2949 de zile s-au scurs de cînd Gazeta Sporturilor dezvăluia diferența de două milioane de dolari din transferul lui Bratu de la Rapid București la Galatasaray Istanbul.
miercuri, 26 februarie 2014, 10:12
2949 de zile s-au scurs de cînd Gazeta Sporturilor dezvăluia diferența de două milioane de dolari din transferul lui Bratu de la Rapid București la Galatasaray Istanbul.
“8 ani de chin…”, după cum medita cu voce tare Gică Popescu acum cîteva zile, epuizat de atîta așteptare. În 2006, cînd a văzut ziarul, Popescu fugea la Fisc cu 400.000 de dolari, drept impozit rectificativ. A fost singurul care a recunoscut și a plătit.
6 ani au trecut de cînd a început procesul.
6 miniștri ai justiției s-au schimbat de atunci și 11 echipe au dispărut complet din fotbalul românesc.
Alte cifre? 66 de termene, două verdicte care se bat cap în cap și o întoarcere abruptă a cauzei de la Înalta Curte.
Acum două săptămîni, urma sentința definitivă. Surpriză! S-a amînat pentru 25 februarie. Ieri, în ziua anunțată a verdictului, a fost dictată o nouă amînare: pentru 4 martie!
Cele două judecătoare de la Curtea de Apel, Anca Alexandrescu și Codruța Strîmb, au nevoie de timp, de liniște și de atenție. Iată că le au. Mai ales au atenția tuturor! Prin această dublă amînare, tichie de mărgăritar a unui proces oricum împodobit și complicat ca un palat de mogul indian, judecătoarele au atras atenția asupra dosarului.
Dacă cineva uitase cazul, acum chiar că s-a aprins un bec roșu. Marțea viitoare, toată lumea va sta cu ochii pe sentință. Dintr-un dosar de transferuri de fotbaliști, procesul a ajuns un simbol al nedumeririi publice. S-au judecat, condamnat, întemnițat, eliberat sau absolvit prim-miniștri, demnitari, mari oameni de afaceri. Numai Dosarul Transferurilor nu se termină!
Fie boșii fotbalului sînt cei mai puternici tipi din România, fie justiția pur și simplu nu poate să cuprindă cu mintea faptele lor. Sau poate că acestea nu există.
Dar asta, pe cuvînt, nu e treaba inculpaților. Cei 8 oameni s-au pregătit, de cîteva ori, pentru ziua decisivă. Și-au făcut bagajele pentru închisoare sau pentru libertate. Și de fiecare dată li s-a spus să mai stea o tură. Imaginați-vă cîte “ultime nopți” au trăit! Este inuman pentru ei și profund ineficient pentru ideea de justiție.
Curtea de Apel e datoare cu un verdict. Nu cu un anume verdict, ci, pur și simplu, cu un verdict.
În octombrie 2013, un iranian de 37 de ani a fost condamnat la moarte și executat. A stat în ștreang 12 minute, a fost declarat mort și dus la morgă. A doua zi, cineva a sesizat că are puls. Trăia. Pînă și guvernul iranian, care execută anual peste 500 de oameni, a convenit că ar fi prea mult să-l execute pe bărbat pentru a doua oară. L-a iertat.
La noi, dacă se va mai lungi mult, e posibil să fie grațiat Gigi Becali pînă cînd verii săi să-și afle soarta. Se va pensiona Alexandra pînă să știe George Copos cum va decurge viața lui de acum înainte.
În acest ritm, nu va mai conta verdictul, se va pronunța, implacabilă și fără recurs, biologia! Unde nu se hotărăsc oamenii, prescrie natura.
Sau, și mai ocult, sentința va deveni o rubrică într-un excel, în timp ce nimeni nu va mai crede în ea. O justiție care își pierde încrederea oamenilor e doar o contabilitate a sufletelor speriate.
moshu • 26 februarie 2014, 10:24
excelent articol CAtaline !
dar atata timp cand in perfida justitie nu actioneaza nicio lege coercitiva:nu sunt termene maxime pentru procese,se pot muta dosarele de colo dincolo,poti sa ai „n” amanari de termene ,de amanari in pronuntare !
toate in spiritul „independentei”justitiei !CEL MAI FRUMOS ALIBI pentru judecatori si intreg aparatul de justitie !
pana la urma nimeni nu va mai intelege nimic din tot circul asta !
POATE ASTA E SCOPUL FINAL !
utraian • 26 februarie 2014, 10:31
Felicitari pentru munca depusa (nu numai in acest dosar)! Ati fi bun ca procuror, dar poate ca jurnalist aveti putere si mai mare, chiar daca multa lume nu e constienta de asta.
Cătălin Tolontan • 26 februarie 2014, 10:33
2, utraian: deloc nu as fi bun ca procuror. Sint meserii diferite, atit de diferite…
alex • 26 februarie 2014, 10:43
Tolontan e foarte bun ca ceea ce e (sau ar trebui sa fie mai mult decat acum): jurnalist de investigatie. Ai pus bine punctul pe i Cataline, dar nu stiu daca mai mira pe cineva atatea amanari, mai ales ca toti stim verictul si numai un naiv viseaza la altceva: pedeapsa cu suspendare pentru toti, adica fix ce-si doresc. Dupa care o sa se „caiasca” si nu o sa mai faca „rele”. Apoi cand o sa ne uitam pe geam o sa vedem unicorni si pe zana maseluta.
Hai ca am mai baut o gura de cafea si m-am trezit din visare. Cei din acest dosar o sa fie condamnati cand o sa zboare porcul.
lord belial • 26 februarie 2014, 10:55
vin de la banca unde, dintr-un salariu de 70 de milioane, am lasat 15 milioane statului roman degeaba.
ma doare fix in cot de dosarul transferurilor, ma doare ca lumea in romania se multumeste cu putin si ca nu iese in strada
ce justitie in romania? peste tot politie, nicaieri justitie
Bob das • 26 februarie 2014, 10:57
Intra in politica, Catalin. Fa-ti un partid nou, curat. Oameni ca tine, ca Puric, ca Vochin,etc pot schimba ceva si pentru noi. Cand o sa fi batran o sa regreti asta. Fa-o pentru cei multi ,ce mai au un licarit in ochi. Care încă mai spera…
Broscuţa Oac • 26 februarie 2014, 11:08
Păi cam sunteţi vinovaţi de eşecul acestui proces, deşi vă lăudaţi atâta cu el. Domnii procurori de la DNA au fost de ajuns de nepricepuţi încât să-şi bazeze dosarul pe extrase de presă. Aşa că s-au luat după dvs. şi, la fel ca în articolele de gazetă… au băgat pe toată lumea în aceeaşi oală!
Pentru orice om inteligent e evident că inculpaţii trebuiau cercetaţi şi judecaţi separat, fiecare pentru faptele lui, eventual împreună cu complicii lui. Dar Copos nu e complicele lui Borcea, nici Stoica al lui Popescu.
Domnii procurori anticorupţie (apropo, faptele incriminate NU sunt de corupţie…) au întocmit un dosar colectiv hipertrofiat şi l-au înaintat mândri instanţei. Cu atâţia inculpaţi şi cu atâţia avocaţi, era previzibil ca la fiecare înfăţişare să se facă o nouă cerere de amânare, dintr-un motiv oarecare. ”Întemeiat”, desigur. Şi au trecut anii…
Dacă erau procese distincte, s-ar fi terminat deja toate. Dar pentru asta procurorii trebuiau să aibă şi creier, nu doar partid.
partial DA! • 26 februarie 2014, 11:31
De acord cu esenta articolului, dar cu o obiectie. Daca hotararea judecatoreasca va fi doar definitiva, ci nu si irevocabila, atunci nu e cazul ca eventualii condamnati sa-si faca bagajele, intrucat ar urma si faza recursului. Asadar, DA. NU ai fi bun de procuror (sau in orice alta profesie juridica), caci pt asta e necesar sa ai o pregatire juridica solida. Chiar si pt a aborda subiecte in domeniu, s-ar impune cunostinte, macar largi, despre proceduri juridice si mecanisme de interpretare si aplicare a legilor, ce naiba!, doar vorbim despre profesii juridice(altminteri, oricine poate emite judecati sau chiar simple opinii despre profesii si modul in care ar trebui exercitate, desi nu le poseda si, deci, nu le cunoaste in profunzime).
mokmok • 26 februarie 2014, 11:42
Actul de justitie e doar ce si cand „vor muschii lor”… Democratia capitalista e o „foaita (o apucatura, ardeleneste spus) de neam prost”… asta in antiteza cu articolul dumneavoastra relativ la „revolutia” ukrainiana si la dreptul nostru democratic de a astepta o sentinta judecatoreasca, dupa 24 de ani. Deci: o fi ce o vrea`Al de Sus, domnule Tolontan!`
andru • 26 februarie 2014, 11:43
treziti-va, o contestatie la executare, pe probleme de drepturi de munca a durat 2 ani in romania. Un proces adevarat e normal sa dureze mult mai mult, daca in ritmul asta muncesc judecatorii si avocateii
Marius • 26 februarie 2014, 11:56
Cataline, eu zic ca nu s-a pronuntat verdictul pana acum din 2 motive(cauze):
1. se tot amana ca sa se prescrie…..
2. se tot amana pentru ca (((((MODERATOR: CALOMNIILE NU SINT ACCEPTATE PE ACEST SITE)))) Parca nu se mai termina….
Razer • 26 februarie 2014, 12:00
(((MODERATOR: CALOMNIILE NU SINT ACCEPTATE PE ACEST SITE))) Si trebuie „sa mai delibereze”. Altfel nu se explica „statul la vrajeala” cu inculpatii.
Cătălin Tolontan • 26 februarie 2014, 12:09
8, partialDA!: nu am pretins ca pot fi procuror. Am scris exact inversul!
Numai ca, in acest caz, nu aveti dreptate. Sentinta este executorie si, conform noului cod penal, ea intra in vigoare imediat dupa pronuntarea de catre Curtea de Apel.
Ninulescu • 26 februarie 2014, 12:10
Bosii fotbalului vor primii cu siguranta ani grei de inchisoare dar cu suspendare, apoi obosite de acest proces lung si extenuant judecatorele… (((MODERATOR: NU ACCEPTAM CALOMNII)))
Darie • 26 februarie 2014, 12:12
Salut! Esti urmasul lui nea Vanea… The best! Sunt sigur ca judecatoarele nu au ales intamplator data de 4 martie… Ai sa vezi… sanatosi sa fim pana atunci!
Paul G • 26 februarie 2014, 12:29
Inca ceva. E corect ca daca cineva nu-si face treaba (calaul iranian sau judecatorul roman) inculpatul care a violat, ucis, trebuie sa fie expiat?
Ai gandi ca ucigasul sau violatorul sa fie achitt, daca victima violului si a crimei ar fi fost mama/sora/nevasta ta?
Daca judecaatorul amana sentinta, asta inseamna ca Becali si ceilalti trebuie sa fie achitati din cauza stresului? Ce inseamna stres la ei, ca nu mai joaca sute de mii de euro furati la cazinou ci sta acasa cu „machidonii” lui la bar?
oly • 26 februarie 2014, 12:32
In anul 2002 firma unde lucrez a cumparat un imobil. Imediat a intrat in litigiu cu un alt pretins proprietar, care a interzis abuziv accesul la imobilul cumparat. Litigiul s-a terminat in 2013. Cati ani s-au scurs de atunci ? Aproape 11 ani. In cei 11 ani s-a platit in mod regulat impozit pe imobil, 10% pe an. Deci a mai fost cumparat odata. Se putea solicita, in instanta, prejudiciu doar pentru ultimii 3 ani, ceilalti fiind prescrisi. Cine mai avea puterea pentru un nou proces ? Doar sentinta definitiva si irevocabila de punere in „linistita posesie” a mai sters din pierderile suferite in cei 11 ani…
Cătălin Tolontan • 26 februarie 2014, 12:32
14, NINULESCU, ALL: Nu postati calomnii (de genul bani dati sau luati sau nedati) pentru ca nu vor fi acceptate de catre moderare.
Multumesc pentru ca intelegeti!
Pul G • 26 februarie 2014, 12:34
Catalin, articolul tau e dezmagitor, in loc sa condamni inca o data hotia inculpatilor, care sunt vinovati (tu insuti spui ca doar Popescu a recunoscut) tu ii compatimesti pentru stresul pe care il pot indura.
Vina pentru intarzierea procesului e tot a lor, pentru ca ei au amanat mereu, nu s-au prezentat, au platit avocati sa gaseasca chichite procedurale ca sa o lungeasca atat si cine stie cate au mai facut. Tu in loc sa spui ca justia e fricoasa, ca astai trebuiau condamnati mult mai repede, avand remuscari, probabil, incepi sa-i compatimesti. Pe ei, care au scuipat si injurat ziaristi, care au umilit si sfidat institutiile Romaniei, au furat zeci/sute de milioane? E rusinos ca te-ai muiat acum si joci la „afectiv” gandindu-te la „psihicul” lor. De ce te gandesti tu si nu s-au gandit ei cand au furat? Cum din toata coruptia, aservirea si lasitatea justitiei noastre si a statutlui in general tu iei voalat partea inculpatilor si consideri ca au de suferit?
Cătălin Tolontan • 26 februarie 2014, 13:08
pul G: ce ciudat cum acelasi om poate stirni doua reactii atit de diferite. Tu crezi ca eu compatimesc cu inculpatii.
Uite parerea altcuiva.
http://www.enational.ro/razvan-ioan-boanchis/tolontan-micul-stalin-al-presei-379178.html/
De fapt, ca ziarist, incerc sa inteleg si faptele si oamenii. Si sa privesc lucrurile din mai multe unghiuri. Nu inseamna ca ma confund cu perspectivele pe care incerc sa le narez.
vlad • 26 februarie 2014, 13:17
d-le Tolontan nu stiu de ce va pierdeti timpul sa cititi si sa citati asemenea mizerii.
Paul G • 26 februarie 2014, 13:47
Nu sunt de acord cu textul lui Boanchis, asa cum nu sunt de acord cu ideea de a scoate un format special cu condamnatii.
Cat priveste ceea ce spui tu, „privesti oamenii si faptele” eu cred ca aceasta atitudine se potriveste in anumite contexte. Si lunetistul ala tarat de oameni prin piata din Kiev era inocent cand era mic, are o mama, o iubita creia ii ofera flori, o fi un om sensibil, dar, l-au prins ca lua cetatenii la tinta, miseleste.
Oamenii din Dosarul transferurilor nu merita o atitudine politioasa, mint pana in panzele albe, au facut transferuri si afaceri cu japca, cu amenintari, cu metode mafiote. Acum nu e deloc momentul ca sa ma sensibilizez, ci sa cer si mai aprig dreptatea. Ei cu Gigi Becali, Dragomir, Sandu s-au dat in spectacol in Romania, n-au tinut cont de nimeni si de nimic, au mers mereu pe ideea ca sunt atotputernici datorita banilor, repet, au scuipat si injurat ziaristi, au amenintat oameni corecti, au furat. Nu e un asa mare supliciu sa astept o sentinta si sa fi cadorisit cu o amanare, beneficiind in felul acesta de zile suplimentare de libertate.
Cătălin Tolontan • 26 februarie 2014, 13:53
22, paul G: nu a existat nici un format special cu ei condamnati, nu stiu despre ce e vorba
Paul G • 26 februarie 2014, 14:01
Lasand asta la o parte, ma mira ca pana acum nimeni din prea romaneasca nu a observat si alte nereguli in sportul romanesc, dar mai ales in fotbal. Felul in care a pus mana Gigi Becali pe Steaua, acolo trebuie sa fie multe probleme, multi oameni cercetati. La fel cazul de la Dinamo, Rapid, Timisoara, blaturile (Steaua-Chiajna), sau Steaua-Viitorul. Sunt convins ca daca un ziarist ar incepe sa puna intrebari printre jucatori, oameni din club, ar iesi multe lucruri la iveala.
Ramon • 26 februarie 2014, 14:06
amanarea deciziei poate fi luata si ca timp necesar judecarii cu maxima seriozitate a evenimentelor. In fotbal exista acesti impresari, care-ti pot gasi cel mai bun contract, in defavoarea echipelor. Apoi cluburile nu sunt societati private care sa apartina lui Borcea sau Copos, deci acestia poate au prejudiciat cu buna stiinta clubul, dar exista, oare, dovada, ca acestia s-au ales cu ceva ? Greu de demonstrat ca oameni cu averi mari se pot bucura cu ce ? Apoi exista posibilitatea de management gresit. Dvs, presa, care cauta senzationalul, aveti interesul sa acuzati, fara sa ne prezentati judecata celor acuzati, sau o prezentati trunchiat. Popescu si-a recunoscut vina, iar Copos merita el ichisoare pentru cati bani au intrat in fotbal ? Nu stiu apararea Becalilor, deci nu m-ar mira nicio sentinta.
Ciprian • 26 februarie 2014, 14:21
Boanchis este prietenul lor, ii simpatizeaza si scrie ca atare.
Razer • 26 februarie 2014, 14:45
Articolul asta http://www.gsp.ro/fotbal/liga-1/cine-sint-cele-doua-judecatoare-care-dau-sentinta-in-dosarul-transferurilor-420296.html se numeste calomnie sau speculatie?
Cătălin Tolontan • 26 februarie 2014, 15:08
21, vlad: nu e omizerie, e un articol care imi e defavorabil. E dreptul lui sa ma critice dur. E dreptul meu sa scriu in continuare asa cum stiu despre oamenii din fotbal.
27, razer: e o descriere din surse deschise, care sint citate
moi meme • 26 februarie 2014, 15:21
Tolo, de ce il sustineti pe Popescu Gheorghe la presedintia FRF? sa inteleg ca ziarul dvs nu mai are principii? Sau are, dar le aplica in mod preferential?! In cazul acesta, coloana vetebrala, pe care pretindeti ca o aveti, este ca si coloana ramei.
bogdan • 26 februarie 2014, 15:59
Iranul este singura teocrație din lume. Ei au crezut miracolul și cred că din teamă de Dumnezeu au fost de acord cu o a doua șansă pentru bietul om. Dar la noi… judecătorii nu așteaptă miracole, ci le acordă „gratuit” DOAR celor care-și permit, prelungind verdictul până la prescrierea faptelor. Trist, dar adevarat. Și mai urât ca toate este tupeul cu care acești oameni ies în public și ne scuipă în față pentru că sunt și vor rămâne de neatins… deci, va-ți irosit timpul scriind, noi citind și comentând.
taunul. • 26 februarie 2014, 16:30
Pe cine incercati sa pacaliti nepunand si poza lui Popescu pe coperta Gazetei ??? Sau care e pretul?
Nu am pretentia sa-mi publicati comentariul. E suficient ca il cititi…
mihai • 26 februarie 2014, 19:31
frumos scris, dar gresit. amanarea pronutarii cu cateva saptamani se face in mod uzual in justitie. tocmai pentru a putea citi cu mare atentie dosarele, etc..
Cătălin Tolontan • 26 februarie 2014, 19:41
32, mihai: e a doua aminare. Prima a fost cu doua saptamini, a doua, cu o saptamina. Si sint aminarile unui proces care dureaza de 6 ani. Unele fapte s-au prescris deja.
Uitati-va inca o data, va rog, la date si veti vedea ca nu e nimic uzual in acest proces. 8 inculpati, doua verdicte complet opuse, o retrimitere de la Inalta Curte, 66 de termene…
ciocaneanu • 26 februarie 2014, 20:46
„Opt ani de-amar, opt ani de suferinte …”. Nimic nu stiti tov. jurnalisti.
Bogdan • 26 februarie 2014, 21:46
EXCELENT ARTICOL! BRAVO!!!
Luca • 27 februarie 2014, 7:09
Puneti presiune ?
ramon • 27 februarie 2014, 8:19
@ Cătălin, # 32: tot ce s-a judecat până acum trebuie analizat foarte bine. Decizia de întoarcere a dosarului nu s-a făcut degeaba, deci completul nu trebuie presat să bage la închisoare, așa cum faceți voi. Becali, în primul rând, se consideră nevinovat și a cheltuit o avere pe avocați să demonstreze asta. Este o ordine de fapte în care EU cred că Giovanni a ocolit legile cu dibacitate. Poate ați fost și dvs în situația să ocoliți legea în favoarea dvs sau ziarului, ocolind statul forever păgubit (și care-și bate joc de noi zilnic).
Așadar, mai așteptăm o săptămână, poate încă una-două. Crezi că Copos merită închisoarea, după 20 de ani în care a adus milioane la Rapid ? Ceilalți poate, moral, își merită orice sentință. Gândiți-vă cu ce se alege Copos după atâția ani de yes-men. El a condus niște activități cu destui angajați. Dacă nu ar fi fost el, ar fi fost alții, dar ar fi trebuit mult mai mulți bani la Rapid să se obțină mai mult.
Cătălin Tolontan • 27 februarie 2014, 10:32
37, ramon: dupa cum poti lesne sesiza, tu spui ca punem presiune intr-un sens, alti cititori, zic ca punem in sens opus 🙂
Nu e cazul. Nu punem nici o presiune, dar e normal sa existe procese si verdicte in termene rezonabile. Nu poti tine vietile oamenilor in pauza pentru 6 ami, 8 ani si tot asa.
Adrian • 27 februarie 2014, 13:08
Dar cetatenaul Catalin ce parere are despre munca jurnalistului Catalin? Este ea rasplatita, este folosita pentru a trage semnale, pentru a indrepta sau pentru a stramba mai multa? Si mai ales despre valoarea pe care o aduce in societate ancheta muncita si urmarita 8 ani de o intreaga echipa?
Ar fi frumos sa trageti o concluzie din care sa invatam ceva. Material suficient pentru un documentar facut din miile de cadre trase in conferinte de presa, pe scarile si holurile tribunalelor… si evident distribuita cu ziarul, cum am mai vazut filme si carti. Cred ca ar avea un mare succes.
Pun si umarul in cazul in care aveti nevoie de voluntari:)