Cîteva amintiri la retragerea maratonistei Constantina Diță
vineri, 29 noiembrie 2013, 8:55
Cîteva amintiri la retragerea maratonistei Constantina Diță
Înainte să vină ei la noi, am mers noi la ei. Dar fără mari șanse.
Despre chinezi vorbesc. N-aveam șanse. Pe 17 august 2008, 90.000 de oameni umplu încet Stadionul Olimpic din Beijing pentru sesiunea de dimineață la atletism. Afară e mai puțin cald ca în celelalte zile, dar plafonul de nori e tot acolo, jos, strecurîndu-se în plămîni, în creier, în imaginația fetelor care urmează să ia startul cursei de maraton. Poluarea din Beijing blochează performanța.
Un bărbat privind
Undeva dincolo de țarcul sportivelor, care freamătă ca niște cai colorați, un bărbat se sprijină de bicicletă. Este Valeriu Tomescu, antrenorul și soțul maratonistei Constantina Diță. De fapt, soț nu mai e. „Dorința de perfecțiune a Pușei e greu de dus. Eu sînt un om mai simplu și i-am spus că ne chinuim așa amîndoi. Și am divorțat”, povestește el.
Divorțul s-a finalizat în mai, cu doar trei luni înaintea începerii Jocurilor Olimpice. Din ianuarie și pînă-n mai, Constantina se antrenase singură. Dar apoi a ales să-l păstreze pe Valeriu drept antrenor.
„Nu se poate așa!”, i-au spus mai mulți prieteni. Era un amestec de decăzută iubire și ambiție de a merge mai departe. Oamenii nu cred în soluțiile complicate. Sentimentele plecaseră și rămăseseră doar ochii care se priveau, uneori cu încredere, alteori cu ura exercițiilor repetate la infinit. Au rezistat.
Pușa n-a renunțat la ideea de a trece perioada dificilă în numele Olimpiadei care se apropia. Greu pentru și mai greu. Și a conviețuit cu Valeriu.
„Nu vei rezista!”
O perioadă, rezultatele nu mergeau. Jocurile se vedea dincolo de apele Pacificului. Cei 38 de ani vorbeau cu Pușa în limbajul durerilor. A început un program sever de infiltrații. Chimie și curse.
„Nu vei rezista, mai gîndește-te! Renunți la Olimpiadă, dar în schimb prinzi cîteva maratoane mai bănoase. Ieși mai cîștigată”, i-au spus cei din jur. Dar Pușa, sprijinită de Valeriu, a continuat. Infiltrații și alergări în buclă.
Și-a amintit că la Atena, în 2004, era cît pe-aci să renunțe în timpul cursei. „Dar apoi mi-am zis că e totuși prima mea Olimpiadă și nu pot abandona”. Și iat-o aici, la 7 dimineața, purtînd o vestă cu gheață în țarcul din Piața Tiananmen, un loc sacru pentru libertatea nedobîndită a lumii.
Vesta i-a dat-o Valeriu, fostul soț și actualul antrenor, ca să-i scadă temperatura corpului înainte de start. „În probele de fond, temperatura corpului creşte dincolo de 39 de grade, limita maximă la care creierul comunică eficient cu muşchii. Puşa pleacă în cursă cu o temperatură mai scăzută tocmai pentru a se încălzi mai greu!”, spune el.
Viitorul unei țări
Se sculase la 4 dimineața. La 5 îmbucase ceva. Foarte puțin a mîncat.
Acum e 7 și mai are 30 de minute pînă la cursă. Își privește ceasul digital. Se gîndește de cîte ori a vrut să renunțe în toți acești ani. A născut, s-a lăsat, s-a reapucat de alergat.
Doctorița Conea i-a făcut antiinflamatoare chiar azi dimineață.
De ce continuă acești oameni? Dacă îi întrebi nu vei primi un răspuns magic. Dar adevărul e că vor să fie modele.
„Copiii îşi caută modele. Oamenii instruiţi şi valoroşi sînt viitorul unei ţări. Ei ne inspiră copiii. La noi se promovează altfel de modele. Nu vreau să dau nici un nume, dar le ştiţi foarte bine”, spune Valeriu, încălecînd bicicleta, nerăbdător să urmărească alaiul de durere al atletelor.
Astăzi, doctorița Maria Conea nu mai e. Dar acea intervenție pentru Pușa a avut rolul ei în istoria miracolelor necesare.
Mai sînt cîteva minute
„Oamenii cred că maratonul e o probă fizică sau de voinţă. E şi o probă de creier. De decizii pe care le iei în fiecare moment!”, spune Luminița Talpoș.
Talpoș are cele mai bune rezultate ale sezonului dintre atletele române. Apoi vine Lidia Șimon, o regină a probei, și abia pe locul trei din trei, ca șanse, e Constantina Diță.
Pușa își dă vesta jos. Mai sînt doar cîteva minute pînă la start. Are o probabilitate de 1 la mie să cîștige maratonul și de 1 la 5 ca să renunțe pe parcurs. La 38 de ani, nici o femeie n-a cîștigat vreodată această cursă olimpică, cea mai grea dintre încercările imaginate de fondatorii antici ai Jocurilor Olimpice.
O siluetă de femeie începe să alerge în smogul Beijingului.
Pe mîine!
minulica • 29 noiembrie 2013, 9:33
sublim, cred ca ar trebui ma multe astfel de articole, despre astfel de oameni, care chiar sunt modele de urmat. BRAVO
dan • 29 noiembrie 2013, 9:46
Frumos, sper sa ai „gloante” si de Ziua Nationala!
Cosze • 29 noiembrie 2013, 10:02
Foarte frumos dl.Tolontan,stii sa scrii cand vrei, problema e ca nu o sa citeasca nimeni (tocmai pentru ca modelele noastre sunt altele) si o sa revii la Gigi, Tanase si Mutu…..
mrnb • 29 noiembrie 2013, 10:37
Bine ai revenit tolontane! Acum, sper sa te si tina astfel incat sa ma bucur de harul tau de jurnalist sportiv. Abia astept continuarea.
marian • 29 noiembrie 2013, 11:30
Buna dimineata, domnule Tolontan. Imi permit o lejera observatie: Jocurile se vedea dincolo de apele Pacificului (?). Poate ar fi mai bine se vedeau. Si un regret: pacat ca va consumati timpul cu politica, in care ati mai si tras un numar necastigator. Pacat, pentru ca de scris scrieti (aproape) la fel de bine ca Vanea Chirila. De asta va si citesc, desi ca persoana nu-mi sunteti catusi de putin simpatic. Ma rog, asta nu conteaza, e parerea mea si este valabila numai pentru mine. Astept continuarea, acest material este regalul anului in presa romaneasca. Va doresc numai si numai bine.
petru • 29 noiembrie 2013, 11:31
Foarte bun articol!
kuniva • 29 noiembrie 2013, 12:07
Comentez prima oara aici. Frumos articol, astept continuarea
seba • 29 noiembrie 2013, 13:20
avem multe de invatat de la constantina
magus1349 • 29 noiembrie 2013, 13:54
Asa da !
Cătălin Tolontan • 29 noiembrie 2013, 16:13
5, marian: ohh, nu, nu e regalul anului ) oricum, multumesc!
scorpionul rosu • 29 noiembrie 2013, 16:28
Un mare om si totodata un mare caracter, Nu stiu cati oameni ar fi ales sa pastreze ca antrenor fostul sot.
adriana • 29 noiembrie 2013, 17:37
Multumim pt articol .. frumos si asteptam in continuare
Dragos • 29 noiembrie 2013, 18:03
Sunt de accord cu Marian,e regalul anului acest articol si o spun si dpdv al unuia care practica maratonul de trei ani.Cred ca in aceasta viata Romania nu va mai trai o asemenea performanta , a carei valoare o intelegi si mai bine dc ai alergat un maraton in viata.Felicitari ,astept continuarea ! O seara frumoasa !
Oli • 29 noiembrie 2013, 20:51
Oh, da!
Multumesc Catalin!
Florian • 30 noiembrie 2013, 6:20
Superb articol!!! Ca intotdeauna, citesc cu mare bucurie articolele tale si ale lui CTP.
simplu suporter • 30 noiembrie 2013, 7:55
frumos sa il citesc pe tolo din prosportul de acum 15 ani :-). bine a revenit
Dorin • 30 noiembrie 2013, 8:15
De mult n-am citit ceva atat de bun la nea Tolo! Mai realist si jurnalistic decat povestioarele lui Oprisan, dar la fel de bun din punct de vedere al mesajului!
Ion • 4 decembrie 2013, 3:40
M-a impresionat cele scrise de dvs. despre sportiva noastra.
1.60m si 48 de kg. = Dita.
I-am dedicat cateva randuri.
Iata-le:
Privire de vultur,
Usoara ca un flutur,
Plamani de otel,
Inima la fel,
Cu pasi de caprioara,
Dita parca zboara!
Pe maini, pe piept, si-n picior,
Poarta-un tricolor,
Fluturand in zbor,
Toti strigam in cor:
Bravo, Dita, Haide Dita!
– Ea este actrita-….
Noi? Doar spectatori(i),
De rand muritori(i).
Ea este regina,
Ne face cu mana,
Ne saruta-ntruna
Dar, acolo-n spate,
Venind de departe,
O fiinta se zbate
-Ntre pamant si cer,
Vointa-i de fier,
Trecand de reper,
Se-aude-n eter
Si-acuma un ins
Strigand: Am invins!
Decat atat a zis,
Si sufletu-i s-a stins…
anahoret • 4 decembrie 2013, 8:28
Când nu este tâmpit să se bage în chestii politice, Cătălin Tolontan scrie bine. Articolul de faţă ar trebui să se introducă în manualele de jurnalism!
bazilul • 10 decembrie 2013, 13:03
iti multumesc pentru articol tolo!
lucian, un cineva care a alergat primul maraton in octombrie a.c.
Seful Vostru • 5 aprilie 2014, 17:28
Cine e ba copilu asta ?