Lost in Beijing

După o săptămînă de Olimpiadă, ce-ţi place şi ce nu-ţi place ca european în capitala Chinei

miercuri, 13 august 2008, 12:26

După o săptămînă de Olimpiadă, ce-ţi place şi ce nu-ţi place ca european în capitala Chinei

Nu-ţi place
Dispariţia cerului
Poate că e de vină apropierea anotimpului musonului, aşa cum spun gazdele, sau poate că e „pur să simplu ceaţă şi vreme rea”, aşa cum a declarat Jacques Rogge. Mai nou, CIO se ocupă şi de motivaţii meteo.
Sau poate că e de vină poluarea, aşa cum avansează repetat presa occidentală. Ministerul Muncii din China a recunoscut acum cîteva zile că „din cele 758 de milioane de muncitori ai ţării, angajaţi la 16 milioane de firme, 200 de milioane intră în contact cu pericole legate de locul de muncă”. Şi a avertizat că marii poluatori industriali nu vor mai primi licenţă de funcţionare.
Un lucru e cert: ca în romanul SF „Turbion” al lui Robert Charles Wilson, cineva a furat cerul Beijingului pe perioada Jocurilor. Te simţi apăsat şi lipsit de repere. Nu vezi soarele, luna şi stelele, iar dimineaţa vine ca şi cum o inteligenţă imaginară îţi oferă lumină cu ţîrîita. O fi un avertisment al preţului plătit pentru bonanza economică.

ASEMĂNAREA FRAPANTĂ

La o scară de 1/100, sesizezi similitudinile dintre Bucureşti şi Beijing. Construcţii se înalţă peste tot, unele blocuri se fac la 15 metri de altul abia înălţat, vezi zgîrie-nori, simţi un trafic dificil şi te izbesc o sumedenie de maşini preţioase. Nu sînt rare scenele cînd limuzinele cu geamuri fumurii, din care se iţesc tipi gelaţi, mai slabi ca ai noştri :-), claxonează maşini obişnuite. Se mănîncă mult pe stradă,  fast- foodurile sînt pline, praful e ubicuu şi nimeni nu face economie de zgomote.

Îţi place
Copiii
Fetele şi băieţii sînt prezenţe constante în sălile şi pe stadioanele Jocurilor. Nu, nu e vorba de grupuri organizate, ci de puşti care vin să vadă Olimpiada.
Adulţii au o atitudine caldă faţă de copii, iar aceştia par politicoşi şi cuminţi. Cei mari le explică regulile sporturilor la care asistă şi sînt atenţi cu ei. Scenele de tandreţe între părinţi şi copii sînt obişnuite pe străzile Beijingului nu doar la chinezii de condiţie ridicată, ci şi la cei săraci, care sînt uşor identificabili şi alcătuiesc, chiar şi în Capitală, majoritatea vizibilă.

Îţi place
Corectitudinea chinezilor
Uită de sentimentul de nesiguranţă ca străin! Fie că eşti bărbat sau femeie, eşti tratat generos, zîmbitor, aproape protector. În ciuda barierei de limbă, se dau peste cap să te ajute. „E formidabil cum aţi reuşit să vă implicaţi cetăţenii!”, recunoştea într-un interviu la televiziune Dora Bakoyannis, ministrul de externe al Greciei.
Newsweek scrie că „este rezultatul unui program conceput special pentru Olimpiadă prin care s-a schimbat mentalitatea faţă de străini”. Dacă e aşa, unde poate fi accesat acest program, de care au nevoie multe ţări din lume?!!!

TAXIMETRISTUL ALUNGAT
Taxiurile sînt ieftine în Beijing, iar şoferii, incapabili să te ducă undeva fără să le arăţi un înscris în chineză, sînt extrem de corecţi. Aproape că străbaţi oraşul, care este imens, cu 25 de yuani, aproximativ 2,5 euro. Un singur caz am auzit povestindu-se, din comunitatea media şi sportivă românească prezentă aici. Un taximetrist, care ocolise intenţionat şi ajunsese pe aparat la suma de 45 de yuani, a fost coborît din maşină de poliţie, iar clientului, un român, i s-au cerut scuze şi a fost rugat să nu plătească nimic!

Nu-ţi place
Obsesia pentru medalii
Chinezii vor cu tot dinadinsul să învingă SUA în clasamentul locurilor 1. Clasamentul e simbolic, dar efectul este precis şi aproape inuman.
De pildă, Zhu Qinan, locul doi la puşcă 10 metri, acolo unde Alin Moldoveanu a ocupat poziţia a patra, a făcut o cădere nervoasă la conferinţa de presă, plîngînd în hohote în faţa asistenţei. Asta după ce nu greşise nici unul dintre primele 40 de focuri! „Chinezul trăgea extraordinar la antrenamente, muncea de rupea, dar, vedeţi, creierul alege să spună NU MAI POT cînd vrea el!”, povesteşte Adrian Alaci, antrenorul lui Moldoveanu.

Îţi place
Că poţi fi egalul lui Ţiriac
Silk Market este piaţa de mătase şi de produse populare a Beijingului. Plus raiul contrafacerilor. Vizitată de patru preşedinţi şi 11 prime doamne, remarcaţi raportul de forţe :-), locul îţi dă ocazia să cumperi imitaţii aproape perfecte ale produselor de lux europene la preţuri cu care la Londra sau la Paris iei metroul.
Un jurnalist român, şi corespondent  TV totodată, i-a jucat o farsă lui Ion Ţiriac. Şi-a luat, contra 10 euro, un ceas Breitling automatic de cîteva zeci de mii de euro, identic cu cel al miliardarului. Apoi, la una dintre sălile în care s-au întîlnit, a ajuns în vecinătatea lui Ţiriac. Omul de afaceri a tresărit, a cercetat scrupulos ceasul şi a scos un sunet care probabil că a însemnat preludiul comenzii unui nou Breitling, făcut special pentru el. Dacă nu e prea tîrziu, Ion Ţiriac află acum că acel coleg i-a jucat o farsă. Dacă e prea tîrziu, banii trebuie să circule 🙂 .

Ce-ţi place, dar nu-ţi place
Tehnologia şi faţa ei ascunsă
Televiziunea interactivă, telefonia mobilă cu formele ei cele mai sofisticate sau laptopurile de ultimă generaţie sînt prezente pretutindeni în Beijing.
Dar mailurile ajung în ţară după ce trec prin mai multe servere decît e necesar :-), băieţi, asta se vede în headere!, există site-uri pe care nu le poţi accesa, iar calculatoarele jurnaliştilor prezintă forme subite de virusare.
Cei care au experimentat susţin că dacă accesezi de la ambasada României siteuri de sport, viteza e bună, dar dacă încerci să consulţi alte site-uri, atunci netul se comportă de parcă banda s-a umplut brusc de mai mulţi utilizatori.
Într-un fel straniu, aproape nenarabil, ai senzaţia unei curiozităţi colective, care te scrutează îngăduitor, dar sub un cer permanent opac, care îi ia din zîmbet.

Comentarii (34)Adaugă comentariu

taniquetil  •  13 august 2008, 0:44

am terminat azi-noapte turbion, buna carte… sau frumoasa mai bine zis:)

mihai  •  13 august 2008, 2:01

TOLO…sunt de mai mult de 3 ani in China…din care mai bine de jumate i-am petrecut in Beijing. Lucrurile nu sunt chiar asha cum le descrii tu la o prima vedere.
1. Vremea la Beijing…Poluare foarte mare..dar asta nu este o trasatura in special a Bejingului ci a CHINEI in general.
2. Cu taximetristii…hehehe…greu imi vine sa cred ca au oprit un taximetrist…si lau dat jos ptr ca ocolise….Nu sunt cu nimic mai prejos decat „taximetristii” din GARA de Nord sau cei din Otopeni.
3. Silk Market–hehehe…raiul produselor contrafacute–cred ca vizitat mai mult decat celebra piata Tinan Men.
4. Beijingul de acum e schimbat in proportie de 80% fata de cel de acum 3 ani. Daca acum te plangi de trafic si de zgomote trebuia sa fii venit acum trei ani sa vezi ca era mai rau ca Bucurestiul. Acum cat de cat lucrurile s-au imbunatatit vizibil.
5. Masinile scumpe si lume zgaiata pe geamuri… hehehe…la asta ne-au depasit….

dan  •  13 august 2008, 7:51

Am mincat un „d” din handbal.Scuze.

Fusulan  •  13 august 2008, 8:24

pt „dan” : Mancasi un „d”, ai ? Ori ti-o fi fost foame, ori salivezi gandindu-te la astia care sint la Beijing, ca au ocazie sa se umfle de mancare chinezeasca autentica. E nemaipomenita, dar au si niste feluri pe care nu poti nici sa le mirosi.

Dany  •  13 august 2008, 8:45

Cred ca nu este o mare bucurie sa traiesti pe acolo.

bagatare  •  13 august 2008, 8:46

iti inchipui ce resurse au chinezii pentru a cenzura atatea site-uri.

Pipotu  •  13 august 2008, 8:48

Interesante aceste mici articole despre alte aspecte din China in afara sportului propriu-zis.

ciocumic  •  13 august 2008, 8:50

@bagatare

Pai sunt 1,3 mld si nu cenzureaza site-uri, limiteaza accesul, adica niste chinezi mici stau pe site-uri si unde vad ceva care nu le convine zic, aici nu are nimeni voie din china, aici are voie, aici are voie numai dupa ce verificam noi ce trimiteti. cam asa functioneaza sistemul

Ducu  •  13 august 2008, 9:01

**

@Tolo
Articol interesant!
Continua!

Pt Dan  •  13 august 2008, 9:09

http://gsp.ro/stiri/olimpiada-2008-164.html

alex  •  13 august 2008, 9:46

mersi pentru astfel de articole. voi suneti acolo intr-o lume pe care cei mai multi dintre romani nu o cunosc… medalii si concursuri vedem si noi la televizor, dar despre ce insemna china de pe strazi, din piete si din cartiere nu stim nimic. mai povesteste-ne din china, ca doar te pricepi… mersi

Petrisor Socol  •  13 august 2008, 9:46

Felicitari gimnastelor pentru urcarea pe podium.

gabi v  •  13 august 2008, 10:03

catalin te rog mult daca ai timp urmareste transmisiunile nbc-ului unde bela karoly e invitat.l-am vazut doua zile la rand si m-am simtit umilit ca roman sa-l vad cum se bucura si cum suspina la fiecare element sau aterizare a americancelor, ca noi aici in state doar asta am vazut pe americani si chinezi si exercitiul stelianei nistor la paralele.cu un accent si o engleza mai proasta ca alui ion iliescu bela karoly ma facut sa-mi pierd tot respectul pe care il purtam.nici un cuvant despre romania in 2 zile
si o atitudine de mercenar…

Jan  •  13 august 2008, 10:08

Titlu parafrazat dupa cel al filmului Sofiei Coppola, sub care se insira constatari banale. Pai e plin Oborul de ceasuri elvetiene (Patek, Vacheron Constantin sau Breitling) facute de harnicii cetateni chinezi si vandute de mai putin harnicii cetateni rromi…

iQ666  •  13 august 2008, 10:09

tolo, dar despre sportul de masa ati cules ceva informatii? la ei exista maidane, terenuri de cartier,…? ar fi interesant sa aflam si despre astea.

****  •  13 august 2008, 11:17

Taximetristul unei tari – emblema mentala a unei natiuni.

vasim  •  13 august 2008, 11:19

Numai tot va plangeti de Bela Karoly!!!
El are un interes direct!!!
Nu e el patriot american stati linistiti!!!
Dar lotul de gimnastica al SUA se antreneaza in sala lui si el castiga multi bani pentru asta!!!
Antrenoarea oficiala a lotului de gimnastica este sotia lui !!!
Sa fim seriosi el se bucura pentru ca stie ca la fiecare succes al americanilor el si sotia lui o sa primeasca bani!!!
Bani multi de tot!!!

BlogMeAway  •  13 august 2008, 11:28

Banii trebuie sa circule!?!? Genial!

Dani  •  13 august 2008, 11:59

Nu stiu cum poate sa va placa faptul ca se falsifica tot…

Alexandru Giurca  •  13 august 2008, 12:23

Felicitari gimnastelor!

axel  •  13 august 2008, 12:26

am fost si eu acolo

toate bune in articol mai putin treaba cu cinstea chinezilor. sunt cam hoti. cel putin fata de europeni pe care incearca sa-i faca. poate s-au schimbat in timpul olimpiadei, le-o fi dat partidul ordin :)))

bun articol, dar trebuia insistat mai mult pe polarizarea sociala mult mai frapanta decat in romania. acol oamenii de rand parca sunt doar nsite rotite dintr-un urias mecanism. ideea e ca daca una pateste ceva ( da un „gelat” cu masina peste el) nu se intampla nimica..

bine, nici la noi nu se intampla, dar macar aici mai tipa presa (mult hulita presa) vreo 3-4 zile. acolo credeti ca scrie cineva ceva?

societatea chineaza e o forma de comunism cu celule capitaliste. adica smecherii din partid au afaceri de miliarde ( cu statu’ evident 🙂 ), in tiump ce omu de rand din beijing e f fericit daca are un sal de 300 USD

Btw, daca sunta asa cinstiti chinezii de ce in silk market cer de 10 ori mai mult decat pretul corect cand te vad european..

dupa negocieri asidue ( le place sportul asta) ajungi in general la un pret de 8-10 ori mai mic in final. dar starinii care nu stiu cum merge treaba iau tepe usor

fotbal  •  13 august 2008, 12:47

Corect :)treaba asta cu cerul e urata rau de tot! fara soare as fi un zombi simpatic. Si, DA, simt ca Silk Market mi se potriveste manusa!

***  •  13 august 2008, 13:04

Din china vin cele mai ieftine produse care probabil la noi ajung la un pret exagerat.Polorea exista si la noi nu numai la ei.La noi taximetristii ti-ar face turul Bucurestiului dak e sa te duca de la Universiattea la Romana si nu ii trage nimeni la raspundere.sunt niste nesimtiti.Ce sa avem impotriva comunismului dak vor sa fie meticulosi si sa fak totul perefect?

Radone  •  13 august 2008, 13:32

Felicitari pentru articole. Daca mai pleca si Naum la Beijing, nu mai ramanea nici un ziarist sportiv de calitate in tara…

Calin  •  13 august 2008, 14:22

Frumos articol. Bravo Cataline

jospalaria  •  13 august 2008, 15:12

felicitari domnule Tolontan. Mai rar articole de calibrul acestuia in Romania. Dupa cate probabil ai observat acest gen de articole sunt mult mai mult apreciate decat mizeriile de scandaluri de zi cu zi. tzine stafeta sus poate mai invata si alti „ziaristi” ce inseamna un text de calitate la un subiect pe masura.

***

Petrisor Socol  •  13 august 2008, 15:21

@Catalin Tolontan

Chinezii, pentru a-si indeplini obiectivul, acela de adeveni No 1 al planetei, atat economic, cat si militar, vor sta si ani intregi in bezna. Vor face orice sacrificiu pentru a fi the best. Si bravo lor, au ambitie, au cu ce.

PAUL BADEA  •  13 august 2008, 17:04

e clar, clasamentul pe medalii va fi 1-China, 2-sua. interesant e mai departe, cu rusia, germania, coreea…

BABILONUL IMOBILIAR  •  13 august 2008, 17:26

China isi va atinge obiectivele, atat din punct de vedere mediatic, cat si sportiv. Nu mai zic de profit efectiv (!)!…

manneken  •  13 august 2008, 20:30

Bucurestean lost,cica,in China…ce descopera mitica??? Corectitudinea…chinezii isi iubesc si ei copiii,nu numai bogatii chiar si saracii.Au totusi un defect chinezii astia,setea de medalii.INcurajati delegatia romana sa se dea la o parte si sa vina acasa fara medalii. O sa aveti subiecte pentru tot anul.
Poti sa ramai lost pana ti se ingusteaza ochii.

navigatorul  •  13 august 2008, 21:19

…un simplu detaliu tehnic ..care poate o sa faca mai multa lumina in ceea ce priveste network accesul de ca va plangeati… ambasada romaniei are propria ei „linie” de internet cu cativa utilizatori numai pe cand „linia” de unde acceseaza toti jurnalistii intenetul e numai una ..probabil la fel ca si cea ambasadei de performanda daca nu mai bin numai cu diferentza ca e sheruita de sute poate mii de PC uri si laptopuri in acelasi timp… asta ar fi numai un singur aspect..

***  •  13 august 2008, 21:35

***FELICITARI ECHIPEI DE GIMNASTICA**

gabidegiulesti  •  13 august 2008, 22:10

Off topic si nu chiar: si pe blogul dv. apar exagerari regretabile legate de triere si e tot o cenzura, pentru ca e vorba de posturi de atitudine in probleme punctuale, dar care sunt ”periate” de parca ar fi nu stiu ce derapaje cutremuratoare!

sergiu  •  14 august 2008, 12:28

omule esti genial !!! inspirat dar si cu un material impresionant la indemana !!!

Comentariile sunt închise.