Afacerile realizate de directoarea de la baza sportivă Olimpia în mandatul Funeriu – Melinte, inclusiv ”cumpărarea a 11.800 de metri supraevaluați de la 250 de euro mp la 385 de euro mp”, conform auditului MTS, au ajuns la Poliție, la Direcția de Investigare a Fraudelor.
Polițiștii coordonați de procurori au deschis un dosar, au ridicat calculatorul directoarei Neagu și “există chiar și interceptări”, potrivit unora dintre surse. Cu doi ani înainte Belu refuzase să semneze afacerea cu terenul.
vineri, 25 ianuarie 2013, 1:23
Afacerile realizate de directoarea de la baza sportivă Olimpia în mandatul Funeriu – Melinte, inclusiv ”cumpărarea a 11.800 de metri supraevaluați de la 250 de euro mp la 385 de euro mp”, conform auditului MTS, au ajuns la Poliție, la Direcția de Investigare a Fraudelor.
Polițiștii coordonați de procurori au deschis un dosar, au ridicat calculatorul directoarei Neagu și “există chiar și interceptări”, potrivit unora dintre surse. Cu doi ani înainte Belu refuzase să semneze afacerea cu terenul.
PLUS:
Gazeta rectifică suma totală, publică cifra de 19.692.564 de lei și nu de 24.000.000, și-și cere scuze pentru eroare. Am reușit să rectificăm suma, găsind contractul dispărut și care nu se găsește nici acum în original la Olimpia! Îl publicăm azi.
Deși ministrul Bănicioiu anunță ridicarea dreptului de semnătură financiar preventivă lui Constantin Cătuți, contabilului clubului Olimpia. Cătuți amenință că dă ministerul în judecată și aruncă toată vina pe directoarea Neagu și pe ”filiera în linie dreaptă de care a beneficiat ea în minister”.
O investigație de Mirela Neag, Marius Mărgărit și Cătălin Tolontan
Belu a refuzat, Melinte și Funeriu au acceptat
Era tot o zi de decembrie. Zi cu ghinion pentru piaţa imobiliară.
Pe 22 decembrie 2008, Bogdan Gheorghe intră în biroul lui Octavian Belu, șeful Agenţiei Naţionale pentru Sport.
Gheorghe era un expert în chestiuni imobiliare, el fiind în anii 1999-2000 la baza concesionării a 10.000 de metri din Baza Tineretului către societăţile controlate de Puiu Popoviciu. O afacere care poartă semnătura lui Crin Antonescu, ministrul de atunci.
Apoi, Gheorghe plecase să lucreze pentru Popoviciu, dar în cîţiva ani revenise la stat, ocupîndu- se tot de patrimoniul imobiliar al Sportului. În decembrie 2008, intră în biroul lui Belu ca să-i recomande o afacere tot de aproximativ 10.000 de metri, dar într-o zonă mult mai modestă, pe Calea Vitan, numărul 172-204.
Bogdan Gheorghe, mesagerul trist al afacerii
“Ca președinte al comisiei de evaluare vă recomand să restituim terenul în natură și-l putem răscumpăra”, îi propune Gheorghe lui Belu. Proprietarele de drept, cele care cîștigaseră terenul în instanţă, o treime dintr-un gazon de rugby și o margine părăsită de bază a complexului Olimpia, se numesc Monica Maisner, Mona Dorina Oprea și Elisabeta Ioniţă, dar toţi oficialii din minister vorbesc despre ele, chiar și acum, drept “babele”.
Belu se chircește, aude cît ar costa recuperarea și îi aruncă hîrtiile înapoi lui Bogdan Gheorghe. “Plecaţi de aici cu prostia asta! Nu cumpărăm!”, spune el.
Refuză să semneze și ministerul continuă procesele cu proprietarii terenului a cărui dimensiune exactă este de 11.880 de metri.
«Într-adevăr, cînd conduceam Sportul mi s-a propus să cumpărăm terenul de la Olimpia și prețul mi s-a părut imens. Mi-au spus că există o evaluare imobiliară. Am refuzat să o accept doar pe aceea. Am mai cerut încă două evaluări externe și nu mi-au mai venit cu ele niciodată»
Octavian Belu
Consiliera lui Ridzi se interesează de terenuri
Afacerea nu rămîne însă îngropată. O voinţă impersonală, care capătă diverse feţe sub guvernări succesive, însoţește pofta imobiliară și o mînă spre îndeplinire.
Există, în dosarul public al “Lotului Ridzi” de la Curtea Supremă, un mail selectat de procurori prin care, încă neinstalată drept consilieră a ministrului Monica Iacob Ridzi, Ioana Vârstă solicită angajaţilor ministerului “lista completă a patrimoniului Sportului”.
Corespondenţa datează din decembrie 2008. Nici nu se instalase noul ministru, abia eșuase încercarea lui Bogdan Gheorghe de a cumpăra, că o altă voce discretă se interesează de soarta bazelor sportive.
Trădătorul din minister
În ianuarie 2009 se petrece un fapt bizar. Avocatul proprietarilor continuă procesul și face referire la actul pe care Belu refuzase să-l semneze. “Erau documente interne și nu puteau fi transmise altor persoane pentru a se folosi de ele!”, remarcă cei de la Biroul de Audit al MTS, care aveau să investigheze intern cazul, dar abia mai tîrziu.
Ei consemnează această suspiciune în raportul aflat în posesia Gazetei. Suspiciunea că cineva din minister a furnizat informaţii și acte celor cu care se afla în judecată și cu care, în final, aveau să încheie afacerea.
Melinte insistă la Funeriu
În 2010, cel care ajunge să se ocupe de destinul imobiliar al patrimoniului sportului este Corvin Nedelcu. El este avansat de Daniel Funeriu ca secretar general al MEC, minister care subordona Sportul. Peste Sport este șefă Doina Melinte. “Babele cîștigă procesul, trebuie să le dăm terenul și să-l cumpărăm înapoi”, îi spune Melinte lui Funeriu.
Auditorii MTS susţin că oamenii care s-au ocupat de caz nu au luat în considerare că existau construcţii în baza sportivă și că, în opinia investigatorilor, “apelantele pot obţine numai măsuri reparatorii prin echivalent și nu restituirea în natură a terenului”.
Nedelcu, Melinte și Funeriu merg însă înainte.
Ministrul se răzgîndește
Pe 20 mai 2010, prin adresa 12424, Daniel Funeriu comunică faptul că poate fi cumpărat terenul, dar cere mai multe lucruri. Să se actualizeze expertiza tehnică la preţurile din 2010, să se negocieze preţul, să se transmită documentele la ministerul său și, “cel mai important”, după cum notează auditorii, “faptul că achiziţia urma să fie făcută numai pe bază de Hotărîre de Guvern”.
Ceva îl face pe Funeriu să se răzgîndească pînă în decembrie dească 2010, atunci cînd Nedelcu îl înștiinţează că terenul a fost retrocedat, iar Funeriu semnează înfiinţarea comisiei de negociere și referatul de oportunitate pentru cumpărarea terenului fară HG.
Cum nu s-a negociat
Negocierea lipsește cu desăvîrșire, potrivit auditorilor, care scriu în raport că “preţul de pornire cerut de reprezentantul vînzătorilor nu este specificat”.
«Nu se cunoaște prețul real de pornire, reprezentanții comisiei propunînd un preț arbitrar de 385 de euro/mp fără a cunoaște prețul cerut de vînzător!»
Pasaj din raportul de audit al MTS
Pe scurt, cei din minister și directoarea Mihaela Neagu de la Olimpia nu așteaptă să vadă cît vor vînzătorii. Propun ei direct 385 de euro pe metru, vînzătorul zice 390 de euro pe metru și se înţeleg la 385.
Pe 15 decembrie 2010, Doina Melinte îi trimite Nota nr. 4892 lui Daniel Funeriu, iar ministrul aprobă preţul de 385 de euro pe metru și cere demararea contractului de vînzare – cumpărare.
“Am fost din nou asigurat că totul a fost legal și, chiar mai mult, preţul a fost mai mic decît cel din evaluare”, a declarat Funeriu pentru Gazetă miercuri, 23 ianuarie 2012. Iniţial, el nu-și amintea cazul, dar a sunat foștii colaboratori din minister.
Potrivit auditorilor, preţul zonei era de 250 de euro pe metru.
Melinte a lansat auditul
Afacerile imobiliare de la Olimpia au fost descrise de Gazetă începînd cu august 2008. Ele au pornit în momentul numirii politice a directoarei Mihaela Neagu și au continuat nestingherite.
Abia în mai 2012, Doina Melinte cere auditorilor interni ai ANST să verifice Olimpia. “Era parcă supărată că trebuie să facă asta”, descrie cineva din interior momentul. Se schimbase guvernul, Mihai Răzvan Ungureanu devenise premier, Cătălin Baba venise la Educaţie, iar Melinte rămăsese secretar de stat la Sport.
Raportul este încheiat în toamna lui 2012 și este devastator pentru cei care au administrat afacerea imobiliară a terenului din Vitan și, în general, clubul Olimpia.
În acest moment, pe fir a intrat Poliţia coordonată de procurori, la sesizarea MTS.
«Sînt responsabil legal pe ce am semnat, nu pe mai mult. Gazeta a fost corectă cu mine și le cer tuturor să nu vehiculeze numele meu în acest caz, acolo unde nu am nici o atingere! Cine a semnat, de la clubul Olimpia sau de la ANST, are răspundere individuală»
Daniel Funeriu
CERCETĂRI LA IGP
“Cred că există interceptări”
Dosarul Olimpia este anchetat de către procurorii și polițiștii de la Direcția de Investigare a Fraudelor. “Mai mulți oameni care au semnat documentele care au dus la cumpărarea celor 11.800 de metri sînt în vizor. Ei știu asta și sînt pur și simplu răvășiți de supărare. Plus că sînt cercetate toate afcerile de acolo, inclusiv cele despre care ați scris, cu închirierea restaurantului și a hotelului”, descrie cineva din minister situația din Vasile Conta din aceste zile.
Directorul juridic al ANST, Alin Cârstoiu, a răspuns în scris auditorilor din minister că prețul unui teren nu e treaba auditorilor sau a instanței, ci a experților acreditați de ANEVAR.
Cârstoiu spune că, în 2008, un expert a evaluat terenul la 700 de euro pe metru. În privința oportunității cumpărării și a altor metode mai eficiente de prezervare a bazei, Cârstoiu spune că asta era treaba “Clubului Sportiv Olimpia și eventual a ordonatorului principal de credite”. Adică a ministerului condus de Daniel Funeriu.
“Un alt om speriat este Puiu Gârbă, director în ANST, pe care Nedelcu l-a băgat în comisia pentru negocierea prețului de cumpărare”, spun oameni din actualul MTS.
Cei implicați au aflat că e posibil ca oamenii de la Antifraude să fi făcut înregistrări în acest dosar.
CULISE DIN MTS
“Presiuni mari ca să nu se finalizeze controlul”
“Au fost presiuni mari și piedici în minister ca să nu se termine controlul de la Olimpia”, spun surse ale Gazetei. “Suspiciunile noastre despre ce s-a întîmplat cu acești bani sînt mari, mai mari decît ați publicat azi în ziar”, afirmăcineva din MTS.
Pe mai multe canale, li s-a transmis auditorilor că “PD-L știa de deal-ul cu terenul”. Se insinuează că o parte din bani au mers la partid, nu la cele trei proprietare ale terenului. Pe de altă parte, afacerea are toate coordonatele apolitice clasice.
Dovadă că semnatarii ei au fost absorbiți de Noua Putere. Pe filiera Viorel Hrebenciuc, Doina Melinte a devenit membru PSD și este vicepreședintă a Comisiei Naționale Anti-Doping, funcție asimilată unui secretar de stat.
Secretar de stat în Guvernul Ponta, Melinte stă exact în același apartament al RAPPS ca atunci cînd era secretar de stat în Guvernul Boc.
Mai multe surse, neconfirmate, susțin că Mihaela Neagu, directoarea de la Olimpia, a trecut la PNL. Iar Corvin Nedelcu este în continuare înalt funcționar public, chiar dacă s-a suspendat în vara lui 2012 și nu mai lucrează în MTS.
PROPRIETARII REFUZĂ SĂ SPUNĂ CÎŢI BANI AU LUAT
“24 de milioaneeee de lei ?! Cît face în lei noi ?”
Dintre proprietarele care au vîndut terenul clubului Olimpia, doar două mai trăiesc. Elisabeta Ioniţă a decedat în 2007, la vîrsta de 90 de ani. Drepturile acesteia au fost preluate de către fiica sa, care locuiește în casa părintească, situată la 100 de metri de Olimpia, pe Calea Vitan. Celelalte două locuiesc tot în București, într-un bloc vechi situat în sectorul 2. Gazeta le-a contactat pe Monica Maisner și Dorina Oprea.
PRIMUL PROPRIETAR
Reporter: – Doamnă Maisner, dorim să vorbim despre tranzacţia făcută cu clubul Olimpia!
Maisner: – Nu doresc să vorbesc despre acest lucru. Este o poveste care m-a costat 17 ani din viață și sănătatea. Toate datele se află în contractul de la minister…
Reporter: – Nu dorim decît să ne confirmaţi dacă suma din contract corespunde cu cea primită de dumneavoastră.
Maisner: – Ce sumă?
Reporter: 24 de milioane de lei!
Maisner: Ce?! Nu! Cît?!…. Nu mai comentez nimic deoarece nu știu încotro se îndreaptă acest fir…
AL DOILEA PROPRIETAR
Reporter: – Doamnă Oprea, dorim să vorbim despre tranzacţia făcută cu clubul Olimpia!
Oprea: – Nu comentez nimic…
Reporter: – Nu vrem decît să ne confirmaţi dacă suma din contract corespunde cu cea primită de dumneavoastră. Dacă suma primită de toţi cei trei proprietari este de 24 de milioane de lei?
Oprea: – Nici nu știu ce înseamnă asta în lei noi?!
Reporter: – Dar este vorba de lei noi!
Oprea: – … Nu comentez nimic.
AM GREȘIT SUMA TOTALĂ, NE CEREM SCUZE ȘI RECTIFICĂM!
Melinte a solicitat 24 de milioane de lei, Funeriu a aprobat, dar, pînă la urmă, pe contractul care dispăruse apar 19 milioane
Timp de două zile, Gazeta a vehiculat suma totală de 24 de milioane de lei (aproape 6 milioane de euro) drept contravaloare a terenului din Calea Vitan. Cifra apare pe referatul de oportunitate nr 447 din 2 decembrie 2010, întocmit de Puiu Gârbă, director în ANST, propus spre aprobare de Doina Melinte și aprobat de Daniel Funeriu. Facsimilul e mai jos, cu suma de 24.085.975 de lei. Este singura sumă care a fost trecută în raportul de audit, citat de Gazetă.
De fapt, suma plătită a fost mai mică, de 19.692.692 de lei, așa cum apare în contractul de vînzare cumpărare. Sigur că, de fapt, costul statului e mai mare, pentru că, de pildă, numai taxa notarială plătită de Olimpia a fost de 211.111 lei. Evaluările și avocații au costat și ei o sumă încă neidentificată. De litigiile de la Olimpia s-a ocupat îndeaproape un avocat colaborator, dar și două case renumite de avocatură, Borbely și Stoica. Deci costul statului cu această tranzacție este mai mare decît cel din contractul de mai jos.
Dar, pentru că informația publicată este eronată, chiar dacă am citat corect sursa raportului de audit, recificăm și ne cerem scuze.
Cum a apărut diferența? Într-un mod fără precedent, Mihaela Neagu a fost singura care a semnat din partea statului român atît antecontractul, cît și contractul de cumpărare. În momentul controlului din august 2012, la baza Olimpia nu s-a găsit nici un original după contracte, deși clubul plătise banii! ”Am fost siliți să cerem de la Biroul Notarial Lexus un duplicat autentificat și să-l dăm auditorilor”, spune Gheorghe Iordache, directorul adjunct de la Olimpia. ”Oricum, totul a fost făcut în stilul doamnei Neagu care apărea mereu cu toate contractele semnate și țipa la noi să le aplicăm”, spune contabilul șef Constantin Cătuți.
În euro, suma este de 4.573.800. Eroarea din suma totală nu afectează constatarea auditorilor MTS, potrivit cărora prețul zonei era de 250 de euro pe metru, în timp ce Olimpia a plătit 385 de euro pe metru.
REACȚII LA COMUNICATUL LUI BĂNICIOIU
Contabilul refuză să plece și amenință că dă ministerul în judecată!
Joi, la ora 19, MTS a trimis un comunicat prin care anunță că i-a retras dreptul se semnătură financiar preventivă contabilului șef de la Olimpia, Constantin Cătuți, ”pentru că doamna Neagu n-a făcut de una singură ce a făcut acolo și contabilul a semnat actele”, după cum a explicat la Realitatea TV Nicolae Bănicioiu, ministrul Tineretului și Sportului.
Azi, Gazeta a fost la Olimpia, acolo unde directorul adjunct Iordache a confirmat că ”mi s-a cerut cabinetul ministrului să-l pun să facă un pas în spate, dar am explicat că nu pot face asta pentru că, din punctul meu de vedere, Cătuți n-a greșit. Pînă se lămuresc lucrurile, dar semnătura financiar preventivă o să și-o piardă”.
Cătuți e chiar mai pornit, el spunînd că ”în primul minut cînd primesc o hîrtie în care sînt demis, voi da ministerul în judecată! Eu am fost în conflict vreme de aproape doi ani cu directoarea Neagu. Ea făcea ce dorea, avea linie directă cu ministerul, cui să mă fi plîns?!”, spune Cătuți. El acuză complicitatea oamenilor din minister, ”care i-au permis orice lui Neagu”. Contabilul a semnat majoritatea documentelor și a făcut parte inclusiv din comisia de negociere. ”Dar eu am fost singurul care n-a ieșit din sală cînd s-a negociat”, parează el, dînd de înțeles că unii reprezentanți ai ministerului puteau lua legătura cu avocatul proprietarilor.
”Am fost jignit de directoare pentru că nu doream să semnez contractele atribuirilor pe care ea le-a făcut aici după capul ei! Cei din minister îi aprobau orice cerere, avea linie directă de la ANST și pînă la ministrul Educației și acum să plătesc eu?!”
Constantin Cătuți, contabilul de la Olimpia
În zilele următoare, Gazeta va publica alte date uluitoare ale afacerilor de la Olimpia!
razvan • 25 ianuarie 2013, 13:47
Meanwhile in Romania….serviciile lui Basescu ascultau telefonele jurnalistilor, politicienilor din opozitie. Dar ca astia furau ca in codru…nimeni nimic. Asta e justiatia lui morar si lui danilet. Pei Nastase este amator pe langa trupele lui Basescu.
maria • 25 ianuarie 2013, 14:32
@tolo: voi va cereti scuze si rectificati desi nu e vina voastra, iar astia fura de rup (oricum suma e imensa), merg inainte si au si tupeul sa spuna ca raman pe functii. Pe vremuri, imi spunea mama sa am grija sa nu ma cumpere un arab care sa-i dea 15 camile pe mine )))) m-as duce gratis!!!!!!!!!!!!!
razasul • 25 ianuarie 2013, 15:21
Da, pe ea cand o „ridica”, ca, suma de 20 de milioane de lei, o valoare care … cantareste „enorm de greu” pentru multe milioane de romanii amarati cu o pensie medie sau salariul minim de 150 – 200 „EURO”, iar visul de a avea o asemenea „avere”, ramane doar vis pentru multe milioane de romani care, sunt de fapt stapanii acestei tari si nu asemenea … hoti si escroci !!!
costi • 25 ianuarie 2013, 15:22
Buna ziua domnule Tolontan,
Felicitari pentru excelenta investigatia dvs.!
PS totusi, adresele persoanelor din contract cred ca ar fi fost mai bine sa nu se vada…
Cu stima,
Costi
alecu • 25 ianuarie 2013, 15:53
Ma mir ca numele lui Misu Barcan nu apare, dat fiind ca este clubul Olimpia implicat….
aurelianus • 25 ianuarie 2013, 16:34
BUNA ZIUA,DN-ULE CATALIN TOLONTAN,VENITI VA ROG SI FACETI ANCHETE SI CUM SE CHELTUIESC BANII PE LUCRARI PROASTE,FACUTE NUMAI ASA SA SE CHELTUIE BANII,PRIN FIRMELE CONDUCERII LIA MANOLIU,REPARATIILE ACOPERISULUI SALILOR DE GIMNASTICA SI ETC,FACUTE IARNA PE NINSOARE,CURVE CAZATE IN HOTELUL SPORT,OAMENI DUBIOSI CARE INTRA-N HOTEL,BETII,NUNTI CU MANELE IN HOTEL,FURTURI DE LA CANTINA DE CATRE CHIAR SEFII EI,DAR.. RASPUNZATOR PT ASTA ESTE CHIAR DIRECTORUL LIA MANOLIU!FIRMELE DE PAZA PUSE POLITIC CHIAR,SI PRIN DIRECTOAREA ADJUNCTA!
MihaiS • 25 ianuarie 2013, 16:48
Felicitari,domnule Tolontan.Insa este numai un pas catre varful piramidei.Ati inceput cu MTS,insa mi-ar placea sa continuati si cu alte ministere,aveti ce vedea si ce va minuna.Sunt structuri care au tocat bani publici si unde se supraevaluau si de 10 ori valorile achizitiilor numai pentru ca firmele sprijinite politic sa poata sa produca bani, bani luati din bugetul statului adica din buzunarele fiecarui cetatean.Mi-as dori sa ajungeti si pe la Agricultura, ar trebui si pe la transporturi, apoi pe la fisc si asa mai departe. La cate s-au ascuns sub pres, trebuie sa intrii in casa in 4 labe ca altfel iti spargi capul de tavan. La un calcul sumar, prejudiciul datorat supraevaluarii terenului sare de 1,5 milioane de euro. Mi-ar placea sa incercati sa urmariti si parcursul banilor. Pot sa pariez ca mai mult de jumatate s-au dus catre partid, pentru ca „asa trebuie”. Acestia sunt „onorabilii” politicieni care atunci cand ajung in opozitie se transforma in lupi moralisti, a se vedea d-na Udrea. Si ar trebui sa anchetati si numirile politice si promovarile pe criteriul muncii in genunchi sub biroul sefului, la Administratia Nationala pentru Imbunatatiri funciare se practica la scara larga si daca luati organigrama si comparati cu statul de salarii…veti avea maaaari surprize. Aruncati un ochi si pe achizitiile de acolo…
Cheetah • 25 ianuarie 2013, 16:52
BRE,fara gluma, chiar nu gasim noi raspunsul la intrebarile: „De ce e Romania „Sahelul” Europei Unite?” si „De ce avem cel mai scazut nivel de trai din Europa, desi suntem una din cele mai bogate tari in resurse minerale, pamint roditor si oameni cu inteligenta peste medie?”
Pai uite ca o parte din rapuns se gaseste in excelenta ancheta a profesionistilor de la GSP, in frunte cu Tolo. Felicitari!
Sa va dea Domnul sa aveti putere sa influentati major o schimbare rapida spre bine in tarisoara noastra, Vatra Civilizatiei Europene ajunsa, dupa mai bine de 4-5 mii de ani de atunci, Rusinea Europei!!!
Cătălin Tolontan • 25 ianuarie 2013, 16:52
costi: corect, le vom blura, aveti dreptate!
rammstein • 25 ianuarie 2013, 20:29
Si care-i stirea sportiva , ma tontoloiule? nu cumva ai devenit comisarul miclovan ? Ma cuca,daca au furat acele personaje sa-si faca procuratura treaba sa-i ancheteze ,sa-i condamne la temnita,dar tu ma agariciule trebuie sa relatezi evenimente sportive!!!! sau poate asa mai iesi in evidenta, ca pe sport ai pus batista pe tambal
daniela • 25 ianuarie 2013, 21:07
acelasi bogdan gheorghe, care isi trage aproape 1 milion de euro din constructia intarziata a patinoarului din brasov. omul asta, ca si claudiu lucaci, sunt facatorii de bani pentru orice demnitar, indiferent de partid.
felicitari octavian belu – acelasi om serios.
vlad • 26 ianuarie 2013, 1:35
Domnule Tolontan,
De regula nu citesc articolele de cancan din GSP, ci pe cele mai serioase, referitoare strict la sport. Totusi, in aceasta seara am facut o exceptie – fiind un fan Ferrari, am fost atras imediat de stirea cu noua masina a domnului Paszkany. Articolul este publicat in editia online a Gazetei si este semnat de domnul Valentin Damian. Nu am putut sa nu remarc faptul ca mai bine de jumatate din el este copiat (sau sa folosesc mai modernul termen „plagiat”?) dupa un articol din editia de limba engleza a site-ului Top Gear (articolul poate fi gasit extrem de usor scriind „Top Gear drives the Ferrari F12 Berlinetta” pe orice motor de cautare). De altfel, stilul inconfundabil Top Gear „se simte” in articolul din GSP, facand o puternica nota discordanta cu prima parte a articolului, probabil contributia unica a redactorului dumneavoastra.
Sper sa intelegeti ca nu va face onoare ca publicatie sa furati materialele altora, cu atat mai mult cu cat totusi, va aflati in pozitia de cel mai vizibil ziar de sport din tara. Poate astfel de miscari sunt acceptabile la pustii cu bloguri de sport minore, dar mi se pare inacceptabil la nivelul dumneavoastra. Si cu atat mai putin in ziarul unde dumneavoastra aveti o atitudine atat de intransigenta fata de furtul din banii publici. Copiatul, va reamintesc, este si el tot o forma de furt.
Va doresc o seara buna,
Vlad
vlad • 26 ianuarie 2013, 1:41
referitor la comentariul anterior
La o recitire ulterioara, am constatat ca autorul citase faptul ca informatiile sunt preluate din TopGear UK. Ceea ce fireste ma face sa imi cer scuze rusinat atat dumneavoastra cat si dnlui Damian. Puteti, pe cale de consecinta, sa blocati aparitia comentariilor mele pe blogul dumneavoastra, relevanta lor este zero in aceasta situatie.
probabil trebuie sa invat sa fiu mai atent si mai putin implusiv.
Cu scuzele de rigoare,
Vlad
Vasile • 26 ianuarie 2013, 10:47
Felicitari domnule Tolontan! Nu-i lasati, folow the money !! Oricum, sportul e o enclava in care nimeni nu vorbeste, nimeni nu misca ! De peste 30 de ani este condus de aceeasi oameni. Auditul din minister stie, dar nu face nimic. Si in federatiile sportive este la fel de mare „misterul”…Din pacate, totul s-a facut cu aprobarea tacita a salariatilor din sport. Tot ceea ce inseamna patrimoniu este furat sistematic, sub diverse forme, cu hartii semnate, la vedere. Iar oamenii se tem sa vorbeasca deoarece nimeni nu pateste nimic. Doar ca acela care nu e cu ei, e impotriva lor. Si atunci, pleaca, iese din sistem si devine un paria. Si spun asta cu tristete. Oricum, felicitari, nu-i lasati, poate se va face dreptate candva!
nedumerit • 26 ianuarie 2013, 13:14
Recapitulez (ca sa fiu sigur ca am priceput mesajul): A. audit MTS zice alt pret pe mp decat al firmei acreditate ANEVAR din 2008? este audit MTS opozabil in instanta? ca daca nu, tot articolul este fonfleu B. Fara bucatica de teren cumparata, mai avea vreo valoare baza Olimpia? ca daca nu atunci ca sa nu se cheltuiasca X pierdem de multe ori X C. repozitionarea terenului, a drumurilor, etc ar fi costat mai putin decat diferenta (deocamdata IPOTETICA) la achizitie? PS. se vede ca din punct de vedere al unei vieti linistite esti mult mai putin vizat de presa daca NU FACI NIMIC…
Irina Mihaescu • 26 ianuarie 2013, 14:48
Stmate Dle Tolontan:
daca las la o parte balastul din text, am inteles cam asa:
Informatia 1:
1) FRAUDA: Se cumpara cu 6 milioane 1/3 teren rugby de catre clubul Olimpia, in urma unei supraevaluari. Totul scrie negru pe alb intr-un raport de audit comandat de Melinte.
2) Belu, in 2008, cu cateva zile inainte sa plece din functie, a refuzat sa cumpere acelasi teren (nu stim care era evaluarea atunci)dar putem presupune ca era dublu fata de cat s-a platit in 2010, avand in vedere scaderea preturilor.
Informatia 2:
3) Scuzati, nu sunt 6 milioane, sunt 4,5. Raportul de audit a fost comandat de… Melinte, adica cea care a cumparat. Oare daca ar fi fost probleme reale, ar fi comandat ea chiar achizitia facuta de ea??
4) Scuzati, nu e 1/3 teren rugby ci e 1 teren si jumatate de rugby.
Concluzie: ati facut o ancheta si e f. bine ca ati facut-o. Politia a ridicat calculatorul celei care a facut achizitia. Un contabil a avut probleme. Poate ca se descopera ca a luat spaga directoarea, poate nu. Intrebarea mea catre dumneavoastra: daca se descopera ca pt dl. Chiuariu, dupa 6 ani de proces, ca directoarea si Melinte nu au nicio vina si ca au ajutat sportul din Romania, cine le plateste lor onoarea? Dar umblatura la tribunal? Nu va critic, dar as vrea asa de mult sa mearga lucrurile bine in Romania.
sonumbitch • 26 ianuarie 2013, 15:46
cumplit. dereticarea asta prin coruptia romaneasca pare mai degraba taskul acela pe care-l primeau pedeapsa soldatii care sareau gardu’ dupa votca; smotru cu un ciobulet sau spalatul pe joc cu o carpulita. habar nu am ce lumina aduc anchetele astea, dar cu siguranta nu curata mizeria din sufleul romanului. there.
sonumbitch • 26 ianuarie 2013, 15:50
toate astea vor fi deferite unei justitii care e mai corupta decat e inculpatul insusi.
ce s-a intamplat cu ridzi-midzi? nimic.
in societatea romaneasca nici macar nu mai e nevoie de tribunale, e mai degraba o problema dintr-o etica de dinainte de instituirea vreunui tribunal. parca ne-am intors in timp si abia acum descoperim, pe atinselea, regulile moralei. romanul reinventeaza, etic, roata.
sonumbitch • 26 ianuarie 2013, 15:52
si, ca sa inchei, trei sunt indeajuns, atata timp cat, in cele din urma, nu se intampla nimic cu vinovatii, ei tind sa devina un model al succesului. fura, sunt dezvaluiti, nu li se intampla nimic, raman cu banii. facts? fura si raman cu banii.
Dan • 26 ianuarie 2013, 17:05
Offf! E f greu sa nu te simti ca om miscat de dezvaluirile dumneavoastra de-a lungul anilor despre furturile conducatorilor nostri, dar f incantat as fi sa vad si pedepse! Poate exista, dar eu nu le cunosc! Vreau puscarie, oameni in zeghe!
Dan • 26 ianuarie 2013, 17:09
Sa aud ca li s-a taiat mana cu care au semnat acele furturi,, acele contracte!
Numai mediatizati atat ciobanii si toate can-canurile! Aveti putere de decizie in gazeta si va intreb: ce scop are articolul referitor la tipul si pretul ghetelor folosite de stelisti?
Doru • 26 ianuarie 2013, 23:01
Domnule Tolontan va recomand investigatii pe hotelul si restaurantul Olimpia, sa vedeti acolo cate nenorociri fac astea cu salariile oamenilor si cu actele, cu distrugerea datelor din calculatoare in timpul controalelor. Nu renuntati sa investigati deoarece au distrus clubul si isi bat joc de salariati prin intimidare si amenintari cu demisiile. Sa vedeti unele fise fiscale ale salariatilor, wow. multi bani pe hartie si putini in mana.
ILEANA • 27 ianuarie 2013, 12:39
Ar fi trebuit sa veniti acum trei ani cand in locul bazinului era o groapa de gunoi,in locul sali de haltere balari si la hotel nici macar frigidere nu erau ce sa vb de hartie igienica…intebatil pe d director actual de ce a desfintat echipa de baschet si cea de ruiby de ce plateste la cine vrea indemnizati si multe altele
nicolae • 27 ianuarie 2013, 12:39
Domnule Tolontan,
toata admiratia pentru excesul dv. de zel in ceea ce priveste Olimpia!
Bag de seama ca aveti o mare probleba personala cu cei de la acolo ,deoarece tot scrieti de ceva timp de ei.
De ce nu scrieti si de ce nu publicati ce s-a facut bun acolo?
Va mai amintiti cum era groapa de la intrare ,unde se afla acum un bazin de inot,poate cel mai frumos din Bucuresti?
Ati fost sa vedeti cum arata hotelul inainte de inchiriere,cum colcaiau gandacii ,cum iesea rahatul in bai si cum le curgea igsia de la et. 4 pana la parter?
poare era mai bine sa ramana asa doar de dragul de a avea dumneta ce scrie?
Era mai bine dca nu se renovau salile de haltere,de baschet?
Stiti ca anul trecut lotul olimpic condus de Belu si Bitang si-au facut cantobnamentele acolo?
Stiti de ce?
pentru ca pastreaza aceleasi preturi de nimic dar la conditii mult ,mult mai bune decat orice hotel si cantina de stat.
De ce despre lucruri bune nu scrieti?
De ce nu relatati cu poze explicite ,inainte si dupa , sa vedti diferntele si sa se vada si ce a fost facut bun?
E usor sa arunci cu noroi,stiu, mizeria se vinde !
E mai greu sa spui de bine, binele nu provoaca scandal si impicit interes si raiting.
Rusine pentru cei ce se hranesc cu n ecazurile altora ,ar trebui sa se gandeasaca de mai multe ori inainte sa scrie aberatii!
Daca copii lor ii intreaba acasa „ce ai facut tati azi la servici?”
ce le ve-ti raspunde?
Am mai nenorocit un om…i-am distrus viata…sa iti aduc tie mancare!
Dar copii celor distrusi de voi…?
MARIA • 27 ianuarie 2013, 13:10
DOMNULE TOLONTAN,AR TREBUI LAMURITE NISTE ASPECTE PT CORECTITUDINEA CELOR PREZENTATE,DIN REFERATUL DE OPORTUNITATE REIESE URMATOARELE CLUBUL OLIMPIA ESTE ADMINISTRATOR DECI DIRECTOAREA NU PUTEA CUMPARA SINGURA SAU NU PUTEA SEMNA CONTRACTUL FARA MANDAT.CU SIGURANTA A AVUT MANDAT ALTFEL NOTARUL NU AR FI FACUT VANZAREA.A AVUT BANI PREVAZUTI IN BUGET CU SINGURANTA ALTFEL NU S AR FI PUTUT FACE PLATA.NU CRED IN PIERDEREA CONTRACTULUI VOIT MAI BINE L ATI CAUTA LA ANST PT CA EI AVEAU OBLIGATIA SA L TREACA IN INVENTARUL STATULUI SI TOT EI SUNT PROPRIETARI DE DREPT.NU INTELEG DE CE NU SA FACUT AUDIT ACOLO UNDE ESTE COMISIA DE RESTITUIRI,COMISIA DE NEGOCIERE,NOTA DE OPORTUNITATE.BANI PENTRU CUMPARARE,CELELALTE EXPERTIZE,DOSARUL INSTANTEI,ETC
Doru • 28 ianuarie 2013, 13:30
Am impresia ca au inceput replicile sustinatorilor celor care au distrus Olimpia deoarece vorbesc din punctul de vedere al celor care vin si se cazeaza citeva nopti la hotel si totul pare foarte roz.
Ceea ce nu stie lumea este ca s-au cumparat niste frigidere la triplu pret ( a se vedea factura), s-a renovat hotelul dar inainte nu S-au reparat tevile si toata apa de la dusuri se scurge in interiorul bailor si pe pereti in jos, nu exista in camere pahare , gel de dus, sapun, umerase, foehn, misuna gandacii si in hotel si la restaurant, mancarea este execrabila, in camere sunt cazati unii peste altii, canalizarea este defecta si tot mirosul de excremente ajunge in hotel, asta de ani de zile, vara furnici in camere. M
ai vorbesc si eu cu colegii care se cazeaza la Olimpia si toti se plang de indiferenta celor care conduc hotelul si restaurantul, nu conteaza daca comanzi mancare la un pret mai mare, ca ai aceeasi cantitate ca la un pret mai mic si la hotel stau si cate 8 in camere, va dati seama ce inseamna 8 persoane la toaleta si daca comenteaza li se spune de la receptie ca astea sunt conditiile.
Nu sunt preturi mici , multi antrenori cu care am vorbit spun ca o sa-si gaseasca sa stea si sa manince in alta parte la aceleasi preturi dar nu se compara cu Olimpia la confort. Toate modernizarile care s-au facut pina acum, s-au facut pe comisioane mari si prost executate.
Domnule sustinator inainte de a ne critica cat de nenorociti suntem ca o vorbim de rau pe directoarea PDL-ista care a condus Olimpia mai bine va interesati cine sunt cei de la conducerea hotelului, a clubului, ce studii au pentru a detine functii de conducere, cine sunt cei angajati sa construiasca bazinul , cat au cheltuit cu constructia lui din banii statului, cat s-a cheltuit cu baza Vitan + spagile aferente, cum au luat hotelul si restaurantul in locatie de gestiune. Nu mai vorbiti doar privind in jur si admirand ce frumos este deoarece sunt multe semne de intrebare in legatura cu fiecare metru patrat construit sau renovat. Poate are cineva curajul sa cheme control pe actele de la hotel si restaurant , sa vedeti atunci distractie.
Cătălin Tolontan • 28 ianuarie 2013, 15:56
Maria: singur ca directoarea de la Olimpia a avut mandat. Cit despre responsabilitatea celor din minster, va rog recititi articolele, sint nume si fapte concrete, nu e un lucru pe care sa-l trecem cu vederea.
ANGAJAT_CSN • 2 februarie 2013, 12:41
FELICITARI PENTRU ANCHETE CATALINE,DAR FA ANCHETE SI IN CSN LIA MANOLIU,CA ESTE F F MARE DEBANDATA,CORUPTIE,SI NEPASARE SI INCOMPETENTA,DE LA CONDUCERE,PANA LA FEMEIA DE SERVICIU!ALEILE COMPLEXULUI PLINE DE GROPI,ANGAJATI CARE DUHNESC A VODCA CAND TREC PE LANGA TINE,PERSOANE DUBIOASE SI CURVE CAZATE IN HOTELUL SPORT!NU LASATI SA SE DUCA LA VALE DE TOT CSN LIA MANOLIU VA RUGAM FRUMOS!
mariana • 3 februarie 2013, 8:11
PERSOANELE DE MAI SUS AU DREPTATE,VENITI SI LA LIA MANOLIU CU NISTE ANCHETE LA SANGE!!!!!!!!!
Observer • 20 noiembrie 2015, 21:39
Haha! Clubul Olimpia ! Nici site nu mai au ! Nici sectie de natatie nu mai au desi au bazin !!!!! Ce ziceti ? Ca au ? Au si antrenori ? Si sportivi campioni ? Serios ? Sa fii inotator / triatlonist la Olimpia e cea mai mare rusine de pe lumea asta. Daaa , pai BSC suna mai bine ! Saracii copii nici nu mai stiu cand sa zica ca sunt de la Olimpia si cand sa zica ca sunt de la BSC. Altfel e simplu : pe raportarile la MTS sunt de la Olimpia , pe bsc.com.ro sunt de la BSC . Va doare capu' ? Imi pare rau. Totusi treaba e clara : toti sportivii sunt echipati cu BSC iar la concursurile de inot nu veti gasi slip de sportiv de la Olimpia . Prietenii stiu de ce . Si stiu de 11ani :) Surse : amnb.ro , frtri.ro , bsc.com.ro