Vin vremuri grele. Cu 2 din 3 mandate în Parlament la USL, vom avea nu doar cea mai strivitoare majoritate, cea mai neliniștitoare situație economică înaintea noastră și cea mai divizată societate civilă.
luni, 10 decembrie 2012, 9:55
Vin vremuri grele. Cu 2 din 3 mandate în Parlament la USL, vom avea nu doar cea mai strivitoare majoritate, cea mai neliniștitoare situație economică înaintea noastră și cea mai divizată societate civilă.
Și, ceea ce mă interesează cel mai mult, cea mai firavă presă independentă a ultimilor 20 de ani! Niciodată pînă acum, raportul Putere – jurnaliști n-a fost atît de disproporționat. Măcar la începutul anilor 90, cînd Frontul lui Iliescu deține oligopolul politicii, presa era mult mai diversă și mai puternică. Credea în ceva. Avea iluzii care s-au dovedit mai apoi că au schimbat lumea noastră.
Astăzi, presa are la dispoziție infinit mai multe canale tehnice ca să consemneze, să explice și să investigheze, dar a sărăcit în mijloace și echipe, a ajuns dependentă de voința politică a patronilor sau a sponsorilor și pare că abia dacă-și reamintește misiunea.
Un om însă e fericit peste poate. Ați văzut-o pe Elena Udrea azi noapte la primele declarații de la Roman? Lucea ca scoasă din cutie și duduia de entuziasm.
S-a proclamat ”adevărata cîștigătoare” pentru că va intra în Parlament. L-a luat peste picior pe rivalul său din USL, un politician necunoscut care, de fapt, cîștigase colegiul cu mai multe voturi decît Udrea.
Ce a spus Udrea? Nici o vorbă de apreciere despre competitor, nici un moment de reflecție în fața scorului partidului, nici o vorbă de încurajare pentru ceilalți membri ARD, dimpotrivă, cîteva fraze clar țintite în care și-a elogia prestația unică, scorul fără de seamăn, cu trimiteri la chinurile numărătorii, prin care trec ceilalți din ARD.
Melodia de fundal era: Să moară de ciudă toți dușmanii mei din PD-L! Eu am 40%, partidul abia dacă va ajunge la 20%! Cu o asemenea atitudine, după ce meritat ”a pierdut puterea, PD-L poate pierde și opoziția”. Vorba lui CTP.
Elena Udrea radia toată că e prima din ARD calificată în Parlament, adăugînd, cu un zîmbet de scenă, că ”am luat mai multe voturi decît în București, în 2008”. În procente, poate. În cifre absolute, a adunat 11.900 de voturi, dar se comportă cu o emfază de parcă au votat-o sute de mii de oameni! A încercat să prezinte o redistribuire drept cucerirea Everestului, fără să amintească însă nimic despre Tenzing.
Fostul simbol al guvernării PD-L a luat mai mult decît în 2008, în schimb partidul său a pierdut 1 milion de voturi față de alegerile anterioare, pierdere de care nici acum, în al doisprecezelea ceas, Udrea nu realizează că nu e străină!
Prețul pentru ca ea să ajungă în Parlament a fost imens. Și nu e vorba în primul rînd de banii lui Cocoș și nici de prietenii acestuia, vechea gașcă a lui Adrian Năstase, care au cumpărat recent presă și i-au pus la dispoziția lui Udrea un mare tabloid (ghiciți între Bitner, Petrache și Cocoș), ci e vorba de ce s-a întîmplat prin ricoșeu.
Pentru fiecare vot luat de Udrea la Roman, o sută de oameni din toată țara, votanți ai dreptei, n-au venit la urne sau au ales pe altcineva.
Dar nu contează, nu-i așa?! Ea înflorise la televizor, multe canale au continuat să-i fie prietenoase, a băgat milioane de euro în ele pe vremea banilor europeni!, și se înălța ca o statuie strălucitoare a triumfului personal în mijlocul dezastrului echipei sale. Era nu doar semnul a ceea ce am trăit, ci și vestitorul a ceva cel puțin la fel de îngrijorător.
Revin mereu la butada lui Sebastian Lăzăroiu. După ce Traian Băsescu și PD-L au cîștigat, în numele Democrației, nu-i așa?, războiul cu Presa, ar fi fost util să vegheze să reziste ceva jurnalism liber așa, de prăsilă, pentru momentele în care, așa cum acuză ei acum, însăși Democrația e în pericol, ajungînd din campioană o biată victimă. Și n-are cine să strige.
Măcar TVR-ul dacă ar fi fost echidistant în acești ani, acum, ca Opoziție, aveai toată legitimitatea să le ceri lui Ponta și Antonescu să-l păstreze onorabil, nu să-l vedem pe Claudiu Lucaci, omul lui Năstase și al lui Ridzi, moderînd emisiunea de dezbatere de pe postul național la finalul acestor alegeri!
gabsta • 11 decembrie 2012, 15:04
Pastrand rationamentul, oare cate voturi a pierdut PNL la fiecare vot pentru Becali? brusc revelatia dvs moare…sau doar se transforma?!
Cristi R. • 11 decembrie 2012, 17:24
„Revin mereu la butada lui Sebastian Lăzăroiu. După ce Traian Băsescu și PD-L au cîștigat, în numele Democrației, nu-i așa?, războiul cu Presa, ar fi fost util să vegheze să reziste ceva jurnalism liber așa, de prăsilă, pentru momentele în care, așa cum acuză ei acum, însăși Democrația e în pericol, ajungînd din campioană o biată victimă. Și n-are cine să strige.
Măcar TVR-ul dacă ar fi fost echidistant în acești ani, acum, ca Opoziție, aveai toată legitimitatea să le ceri lui Ponta și Antonescu să-l păstreze onorabil, nu să-l vedem pe Claudiu Lucaci, omul lui Năstase și al lui Ridzi, moderînd emisiunea de dezbatere de pe postul național la finalul acestor alegeri!”
Chiar credeti in ce ati scris ?
Sa ni-se traga tot raul din mass-media de la PDL, Traian Basescu si TVR ?
Nu cred ca se cuvine sa vorbiti despre echidistanta si sa nu pomeniti de apogeul acesteieia de la cateva posturi importante care din pacate au si acoperire nationala.
Traznile-ar Sfantu Ilie pentru echidistanta lor si binele facut acestei tari.
Sper din tot sufletul sa ma insel eu si sa ne mearga bine in tara asta.
Sper de asemenea ca Elena U. sa fie marginalizata in pdl si data afara la momentul potrivit.
17 … • 11 decembrie 2012, 23:55
Politic cred la fel, putini au vazut un minus inzecit in voturile adunate la Roman (?).
Este adevarat ca nu-mi pot imagina jurnalisti platiti sa scrie la comanda si nici nu cred ca o sa fie altfel dupa alegeri. Tocmai de aceea articolul nu mi-a placut. Suna ca o scuza la ce-o sa urmeze.
Pina am citit cu stupoare articolul „Barbara Copos” al lui Naum, venit ca la comanda. Eu incep de multe ori sa va scriu serios, voua jurnalistilor, dar voi sinteti in stare sa publicati comentariul, asa ca trec mai pi comic. Cred ca doar la Copos Alunecos am fost mai suparat, caci Maria a turnat doar cu umor, asa ca sa-i convina de fapt marelui realizator al „unui imperiu financiar”. A fost usor sa-si puna placa, sa faca teatru pt prosti, ca o platforma (?) electorala, a avut unde sa-si declare zile la rind candoarea. Altii platesc din greu sa-si poata declara nevinovatia, profesionalismul si patriotismul in principalele ziare ale tarii. Asta conteaza. Desi judecatorii vor vorbi serios, sper cel putin, impresia artistica conteaza si ea. Mai ales daca verdictele se stiu din timp.
Pai au fost votati toti delicventii. Doar in gluma, Catelusul meu putea fi cetatean de onoare, cunosc unul care a si luat in gluma o diploma la un curs, dar gluma n-a fost deloc gustata. Ma intreb ce ar fi fost daca scumpul de el ar fi fost pe o lista potrivita la voi. Cred ca azi era Parlamentar. Seful meu. Asta incearca zilnic. Iar ma gindesc ca sinteti in stare sa publicati. A scrie la comanda, e o acuzatie mai grava decit micile gainarii ale lui Copos. Nu pot sa vorbesc serios despre primitivism ori despre Dorel Naum, care, de la distanta, pare ca a scris evident la comanda. De aproape, doar voi stiti. Poate ia ceva vitamine, o fi bolnav, ori ne crede pe noi bolnavi. Daca a luat ceva malai, asta trebuie sa faca puscarie, mai ceva caCopos. Ori facut direct Parlamentar.
Va apreciez deosebit si as dori o parere despre „Alexandra Berlusconi”. Sper sa-mi raspundeti doar pe Mail. Prea am fost serios.
Vlad • 12 decembrie 2012, 10:06
Relatia putere-jurnalisti e cea mai disproportionata… de-abia acum se vede, cand puterea iese din tenebre. Dar , cum tot ce nu te omoara te intareste, poate ca e si sansa breslei jurnalistice de a se reinventa, a-si recapata suflulul, si a reincepe sa mai scrie si din pasiune, nu doar pentru bani. Sunt multi jurnalisti pe bara, si poate sa gaseste cineva cu un proiect coerent care sa le dea de lucru, pentru ca puterea iesita din tenebre va oferi multe subiecte jurnalistice. Unele chestii le vor face pe fata, cum e cresterea costului deszapezirii de la 4500EUR la 67000 EUR pe km, in conditiile in care costul e cam 500EUR/km.
Iar cuvantul scris trebuie neaparat dublat si radio si TV si multimedia pe internet (eu unul pana la urma il felicit pe varan, se pricepe la manipulari, nu e un simplu amator).
De retinut • 13 decembrie 2012, 0:31
Care ARD? A fost o porcarie, PDL a avut numai de piedut din cauza celor trei, n-au adus voturi, de unde sa aduca? Nu aveau electorat si au incercat a fure de la PDL Elena. Udrea, in schimb, a avut de infruntat blestemele babelor platite de Bratescu, de toti penalii USL d ela centru care s-au dus in haita la Roman sa se bata cu Udrea. Elena Udrea rezistand eroic pe baricade si castigand pe merit fotoliul de parlamentar..
Supermajoritate într-un megaparlament, cămila vorbitoare şi un mic jaf de încălzire • 13 decembrie 2012, 9:31
[…] e că s-a reactivat Elena Udrea, care crede că “succesul” ei din Roman o confirmă. Vorba lui Tolo, “pentru fiecare vot luat de Udrea la Roman, o sută de oameni din toată țara, votanți ai […]
Cristina • 17 decembrie 2012, 14:55
Oare de ce a trebuit sa intre in parlament de pe locul doi? Daca a fost intr-adevar pe locul doi si nu undeva mai jos(vorba ceea: nu conteaza cine se prezinta la urne, conteaza cine numara voturile)… Oare nu pentru ca trebuia sa intre oricum in parlament si chestia cu votarea a fost doar o simpla formalitate doar de ochii lumii?