Azi nu se divorteaza in China, azi toata lumea este mindra in tara unde ziarele citeaza din Marx si publica pagini de publicitate la Louis Vuitton
vineri, 8 august 2008, 7:13
Azi nu se divorteaza in China, azi toata lumea este mindra in tara unde ziarele citeaza din Marx si publica pagini de publicitate la Louis Vuitton
8 observatii facute azi la Beijing, in ziua deschiderii Jocurilor Olimpice. 8 observatii care nu pot incepe decit cu…
8. 🙂 Televiziunile, ziarele, oamenii de pe strada, toti sint conectati la cifra care in mentalul colectiv chinez este sinonima cu norocul. In pronuntia locala, cuvintul „opt” (Pinyin) se aude aproape identic cu vocabulele „sanatate” si „prosperitate”. Pentru ca sa detina numarul 8888-8888 la masina, un om de afaceri a platit peste 1 milion de yuani, echivalentul a peste 100.000 de euro. Numerele de telefon compuse exclusiv din cifra 8 valoreaza si ele sume comparabile. Festivitatea de deschidere de azi 8.08.08 va incepe fix la ora 8:08:08, 3:08:08 dupa-amiaza ora Romaniei.
1. Aeroportul din Beijing a trecut ieri printr-un test istoric, rarisim in istoria traficului mondial. 1.300 de avioane au aterizat si decolat, dintre care 300 strict pentru Jocuri. Media: aproximativ 3 aeronave la doua minute! Peste 100 de avioane care aduc pasageri, oficiali sau vipuri vor sosi si azi.
2. Presedintele Hu Jintao, primul din istoria tarii care nu a participat la revolutia comunista din 1949, cind implinea 7 ani, a rezistat unui program infernal. Ieri a intimpinat personal in centrul orasului pe fiecare sef de stat si de guvern sosit, vor fi aproximativ 80 azi in tribune, si apoi a discutat 20 de minute cu fiecare.
3. Presedintele Basescu a sosit si el ieri, iar azi la 14:30, 9:30 dimineata ora Bucurestiului, va inaugura Casa Romaniei, in prezenta oficialilor lotului olimpic si a citorva sportivi. Daca presedintele isi va respecta programul, „ne-a frecat si s-a razgindit de citeva ori” – surse din delegatie, singurul eveniment la care va participa, in afara de deschidere, va fi meciul de handbal Romania – Kazahstan.
4. Dincolo de politetea neverosimila, chinezii isi traiesc azi momentul de glorie cu o mindrie care capata accente de revansa in fata unui Vest care nu a crezut in miracolul chinez. Un editorial reprodus de China Daily, ziarul de limba engleza, este intitulat „Happier China, unhappy West” si este semnat de un jurnalist de la The Guardian. In schimb, in cele 56 de pagini, format broadsheet, nu se pomeneste nici un cuvint despre protestul de ieri al celor 40 de sportivi acreditati la Jocuri, care cer respectarea drepturilor omului in China.
5. Un alt editorial reproduce pasaje generoase din Manifestul Partidului Comunist al lui Marx. Autorul sustine ca sportul, „care nu demult era privilegiul clasei conducatoare”, si care „a devenit apoi o forma artificiala pentru atingerea formei fizica si un magnet de bani”, acest sport este restituit lumii prin Jocurile care incep astazi.
6. Entuziasmul zilei de azi capata si forme comice. La biroul de casatorii din Beijing se vor prezenta 16.400 de cupluri care vor deveni sot si sotie 🙂 Iar cei din Zhengzhou, capitala provinciei Henan, si in alte orase, au decis sa nu accepte azi nici o cerere de divort.
7. Un sondaj al institutului Pew, cu sediul la Washington, arata ca 79 la suta dintre chinezi considera ca Jocurile Olimpice sint „importante pentru mine”. Asta se citeste pe fetele oamenilor din Beijing. Ginditi-va putin la Romania de dinainte de 1989! Comparatia nu e „1 la 1”, pentru ca discutam despre 2008, cu o economie globala si cu alte aspiratii umane. Dar imaginati-va ca am fi fost in locul lor. Nu inseamna neparat ca sint fericiti, multumiti cu felul in care sint condusi sau ca au ceea ce-si doresc. Inseamna doar ca isi probeaza forta ca natie cu o vigoare si la o scara in care individul se pierde si se regaseste totodata. In aceasta zi de 8, 1 din 5 locuitori ai lumii se simte vizitat si invidiat de ceilalti 4.
ciocumic • 8 august 2008, 13:39
@ XianG HUA long
Da, este poporul meu, pentru ca eu m-am nascut aici, si ii stiu si pe cei de la tara si eu am mancat paine neagra, si eu am stat la cozi, si am mers cu trenul personal plin ciorchine de oameni, si am stat pe intuneric si eu am cumparat carti la pachet cu Operele, si eu am cumparat pui congelati la pachet cu legume congelate.
Si eu am impartit o ciocolata chinezeasca pe 4 zile, si la bunica mea a intrat apa in casa, si a omorat-o de inima rea. Stiu ce inseamna aceste lucruri, le-am simtit, si stiu acum sa apreciez si confortul in care traiesc. Stiu ce au simtit si simt milioane de chinezi care nu au nici macar dreptul sa faca cunoscut chinul prin care traiesc sub amenintarea cu puscaria si cu moartea. Totul din cauza acestor diavoli care-i conduc. Simpatizez cu poporul chinez, dar nu cu acesti criminali si acest regim criminal comunist.
ciocumic • 8 august 2008, 13:43
Si nu am spus ca sunt bogat, bogati sunt cei care-si permit sa arunce jdemii de euro pe toale , pe fatuci si pe masini mult prea scumpe pt ceea ce le-ar fi necesar, eu am vrut doar sa spun ca pot avea o viata normala in capitalismul lui baxse, fara sa fur, fara sa ma descurc, fara sa ma milesc si fara sa tin capul in jos. Si sunt mandru ca pot sa fac asta in tara mea. Sunt mandru ca este posibil acest lucru in tara mea, si nu era posibil in comunism.
Mircea • 8 august 2008, 13:51
@ciocu mic
libertatea culturala actuala – in Ro – este incomparabila cu cea din vremurile comuniste; nici nu vreau sa ma gandesc la vremurile alea negre cand erai obligat sa vezi numai alb/negru. Cu toate ca….putina cenzura incurajeaza capacitatea creatoare a omului prin crearea substratului. Nu asta vroiam sa punctez. Vroiam sa spun ca folosesti prea repede realizarile materiale pt a-ti demonstra reusitele. Sti, cunosc oameni intelectuali care pe cat de complecsi sunt pe atat de putine bunuri materiale au; sunt oameni care prefera sa nici nu aibe masina personala sau sa-si paveze casa cu aparaturi ultimul ragnet. Vreau sa spun ca fiecare dintre noi vede viata altfel, masoara realizarile altfel. Iar diversitatea asta in oameni dar si in idei o intalnesti peste tot, incl orasele pe care tu le-ai vizitat.
ciocumic • 8 august 2008, 13:53
Si stiu si de ce romanii au plecat din tara si ce i-a manat catre un trai mai bun si sunt mandru si de ei, pentru ca miliardele bagate de ei in tara i-au transformat in cel mai mare investitor din Romania. Si nu au plecat definitiv pentru ca daca banii lor s-au intors aici inseamna ca si ei se vor intoarce. Romanii astia sunt romani adevarati pentru ca au scos singuri, fortat Romania din gaura in care o varase comunismul si comunistii, au scos-o la lumina. Au scos-o fortat, calcand pe grumazul comunistilor care vroiau sa ne dovedeasca cat de bine era in comunism, au calcat pe gatul lor 3 milioane de Romani si au schimbat istoria acestei tari. Dumnezeu este cu noi, si hidra comunista sa se intoarca in idadul din care a venit.
ciocumic • 8 august 2008, 13:55
@Mircea
Afirmatiile mele cu privire la bunuri materiale era un raspuns la o discutie cu un membru al propagandei comuniste chineze, deci este putin scoasa din context. Apreciez atat realizarile mele culturale cat si pe cele materiale, fiecare are locul sau in mintea si sufletul meu.
Popa Daniel • 8 august 2008, 13:55
:))
Popa Daniel • 8 august 2008, 14:31
@Ciocumic
Pai vezi mai „Ciocumic” pana la urma esti un mare fan al meu, de ce?Sunt Roman(si iti plac Romani),am stat si eu la cozi si la ratiile de ulei si zahar (deci suntem frati de coada) al naibii treba sunt si Sibian absolvent al liceului Gheorge Lazar promotia 90(si iti place si Sibiul)si mai bag si bani in tara pe an cati baga cam 1000 de capsunari la un loc, deci esti fan puternic de-al meu, me bucur.Dar oare unde fac eu banii care ai trimit in tara? A mi-am adus aminte in China,oare cine imi permite sa fac bani in China? A guvernul ala Chinez si comunist pe care tu nu il suporti…Pe bune cand te vad asa de pornit contra Chinei ma gandesc ca chiar esti platit de „democratie” sa faci asta.Cea mai mare greseala pe care o faci tu si multi altii este sa compari comunismul de pe vremea lui Ceasca cu comunismul Chinei de acum.Nu stiu daca exista mai multe masini nemtesti in Germania decat in China (nu cred).Te apreciez ca esti un om care daca are o idee o tine pe a lui mult si bine.Ne asemenam foarte mult.Si eu am avut aceeleasi pareri proste despre China inainte sa vin aici si sa traiesc aici, dar din fericire pentru mine mi-am schimbat parerea datorita vietiii de zi cu zi si eu nu pun botul la ce scriu marile „democratii” pe care tu le consideri exemple bune de urmat.Hai Romania la Olimpiada si poate vreodata ne-om intalni „La Mama” sa mancam o ciorba de fasole cu ciolan afumat…Bafta
ciocumic • 8 august 2008, 14:37
Pai si cand o sa ne intalnim la restaurant cum o sa faci sa nu-mi dau seama ca esti totusi chinez? Minunile stiintei medicale chineze?
Eu nu cred ca esti roman, cum nu sunt eu chinez.
Popa Daniel • 8 august 2008, 14:45
Sunt si eu Chinez cum esti tu Ardelean…no bine, amu nu mai voroghesc nimica, amu incepe olimpiada.Ti-as da mai multe informatii despre mine dar totusi suntem pe un forum care al citeste toata lumea…
ciocumic • 8 august 2008, 14:48
Ok, vizionare placuta, eu o sa ma multumesc cu jurnalele sportive deseara cand ajung acasa. Sa taca armele (inclusiv cele de propaganda). Sa inceapa sarbatoarea sportiva. Hai Romania! Suntem alaturi de voi, popor chinez. va vom ajuta sa scapati de comunism pana la urma. Si nu uita, tu ar trebui sa-ti aperi poporul tau cel asuprit de o mana de nomenclaturisti comunisti care traiesc in lux pe spinarea conationalilor tai.
Mircea • 8 august 2008, 14:51
@Popa Daniel
Or fi investitii straine si muuulte mercedesuri in China dar tot dictatura ramane, deci nu este OK. Tot ingradirea liberatatii umane se practica, indiferent de cate Rols Royce umbla pe strazi.
Cezar Augustus • 9 august 2008, 1:08
Mah ‘oamenilor’ (sau animaleleor cele mai evoluate de pe planeta Pamant)…cum puteti aduce critici unui sistem care se dovedeste a fi functional, stabil de sute de ani, si competitiv? Hai sa nu discutam despre ‘asupririle’ lor; hai sa vorbim despre ‘libertatile’ noastre; corect? Ma doare fix i***ca sunt liber sa vorbesc cum vreau, sa ma imbrac cum vreau, sa fac ce vreau si sa cred ce vreau, atat timp cat cei care muncesc, prin salariul minim, nu-si permit o viata decenta! Dar nu numai ca nu-si permit o viata decenta, dar abia se intretin; ca o viata decenta nu-si permit nici cei care au salariul mediu! Un militian care sta in intersectie are salariul net de 2.000 de lei, iar un profesor sau un medic, abia isi plateste hrana si intretinerea (ca deh, daca e fraier!); un pompier, care munceste doua zile pe saptamana si are 1 interventie pe luna, are triplul salariului unui tanar inginer debuntant in multinationalele lu’ ‘peste-prajit’, care il atarg cu promovarile si avansaruile care de cele mai multe ori nu vin! Ca un cuplu de tineri casatoriti, nu-si achita in viata biologica, prin veniturile din munca, rata la apartasmentul luat cu imprumut din banca! Ceausescu, asa cizmar cum era el, industrializase tara, si ajunsese sa nu mai aiba datorii externe, iar specalistii lu’ ‘peste-prajit’, care au venit odata cu noul regim, au dus datoria externa tarii la cateva mii miliarde de euro, fara ca cetatenii sa beneficieze de de vreo schimbare in bine! Ca un ofiter din ‘armata rusinii’, care se duce prin toate coclaurile din luptele altora, nu ale tarii, si cand vine acasa in 4 scanduri, are pretentii de ‘erou-national’, castiga inzecit fata de orice slujba care cere studii superioare! Ca in tara sunt mai multi lucratori in mass-media, decat sunt zidari, de exemplu! Dar trebuie sa ma bucur, ca pot sa-l bag in mortii ma-si pe presedintele tarii, si ca-l doare fix in cot pe presedinte ca fac eu asta, ca oricum, el isi vede de afacerile lui! Trebuie sa ma bucur, ca gsp imi ofera cinci poze gratis de la Festivitatea de Deschidere a JO de la Beijing; sa ma bucur ca magazinele sunt pline de mancare artificiala, la preturi exorbitante! Sa fiu bucuros ca sunt un sclav al democratiei, in care pot sa fac ce vreau, dar in care munca nu-mi aduce venituri la fel cu ale celor care muncesc in Uniunea Europeana, ci numai taxe si cheltuieli la fel ca cele de acolo! Oricum, nu sunt asuprit si oprimat ca aia din China; sunt doar supus unor regului si legi care sunt facute si aplicate in interesul celor care au ‘interese’!
ciocumic • 9 august 2008, 1:50
Mai Cezar, ce sa-ti spun. Naspa de tine. Daca nu ai solutii sa stii ca exista pastile. Deci nu se poate sa-i multumesti pe toti. Eu sunt un intelectual si pot sa vorbesc. Esti intelectual si poti mai mult? Fa-te pompier sau politist in intersectie. parerea mea. Ca poate inalta literatura este la mai mare pret decat sa zicem un profesor de cartier, dar intamplator literatura de mare arta s-ar putea sa castige mai putin bani decat meseria de profesor de duzina. Acuma ce sa-i faci. Life sucks. ceausescu platise datoria. Asa si? datoria asta cine-o facuse? nea pandele ca-si luase teveu de la altex?Sau tot nea nicu ca a vrut sa faca ceva mare, mare, cel mai mare. Nici macar n-a reusit.
ciocumic • 9 august 2008, 1:54
Mai cezar de ce crezi tu ca comunismul (cacofonia nu numai ca este adevarata dar este si foarte intentionata) este functional de sute de ani? Mai baiatule, comunismul a ajuns in china de vreo 80 de ani. Deci stiam eu despre chinezi ca sunt un pic cam prostuti, dar va trebuie ceva mai multa materie in mingiutza sa ne duceti pe noi de nas. Vezi tu, europenii nu sunt asa prostuti precum conationalii vostri. Mai incearca, ca ai bagat aici niste clisee de rad un pic curcile lu mamaia de tine.
ciocumic • 9 august 2008, 2:01
PS mai cezarica: nu cred ca un militar care-si risca viata prin Iraq e platit mult mai bine decat un profesionist dintr-o multinationala a lu’ Peste. Acuma ce sa zic am fost prin multe multinationale (unele nu erau a lu’ Peste). parerea mea ca multi intelectuali din aceste multinationale cred ca diploma munceste pentru ei. Neeeahhh! nu se intampla. va jur. Mi-am lasat intr-un weekend diploma pe birou si cand m-am intors nu facuse nimic nimic. A trebuit sa ma chinui eu iarasi toata saptamana ca sa recuperez.
ciocumic • 9 august 2008, 2:06
Eu zic sa faceti ceea ce li se spune spionilor cand sunt descoperiti: „Duceti-va la sefii vostri si spuneti-le ca sunteti prosti!”
Hai Beijing, arata-te invins. Aici propaganda comunista chineza a pierdut. mai cititi si voi Arta razboiului poate aflati cum trebuie procedat cand este o cauza pierduta. Vedeti voi asta e marea voastra problema, sunteti multi, sunteti perseverenti, sunteti curajosi si incapatanati, dar nu va duce bibilica prea mult. Asta este.
ciocumic • 9 august 2008, 2:08
Problema cu intelectualii romani, cu marea lor majoritate este ca de fapt nu sunt intelectuali. nu vreau sa-i jignesc pe ceilalti 1%.
brutus • 9 august 2008, 3:12
Toata festivitatea asta de deschidere e doar o propaganda comunista de tot ****Sute de milioane de chinezi nu se pot **** de foamne cu un salar de 2$ pe zi,iar ei organizeaza olimpiada de 400 si ceva de miliarde.Acuma ma uit in reluare la festivitatea de deschidere(eram la munca cand a fost in direct) si ma apuca greata de ce vad.Imi aduce aminte de zia de 23 august,mai lipseste portretul cu Mao.
Andrei • 9 august 2008, 3:34
Propaganda, nepropaganda… asta este adevarul. China s-a dezvoltat foarte mult chiar pe baza asta; are foarte multi muncitori la indemana, pe foarte putini bani..
brutus • 9 august 2008, 3:38
Bai Tolontane tu macar ai habar cate minute are o ora sau ai copiat articolul de pe net fara sa-l citesti? Daca azi au fost 80 de presedinti la deschidere si daca toti au venit ieri,iar presedintele chinei a vorbit cu fiecare cate 20 de minute rezulta ca a stat la vorbe cu presetintii mai mai bine de 26 de ore intr-o zi.Dupa prostiile care le-ai scris in articol rezulta ca mai vorbeste si acuma cu ei.
brutus • 9 august 2008, 3:50
Daca pastram proportiile festivitatea asta de deschidere e la fel de prost gust ca si casa poporului de la noi.Amandoua s-au facut cu oameni pusi la munca cu forta.Comunismul e la fel peste tot.
Mihai Canada • 9 august 2008, 6:41
Ieri a intimpinat personal in centrul orasului pe fiecare sef de stat si de guvern sosit, vor fi aproximativ 80 azi in tribune, si apoi a discutat 20 de minute cu fiecare.
Toa’rasu, gradu! Cite minute are o zi?! Intrebare de ciclul primar.
Viorel Batranu’ • 9 august 2008, 7:06
Daca ziarele din China nu vorbesc despre cei 40 de sportivi acreditati la Jocuri, care cer respectarea drepturilor omului in China, macar voi puteati sa scrieti ceva mai mult despre asta. Ati si uitat de „epoca de aur”?
arh. Gheorghe Petresciu • 9 august 2008, 7:57
Articolul a fost OK. Programul de deschidere al Olimpiadei a fost superb. China comunista supravietuieste ca sistem si a fost capabila sa organizeze aceasta Olimpiada. Ca sa muncit in stil comunist sub presiune, o stim prea bine, dar, noi cu democratia de aproape 18 ani nu am fost in stare sa facem macar un stadion pentru fotbal. Dar, comentam sistemul comunist chinez. Este bine sa invatam sa muncim mai mult si vom trai altfel.
Cezar Augustus • 10 august 2008, 14:41
Pentru ‘ciocumic’ – ‘Nea Nicu nu a reusit sa faca ceva mare, mare, cel mai mare’ fiindca nu a fost lasat sa faca! In momentul in care si-a desavarsit investitia, au venit altii sa i-o gestioneze! Sti…tu faci o firma, cu sacrificii, o firma care e posibil sa-i scoata de pe piata pe altii care au alte firme. Si ei stiu asta, vad, simt, realizeaza, ca doar sunt intelectuali si isi dau seama! Si atunci ‘pac-pac-pac’ (sa folosesc o expresie celebra a zilelor noastre) te elimina, dar nu la figurat, ci la propriu! Firma nu a mai apucat sa functioneze, deci toti te condamna pentru sacrificiile facute. Apoi firma e preluata de cei care te-au eliminat, cu scopul de a produce datorii, mai ales ca activele au o mare valoare, iar pasivele sunt la zero. Si pentru ca bilantul sa fie ok…trebuie sa achiti noile datorii catre unii care se ofera sa te ‘ajute’. Comunismul a fost utopic; poate teoretic a sunat bine, dar practic a fost aplicat gresit! Problema este sa invatam ceva din istorie…si sa nu o repetam la nesfarsit! Sa ne trezim ca un sistem care a inlocuit un alt sistem, face aceleasi greseli, dar sub alte forme! Si inca ceva…evident ca nu poti sa-i multumesti pe toti, dar marea problema este ca poderea celor nemultumiti sa nu fie de 49 %, ca sa demonstrezi cinic ca ‘majoritatea’ este multumita!
Cezar Augustus • 10 august 2008, 14:53
Un principiu fundamental al ‘noii ordini’ este concurenta, dar nu cea de factura politica, in care doua partide aparent in opozitie sunt de fapt doua factiuni ale aceluiasi partid; nu, nu la acest tip de concurenta ma refer! Ci la concurenta bazata pe competitivitate; nu putem elimina sau suprima competitia, doar de dragul concurentei care ne place noua! Un sistem care tinde sa nu mai aiba concurenta, incepe sa devina un sistem periculos! Un sistem caruia nimeni si nimic nu i se mai opune, care nu este constient de principiul newtonian, conform caruia oricarei forte ii corespunde o alta forta de putere egala si de sens invers, devine un sistem care nu numai ca este utopic, dar care isi cauta cu disperare sfarsitul! Domnule ‘ciocumic’, lasa China sa faca concurenta competitiva capitalismului, si nu te grabi cu concluziile; si nici cu indicatiile ‘aparent’ pretioase, sau cu paralele de multe ori perpendiculare pe cursul istoric!
Comentariile sunt închise.