Superlativele, emisiunile, articolele sînt despre sportivi. Ceilalţi au o carte
E greu să scrii despre un volum la care ai participat. „Inimi la Beijing”, cartea despre Olimpiadă, pe care Gazeta o oferă marţi, pe 16 decembrie, împreună cu ziarul, are totuşi ceva special. Bun sau rău, veţi cîntări asta după ce veţi parcurge paginile.
duminică, 14 decembrie 2008, 1:39
Superlativele, emisiunile, articolele sînt despre sportivi. Ceilalţi au o carte
E greu să scrii despre un volum la care ai participat. „Inimi la Beijing”, cartea despre Olimpiadă, pe care Gazeta o oferă marţi, pe 16 decembrie, împreună cu ziarul, are totuşi ceva special. Bun sau rău, veţi cîntări asta după ce veţi parcurge paginile.
Sportivii domină spaţiul public. Nu discutăm despre fotbal aici.
Pe bună dreptate, campionii obţin vizibilitatea şi afecţiunea. Oamenii din spate sînt ocultaţi de strălucirea tinerilor lor elevi. Fie că sînt antrenori, medici sau diverşi oficiali, ceilalţi rămîn în uitare.
Cartea despre asta vrea să fie. Despre interacţiunea reală, lipsită de menajamente, dintre antrenori şi sportivi. Despre relaţia love-hate dintre Sandra Izbaşa şi Nicolae Forminte. Fără să aibă charisma predecesorului său, Octavian Belu, Forminte a ştiut să motiveze o generaţie de gimnaste suferinde, orgolioase şi înspăimîntate că vor marca declinul acestui sport devenit icon naţional în România. A reuşit. După cum Florin Bercean a trăit, zi de zi, cu frica problemelor fizice şi temerilor Alinei Dumitru. Aşa se explică faptul că nu Alina, ci el a avut un atac de inimă în pauza dintre două meciuri decisive de la Beijing.
Antrenorii sînt diriginţi mecanici doar în viziunea edulcorată pe care o oferim cînd judecăm în stereotipuri. De fapt, ei sînt soţi, precum Vali Tomescu, soţi renegaţi şi tehnicieni rechemaţi, precum acelaşi Vali Tomescu, ei sînt părinţi adoptivi pitiţi într-o modestie frustrantă, precum Dan Podeanu, antrenorul scrimerei Anei Maria Brânză, ei sînt oameni compleţi şi fragili, cu o groază de calităţi şi de defecte. Se gîndesc la viitorul lor, la bani, la familia pe care Ivan Patzaichin sau Mircea Roman de la canotaj, sau Petre Cărare de la lupte o vede de decenii cu intermitenţe. Chiar şi cînd cad cu zgomot de relaţie sfărîmată, „dictatura Tadici” au spus handbalistele după Olimpiadă, rămîne ceva indescifrabil şi deplin uman în raportul dintre ei şi sportivi. Ceva între Doina Sava şi Camelia Potec…
Luminile s-au stins. Anul se duce la culcare. Ultimele blitzuri aleargă după cîte un sportiv. O mînă de femei şi bărbaţi cărunţi stau aplecaţi asupra foilor liniate cu carioci colorate, unde 2009 a început deja să transpire. Într-un fel, despre ei este această carte.
Iulian • 14 decembrie 2008, 17:52
Ce chestie… nici un comentariu.
Excelenta ideea… sper sa merite cartea, sper sa citesc ceva valoros si inspirant, in sfarsit. Cate Olimpiade au trecut fara o carte care sa le reflecte momentele memorabile?…
ion • 14 decembrie 2008, 18:27
Sper sa fie o carte care merita sa fie citita si apreciata pe urma,asta ie cel mai important sa fie apreciata,ca daca nu ie apreciata nu merita citita. ****
alk • 14 decembrie 2008, 22:37
Frumos scris…
explorish • 15 decembrie 2008, 0:34
io abia astept. se da cu abonamentul sau tre’ s-o luam separat / „vorbim la posta”? 😉
subiectiv • 15 decembrie 2008, 2:31
catalin, e laudabila initiativa voastra! insa… apare un dezacord cumva, undeva… de ce in ziarul de zi cu zi nu se regasesc la fel de mult eroii cartii despre care vorbesti? si nu doar eroii, ci si sporturile pe care le practica? voi, in afara de evenimentele importante, nu promovati extra-fotbalul la fel de mult ca personajele din si din jurul dreptunghiului verde. nu exista mai mult de o pagina- o pagina jumatate in ziar. niciodata! asa cum ai scris acum despre ei, pentru a promova un produs, asa s-ar putea scrie mai mult si in fiecare zi despre ei…
p.s. ti-a scris un impatimit al fotbalului, deci situatia e cit se poate de grava 😀
Cătălin Tolontan • 15 decembrie 2008, 9:50
explorish : abonatii vor primi cartea gratuit. Asta se va intimpla si pe parcursul lui 2009 cd abonatii vor primi Integrala Chirila si alte surprize
Cătălin Tolontan • 15 decembrie 2008, 9:51
subiectiv: o parte a acelor articole le-ati citit deja in ziar . ele exista, sint de ordinul sutelor intr-un an despre acesti eroi 🙂
bagatare si punct ro • 15 decembrie 2008, 10:34
super cartea, pe bune.
Mihai Ionescu • 15 decembrie 2008, 11:17
De-abia astept sa citesc cartea, sunt unul dintre cei mai mari fani Tolontan. L-as citi si daca ar scrie pentru Libertatea 🙂
Un mic repros referitor la coperta. Din scurta mea vizita in Asia am inteles ca NICIODATA betisoarele de mancat nu trebuie sa fie lasate in forma de X.
http://en.wikipedia.org/wiki/Chopsticks: „Chopsticks should not be crossed on a table or vertically stuck in the rice, as this symbolizes death.”
explorish • 15 decembrie 2008, 11:23
@catalin – multsam! s-a notat.
anti GSP • 15 decembrie 2008, 11:57
Nu cumparati cartea.
Este o insiruire de propozitii ieftine.
***
Chat Noir • 15 decembrie 2008, 11:59
Frumos scris, excelenta idee !
sably • 15 decembrie 2008, 11:59
Frumos si de apreciat Cataline!
Am insa pentru tine(si nu fiindca as fi un carcotas nevindecabil, ba dimpotriva!) o observatie vis-a-vis de stilul din acest articol, si nu numai, am senzatia ca esti din ce in ce mai tentat, furat de acest sindrom…
Este vorba de deraparea spre expresii „fitoase”, incepi sa ai un fel de limbaj asemanator cu…al lui Raducioiu, can a vorbit prima data dupa cateva luni petrecute in Italia si…e’ pacat, nu cred ca nu reusesti sa gasesti echivalentul unor astfel de pretiozitati si in limba romana!
Ex.”relaţia love-hate dintre Sandra Izbaşa si”, „declinul acestui sport devenit icon naţional” …Nu am vreo dereglare lingvistico-nationalista, nu!..Dar cum articolul in general este o placere, mi se pare pacat sa-i ciuntesti din valoare cu inutile pseudodemonstratii de cunostinta si a limbei engleze, noi stim ca stii si engleza Cataline, nu te chinui sa ne mai arati si scrie, doar scrie in continuare asa de frumos in romanest!…
Cu simpatie, de data asta…
namidee • 15 decembrie 2008, 12:39
Frumoase cuvinte pana o sa vindeti cartea, dupa aia iar o sa uitati despre celelalte sporturi (adica, care nu-s fotbal) pana la Olimpiada viitoare. Cum sa se cheme asta? Cumva ipocrizie?
dan1672 • 15 decembrie 2008, 14:56
sportivi mari nu sunt cei care au luat o medalie de conjunctura ci aceia care persevereaza, castiga apoi titluri mondiale si europene si nu cei care iau o medalie la olompiada si apoi fac doua tei reclame, ajung cetateni de onoare si intra in afaceri retragandu_se din activitate. Daca tu tolontane ai sa lmai auzi de Branza, Dumiru si ceilalti sau celelalte…sa mai scrii o carte sa o cumpar si eu. Dar ma indoiesc ca ai sa mai auzi de ei. REPET…SPORTIVI MARI SUNT CEI CARE ISI DUBLEAZA, TRIPLEAZA SUCCESELE.
Cătălin Tolontan • 17 decembrie 2008, 19:53
sably: multumesc, inteleg retinerea ta si eu evit romgleza, dar, uneori, in lumea despre care scriem ea e uzitata si dc vrem sa respectam autenticitatea personajelor tb sa le reproducem limbajul
romania inedit • 17 decembrie 2008, 22:02
O carte extraordinara , chiar si pentru cei care nu sunt pasionati de sport !
elhant • 18 decembrie 2008, 18:14
Sincere felicitari pentru aceasta minunata carte – „Inimi la Beijing”. Am parcurs-o cu un deosebit interes, retraind practic clipele minunate oferite de sportivii romani din China. Am sesizat ca ati incorporat toate editorialele aparute la vremea respectiva in Gazeta Sporturilor (nu aveam cum sa nu observ, citesc Gazeta din scoarta-n scoarta de vreo 5 ani, zi de zi!). Apropos, sunt un cititor fidel al dumneavoastra, domnule Tolontan: ‘Marturia evantaiului’ e absolut incantatoare, demonstreaza multa forta si expresivitate literara.
Asaltati zi de zi de fotbal si acaparati de atatea si atatea scandaluri, cu greu reusim sa gasim si articole bune despre alte sporturi. Aceasta carte este recunostinta poporului roman fata de performantele minunate obtinute de olimpici. Rezultate obtinute cu munca, foarte multa munca. Intr-o tara fara un stadion national la standarde europene, fara un bazin olimpic mai de Doamne-ajuta, fara un patinoar rezonabil, aceste performante sunt si mai importante, multiplicandu-si inzecit valoarea.
Inchei cu rugamintea sincera de a mediatiza si altceva decat fotbal, avem destui tineri talentati care merita sa iasa MAI MULT in fata (echipa nationala de handbal a Romaniei, echipa de volei fete CSU Metal Galati, etc.).
Respect tuturor celor care au luat medalii la Olimpiada! Respect tuturor sportivilor romani. Suntem mandri de voi!