Lăcomia și rețeaua

De ce s-au lăcomit Federația, antrenorii și Răzvan Martin atunci cînd halterofilul a riscat participarea la Europenele din aprilie, de vreme ce ei știau că sportivul nu e curat?! Nu știau? În fine, să trecem peste inocența asta necredibilă. Un sportiv nu se dopează singur! Și a fost prins dopat. De ce a participat la niște amărîte de Europene după ce avea un bronz la Olimpiadă?

vineri, 9 august 2013, 9:57

De ce s-au lăcomit Federația, antrenorii și Răzvan Martin atunci cînd halterofilul a riscat participarea la Europenele din aprilie, de vreme ce ei știau că sportivul nu e curat?! Nu știau? În fine, să trecem peste inocența asta necredibilă. Un sportiv nu se dopează singur! Și a fost prins dopat. De ce a participat la niște amărîte de Europene după ce avea un bronz la Olimpiadă?

Din lăcomie. Din același motiv pentru care noi, oamenii, nu ne putem opri. Lăcomie de bani, de putere, de imagine, de glorie, de senzații culese și de întîmplări diferite, lăcomie de viață pe care să o simți că-ți răcorește obrajii.

“E o umilință inutilă!”, a comentat Ioan Dobrescu, secretarul general al COSR. Umilința e sigură și e triplă, vorbim de trei sportivi și de una dintre federațiile în programele căreia COSR a investit și cu ale cărei rezultate s-a mîndrit, dar inutilă nu e!

Iată calculele. Calcule pe care antrenorii, sportivii și federațiile le știu și le țin pentru ei, ca să speculeze, generații după generații, o eroare în Calculul Rentei Viagere.

Altfel o inițiativă bună, care asigură unui număr de aproximativ 500 de foști mari sportivi români pensii care pornesc de la 1.500 de lei și merg pînă la 8.000 de lei pe lună, Legea Sportului și Calculul Rentei Viagere au cel puțin un punct vulnerabil: Campionatele Europene sînt supraevaluate în raport cu Jocurile Olimpice. Nu la toate sporturile. La unele, Europenele sînt competiții dificile, poate chiar mai puțin diluate – dar, la altele, eliminarea Americilor și Asiei scade serios nivelul.

Indiferent de sport, un titlu european la o probă olimpică îți aduce cam 1.400 de lei net pe lună pentru întreaga viață. Banii aceștia se adună la alte performanțe, olimpice, mondiale sau europene. Nu detaliem acum grila de calcul, cert este că și marii sportivi au ajuns să alerge după aceste Europene, pe care uneori le preferă Olimpiadelor!

În vestiarele îndurerate ale unor sporturi de elită, să zicem scrimă, s-a lăsat capul în jos la Londra, după ce anumite voci le-au adus aminte sportivilor că și-au calculat vîrful de formă ca să fie siguri de medalii europene “și mai vedem la Olimpiadă”. Alții spun că nu e adevărat, de vreme ce oricum existau titlurile respective în palmares.

Alți antrenori, Belu și Bitang de pildă, atrag de multă vreme atenția asupra riscului “mușcă și fugi” al rentelor, care conduc către o retragere timpurie din activitate.

La haltere nu mai e vorba însă de nuanțe, ci de analize de laborator repetate, pozitive și de o rușine care vine într-un moment nepotrivit, nu că ar fi vreun moment propice pentru decontarea dopajului.

Nicu Vlad a spus pentru Gazeta Sporturilor că e și el șocat și că “le-am zis de atîtea ori sportivilor să nu riște”. Într-adevăr, sportivul e vinovat pentru orice substanță se descoperă în organismul său, dar în țările dezvoltate, mai ales cînd e vorba de anabolizante atît de puternice și riscante pentru sănătate, procuratura caută niște răspunsuri. Pentru că, de regulă, în astfel de cazuri se descoperă doar partea superioară a icebergului și nu rețeaua rece, întunecată și numeros populată de sub.

Comentarii (14)Adaugă comentariu

Booboo  •  9 august 2013, 10:49

Pai ar putea sa dea ceva bani si pentru medalii la Campionatele Nationale si acolo sa aiba voie dopati. Daca ar fi Mitica si Sandu presedinti aici, s-ar putea rezolva usor, dar nici asa nu cred ca e prea greu.

George  •  9 august 2013, 11:07

Stimate Domnule Tolontan ,
Sunt doua chestiuni de discutat in acasta faza :
1. Orice functie (si avantajele ce provin din pozitia detinuta ) se pastreaza prin rezultate – fie ele in sport sau in business .
Fara rezultate toate dispar . S-a ajuns intr-un punct in care oamenii nu mai tin cont de educatie si onoare (nivel din ce in ce mai scazut
datorita implicarii fragile a scolii si a familiei )
2. Organismul uman are si el niste limite . Oricat le-am forta nu le putem depasi . Si atunci … recurgem la solutii de compromis in ideea ”daca nu ne prinde va fi O.K.” . Cum poate arata in sprinter la 100 m care fuge in 5,5 secunde o cursa ? IMPOSIBIL DE REALIZAT ASA O PERFORMANTA !! Poate ca in viitor se vor face implanturi cu componente electronice care maresc fluxul de sange si puterea de pompare a inimii , sportivii devenind un soi de cyborg umanoid si asa se va putea ajunge la superperformante notabile .ASTA NU MAI ESTE SPORT !

Lucky  •  9 august 2013, 11:13

Chiar daca un sportiv si-ar calcula maximul de forma pentru Europene, nu Olimpiada, este ceva perfect normal, o analiza de oportunitate. Ala nu-i in slujba tarii, e in slujba sa. Nu datoreaza nimic nimanui, decat siesi. Ala-i sportiv profesionist, care traieste din asta, nu din laudele sau criticile unora!

E usor sa ai principii si deminitate pe spinarea/sangele/banii/viata altora…

teddy  •  9 august 2013, 11:16

si totusi n-as zice asa mergand pe premisa ca pana la proba contrarie sportivul este nevinovat in timp ce stafful tehnic este mai mult raspunzator de situatie … este incredibil, daca sportivul chiar este inocent, ca tocmai el nu s-a preocupat sa fie atent la ce i se da stiind la ce pericol poate fi expus corpul lui …

santa nehum fha  •  9 august 2013, 11:46

imi place cum ai pus problema cu renta viagera. ana branza m-a dezamagit teribil la londra, unde a parut total detasata si s-a facut de ras. „marea campioana” a competitiilor mici, dar cand e vorba de olimpiada, singurul concurs care conteaza pentru mine la sporturile astea, da chix. mai nou, la fel se intampla si cu a doua competitie ca importanta: campionatul mondial. e, o sa ramana cu parcursul impecabil de la concursurile de cupa mondiala si apoi o sa se faca pulbere in bamboo.

in ceea ce-l priveste pe martin… parerea mea e ca baiatul e prea prost ca sa faca asa ceva singur. nu vreau sa-l jignesc, dar e evident ca nu e o capacitate. asadar, ancheta si puscarie, nene.

din nou: pe cand o versiune pentru mobil a site-ului?

Cris  •  9 august 2013, 12:37

E o transpunere in sport a vechiului principiu conform caruia mortul e vinovat. Aici, dopatul e vinovat, pasamite. Dar cand dopatii curg in ritm de macar unul pe an, e intr-adevar greu de crezut ca apar spontan si cu de la sina putere.

Lereter  •  9 august 2013, 12:59

Aud comentarii ciudate ! Ca anabolizantul,de tip steroidian, luat,de sportiv dispare, apare si iar dispare din organism. Ca inainte de concursuri romanii folosesc laboratorul din Romania „de control”. Cu alte cuvinte s-ar deduce ca sint cazuri de dopaj,nedeclarate (din „patriotism”),pentru ca nu a fost lasat sportivul sa participe,in strainatate,dar se stia ca e dopat ? Chiar dl Dobrescu a spus o asemenea enormitate !
Ca unul,care stiu cum e cu dopajul,pot afirma ca oricare ar fi metoda sau scopul dopajului e la fel de grav.Majoritatea il fac pentru cresterea masei musculare,insa se stie ca pe termen lung sportivii ajung „legume”-si inima-tot muchi- sufera transformari ireversibile.Metodele de mascare,diureticele,sau alte ingrediente care modifica metabolic steroidul sint si ele cel putin discutabile.Medicamentele care modifica (sporesc) hemoglobina dau rezistenta la efort pe termen limitat,inotatorii,ciclistii,alergatorii de curse lungi le folosesc. Mai recent autohemotransfuzia se practica frecvent si in fotbal,asociata sau nu cu hemoglobile semisintetice.Crestwe astfel ireal rezistenta la efort,te si miri cit alearga unele echipe.
Bine spune autorul,sportivul nu se dopeaza singur,si in acest caz e la fel. Ca sint mai multi sportivi,inseamna ca e o practica curenta. de aceea spun ca de la Vlad in jos,cam toti ar trebui dati afara,ca toti stiau. Motivatia „si altii fac la fel ” nu prea tine.
Cred ca atitudinea propusa de Tiriac era corecta :TOLERANTA ZERO. Te-am prins,ai plecat din sportul deperformanta. Altfel,ne amagim.

Tudor  •  9 august 2013, 13:18

A innebunit toata lumea? De ce discutam de „riscul de a te dopa si a fi prins” sau de „lacomie”. Ar trebuie sa discutam despre faptul ca s-a dopat, ceea ce e grav! Nu vad in articolul asta vreun alineat care sa condamne dopajul.

Nicu S  •  9 august 2013, 13:42

Intr-un articol anterior erai mirat ca un cititor nu crede opiniile tale. Tu de ce nu crezi ca antrenorii nu stiau ca e dopat?

Constantin  •  9 august 2013, 14:45

Un articol dur şi tăios, dar corect la urma-urmei…

Ciprian  •  9 august 2013, 16:36

Pe cand un articol despre situatia jalnica a baschetului romanesc, pastorit (chiar daca de la distanta acum) de mult laudata de GSP doamna Tocala !!!

justin  •  10 august 2013, 15:11

De ce este un moment nepotrivit pentru Romania acest caz de dopaj? De ce este rusinos pentru noi sau pentru el? Atunci cum trebuie sa le fie americanilor cu Tyson Gay gasit pozitiv dupa cea mai buna performanta mondiala sau jamaicanilor cu Asafa Powel? Le e bine, sunt cu capul sus, si intotdeauna vin cu replica „I am american!”. Adica nici ceapa nu a mancat si nici gura nu-i miroase. Acest moment reflecta foarte bine atentia acordata sportului romanesc de catre autoritati. In legea sportului se scrie clar ca „sportul de performanta este de interes national.” Ha, ha, ha, au trecut peste 2 (doua)luni de la campionatele europene de scrima si inca Ministerul Sportului nu a facut premierile. De ce? Sunt atat de multe de facut…. si a mai venit si perioada de vacanta. Nu sunt un sustinator al dopingului, din contra, dar sa vedem barna din ochiul nostru si apoi sa vorbim de paiul din ochiul altora.

Gabi  •  10 august 2013, 18:02

foarte bun articolul.aceste rente se dau foarte usor pentru sportivi care au uneori 25 de ani.este o lege proasta care nu sprijina din pacate sportul.pe romaneste se vad ”cu sacii in caruta”.

Matei Irinel  •  11 august 2013, 18:12

Fotbalul nu mai e ce a fost odata, sa tineti minte asta.

Comentează