică s-ar putea, dar nu va fi. S-ar putea să nu mai fie licențiate cluburile de liga 1 (nu-i așa?), dar dacă nu se va putea ?
Matei • 26 martie 2014, 14:45
Salut Catalin. Uite, o ideea care-mi trece acum prin cap este ca ar fi amuzant sa gandim un sistem prin care finantatorii (contribuabilii) celor 2 media publice care primesc in mod direct bani prin taxa radio-TV sa aleaga conducerile TVR si radioului national. Nu imi dau seama acum exact cum, poate prin electori. Fiecare echipa care candideaza sa vina cu un program care sa fie votat. Ma uluieste intotdeauna cu cata usurinta vin cate unii pe valul sustinerii politice si se urca pe scaunul de presedinte al TVR fara sa aiba habar de fapt cu ce se mananca o televiziune publica. De fapt, managementul TVR cred ca nu si-a pus niciodata problema sa dea ceva inapoi in schimbul finantarii. Daca gandim in logica unei companii private si ii privim pe contribuabili ca pe niste clienti, atunci poate ar fi mai simplu sa vedem ce ar fi de facut la TVR. O fi auzit cineva de acolo de research? Vorbesc de research adevarat, nu de indicatorii de audienta de la Kantar media, care au si ei rolul lor, dar care nu spun mai nimic despre ce vrea publicul de la TVR.
taxatul • 26 martie 2014, 14:58
Nu sunt absolut deloc de acord ca ar fi normal sa marim taxa, din doua motive.
Primul: l-am auzit pe Stelian Tanase sustinand si el ca ar trebui marita taxa pentru ca este un dintre cele mai scazute din Europa. Sa-i explice cineva ca Romania este una dintre cele mai sarace tari din Europa, si este normal sa aiba una din cele mai scazute taxe.
Al doilea motiv ar fi eficienta: nu conteaza cat platim noi, ei pot fura oricat.
Singura solutie este buna administrare, daca nu – inchiderea unei gauri negre.
Octavian Stăncioiu • 26 martie 2014, 15:04
”soluția presei de calitate stă în zona non profit”. Corect, dar asta înseamnă renunțarea la principiile neoliberalismului care controlează acum România, UE, SUA.
Deci, ca să vă citez din nou, domnule Tolontan, ”vai de capul nostru!”.
Sorin • 26 martie 2014, 15:28
Solutii? Renuntarea la colaboratorii externi- 10.000 euro pe emisiune e foarte mult. Inchiderea unora din posturi – doar TVR 1 si 2 sunt suficiente. Reducerea numarului de salariatii – 3500 este enorm. Astfel TVR-ul poate sa isi revina.
boldfrank • 26 martie 2014, 16:02
Nu e chiar asa, d-le Tolontan. Pe linga faptul ca banii pe care SRT si SRR ii platesc catre SNR reprezinta alocatie bugetare destinata strict prin lege pentru broadcasting (deci SRT nu ar putea sa ii foloseasca in alt scop), pretul pentru transmisie este stabilit de catre ANCOM, deci SNR nu are un control asupra acestui pret. In plus, pretul nu ar fi substantial diferit daca ar fi perceput de un operator privat, daca va uitati la detalii tehnice si obligativitatea acoperirii tuturor localitatilor din Romania. Problema cea mare cu dificultatile financiare ale TVR provine de la sezoanele la rind cind au fost cumparate, pe baza de decizie politica, licentele pentru transmiterea Champions League – practic 1 repriza de Champions League costa cit 1 saptamina de transmisii 24 din 24 de la o Olimpiada de Vara, de exemplu…. Cind PRO TV renunta la Champions League ca nu era rentabil, TVR sarea repede sa preia stacheta. Cit despre taxa TV, e a mai mica si decit cea din Bulgaria, asa ca o simpla actualizare cu inflatia ar fi normala (tot cea mai mica ar ramane) si ar fi suficienta pentru a rezolva impasul financiar al TVR.
Constantin CALINESCU • 26 martie 2014, 16:13
Catalin,
Cred ca sentinta in dosarul transferurilor te-a facut sa te simti responsabil pentru tot ce ti se pare tie in neregula in lume.
Ceea ce expui tu este o viziune meschina si mai ales te tip „Piata Obor”. Radiocom nu fura de la nimeni! Radiocom nu face evaziune! Radiocom asigura un serviciu public de calitate. Sunt convins ca te-ai uitat la meciuri pe TVRHD, primul post HD ce este emis de Radiocom. Tu poate crezi ca SRR si SRTV ar putea emite si prin cablu, pe care-l vezi tu pe staltpi, sau poate prin 3G sau cine stie ce alte sisteme ce asigura o calitate „de doi lei”. Radiocom reprezinta o retea nationala de comunicatii si broadcasting ce n-a avut intreruperi cam de cand ti-ai pierdut tu virginatea.
Cred ca inainte sa emiti judecati de valoare ar fi bine sa te documentezi. Spui multe lucruri neadevarate si poate ar fi bine sa aprofundezi!
Si inca ceva este total neprofesional din partea ta.
Nu e corect sa aduci in acelasi text pierderile TVR care s-au facut prin plata clientelei PDL (Pora, et Co) cu Radiocom-ul.
Daca esti un om corect precizeaza ca nici un leu din pierderile TVR nu au ajuns la Radiocom.
Si ca sa inchei alfa ca de 5 luni TVR n-a platit un leu pentru emisie. Asta deoarece nu are Consiliu de Administratie si nu poate nimeni semna contracte.
Radiocom n-a primit un leu pentru 5 luni de emisie si totusi a emis! Daca se acorda emisia unui privat pe baze de piata, NIMENI nu emitea 5 luni fara sa primeasca un ban!
Cred ca ai gresit abordand acest subiect fara o minima documentare.
Mergi la Radiocom sa vezi cu ochii tai despre ce e vorba si cred ca te vor primii cu placere.
Constantin
Seby Ghita • 26 martie 2014, 16:41
Articol scris la comanda domnului SebiGhita.
mirceA • 26 martie 2014, 17:04
Cum sa iau eu de buna analiza ta, Cataline, cand te exprimi in felul in care o faci ?!
„…vor difuza pînă și prognoze meteo diferite, funcție de simpatiile patronale și politice.” Nu ti se pare nimic ciudat aici ? Spune tu, cum sa iau de bune cele scrise de tine cand faci greseli de clasa a patra ?!
Cătălin Tolontan • 26 martie 2014, 17:09
11, constantin CALINESCU: Sint aproape 80 de milioane de euro pe an. Stiu ca e suma care irita foarte mult pe cei care o incaseaza. Dar sa nu aveti impresia ca e normal ca la TVR si la RRA sa se taie si la Radiocom sa ramina totul asa cum e.
In rest, toate ironiile (virginitatea) si ce trebuie sa nu sa alatur eu in texte, le receptez si ma gindesc la ele.
Multumesc!
mmm • 26 martie 2014, 17:17
f interesant articolul..dar mi se face rau cand citesc din nou ca o companie de asta ,mai degraba capusa, suge bani de la bugentul de stat cu complicitatea guvernantilor..nu se poate sa tot inchidem ochii la genu asta de datorii imense acumulate de companiile de stat…mereu exista niste baieti destepti care baga in buzunar banii si ne rad in nas…
Alexandru • 26 martie 2014, 17:23
🙂
Sa se mareasca taxele ! Se vor crea noi locuri de munca pentru neveste, amante, nasi si fini (celor care au ramas in afara ASF-ului si altor institutii strategice). Nu-i asta reteta succesului ? Luam de la toti ca sa dam citorva. Vorba vine : TVR-ul e cea mai mare industrie care a ramas in picioare – mii de angajati – de la paharnici si stolnici pina la cei care ascut creioane si lustruiesc bastoane.
berila • 26 martie 2014, 17:25
@ constatine calinescu
daca incepi s-o dai in balarii cu atacuri la PDL-ul,sigur te vei face extrem de credibil..maine te vad la antena 3 ,cu flacari pe gura injurand de mama focului fostu guvern PDL care vinovat de tot raul din Romania..
In mod sigur cineva de la Antena 3 va sesiza atacul tau la adresa PDL si in curand te va invita sa arunci cu laturi de pe platourile trustului intact in tot ce misca si are o uspoara tenta portoclaie..hai pa!
dante • 26 martie 2014, 17:30
care Radiocom /Societatea Nationala de Radiocomunicatii are si el pierderi de 200 de milioane de euro
http://www.zf.ro/zf-news/radiocom-cu-datorii-de-178-mil-euro-va-primi-o-licenta-de-tv-digitala-10878125/poze/?p=2
GOGU • 26 martie 2014, 18:15
…totul este praf in ochi….Nu angajatii SRR si SRTV au facut pierderile ci sistemul!De acum 3 ani se vb.in anumite medii de 3 in1(SRR,SRTV,AGERPRESS)…schimbarea legii de functionare a SRR si SRTV…nu o sa reuseasca sa „acopere”datoriile,doar functzionarea pirghiilor economico-juridice de recuperare a acestora!….D-nul.Tolontan vorbeste prea la mod g-ral.,uitind a nominaliza cine este semnatar in numele SRR si SRTV+Radiocom a contractelor!…poate din liste si din contracte apar nume comune(grade de rudenie dc nu!?!)in una,alta din institutziile semnatare!….
Orice forma de reorganizare juridica ,economica poate aduce forme de imixtiune in politica editoriala,in libertatea de exprimare a opiniilor,care duce pe cale de consecinta la decredibilizare si scaderea raiting-ului,a potentialilor sponsori de pe piata media!Inca ceva,pentru a fii exact si punctual,sa isi aduca aminte D-nul Tolontan citi din ex angajatzii SRR sau/si SRTV nu au ajuns sa conduca omoloage media din mediul privat! DOLCE TV nu are la conducere o anume persoana ce a „prestat”in SRTV,si al carui tata facea parte din CA-ul SRTV!?!…sau la Kanal D…era un anume comentator ce a”revitalizat”sectia Sport…implicit postul TV…ca mai apoi sa revina la matca:SRTV!…si coincidentza sau nu….cei doi se intinlesc pe”itinerar”la anume contracte…unde unul(SRTV)cistiga drepturile TV pt CM handbal si JO,celalalt are privilegiul de a transmite in paralel si concomitent aceste doua competitii!…Problema e destul de incurcata….insa nu se nominalizeaza persoane…doar se asuma prejudiciul….!Dolce e divizia media a unui trust-companii de telefoni(OTE sau Romtelecom)unde statul e actionar,si impreuna Min.Comunicatiilor,Romtelecom sunt actionari la Radiocom,provider atit pt.SRR cit si SRTV!…S-or depolitiza SRR,SRTV,Agerpress dar Radiocom tot cu CA politic ramine si cu contracte in derulare!…Oare CNA-ul pina acum nu stia aceste aspecte!?!?!…A sacrifica angajati numai de dragul intereselor mai mult sau mai putzin oculte a unor efemeri conducatori(manageri no WAY),a incerca repari o nedreptate cu una si mai mare se numeste”ULTRAULTRAULTRAPARA’NDARAT”!?!?…miza de depolitizare nu-s banii….ci gasirea unei anume gen de legislatii care sa scoata de sub incidentza legii anume forme de abuz,delapidare,trafic de influentza sau alte cele!…
Difuzorii anumitor competitii trebuie sa aiba acoperire nu stiu cit la suta din….teritoriul tarii!….Insa mediul privat(trusturi media)se vede doar daca binevoiesc anume firme de cablu…daca nu apar pseudosantaje de gen MediaIntact vs Digi!….
Nu incurcatzi Domnule Tolontan firme de media de apartament…palier…fictive cu ceea ce obliga legea sa faci si sa detii!…Cautati si gasiti in acte cite din cele tv private,radiouri private nu au facut abuzuri,poate furturi informatzionale bine mascate,cu SRR,SRTV,Agerpress!?!…
Asa cum la Craiova se desfiintzeaza centrele de difuzare a presei(chioscuri),asa si la nivel national se urmareste un regim de reprimare a plurilaritatzii opiniei,prin factor economik!…
Nu taxa pe audiovizual ii”mina-n…lupta”ci ascunderea unor samavolnicii economico-financiare”!…..”…pestele de la…cap se-mpute!”…
Cătălin Tolontan • 26 martie 2014, 18:18
13, mirceaA: daca te referi la „functie de” este corect si asa, dupa cum este corect si „in functie de”. Inca avem un departament excelent de corectura, sa stii 🙂
Ca mai gresim si noi si colegele de la corectura, de acord. Dar nu in cazul asta.
Si mai bine o eroare in viteza decit zeci de milioane de euro tocati pe indelete 🙂
Mihai • 26 martie 2014, 18:20
pai la 80 de milioane de euroi normal ca stau cuminti si asteapta, 5 luni trec repede cind stii ca oricum iti iei banii, chiar si pe calea justitiei.
subtire • 26 martie 2014, 18:28
1. In doua paragrafe, unul dupa celalalt, folosesti cand „cele 80 de milioane„, cand „cei 80 de milioane„….cam nehotarat sau la limba romana stam cam prost, dar la critica…sunt curios daca o sa o accepti si pe aceasta.
2. Mai sus nitel, spui ceva extrem de important, dupa care inchie„spune sursa apropiată de drumul banilor„…adica ne este frica sa ne asumam cele scrise sau, de fapt, nu prea este vorba de nici o sursa in spatele careia te ascunzi?!
3. Pe cand o analiza la fel de obiectiva referitoare la gsp?
Cătălin Tolontan • 26 martie 2014, 18:42
22, subtire: corect este cele „80 de milioane” ai dreptate, imi cer scuze.
Discutia despre surse o port mereu si nu ma plictisesc sa explic. Sursa exista, omul mi-a explicat cum merg lucrurile si a cerut ca numele lui sa nu fie publicat. Asa face presa din toata lumea. Si la fel s-a intimplat si in cazuri de genul Dosarul Loteria, Ridzi, Dosarul Transferurilor, Gala Bute…
E la latitudinea ta sa crezi sau sa nu crezi ce spun sursele sau sa negi existenta lor.
George • 26 martie 2014, 19:39
La cateva ore dupa ce am citit articolul domnului Tolontan, intamplarea a facut sa trec pe la Piata Sudului, chiar langa Mall,pe langa o cladire noua, moderna si impunatoare care mi-a atras atentia poate si pentru ca nu mai trecusem pe jos prin zona. Cum ma minunam eu de asa mandrete de cladire imi cad ochii pe o placuta din curte: sediul Radiocom.
radio • 26 martie 2014, 20:29
Poate va intereseaza cati sefi din radio-ul public au fost in delegatie in strainatate in ultimii 2 ani si cat au cheltuit(desi erau CICA invitati si aveau cazarea si masa-plus protocolul!- asogurate!Si poaTE VA INTERESEAZA CATI CONSILIERI(vorba vine!) are Presedintele director general de la SRR! si cate zeci de milioane-e drept! vechi-ia fiecare pe luna! Si mai ales ce face SAU CE NU FACE pentru acesti bani!In acest timp de peste sase ani salariatilor din radio nu li- s-a marit salariul cu nici un leu!
Ooops! • 27 martie 2014, 0:21
Ooops!! „Arbitrajul va fi asigurat de valul proaspăt al generației care schimbă România, adică de Sebastian Ghiță, față de care SOV și Voiculescu vor părea curînd niște bătrînei depășiți în incapacitatea lor de a controla chiar tot.” Suna tare a „kiss ass”. Daca romania tv arata a televiziune, dle Tolontan, ar trebui sa trageti obloanele si sa va reprofilati. Sau pregatiti vreo transbordare?
Radu • 27 martie 2014, 1:26
Va salut, d-le Tolontan.Ati pus bine problema, dar nu pana la cap. Pai cum sa nu cheltuie TVR bani grei cu emisiunea lui Dinescu, cu cea a lui Nistorescu sau a marii ziariste cunoscute doar pe strada ei, Miruna Munteanu, despre care in televiziune se stie ca e vorba de contracte mari,mari de tot? Le mai injuram pe cele ale lui Patapievici, Plesu, etc? Pe urma, va rog sa observati ca primul lucru pe care l-a vrut Tanase este marirea taxei, adica a sumei care ni se percepe obligatoriu, dar el nu sufla o vorba despre automobilele de 130 milioane de euro cumparate aiurea de TVR in mandatul lui Elwis Saftoiu!Poate spuneti ceva de la sursele dvs si despre amestecul grosolan al lui Stelica in politica editoriala si in definitivarea listelor de invitati.Or astea se cenzureaza?
Lucian Vâlsan • 27 martie 2014, 3:34
Din nou un articol foarte bun.
Minus partea asta: „Să mărim taxa? Da, probabil că e normal” – NU! Dimpotrivă, ar fi extraordinar de anormal.
Taxa Radio-TV ar trebui scăzută cu minim 50% – și asta doar pentru început.
Un abonament cu 122 de canale costă 60 de lei în timp ce doar TVR1 și TVR2 costă aproape 7 lei (pentru firme chiar mai mult). E foarte mult raportat la prețul pieței pentru un produs net inferior din toate punctele de vedere.
Eu unul n-am televizor și nu urmăresc programele TVR niciodată – dar absolut niciodată. Mie mi se pare că-s jefuit pentru că plătesc taxa radio-tv pentru că nu primesc absolut niciun beneficiu de pe urma sa!
Pruteanu • 27 martie 2014, 8:44
plusul financiar al SRR nu se datoreaza vreunei istetimi manageriale ci salarizarii infecte a majoritatii angajatilor si limitarii drastice a productiei editoriale de buna calitate! asta le permite sefilor sa toace pentru uz propriu sume imense, care, insa, la scara institutiei, nu se percep limpede
tardelli • 27 martie 2014, 8:46
Se spune ca TVR-ul are 3500 de angajati !Aici e marea problema.
A doua problema e cu asa-zisele emisiuni de divertisment.Ani de zile de exemplu Andreea Marin facea o emisiune proasta cheltuind zecii de mii de euro pe emisiune.
Alta problema e cu emisiile sportive ce trebuie date neaparat la TV.
Nu poti risca sa nu se dea Olimpiada de vara,iarna sau campionate defotbal mondial si european.In cazul in care nicio televiziune privata nu e interesata de aceste transmisiuni atunci acesti bani trebuie automat virati de catre stat.
Iar taxa tv poate fi marita ca doar nu moare nimeni daca dam 2 lei in plus pe luna.Dar asta dupa ce se renunta la balast…personal si emisiuni idioate.
TVR-ul trebuie sa aiba o tinuta decenta si de emisiuni elevate chit ca sunt si romani ,cum spunea unul mai sus ,ca el nu sta nici 1 minut pe TVR.
Pentru portia de cultura zilnica TVR trebuie resuscitata si nu inchisa.
Neculai Amihulesei • 27 martie 2014, 9:52
Dear Cătălin,
( scuze, dar după cîteva non-răspunsuri din partea ta, renunţ la formula old school 🙂 )
1. Domnişoara Petrescu s-a pregătit să fie pilot de Formula 1 în finanţe, nu în management guvernamental. Sînt două sporturi diferite, după cum a aflat şi ea, chiar dacă padela, pagaia şi ramele sînt tot vîsle, cum s-ar zice.
2. Precum Cato cel Bătrîn 🙂 , observ din nou că, dincolo de perdelele de fum hertzian, dai de acelaşi zid, cu frontispiciu de stat, pretorieni încruntaţi şi mizerie privată. Deci, precum bătrînul pomenit, nu pot decît să repet că zidul e problema. Dacă te iluzionezi că lucrarea voltairiană a grădinii jurnalistico-sportive e altceva decît Chanel no 5, aplicat, ca dezinfectant, peste plăgi supurînd … scuze, dar seamănă cu discuţiile despre sexul îngerilor, în Bizanţul ce tocmai devenea Istanbul. Sau poate că mi se pare mie, şi marmota o să învelească ciocolata, iar lupii şi mieii o să se înfrăţească, în sunetul trîmbiţelor îngereşti …
Dragos Gros • 27 martie 2014, 10:04
Ce servicii sunt in „carca” SRR? Cu siguranta STS, cel pe care un oligofren il vrea azi in subordinea proprie. Conform programului de informatizare cu ajutorul caruia psd a furat milioane de euro (gasesti pe blog detaliile), STS este integrator al acestui program, asa cum o spune si HG din aprilie 2004. Mai exista si un al doilea contract, intre SRR si STS, recunoscut public de catre directorii generali adjuncti (O.Ohanezian a si publicat asta in RL), dar a carui valoare a ramas secreta, pt ca nu-asa? e un contract cu un serviciu secret. Am avut contractul in mana accidental, dar surpriza m-a facut sa nu fiu atent la valoarea lui, asa ca nu sunt sigur de suma trecuta acolo (totusi, l-am avut in mana doar cateva secunde). Fetele care „fac” asa-zisul profit al SRR stiu foarte bine, dar nu cred ca vor spune ceva, mai ales ca una din ele, Patricia Rapan este sotia unui director de la Intact, iar o alta (nu-i mai stiu numele) este bagata si prin angajare, dar si prin firma de informatizare a Securitatii, parte la proiect si ea, unde sotul e director (parca) general. Pe blog gasesti si restul detaliilor, inclusiv cele pe care a fost dispusa sa le vada Comisia parlamentara de verificare.
Cătălin Tolontan • 27 martie 2014, 11:05
26, Ooops: Ati inteles ca ultima fraza e un compliment pentru Romania TV si pentru Sebastian Ghita? 🙂
alex • 27 martie 2014, 11:25
daca ar fi sa fim cinstiti datoria TVR catre stat este mult mai maredeoarece abonamentul pe care il platim este de fapt o TAXA – iar eu sincer sa fiu as renunta la TVR in grila de programe si sa nu mai platesc aceasta taxa
TVR se lafaie pe banii statului in timp ce este condusa de oameni care stiu ca pot cheltui cati bani au… sau nu au, pt ca nu ii trage numeni la raspundere
daca la asta mai adaugi si ca sunt probabil mult prea multi angajati in comparatie cu celelalte televiziuni, ca sunt depasiti tehnologic, ca istoria a aratat ca au platit pe programe si evenimente sport o caruta de bani – programe care nu le-au adus nici audienta nici extra publicitate – JO DE IARNA imi vin in cap acum – ajungem la cifrele de care spui tu
atunci cand ai banii altuia pe care ii poti cheltui fara sa raspunzi in fata nimanui e cel mai usor – cam asa as rezum eu ceea ce se intampla la TVR
eugeniu • 27 martie 2014, 11:55
Domnilor , cu tot respectul , Guvernele Romaniei sunt denumite si prin numele Primului Ministru ; asa am avut Guvernul Roman , Guvernul Ciorbea , Guvernul Nastase , Guvernul Boc 1,2 sau cate or mai fi fost , acum avem Guvernul Ponta 3 ! De aici si pana la a considera ca numele din capul Guvernului este alfa si omega este o oarecare stupizenie si chiar lipsa de [rofesionalism , oricat de bine intentionat ar fi cel care intra in aceasta discutie ! Acolo sunt ministere si ministri ; sigur ca Primul ministru poarta raspunderea pentru activitatea INTREGULUI Guvern dar nu poate fi raspunzator chiar pentru orice si nici oricum . Sa auzim de bine .
tardelli • 27 martie 2014, 12:10
Spunea cineva la comentariul nr 28:
„
Eu unul n-am televizor și nu urmăresc programele TVR niciodată – dar absolut niciodată. Mie mi se pare că-s jefuit pentru că plătesc taxa radio-tv pentru că nu primesc absolut niciun beneficiu de pe urma sa!„
Minciuna ca asta ca nu ai televizor mai rar sa aud asa ceva .
Unii nu inteleg ca televiziunea de stat trebuie sa fie macar o replica decenta la vasta piata de posturi comerciale ce au dus divertismentul atat de jos incat iti trebuie antivomitive sa le poti urmari.
Iar o televiziune de stat se tine din buget,adica taxe.Cui nu-i convine asta sa emigreze dar nu sa minta ca nu are tv 🙂
Ma si intreb daca acest om fara televizor..a vazut in viata lui o emisiune pe nume Garantat 100 %..
Niculae Moromete • 27 martie 2014, 16:08
Fac un calcul 80 milioane impartit la 3500 salariati impartit la 12 luni egal 1904,76 EUR per salariat . Cat sa fie salariul cu tot cu taxe si impozite angajat +angajator ,cat sa fie cheltuielile cu superproductiile TVR . Nu este mare furtisag, este doar ferma de tinut in priza electori ,bagatori de seama si prestatori de/din servicii .
danz_1973 • 27 martie 2014, 17:14
Da TVR-ul – si nu numai TVR-ul, vorbind de firme de stat – are datorii. Mari. Spre deosebire de multi de au scris pe aici, eu urmaresc TVR. Nu doar, evident. mai repede habar nu am ce emisiuni mai sint pe la Antene, Pro etc. Poate ca da, sint multi angajati. Nu stiu eu asta. Stiu doar ca de atitia ani se vorbeste de datoriile TVR si nimeni nu ia masuri. Cheltuieli aiurea, emisiuni tembele, dar cu buget mare. Parca a fost si un contract ciudat cu Dolce? Hm… Sigur nu e singurul. Se fura, tata! Cred ca 90% dintre contractele TVR-ului sint in defavoarea acestei institutii. Si inca ceva, scurt: mi-e scirba de toate stirile si toate balariile de emisiuni de la B1, Pro, Antene, irealitati, unde, zilnic, acceasi oamnei isi dau cu parea despre orice. Si nu cred ca toate aceste televiziuni au platite toate taxele… A! Uitam! Cind voi vedea macar 1 an nationala de rugby la GSP – e un exemplu, putea fi oricare canal din alea 60… – sigur ma voi uita acolo si uit de TVR. Pa!
subtire • 27 martie 2014, 18:16
Daca este adevarat ca Tanase se implica in politica editoriala, atunci trebuie sa ii cerem demisia!!! public. Pai, cand era la Realitatea ce mai poza in …fecioara Maria, dar, uite ca, acum, ajungand la putere a uitat de principiile pe care le promova cu atat „inocenta„.
Tanase decat sa ceara marirea taxei, mai bine se intinde cat il tine plapuma adica, BUGETUL; cat buget are atat sa cheltuie, nici mai mult si nici mai putin.
Adica, TVR-ul are pierderi astronomice, iaR noi, toti, plaitm lui Dinescu pe saptamana mii de euro, pt pasiunea sa la gatit. Pai sa gateasca la el la carciuma, nu ,la,TVR pe banii mei!! RUSINE DINESCU!!
nadia nitov • 28 martie 2014, 8:02
tvr si radio au fost una si aceeasi institutie pana in 1993 cand cineva a hotarat ca trebuie sa fie despartite. daca atunci a fost bine sa fie despartite acum de ce e bine sa fie reunite? cat despre dinescu care ia 40.000 de euro pe luna pentru a mi-l aduce pe unul cercetat si cu dosar penal ca „o delicateta” iar cristoiu un fost securist pe post de „om cu carte” si de cultura, e infioratooor!!!!!!!!!!!
Petre • 28 martie 2014, 12:11
continutul si calitatea programelor TVR sunt slabe, eu oricum nu ma uit deloc la TVR si nici nu ascult radioul public, care am auzit ca s-ar fi imbunanatit, nu inteleg de ce sa platesc abonament, am unul la societatea de cablu, care cred ca le varsa o cota televiziunilor preluate, de ce trebuie contribuabilul sa suporte managementul catastrofal de la televiziuunea publica, hotiile si smecheriile si chiar salariile nesimtite ale unora, a caror performanta nu aduce bani de reclama si nici nu au audienta? O fi televiziunile private aservite, (crezi ca in SUA nu e la fel?)dar macar stau pe banii lor nu pe ai contribuabililor,la ele performanta se masoara prin audienta, calitatea o s-o gasesti doar la posturi de nisa, de unde totusi ai tras concluzia ca RTV reprezinta viitorul si este peste Antena 3 cand la audienta este cu mult sub?
subtire • 28 martie 2014, 18:21
Tolo,
iata replica lui Stelian Tanase la ce spuneam acum doua zile, anticipand parca…
Ma asteptam sa vina, cam tarziu dupa doua zile, dar dura…foarte dura
http://www.stelian-tanase.ro/romania-e-o-tara-pe-surse/
Acum sa te vad.
sebastian • 29 martie 2014, 10:59
sa-mi raspunda si mie la o intrebare Stelian Tanase ;daca eu renunt la cablu si vreau sa vad numai televiziunea publica cum procedez?Eu cred ca taxa tv.publca trbuie desfintata!Daca am plati la fiecare post tv.cate 4 lei pe luna cred ca am depasi toate televiziunile din Europa.Eu nu cred ca mai exista o telviziune in Europa sa plateasca de 2 ori taxa tv.Si nu mai exista o alta tara din Europa sa fie mai saraca decat noi.Treaba este sa se umble la salariatii tvr,sa fie redus nr.de salariati,sa nu mai prezinte telejurnalele cate 2 persoane,extragerile loto se fac cu o armata de oameni si multe alte probleme.Oare sambata si duminica la ora de maxima audienta sa transmita meciuri de divizia B.
gigi • 31 martie 2014, 0:36
Sebastian,
in ceea ce priveste plata de 2 ori a taxei TV esti intr-o regretabila eroare.Si tu, ca si alti romani, esti manipulat in urma unei campanii bine dirijate de dezinformare.Romanii nu platesc de 2 ori taxa TV!Din banii pe care tu ii platesti societatii de cablu, si asta inseamna minimum 29 de lei, nu ajunge niciun leu la TVR. Prin lege, TVR este obligata sa ofere gratis programele sale societatilor de cablu.Nicio societate de cablu nu a avut decenta sa faca aceasta precizare, dar si mai curios este faptul ca nici conducerea TVR, cu toate mijloacele de informare pe care le are la dispozitie, nu a dorit sa clarifice acest aspect care a starnit nemultumirea multor romani. Cum ar trebui sa numim aceasta atitudine a conducerii TVR? Prostie, indolenta, cointeresare? Precizez, singura taxa pe care tu o platesti pentru TVR este in cuantum de 4 lei.Ce mai inseamna 4 lei in ziua de azi omule?
ciupi • 3 aprilie 2014, 6:38
cresterea taxelor si stergerea datoriilor – stalpii economiei in romania.