UPDATE: Nu avem fix aceeași opinie în privința soluțiilor de la TVR, dar îl citez pe Victor Ciutacu pentru că are un punct de vedere pe care, cred, îl împărtășesc mai mulți contribuabili decît cei care împărtășesc perspectiva mea asupra întîmplărilor din televiziunea publică.
luni, 8 octombrie 2012, 1:51
UPDATE: Nu avem fix aceeași opinie în privința soluțiilor de la TVR, dar îl citez pe Victor Ciutacu pentru că are un punct de vedere pe care, cred, îl împărtășesc mai mulți contribuabili decît cei care împărtășesc perspectiva mea asupra întîmplărilor din televiziunea publică.
Numai într-un loc precum TVR, unde, în decenii de trîndăveală, nemunca s-a amestecat cu mortarul clădirilor, se putea ajunge ca munca să devină clandestină. Nu e nici o metaforă! În TVR munca se derulează pe furiș și cu lumina stinsă, în subsoluri neaerisite, așa cum tipăreau prietenii Pistruiatului manifestele.
Noua conducere a ordonat: ”Fără producții noi, băgați doar reluări”. Și, atunci, oamenii care vor să muncească, bună terapie contra nevrozei!, produc emisiuni în clandestinitate. Apoi le difuzează sub sigla de Reluare, ca nu cumva să fie prinși că lucrează!
Episodul este relatat de Valentin Nicolau. L-am verificat în interiorul televiziunii. Informația e corectă. Așa se petrec lucrurile.
Tot din interiorul instituției am aflat că restructurarea se va face după formula ”pleacă aproximativ 10% din personalul tehnic și cam 50% dintre jurnaliști” și că ”în comisiile de evaluare, în afara cîtorva nume care dau bine la public, sînt oameni pe care nimeni nu-i cunoaște”.
Desigur, asta e versiunea angajaților. Conducerea are altă opinie. După cum Opoziția de azi are altă părere față de momentul în care era la conducerea țării și a televiziunii. Iar Puterea de azi s-a schimbat și ea cu 180 de grade și numește un președinte director general precum Claudiu Săftoiu, lansat într-o aventură care îl va discredita. De ce? Simplu. Pentru că nu are argumente profesionale.
Pentru că n-a făcut niciodată dovada unei prestații remarcabile ca jurnalist sau ca manager, fie el de presă sau de conserve. Să te bagi într-un asemenea masacru de bani și de talente cum este TVR fără să știi să faci aproape nimic în media de vîrf e semnul unui veleitarism încremenitor.
Dar, pînă la urmă, de ce i-ar interesa pe români TVR și canalele sale ajunse în pragul irelevanței? Din două motive:
1. Banii cheltuiți sînt uriași față de piața media din România și față de ceea ce instituția dă înapoi societății.
TVR continuă să adune datorii imense și să toace 200 de milioane de euro pe an, din abonamentele plătite de cetățeni și din finanțare direct din bugetul pe care îl umplu tot contribuabilii.
2. Se ratează șansa unei prese obiective, de care românii au tot mai multă nevoie în condițiile în care televiziunile private au devenit irespirabil de partizane sau alienate de comercial.
Nu e nici un secret. Toți simțim asta! Este aproape imposibil să te informezi de la posturile TV din România. Să nu mi se vină cu argumentul audienței! Am spus că nu te poți informa, nu că nu le poți urmări.
Informațiile despre starea vremii sînt singurul punct comun pe care-l au Antena 3, Realitatea TV, RTV sau B1. În rest, aproape totul e suprainterpretat sau modificat în funcție de tabăra politică, economică sau individuală pe care o susțin.
Cum asta se întîmplă, cu mici excepții, și în ziare, și pe net, românul a rămas capiu între fronturi. În afara editorialelor înflăcărate, ziarul țărănist ”Dreptatea” de la începutul anilor 90 era parcă mai obiectiv în tratarea nedeformată a faptelor decît media românească de azi.
Mișcarea de tîmpire a cetățeanului e mai veche. Dar, de aproximativ o jumătate de an, oamenii o resimt fără ieșire. În aceste condiții, postului public i s-a deschis o fereastră pe care, în loc să intre, o zidește.
Nu cred că drumul benefic e cel pe care s-a pornit. Adevărul publică lista comisiilor. Cei numiți de USL la TVR n-au legitimitate, n-au metodă, n-au viziune și, mai ales, nu au sprijinul unei părți largi a spectrului public.
Indiferent că o faci prin radere și refondare, prin unificarea celor două sau prin orice altă versiune de transformare a realului, problema TVR are nevoie de o soluție bipartită. Dacă sînt responsabile față de nevoia de informare obiectivă a unei societăți democratice, USL, PD-L și UDMR, Palatul Victoria și Palatul Cotroceni trebuie să se înțeleagă. E nevoie de o soluție, nu de un om. De o soluție sprijinită și de societatea civilă și explicată publicului.
Poate că mă iluzionez ca jurnalist, dar am senzația că s-a ajuns atît de departe cu dezinformarea la care e supus românul pe televizor încît dacă ar fi întrebat mîine dacă acceptă să plătească taxa radio-tv, fie și una mărită pentru doi ani și apoi redusă, ca să obțină o televiziune și un radio aflate realmente în slujba lui, ar răspunde DA. Sînt caraghios? Îmi asum.
Desigur că nu ar exista unanimitate, dar n-ar mai veni nici un ban de la buget, pentru că e aberant să cheltuiești în formula ”TVR separat RRA” circa 300 de milioane de euro pe an în loc să gîndești un ”TVR împreună cu RRA”. Iar beneficiul uriaș ar fi în timp, pentru că s-ar recrea un pol de informare liberă în condițiile în care însăși ideea de presă liberă e pusă acum în discuție în România. Nimic nu e garantat și nici simplu, evident, ar fi nevoie de o muncă de ani de zile, dacă vrem să nu mai rămînem într-o lume în care se aude următorul dialog:
– Bună ziua, cine sînteți?
– Cătălin Ștefănescu, realizator TVR. Iar eu mă numesc Eugenia Vodă.
– Bine, noi vă vom examina.
Partenerii europeni ar putea fi nițeluș îngrijorați nu doar de Parchete, în regulă, sînt importante, ci și de soarta televiziunii publice și a media din România.
La urma urmei, nu pot procurorii să întrebe un director de școală cum arată ideile sale despre învățămîntul modern. Sau un director de spital care e rata complicațiilor post operatorii. Sau un primar de ce propune consiliului alocarea bugetului într-un anume fel. Acestea sînt întrebările presei și ocupîndu-ne, ca țară, doar de ce e penal scăpăm din vedere prostia și dezorganizarea și amatorismul care produc efecte mult mai întinse.
Văd că, în timp ce 500 de oameni din TVR au ieșit să protesteze, Victor Ponta prezintă o listă cu moștenirea grea lăsată de PD-L.
De ce insist în critici la adresa USL, adică a triadei Ponta, Antonescu, Voiculescu, după ce ani de zile am monitorizat ziaristic PD-L? Pentru că sînt jurnalist și mă raportez critic la Putere, indiferent cine o formează.
Așadar, Ponta a alcătuit o listă cu ”15 bombe cu ceas lăsate de PD-L”. Simțiți deja ce va urma diseară pe televiziuni, așa-i? Unii vor pune lista în plasmele cît un perete. Alții o vor ironiza. Cine va informa?
Văd că au uitat să treacă TVR pe listă. TVR e pe locul 11, n-am văzut inițial, îmi cer scuze! Deci, TVR e pe listă. După cum va continua să existe și pe lista celor care se vor succeda la guvernare. Dar nu la bombe cu ceas. Înțelegeți la ce fel de bombe.
cristi • 8 octombrie 2012, 14:13
foarte bun articol..asa este..!!! Platim TVR-ul din banii nostrii la facutura de elctrica, ce nu este normal..ar trebuii desfintat acest post…oare cine este in spatele lor..? si de ce nu se desfinteaza..?pana cad mai suntem fraieriti..?
Dragos C. • 8 octombrie 2012, 14:25
Articol foarte corect dar, scuze Catalin, autorul este naiv… In Romania nu se va ajunge niciodata ca un post TV sau un ziar sa fie impartial politic, fie ca sunt de stat, fie private. Vrei sa-mi spui ca daca asa numita „societate civila” (din care facem parte toti cei ce nu suntem afiliati politic si nu numai cativa oameni care isi aroga aceasta apartenenta cu de la ei putere!!!), numeste niste oameni in fruntea TVR, acestia vor fi echi-distanti??? Hai sa fim seriosi! Si daca ar fi, toti vor fi cumparati! Nu neaparat cu bani ci cu alte avantaje gen functii pentru membrii familiei, pozitii in alte consilii de administratie, eventual banci etc. Nu exista impartialitate in Romania! E ca la fotbal: oricat de mult iti doresti sa fi impartial tot tragi mai mult pentru echipa de suflet… Hai sa ne utam la GSPTV: Becali a declarat public ca da bani pentru a aparea acolo in fiecare zi! Pana si ProTv-ul a recunoscut, cu jumatate de gura dar a recunoscut, ca a primit bani de la Becali pentru a difuza in fiecare zi cel putin o stire de 3 minute in Prime Time despre el. Evident pozitiva! Acum vreun an si ceva. In doua luni vin alegerile si tu vrei impartialitate??? Pai cand se pot umple portofelele mai bine daca nu acum? „E criza,partizanat politic exista si la CNN, ce naiba vor astia, cu impartialitatea lor? Hai las-o incolo! Mestere, uite, atat te costa daca vrei sa te vorbim de bine!”
dragomir • 8 octombrie 2012, 14:25
Cum arata o televiziune obiectiva?Ca alea de la trustul Intact?
wall • 8 octombrie 2012, 14:26
In primul rand voi incepe cu aceasta gaselnita numita „TAXA RTV” – ma scuzati dar este aproape la limita furtului pe fata; si interesant, desi este subventionata de popor pe de o parte si de minister pe alte parti, totusi prea frumoasa si libera noastra televiziune ste cam in FKL; de ce? pentru ca nu poate sa se sustina pe piata, pentru ca profesionalismul este ingropat de politizarea excesiva; nu negati, RTVul nostru a facut de fiecare data propaganda celui care a guvernat si nu a fost niciodata „liber”;
Si atunci , de ce sa o mai platesc?
fanulumocanu • 8 octombrie 2012, 14:29
Ponta a trecut TVR pe lista. Poate ti-a scapat…
Vrei un TVR care sa informeze . Dar sub conducerea cui ? Oricat de bine intentionat ar fi cineva, orice institutie este o serparie care „beneficiaza” de o inertie imensa. Cu atat mai mult una de Stat care e a nimanui. Punem un intectual , un ganditor care prin definitie e putin interesat de material si prin urmare „neinfluentabil” si incoruptibil ? M-a apucat un dezgust groaznic cand am vazut ce s-a intamplat in anii astia in ICR. Vrajeala, nu conteza nimic decat banul, cat mai mult , sa-l iei si sa-l duci acasa , sa-ti iei creme si parfumuri si sa mananci fineturi snoabe. Sa-mi iau 10.000, 20.000 eur,50.000 pe luna , sa-mi pun degetul la tampla, sa le dau impresia la fraieri ca eu am inteles adevarul despre viata.
” Nu mai cred in nimic, doar in mizantropie”
robespierre • 8 octombrie 2012, 14:29
canalele TVR erau singurele romanesti care intorceau ceva societatii (+ un pic de money channel). Pretul conteaza, dar nu asa mult cum consideri tu. Cultura + informatia corecta, ca si democratia, costa. Pe langa management, care nu e al lui Ponta, poti critica realizatorii si emisiunile care nu se ridica la standardele necesare; poata asa se face curatenie.
razvan77 • 8 octombrie 2012, 14:30
Uite de asta domnule Tolontan, eu nu mai urmaresc emisiuni sau televiziuni de stiri. Manipulare, spalare de creier, interese politice, si private = televiziune. Nici emisiunea (destul de cunoscuta)a nasului meu, de la o televiziune de stiri, nu stiu daca am vazut-o de mai mult de 4 ori si se difuzeaza aproape in fiecare zi.
Cat despre TVR… pacat de oamenii valorosi care mai lucreaza acolo.
Si vinovatii principali sunt eu, tu, vecinul de alaturi, vanzatoarea de la magazin, oamenii simpli cu atitudine de leguma.
concetateanul • 8 octombrie 2012, 14:41
Este evident ca nimeni nu se mai asteapta ca tvr-ul sa vindecat de tarele de care sufera. Este un mamut bugetar, un loc cald pentru multe rude si prieteni, o masina de tocat bani si tras comisioane.
Nu se poate face nimic, nici macar nu se vrea, dimpotriva. Cu atat mai mullt nu se poate vorbi de inchiderea lui, interesele sunt mult prea mari.
Cred ca singura cale de normalizare a relatiilor noastre cu tvr-ul este desfiintarea abonamentelor si interzicerea alocarii de fonduri publice.
Este singura varianta, si asta foarte greu de realizat, sunt interese mari – bani multi de invartit. Trebuie impusa insa cumva, sincer nu stiu cum… Poate o initiativa legislativa, dar si asta trebuie sa treaca prin parlament…
utraian • 8 octombrie 2012, 14:50
„Văd că au uitat să treacă TVR pe listă. Nu-i nimic. O vor trece următorii care se vor succeda la guvernare. Dar nu la bombe cu ceas. Înțelegeți la ce fel de bombe.”
Tocmai ce a fost difuzat jurnalul TVR la ora 14:00.
Din ce au spus, TVR se afla pe acea lista la unul dintre puncte. O mare bomba!
Cătălin Tolontan • 8 octombrie 2012, 14:54
utraian: imi cer scuze, am verificat si aveti dreptate. Am facut modificarea si in articol.
Catalin • 8 octombrie 2012, 14:57
Foarte bun articolul. Acesta este Catalin Tolontan pe care il stiu si imi place sa-l citesc… Cat priveste subiectul, ma recunosc intre cei care nu se mai uita de mult timp la televizor la stiri sau la dezbateri… Am o singura emisiune pe care o pot urmari, culmea, chiar la TVR: „Ora de business” a lui Moise Guran. In rest Meteo, meciuri, filme cateodata…Nici macar emisiuni de sport nu mai poti urmari si sa nu fie tendentioasa emisiunea sau in care sa se vorbeasca altceva decat scandal, arbitraj, discoteca etc…
utraian • 8 octombrie 2012, 15:00
Ma uit pe site-uri si intr-adevar se afla pe lista la pozitia 11 „datoriile SRTV”.
Legat de aceste datorii, banuiam noi cam care este „strategia” conducerii TVR de iesire din acest haos, pe care vad ca nimeni nu e vinovat ca s-a produs.
E simplu: lumea plateste, ei nu mai produc nimic nou, difuzeaza filme dintre cele mai ieftine, reclame peste reclame. Cu alte cuvinte noi platim ca sa le acoperim incompetenta, fac economie pe banii nostri.
Ce-or mai rade vinovatii ptr. situatie de noi acum :” ia uite-i pe prosti ce se oftica! le-am tras-o”.
utraian • 8 octombrie 2012, 15:02
*DE* (in loc de „pe”)care vad ca nimeni nu e vinovat ca s-a produs.
Ma scuzati mereu fac greseala de a nu verifica textul. Nu-s jurnalist 🙂
fanulumocanu • 8 octombrie 2012, 15:07
Am vazut ca mi-ai sters comparatia cu „vestitorii primaverii”. Stiu, nu e politically correct dar e pe mine asta ma frapeza, in general , la astia care se dau evoluati spiritual. Superioritatea afisata si cantata. Chiar , fara vanitate am mai putea fi credinciosi?
darvvin • 8 octombrie 2012, 15:10
anul trecut pe vremea asta nu aveai curaj sa scrii despre primul ministru de atunci ,acum vad ca ți-a devenit client actualul
vali • 8 octombrie 2012, 15:19
Catalin, cred ca te chinui sa fii dat afara… sau esti tinut pe post de paravan, sau ultima varianta, te iluzionezi ca te aperi cu haina profesionalismului tau.
Lasand asta la o parte, TOT RESPECTUL pentru articolul tau si mai ales pentru aceasta fraza:
„Mișcarea de tîmpire a cetățeanului e mai veche. Dar, de aproximativ o jumătate de an, oamenii o resimt fără ieșire”
viorelarad • 8 octombrie 2012, 15:37
Fain articol, d- le Tolontan! Din păcate, însă, problema TVR este una cu care s- au confruntat şi alte televiziuni naţionale ( RAI, spre exemplu). Spun din păcate deoarece alţii şi- au rezolvat, parţial sau total, problemele. Cei din TVR sunt o adevărată „familie”. Mă refer şi la conotaţia peiorativă a cuvântului ( la famiglia) dar, din nefericire, şi la nivelul cumplit de ridicat al nepotismului şi al PCR ( pile, cunoştinţe, relaţii, pentru cunoscători), toate acestea funcţionând în detrimentul profesionalismului. Un exemplu elocvent, în opinia mea, este acela al fiului Emiliei Hossu- Longin ( o personalitate a jurnalismului de televiziune), fiu care este un dezastru, chiar şi pentru un departament cum este cel al redacţiei sport. Omul acesta habar nu are ce înseamnă acuzativ în limba română ( „ideea care a avut- o”, l- a mâncat pe „pe”), nu ştie pluralul de la substantivul minge şi foloseşte, total inadecvat, cuvântul balon. Lucruri grave pe care, din păcate, trebuie să le suportăm pe cheltuiala noastră. Nu ştiu care sunt soluţiile, nu le cunosc nici pe acelea de la RAI sau BBC. Ceva ştiu, însă. Un sistem concurenţial şi pentru TVR şi „un pic” de capitalism aplicate acestei instituţii nu ar strica. În rest…trăiască munca la stat. S- auzim numai de bine!
gabriel • 8 octombrie 2012, 15:43
Buna ziua,
Ati descris corect ca posturile tv de stiri au devenit partizane politic pe fata iar cele generaliste nebune dupa rating si ca nimeni nu se mai sinchiseste ca scopul deontologic ar trebui sa fie informarea cetatenilor.
Totusi d-le Tolontan de ce nu v-ati indignat deontologic si atunci cand la referendum site-ul gsp.ro era incadrat permanent de bannere hidoase anti Basescu? Spre deosebire de gsp.ro cei de la prosport.ro nu au avut niciun fel de banner politic in aceeasi perioada.
De ce in calitatea dvs de redactor sef GSP nu v-ati opus si atunci partizanatului politic al unui ziar care ar trebui sa fie de sport si nu de politica?
Sa fie oare din cauza ca pana la urma si GSP are acelasi „stapan” (numit patron in termeni moderni) ca si una dintre televiziunile partizane blamate de dvs si care trece dupa interesul sau peste deontologia jurnalistilor, cati ori avea deontologie dintre ei!?
Ati simtit indignare si repulsie cand aveati acele bannere pe gsp.ro? Noi cititorii gsp.ro cu siguranta ca am simtit.
In concluzie luati d-le Tolontan atitudine si in propria dvs gradina la GSP nu doar relativ la situatia TVR.
Multumesc pt atentie!
Cătălin Tolontan • 8 octombrie 2012, 16:00
gabriel: ufff, va explic! Ufff pentru ca am mai explicat si pentru ca sinteti atit de indignat pe ceva ce nicaieri in lumea civilizata nu are obiect.
Publicitatea nu are nici o legatura cu editorialul. Cu alte cuvinte, au existat bannere pro si contra PNL,PSD, Basescu, de-a lungul anilor. Nu conteaza asta! Dupa cum nu conteaza editorial daca gazduiesti un banner sau macheta la Petrom si alaturi scrii ca Petrom scumpeste benzina maximizindu-si profitul.Asa se procedeaza in toata lumea, de sute de ani, de cind exista presa.
Sint convins ca ati inteles.Multumesc!
madalin • 8 octombrie 2012, 16:18
Ok, intelegem ideea principala. Dar vreau sa intreb (nu sunt foarte informat) de ce este nevoie de o televiziune nationala? Nu suna si putin comunist? Sunt multe tari in Europa sau in civilizatia americana (la care cel putin avocatii si ziaristii aspira) in care sa existe televiziune nationala? Dincolo de BBC eu nu gasesc alt exemplu. Dar BBC ofera ceva lumii, nu doar britanicilor si are o valoare estimata la 5 miliarde de lire.
Da, simtim lipsa de informare impartiala. Dar teoretic presa este impartiala. Sa intelegem ca nu exista presa in Romania? 99% dintre jurnalisti fac din presa un loc de munca, doar putini o vad ca pasiune.
jos_cenzura • 8 octombrie 2012, 16:44
Dle Tolontan,
Nu sunt de acord cu modul in care vedeti lumea si societatea. Faptul ca inca credeti in utopia unei prese obiective (ati scris „Se ratează șansa unei prese obiective, de care românii au tot mai multă nevoie în condițiile în care televiziunile private au devenit irespirabil de partizane sau alienate de comercial.”) – mai ales sub auspiciile unui monopol plin de interese politice (adica cu alte cuvinte orice guvern) – inseamna ca nu intelegeti cum functioneaza institutiile publice. Exista vreo tara din lume unde televiziunea publica e obiectiva? (Nu-mi raspundeti BBC sau Al Jazeera va rog). Poate doar in SUA, unde nu primeste aproape niciun fond de la guvern, si se concentreaza pe muzica clasica sau documentare fara cerere la mase. Si cum nimeni nu urmareste astfel de programe, nu exista interesul sa manipuleze atata. Nu ca n-ar face-o daca ar avea audienta mai mare (sau buget mai mare)…
minotaurus • 8 octombrie 2012, 16:56
Catalin, ce parere ai de Digi24 – vizavi de discutiile privind partizanatul posturilor de stiri ?
gabriel • 8 octombrie 2012, 17:06
Articolul dvs despre TVR si mass-media in general apreciez ca a fost corect cap coada si de ecou, dovada ca a fost citit de foarte multi cititori.
Sunt de acord cu dvs ca redactorul sef editorial nu este si sef la departamentul vanzari-publicitate.
Dar dupa parerea mea un ziar de sport nu se cade sa se bage in publicitate politica si mai ales de tip atac la persoana cum erau bannerele anti Basescu.
Cred ca conducerea editoriala ar trebui sa aiba un cuvant de spus in ceea ce priveste genul de publicitate acceptata adiacent produselor editoriale GSP. Pt ca adiacenta poate deveni perceptiv asociere.
Altfel putem merge la extrem si sa ne trezim cu bannere care fac publicitate spre exemplu la etnobotanice. Ca doar sunt permise de lege.
Multumesc pt raspuns!
catalin • 8 octombrie 2012, 17:08
Buna ziua
Generalizarea este o gresala destul de grava mai ales cind este facuta de un jurnalist de talia dvs.
Desii nu lucrez la tvr nu cred ca toti angajatii tvr-ului trindavesc si nu muncesc,doar unii dintr ei, si nu exista nici o garantie ca acestia se vor gasii printre cei care vor pleca.
Problema a fost intotdeauna la conducatori la felul cum conduc si la contractele dezavantajoase ptr. tvr incheiate de acestia.
Lipsa raspunderii penale acolo unde lucrurile erau evidente este cred unul din principalele motive ale dezastrului economic di tvr
O zi buna in continuare
sonumbitch • 8 octombrie 2012, 18:49
eu nu cred in faptul ca meseria pe care o urmeaza sa o manageriezi este validat obligatoriu de o experienta personala in respectiva meserie. avem mii de exemple ca nu e asa. e o vanitate gratuita si un argument stupidizat de generatia spiru haret.
aproape orice comentariu trece in lipsit de valabilitate atata timp cat traim sub egida inteligentei agresive.
saracia televiziunii, ca toate celelalte saracii sunt sub sceptrul politicului. aia e buba, aia e tot.
Cătălin Tolontan • 8 octombrie 2012, 18:57
sonumbitch: nici n-am zis asta. Cind esti atit de radical cu altii, cum esti tu, pregateste-te sa ti se spuna ca n-ai citit atent.
Am scris
„Pentru că n-a făcut niciodată dovada unei prestații remarcabile ca jurnalist sau ca manager, fie el de presă sau de conserve”.
Adica n-a fost manager important nicaieri, niciodata, nu neaparat in presa.
O seara buna!
lio • 8 octombrie 2012, 20:00
Breaking News : Dl. Dan Diaconescu a declarat acum cinci minute ca din solidaritate va plati salariile tuturor disponibilizatilor de la TVR carora le garanteaza si angajarea la OTV in viiitor iar in cazul privatizarii TVR va depune o oferta imbatabila astfel incat televiziunea publica sa devina in sfarsit a poporului iar domnul Diaconescu sa mearga pe jos la serviciu ! Domnii Dan Voiculescu si Adrian Sarbu nu au dorit sa comenteze anuntul mai tanarului mogul.
doru • 8 octombrie 2012, 21:23
Eu cred ca ar trebui sa regandim functionarea TVR. Cand lucrezi la privat totul se rezuma la bani. Asta e capitalismul, cui nu-i place sa caute variante. Ar trebui inceput exact invers, pentru ca noi avem inca mentalitatea comunista ca oamenii sunt muncitori si responsabili, ceea ce in majoaritatea cazurilor, mai ales in Romania, nu e adevarat! Normal ar fi sa li se spuna clar: aveti bugetul X, mult mai mic decat cel actual si va descurcati cu el. Daca veti creste, vom vedea, poate mai primiti bani. Pana atunci va dsecurcati cu ce aveti. Punct. Iar povestea aia cu oamenii de cultura din pacate nu prea mai este valabila. Credeti ca cineva mai vede in Manolescu sau Patapievici de exemplu oamenii de cultura? Sunt eu de vina ca le-am vazut fata interesata material si implicata politic? Suntem noi de vina ca vedem acum doar niste lachei in oameni care poate ar avea ceva de spus daca ar lasa urata haina a politicii deoparte? Nu cred. E socant intr-adevar ca Presedintele e acel Saftoiu. Dar mie personal mi-a placut TVR din perioada Sasu. Culmea e ca Sasu era un politician care a aratat ca poate fi si un bun TVrist. Iar ce 200 sau 500 cum zici, cu siguranta sunt din cei concediati!I-as intreba de ce nu tipau cand venea Pora si gasca de la EvZilei sa ia zeci de mii de euro cadou din TVR. Acum vorbim de cultura, de valoare umana si alte marete idealuri. Dar din 2009 incoace de ce nu s-au revoltat „oamenii de cultura” din TVR? Era bine, cald, leafa mare din banii fraierilor? Desigur!
sonumbitch • 8 octombrie 2012, 22:08
permit. pe de alta parte, nici argumentul ca n-a manageriat nimic niciodata nu tine. avem dovada: romania e pe butuci. permite-mi, te rog, sa-ti spun ca se vad efectele managerilor care au mai manageriat. in toate. nu sunt partizanul nimanui, nicidecum, dar sunt satul, nu mai cred in nimic. pe criteriul asta, te rog, o propun pe elena udrea la turism. a manageriat turismul, deja. evident ca tvr era o capusa in toate.
sunt un fost colaborator al tvr si al altora, dar eu faceam doar sa scriu texte, ghost writer, daca vreti,nimic altceva. laurii de pe scroll ii castigau altii, daca aia-s lauri.
traim intr-o lume inegala, anyways.
o seara placuta si tie (d-vs)!
sonumbitch • 8 octombrie 2012, 22:09
inteleg „a fi corectat” ca pe o onoare. nu as vrea, nicidecum, sa vorbesc cu cineva sau cu altcineva si sa dam impreuna, mereu, din cap.
kamara • 8 octombrie 2012, 22:46
Catalin , voi incepe prin a spune ca lucrez in TVR dar de prea [utini ani pentru a fi deprins obiceiurile de acolo…nu merita sa generalizezi…in tvr exista oamnei cu experienta in privat, cu initiativa , cu curaj si cu talent…mai sunt unii si din cei mai vechi…putini, e drept…TVR e un dezastru exclusiv din cauza factorului politic si nu a oamenilor de la nivel de executie…niciunul din ultimii care au condus TVr nu avea experienta in media audiovizuala…nu mai corbesc de ingerinta politica …toti ne dotrim schimbarea legii dar nu cred sa se intample deoarece toti politicienii vor un TVR obedient…
P.S a existat si un loc atipic in TVR.se numea TVR Info era populat de vreo 40 de tineri veniti in majoritate din media privata,care au incercat sa faca un post de stiri cu resurse apropiate de 0. cred ca stii ce s-a intamplat…
Dani • 9 octombrie 2012, 6:30
Aceeasi situatie o avem si in televiziunile particulare. Singura diferenta ar fi ca TVR-ul ar trebui sa fie o institutie depolitizata, pe cind televiziunile particulare fac politica patronului. Dar cum in triada aflata acum la putere ultimul, Felix, este chiar patronul unui trust concurent, este clar de ce se tine cu tot dinadinsul ca TVR sa fie trecuta pe linie moarta. Chiar crede cineva ca Tonta nu stie ce vaca buna de muls este TVR? Stie, mai ales ca nu face nimic fara stirea parintelui sau spiritual, Iliescu…iar Iliescu a muls vaca asta vreo 10 ani! N-a innebunit lupul, nu va ginditi la asa ceva, doar ca lupul cel mare are un pui cam neghiob, de care trebuie sa aiba grija…ar vrea sa manince si vaca, dar in acelasi timp sa aiba si lapte pentru puiul cel prost. Asa ca se unesc doi lupi si un lenes (asta din urma nu se pune la socoteala, e vegetarian cind nu doarme) si string o turma de vaci. Vaca TVR se alatura in cuget si-n muget vacutelor anteniste si sa vedeti de concert de talangi vom avea in campania electorala!
Ultima parte a comentariului pare o fabula, in care orice asemanari cu persoane reale nu sint deloc intimplatoare. Asa cum nici lipsa de neprofesionalism a celor din TVR nu este deloc intimplatoare. Claudiu Saftoiu este perfect pentru acea functie, tocmai pentru ca nu are argumente profesionale. Asa ca lupii din fabula pot scoate linistiti castanele din foc cu laba altuia. Nu, lupii sint in continuare carnivori, nu maninca castane…dar le maninca fraierii care cred tot ce vad „pe sticla”!
Dani • 9 octombrie 2012, 6:35
Scuze pentru asteriscuri, dar nu puteam sa scriu cu „mina altuia”. Fabula se respecta, ati vazut voi lup care sa aiba mina? Si chiar daca ar avea, tot n-ati vedea-o, o tine bine ascunsa in buzunarele „celor saraci cu duhul”, care cred tot ce vad pe sticla.
Teveristu • 9 octombrie 2012, 8:04
Nu ai ales bine modelele !!! Eugenia Voda a externalizat productia emisiunii ( 2000 euro/editie ), iar oamenii din tvr de la monataj stau si-o freaca…
zetu • 9 octombrie 2012, 10:18
Dupa ce-am inchis spitale, dupa ce-am taiat alocatii pentru copii asta-i grija noastra, cum sa tocam in continuare 300 de milioane de euro pe an, pentru nimic. Oricat te-ai chinui sa ne explici tvr-ul nu va fi niciodata obiectiv. Seful televiziunii e numit politic, si-asta spune tot. Tre’ sa fii cel putin naiv sa crezi intr-o informarea obiectiva de catre o televiziune a carui sef a fost numit de catre parlament.
Daca am fi zdraveni la cap, daca am trai intr-o lume normala am inchide tvr-ul maine! Asta daca ne-am stabili in mod corect prioritatile. De bine de rau, buna sau rea, avem ziare, televiziuni care sa produca stiri. Ca nu-s cele mai obiective, ca nu-s cele mai corecte, ei bine, da-mi voie sa-ti reamintesc ca nu traim in tara care si-a rezolvat toate problemele si ultima dintre ele a ramas obiectivitatea presei. Avem spitale de redeschis, avem scoli de renovat, avem de stimulat natalitatea. Astea asa, 3 prioritati urgente. Caci altfel, peste 15 ani o sa ne trezim ca n-o sa mai aibe cine sa munceasca intr-o tara imbatranita. Dar nu conteaza asta, noi sa ne batem capul cum sa protestam sa putem cheltui anual 300 de milioane de euro anual intr-o tara in care inchidem spitale, n-avem bani sa renovam scoli, taiem indemnizatiile pentru mamici.
zetu • 9 octombrie 2012, 10:20
Apropo. protv-ul are romania te iubesc, antena 3 are in premiera. TVR-ul ce are? In afara de miile de angajati care nu-si justifica sub nicio forma existenta. Asadar doua posturi comerciale livreaza un produs premium inspre telespectatori in timp ce tvr-ul livreaza ce? Nimic, da’ absolut nimic.
Alex One • 9 octombrie 2012, 10:50
D-l Tolontan, pertinent articolul dv. dar ma intreb care or fi cei cu legitimitate,metoda,viziune si mai ales au sprijinul unei parti largi al spectrului public ? Chiar cunoasteti asemenea persoane ? Vreau sa cred ca nu aveti in vedere personaje care au avut emisiuni la televiziunea publica, platite substantial, fiind ca ar fi greu fie banuiti de obiectivitate.
marian • 9 octombrie 2012, 12:15
Curios este faptul, de ce d-nl Tolontan nu a scris acest articol acum
2-3 ani,cand a inceput declinul tvr, s-au atunci totul era numai
lapte si miere pentru unii, care au supt cat au putut din banul
public.
E bine sa-ti dai cu parerea, dar o analiza adevarata se face
incercand sa gasesti cauzele crizei si nu efectul.
Efectul nu a fost altul decat cel dorit de unii, castiguri fabuloase,
fara a avea la baza nici un fel de profesionalism, ci faptul ca
serveau anumite interese de partid.
Adevarul este ca in TVR, s-a intamplat in ultimii 2-3 ani,exact
acelasi lucru care s-a intamplat, in toata Romania, JAF.
dan • 9 octombrie 2012, 13:56
bai lasati tvr-ul in pace…
Gogoy • 10 octombrie 2012, 23:21
Dle Tolontan, nu ştiu dacă urmăriţi meciurile din C.L. transmise de Tvr1.Aceste meciuri ,comentate de Olaianos,MITRAN,Hossu-Longin,te fac să opreşti sonorul televizorului ,ca să nu mai auzi prostiile debitate de aceşti oamenii.E cea mai mare sfidare adusă publicului de aceşti nepoteii.
Cristina • 16 octombrie 2012, 0:52
Sincera sa fiu nu mi se pare prea simpatica situatia actuala din Romania(imi este sila sa ma uit la stiri), si mai ales sa ma uit pe Tvr 1, mi se pare un post mort, post ce practic mi se pare abandonat, mai in gluma, mai in serios pot spune fara nici o problema, este al lui Bunicul sau a lui taticul bunicului(care probabil nu mai traieste mult) cu toate astea, eu zic ca poate schimbat dar na…
Nu vrea nimeni!
marius • 16 octombrie 2012, 21:23
vrand nevrand … datorita tatalui meu sunt prins si eu in vartejul disponibilizarilor din tvr… sunt pusi sa sustina un concurs… sau ma rog … o proba scrisa … la care au toti subiectele … ele facute … de unul dintre angajati care si el sustine examen si care nu are scoala in domeniu … iar rezolvarile … sunt de-a dreptul penibile … macar nu au avut bunul simt sa caute pe internet … o rezolvare decenta … dar ce ne mira … cand saftoiu sta in birou cu bodyguarzii la usa …